Falešná březost samice "vs" neplodný samec?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Katka12

25.8.2015 12:18
Katka12

XXX.XXX.181.248

Dobrý den,

mám dotaz. Máme pár VSS, samec údajně od chovatele vyzkoušený, měl po něm mladé. Samička ještě mladé neměla (nyní je jí 16 měsíců). Zkouším ji připustit již března nárazově. Samice drží, skok se povede ale po březosti ani vidu ani slechu. Zkusila jsem jí dát k jinému samci také nic.
Už jsem si začala říkat, jestli je chyba v samici a nebo v samci. Proto jsem k samci dala připustit kříženou samičku, vyzkoušenou, vždy zabřezla po jednom skoku. A vždy u ní hned druhý den po skoku poznám, že je březí, protože si staví hnízdo hned od druhého dne až do porodu. Tentokrát nestavěla (přikládala jsem to úmornému horku), po měsíci měla v rohu hnízdo plné chlupů, cecíky zvětšené ale mláďata nikde. Dala jsem ji k samci a opět ji obskočil. Samice opět hnízdo nestaví a mám tušení že opět březí nebude. když ji dám po 10 dnech opět k samci, tak utíká, nedrží, jakoby byla březí (stejné to bylo i na poprvé).

Má otázka tedy je, mohu nějak zjistit, nebo podpořit plodnost samce? Nebo je chyba s samici, že se nyní pobláznila a má falešku? A nebo si myslí, že je březí ale samec střílí naprázdno?
A druhá samice? důvody proč nemůže zabřeznout? jak jí pomoci?

Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2015 13:19

Katka12 napsal(a):
Dobrý den,

mám dotaz. Máme pár VSS, samec údajně od chovatele vyzkoušený, měl po něm mladé. Samička ještě mladé neměla (nyní je jí 16 měsíců). Zkouším ji připustit již března nárazově. Samice drží, skok se povede ale po březosti ani vidu ani slechu. Zkusila jsem jí dát k jinému samci také nic.
Už jsem si začala říkat, jestli je chyba v samici a nebo v samci. Proto jsem k samci dala připustit kříženou samičku, vyzkoušenou, vždy zabřezla po jednom skoku. A vždy u ní hned druhý den po skoku poznám, že je březí, protože si staví hnízdo hned od druhého dne až do porodu. Tentokrát nestavěla (přikládala jsem to úmornému horku), po měsíci měla v rohu hnízdo plné chlupů, cecíky zvětšené ale mláďata nikde. Dala jsem ji k samci a opět ji obskočil. Samice opět hnízdo nestaví a mám tušení že opět březí nebude. když ji dám po 10 dnech opět k samci, tak utíká, nedrží, jakoby byla březí (stejné to bylo i na poprvé).

Má otázka tedy je, mohu nějak zjistit, nebo podpořit plodnost samce? Nebo je chyba s samici, že se nyní pobláznila a má falešku? A nebo si myslí, že je březí ale samec střílí naprázdno?
A druhá samice? důvody proč nemůže zabřeznout? jak jí pomoci?

Děkuji.

Králíci mají provokovanou ovulaci. Po ovulaci nastává přirozeně perioda klidu, bez ohledu na to, jestli nakonec došlo k oplození nebo ne - ve zkratce, falešná březost ve chvíli, kdy došlo ke krytí ale ne k oplození je zcela normální, fyziologický jev. Tělo "ví", že došlo ke krytí, proběhla ovulace a všechno je připravené na březost. Že nic nebude se zjistí až po relativně dlouhé době a pokles patřičných hormonů způsobí u samice stavbu hnízda, jakože příprava na porod.

