Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

cidakas

2.12.2015 10:22
cidakas

XXX.XXX.132.89

Mám 3 mesačné mladé je ich 7 mám ich rozdelené podľa pohlavia a samci su dvaja v jednej klietke. Už dlhšie pozorujem že jeden z nich šialene začne kýchať alebo neviem čo to je ako keby mu niečo v nose vadilo ale nerobí to vždy. Je to nebezpečné ? môžem ho nechať až kým nedosiahne jatočnú váhu ?

2.12.2015 12:38
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Cidakas: pokud nevíš, z čeho kýchá, tak ti přece nikdo neřekne, jestli je to nebezpečné...

cidakas

2.12.2015 13:33
cidakas

XXX.XXX.132.89

Pridám aj fotky aj ked asi nepomože na ren kychajuci vľavo.

cidakas

2.12.2015 13:34
cidakas

XXX.XXX.132.89

leprechaunek napsal(a):
Cidakas: pokud nevíš, z čeho kýchá, tak ti přece nikdo neřekne, jestli je to nebezpečné...

Za ten polrok čo chovám králiy mám uhynou dosť takže aspoň skúšam či niekto niečo nevie.

2.12.2015 14:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.119

Smutné.

cidakas

2.12.2015 15:25
cidakas

XXX.XXX.132.89

rapotacka11 napsal(a):
Smutné.

2.12.2015 19:17
borax

XXX.XXX.55.126

Jak je to možné, že máte úhynů až dost?
Je třeba zjistit, čím to je.
Já bych neriskoval a králíka raději usmrtil.
Nemáte králíkárny na průvanu?

cidakas

2.12.2015 20:28
cidakas

XXX.XXX.132.89

Kralikaren je z 3 strán kritá. A čo sa týka uhynou tak v lete mi pošla jedna samica a 3 už velké mlade cca 3 mesiace ale vtedy som fakt len začínal ale nedával som im nič závadne mohlo to byť aj teplom.

2.12.2015 20:36
rapotacka11

XXX.XXX.32.251

Taky jsem začínala.
Neuhynulo mi nic.

cidakas

2.12.2015 20:41
cidakas

XXX.XXX.132.89

No tak momentálne krmím zmes jačmen, ovos, granule dávam domáce dobre usušene seno kotcoch maju čisto.

cidakas

2.12.2015 20:47
cidakas

XXX.XXX.132.89

Predtým som nekrmil jačmen len ovos a granule od posledného letného uhynu dávam do vody Acidomid.

cidakas

3.12.2015 17:18
cidakas

XXX.XXX.132.89

No tak prosím čo najrýchlejšie poradte mám 2 kralikarne takpovediac z troch strán uzavretej miestnosti n jednej strane je kralíkáren s chovnymi kralikmi a na druhej druha malá kralikaren z piatimi mladymi v dvoch kotcoch po 3 a 2 oplatí sa mi dať toho kychajuceho králika do karanteny to jest do vedlajšej miestnosti do kotca ktrory mám nazvyš? A ak tak aj jeho spolubyvajuceho či aj ostatne mladé v tej kralikarni.?

3.12.2015 18:06
borax

XXX.XXX.91.21

Vaše otázka zni...Kralika do karantény? ?
Ale pasteurela se šíří rychle.

Králíka usmrtit. Bez milosti.Na co čekáte? ?
Kvuli jednomu kusu obětujete chov?!
Ale to už jsem Vam radil minule.Myslim, že jinou radu tady nedostanete.

3.12.2015 18:08
borax

XXX.XXX.91.21

A nebo běžte k vetovi.
Seriózní vet.Vám poradi to co já.

cidakas

3.12.2015 18:22
cidakas

XXX.XXX.132.89

Poviem vám to takto mám 15 rokov s králikmi začínam je to vlastne môj chov. Otec sa do toho nevyzná ja kralika zatiaľ sám nezabijem pretože som sa to ešte nenaučil a dedo to neberie vážne lebo on ešte nepočul žeby králiky kychali nemám v rodine takých chovateľov ako ste napr. vy. Z chorôb poznajú tak akurát mor.
Samozrejme králiky sme zabijali predtym s ujom ale tennemá vždy čas. A sám to nezvládnem preto ho chcem skúsit izolovať alebo niečo.

cidakas

3.12.2015 18:24
cidakas

XXX.XXX.132.89

A nieže by som to bral nejako nezodpovedne baví ma to a aj čítam diskusie na tejto stránke.

3.12.2015 18:30
borax

XXX.XXX.91.21

Je to na Vás. Rád bych Vám pomohl...
Pasteurela to byt nemusi, ale může.
A to je fakt ten největší průšvih jaký Vás muze potkat.

