Dobrý den,
v chovu králíků na výstavní účeli jsem úplný začátečník, rok před pořízením samice a samce ZCa chov pouze ZB na mazlíčky. Chtěla bych sehnat co nejvíce rad ohledně chovu tohoto krásného plemene. Samice i samec jsou 8 měsíců staří. Bylo mi doporučeno samici již připustit, nejspíš se to samci povedlo, ale samička u toho nejspíš dost trpěla (takový řev jsem u králíka nikdy předtím neslyšela, čím by to mohlo být? ). Ted čekám zda-li je březí nebo ne, zkoušela jsem prohmátávat břicho ale nic nepoznám. Jak tedy nejlépe u samice určit zda-li je březí nebo ne ? Jinak čemu se v chovu tohoto plemene vyvarovat a na co si dát pozor ?
Děkuji všem co mi do začátku poradí :).
Jája96
napsal(a):
Dobrý den,
v chovu králíků na výstavní účeli jsem úplný začátečník, rok před pořízením samice a samce ZCa chov pouze ZB na mazlíčky. Chtěla bych sehnat co nejvíce rad ohledně chovu tohoto krásného plemene. Samice i samec jsou 8 měsíců staří. Bylo mi doporučeno samici již připustit, nejspíš se to samci povedlo, ale samička u toho nejspíš dost trpěla (takový řev jsem u králíka nikdy předtím neslyšela, čím by to mohlo být? ). Ted čekám zda-li je březí nebo ne, zkoušela jsem prohmátávat břicho ale nic nepoznám. Jak tedy nejlépe u samice určit zda-li je březí nebo ne ? Jinak čemu se v chovu tohoto plemene vyvarovat a na co si dát pozor ?
Děkuji všem co mi do začátku poradí :).
Králík řve většinou na obranu, třeba mně když zdrhne na zahradu z králíkárny a nepovede se mi jej hned chytit, tak jak zdivočí, tak potom řvou při chycení strachy... není to příjemný zvuk, ale zvykněte si, uslyšíte jej celkem pravidelně při tetování mláďat. Že by samice řvala při připouštění se mi ještě nestalo, spíš že by ji samec kousl...
A teď k chovu s PP
1) členství v ČSCH ( http://cschdz.eu/svazove-organizace.aspx )
- najděte si svuj okres, kontaktujte o seznam ZO, do jedné vstupte. Klidně může být okres jiný. At to máte dostupné na schůze a sedí vám parta.
2) chovní králíci s PP a ocenění na výstavě
3) po připuštění vypsání papírů připouštěcí potvrzení a rodokmeny po narození mláďat. Dále řešíte s registrátorem ZO a OO. Tetování řešíte s tetovatelem ZO zrhuba ve 3. měsících věku mláďat.
4) Pokud je samice bodovaná a má váhu na 10b (je dorostlá) tak ji už připuštěte není nač čekat.
5) nejlépe zjistíte březost právě palpací. Ale pro laika to zní dost brutálně, ideálně vidět a pod dozorem se naučit. Jen hlazením bříška to fakt nepoznáte.
6) ideálně nastudovat vzorník svého plemene ( http://kralik.plivnik.cz/ ), a hodí se být osobně u posuzování svého plemene, požádat předem o možnost dotazování se posuzovatele.
- dával bych si pozor na délku uší (na foto se jeví uši delší, mají být 5,5cm) a hmotnost. Dále ZRexi mívají problém se zádí, tak bych vybíral pokud možno posily do chovu, které mají zádě dobré, či lepší než máte.
Právě že samec ji vůbec nekousal, ale byla naštosovaná v rohu kotce tak ji možná máčknul, nebo nevím, bylo to opravdu divné. Jinak když utečou a chytám je tak takhle nevyvádí. Členem už jsem, králíci jsou ocenění. Samička má uši 6cm sameček v pořádku, s tou zádí jsou na tom tak nějak stejně, u samce byl trošku problém s barvou že mu chybí ohnivost. Pohmatem jsem tu březost zkoušela zjistit ale nic mi to neřeklo ani u vysokobřezí samice, to břicho mi přišlo u všech samic stejně tvrdé, pak to bylo ale i vidět že se samici břicho zvětšilo, je pravda že by bylo potřeba kdyby mi to někdo ukázal jak břicho správně prohmatat. Chci právě pořídit jedince s lepším hodnocením než mám (tito dva mi byli vybráni chovatelkou) chci se právě na jejich mláďatech učit, co a jak je dobře a co ne.