Jak naučit pít králíky z napaječky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2015 14:12
Ondra94

XXX.XXX.199.48

Dobrý den, před nedávnem jsem dostavěl novou králíkárnu. V té staré jsem měl klasicky jesle na seno, a buď dvojmisky na vodu i na zrno v jednom nebo každou zvlášť. Někdy to bylo dost hrozné, když jsem ráno vyléval misku z vodou...no vlastně to už nebyla voda, spíš močka s bobkama. Z toho mi králíci chcípali. Teď když jsem dostavěl tu novou, tak jsem celý nadšený objednal napáječky, závěsná krmítka na zrno i nové jesle. Před týdnem jsem koupil 3 samice a včera dovezl jednoho burgundského samce. Zabydleli se v pohodě. Jenže od chovatelů, od kterých jsem je koupil, byli zvyklí pít vodu z misek. Teď nastal ten problém, že si vůbec nevím rady jak je mám naučit na ty napáječky. Chtěl bych to stihnout do té doby, než budou mít mladé, protože pak už to ty mladé naučí taky. Pouze jedna samice to docela "pochopila", když jsem ji dal napáječku před čumák, že když oblízne nipl, tak teče voda. Ale jakmile jsem napáječku vrátil na své místo, tak si jí zase nevšímala a pila z misky. A když misky odendám, tak pak se bojím, že v těhlech hicech nevydrží. Ikdyž se tady v diskuzích píše, že králík paradoxně v teplých dnech pije méně.
Prosím o radu, jak nejefektivněji to králíky naučit.
Ještě jeden dotaz na závěr: Ten burgundský samec má 6 měsíců. Myslíte, že už je dost "vyspělí" na to, aby měl kvalitní mladé?
Budu rád za každý názor. Děkuji mnohokrát.

9.7.2015 16:55
anacon

XXX.XXX.75.92

Nic je neučte, naučí se to samy. Vemte jim ty misky a uvidíte, že bude voda ubývat. Taky sem letos přecházela na napaječky, nebojte, žízní nepojdou. Toho samce zkuste zvážit, jestli už má váhu daného plemene. Jinak bych stejně počkala až na konec léta kvůli teplu,8mi měsíční samec už bude vyspělý...

9.7.2015 17:17
kkki

XXX.XXX.254.207

Zrovna včera jsem taky instaloval napáječky a sebral stávající misky a se zvědavostí jsem ráno šel ke králikárnám.Všude bylo upito, jen u chovných samic méně.Teď odpoledne už to bylo zřetelné, že všechny žízeň "naučila" pít z nových napáječek.Jen se člověk nesmí bát.K.

9.7.2015 21:08
petruk

XXX.XXX.168.139

Pokud si přivezu chovného králíka který byl zvyklý pít z misky a z napáječky neumí,
tak mu denní dávku vody do misky postupně snižuji.
Nipl napáječky namáčím, králík to brzy pochopí a začne z ní pít.

9.7.2015 21:51
Šaurin

XXX.XXX.68.147

Dobrý večer, jaký je rozdíl mezi niplovou a kuličkovou napáječkou? A která je lepší? Děkuji.

9.7.2015 23:19
tom.50

XXX.XXX.117.5

petruk napsal(a):
Pokud si přivezu chovného králíka který byl zvyklý pít z misky a z napáječky neumí,
tak mu denní dávku vody do misky postupně snižuji.
Nipl napáječky namáčím, králík to brzy pochopí a začne z ní pít.

Voda má svou vůni, chcete-li pach a králík napaječku najde a jak má pít pochopí sám úplně stejně, jako se jakýsi Dalibor údajně naučil v base hrát na housle.

Postupné přeučování je nesmysl, závidím vám váš čas se crcat s takovými hloupostmi.

10.7.2015 07:56
Ondra94

XXX.XXX.199.48

Výborně, děkuji. Hnedka to vyzkouším, snad to "pochopí" :-D.

10.7.2015 08:29
bronda

XXX.XXX.98.84

Měl jsem stejné obavy u několikadenních kuřat. Ale rychle niplovou napaječku našly a hned se ozývalo cvakání zobáčků do niplu.