Něco si o tom přečtěte..i tady o tom něco je.
Pokud chcete králíky na maso...Usmrtit a vykuchat králíka se budete muset co nejdříve naučit.

cidakas

3.12.2015 18:35
cidakas

XXX.XXX.132.89

No ved pri zabijani tychto kusov som chcel už aj ja skúšat tak neviem asi ho skúsim izolovat.Od ostatnych pripadne všetky mlade s tej kralikarne izolovat pretože ako som čital tak inkubačna doba môže byt aj 3 tyždne a ešte má ta choroba rychly priebeh alebo pomaly lebo u toho králika som to zacytil už možno pred tyždnom.

cidakas

3.12.2015 18:36
cidakas

XXX.XXX.132.89

cidakas napsal(a):
No ved pri zabijani tychto kusov som chcel už aj ja skúšat tak neviem asi ho skúsim izolovat.Od ostatnych pripadne všetky mlade s tej kralikarne izolovat pretože ako som čital tak inkubačna doba môže byt aj 3 tyždne a ešte má ta choroba rychly priebeh alebo pomaly lebo u toho králika som to zacytil už možno pred tyždnom.

?

cidakas

3.12.2015 18:41
cidakas

XXX.XXX.132.89

Zdochnutie tych 5 mladych by som nejako predýchal ale ostatné kusy 0,1-Vss, čv kotna kríženka kotna samec kríženec Nos+ 2 mladý samci s toho akože chorého vrhu. Ale tieto zajace mám naproti v kralikárni.

3.12.2015 19:12
borax

XXX.XXX.91.21

Vysoce infekční nemoc!
Rozhodnout za Vás nemůžu.

cidakas

3.12.2015 19:53
cidakas

XXX.XXX.132.89

Pasteurelóza
Pasteurelóza alebo infekčná nádcha je ochorenie králikov s vysokou chorobnosťou a a úhynom. Vyskytuje sa aj u divých aj u domácich králikov. Pôvodcom je Pasteurella mutocida typ A, nezriedka sa vyskytuje v kombinácii s inými baktériami. Pasteurely sa vyskytujú aj v organizme zdravých zvierat a to najmä v dýchacích cestách a vo vonkajšom prostredí. Ochorenie prepukne hlavne v chovoch, kde je zlá hygiena, výživa, výskyt stresujúcich faktorov. Pôvodca sa môže dostať do chovu aj po zavlečení virulentných kmeňov hlodavcami alebo divožijúcim vtáctvom. Šíri sa priamym kontaktom zdravých zvierat s chorými alebo nepriamo prostredníctvom kontaminovaných predmetov, podstielkou, vodou. Pôvodca sa z organizmu vylučuje pri kašli a kýchaní- králikom dokáže kýchnuť až na vzdialenosť 5 m- a vzduchom sa takto dostáva priamo alebo nepriamo na vnímavé zvieratá. Preniesť sa môže aj z matky na dieťa. Ochorenie sa v chove veľmi rýchlo šíri. Inkubačná doba je 1- 2 dni. Infekcia má rôzny priebeh: tzv. perakútny : zvieratá hynú za veľmi krátku dobu, cca do 24 hod za príznakov kŕčov; akútny priebeh: zvýšenie telesnej teploty, sťažené dýchanie, výtok z očí a nosa- na rozdiel od myxomatózy je zvyčajne jednostranný- srsť na predných končatinách je našuchorená a lepkavá od otierania nosa, hnačka a charakteristické fŕkanie, hynú za 1- 3 dni; chronický priebeh: králiky sú malátne, chudokrvné, chudnú, hnisavý výtok z očí, opuchy kĺbov, hynú za niekoľko týždňov až mesiacov. Diagnóza sa určuje podľa klinických príznakov, pričom treba odlíšiť listeriózu, strepto a stafylokokovú infekciu a mor králikov. Smerodajné je mikrobiologické vyšetrenie, na ktoré zasielame zmenené orgány a tkanivá- pri pitve, pri akútnej forme zisťujeme krvácaniny na dýchacích cestách, ale aj v tráviacom systéme; pri chronickej forme nachádzame aj drobné odumreté miesta na pečeni, abscesy v podkoží, zápal pohrudnice a obalu srdca. Liečba je možná, používajú sa antibiotiká a vitamín A. Používanie ATB síce vedie k liečebnému efektu, nezabráni však stratám pred začatím liečby, dodržiavanie aplikácia antibiotík značne predlžujú dobu výkrmu a v neposlednom rade vzniká riziko vzniku rezistencie- odolnosti. Prevenciou je hlavne karanténa novonakúpených zvierat, ďalej optimálna výživa, zoohygiena a vakcinácia. K prevencií patrí aj kvalitná starostlivosť, zodpovedajúca výživa, ktorá podporí vlastnú odolnosť králika. Vyraďovanie králikov s príznakmi ochorenia, karanténa novonakúpených králikov a optimálna zoohygiena. V miestach, kde sa pasteurelóza vyskytuje vo väčšom množstve sa odporúča skorý odstav mláďat vo veku 4 až 5 týždňov, aby sa mláďatá ochránili pred nakazením. Na trhu je dostupná vakcína Pasorin OL inj. a.u.v. ( BVT, CZ). Prvá vakcinačná dávka v 4. týždni, druhá dávka v 7. týždni, tretia v 10. týždni (chovné králiky). Ďalšia pravidelná imunizácia vždy jednou vakcinačnou dávkou 1 x za 6 mesiacov. Pri prvej vakcinácii starších králikov sa imunizácia vykoná dvakrát v intervale troch týždňov, ďalšie pravidelné imunizácie sa opakujú jednou vakcinačnou dávkou 1x za 6 mesiacov. Pasteurely sú malo odolné, vysušením zahynú o 2 až 3 dní, v krvi a výkaloch vydržia však až 10 dní a vo vode až 3 týždne. Vyššie teploty a bežné dezinfekčné prostriedky ich ničia za niekoľko minút.