25.8.2015 13:39
horal

XXX.XXX.58.226

Rada je zde těžká a myslím že takhle na dálku Vám nikdo neporadí. Naskýtá se ale otázka, proč se chovatel zbavil vyzkoušeného samce. Někteří chovatelé (samozřejmě že většina jsou slušní a poctiví) se chovají jako koňský handlíři. Svoje vychválí do nebes a ostatní zvířata pohaní tak že se jim obloukem vyhnete aby jste od nich nechytila nějaký ksindl. Vím to z vlastní zkušenosti a takovému handlíři jsem také naletěl. Já mám chovný materiál z vlastní produkce a jenom jednou za čas potřebuji obměnit krev. To pak sháním veškeré informace jak o chovateli tak o zvířatech. Jinak říji podporuje vitamín E, před xlety prodáván za pár kaček v lékárne jako E-forte. Vhodné je podávat oves a dáváte li granule ty vynechat a nechat králiky na omezené krmné dávce sena aovsa. Nesnižovat dávky krmení drasticky, to by se dostali akorát do stresu. Je potřeba aby byli králici aktivní a to jak samec tak samice. Přesyceny jsou líní a o páření nejeví zájem. Další co se mne osvědčuje je připoušzění ráno. Králici jsou odpočati a neni ještě vedro a dusno jako na večer. Pak i většina porodů probíhá ráno a mám lepší kontrolu i případnou pomoc králičatům umístit je do hnízda. U té druhé samice nepíšete věk, ten také hraje velkou roli. Další co se podceňuje je říje. Prostě hodím samici k samci a buď ji obskočí nebo ne, to neni zrovna ideální řešení. Je pravda že se říje u králice může dostavit i několik hodon po připuštění a vajíčka budou oplozeny, ale také nemusí. Říje se většinou opakuje po čtrnácti dnech a vrchol je když má pohlavní orgány zduřelé a zbarvené do modrofialova. To pak samice honí smce a skáče na něj a dojje u ní, dá se li tomu tak říci, k ogasmu. Přirazí jako samec a s chrčením se převrátí, v zápětí to zopakuje samec a to pak neni potřeba čekat na druhý skok a vrhy jsou pak početnější než normálně. Zkoušejte připouštět po týdnu a jestli nezabřeznou tak to Vám doporučím dobrou sekanou.

Katka12

25.8.2015 13:53
Katka12

XXX.XXX.181.248

Chovatel, od kterého mám samce říkal, že mu ho dal kamarád (také chovatel) ale že on ho nevyužije, proto ho dává pryč. chtěl ho prodat na výstavě ale dohodla jsem se s ním a přijela si pro něj přímo k němu domu. Ukazoval mi všechno, byl hrozně milý. Říkal, že po něm má mladé. A také pokud by s ním bylo cokoli v nepořádku, tak ať dám vědět.

Zajímá mne právě, zda kdyby střílel na prázdno a samici obskočil, ona si tedy může myslet, že po krytí je březí ale není? a bude to jen faleška? Tím pádem samici nic není a je to opravdu v samcovi?

Jsem z toho zoufalá, že právě po něm ne a ne králíčky, bylo by mi moc líto dávat ho pryč, je to mazel a je nádhernej.

25.8.2015 14:10
horal

XXX.XXX.58.226

Na tu falešnou březost Vám v plné míře odpověděla bodlinka, ale jak jsem psal před tim, je třeba zkoušet. Je mnoho faktorů dočasné neplodnosti, třeba vysoká teplota. Proto jsou varlata v šourku aby měli o něco nižší teplotu než je teplota těla. Je li pak okolní teplota vyšší než 36°C mohlo by eventualně dojít k dočasné neplodnosti.

25.8.2015 14:17
verka1

XXX.XXX.210.190

Říkáte, že byl milý... A už jste viděla podvodníka, který by jednal obráceně a snažil by se vás přesvědčit hrubostí? Ukázat nějaký mladý, nic neznamená. A zkuste mu zavolat, bude tvrdit že jemu se nic takového nestalo, chybu děláte vy. Už jen to, že si vzal od jiného chovatele samce když ho nepotřebuje, je jasný. Tím že ho, zvažoval" prodat na výstavě, u vás vzbudil větší cenu, hodnotu za toho kripla.

Katka12

27.8.2015 08:44
Katka12

XXX.XXX.181.248

Dobrý den,

tak bohužel jste asi měli pravdu.

