Kokcidioza – věčné téma i boj

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2015 19:03
ondra99

XXX.XXX.250.212

Zdravim, vim, ze tohle je vecne tema...ja s ni bojuji uz nekolik let, ale stale se mi nedari ji zcela vymitit.kotce cistim kazdych 10 dni, krmim-Seno, granule, jecme, chleba..preventivne davam Emanox a mlade odstavuji nejdiv v 9-10 tydnech.presto vetsinou tyden po odstavu z 3 vrhu 2-3 kralici onemocni...ted mam 4 nove mlade samice od kamarada chovatele, tak jsme zvedav, jestli se to zlepsi.

8.4.2015 19:40
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Nevím, jak velké máte kotce, ale čištění 1x za deset dnů není zrovna příliš. Ječmen také není úplně to nejlepší, co můžete dát. Ale neříkám, že to s ním nejde. Chleba také není zrovna úplně vhodné krmivo.
Ale netvrdím, že tohle je zrovna příčina problémů. Takže: Jak velké máte kotce pro jeden vrh? Kolik dáváte sena? Kolik granulí a ječmene? Mají k nim králíci nepřetržitý přístup? Podáváte nějaké preventivní přípravky nebo přeléčujete? Čím a kolik stelete? Pokud se tu máme k něčemu dobrat, popiště způsob vašeho chovu co nejpodrobněji.

8.4.2015 21:35
ondra99

XXX.XXX.250.212

Tam kde se ted vyskytla kokoc je v kotci, ktery je v chliuve a ma rozmer cca-120krat70.grqanule davam rano do misky, nepretrzite ne...seno vzdy az vecer, voda nepretrzite.jako prevenci davam Emanox..kydani jednou za 10 dni mi neprijde jako nic hrozneho, myslim ze zrovna tam kde ja chovam, to delam tak casto jako jeden z mala...

8.4.2015 21:40
ondra99

XXX.XXX.250.212

Jinak stelu slamou, nastelu a po 3-4 dnech dostatecne dostelu.

9.4.2015 08:22
postak

XXX.XXX.76.66

A nekupoval jste něconového do chovu? Podle mojich zkušeností opravdu platí, že stabilizovaný chov je proti svému kmeni kokcidií odolný.Stačí přinést jedno nové zvíře nepřeléčit ho a je problém.Čištění jednou za deset dní by neměl být problém pokud jsou králíci vsuchu.Staří chovatelé říkali, že hluboká podestýlka se nejmenuje hluboká náhodou.Musí se neustále přidávat suché.Pozor na okolí napáječek stačí jeden mokrý flek a kokcidie se mají kde pomnožit.Věřím, že nad kokcidiozou nakonec zvítězíte.Prošli jsme si tím všichni.

9.4.2015 19:16
sandokan 2

XXX.XXX.240.1

Ja kidam hnuj každi tyžden krmim vylučne na sucho to znamena seno, granule, voda, celi rok v zmimnich mesiacoch davam podestilku ale na jaře ne nechavam ich na holich deskach a dezinfikuju po každom kidani octem neředenim kupenim v supermarketu očkujem kraliki v piatom mesiaci života vakcinov pestorin mormix to je vakcina dvoj kombinacia proti moru a mixematoze preliečujem kraliíki proti kokdicioze sulfadimidin každeho pol roka alebo podla potreby chleba im nedavam mám stim spatne skusenosti pekne na sucho a hotovo do piti im davam ked ich preliečim ocet a sul každi den a zatial nemám problem.