je možne že to nie je pasteurela? čo to ešte môže byť?

3.12.2015 19:59
borax

XXX.XXX.91.21

Jdu hledat křišťálovou kouli...
Jinak komu není rady...

cidakas

3.12.2015 20:03
cidakas

XXX.XXX.132.89

Ropzhodol som sa zavolám uja zajtra ale čo s ostatnými? mladymi?a so spolubivajucim?

3.12.2015 20:06
Hyla®

XXX.XXX.149.60

cidakas napsal(a):
Za ten polrok čo chovám králiy mám uhynou dosť takže aspoň skúšam či niekto niečo nevie.

Dobrý večer zle sa čítajú tieto príspevky. Skúste si pohladať vo vašom okolí schopného skúseného chovateľa ktorý by vám pozrel chov a pomohol s odstránením nedostatkov.
Nebolo by na škodu pohľadať aj schopného veterinára. Na ifaune riešenie nenájdete.
Môžete skusiť pozrieť inzeráty kto vo vašom okolí predáva králiky a obvolajte to. Niekto ochotný sa určite nájde.

Neregistrovaný uživatel

3.12.2015 20:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

cidakas napsal(a):
Pasteurelóza
Pasteurelóza alebo infekčná nádcha je ochorenie králikov s vysokou chorobnosťou a a úhynom. Vyskytuje sa aj u divých aj u domácich králikov. Pôvodcom je Pasteurella mutocida typ A, nezriedka sa vyskytuje v kombinácii s inými baktériami. Pasteurely sa vyskytujú aj v organizme zdravých zvierat a to najmä v dýchacích cestách a vo vonkajšom prostredí. Ochorenie prepukne hlavne v chovoch, kde je zlá hygiena, výživa, výskyt stresujúcich faktorov. Pôvodca sa môže dostať do chovu aj po zavlečení virulentných kmeňov hlodavcami alebo divožijúcim vtáctvom. Šíri sa priamym kontaktom zdravých zvierat s chorými alebo nepriamo prostredníctvom kontaminovaných predmetov, podstielkou, vodou. Pôvodca sa z organizmu vylučuje pri kašli a kýchaní- králikom dokáže kýchnuť až na vzdialenosť 5 m- a vzduchom sa takto dostáva priamo alebo nepriamo na vnímavé zvieratá. Preniesť sa môže aj z matky na dieťa. Ochorenie sa v chove veľmi rýchlo šíri. Inkubačná doba je 1- 2 dni. Infekcia má rôzny priebeh: tzv. perakútny : zvieratá hynú za veľmi krátku dobu, cca do 24 hod za príznakov kŕčov; akútny priebeh: zvýšenie telesnej teploty, sťažené dýchanie, výtok z očí a nosa- na rozdiel od myxomatózy je zvyčajne jednostranný- srsť na predných končatinách je našuchorená a lepkavá od otierania nosa, hnačka a charakteristické fŕkanie, hynú za 1- 3 dni; chronický priebeh: králiky sú malátne, chudokrvné, chudnú, hnisavý výtok z očí, opuchy kĺbov, hynú za niekoľko týždňov až mesiacov. Diagnóza sa určuje podľa klinických príznakov, pričom treba odlíšiť listeriózu, strepto a stafylokokovú infekciu a mor králikov. Smerodajné je mikrobiologické vyšetrenie, na ktoré zasielame zmenené orgány a tkanivá- pri pitve, pri akútnej forme zisťujeme krvácaniny na dýchacích cestách, ale aj v tráviacom systéme; pri chronickej forme nachádzame aj drobné odumreté miesta na pečeni, abscesy v podkoží, zápal pohrudnice a obalu srdca. Liečba je možná, používajú sa antibiotiká a vitamín A. Používanie ATB síce vedie k liečebnému efektu, nezabráni však stratám pred začatím liečby, dodržiavanie aplikácia antibiotík značne predlžujú dobu výkrmu a v neposlednom rade vzniká riziko vzniku rezistencie- odolnosti. Prevenciou je hlavne karanténa novonakúpených zvierat, ďalej optimálna výživa, zoohygiena a vakcinácia. K prevencií patrí aj kvalitná starostlivosť, zodpovedajúca výživa, ktorá podporí vlastnú odolnosť králika. Vyraďovanie králikov s príznakmi ochorenia, karanténa novonakúpených králikov a optimálna zoohygiena. V miestach, kde sa pasteurelóza vyskytuje vo väčšom množstve sa odporúča skorý odstav mláďat vo veku 4 až 5 týždňov, aby sa mláďatá ochránili pred nakazením. Na trhu je dostupná vakcína Pasorin OL inj. a.u.v. ( BVT, CZ). Prvá vakcinačná dávka v 4. týždni, druhá dávka v 7. týždni, tretia v 10. týždni (chovné králiky). Ďalšia pravidelná imunizácia vždy jednou vakcinačnou dávkou 1 x za 6 mesiacov. Pri prvej vakcinácii starších králikov sa imunizácia vykoná dvakrát v intervale troch týždňov, ďalšie pravidelné imunizácie sa opakujú jednou vakcinačnou dávkou 1x za 6 mesiacov. Pasteurely sú malo odolné, vysušením zahynú o 2 až 3 dní, v krvi a výkaloch vydržia však až 10 dní a vo vode až 3 týždne. Vyššie teploty a bežné dezinfekčné prostriedky ich ničia za niekoľko minút.