11.7.2015 11:18
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

Máte někdo problém s tím že by se vám králíci pod napáječkou schválně sprchovali? Dělá mi to jeden samec, ráno když mu napustím novou vodu tak si pod ní lehne a nechá ji na sebe téct takže mu musím co chvíli dolívat vodou, dělá to pouze v teď v těch vedrech a zkoušela jsem mu ji dát i jinam. A když jsem mu tam dala místo napáječky velkou misku vyválel se v ní. Bojím se že mi jednou pojde když nebudu mít čas mu co chvíli dolívat vodu.

12.7.2015 21:54
gucos

XXX.XXX.37.54

Před dvěma dny jsem zakoupil 1 l niplové napáječky. Hned jsem je instaloval. Myslel jsem, že to bude nějakou dobu králíkům trvat než si zvyknout. Králíci mě, ale mile překvapili a hned se vrhli k niplům a začal neskutečný cvrkot (cvkání těch niplů když pijí). Seděl jsem tam asi čtvrt hodiny a záral jak tele na nové vrata jak jim to šlo. Takže dle méhjo názoru je to super, problém s tím nebyl a všem doporučuji je to neskutečný komfort pro králíky i pro chovatele.

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 09:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Nelamte si hlavu nad tím jak je to naučit.Namontujte je a uvidíte, sami se to velice rychle naučí nemějte strach.

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 09:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

kerrynekk napsal(a):
Máte někdo problém s tím že by se vám králíci pod napáječkou schválně sprchovali? Dělá mi to jeden samec, ráno když mu napustím novou vodu tak si pod ní lehne a nechá ji na sebe téct takže mu musím co chvíli dolívat vodou, dělá to pouze v teď v těch vedrech a zkoušela jsem mu ji dát i jinam. A když jsem mu tam dala místo napáječky velkou misku vyválel se v ní. Bojím se že mi jednou pojde když nebudu mít čas mu co chvíli dolívat vodu.

Zvedněte tu napáječku o kus vyše a je to.

13.7.2015 10:18
Ondra94

XXX.XXX.199.48

Tak sem dal na Vše rady. Králíkům jsem odebral z kotců misky a nechal pouze napáječky. Ještě jsem to narafičil tak, že jsem do niplů malinko strčil, aby tam zůstala kapka. Pro jistotu jsem si udělal fixem značku, do jaké výšky byla voda v napaječce abych věděl, jestli něco vypili. Večer jsem přišel a upito bylo, takže jsem rád. A ještě jednou děkuji za rady. :-P

Jen teď začínám řešit, co budu dělat v zimě, až přijdou mrazy...to asi nepůjde, aby králíci pili z napaječek, viďte?

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 10:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Ondra94 napsal(a):
Tak sem dal na Vše rady. Králíkům jsem odebral z kotců misky a nechal pouze napáječky. Ještě jsem to narafičil tak, že jsem do niplů malinko strčil, aby tam zůstala kapka. Pro jistotu jsem si udělal fixem značku, do jaké výšky byla voda v napaječce abych věděl, jestli něco vypili. Večer jsem přišel a upito bylo, takže jsem rád. A ještě jednou děkuji za rady. :-P

Jen teď začínám řešit, co budu dělat v zimě, až přijdou mrazy...to asi nepůjde, aby králíci pili z napaječek, viďte?

V zimě musíte vrátit misky nebojte kralik si dokaže poradit i se zamrzlou vodou. A když k nim dorazíte tak prostě vyhodíte led a date vodu. Važně se nebojte.

13.7.2015 10:28
kerrynekk

XXX.XXX.92.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zvedněte tu napáječku o kus vyše a je to.

Bohužel výše to už nejde. Mám napáječku zevnitř. Asi budu muset dát zase misky na vodu. Naštěstí to dělá pouze jeden.

13.7.2015 10:47
bronda

XXX.XXX.98.84

V zimě musíte vrátit misky nebojte kralik si dokaže poradit i se zamrzlou vodou. A když k nim dorazíte tak prostě vyhodíte led a date vodu. Važně se nebojte.

S ledem v zimě mám též problém. Odnést misky odmrazit, vyčistit a vrátit. Led je vždy pevně přimrzlý k misce. Při 45 kotcích je to dost práce, zvláště pokud dávám vodu vícekrát denně. Možná, že se tak chovají jen ty kameninové. Máte zkušenost, zda jsou na zimu jiné misky (třeba plast) vhodnější? Díky.

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 11:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

bronda napsal(a):
S ledem v zimě mám též problém. Odnést misky odmrazit, vyčistit a vrátit. Led je vždy pevně přimrzlý k misce. Při 45 kotcích je to dost práce, zvláště pokud dávám vodu vícekrát denně. Možná, že se tak chovají jen ty kameninové. Máte zkušenost, zda jsou na zimu jiné misky (třeba plast) vhodnější? Díky.

Bohužel, nemam.Vím ty kameninove jsou problém ale palstove by byly ještě větší hned to vylijí.Dříve jsem přemyšlel nad tímto problémem taky a napadlo mne nakoupit vyhřívane rohože ale ta cena.Možna někdo mate známého kdo by to mohl vyrobit za minimalní naklady.Nebo udělat centrální napajení a k tomu namontovat oběhove čerpadlo a nechat vodu kolovat tím by se zabránilo zamrznutí.Takova napáječka mne vyšla za cenu niplu asi35kč.

13.7.2015 11:11
kerrynekk

XXX.XXX.92.130

bronda napsal(a):

Pamatuji si že kdysi děda na zimu házel do jezírka na půl plné pet láhve aby mu nezamrzlo, protože jak ty pet láhve pořád plavaly na hladině nemělo to šanci zamrznout ale netuším jestli by něco na stejném principu fungovalo v misce (třeba balonek). Jinak já mám vyhřívané misky pro psy, koupila jsem je na aliexpressu asi za 30 Kč.

13.7.2015 11:24
burgund6

XXX.XXX.33.7

Bohužel, nemam.Vím ty kameninove jsou problém ale palstove by byly ještě větší hned to vylijí.Dříve jsem přemyšlel nad tímto problémem taky a napadlo mne nakoupit vyhřívane rohože ale ta cena.Možna někdo mate známého kdo by to mohl vyrobit za minimalní naklady.Nebo udělat centrální napajení a k tomu namontovat oběhove čerpadlo a nechat vodu kolovat tím by se zabránilo zamrznutí.Takova napáječka mne vyšla za cenu niplu asi35kč.

Z jakého materiálu máte ty králíkárny?

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 12:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

burgund6 napsal(a):
Z jakého materiálu máte ty králíkárny?

Střešní latě 6x4 potom 8mm dřevotříska, jsou to podkladky pod lamino desky, ta ma 6m2 a stojí tady u nas 100Kč.Kotištata jsou ze silnějších desek aby mohla byt přimontovana z boku. Dvířka jsou ze zbytku UD profilu, součast sádrokartonového systemu. Rošty jsou z prokladek střešních latía ty jsou zdarma. Jestli vas to zajíma tak možna budou někde fota jak to vypada zevnitř. Uvnitř je středoví díl ze sololitu ve dvouvrstvach a ten se vysunouta zvětšit kotec.

13.7.2015 21:12
petruk

XXX.XXX.168.139

tom.50 napsal(a):
Voda má svou vůni, chcete-li pach a králík napaječku najde a jak má pít pochopí sám úplně stejně, jako se jakýsi Dalibor údajně naučil v base hrát na housle.

Postupné přeučování je nesmysl, závidím vám váš čas se crcat s takovými hloupostmi.

To že má voda pro zvířata svou vůni či pach se ví...(některá ji cíti i na kilometry),
toto poučování si prosím nechte někam jinam.
Reagoval jsem na zadavatelův dotaz a napsal, že to většinou králící brzy pochopí.
O tom namočení či prokápnutí niplu napáječky jsem napsal proto,
že jsem kdysi koupil asi 8 měs. samce Fb havana z chovu kde pili jen z misek.
Když jsme ho dali do kotce s napáječku, několik dní se prostě nenapil
a tak jsme mu museli dávat z misky a nipl občas prokápnout, namočit.
U ostatních to bylo vždy bez problémů.
Nám nevadí se někdy s králíkama jak píšete, crcat", když to vede ke správnému cíli.

27.1.2019 11:07
pecaturboman

XXX.XXX.16.183

Na webu sem četl že tu vodu kyseli,nevíte proč? Ja mudavam čistou ,snad to nevadí .

27.1.2019 12:49
jardagin

XXX.XXX.172.170

pecaturboman napsal(a):
Na webu sem četl že tu vodu kyseli,nevíte proč? Ja mudavam čistou ,snad to nevadí .

Okyseluje se z duvodu potlačení kokci. a vyrovnaní PH ve střevech .Nevadí občas je dobre jim vodu okyselit .

27.1.2019 12:57
pecaturboman

XXX.XXX.16.183

A čím to prosím vás okyselujete?

27.1.2019 14:16
Marko7

XXX.XXX.209.15

Jasné že to pôjde aj ja to mám vonku kúpil som si topiaci kábel a termostat kábel som upevnil na PVC hadice až po nipel z vonku samozrejme a dolejeme do bandasky vodu a nemám problema

27.1.2019 14:21
Marko7

XXX.XXX.209.15

28.1.2019 20:02
jardagin

XXX.XXX.172.170

pecaturboman napsal(a):
A čím to prosím vás okyselujete?

Mužete octem a nebo Acidomid pro kraliky .

30.1.2019 20:17
Marko7

XXX.XXX.209.15

Ja ničím mám ich toľko že každý druhý deň dolejeme novu

Prasatkoslezina

19.8.2020 19:26
Prasatkoslezina

XXX.XXX.124.194

Dobrý den mám 2 měsíce starého zakrslého králíčka a neumí pít z napáječky a nepil už asi 5 nebo 6 hodin poradíte mi prosím 😀😀

19.8.2020 20:52
Valentko

XXX.XXX.249.197

Prasatkoslezina napsal(a):
Dobrý den mám 2 měsíce starého zakrslého králíčka a neumí pít z napáječky a nepil už asi 5 nebo 6 hodin poradíte mi prosím 😀😀

To ho každú minútu strážite keď viete že ešte nepil.

5.3.2021 12:46
Vladimír Novotný

XXX.XXX.237.9

Dám Vám menší radu, dejte si do konce horkou vodu a na začátku krmení výletě do kolečka, potom je na konci krmení vyndejte a hotovo, taky jsem byl naštvaněj a rozmlátil jsem prěd tím 2 misky.

5.3.2021 12:47
Vladimír Novotný

XXX.XXX.237.9

Dám Vám menší radu, dejte si do konce horkou vodu a na začátku krmení výletě do kolečka, potom je na konci krmení vyndejte a hotovo, taky jsem byl naštvaněj a rozmlátil jsem prěd tím 2 misky.

5.3.2021 12:50
Vladimír Novotný

XXX.XXX.237.9

Já dávám ocet

5.3.2021 19:35
horal

XXX.XXX.13.26

Když už odpovídáte na půl roku starý příspěvek, tak pište alespoň srozumitelně. Vůbec netuším co tím básník chtěl říct.

6.3.2021 10:21
zbrankova@seznam.cz

XXX.XXX.117.107

Ja mam 2 sady napajecek,protoze kdyz ma samice mlade,tak 1 nestaci.Na zimu mam velky kosik,zamrzle napajecky podbiram,dam v chodbe na topeni (tam tak prudce nehreje,plastu to nevadi) a dam rozmrzlou sadu.Dle potreby to 2 - 3 krat denne protocim.

Beatrice

4.8.2021 21:22
Beatrice

XXX.XXX.59.27

gucos napsal(a):
Před dvěma dny jsem zakoupil 1 l niplové napáječky. Hned jsem je instaloval. Myslel jsem, že to bude nějakou dobu králíkům trvat než si zvyknout. Králíci mě, ale mile překvapili a hned se vrhli k niplům a začal neskutečný cvrkot (cvkání těch niplů když pijí). Seděl jsem tam asi čtvrt hodiny a záral jak tele na nové vrata jak jim to šlo. Takže dle méhjo názoru je to super, problém s tím nebyl a všem doporučuji je to neskutečný komfort pro králíky i pro chovatele.

:-)
Také je mám a jsem s nimi velice spokojená. Po jejich připevnění na králíkárny ihned z nich pili. (U kotců s více králíky jsem pro jistotu na nějaký čas ještě ponechala i misky, abych měla jistotu, že skutečně pijí všichni.) Naučí se úplně sami, králík je totiž - a ono se to moc neví - velice inteligentní zvíře. Mám králíka, co přiběhne na zavolání, naučil se i význam některých dalších slov, hravě zvládne i interaktivní hru. Můj strýček měl králíka, který si na večeři nosil misku.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík