sindynka

XXX.XXX.21.93
Dobrý den, sháním rady od zkušených králíkářů. Už 4 králík v mém chovu má najednou hlavu nakřivo. Králíci i nadále jedí. Ale stav se zhoršuje. Nejdřív jen hlava křivě, poté začnou chodit do kolečka, protože nejsou schopni chodit rovně, poté se už otáči jen přes záda a břicho, zda pak nastane smrt nevím, nechala jsem je zabít, aby se více netrápili. Pořád ale jedí. Na internetu jsem se dočetla, že je to zánětem středního ucha, např. přes rýmu, nebo nějakou bakterii, přenosnou i na lidi, ale tam je horší průběh, ochrnuté zadní nohy, klepání se a křeče apod. Zatáhla jsem si do chovu úšní svrab, přesto, že všichni kolem říkají, jak je to snadné vyléčit, objevuje se mi to stále, stříkám arpalitem, vystříkali jsme kotce vápnem, čistím jednou týdně, ale pořád, při občasné kontrole narazíme na tento problém (i u králíků, kteří to měli zdálo se vyléčené). křivohlavého králíka jsem řešila i s veterinářkou, říkala, že svrab může být vstupní branou. Mám teď jednoho králíka,3 měsíční mládě -opět s hlavou nakřivo- dala jsem ho mimo chov, na zkoušku, zda se tento problém dá vyřešit jsem nasadila antibiotika (do vody) zatím se stav nezhoršuje, ale ani nelepší, veterinářka říkala, že můžou nastat i trvalé následky. Až antibiotika vysadím, uvidím, jestli se králík zhorší. Chtěla bych to však dostat z chovu, dost mě to trápí. ale nevím jak. Máte s tím někdo zkušenost? veterinářka říkala, že bohužel nevím, že to ještě nezažila a za rentgeny, popřípadě pitvy se mi platit nechce... Poradí někdo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

sindynka
napsal(a):
Dobrý den, sháním rady od zkušených králíkářů. Už 4 králík v mém chovu má najednou hlavu nakřivo. Králíci i nadále jedí. Ale stav se zhoršuje. Nejdřív jen hlava křivě, poté začnou chodit do kolečka, protože nejsou schopni chodit rovně, poté se už otáči jen přes záda a břicho, zda pak nastane smrt nevím, nechala jsem je zabít, aby se více netrápili. Pořád ale jedí. Na internetu jsem se dočetla, že je to zánětem středního ucha, např. přes rýmu, nebo nějakou bakterii, přenosnou i na lidi, ale tam je horší průběh, ochrnuté zadní nohy, klepání se a křeče apod. Zatáhla jsem si do chovu úšní svrab, přesto, že všichni kolem říkají, jak je to snadné vyléčit, objevuje se mi to stále, stříkám arpalitem, vystříkali jsme kotce vápnem, čistím jednou týdně, ale pořád, při občasné kontrole narazíme na tento problém (i u králíků, kteří to měli zdálo se vyléčené). křivohlavého králíka jsem řešila i s veterinářkou, říkala, že svrab může být vstupní branou. Mám teď jednoho králíka,3 měsíční mládě -opět s hlavou nakřivo- dala jsem ho mimo chov, na zkoušku, zda se tento problém dá vyřešit jsem nasadila antibiotika (do vody) zatím se stav nezhoršuje, ale ani nelepší, veterinářka říkala, že můžou nastat i trvalé následky. Až antibiotika vysadím, uvidím, jestli se králík zhorší. Chtěla bych to však dostat z chovu, dost mě to trápí. ale nevím jak. Máte s tím někdo zkušenost? veterinářka říkala, že bohužel nevím, že to ještě nezažila a za rentgeny, popřípadě pitvy se mi platit nechce... Poradí někdo?
Mě fascinuje, že máte v chovu nemoc s úhyny u více kusů a pořád to neřešíte nějak pořádně, třeba s veterinářem, který ví něco o medicíně králíků. Jak, pitva se vám platit nechce? Kolik králíků vám musí uhynout, aby se chtělo?
Jinak z infekčních onemocnění (u čtyřech králíků se těžko bude jednat o mrtvici) způsobují hlavu na stranu celkem dvě: pasteurelóza a encefalitozoonóza. O jakou z nich se jedná se zadarmo opravdu nedozvíte. Encefalitozoonóza se potvrzuje sérologickým vyšetřením z krve, pasteurelóza ve stavu, kdy napadá střední ucho, dělá typický rentgenologický nález.
Obě dvě nemoci jsou prakticky nevyléčitelné. Encefalitozoonóza se však dá i dlouhodobě držet pod kontrolou léky. Pasteurelóza bohužel ne, králík, který točí palici kvůli pasteurelóze má ložiska v mozku a tam se žádné antibiotikum už nedostane.
sindynka