je možne že to nie je pasteurela? čo to ešte môže byť?

Kycha a při tom mu vychazí hlen a nebo ma mokre nozdry. Z fota se to neda poznat. Pokud toto není tak pasterila to určitě není a jen se mu tam něco zaseklo. Jestli ale ma psane příznaky tak je potřeba ho zabít. Jinak si nakazíte cely chov

3.12.2015 20:26
borax

XXX.XXX.91.21

A já jsem rád, že se do debaty vložil Jardagin a Hyla.
I když...s Hylou tak úplně nesouhlasím.

Kvůli jednomu kusu, takové starosti?
Chápu, začínajícího chovatele každá nepříjemnost může odradit.
Ale neni bezpečnější"radikální řez"?

cidakas

3.12.2015 20:28
cidakas

XXX.XXX.132.89

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kycha a při tom mu vychazí hlen a nebo ma mokre nozdry. Z fota se to neda poznat. Pokud toto není tak pasterila to určitě není a jen se mu tam něco zaseklo. Jestli ale ma psane příznaky tak je potřeba ho zabít. Jinak si nakazíte cely chov

Často kycha, nos ma mokry, kychanie som si všimol cca pred tyždnom žiadne ine priznaky nemá žerie a normalne behá po kotci. Hlien mu nevychádza zatiaľ.

3.12.2015 20:40
burgund6

XXX.XXX.33.7

cidakas napsal(a):
Často kycha, nos ma mokry, kychanie som si všimol cca pred tyždnom žiadne ine priznaky nemá žerie a normalne behá po kotci. Hlien mu nevychádza zatiaľ.

Taky nechápu na co čekáte.Králíka zabijte a nečekejte nebo nejspíše přijdete i o zbytek chovu.Je mi jasné, že to je těžké rozhodnutí, ale použijte zdravý selský rozum.

3.12.2015 20:41
Hyla®

XXX.XXX.149.60

borax napsal(a):
A já jsem rád, že se do debaty vložil Jardagin a Hyla.
I když...s Hylou tak úplně nesouhlasím.

Kvůli jednomu kusu, takové starosti?
Chápu, začínajícího chovatele každá nepříjemnost může odradit.
Ale neni bezpečnější"radikální řez"?

