Mám problém samice se začala kotit, ale v časových intervalech, měla jedno mimo hnízdo, tak jsem ho dal do hnízda, za chvíli další opět mimo hnízdo, a má pořád velké břicho a jde nahmatat, mladé, takže ještě bude rodit, ale bojím se že neví co se děje kotí se mimo hnízdo, takže si myslím že nebude dávat mladým ani napít mléka. Co ted? Nemám zkusit potom aspon nějaké dát k samici, která má už 10ti denní? Je to rozdíl, už koukají, tam je zase riziko že je ti starší "zlehnou, zadupnou apod..." Ty co koukají by samice už neměla nechat ne? jen je riziko že vytahá ty podložené...
Nevím co dělat.
Děkuji za brzké rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lukina321
napsal(a):
Mám problém samice se začala kotit, ale v časových intervalech, měla jedno mimo hnízdo, tak jsem ho dal do hnízda, za chvíli další opět mimo hnízdo, a má pořád velké břicho a jde nahmatat, mladé, takže ještě bude rodit, ale bojím se že neví co se děje kotí se mimo hnízdo, takže si myslím že nebude dávat mladým ani napít mléka. Co ted? Nemám zkusit potom aspon nějaké dát k samici, která má už 10ti denní? Je to rozdíl, už koukají, tam je zase riziko že je ti starší "zlehnou, zadupnou apod..." Ty co koukají by samice už neměla nechat ne? jen je riziko že vytahá ty podložené...
Nevím co dělat.
Děkuji za brzké rady.
Nekecejte jí do toho.
A deset dní rozdíl k podložení už je moc.
Škoda že jste nebyla už v práci když začala rodit, přišla by jste a našla krásné hnízdo a spokojené napité králičata. Takhle jste ji akorát rozrušila a bude vystresovaná. Ona ví co má dělat, sama si je po čase nastrká do hnízda až přestane rodit. Samice má mít klid a né ji ještě během porodu prohmatávat. Je to poučení pro příště, králice má mít klid a i pohyb lidí ji rozruší a přestane se starat o králičata. Jinak porod trvá 20 až 30 minut a samice se postará o každé králiče a uloží ho do hnízda. Po porodu pak ještě natrhá chlupy a hnízdo přikryje. Myslím že jste svou horlivostí přišla o vrh a kdyby jste je dala k těm starším přišla by jste i o ně. Chybama se člověk učí.
kongoking

XXX.XXX.105.91
horal
napsal(a):
Škoda že jste nebyla už v práci když začala rodit, přišla by jste a našla krásné hnízdo a spokojené napité králičata. Takhle jste ji akorát rozrušila a bude vystresovaná. Ona ví co má dělat, sama si je po čase nastrká do hnízda až přestane rodit. Samice má mít klid a né ji ještě během porodu prohmatávat. Je to poučení pro příště, králice má mít klid a i pohyb lidí ji rozruší a přestane se starat o králičata. Jinak porod trvá 20 až 30 minut a samice se postará o každé králiče a uloží ho do hnízda. Po porodu pak ještě natrhá chlupy a hnízdo přikryje. Myslím že jste svou horlivostí přišla o vrh a kdyby jste je dala k těm starším přišla by jste i o ně. Chybama se člověk učí.
Zapomněl jste dodat, že to co píšete není pravidlo. Kolikrát se mi stalo, že samice se okotila a mlaďata byla po celém kotci( toto je častý problém u prvniček). V tomto počasí otázka max 15-20 minut a je po nich. Jinak znám i případ, že samice se kotila 8 hodin. Nechápal jsem to.
horal
napsal(a):
Tak toto jsem ještě neviděl ani neslyšel. Králík není kočka a mladé nepřenáší. Myslím, že paní postupuje správně, pokud dává mladé do hnízda. Souhlasím s tím, že samici může něco vyrušit, ale ne krátký zásah chovatele. Měl jsem problém s rozházenými mláďaty když v sousedství odpálili ohňostroj. Některá se zdála být již ztuhlá, ale pobyt v krabici od bot na radiátoru pomohl. Problém ale nastane při okocení v noci. Držím palce, nenechte se odradit.