10.4.2015 08:56
katyltm

XXX.XXX.220.6

Dobrý den, nedávno jsem mluvila s kámoškou, která má s kokci také stále problém, řešila to už s veterinářem, ten jí řekl, že jsou některé kmeny tak odolné, že na ně nic moc nepomůže, jedině opravdu důkladně louhem nebo plamenem vydezinfikovat králíkárnu.Co s králíky, to nevím.
Mně se podařilo zachránit jeden vrh včasným podáním sulfadimidinu, chcípl jen jeden. Chovám králíky cca jen 4 roky a zatím jsme s tím jiný problém neměli, a to od jara do mrazů krmím čerstvou trávou z místní louky.
Doporučuje se přeléčovat preventivně sulfadimidinem, já to nedělám, je mi líto peněz a cpát do nich chemii, ale kdybych s tím měla takový problém jako vy, asi bych to zkusila.
Osobně nejsem moc pro granule, odstávčatům do 3 měsíců dávám jen oves, podle mne a hlavně toho, co jsem se kde dočetla, je období 8 - 12 týdnů příliš citlivé na chyby v krmení. Ale podotýkám znovu, že jsem začátečník a stále se učím.

10.4.2015 09:22
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

ondra99 napsal(a):
Tam kde se ted vyskytla kokoc je v kotci, ktery je v chliuve a ma rozmer cca-120krat70.grqanule davam rano do misky, nepretrzite ne...seno vzdy az vecer, voda nepretrzite.jako prevenci davam Emanox..kydani jednou za 10 dni mi neprijde jako nic hrozneho, myslim ze zrovna tam kde ja chovam, to delam tak casto jako jeden z mala...

No nezáleží na tom, jestli to děláte nejlíp z okolí alias jednooký mezi slepými králem, ale na tom, jestli to svědčí králíkům, nemyslíte?
Umíte si srovnat v hlavě, co za 10 dní bude za svinstvo v pomočené a pokálené slámě? Chce se mi říct jediné, choďte si na to týden ve vlastní koupelně. To bude žůžo.
Ta velikost kotce nehraje až tak roli, prostě ta poch..ná sláma se tam válí pořád těch zpropadených 10 dní a budou v ní minimálně plísně a některé bakterie, za to vám ručím.

Přístup k senu by králíci měli mít pořád, a jak psáno výše, zamyslet se nad ječmenem a vyhodit chleba. Pšenice a žito, o kvasnicích a dalších sr..kách nemluvě - přijde vám dobrý nápad tím krmit králíky?
Ale tu hygienu bych fakt pořešila na prvním místě.

Jinak kokcidie, dokola do zblbnutí: jednou z nejlepších prevencí je selekce samic. Jestli si ty vaše miláčky, co to přežili, vrážíte zpátky do chovu, nezbavíte se toho ani za 20 let. Viz miliony starších příspěvků.

Ono stačí jediné, být CHOVATEL: tj. správně krmit, správně dodržovat zoohygienu a správně selektovat chovná zvířata. Pokud někdo na všechny tyhle body zvysoka..., tak čemu se diví, že má chov v háji.

10.4.2015 11:23
Petra Sally

XXX.XXX.119.100

Dobrý den,

jen k tomu čištění kotců- promiňte, ale čistit 1x za 10 dní mi také připadne dost nevhodné, ať už by se jednalo o sebevětší kotec, o králíky na maso nebo malé zakrslíky a i kdybyste sebe víc nastýlal a na povrchu měl sucho, tak dole pod slámou to začne díky moči uhnívat a to nemluvím o tom, co taková hygiena v kotci udělá v letních horkých měsících smajlík Raději si to ani nepředstavovat. Myslím, že tímto intervalem čištění děláte bohužel kokcidiím "pelíšek" pro jejich tvorbu a množení smajlík
Mám 7 různě velkých kotců (vždy podle počtu ušáků) a v neděli provádím tzv.velké čištění, kdy vyberu vše + vymeju horkou vodou, ve středu a v pátek pak vybírám pouze místa, kam chodí čůrat, většinou se jedná o 1-2 rohy v kotci (zas tolik času to nezabere) a průběžně přistýlám podle potřeby a králíci jsou v suchém a snad i čistém prostředí smajlík
Prevence je prevence a hygiena by se neměla podceňovat... raději obětovat více svého času a čistit víc..

