Dobrý den, mám problém s rozmnožováním dvou samic.Jedna byla připuštěna už dvakrát a mladé vždy roztahala po kotci.Před pár dny porodila podruhé, některá 3 mláďata uhynula hned, dvě jsem dala do hnízda ještě k jednomu žijícímu.Ještě včera se v hnízdě trochu vrtěla, ale nevím jestli všechny a dnes jsem vyhazovala celé hnízdo i s třema mrtvolkama.Ta druhá samice se nechce nechat připustit vůbec.Během roku byla u dvou samců a nic.Plánuji koupit dvě nové samice.Jsem začátečník, tak potřebuji radu.Děkuji
kachna
napsal(a):
Já bych vzhledem k těm děsným vedrům dala ještě jednu šanci a tu druhou buď zkusila dostat do formy (výběh, analýza krmné dávky /nepřekrmuju? nepodkrmuju?/) nebo zabila.
Souhlasím s kachnou.
V první vlně veder mi zkušené samice taky odchovali jen 1/4 hnizda.
Mladí byli po celem kotci a nedostali se kojení...
Tato vedra jsou extrémní. Ještě, že noci nejsou tropické.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, teď je špatné období na připouštění. Osobně mám zkušenost, že králice nejlépe zabřeznou po pár dnech chladna. Nepíšete jak staré králice jsou a jaké je to plemeno. Samici, která dvakrát roztahá mladé, osobně třetí šanci rozhodně nedávám. U té druhé napište, co to je za plemeno a jak je stará. Poznáte říji? Před připuštěním zkontrolujte pohlaví samice, pokud je zarudlé, je v říji. Samice v říji také má sama o samce zájem a po chvíli se mu nastavuje. Když si ale lehne a přitiskne se k zemi, v říji není a nemá cenu ji nutit. Vraťtte ji do kotce a za dva dny to zkuste znovu. Někdy pomůže hodit do jejího kotce pár bobků od samce. Počkala bych s připouštěním až pominou tyhle horka.
Samice byla připuštěna víc, jak před měsícem, to bylo ještě chladno, ale udělala to samé, co při prvním porodu.Také si myslím, že by měla jít na pekáč.Jaké je to plemeno fakt nevím, je hnědá, ale je možné, že je křížená.Obě králice jsem dostala od známé.Na netu, jsem si přečetla, jak se chová samice, když je v říji.Jako třeba, že okusuje králíkárnu nebo si pohazuje s miskou.V tom případě mi přijde, že je v říji skoro pořád , ale pohlaví jsem jí ještě nekontrolovala, asi to bude nejjistější způsob, jak to zjistit.Až pominou vedra, tak to zkusím.Moc děkuji za vaše rady a všem přeji hezký den.
To ano, ta vedra jsou hrozná, jsem ráda, že to všichni přežili.Ještě chci dodat k té králici, co se nechce pářit.Do zimy byla v jednom kotci se samcem, cca půl roku a nic.Nevěděla jsem ještě, že je mám rozdělit.No, pak jsme na to přišli a rozdělili je.Toho samce nechtěla ani potom na jaře a když jsme pořídili nového, tak také ne.Upozorňuji, že jsem připouštěla naposledy v červnu a to žádná vedra nebyla.Ta druhá samice se nechala připustit bez problémů, ale zase se nechce starat.

peta2281
napsal(a):
To ano, ta vedra jsou hrozná, jsem ráda, že to všichni přežili.Ještě chci dodat k té králici, co se nechce pářit.Do zimy byla v jednom kotci se samcem, cca půl roku a nic.Nevěděla jsem ještě, že je mám rozdělit.No, pak jsme na to přišli a rozdělili je.Toho samce nechtěla ani potom na jaře a když jsme pořídili nového, tak také ne.Upozorňuji, že jsem připouštěla naposledy v červnu a to žádná vedra nebyla.Ta druhá samice se nechala připustit bez problémů, ale zase se nechce starat.
Jak jsou samice staré a čím krmíte?
Krmím hlavně senem, přidávám ovesné vločky, mrkev nebo řepu, někdy čerstvou trávu.Občas tvrdý chleba.Problém s připuštěním je jen u jedné.Jedna samice, ta co rodila dvakrát, té je 1 3/4.Tam problém s připuštěním není, ale zase se nechce starat.Té druhé je tak 1,5 roku a ta nechce připustit nikdy.První samec ji honil skoro vždy a nechtěla.Ten druhý jen jednou, ale jinak o ni nejeví moc zájem.Proto plánuji koupit dvě nové samice.

