Dobrý den. Moje samice se okotila na neděli ráno, měla 1 králíče, velké pěkné, ale bylo mrtvé, žádné hnízdo neudělala. Byla jsem zklamaná, protože její první vrh byl 7 kousků a starala se o ně výborně. Co mne ale udivilo bylo to, že ve čtvrtek ráno jsem našla udělané hnízdo a v něm čerstvých 6 mláďat. Je běžné, že se okotí za další 4 dny? Děkuji za odpověď, Martina.
Anitram
napsal(a):
Dobrý den. Moje samice se okotila na neděli ráno, měla 1 králíče, velké pěkné, ale bylo mrtvé, žádné hnízdo neudělala. Byla jsem zklamaná, protože její první vrh byl 7 kousků a starala se o ně výborně. Co mne ale udivilo bylo to, že ve čtvrtek ráno jsem našla udělané hnízdo a v něm čerstvých 6 mláďat. Je běžné, že se okotí za další 4 dny? Děkuji za odpověď, Martina.
Ano, muže se to stát.Taky se mi to stalo.
Dobrý den, prosím poradíte mi někdo? Dnes při krmení jsem našla rodící samici,31 den, ale jsem zmatená. Mláďata rozházená po celém výběhu, je jich tam 6 a viděla jsem že ještě rodí. Nemá ale žádné hnízdo. To si ještě udělá a nebo se mám s maličkými rozloučit? Je to ta samá z minulého dotazu. Ta mi teda dává, jinak mám ještě 4 samice, a tam jde vše jako po másle. Jsem nervozní z toho, že nevím jak jí pomoci, nebo co mám dělat. Děkuji Martina.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jste udělat hnízdo ze slámy a dát je tam, ona by se snad už postarala.

Anitram
napsal(a):
Mláďata ležela stále na stejném místě a ona odpočívala u dvířek. Ach jo, vůbec se nehýbou, a zdá se že nedýchají. Jak mohou být všechna mrtvá? Teda pokud jsou?
Jestli nejsou mláďata už mrtvá podchlazením, zkuste je ohřát.Když se mně něco takového stane, vezmu králíčata domů na el.podložku a postupně je třením v ruce a zahříváním na podložce oživuji.Pokud se začnou hýbat, nechám je ohřát na normální teplotu, udělám hnízdo, lze i samici oškubat chlupy na břiše a mláďata tam dám.Většinou samice má druhý den hnízdo vzorně postavené.Poslední dobou jsem párkrát místo chlupů samice dala vyčesanou podsadu i naší tibetské dogy nebo někdo tu psal, že dal do hnízda i peří aby měli mláďata teplo, než samice postaví hnízdo.

Tak jak králíčci dopadli?

Také si nechávám čistý chlupy z hnízd na zimu v papírovém pytli + podsadu z našeho psa a také to žádné samici nevadilo.Jedna tříslačka letos odchovala mladé pouze v hnízdě z chlupů psa.
Stává se, že samice rodí moc rychle a nemá postavené hnízdo, králičata lezou kolem ni než porodí poslední, prtože se pořád přesouvá nemohou si pod ni zalézt. Pak ale se začne o ně starat, olizovat je a postrkávat pod sebe. Přitom si vyškubává srst z hrudě a stele hnízdo kam pak navede mláďata, všechno je to instinkt a nikoli počin myslícího tvora a pokud se nějaké králiče zatoulá dál od matky (stává se to ve velkých kotcích) může podchladnout a uhynout. Tomu musíme pomoct ho přemístit ale až přestane rodit. Jinak neni ji třeba nijak zasahovat do této činnost a ponechat ji v klidu. Nakukování do kotce může být také rušivý element.Králice neni kočka aby mledé pženesla a vše dělá jak ji to velí instinkt který podědila po matce. Jestliže tento instinkt nemá, je to špatné a taková samička by měla být vyřazena z chovu. A důvod, mnoho zklamaných a nešťastných chovatelů kteří dostanou od vás smičku která může dělat to samé. Jinak jestli chcete dál podstupovat peripetie z porodem tak si ji klidně nechte, jenom mladé nepoužívejte dál do chovu. Než ji ale vyřadíte zkuste se zamyslet zda neděláte nějakou chybu vy tím že se jí snažíte pomáhat a tím ji vlastně rušíte a je z toho neklidná. Rodí a ještě musí chránit své potomstvo vlastním tělem a tak dupe po králičatech a vy si můžete myslet že je to špatná matka, omyl, opak je pravda. Je ale něco jiného jestli samice trousí králičata jako bobky po kotci a pak si jde klidně žrát a o malé nejeví zájem, to je špatná matka. Další věc je také dostatek materiálu na stavbu hnízda. Už několik dní před porodem přehrabává podestýlku a to neni z nudy, ale opět instinkt, který ji velí vyhrabat si noru. Protože ji to do podlahy nejde zkoší to pořád na jiném místě a tak podestýlka putuje z rohu do rohu a ona nakonec do toho vyhloubí důlek a tam porodí. Promiňte za tu přednášku, to ale zdaleka neni vše o porodech, je to jenom takové malé shrnutí k vašemu příspěvku.

Zkuste příště několik dnů před porodem vložit do kotce kotiště, samicím to dost pomáhá.

Horal to napsal pěkně.Jen bych dodala, že samice která se jednou, dvakrát špatně postará o mladé nemusí být špatná.Obzvláště je-li to prvnička nebo se to může stát i u zkušené samice, ale pokud se to opakuje vícekrát je lepší ji vyřadit.Ale neznamená to, že samičky od takové samice musí být také špatné do chovu.Vzhledem k tomu, že koeficient dědivosti je nízký a navíc se zapomíná na vliv samce.I on předává informace.
napsal(a):
Zkuste příště několik dnů před porodem vložit do kotce kotiště, samicím to dost pomáhá.
Připadám si jako Švejk: já znám taky jednoho...
Mám taky jednu, které jsem dal kotiště, lezla do něj, okusovala hrany a pak si udělala hnízdo a porodila v opačném rohu.
Prostě ne každé se člověk zavděčí.
Pavel.
No a o tom je diskuze, ten umí to a ten zas tohle anebo já to dělám tak a jak vy. Já nikdy nepíšu (doufám) že to tak musí být jak jsem to popsal, ale že to může být. Příroda je nevyspitatelná a to co jednomu způsobuje problémy druhému je to ku prospěchu. Tím chci říci, že jestli se to stalo mně jinému se to stát nemusí anebo obrácně. Jde o zkušenosti, VLASTNÍ a né jedna pani povídala anebo kdo kde co vyčetl. Ano je možné použít nějaké citace k doplnění, že nejsem sám komu se to přihodilo. Důležité je zvířata pozorovat kdy a jk se chovají a co kdy dělají.
bronda
napsal(a):
Co byste taky chtěl... od ženský...
První vrh měla v kotišti, druhý tak jak píšu. Další asi už nebude, skončil jsem se včelami, pošťáky a králíci skončí asi taky budu se věnovat gaučinku.
Jo do ženskejch a do melounů se nevidí. A platí to i pro králíky.
A to mi věřte, manželku znám 50 let a ženatej s ní jsem 45.