Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2016 13:39
Roniček

XXX.XXX.199.61

Dobrý den.Prosím o radu.Samice mi dvakrát po sobě nechala pojít mladé.Předtím odchovala dva vrhy v pořádku tak nevím kde je problém?Vždycky si udělala hnízdo a vypadalo to v pořádku.Zhruba čtyři dny se hnízdo hýbalo a potom už byli mladí mrtví.Myslíte, že neměla třeba mlíko?Děkuji za rady.

3.3.2016 15:38
petruk

XXX.XXX.52.146

Jak je samice stará, čim jí krmíte a v jakém množství?

3.3.2016 18:53
Roniček

XXX.XXX.199.61

Samice má necelé dva roky.Krmím ji dvakrát denně a dávám hrstku ovsa ráno a hrstku večer.Samozřejmě má každý den seno a občas dávám suchý chleba.Předtím jsem dávala i ovesné vločky a někdy granule.Měla jsem strach at se samice nezatuční tak jsem zůstala u toho ovsa.

3.3.2016 20:46
vita61

XXX.XXX.202.21

Roniček napsal(a):
Samice má necelé dva roky.Krmím ji dvakrát denně a dávám hrstku ovsa ráno a hrstku večer.Samozřejmě má každý den seno a občas dávám suchý chleba.Předtím jsem dávala i ovesné vločky a někdy granule.Měla jsem strach at se samice nezatuční tak jsem zůstala u toho ovsa.

Nechci předbíhat Petruka ale zcela jistě samice neměla mléko z hrstky ovsa si ho neudělá a pokud ji budete krmit granulema s ovsem na noc jí dejte hrstky dvě ovsa a granulí hlavně seno a ráno stačí hrstka granulek a ovsa a samice se dostane do kondice a vdubnu už mladé budou.

3.3.2016 21:00
petruk

XXX.XXX.52.146

Roniček napsal(a):

Tohle krmení o senu a ovsi bez ječmene je dobré před připouštěnim
na lepší říji. Pečivo nedáváme.
Jakmile je samice březí, přidává se ječmen a min.1-2 týdny před porodem
granule pro kojící samice.Ty pak s ovesnými vločkami dáváme mladým
do cca 30-tého dne.
Samice také potřebují vitamíny a minerály.Dobrá je krmná mrkev nebo
kousek řepy-burgán. Hlavně a stále dostatek vody.

4.3.2016 09:14
rybka

XXX.XXX.80.149

Roniček napsal(a):

Není to vina králice, ale vaše. Samice králíka i jiného druhu vám na, dietě " mladé neodchová a když tak určitě s velkými ztrátami, nebo jako ta vaše nebude mít s čím svá mláďata krmit a ona pojdou hlady.
Je zde spousta příspěvků kde se řeší krmení březích a kojících samic. Také je vše podrobně a polopaticky pro, méně chápavé " popsáno na stránkách www.kralikar.cz.

4.3.2016 12:00
Roniček

XXX.XXX.199.61

Díky za rady.Jinak méně chápavá určitě nejsem.Králíky chovám řadu let a tohle se mi stalo poprvé.A to jsem odchovala stovky mladých.Nikdy mi žádní králíci nezdychali tak jsem se jen chtěla zeptat na radu.Samozřejmě, že dávám i vitamíny, granule atd.Ovšem u téhle samice jsem měla strach at není zatučněná.

4.3.2016 13:01
burgund6

XXX.XXX.33.7

Roniček napsal(a):
Díky za rady.Jinak méně chápavá určitě nejsem.Králíky chovám řadu let a tohle se mi stalo poprvé.A to jsem odchovala stovky mladých.Nikdy mi žádní králíci nezdychali tak jsem se jen chtěla zeptat na radu.Samozřejmě, že dávám i vitamíny, granule atd.Ovšem u téhle samice jsem měla strach at není zatučněná.

Nemáte tam náhodou myši?Říká se, že když přes hnízdo přeběhne myš, tak samice mladé nechá.Ale možná je to jenom pověra.I když převážně starší chovatelé mi to dost často tvrdili.

4.3.2016 13:10
horal

XXX.XXX.58.226

Zkontrolujte struky a pohmatem mléčné žlázy zda vůbec nasadila mléko. Jestli neni v blízkosti rušivý elemen, jako pes, uvolněné plechy, samec ve vedlejším kotci, hlodavci nebo při větru bouchající větev o králikárnu a podobné věci. Další věc je chvíli pozorovat samici jak se chová, časté dupání, potřásání hlavou, prskání, zplstnatěná srst na břiše, mokrý podbradek a nezi předními nohami. Je mnoho toho co zapříčinilo že samice rozházela mladé. Mladým dávam ještě jednu šanci u těch co už rodily je to definitivum.