Ano děkuji, jsem chovatel ne chovatelka.. Horal, Vás asi ne poslouchat, protože nemáte pravdu. Byli po kotci ona si je sama neschova, není to kočka asi nemáte moc zkušeností. Tím že jsem je u jedné samice dal do hnízda tak jseem je zachránil. To jestli je teď nechá, není snad moje vina..
A ty 2porodila během 1hodiny, a pak měla ještě břicho velké. Jsem zvadav jak to bude vypadat aaž přijdu domů.
Tak dnes když jsem přišel ve 2 ráno z práce, tak měla natrháno spoustu chlupů, ale 6 králíčat bylo studených a mrtvých, rovnal jsem jí hnízdo a hned kontroloval zda nemá kolem další mrtvé. V hnízdě jich má asi dalších 6 živých, ale připadá mi že neví co s nimi, běhá přes hnízdo, dupe. takže se bojim že nepřežijou ani tihle..
Ale na to že je prvnička 12 mladých... pěkné, asi to bylo moc, ale byl bych moc rád, kdyby neodvrhla i těch 6 co se vrtělo v hnízdě, nevím zda byli najedení.
jen škoda že se hned neokotila do hnízda, a také je divné že si natrhala tu hromadu chlupů až poté, co měla nějaké už na světě..
Uvidím jak to dopadne, mám z toho divný pocit
Já jsem reagovat nechtěl, protože mne radši neposlouchat, ale sám jste potvrdil moje slova. Půlka vrhu byla v přádku, protože samice už byla v klidu. Možná jedno nebo dvě první mohli být mrtvé a to právě tím že je to prvnička (porod prvního byl pro ni těžký a vyčerpávající, proto ta pauza). A to jak píšete že "ale připadá mi že neví co s nimi, běhá přes hnízdo, dupe. takže se bojim že nepřežijou ani tihle..Ale na to že je prvnička 12 mladých..." to neni proto že je nezkušená ale proto že chrání své potomstvo. Hnízdo si některá samice staví až po porodu. A že je dá do hnízda neni myšleno že je veme jako kočka do zubů, ale nastrká je pod sebe, omi se trošku napijí a pak se samice natočí tak aby je nasměrovala do hnízda. Pod sebe je strká pyskem. Jakmile sáhnete na hnízdo a králičata vyskakují a naráží do ruky je známka hladu, jsou li v klidu a jenom se vrní nejsou hladoví. Samice kojí většinou jenom jednou deně. Jinak k té mé zkušenosti, je mi 60 a králiky dělám už od dětství. Porodů jsem viděl stovky a také jsem ze své horlivosti, v domění že pomáhám spíš uškodil. Tím se nechci chlubit, to jsou ty zkušenosti. Ještě jako dodatek, ročně mám přes 250 králičet. Letos je jich 237 a pět samic se bude kotit začátkem prosince.
Když má ta vaše v hnízdě 6 mladých, tak tam bych nelezla. Jestli dupe a běhá po kotci, může to být projev nervozity a to bych omezila návštěvy králíkárny pouze na krmení. Většinou, když se mi okotí samice, tak celé rodině preventivně vynadám, něco jako Opovažte se tam chodit. Nikdo tam nejde, samice má klid a co odchová je na ní. Zbytečně jí tam nehrabte a nerušte ji.
Jak jste říkal jestli naráží do ruky, tak ano naráží, mají hlad.
První dvě králíčata jsem dal do hnízda než jsem šel do práce a když už jsem nebyl doma tak jich dalších 10 porodila, z toho 6 pomřelo, neporodila je do hnízda ale mimo... takže nesvádějte vinu na mě, já jsem poté už byl v práci...
lukina321
napsal(a):
Jak jste říkal jestli naráží do ruky, tak ano naráží, mají hlad.
První dvě králíčata jsem dal do hnízda než jsem šel do práce a když už jsem nebyl doma tak jich dalších 10 porodila, z toho 6 pomřelo, neporodila je do hnízda ale mimo... takže nesvádějte vinu na mě, já jsem poté už byl v práci...
Jasně, musel jste prohmatávat prvně rodící samici, ale nesvádějte vinu na mě...
Bezva, stejně by nějaké asi pošly, a nikdo neví kolik, takže "vinu" bych neřešila, ale fakt neškodí se zamyslet, jestli to celé nešlo řešit jinak, jak tu lidi naznačují.
Se vší úctou bych si příspěvky od horala vzala hodně k srdci.
Mě se před třemi týdny taky okotila prvnička naštěstí v poledne, protože měla 8ks uprostřed kotce v ve tvaru kruhu.Take sem je honem přesunulu do hnízda stím, že se uvidí jak to vezme a zda se postará. Teď sem jim čistila kotec a ejhle je jich tam 10 takže ty dvě porodila do hnízda.Já myslím, že i ta vaše nějaké odchová určitě, já většinou šahala do hnízda jen ráno při krmení zda tam není mrtvolka jinak už ne aby měla klid.
Taka moja skusenost samica sa okotila sama vklude nadranom do hniezda a hned v prvy den uz boli mlade po koterci no vecer este pred tmou spat v hniezde... cez den svietilo na nich hrejive slnko vecer prichadzala zima, tma... a jediny logicky zmysel tohoto mi dava len to ze samica ich sama z hniezda vytiahla vyhriat sa ako aj ona sa vyhrievala a na noc ich uplne zahrabala do hniezda... druhykrat to bolo asi pred mesiacom uz ostavali prve dni v hniezde ale ked mali cca tyzden tak som ich videl aj po koterci s tym, ze muselo byt pekne slnecno... nic ine mi nedava fakt zmysel, zeby to same mlade robili je podla mna blbost, takze to musela byt jedine samica :) podotykam tiez to bola predtym prvorodicka (Bu)...
lukina321
napsal(a):
Myslim že přijdu i o zbytek..
Nezlobte se na mě, ale Vy si prostě nenecháte poradit.V červnu jste tady řešil, že Vám umřela samice od mladých a další samice Vám umírá při porodu, před týdnem jste tady řešil, že máte hodně mladých u samice, lidi radili mladé podložit, poradit jste si stejně nenechal.Teď zase řešíte porod, samici jste zbytečně rušil a o část mladých přišel.A nejspíše přijdete i o zbytek, jestli tam budete neustále samici lozit a do hnízda vrtat.Lidé Vám zde radí dobře:samice při porodu potřebuje vodu a klid, to je celé.U prvničky se občas stane, že neví co dělat, ale já si taky jako ostatní zde myslím, že kdyby jste nechal samici v klidu, tak by to dobře dopadlo.Neberte to ve zlém, ale v tomto případě jste to pokazil.Přiznejte si chybu a poučte se pro příště.
Prosím? Ty kralicata byli rozhazeny po kotci, myslim, že by to nebylo dobré, ani kdybych tam nebyl, alespoň ty 2 jsem dal do hnízda, zbytek bylo rozhazene, něco ve hnízdě, takže kdybych byl doma, mohl jsem dat všechny do hnízda, ale i tak by třeba vše nevydrželo, to se nedá nic dělat...

Lukino, tak mám pocit že si tu děláš z lidí pr..l.
lukina321
napsal(a):
A jaka samice mi umírala při porodu? To jsem tady nikdy snad neřešil...
Tohle je váš článek z 25.6.2015
Má se mi kotit samice, dnes jsem tam přišel a všude bylo spoustu krve a jedno mladé mrtvé. hnízdo nepostavila ( to se stalo poprvé) asi to vycítila, že bude nějaký problém, proto ani nestavěla hnízdo... a ted jen leží a je malátná, nedávám jí velké šance na přežití... Má v sobě ještě mladé, ale ty asi budou mrtvé už. Nevíte čím to může být? Co se jí mohla stát?
Minulý týden mi uhynula samice která měla měsíční králíčata... Stejně příznaky má i ted tato samice...