Volala jsem panu chovateli. Řekla jsem mu, že mám samce u sebe tři měsíce a zkoušela jsem ho na dvou samicích a ani jedna s ním nezabřezla. Zkoušela jsem i samice kamaráda od vedle a taktéž nic, říkala jsem mu, že už nevím čím to, ale že je asi špatný. Milý chovatel na mě totálně vyjel, že po třech měsících ho to nezajímá, že jsem měla zavolat do měsíce, že je špatnej, že ted je mu to jedno. Že se mu to nikdy ze 60 let nestalo, aby byl samec neplodný a že se mám stydět, že volám. že jsme měli samce sežrat a ne volat a chtít ho vracet. (o vrácení jsem nic neřikala, čekala jsem nějakou reakci od něj). dále povídal ať ho přivezu, že mi vrátí peníze, že nezchudne a že se mi jako dámě co vrací samce pokloní a všude o mě rozhlásí jaká jsem chovatelka. Že až to bude vyprávět, že se budou všichni smát. Pořád jel dokola, tak jsem argumentovala, že jsem čekala, že třeba řekne ať s ním přijedu, že se na něj podívá, zda je vše v pořádku, popřípadě třeba poradí zda něco nedělám špatně, nebo že třeba něco vymyslíme. On pořád že tohle neviděl abych po 3 měsících chtěla něco řešit. To jsem mu odpověděla, že přece nepřivezu samce a hned nekryju. Počkala jsem 3 týdny, zda je v pořádku, a nechat ho aklimatizovat a také jsem měla samici k němu z výstavy až za 3 týdny.. to hned odsekl co jsem za chovatele, když mam samici za 3 týdny po samcovi a že mam smůlu po třech měsících, že jsem měla hned vidět, zda je samec v pořádku nebo ne, což jsem také řekla, že jsem nevěděla jestli není chyba v mých samičkách, tak hned nebudu volat, že je samec špatný, bylo léto, tak jsem jim dávala čas přece... No řikám Vám, rozhovor síla. pak už přistřil, že mu nemám lézt na oči, natož k baráku.. že si moje číslo poznamená, abych mi už nikdy nedal králíka a že mě rozhlásí po kraji... Tak váš názor? je opravdu tak divné, zavolat po 3 měsících chovateli, zda by se mi na samce podíval, nebo mi poradil, když po něm nemůžu mít mladé?

Katka12

27.8.2015 09:10
Katka12

XXX.XXX.181.248

Pana chovatele jsem našla i na internetu. Je to předseda jednoho spolku. Je dost slavný a má hodně úspěchů. Pořád si i já říkám, jestli jsem neudělala něco špatně, zda jsem špatně nekrmila, nebo cokoli, co by zapříčinilo neplodnost samce. Nejde mi to do hlavy. Ale jeho reakce mě taky udivila, kdyby řekl, že si je jistý, že samec je v pořádku, že ať přijedu, vezmu ho, že se koukne, poradí.. nebo cokoli, nějaká reakce.. ale vyjel na mě tak zle, že nechápu,.

27.8.2015 09:30

Katka12 napsal(a):
Dobrý den,

tak bohužel jste asi měli pravdu.

Volala jsem panu chovateli. Řekla jsem mu, že mám samce u sebe tři měsíce a zkoušela jsem ho na dvou samicích a ani jedna s ním nezabřezla. Zkoušela jsem i samice kamaráda od vedle a taktéž nic, říkala jsem mu, že už nevím čím to, ale že je asi špatný. Milý chovatel na mě totálně vyjel, že po třech měsících ho to nezajímá, že jsem měla zavolat do měsíce, že je špatnej, že ted je mu to jedno. Že se mu to nikdy ze 60 let nestalo, aby byl samec neplodný a že se mám stydět, že volám. že jsme měli samce sežrat a ne volat a chtít ho vracet. (o vrácení jsem nic neřikala, čekala jsem nějakou reakci od něj). dále povídal ať ho přivezu, že mi vrátí peníze, že nezchudne a že se mi jako dámě co vrací samce pokloní a všude o mě rozhlásí jaká jsem chovatelka. Že až to bude vyprávět, že se budou všichni smát. Pořád jel dokola, tak jsem argumentovala, že jsem čekala, že třeba řekne ať s ním přijedu, že se na něj podívá, zda je vše v pořádku, popřípadě třeba poradí zda něco nedělám špatně, nebo že třeba něco vymyslíme. On pořád že tohle neviděl abych po 3 měsících chtěla něco řešit. To jsem mu odpověděla, že přece nepřivezu samce a hned nekryju. Počkala jsem 3 týdny, zda je v pořádku, a nechat ho aklimatizovat a také jsem měla samici k němu z výstavy až za 3 týdny.. to hned odsekl co jsem za chovatele, když mam samici za 3 týdny po samcovi a že mam smůlu po třech měsících, že jsem měla hned vidět, zda je samec v pořádku nebo ne, což jsem také řekla, že jsem nevěděla jestli není chyba v mých samičkách, tak hned nebudu volat, že je samec špatný, bylo léto, tak jsem jim dávala čas přece... No řikám Vám, rozhovor síla. pak už přistřil, že mu nemám lézt na oči, natož k baráku.. že si moje číslo poznamená, abych mi už nikdy nedal králíka a že mě rozhlásí po kraji... Tak váš názor? je opravdu tak divné, zavolat po 3 měsících chovateli, zda by se mi na samce podíval, nebo mi poradil, když po něm nemůžu mít mladé?