XXX.XXX.21.93
Nežádala jsem o to mi nadávat, ale o radu. S veterinarkou to resim, ale kdyz nevi co to je, tezko mi pomuze, jedná se o veterinářku na hospodářská zvířata, předpokládám tedy, že by měla vedět víc, než veterinář zaměřený na psy. Říká, že se s tím nesetkala, to co jsem zjistila bylo pouze z internetu -zánět středního /vnitřního ucha ( např. Zpusobený bakterií Pasteuralla multocida nebo Staphylococcus aureus) a Encephalitozoonosa nebo Encephalitozoon cuniculi, To druhé má však podle internetu právě probkém se zadníma nohama, třes a záchvaty křeče, inkontinenci... to vypadá neprobíhá.. Pitvu delat u zivyho kralika nelze, Toho minuleho mi ani nenadopovala antibiotikama, protoze se jednalo o dospeleho kralika a s antibiotiky by se nedalo ani pouzit maso, jen mi řekla, že když přestane jíst, tak zabít a že maso by mělo být nezávadné. Když s tím nemá zkušenost, těžko pozná, co je špatně... Jsem hold na vesnici a tady se to nejspíš tolik neřeší. Králík žrát nepřestal, ale neměla jsem na to, nechat ho dál trápit. A králici jsou na maso, takze přítel mi ani nedovolí do toho investovat. proste je spatnej, zabije se, ale mě to samozřejmě trápí, každopádně mi řekl, že jestli s nima budu otravovat, vymlátí je a bude po problému... Nevím, jak to z chovu dostat..všichni králíci co to měli byli přivezeni na chov od chovatelů... a ti s tím asi problém neměli nebo aspoň tvrdí, že neměli a dva ze stejného chovu, jeden zas z jiného chovu, všichni však měli od začátku svrab, leč málo, ...toto mladě je však už moje... Každopádně děkuji za radu, pokusím se tedy pátrat dál a nasměrovat veterinářku...

sindynka
napsal(a):
Nežádala jsem o to mi nadávat, ale o radu. S veterinarkou to resim, ale kdyz nevi co to je, tezko mi pomuze, jedná se o veterinářku na hospodářská zvířata, předpokládám tedy, že by měla vedět víc, než veterinář zaměřený na psy. Říká, že se s tím nesetkala, to co jsem zjistila bylo pouze z internetu -zánět středního /vnitřního ucha ( např. Zpusobený bakterií Pasteuralla multocida nebo Staphylococcus aureus) a Encephalitozoonosa nebo Encephalitozoon cuniculi, To druhé má však podle internetu právě probkém se zadníma nohama, třes a záchvaty křeče, inkontinenci... to vypadá neprobíhá.. Pitvu delat u zivyho kralika nelze, Toho minuleho mi ani nenadopovala antibiotikama, protoze se jednalo o dospeleho kralika a s antibiotiky by se nedalo ani pouzit maso, jen mi řekla, že když přestane jíst, tak zabít a že maso by mělo být nezávadné. Když s tím nemá zkušenost, těžko pozná, co je špatně... Jsem hold na vesnici a tady se to nejspíš tolik neřeší. Králík žrát nepřestal, ale neměla jsem na to, nechat ho dál trápit. A králici jsou na maso, takze přítel mi ani nedovolí do toho investovat. proste je spatnej, zabije se, ale mě to samozřejmě trápí, každopádně mi řekl, že jestli s nima budu otravovat, vymlátí je a bude po problému... Nevím, jak to z chovu dostat..všichni králíci co to měli byli přivezeni na chov od chovatelů... a ti s tím asi problém neměli nebo aspoň tvrdí, že neměli a dva ze stejného chovu, jeden zas z jiného chovu, všichni však měli od začátku svrab, leč málo, ...toto mladě je však už moje... Každopádně děkuji za radu, pokusím se tedy pátrat dál a nasměrovat veterinářku...
Encefalitozoonóza se může projevovat různě. Jo, králík může být inkontinentní, ale to taky může být jediný příznak. Rozhodně to není tak, že králík musí mít všechny příznaky, aby to bylo ono, to fakt ne.
Jo, a pokud jsou to masní králíci a do léčby investovat nechcete/nemůžete, likvidace nemocných kusů je fakt to nejlepší, co můžete udělat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
sindynka
napsal(a):
Zabít, nemá smysl to vůbec lečit, ani jednu nemoc. Spíše se podívejte jestli vam tam někde neběhají potkami. Jsou přičinou.
Jak píše bodlinka, encefala má velice různorodé příznaky. U pet králíků často majitel zaznamená jen nadměrné pití; hodně jich dá hlavu na stranu, u některých se dostaví i záchvaty a převalování se. Sem tam některý ochrne na zadní.
Mimochodem, že vet nezná encefalu mě nepřekvapuje; neznají ji ani veterináři přes králíky v masných chovech (trpká osobní zkušenost.) Ale pak to prostě není dobrý veterinář; encefala je dost běžné onemocnění a neznat ho je diletantství.
S "léčbou" usmrcením nelze nesouhlasit, akorát bacha - encefala je přenosná na mláďata od matky, a obojí, i pasteurella, je infekční.
Pokud toho hyne víc a postupně, řešila bych záznamy z chovu, jestli tam nevyleze nějaký podezřelý číslo jedna.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zabít, nemá smysl to vůbec lečit, ani jednu nemoc. Spíše se podívejte jestli vam tam někde neběhají potkami. Jsou přičinou.
Dej nám pánbůh kýbl bublin...
Jardagin už má křišťálovou kouli i na jistojisté přenašeče. Proč je encefala tak obrovsky rozšířená v chovech pet králíků, kteří potkana nepotkají celý svůj život, to nám nepochybně vysvětlí vzápětí, že...?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
sindynka
napsal(a):
Udělali jste dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
leprechaunek
napsal(a):
Jardagin už má křišťálovou kouli i na jistojisté přenašeče. Proč je encefala tak obrovsky rozšířená v chovech pet králíků, kteří potkana nepotkají celý svůj život, to nám nepochybně vysvětlí vzápětí, že...?
Nazdar kniho.Vam nic vysvětlovat nemusím. Mate to nastudovane, ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
modroockoxxx
napsal(a):
Sefe nazdarek mne se zda ze to muze byt i pasteurela co vy na to ?
Nevím, možna, je to možne, že by ale pasterila tohle způsobovala tak stím jsem se u mne ještě nesetkal. Chapal bych třeba zanět ucha to by mohlo způsobit.Ale tohle je napadení nervu.Pasterila napada dychací soustavu tak si mylím že to ona není.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
leprechaunek
napsal(a):
Pet nechovam tak nevím, že by se s tím v takove míře setkavali. Odpovím vam za 10 let jen co vybuduji laboratorní místnost a nakoupím vše potřebne k vyzkumu.

modroockoxxx
napsal(a):
Sefe nazdarek mne se zda ze to muze byt i pasteurela co vy na to ?
Může. Podle příznaků se to nepozná.
Pasteurela umí záněty kdekoliv po těle a střední ucho má velmi ráda. Z něj se může šířit buď do nosnich dutin, nebo do ucha vnitřního a do mozku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím, možna, je to možne, že by ale pasterila tohle způsobovala tak stím jsem se u mne ještě nesetkal. Chapal bych třeba zanět ucha to by mohlo způsobit.Ale tohle je napadení nervu.Pasterila napada dychací soustavu tak si mylím že to ona není.
Mohla by být protože samice co my přes vedra pošly byly malátné a po pár dnech nemohly na zadní běhy a nekteré hejbaly s hlavou jako kyvadlo na hodinách.
napsal(a):
Může. Podle příznaků se to nepozná.
Pasteurela umí záněty kdekoliv po těle a střední ucho má velmi ráda. Z něj se může šířit buď do nosnich dutin, nebo do ucha vnitřního a do mozku.
Dakujem vcera mi to nedalo tak som našiel tento clanok
http://www.lbah.com/word/pasteurella-rabbit/
je to dobry clanok aj preto ze je tam dost fotiek.
modroockoxxx
napsal(a):
Dakujem vcera mi to nedalo tak som našiel tento clanok
http://www.lbah.com/word/pasteurella-rabbit/
je to dobry clanok aj preto ze je tam dost fotiek.
Dnes este pozriem stafilokok ako dalsiu moznost...
a aby som nezabudol pozrite si aj vynikajúci článok pani doktorky Kateřiny Tetourovej.
http://odbornasekcia.vetpoint.sk/co-delat-kdyz-ma-kralik-hlavu-na-krivo/.
Selinka

XXX.XXX.89.106
Tak to vás moc lituji to musí být hrozné :( Já bych vám moc ráda pomohla kdybych věděla čím to je :( ale přece jenom jsou to zvířátka :( které se nedožívají tolika let... :( a natož králíčci mě nedávno umřelo morčátko... :(... bylo mu tři já vím že vám tyhle řeči jsou k prdu :( ale ráda bych vám pomohla nebo tak něco :(... ale chtěla bych se vás zeptat jestli nevíte co to znamená když zakrslí králík má rýmu ne není to asi úplně rýma ale má nějaký mokrá nosánek :( p.s. máte stejného králíčka jako mám já :) akorát ten můj má rýmu zřejmě :/ :( :) prosím kdyby jste věděla co to znamená tak mi napište :( :).
Adele23457

XXX.XXX.209.66
Teď se i to stalo také. Králík má 5 let. Dali jsme ho přes noc do pokoje s čerstvě vypraným prádlem, zavřela jsem okno, aby mi nenachladl. Na druhý den jsem přišla, pítko měl plné plísně a hlavu nakřivo. Vyměnila jsem mu podestýlku a když jsem hop dávala zpátky, tak mi spadl na zem. Hlavičku má nakřivo a špatně se mu chodí. Celý život byl zdravý a najednou se stane něco takového. Jsem z toho velmi nervozní. Mám ho ráda. Je to zakrslý králík, tak se mi zdá divné, že se mu něco takového stalo.
Předpokládám, že to bude asi zánět ucha. Zrychleně dýchá, hlavičku má na stranu.
Co mám dělat?
Děkuji za odpověď.
rb

XXX.XXX.147.84
Dobrý večer, v minulosti jsem řešil případ se stejnými příznaky(hlava na stranu, chůze dokola, převracení přes bok atd).Konzultoval jsem to tehdy s jedním erudovaným veterinářem a ten mi řekl, že jde o problémy neurologického rázu.Jednoznačně doporučil netrápit.
Veronika Sch.

XXX.XXX.90.117
Veronika Sch.

XXX.XXX.90.117
Dobry den, mam doma dva zaksly kraliky..u jednoho se projevilo stoceni hlavy na levou stranu, trochu ochrnuti na pulku tela, prevalovani se nasledna neschopnost pohybu, takze encephalitozoona..podavany leky mesic plus leky proti zanetu 7 dni..nechala jsem udelat druhemu kralikovi testy zda to ma taky, protoze nejevil znamky nemoci a prenasi se to moci, slinami..ma tu nemoc taky..testy stoji zhruba 800 kc v Brne..pry tu nemoc ma tak 90% kraliku a nikdo si toho nevsimne, protoze jsou silnejsi jedinci bez priznaku a se slabsi imunitou s priznakama..musim konstatovat, ze hned usmrtit kralika je nesmysl...kdyz jsem se dozvedela tuto prognozu nechali jsme udelat krevni testy ledvin, protoze v konecne fazi napada ledviny a kralicek se pak trapi a potom tedy dat uspat..krevni testy me vysli jen na 100kc..vysly dobre tak jsme zacali s lecbou, bylo mi receno, ze uz se hlavicka asi nenarovna, ja to nevzdala a zacla jsem s rehabilitaci plus k tem vsem lekum jsem podavala imunosepresiva pro male deti(protoze oslabena imunita tuto nemoc rozohni)plus kazdy den vybeh venku na trave, volnost!a ejhle kralickovi se narovnala hlava, prestal byt ochrnuty a je zase vesely!a proc?protoze jsem se mu venovala, masaze hlavy, narovnavani, cisteni kazdy den zachudku, podavani bylinek ze zahradky a nadale podavani podpory imunity!takze nevzdavat to a hodne se kralickovi venovat..nadale zije bez znamek priznaku.
Mno, takže testy, zda je králík "nemocný" 800, testy na ledviny 100, léky měsíc, další léky 7 dní (čas, cena?), preparáty na imunitu... Hned usmrtit králíka je nesmysl? Tak možná pro někoho, kdo má jednoho doma v kleci. Ne pro chovatele, který má králíky jakožto užitkové zvíře.
Veroniko, přejděte do sekce Pet, tady nikdo nebude králíky masírovat ani vozit na testy.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
vanilkqqq

XXX.XXX.246.50
Dobrý den, mému králíčkovi kterému byl 1 rok a 1 měsíc se přesněji toto stalo včera. Byla slyšet jenom ráda a ja k němu běžela a on ležel na boku a koukal na mě bezmocným pohledem stalo se to v 6 ráno a on nás bohužel opustil o hodinu později. Chudáček se snažil zvednout z náruče ale nešlo mu to a musel už jenom ležet, když to řeknu blbě tak "naštěstí" mi umřel v naruci kde byla i mamka takže měl u sebe ty kteří ho milovali a on je, jenom se chci zeptat zda nevíte co to mohlo způsobit?
vanilkqqq
napsal(a):
Dobrý den, mému králíčkovi kterému byl 1 rok a 1 měsíc se přesněji toto stalo včera. Byla slyšet jenom ráda a ja k němu běžela a on ležel na boku a koukal na mě bezmocným pohledem stalo se to v 6 ráno a on nás bohužel opustil o hodinu později. Chudáček se snažil zvednout z náruče ale nešlo mu to a musel už jenom ležet, když to řeknu blbě tak "naštěstí" mi umřel v naruci kde byla i mamka takže měl u sebe ty kteří ho milovali a on je, jenom se chci zeptat zda nevíte co to mohlo způsobit?
Mě umřelo ( bylo usmrceno ) několik tisíc králíků.
Většinou ve 4 měsících.
Způsobila to jateční pistole od Drimla.
Vašeho králíka zabila nějaká nemoc.
Je jedno jaká. Je po něm.
Koupíte nového králíka, kterého si už naočkujete😉

vanilkqqq
napsal(a):
Bylo slyšet jenom ráda...prosím, přeložit.
A co to mohlo způsobit, těžko říci. Od toho je pitva.
napsal(a):
To není vůbec třeba řešit.
Děti jsou teď doma, nudí se a vypisují hlouposti.
Musíme vydržet.
Jen co začne školní vyučování bude zase klid.
Už je to dávno, co se tady normálně diskutovalo o chovu králíků.
Bohužel 😟😢

borax
napsal(a):
To není vůbec třeba řešit.
Děti jsou teď doma, nudí se a vypisují hlouposti.
Musíme vydržet.
Jen co začne školní vyučování bude zase klid.
Už je to dávno, co se tady normálně diskutovalo o chovu králíků.
Bohužel 😟😢
Obávám se, že začátek školního vyučování tomu nepomůže. Minimálně ne zlepšení úrovně vyjadřování.
napsal(a):
Možná je to přepis mobilu.. ráda =rána...
. králíček holčičce asi spadl s postele nebo odjinud a zabil se...
...tedy,my tu řešíme voloviny, že??🤣🤣🤣🤣🤣

ančovička1
napsal(a):
Možná je to přepis mobilu.. ráda =rána...
. králíček holčičce asi spadl s postele nebo odjinud a zabil se...
...tedy,my tu řešíme voloviny, že??🤣🤣🤣🤣🤣
Já si to přeložila taky tak. Holt profesionální deformace - když něco píšu, tak si to před odesláním zkontroluji.
I když uznávám, že taky občas do éteru vypustím překlep. Ale snažím se, aby příště nebyl.
A je možné, že by se králík zabil pádem z postele?

ančovička1
napsal(a):
Vidím to tak..na posteli uhynul(možná mor) a spadl dolů.. toť ta rána 😲..nebo slečně prostě upadl..
A to se už stejně nedozvíme.