peta2281
napsal(a):
Krmím hlavně senem, přidávám ovesné vločky, mrkev nebo řepu, někdy čerstvou trávu.Občas tvrdý chleba.Problém s připuštěním je jen u jedné.Jedna samice, ta co rodila dvakrát, té je 1 3/4.Tam problém s připuštěním není, ale zase se nechce starat.Té druhé je tak 1,5 roku a ta nechce připustit nikdy.První samec ji honil skoro vždy a nechtěla.Ten druhý jen jednou, ale jinak o ni nejeví moc zájem.Proto plánuji koupit dvě nové samice.
Nevím, jaké máte plemeno a třeba kolik těch vloček dáváte, ale připadá mně to dost málo.To, že se samice nechce nechat připustit i to, že se druhá nestará o mladé může být způsobeno i nedostatečným krmením.Rozmnožování je pro zvířata luxus a musí mít dostatek krmení.Pokud jim krmení stačí tak akorád na udržení svých energetických potřeb, mohou vznikat právě takové problémy.Samice nemusí mít mléko, a tak se o mláďata nestará.Jen pro ilustraci.Chovám střední plemana o hmotnosti v dospělosti okolo 4 kg a třeba nyní dostávají samice které odpočívají po mladých asi 12 dkg směsi oves, ječmen, granule, vojtěškové úsušky, slunečnice + vitamíny a minerály.V zimě dostávajíi více.Nyní také králíci dost línají, to také potřebují více krmiva a navíc se samice nechtějí ramlovat, někdy ani línající samci nechtějí skákat.
Souhlasím s jivou. Na tomto krmení si dokážu představit maximálně odchov vesnické směsky s hmotností v dospělosti 2,5 kg, s tím že "výkrm" mladých bude trvat minimálně na půl roku.
A víte co? O chovu nevíte prakticky nic. Nedivte se tedy, že to dopadá, tak jak to dopadá. Lituju vašich zvířat.
I když by vám samice mladé odchovala, stejně vám pochcípají.
peta2281
napsal(a):
Ne, o chovu toho opravdu moc nevím, proto jsem žádala o radu zde.Aspoň myslím, že k tomu tyto diskuze slouží, i tak děkuji za rady, zvláště od jivy
Nevím-li nic o chovu, nepořizuju si ŽIVÉ zvíře. Protože si představte, že to zvíře má také nějaké potřeby, cítí bolest, stres, nepohodu... Ale to je vám patrně jedno...
Inteligentní, zodpovědný člověk si nejdřív něco nastuduje, pak si pořídí zvíře, a až když je nastudované v rozporu s praxí, žádá tu o rady.
Člověk opačného typu si nejdřív pořídí zvíře, a až když neví, kudy kam, zvířata začnou hynout, apod., začne tu vyžadovat rady. A běda, jak mu někdo není s to, ochotně radit!
Vy jste mi zatím nic neporadila, jenom mě kritizujete.Měla jsem informace od asi třech chovatelů, co chovatel, to názor.Jeden krmí pouze granulemi, jiný k tomu dává ještě seno atd...Nenapsala jsem zde, že mi hynou králíci, ale, že se jedna samice o mláďata nestará, což, jak jsem se dočetla v jiných příspěvcích zde, není zas až tak nenormální jev.Normální přispěvatelé na této diskuzi mi radí celkem ochotně, pokud máte nějaký splín na duši, zařaďte se mezi diskutéry na novinkách.cz, kde je Vám podobných většina.
čada

XXX.XXX.18.198
Podívejte, já krmím senem a ovsem. Plus dostávají vodu. Jsou spokojení a množí se jak o život. Když jsou mladí králíci, nebo čerstvě okocené samice, tak někdy přidám granule (ale ne vždy). To jen abych přispěla k diskusi o krmění. Mám jednoho samce.
6 samic: 1 činčila 8 mladých,1 moravská modrá je připuštěná cca 2 týdny,1 strakatá směska 5 mladých,1 strakatá stará 2 mladé,1 obryně čerstvě okocená (odhadem kolem 8 mladých),1 rezavá kříženka se má teď kotit.
Plus dorostenci:cca 34 (mezitím se nějací zabili, nebo prodali na chov)
Takže bych paní za krmení nekamenovala. Pokud mají vodu, čistou slámu, seno a zrno, pak nevim proč ji tu kamenujete.
Děkuji, už jsem si myslela, že jsem totálně neschopná.Kotce čistím každý týden, vodu dolévám pravidelně, ráno a večer dostávají seno a oves, každý den k tomu přidávám, buď mrkev, řepu i vařené brambory, když zbydou.A teď přes léto čerstvou trávu.Do vody teď ještě přidávám ocet 1 lžíci na litr.

