Denis123456

XXX.XXX.230.6
Čuchni ne
Jj, také se mi to letos stalo a i když jsem všechna malá králíčátka vytáhle bokema hnízdo prohlédla, mrtvolku jsem nenašla. Zápach byl stále větší a mamina dokonce přestěhovala malé kousek dál od původního hnízda. Tak jsem je druhý den vyndala znovu všechny bokem, maminu do koše a hnízdo úplně rozkopala. Mrtvolka byla zamotána ve chlupech přímo dokonale. Hnízdo i celý kotec jsem nastlala nově a malé přestěhovala znovu do rožku. Další den byly malí zase zpět v náhradním důlečku a pěkně je znovu zakryla chlupy.
Určitě tam mrtvolku máte a nemusí být v hnízdě. Může být i zahrabána někde v podestýlce. Chce to opravdu pořádně prohlédnout.
šimon15

XXX.XXX.132.89
Môžem sa spýtať s králikmi začínam ako vyzerá vlastne ta placenta lebo pred mesiacom sa mi samica okotila všetko v pohode hniezdo zakryte len pred dvierkami bolo niečo ako kus mäsa. Najprv som myslel že to je mladé ale tak to nevyzeralo.
To byla zřejmě ta placenta, neboli plodový obal ve kterém je každý králíček v těle matky. Ta je většinou po porodu sežere, ale stane se, že pokud je vrh početný, nějaká zůstane a tu, uklidí " do podestýlky.
pe3k
napsal(a):
Z čoho máte spravené steny toho kotca?
To jsou obyčejné palubky ( natřené ).
1 obr. nenatřená,2 obr. natřená
Denis123456

XXX.XXX.230.6
Jak dlouho to vydrží?ty palubky typuji cca 3-4 měsíce?
Samozřejmě se palubky nehodí pro venkovní chovné zařízení, ale já mám králíkárny ve zděném chlívě, takže nějaký ten, pátek " snad vydrží
rybka
napsal(a):
To byla zřejmě ta placenta, neboli plodový obal ve kterém je každý králíček v těle matky. Ta je většinou po porodu sežere, ale stane se, že pokud je vrh početný, nějaká zůstane a tu, uklidí " do podestýlky.
Placenta a plodovy obal jsou dvě různé věci.kde jste přišel na to, že placenta je plodový obal?
Plodový obal je jenom blána, něco jako balónek ve kterém je plodová voda a v ní plave plod. Při porodu praskne a samice jej pozře. Placenta je útvar který vyživuje plod a ten je s ní spojen pupeční šňůrou. Placentu vypudí až po porodu a většinou ji také pozře. Někdy se ale stane že placenta zůstane v podestýlce a za pár dní začne zapáchat jako mrtvolka. Záleží na teplotě.
Ve vašem případě to může být i ta mrtvolka. Stává se že králiček je vytažen na struku z hnízda do kterého zpět netrfí a zavrtá se někam jinam kde pak uhyne.