Dobrý deň, som uplná začiatočníčka, dostala som do daru na chov samicu strakáča, bola kludná a dala sa aj hladkať, pred 4dňami som ju bola dať napariť, odvtedy keď idem čistiť tak vyskakuje a trhá mi lopatku, je to tým že by mohla byť kotná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím jestli by tak rychle změnila chování, ale možné to být může.Já mám samici, kterou jsem chtěla zabít k vůli její agresivitě.Přesně jak píšete, skákala a kousala.Nakonec jsem musela krmit v rukavici.Dnes je z ní velký mazel.Co jdu ke kotci už čeká na hlazení.Je z ní vynikající matka.Je pravda že když je březí a nebo už má mladé, někdy vyjede, ale ne tak jako dříve.Těžko bych tak určovala březost.Zkuste ji dát znovu k samci.Ať se daří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
megy
napsal(a):
Dobrý deň, som uplná začiatočníčka, dostala som do daru na chov samicu strakáča, bola kludná a dala sa aj hladkať, pred 4dňami som ju bola dať napariť, odvtedy keď idem čistiť tak vyskakuje a trhá mi lopatku, je to tým že by mohla byť kotná?
Mohlo by to byt i tím. Někdy se tak chovají jelikož přišla do nového ale spíše bych viděl její březost.
megy
napsal(a):
Měl jsem to samé, roztrhla mi kůži na ruce, do kotce jsem sahal v rukavicích, po prvních mladých se zklidnila, nechá se hladit, kontrolovat hnízdo, jen když to podle ní trvá moc dlouho, tak začne mručet, a hlavně výborná matka, vrhy nejdou pod 10 mladých a vše v pohodě odchovává.
Mě mazlivý samec prokousl prst, zavinila jsem to sama tím, že jsem podávala tvrdé pečivo, které si bral z ruky a potom mi šel po ruce, kdykoliv jsem otevřela králikárnu. Vzteklé samice se mi většinou podaří zklidnit a zvyknout na ruku za 2-3 týdny, ze začátku si beru rukavici, hladím a drbu je za ušima, kdykoliv jdu do králikárny, zvyknou si a potom už na ně mohu sahat kdykoliv, i na mladé, a jsou v klidu.
Ja mám agresívnu samicu. Kúpil som ju nedávno. Teraz je pripustená. Prvé dni bola v pohode. Neskôr začala kňučat a pri čistení mi začala hrýzť lopatku. Teraz už štartuje po ruke jak besná. To by som ešte prežil. To sa hádam po pôrode spraví. Čo mi ale vadí že stále ma bordel v kotci. Podestýlka je nahrnuta stále na dvierkach. Bobky po celom kotci a pochcane tiež všetko. Po dvoch dňoch celá podestýlka mokrá od močky. Misky stále preložené, krmivo vysypané. Niplovú napájačku zničila. Rohy v kotci ohryzené. Úplne sa mi hnusí. Ostatný králici v pohode. Keby nebola nejakých 10 dní pred kotením už v nedeľu by bola na pekáči. Stretli ste sa už s takým niečím?
Je to burgunda a prvôstka.
Také mám takovou potvoru, je to beran, kouzelná, ale mrcha, startuje po ruce, vrčí, na záchod chodí zásadně do jeslí a 2x prokousala pletivo a prchla, hledali jsme ji celkem dost dlouho. Manžel jí musel udělat z králíkárny Alcatraz, tak zatím je klid. Teď je připuštěná, má rodit poprvé příští týden, tak snad se zklidní.
Mám minimálně třetinu samic agresivnějších. Ani po porodu se to nespravilo. Protože je potřebuji kvůli krvi, tak je nechávám. Jak sáhnu do kotce, tak startují. Naštěstí samice většinou útočí drápy a nekoušou hned jak samci, takže pár škrábanců přečkám. Ale těch misek se žrádlem, co mi vyrazily z ruky bylo požehnaně. Druhá část samic je ledově klidná ať dělám v kotci cokoliv, či jim sahám do hnízda. Myslím, že je to dáno geneticky. Navrhl bych zařadit do genotipu alelu V, kde dominantní VV by byli největší vzteklouni a recesivní vv ti kliďasové. Ještě by se dalo indexovat V1,2, ..., x dle stupně agresivity.
mikimajky
napsal(a):
Ja mám agresívnu samicu. Kúpil som ju nedávno. Teraz je pripustená. Prvé dni bola v pohode. Neskôr začala kňučat a pri čistení mi začala hrýzť lopatku. Teraz už štartuje po ruke jak besná. To by som ešte prežil. To sa hádam po pôrode spraví. Čo mi ale vadí že stále ma bordel v kotci. Podestýlka je nahrnuta stále na dvierkach. Bobky po celom kotci a pochcane tiež všetko. Po dvoch dňoch celá podestýlka mokrá od močky. Misky stále preložené, krmivo vysypané. Niplovú napájačku zničila. Rohy v kotci ohryzené. Úplne sa mi hnusí. Ostatný králici v pohode. Keby nebola nejakých 10 dní pred kotením už v nedeľu by bola na pekáči. Stretli ste sa už s takým niečím?
Je to burgunda a prvôstka.
Zdravím, mám takhle VSSku ( velkou světlou stříbřitou) Sice neni už agresivní ( tou byla do prvního porodu), ale je prase. Pokud má malé, tak je vše v pořádku, chodí pěkně do kouta, ale jen co je dám pryč, tak se zase zblázní a začne všude hrabat, všechno pochčije a kotec vypadá šíleně. Misky nepřevrací, používám totiž od starých kachlových kamen ty kachle. Jsou parádně těžký, vůbec snima králíci nehnou. Jen jak přehazuje tu podestýlku, tak to zase hrne do misek. Kdyby nebyla tak dobrá máma, tak by šla...
Všechny samice se snažím "zvyknout", aby byly hodné a nebyly plaché (usnadní to i pozdější odchov - když sáhnu do kotce, nezačne lítat jak splašená a šlapat po hnízdě..).
Jednou jsem si nechala do chovu kříženku ČS, byla moc hezká, hodná.. Po prvním vrhu se z ní stala bestie, krmit jsem chodila v rukavicích protože se nedalo sáhnout do kotce pro misku..
Druhá byla něco podobného (opět xČS), dva roky naprosto v pohodě, sahání do hnízda, cokoli.. Teď u posledního vrhu (vlastně ještě před připuštěním) začala být protivná, když jsem sypala krmení, chytala mi do zubů misku, tahala ji z ruky a vyvrcholilo to tím, že jsem jí nesla kousek tvrdého chleba a jak s ním natáhla ruku do kotce, vystartovala a rafla mě Nebolelo to až tak moc, ale takové fúrie v chovu nechci Po odstavu mladých šla.. (stejně jako ta první)