Ja som si už zvykol že máte iný názor a tak je to správne.
Nejedná sa o jeden kus ale o mladého neskúseného chovateľa, ktorý si nevie rady. Mi mu poradíme veľký prd, treba pozrieť na miesto chovu, poradiť usmerniť, čo sa na diaľku nedá.
Ja by som ho poslal aj za Jardaginom a okrem králikov by sa naučil aj obkladať :)
Viete prečo nieje bezpečnejší radikálny rez ? lebo nič nevyrieši a nedozvie sa čo to bolo jedine že by poslal vzorku na rozbor, čo asi nespraví.

3.12.2015 21:02
burgund6

XXX.XXX.33.7

Hyla® napsal(a):
Ja som si už zvykol že máte iný názor a tak je to správne.
Nejedná sa o jeden kus ale o mladého neskúseného chovateľa, ktorý si nevie rady. Mi mu poradíme veľký prd, treba pozrieť na miesto chovu, poradiť usmerniť, čo sa na diaľku nedá.
Ja by som ho poslal aj za Jardaginom a okrem králikov by sa naučil aj obkladať :)
Viete prečo nieje bezpečnejší radikálny rez ? lebo nič nevyrieši a nedozvie sa čo to bolo jedine že by poslal vzorku na rozbor, čo asi nespraví.

Co byste udělal Vy na jeho místě?

3.12.2015 21:38
Hyla®

XXX.XXX.149.60

burgund6 napsal(a):
Co byste udělal Vy na jeho místě?

Opísal som vyššie, nebudem sa opakovať.

3.12.2015 21:58
borax

XXX.XXX.91.21

Hyla® napsal(a):
Opísal som vyššie, nebudem sa opakovať.

Tak Hyla má pravdu.
Je třeba zjistit, kde je v chovu chyba.
Pokud bude nějaký chovatel ochotný cestovat a taky mít na to čas?!
Na vet.rozbor-nejlepší řešení, ale ne pro 15 letého kluka ( tedy pokud za nim nestojí bohatý tatík).

3.12.2015 22:07
Hyla®

XXX.XXX.149.60

borax napsal(a):
Tak Hyla má pravdu.
Je třeba zjistit, kde je v chovu chyba.
Pokud bude nějaký chovatel ochotný cestovat a taky mít na to čas?!
Na vet.rozbor-nejlepší řešení, ale ne pro 15 letého kluka ( tedy pokud za nim nestojí bohatý tatík).

Ja sa vždy teším ak vidím mladých chovateľov. Bolo by smutné keby ho odradil tento drobný neúspech, Neviem odkial je mladý pán ale určite nájde vo svojom okolí dobrosrdečného chovateľa. Možno by si mohol dať inzerát na bazoš. To je už ale na ňom či si bude vyberať z dohadov ktoré tu prečíta alebo obetuje čas a nájde si niekoho skúseného.

cidakas

4.12.2015 16:42
cidakas

XXX.XXX.132.89

Tak mám taký pocit že sa to nevivíja dobre u mladej samíčky z vedľajšieho kotca som spozoroval kýchanie trošku mokry nos u kotnej samice sa mi zdá že je nejaká smutná" ma tiež mokry aj ked možno neviem či sa nemýlim možno sa mi to len zdá ked ich teraz viac sledujem
zmieneni samček oddeleny v druhej miestnosti miska vyžratá. Neviem čo si mám o ňom myslieť vôbec nevyzerá že by mu okrem kychania a mokrého nosa niečo bolo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2015 18:32

cidakas napsal(a):
Tak mám taký pocit že sa to nevivíja dobre u mladej samíčky z vedľajšieho kotca som spozoroval kýchanie trošku mokry nos u kotnej samice sa mi zdá že je nejaká smutná" ma tiež mokry aj ked možno neviem či sa nemýlim možno sa mi to len zdá ked ich teraz viac sledujem
zmieneni samček oddeleny v druhej miestnosti miska vyžratá. Neviem čo si mám o ňom myslieť vôbec nevyzerá že by mu okrem kychania a mokrého nosa niečo bolo.

Což pro pasteurelózu není problém. Ona ráda dělá právě takový průběh: králík "jen" kýchá a prská. A nakazí všechno kolem.

4.12.2015 18:35
Hyla®

XXX.XXX.149.60

cidakas napsal(a):

Možno má mokrý nnos lebo pila z misky než ste prišiel. veď dajte sem zopár fotiek nech vidíme v akých podmienkach chováte.

cidakas

4.12.2015 20:10
cidakas

XXX.XXX.132.89

Ok zajtra nafotím a mám napajačky.

5.12.2015 00:38
vita61

XXX.XXX.202.21

cidakas napsal(a):

Chlapče nechci tě strašit ale samice co mají mokré čumáky ti po okocení tak do 20dnů ti pojdou protože budou mít oslabenou imunitu a pasteurelozu mají v sobě je to moje zkušenost nechal jsem si čtyři samičky a když jsem je dával k samcovy všiml jsem si u jedné mokrého nosu a 10dní po okocení přestala žrát a byla smutná a do týdne bylo po ní tak co nemáš připuštěné a má mokrý čumák tak dej na pekáč a až si budeš pořizovat nové kusy tak mokrý čumák nepřehlížej!

5.12.2015 07:00
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Také se mi stalo, letos koncem léta, že jedna samice po odstavu mladých začala prskat, třepala hlavou a z nosu jí lítaly kousky bílého hlenu! žrala trochu méně a byla smutná, tak jsem si říkala, že asi o ni přijdu, přesto jsem přidala zeleninu, ovoce, kozí mléko, bylo mi ji líto zabít, dobrá dvouletá samice, každý rok vychovala po 6-8mladých..asi po čtrnácti dnech začala normálně žrát, výtok z nosu ustoupil a je to opět ta zdravá, veselá, pětikilová samička! ale nevím, jestli to byla pasteuroloza nebo ne, byla v kotci mezi ostatními králíky s mladými a žádný jiný se nenakazil!.. ještě musím doplnit, že každý rok takovouhle "rýmou" mi onemocní asi jeden dospělý králík, ale nikdy neuhyne! Moje maminka vždycky říkala: to nic není, to je jen rýma! ..a také ji žádní králíci neuhynuli! tak nevím, všichni radí zabít nebo uhynou...

cidakas

5.12.2015 13:42
cidakas

XXX.XXX.132.89

Tak tu máte fotky na tej poslednej fotke sú dvaja kralici ktorych som izoloval jeden z nich je ten kychajuci.

cidakas

5.12.2015 13:46
cidakas

XXX.XXX.132.89

Inak dnes zatiaľ žiaden uhyn.

5.12.2015 16:27
borax

XXX.XXX.48.45

Králíkárny slušné.
Nosne hranoly bych oplechoval.Ty budou ohryzane jako první.
Jinak...nevím, ale slepice by asi s králíky být neměli.
Jednak kvůli čpavku a taky kvůli parazitům.
Právě ta vysoká koncentrace čpavku může být zdrojem problémů.

cidakas

5.12.2015 19:48
cidakas

XXX.XXX.132.89

borax napsal(a):
Králíkárny slušné.

Neviem podľa mňa kralikárne na vzduchu tak by to nemalo vadiť nie ? A slepky budu máť výbeh vonku ale to až najskôr na jar alebo v lete.

5.12.2015 20:30
Hyla®

XXX.XXX.149.60

borax napsal(a):
Králíkárny slušné.

Ako môžete napísať na tie králikárne že su slušné ? nieje to slušné je to hrozné, žiadné vyspádovanie dozadu močovina tečie uplne dopredu. Základ je že dám králikáreň do vodováhy a ak nemám spádovanie tak dám s malým sklonom dozadu aby netiekla močovina pod seno nedajbože dopredu.

5.12.2015 21:08
fidÍk

XXX.XXX.31.8

Hyla® napsal(a):
Ako môžete napísať na tie králikárne že su slušné ? nieje to slušné je to hrozné, žiadné vyspádovanie dozadu močovina tečie uplne dopredu. Základ je že dám králikáreň do vodováhy a ak nemám spádovanie tak dám s malým sklonom dozadu aby netiekla močovina pod seno nedajbože dopredu.

Z čeho soudíte, že není vyspádovaná? To mokro vpředu má nejspíš od napaječek, které jsou umístěné na dvířkách...

5.12.2015 21:09

Více bych stlala, někde je fakt málo slámy.To ale nebude zdrojem nákazy.Jinak králíkárny jsou nové a pěkné.Nevím co je na nich hrozného.To mokro u dvířek bych řekla že je od vody a ne močovina.Podívejte to že není vyspádovaná by tak nevadilo, kdyby bylo více nastláno.Ve sklípku ve dvoře kde mám náhradní kotce pro kotící se samice taky nemám vyspádováno, protože to není možné, pouze čistím 2x do týdne, nebo podle potřeby a hodně stelu.Mokro v kotcích nemám a úhyny taky ne.
Králíky neporážejte, rýma je přejde, tedy pokud jich nepřibývá.Kdybych měla zabít každého králíka který kýchne tak nemám nic.Může to být ze slámy a nebo sena.Mě kýchají po slámě, ale dlouho to netrvá.
Je mi jasné že opět sklidím kritiku a nemístné poznámky od přechytralích chovatelů hybridů a některých chytrých a "rádoby vzdělaných žen".To je mi vcelku jedno.Jen chci říct Cikades ať se netrápí tím co mu tu kdo pohaní.
No ty slepice nejsou nejvhodnější, ale i ty jsme ve chlévě měli i prase a nic se nedělo.Jen se dobře starejte o čistotu v kotci a bude to dobré.
Přeji hodně chovatelských úspěchů bez nemoci u králíků.
Myslím že kdybychom k některým chovatelům přišli bez ohlášení, tak bychom se divili jak chovají králíky.Jinak i králík si vybuduje imunitu pokud není stále ve sterilním prostředí a jsou odolnější.