Nevíte co dělat?
Podobných článků máte několik a mám stejný dojem jako faltuska.

Luki, jsi mladý chovatel a určitě by jsi nikoho neotravoval dotazy.Jenže na každou radu máš zlobivou odpověď.Přijde mi, že máš velmi bujnou fantazii a nebo si prostě potřebuješ s někým jen psát.Máš potřebu si s někým povídat jen tak o králících a nevíš jak na to.To přece není problém založit vlákno třeba s názvem Potřebuji si s někým jen tak pokecat o zvířatech.Určitě by to bylo lepší než tu psát takové nemysli.Třeba nemáš doma nikoho kdo by s tebou mluvil.Jenže my to tady nevíme.Víš, já taky doma nenajdu pochopení pro můj koníček jako jsou králíci a pečení.Někde se holt člověk vykecat musí no ne?A od toho jsou na netu diskuze.Podívej, pokud tomu tak je, neboj se to napsat narovinu.Nemusí se tu psát jen dotazy a odpovědi, ale můžeme se tu jen tak povídat.zde je diskuze ne jen poradna.Víš, každý má rád svá zvířata a chtěl by třeba někomu říct že jsou báječní a jak mladí vyvádějí v kotci, jak se který králíček chová a co dělá, jak roste nebo neroste.Jak samice zrovna kojí, nebo bude se kotit, to zase budou nervy atd.Já nevím je toho spousta.U nás to nikoho nezajímá a taky to už nikomu neříkám, ale tady by se to hodilo a určitě by bylo lidí spousta co by se do takové debaty zapojila.Víš, já mám některé kotce naproti okna kuchyně, někdy zapomenu i na šporák a hledím na králíky a pozoruji co dělají .Jednou mi někdo z rodiny řekl že k vůli debilním králíkům vyhořím .Pro někoho jsou debilní králíci, ale pro mě je to radost. Tak se neboj a napiš upřímně.Aha ted jsem si uvědomila co jsi napsal cituji:
Tak to přeci není, jen potřebuji poradit, nabrat nové zkušenosti a popovídat si o tom dobrem a horším...
Ano a tak nějak v tom duchu jsi měl napsat název nového vlákna a ne tu psát bludy.Tak co?Rozumíme si a nebo nemám pravdu?
Luki, jsme lidé a komunikovat máme prostě potřebu.Doufám, že nebudeš mít zase zlobící odpověď, no a jestli ano, tak pak jak se říká "komu není rady není ani pomoci, tak co ty na to?

lukina321
napsal(a):
Tak dnes se line z hnízda zápach, jakoby by se tem něco rozkládalo, ale bojím se do hnízda zasahovat, nevím zda tam jsou ještě živí králíci, ale myslím že nějací ano, tak aby je samice neodvrhla, myslíte že to můžu takto nechat? Nebo mám prohrabat hnízdo?
Děkuji.
Sahat a prohmatávat rodící samici ne.
Sahat do hnízda, pokud z něj smrdí mrtvolka, a tyto odstranit, ano.
lukina321
napsal(a):
Tak dnes se line z hnízda zápach, jakoby by se tem něco rozkládalo, ale bojím se do hnízda zasahovat, nevím zda tam jsou ještě živí králíci, ale myslím že nějací ano, tak aby je samice neodvrhla, myslíte že to můžu takto nechat? Nebo mám prohrabat hnízdo?
Děkuji.
Já se obávám, že po tak častém zasahování do hnízda už v něm budou jenom mrtvolky.
Pokud ještě pořád máte obavu....
Jednorázovou rukavicí nic nepokazíte!
Gracia1

XXX.XXX.252.6
Dobrý den,
prosím tímto o radu, dnes mi porodila samička mladé ale udělala si dvě hnízda v každém jsou králíčátka :D:DJe to normální ?Vždy jsem měla jen 1 hnízdo.
Děkuji za odpověd
Gracia1

XXX.XXX.251.21
rapotacka11
napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3317562/mladata-ve-dvou-hnizdech#a3331887.
Děkuji.