Tak dnes som po príchode z práce videl že burgunda prvý raz nemá podstieľku nahrnutú na dvierkach.Ani miska nebola prevrátená a vyhrnutá. Dokonca bola na mieste kde som ju ráno dal.
Keď som je otvoril ani moc nepískala a nemala snahu útočiť ako obvykle.
Sedela v rohu a prehrnala podstielku, ale iba okolo seba.
Tak som jej vyčistil. Nemala snahu ani do lopatky hrýzť a behať po kotci.
Nastlal som jej viac ako obvykle a teraz večer už má hniezdo aj s chlpami pripravené :D
Termín má až za týždeň. Tak som zvedavý. Je možná taká zmena behom pár hodín?

Ano je to možné, tedy podle mojí samice.Někdy se nechá hladit, ba si přihopká pro pohlazení a např.za 2 hodiny by mě sežrala
.Takové mám dvě samice.
Už jsem měla dlouho trpělivost, ale už jsem se rozhodla, jak odchovají mladé tak půjdou.Bohužel, je mi jich líto, ale jinak už to nejde.
Som jej to skontroloval. Bez najmenších problémov. Na to aká bola čertova a hrýzla a škriabala som jej odhrnul hniezdo, skontroloval mladé a iba potichu kňučala. Žiadne náznaky agresie. Som sa bál že mladé poskáče a nič. No na parádu.5 kúskov na prvý raz a je ako baránok. Dúfam že jej to už zostane.
Dobrý den dnes se okotila agresivní FB je tak agresivní že by mohla štípat jízdenky, když jen projdu kolem klece ihnet visí na pletivě, ale dnes mě dostala maximálně klasicky udělané hnízdo a mladé ležely před hnízdem a pištěly tak jsem se na ně chvilku díval a jak se hýbaly tak i na ně utočila a po půl hodině jsem jich vyházel 16ks zadupaný a okousany no to mě to vánoční nadělení pěkně začíná jinak je to prvnička tak jí asi ještě jednou zkusím.

Zrovna nedávno jsem na diskuzi na psech četla o výzkumech dědičnosti agresivity u lišek a krys. Myslím že totéž bude platit i u králíků.
http://www.scienceworld.cz/biologie/slechteni-postupuje-neuveritelne-rychle-5156/.