10.4.2015 19:31
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Tak ještě jednou k té hygieně. Můj názor je ten, že je důležité, aby měl králík v kotci, nebo alespoň v jeho podstatné části SUCHO A ČISTO. A podotýkám, že jsem zásadně proti roštům. Nejlépe, když mají pod sebou čistou slámu a zbytky sena. Což se samozřejmě mnohem lépe zajistí, máte- li dostatečně prostorný kotec, nežli kotec pro odchov mláďat o rozměrech 70 x 70. A že je to bohužel více než běžné. V takovém kotci udržení hygieny opravdu takřka nemožné.
Ano, je pravda, že pokud 10 dnů nevykydáte (samozřejmě to ale není ideální), bude minimálně v některých částech kotce hnijící sláma, plísně a kolonie určitých druhů bakterií. Bezpochyby. Avšak, je-li to někde v hloubi podestýlky, s níž králík (pokud nejde o vybrané kategorie králíků, jako mladí samci, říjné samice apod.) nepřijde do styku, nemyslím si, že by to byl až tak velký problém.
Dle mé zkušenosti je nejpodstatnější, z hlediska prevence rozvoje nejen kokcidiózy, ale i dalších trávicích obtíží - SPRÁVNĚ KRMIT. A pokud vychytáte krmení, obejdete se bez jakéhokoli přeléčování. Nicméně tvrdím, že výživa a krmení králíků (a nemluvím o pet králících), nýbrž o těch, kde je třeba tlačit na pilu s nabíráním na váze, či krmení březích samic, výstavních králíků a dalších specifických kategorií, JE VĚDA. A zdaleka to není tak jednoduché, jak je tu někdy prezentováno...

10.4.2015 20:34
ondra99

XXX.XXX.250.212

K tomu kydani...kamarad registrovanej chovatel Burgunaku-pan Svatek-olsenik klidne si vsichni najdete...kdy jednou za 2mesice, ma v kralikarne 30 cm hnoje...kdyz jsme se ptal pro castejc nekyda, povida-a proc jo?s kokc nemam jedinej problem, a neviodim duvod kydat casteji...a je to jeden z nejuznavanejsich ceskych chovatelu.takze asi tak.

10.4.2015 20:37
ondra99

XXX.XXX.250.212

Me jen prijde, ze napisu ze cistim jednou za 10 dni a jsem netvor.vsadim cokoli, ze minimalne 70 procent lidi, co ma doma kraliky, necisti ani jednou za mesic.

10.4.2015 20:52
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Tak že by 70 procent lidí čistilo méně než 1x za měsíc, to si teda rozhodně, soudě dle chovatelů co znám, rozhodně nemyslím.
Takže ještě jednou opakuji. Je důležité, aby měl králík pod sebou sucho a čisto. Pokud je 30 cm pod ním vlhký hnůj, ale na vrchu sucho a čisto, zase až tak to nevadí.
Pokud má králík v bezprostřední blízkosti pod sebou mokro od moče a výkalů, je to špatně. Je to týrání a je to kolébka pro rozvoj nemocí.
Jen mě zaráží, že nejdřív chcete radu a pak tu uvádíte, že pan Svatek kydá jednou za 2 měsíce. Tak se prostě obraťte na pana Svatka, a nechtějte rady od zdejších přispěvatelů, které stejně nechcete slyšet, neztotožňují -li se s vašim přesvědčením.

10.4.2015 21:05
Petra Sally

XXX.XXX.9.252

Je pravda, že chov králíků na maso či chov těchto plemen i pro výstavní účely je mnohem náročoější než chov zakrslíků a jiných "mazlících" králíků (jako mám třeba zrovna já) a už z toho co zde na foru čtu v různých diskuzích si uvědomuju, kolika problémům, komplikacím a řešením těžkých situací jsem vlastně se svými zakrslíky ušetřena smajlík...i když králičí nemoci se nevyhýbají žádnému druhu králíků..

Ale mám doma i jiné zvířectvo a podle mě pro chov jakéhokoli zvířete všeobecně platí stejné základní pravidlo - dodržovat pravidla hygieny a správného krmení. Pak máme relativně větší šanci chovat zdravá a spokojená zvířata smajlík

A Ondro99 : nikdo Vás tu nechce ukamenovat za to jak "často" čistíte kotce, jen jsme řekli svůj názor a možná zrovna my co jsme tu reagovali nepatříme mezi těch Vámi uvedených 70% lidí ;-).

10.4.2015 21:35
Petra Sally

XXX.XXX.9.252

...i když teda taky musím dodat, že mi hlava nebere kde jste na tom čísle (70%) byl a z čeho vycházíte a usuzujete..

10.4.2015 22:35
petruk

XXX.XXX.168.139

ondra99 napsal(a):
Me jen prijde, ze napisu ze cistim jednou za 10 dni a jsem netvor.vsadim cokoli, ze minimalne 70 procent lidi, co ma doma kraliky, necisti ani jednou za mesic.

Taky si to myslím a ani já nečistím kotce častěji. Ani si nedokážu představit, že při našem počtu králíků bych všechny kotce kydal každý týden. Dělám to tak, že samici vyčistím a vydezinfikuji kotec týden před porodem a pak čistím až zhruba týden před odstavem.Do té doby jen maxim. přistelu.Co si ale já myslím že je důležitý, aby se odstavila samice, né obráceně a mladí se tedy nestresovali, kotec byl prostorný, správně vyspádovaná podlaha se zadní mezerou cca 2 cm pro odtok moči (přikládám foto)Mladí se naučí chodit do zadního rohu a není tedy žádný problém.Dále krmím do 12 týdnů jen granule s lékem, ovesné vločky a kvalitní seno.Samozřejmě doplňuji do napáječek čistou vodu okyselenou alespoň octem nebo přípravky Schaumacid, Acidomid apod. Pečivo do 3 měs. nedávám, chleba vůbec, rohlíky jen minimálně a až v pozdějším věku.

11.4.2015 09:16
kachna

XXX.XXX.188.76

petruk napsal(a):
Taky si to myslím a ani já nečistím kotce častěji. Ani si nedokážu představit, že při našem počtu králíků bych všechny kotce kydal každý týden. Dělám to tak, že samici vyčistím a vydezinfikuji kotec týden před porodem a pak čistím až zhruba týden před odstavem.Do té doby jen maxim. přistelu.Co si ale já myslím že je důležitý, aby se odstavila samice, né obráceně a mladí se tedy nestresovali, kotec byl prostorný, správně vyspádovaná podlaha se zadní mezerou cca 2 cm pro odtok moči (přikládám foto)Mladí se naučí chodit do zadního rohu a není tedy žádný problém.Dále krmím do 12 týdnů jen granule s lékem, ovesné vločky a kvalitní seno.Samozřejmě doplňuji do napáječek čistou vodu okyselenou alespoň octem nebo přípravky Schaumacid, Acidomid apod. Pečivo do 3 měs. nedávám, chleba vůbec, rohlíky jen minimálně a až v pozdějším věku.

Jestli "s lékem" znamená kokcidiostatikum (ATB) a ne třeba emanox, adicox, je to špatně - jednak ty vločky, druhak okyselení vody :o).

11.4.2015 09:52
boot

XXX.XXX.233.62

Na kokcidiózu platí:
1. správná dezinfekce králíkárny (nejlépe plamenem)
2. výběr odolných samic (ne si nechávat samice z vrhů, které bylo nutno přeléčovat)
3. aby tam proudil vzduch (ne průvan)
4. aby králík byl v suchu
5. správné krmení

Na to že kydání jednou za 10 dní je málo se vykašlete, není kydáte častěji než většina chovatelů.

11.4.2015 12:20
ondra99

XXX.XXX.250.212

Petra Sally napsal(a):
...i když teda taky musím dodat, že mi hlava nebere kde jste na tom čísle (70%) byl a z čeho vycházíte a usuzujete..

Lide co chodi sem, predpokladam ze se o kraliky zajimaji vseobecne vic, nez takove ty strejdove na vesnicich, ci chovaj kraliky doma nekolik genmeraci...a vetsina kydani urcite nejak moc neresi...staci kdyz se bavim u nas treba na pivu, ze kazdych 10 dni kydam, tak si vseci pomalu tukaj nac celo.

11.4.2015 14:31
marvan

XXX.XXX.233.20

Nezlobte se na mě, ale kydání je docela individuální a nelze to poušalizovat jestli je 10 dní málo, nebo hodně.
Já osobně mám králíkárnu s vcelku většími kotci, na podlaze plechová vana s odtokem močí a na tom dřevěný polorošt - spiše bych řekl, že je to druhá podlaha s občas nějakou mezerou hlavně na odtok moči, propadání bobků je minimální. Králíky mám ustájené po jednom, jen mladé mám společně ve velkých kotcích do nějakých 3-4 měsíců. No a abych se dostal ke kydání, tak kydám přibližně jednou za 3 týdny ( a když to nevyjde tak i někdy za 4 týdny) a králíci jsou celou dobu v suchu, jen mají převážně v rohu naděláno. Ale mláďata ve velkém společném kotci kydám cca 1 týdně a ty kotce jsou daleko zadělanější, než ty samostatné po 3 týdnech. No a občas taky podle králíka, měl jsem samce, který si podestýlku furt převrtával a kotec měl zaneřáděný již za 3 dny více jak ostatní za 3 týdny, takže toho jsem musel čistit častěji - cca po týdnu a i dřív.
Takže hlavně záleží jak máte technicky vyřešenou králíkárnu, odtok moči, velikost kotců, počet králíků v kotci apod. Pak může být 10 dní zbytečně částo, nebo taky 7 dní příliš dlouho.

11.4.2015 20:59
Hyla®

XXX.XXX.0.37

petruk napsal(a):

Pekný večer želám, ja som trocha iného názoru, v prvom rade by som rozdelil chovateľov do 4 skupín.
Do prvej by som zaradil chovateľov, ktorý chovajú králiky na vlastné účely či už na výstavy alebo len tak pre radosť kedy prebytočných králikov spotrebujú na vlastnú spotrebu.90% týchto chovateľov chová králikov v malom množstve takže koncentrácia králikov nieje veľká. Je v podstate jedno ak by aj nastal problém s kokcidiózou s veľmi minimálnymi stratami sa vie chovateľ vysporiadať s chorobou a to je jedno či je to s kokcidostatikami alebo inými liečivami prípadne prírodným francúzskym prostriedkom Emanoxom.
Do druhej skupiny by som zaradil chovateľov, ktorý chovajú králikov na jatočné účely snažia sa mať čo najzdravší chov chcú pôsobiť dlhodobo na trhu a snažia sa vyprodukovať mäso bez kokcidostatík alebo iných liečiv. Týto chovatelia majú vačšinou klietkový chov kde v podstate odpadá problém s kydaním. Veľká väčšina sa snaží používať emanox a krmiva bez kokcidostatík. Je tu ale stále riziko čím väčší chov tým vyššie riziko na určité vekové kategórie králikov. Tento typ chovateľa je v mojich očiach najcennejší, lebo sa snaží dodať ľuďom mäso naozaj najzdravšie a najkvalitnejšie. Títo chovatelia spravia maximum pre hygienu chovu. Samozrejme nie každý druh králika je vhodný na tento spôsob chovu.
Do tretej skupiny by som zaradil chovateľov, ktorý chovajú čistokrvné plemenné zvieratá šľachtia ich chodia po výstavách, kupujú pre králikov tie najlepsie vitamíny krmivá poznám takého ktorému vozia seno z tatier. Vďaka týmto chovateľom su niektoré plemená na takej vysokej úrovni, lebo sú chovatelia fanatici nešetria časom ani financiami aby sa dostali na výstavy. Pred nimi sa treba hlboko pokloniť, niektorý naozaj majú vytrvalosť väčšiu ako vrcholový športovci.
Do 4 skupiny zaraďujem "chovateľov" ktorým je absolútne jedno v akom stave králiky chovajú je im v podstate jedno či králik žral krmivo s liekmi den pred porážkou, zavakcinujú králika ponuknu na dalsí chov ak ho nepredajú na chov predajú ho na maso aj s vakcinou v mäse. Sú to váčšinou "chovatelia" ktorý sú schplný nafalšovať tetovanie ušné číslo rodokmen, proste typ všetko jedno len nech zarobi.
Neviem ako ohodnotit "chovatela" ktorý je schopný toho že predá chorého králika je schopný vymenit pečienku pluca, proste nechápem, počul som prípad keď chovatel zistil že má mixomatózu a ihneď zabil králikov a predal ich na mäso.
Táto skupina je najnebezpečnejšia nakoľko kazí prácu slušných chovateľov.
Ja vždy doporučujem ľuďom pozrieť si chov alebo farmu odkiaľ kupujú mäso a to nielen králičie. Verím že čoskoro budú ľudia náročnejší a budú prosperovať len prvé tri skupiny vyššie menovaných chovateľov.
A nakoľko chcem predísť zbytočným anonymným príspevkom ľudí z 4 tej skupiny, dám link na zamyslenie.

http://old.fbp.uniag.sk/download/hygiena-masa-kralikov/1943632.pdf

Samozrejme súhlasím názorom že aj v domácom prostredí sa dajú vytvoriť presne také hygienické podmienky na kvalitné spracovanie králikov počnúc od jatočnej pištole až po chladenie alebo zmrazenie ako je opísané v dokumente..

11.4.2015 21:13
edward12

XXX.XXX.4.123

Zadavatel a tím i každý kdo má tenhle problém dělá něco špatně. Může to být zoohygiena, krmení, nebo prostě nevhodný chovný materiál. Musíte se zamyslet a něco, nebo nejlépe všechno změnit.

Zkuste nestlat. Naco a proč ještě přidávat pod králíka to co si sam pod sebe nastele. Já nestelu a kydám dle potřeby. Rozhodně ne v nějaké periodě, protože by mě to ani nebavilo dělat všechny najednou. Mám spád na lině a králík je v suchu, což považuju za hodně důležitý faktor.

Změňte krmení. Na chleba se vykašlete, aspoň prozatím. Z toho králík stejně nevyroste. Já krmím mix granule, ječmen 1:1 v jakémkoliv věku i chovným a pouze upravuju krmnou dávku. Mladý si zvyknou už od mala a není problém. Občas mrkev, řepa, jablka, ale jen na chuť. Hlavně do nich necpat něco co mám momentálně zadarmo, od souseda a podobně. A nejdůležitější, nedělat změny. Králík na něco navykne, množství, složení a změna mu dá hrozně zabrat, takže se nesmí stát, že něco nebudete mít a nahradíte to něčím jiným.

Samice, jejichž mláďata mají opakovaně kokci bych bez milosti vyřadil. Sehnat jiné a více samců, aby bylo možné si dělat samice svoje a pak už jen občas změnit krev.

Musím zaklepat, ale mě se tenhle problém nikdy nedoknul. Jen jednou jsem měl podezření u jednoho odstavčete. Okamžitě šlo pryč, ale kdo ví co to bylo.

Dřžím palce v chovu.

12.8.2015 09:23
koco

XXX.XXX.107.4

Zdar,
konecne som sa vo svojom okoli stretol s dlhorocnym chovatelom (som v okoli novy a tak mam problem s hladanim novych kontaktov atd...) Vb, ktory mi proti kokce odporucil sulfacox... chcem vediet aj vas nazor co si o tom myslite? Vb chova na vystavne ucely a dokonca mal 2 roky plemenny chov...
chcem mat krasnych vystavnych kralikov v buducnosti ale ja velmi to nechcem robit pomocou chemie, ako viem ze nic neporusujem, ale nieje mi to take blizke... ci si myslite ze bez tychto roznych pripravkov sa nezaobidem?

odporucil mi napriklad aj acidomid, ze je to vitaminova bomba a podporuje to u kralika takmer vsetko...

a uz ked som zacal tak mimo temy trosku, ockovat proti moru a myxe my neodporucil spolu, zevraj moze sa stat ze jedno zaberie druhe ne a ze sa neda zistit co zabralo a tympadom zabranit dalsiemu sireniu... ze je lepsie najprv napr. mor a o tyzden dva proti myxe... co si aj o tomto myslite? dakujem je to dlhorocny chovatel a velmi skuseny, len chcem vediet aj vase nazory, kym som zatial nespoznal osobne dalsich a nevedel s dalsimi prediskutovat tieto temy... este raz dakujem :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2015 10:19

Chováme 35 let výstavní Al a něco kratší dobu Tč a Ha.Myslím si, že odchováváme kvalitní zvířata.Bodové hodnocení odchovů máme 95 a více bodů.Mohu vám napsat co dávám já a sám si musíte vybrat a vyzkoušet, co vám bude vyhovovat.Očkování:očkuji zvlášť mor a zvlášť mixu.Pokud je špatná nákazová situace očkuji už ve 4 týdnech a potom ještě nejméně 2x přeočkovávám, tak aby poslední očkování bylo po 10 týdnu stáří.Mor očkuji, pokud je to potřeba, v 6 týdnech a opět 2x přeočkovávám.Na kokci jsem dříve používala různé přípravky ESB3, Sulfacox, Baycox, ale nyní už několik let používám přírodní Emanox.Jinak je hlavně potřeba vychytat množství a složení krmné dávky.

šimon15

30.8.2015 09:32
šimon15

XXX.XXX.132.89

Dobry den chcel by som poprosit o radu mam davať Emanox či Acidomid?

30.8.2015 09:43

šimon15 napsal(a):
Dobry den chcel by som poprosit o radu mam davať Emanox či Acidomid?

Acidomid slouží pouze k okyselení vody a přispívá k udržení ph zažívacího traktu.Osobně nám stejnou zkušenost s octem a v podávaní Acidomidu a octa jsem u králíků nezaznamenala rozdíl.Emanox v preventivních dávkách zabrańuje rozmnožení kokcidií, ve vyšších dávkách kokciciózu léčí.Mohu potvrdit že úspěšně.

šimon15

30.8.2015 09:49
šimon15

XXX.XXX.132.89

Podavate pri každom vymienani vody ?

30.8.2015 11:49

šimon15 napsal(a):
Podavate pri každom vymienani vody ?

Dávám Emanox pouze týden mláďatům okolo odstavu přímo do tlamičky.Jinak zde psal Jardagin, že ho dává preventivně týden před odstavem a 14 dnů po odstavu celkem 3 týdny do vody.
Dávám ho i vždy, když se nějaký kráík nežene ke krmení.Byliny v něm obsažené podporují trávení, činnost střev, ničí bakterie, podporují tvotbu žluči, působí proti nadýmání atd.

1.9.2015 10:03
chov.majster

XXX.XXX.190.212

Nechápem čo na tom môžete toľko diskutovať. Už som dnes odpovedal. A ozaj administrátor už konečne zrušil to + - To ktorého chytráka bol nápad? Odkedy učí vajce sliepku a deti dospelých?

2.9.2015 05:36
rarach

XXX.XXX.140.184

Já už je nechovám, ale můj chov měl také přes sto králíků a bez nemoci i když okolo chcípaly králíci všem.Krmila jsem granule a vodu.Jaro až podzim do vody jabl.ocet -na kýbl paňáka tak opakovat po šesti nedělích týden.Obden a to bez nadsázky ve vedrech denně jsem čistila kotce a po týdnu vždy vápno.Z venku jsem potírala naftou kvůli bodavému hmyzu, který přenáší nemoci a měla jsem svého samce a nikdy jsem nikomu nedovolila přijít se samicí nebo jít do přístřešku kde byla králíkárna umístěná.

2.9.2015 06:41
verka1

XXX.XXX.199.239

Pro rarach - to jste tem kralikum moc nevylepsila s tou naftou a potiranim z venku. Uvnitr museli mit, "kvalitni" vzduch. Docela rada bych vas k nim v lete zavrela.

Přidejte reakci

Přidat smajlík