4.3.2016 13:33
borax

XXX.XXX.35.189

V kvalitní dřevěné králíkárně samec ve vedlejším kotci nemůže vůbec vadit.
Zdůrazňuji kvalitní! ! Ne jako ementál
Hm a o těch myších taky pochybuji...
A není nablízku potkan?

4.3.2016 17:25
rybka

XXX.XXX.80.149

Roniček napsal(a):

To nebylo ve zlém, ale oves je opravdu málo. Jestli nevystavujete tak ať má třeba malý lalůček, hlavně že odchová drbotinu.
Třeba...já měla burguňačku s početnými vrhy. Poprvé jsem nacházela tři dny po sobě, vždy ráno mrtvého králíčka a ostatní se stále v hnízdě vrtěli. Známá mi poradila ať jí zkusím do krmné dávky přidat pár psích granulí ( to se zde asi nebude líbit ). Měla jsem strach, aby neměla nějaký problém se zažíváním. Nakonec jsem jí pár dala. Myslela jsem, že jí nepojedou, ale málem mi je zhltla i s rukou. Další den jsem již žádného mrtvého králíčka nenašla a v hnízdě byl klid. Granule dostávala po celou dobu než začali malí uždibovat z misky. Pak dostala jen sem tam z ruky. Druhý vrh ( také početný ) již odchovala beze ztrát.
Podotýkám, že tahle samice byla opravdu pažravá. Pokaždé když mě viděla, myslela jsem, že rozerve dvířka a to dostávala ještě víc než ostatní. Tlustá nikdy nebyla neměla ani ten lalůček i když vážila 5,8 kg, byla veliká.
Jak ale píší výše, můžou ve vašem případě přispět i jiné faktory.

4.3.2016 18:28
Roniček

XXX.XXX.199.61

Králíky máte pěkné.Já mám jen takový zájmový chov pro radost.Zkusím jí ještě přidávat ten ječmen s granulema a uvidíme jak to dopadne.Jinak ještě mě napadlo, že se ted honí kočky a někdy docela řvou.Králíky mám v uzavřeném prostoru, ale je pravda, že kočky se do stavení kde mám králíky dostat můžou.Jinak do králikárny by se myši dostat neměly.Kdysi to jedna myš zkusila a zůstala zaklíněná v pletivu.Byl to nechutný pohled a ještě horší bylo ji vytáhnout.Ted mám dva vrhy v hnízdě a všechno je v pořádku.

4.3.2016 18:34
Roniček

XXX.XXX.199.61

Jo a s potkanama jsem bojovala před rokem, ted už je naštěstí nemáme.Tehdy mi prokousaly králíkárnu a zabily mi tři malé králíky.Byli hodně přemnožení a tak to zašlo hodně daleko.Naštěstí jed zabral a brzo byl klid.Nikdy bych nevěřila co potkan dokáže.Jinak králikárny mám pevné a pěkně udělané.Aspon si to myslím

4.3.2016 19:14
vita61

XXX.XXX.202.21

burgund6 napsal(a):
Nemáte tam náhodou myši?Říká se, že když přes hnízdo přeběhne myš, tak samice mladé nechá.Ale možná je to jenom pověra.I když převážně starší chovatelé mi to dost často tvrdili.

To bude asi pověra jednou jsem šel mrknout do hnízda a dvě potvory se tam vyhřívaly s mladýma a samice je odchovala všechny.

4.3.2016 20:27
Roniček

XXX.XXX.199.61

Fuj, to by mě asi kleplo

10.3.2016 12:22
Štefanh

XXX.XXX.54.123

Mne teraz tiež nechala 7 mlade. Mam samca v koterci nad ni, Mohla je zato nechať?