peta2281
napsal(a):
Děkuji, už jsem si myslela, že jsem totálně neschopná.Kotce čistím každý týden, vodu dolévám pravidelně, ráno a večer dostávají seno a oves, každý den k tomu přidávám, buď mrkev, řepu i vařené brambory, když zbydou.A teď přes léto čerstvou trávu.Do vody teď ještě přidávám ocet 1 lžíci na litr.
Nejdříve jste psala, že dáváte vločky a teď píšete oves.Oves je pro dospělé jedince lepší než vločky, ty jsou, laicky řečebo, tepelně upravené.Pokud tedy nemáte na mysli mačkaný oves.Samozřejmě záleží hlavně na množství jaké dostanou.
peta2281
napsal(a):
Vy jste mi zatím nic neporadila, jenom mě kritizujete.Měla jsem informace od asi třech chovatelů, co chovatel, to názor.Jeden krmí pouze granulemi, jiný k tomu dává ještě seno atd...Nenapsala jsem zde, že mi hynou králíci, ale, že se jedna samice o mláďata nestará, což, jak jsem se dočetla v jiných příspěvcích zde, není zas až tak nenormální jev.Normální přispěvatelé na této diskuzi mi radí celkem ochotně, pokud máte nějaký splín na duši, zařaďte se mezi diskutéry na novinkách.cz, kde je Vám podobných většina.
Jo jo i tací jsou tady paní se nehodíte do krámu no a to se ještě do Vás nepustil učitel Tom 50 tak si ztoho nic nedělejte určite nějakou radu dostanete.

Z podobných reakcí si nic nedělejte a hlavně se nenechte odradit. Pokud krmíte tak jak uvádíte, krmíme zhruba podobně a světe div se, mám králíkárny plné mladých a zabíjíme na čtyřech měsících. Jen jatečným králíkům dáváme ječmen. Je možné že děláte nějakou chybu, ale začínáte a žádný učený z nebe nespadl, jen někteří mají ten pocit. Z knih se určitě dozvíte dobré rady, ale stejně si to pak musíte v praxi vychytat.
Neberte vážně všechno co tu čtete, spousta věcí je přinejmenších diskutabilní, ale někteří lidé to tu uvádí jak slovo boží.
Důvodů, proč samice roztahají mladé nebo nezabřeznou je celá řada a krmení může, ale nemusí být jedním z nich. Chov zvířat rozhodně není exaktní věda a i po letech vás může něco zaskočit nebo překvapit.
Zkuste požádat některého z chovatelů ve vašem okolí, ať vám ukáže svůj chov a podívá se na váš. Co znám lidi ve svém okolí každý se rád pochlubí a i rád poradí.
Z negativních reakcí si nic nedělám, rada od dotyčné paní nepřišla, tudíž její příspěvek není pro mě přínosem.Již jsem se ptala chovatelky, co od ní mám králíky.Krmí jen senem a granulemi.Kotce čistí jen jednou za čas a množí se jí, jak o závod.Sama zastává názor, čím víc se s ho... mažeš...No, nedělám to úplně podle ní Granule jsem také dávala, ale pak zase jiný chovatel řekl, že je to zbytečné a drahé, dá se nahradit.Tak že dávám, to, co jsem zde již uvedla, podle kamaráda, co chová králíky.On dává jen seno a vločky a králíci se vesele množí.Mě se to zdá málo, tak jim dávám něco navíc.Moji králíci vypadají dobře, mají hladkou, lesklou srst a hubení nejsou.Každopádně, koupím dvě nové samice, budu jim přidávat i vitamíny, už mám objednané(vitaplastin forte a supervit S) a ještě přikoupím vojtěškové granule.
A odradit se určitě nenechám, každý někdy začínal a naučil se vše formou pokusů a omylů