5.12.2015 21:12
Hyla®

XXX.XXX.149.60

fidÍk napsal(a):
Z čeho soudíte, že není vyspádovaná? To mokro vpředu má nejspíš od napaječek, které jsou umístěné na dvířkách...

Pozrite si fotku kde je uplný predok suchý ale pod senom celá polovička klietky premoknutá až do výšky 5-6 cm, tam ziadna napájačka nieje... myslím 10 ta z 12 tich.

5.12.2015 21:25
čada

XXX.XXX.96.254

Tak jestli je problém vlhkost, což je dost dobře možné, ale králíkárna není vyspádovaná, tak co mít hlubší podestýlku? Plus mi přijde zbytečně moc zrna v miskách. Mohla by tam být i dietetická chyba.

5.12.2015 21:27
borax

XXX.XXX.91.21

Hyla® napsal(a):
Pozrite si fotku kde je uplný predok suchý ale pod senom celá polovička klietky premoknutá až do výšky 5-6 cm, tam ziadna napájačka nieje... myslím 10 ta z 12 tich.

Mám vyspádovanou kralikarnu a jedna samice si udělala WC hned u dvířek.
No samici nepředělám...

Budu snad kvůli tomu prokletý?
Faltuska to zase tak moc neprožívá...a já taky ne.
Hm ale o mne tu nejde.Králíci mi naštěstí nehynou.

Jooo pivečko

5.12.2015 21:32
Hyla®

XXX.XXX.149.60

borax napsal(a):
Mám vyspádovanou kralikarnu a jedna samice si udělala WC hned u dvířek.
No samici nepředělám...

Budu snad kvůli tomu prokletý?
Faltuska to zase tak moc neprožívá...a já taky ne.
Hm ale o mne tu nejde.Králíci mi naštěstí nehynou.

Jooo pivečko

Mal som podobnú samicu, ...ale aj takú ktorá sa vyprázďnovala len do misky s krmivom...

Cikadas, nájdite si chovateľa vo vašom okolí ak to tak nespravíte nikdy nebudete mať radosť z úspešného chovu.

5.12.2015 21:40
čada

XXX.XXX.96.254

To je asi nejlepší rada tady - najít si chovatele v okolí, co poradí. Nejradši by jsme poradili všichni, ale nejlepší, když to posoudí někdo zkušený přímo na místě.
Chov králíků není jednoduchý. Ale je to skvělý koníček.

6.12.2015 07:47

Nevím, jestli se napletu, ale přijde mně, že na podlaze není nic jen dřevo.Jestli je to tak, může být podlada nasáklá močí a výpary prosrě králíky dráždit.

cidakas

6.12.2015 12:04
cidakas

XXX.XXX.132.89

Králikarne čistím každy týžden, je pravda že tu mänšiu králikarnu som mal skôr a nevedel som ako často čistic tak sa mi stalo že vážne mali napr.2 tyždne nevyčistene tak tam toho mali až dosť ale našiel som si system a je to dobre. Tá väčšia králikaren ma malý spád a vzadu nieje to vidiet su vyrezané niečo ako rošty 3-4 zárezy motorovou pílou kadiaľ steká moč na plech ktory vychádza za zajačník a moč vyteká von ten plech vlastne môžete vidiet ako strop na tych obrázkoch pardon zabudol som odfotit zajačník zo zadu kde tie plechy vidiet. Ta prvá králikarna bola vážne prvá a boli rôzne nevýhody či už velkost taktiež spád a stekance.

Neregistrovaný uživatel

6.12.2015 21:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

cidakas napsal(a):

Ma mokry nos a to je znamka nemoci jedne nebo druhe. Nic jineho než zabít. Jinak si zadělate na pořadny problem a hlavně se neznažte to lečit. Nema to smysl. Zrat a běhat bude klidně i cely další rok a pak to přijde, začne stracet na vaze atd. Zabít.