Chování pana chovatele není OK, ale to nebudu komentovat.Samce máte 3 měsíce, t.j. od května, června.To, že po měm nemáte mladé, nemusí být vina vůbec ničí.Pokud si zde pročtete diskusi je tu hodně chovatelů co v této době samice nemohou připustit a nebo jim nezabřezají.Pokud samice i samec línají není to nic neobvyklého.Samci v době línání mohou být dočasně i neplodní.Zkuste napsat čím krmíte, kolik samec a ta 16 měsíšní samice váží, podle toho se dá usuzovat na jejich kondici.Ještě bych neházela flintu do žita.

27.8.2015 09:35
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Pro mě je nepředstavitelné, že by chovatel prodal samce, o kterém ví, že je neplodný a opravdu silně pochybuji, že by někdo takový byl. Co by z toho měl? Zejména, pokud je to relativně úspěšný chovatel, předseda spolku, tak si myslím, že něco takového opravdu nemá zapotřebí.

Já si spíš myslím, že samec je plodný, ale kombinací různých příčin s ním připouštěné samice nezabřezly.

Pokud tomu rozumím, samici Vss připouštíte již od března, samce ale s novým samcem zapouštíte jen dva měsíce? Takže samice tudíž nezabřezla ani s předchozím samcem, takže chyby bude asi nejspíš v ní.

Že nezabřezla druhá samice, jak sama píšete, v těch úmorných vedrech, opravdu neznamená nic a je to zcela přirozené, že organismus vyčerpaný vedrem březost prostě nepřipustí. Osobně by mě ani nenapadlo samici v takovém počasí zapouštět. A jestli není ani po druhém připuštění březí, vlastně nevíte...

Hrubou reakci chovatele rozhodně neschvaluji, ale pokud si byl opravdu jist, že samec je plodný, tak pro mě není úplně nepochopitelná.

27.8.2015 10:39
mazaj

XXX.XXX.124.12

Zapomeňte ta hrubiána chovatele.Já si přivezla na jaře v březnu také samičku a celé 3 měsíce nic:Krásně držela, ale nedařilo se.Objela sem další 2cizý samce a také nic.Až v červenci se zadařilo s mým samcem.Zřejmě potřebovali čas oba dva. A teď se krásně samci daří na první skok.smajlík Takže neházejte flintu o žita.Věřím že teď když už má být chladněji že se jim zadaří.

27.8.2015 11:42
300RUM

XXX.XXX.253.158

Mám samce VSS a naposledy jsem připustil samici Ča 1.6. a 1.7. bylo 9 mladých. Bohužel do týdne byli všichni vytaháni v těch vedrech ven. Byla to nová prvnička a tak jsem ji zkusil, nečekal jsem ty vedra. Připouštím znovu pátý den a samice berou.

Co je ale neomluvitelné, je chování onoho předsedy spolku. Člověk by měl pomáhat, poradit a ne hned vyhrožovat. Jestli se mu to ještě za 60 let nestalo, tak to musí být starý protivný dědek který si už nepamatuje nebo lže.

Nenechte se chovem zklamat, jsou to začátky a jsou i horší věci.

Katka12

27.8.2015 14:19
Katka12

XXX.XXX.181.248

Mě to nedalo, pánovi jsem ještě jednou volala. Jelikož bydlí kousek ode mě, a budeme se potkávat na výstavách, protože jdu do spolku, který je hned vedle jeho vesnice..

Vysvětlila jsem mu, co jsem to chtěla, že nebyl můj záměr samce vracet a chtít zpět peníze, ale že jsem chtěla radu, chtěla jsem k němu přijet, ať ho překontroluje atd. Poradí, kde může být chyba, co třeba dělám špatně, jestli u nás třeba nechytl nějakou nemoc. Tak jsem se mu i já omluvila, že pokud mě špatně pochopil, tak že to nebylo míněno nijak zle. Tak jsme se domluvili, že k němu dnes jedu se samcem a uvidíme. Děkuji všem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík