Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.5.2015 07:40
josífek

XXX.XXX.241.21

V lednu jsou od chovatele morav. modrého koupil samici. Mladé nám zatím nedala. Na břichu dole se ji udělaly dvě tukové boule /velké do hrsti/. Nevíte někdo co by to mohlo být? Mám samici raději zabít než chcípne? Zatím žere.

17.5.2015 08:57
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Máte v podstatě dvě možnosti. Pokud vám naní záleží, pořešit to s veterinářem, nebo ji zabít.
A ona nechce zabřeznout nebo se nechce nechat připustit? Nebo kombinace obojího?

17.5.2015 09:10
kachna

XXX.XXX.188.76

mustela.erminea napsal(a):
Máte v podstatě dvě možnosti. Pokud vám naní záleží, pořešit to s veterinářem, nebo ji zabít.
A ona nechce zabřeznout nebo se nechce nechat připustit? Nebo kombinace obojího?

Já bych asi volila druhou metodu
- spíš než na tukovou bouli bych to tipovala na abces, a to se jednak špatně léčí, druhak to často bývá příznakem pasteurelozy (a tam já, ze svých zkušeností vidím souvislost mezi past. a neplodností).

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.5.2015 10:12

kachna napsal(a):
Já bych asi volila druhou metodu
- spíš než na tukovou bouli bych to tipovala na abces, a to se jednak špatně léčí, druhak to často bývá příznakem pasteurelozy (a tam já, ze svých zkušeností vidím souvislost mezi past. a neplodností).

Ano, taky si myslím. Jakákoliv boule na králíkovi bývá většinou absces. A souvislost mezi pasteurelózou a neplodností je zcela jasná, ono totiž pokud je pasteurelóza rozfrkaná v celém těle - což je, u králíků, kteří mají kožní abscesy nebo abscesy na plicích, prostě mají pasteurelózu kdekoliv jinde než "jen" v nose - tak další orgán, který to rádo napadá, je děloha. Nebo u ramlíků vývody varlat. Neplodnost je logickým vyústěním stavu.

17.5.2015 16:32
josífek

XXX.XXX.241.21

A čím je prosím tato nemoc způsobena?

17.5.2015 17:05

josífek napsal(a):
A čím je prosím tato nemoc způsobena?

Bakterie. Nejprofláklejší je pasteurella multodida, ta způsobuje vyloženě pasteurelózu, ale abscesy umí i další mršky.

17.5.2015 18:24

Bakterie Pasteurella multocida se vyskytuje ve dvou typech A způsobuje většinou záněty plic a celkovou otravu, typ D bývá v horních cestách dýchacích a v očích.Průběh může být buď perakutní( úhyn do 24 hod. za těžkých celkových příznaků, včetně křečí), akutní za 1-4dny(vysoké teploty, zrychlený dech, výtok z očí a nosu, aborty), chronický(apatie, hnisavý výtok z nosu, očí, abcesy v podkoží, na mléčné žláze, uších), úhyn nastává za delší dobu.Králíky je nejlepší ihned vyřadit z chovu.

17.5.2015 19:07
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Prosím vás ty boule mohou mít asi 100 různých příčin od zcela banálních až po ty nejzávažnějším, o kterých tu my všichni víme velké kulové. Od toho jsou veterináři, aby zjistili co a jak, a ne laikové zde na ifauně.
Pokud vím, tak pro pasteurelózu jsou primárně typické zcela jiné příznaky, než boule na břichu, takže mi není jasné, proč se tu stále řeší jen pasteurelóza. A pokud králík normálně žere a drží se na váze, a nemá subor dalších typických příznaků, tak si nemyslím, že by byla pravděpodobná zrovna pasteurelóza...

17.5.2015 21:35

Prosím vás ty boule mohou mít asi 100 různých příčin od zcela banálních až po ty nejzávažnějším, o kterých tu my všichni víme velké kulové. Od toho jsou veterináři, aby zjistili co a jak, a ne laikové zde na ifauně.
Pokud vím, tak pro pasteurelózu jsou primárně typické zcela jiné příznaky, než boule na břichu, takže mi není jasné, proč se tu stále řeší jen pasteurelóza. A pokud králík normálně žere a drží se na váze, a nemá subor dalších typických příznaků, tak si nemyslím, že by byla pravděpodobná zrovna pasteurelóza...

Boule na břiše akorát do hrsti je absces na 99%, nějaké tukové či jiné nádory, to je u králíka vzácný nález. Je potřeba to řešit nebo nemocného králíka zabít, protože takové zvíře prostě není zdravé, i když třeba (ještě) žere.

18.5.2015 09:28
kachna

XXX.XXX.188.76

No, já považuju abces za docela typický příznak pasteurelózy a i kdyby to byla nějaká infikovaná rána, tak léčení abcesů je na dlouhé lokty - nepříjemné, často s nutností ATB, rádo se to vrací.
(no a jsem hodně ráda, že zrovna tohle není zkušenost z mého chovu :o).

Přidejte reakci

Přidat smajlík