7.12.2015 16:46
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Já s králíkárnou a slepicemi problém nevidím, máte ji pěkně pod střechou a přitom na vzduchu, tak těch pár slepic nevadí, nám také chodí slepice kolem králíků a nic nám nehyne..králíčky máte pěkně v čistotě a krmíte také dobře, přidala bych zeleninu, hodně vitamínů, asponˇtomu nemocnému, kapustu, zelí, kedlubnové listí, květákové, já jim ho nosím z obchodu jako odpad, vitamíny dělají zázraky!... králíkárny máte pěkné, nové i funkčně vyspádované, jak píšete, ale z mého pohledu máte malé kotce, tak opravdu pro jednoho králíka, neumím si v něm představit samici s 5ti-8mi mladými...tak přeji at´vše dobře dopadne, nejlíp navštívit veterináře..

cidakas

7.12.2015 16:49
cidakas

XXX.XXX.132.89

Stav toho choreho sa zlepšil už tak často nekycha ale zas jeden začal tak neviem no..

cidakas

9.12.2015 18:58
cidakas

XXX.XXX.132.89

Môže byť príčinou to že ked boli cca pred 2 tyždnami mrazi tak som im dával teplú vodu?

9.12.2015 19:03
borax

XXX.XXX.91.21

cidakas napsal(a):
Môže byť príčinou to že ked boli cca pred 2 tyždnami mrazi tak som im dával teplú vodu?

Podávání teplé vody na rýmu králíků nemá absolutně žádný vliv.

V třeskutých mrazech dávám horkou vodu..a králíky mám zdravé.

Už jste se spojil s nějakým chovatelem ve Vašem okolí? Aby Vám poradil...
To bude pro Vás asi nejlepší řešení.
Tak jak radil Hyla.
Možná zakoupit i nějakou odbornou knihu.

12.12.2015 21:53
hamelnik

XXX.XXX.24.1

cidakas napsal(a):
Ropzhodol som sa zavolám uja zajtra ale čo s ostatnými? mladymi?a so spolubivajucim?

Cidakas a čo vravel ujo?

15.12.2015 17:57
pjdz

XXX.XXX.167.72

Taky jsem teď řešil rýmu. Zašel jsem k veterináři - ten mi prodal Pamycon (kapky).
Kapal jsem králíkovi do nosní dírky 4x denně - rýma zmizela. Ale pokud by to nezabralo, tak se mohl nechat udělat stěr (který ovšem výjde na 400, -)

Je to v lékárně. Je to normálně pro lidi.

cidakas

19.8.2016 11:36
cidakas

XXX.XXX.132.89

Dobrý deň, chcem napísať že to nakoniec dopadlo celkom dobre žiaden úhyn mladé králiky dochované až do jatočnej váhy dokonca som si nechal z toho vrhu aj samičku a samca. Neviem čo to mohlo byť ale rozmýšlal som na tým či by to nemohol byť nejaký genetický problém pretože ich matka samica čv má rok aj 7 mesiacov tiež občas kychá a má mokrý nos ale po čase to je zas v poriadku napr aj teraz ma také obdobie že kýcha. Chcel som sa spýtať či by ju nebolo dobré zabiť a kúpiť si druhú. Ale je to naozaj vzorná samica už odchovala 5 vrhov a aj ked má také obdobia kychania tak je vitálna a žravá.

19.8.2016 12:53

Mám tu jednu taky ukýchanou, je alergická.Nechala jsem udělat veterinární vyšetření a nic se nenašlo.Je zdravá.Pokud le kýchá a má sopel, no nevím, zdaby nebylo dobré udělat lab.vyšetření.

opo

31.12.2016 05:56
opo

XXX.XXX.64.82

leprechaunek napsal(a):

Sprostejsiu odpoved som nepocul uz davno.tak asi je tu preto, aby mu niekto poradil.

31.12.2016 16:20
xchipsy

XXX.XXX.142.1

opo napsal(a):
Sprostejsiu odpoved som nepocul uz davno.tak asi je tu preto, aby mu niekto poradil.

A co mu tady má kdo poradit, když králíka nevidíme? Kouknout do křišťálové koule a stanovit diagnózu? Dotyčný má v podstatě tři možnosti - 1) králíka klepnout za uši a uvařit psům (nebo sníst sám, záleží na vkusu každého soudruha),2) sám si tak nějak určit příčinu a stanovit nějakou léčbu 3) navštívit veterináře.

1.1.2017 16:16
borax

XXX.XXX.91.21

xchipsy napsal(a):
A co mu tady má kdo poradit, když králíka nevidíme? Kouknout do křišťálové koule a stanovit diagnózu? Dotyčný má v podstatě tři možnosti - 1) králíka klepnout za uši a uvařit psům (nebo sníst sám, záleží na vkusu každého soudruha),2) sám si tak nějak určit příčinu a stanovit nějakou léčbu 3) navštívit veterináře.

A)-1
To je správná volba!

Přidejte reakci

Přidat smajlík