10.4.2016 12:02
Walfrs

XXX.XXX.48.72

Me uhynula samice, ktera mela 6 mladych, jsou stari 3 tydny zatim jsou v poradku, ale nevim jak a cim je krmit. neco malo uz umi samy. Zkousim jim davat vlazne mleko je to dobre? poradite nekdo, jak o ne neprijid.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2016 12:26

Walfrs:Kdysi jsem 3 týdenní mláďata odchovala v pohodě.To už zvládnou.Dopřejte jim hodně vlákniny- Ovesné vločky v první řadě, dostatek sena.Přidávat jim po trošce loupaný oves.Mlíčko jim dávejte jen co hned vypijí, tak že taky trošku, jinak vodu.Dbejte na to, aby měli jen tolik krmiva v krmítkách co sežerou třeba za 2 hodiny.Vydrží do večera na seně.Musíte k nim mít opravdu individuální přístup a odchováte je.
Nedávejte jim trávu, ale kopřivy a později po troškách pampelišku.Zase jen kolik sežerou.Musí mít večer hlad.
Tak jsem je odchovala já.Ovšem jsou tu chovatelé kteří mají jinou zkušenost a poradí něco jiného.
Já kladu důraz na ovesné vločky a loupaný oves a to až do 3 měsíců života králíčat.

10.4.2016 21:58
rybka

XXX.XXX.80.149

Já jsem vloni odchovala vrh třítýdeních podobně jako Faltuška tj. ovesné vločky, oves a ještě mi vet doporučil mléčné granule. Ty jsem nesehnala, ale známý mi zase doporučil granule se syrovátkou. Ty jsem jim pak přidávala do krmné dávky. Kopřivy jsem zpočátku dávala sušené a posléze čerstvé, ale malinko zavadnuté, úplně čerstvé nechtěli. Jinak používám do vody Emanox. Dávám ho hlavně před a po porodech, před a po odstavech ( stres ), nebo když jsou velká vedra. Těmto malým jsem ho podávala preventivně do vody po celou dobu až do 8 týdnů. Je to byliný přípravek a slouží jako prevence popř. i lék na kokcidiozu. Je dost drahý a dávkuje se po kapkách. Prevence je 10 kapek na 1 litr vody.

10.4.2016 23:30
petruk

XXX.XXX.52.146

Walfrs napsal(a):
Me uhynula samice, ktera mela 6 mladych, jsou stari 3 tydny zatim jsou v poradku, ale nevim jak a cim je krmit. neco malo uz umi samy. Zkousim jim davat vlazne mleko je to dobre? poradite nekdo, jak o ne neprijid.

Odchovával jsem loni třítýdenní podobně jako píše faltuska.
Dostávali ovesné vločky ale máčel jsem je ve vlažném mléce.A to jen ráno tolik, kolik
sežrali do hodiny.Pak odp. suché ovesné vločky+granule kojící 2:1.
Zase jen menší množství co brzy sežerou.
Kousek krmné mrkve, kopřiv, seno a vodu stále.Hlavně žádné pečivo nebo ječmen.

Jeruna

16.11.2020 01:36
Jeruna

XXX.XXX.230.203

Co je samici, když má mokrý podbradek?,. Mám problémy s poporodní péčí samice, má je rozházené a hynou, nebo na ně cura, mokrý podbradek taky někdy má, udělá si krásně hnízdo, vystele, a pak je najdu na druhé straně vychladlé

17.11.2020 07:19
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Jeruna napsal(a):
Co je samici, když má mokrý podbradek?,. Mám problémy s poporodní péčí samice, má je rozházené a hynou, nebo na ně cura, mokrý podbradek taky někdy má, udělá si krásně hnízdo, vystele, a pak je najdu na druhé straně vychladlé

Nepisete nic konkretniho, v jakych podminkach samice zije..jestli ma klid pri koceni a mokry podbradek svedci nejakemu zdravotnimu problemu, vic vam rekne veterinar..

17.11.2020 21:41

Jeruna napsal(a):

Co je podbradek.Pokud má samice lalok,může si ho máčet při pití.To nemusí mít s péčí o mladý nic společného.Pokud má dostatečně velký kotec,dobrý odvod moči,klid,kvalitní krmení a opakovaně se nestará o mladé,vyřadila bych ji.Ale nepíšete žádné podrobnosti.

18.11.2020 12:15
hokrví

XXX.XXX.105.226

Králíčci se většinou rozlezou když samice nemá mléko, nebo je prvnička málo nakrmí, mě jedna prvnička asi před měsícem stavěla hnízdo už 14 dní před porodem a furt nosila, seno, slámu, plnou tlamu, hnízdo každý den jinde, nakonec porodila a hnízdo roztažené od vrátek až k zadní stěně, králíčci dva dny lezli po celém kotci, ráno a večer jsem je při krmení dal do hnízda, je jim 7 - 10 dnů a ani nevím kolik jich tam je, počkám nechci samici stresovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík