Králíkarna - co na podlahu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2016 19:04
waca159

XXX.XXX.168.74

Zdravím všechny. Mam prozbu jestli by my někdo poradil co do kralíkarny na podlahu lino nebo ipu?

3.3.2016 19:05
Roniček

XXX.XXX.199.61

Zdravím.Já mám líno a jsem spokojená.

3.3.2016 19:06
koldy

XXX.XXX.90.222

Já mám ipu a jsem spokojen.

3.3.2016 21:33
tonda1

XXX.XXX.144.34

Já mám ipu na podlaze a 10 cm sokl na stěnách. Na ipu na podlahu jsem přidal ještě lino, protože někteří králíci začali ipu ničit. Ipa na stěnách je zalištovaná plechem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2016 22:05

Ipu mi žraly potvory.Mám doma staré lino, ale nelze s ním pohnout jak je tvrdé.Tak že ho do kotců nedostanu a navíc ho není možné ani uřezat smajlík

3.3.2016 23:26
skodovak

XXX.XXX.241.239

Staré lino stačí v případě léta nechat na sluníčku, v případě zimy buď horkovzdušná pistole, nebo se vší opatrnosti a zodpovědnosti dát blízko kotle, kamen v dílně a podobně.
Když je to pěkně udělané lino nemají šanci v normálním případě zničit. Ipa je poměrně měkká stačí málo.. Nicméně je to o zvířeti ve finále funguje samozřejmě obojí.

3.3.2016 23:57

Tak to asi nechám až bude teplo.Horkovzdušná pistole mi teď v zimě nepomohla.Jinak díky za radu.

4.3.2016 00:43
skodovak

XXX.XXX.241.239

Pistole je spíš jen pomocník při přesném měření udělání přesahů atd. Pomůže až tehdy když je takovýto připravený kus v kotci na zahnutí hran a finální usazení.
Na řez by jste museli být dva, před nožem někdo jet pistolí a vy řezat, ale to už je spíš taková nouzová situace hraničící s komedií. Jen ohřát a za dobu řezat nestačí.
Každé lino je hlavně jiné a jinak znehodnocené, ta co praskají už od pohledu jsou jeden velký problém i když bude tisíc rad, ale i ta většinou použít jdou. Pak už je to jen otázka priorit jestli má cenu se s tím dlouze zabývat..

4.3.2016 08:57

Počkám a uvidím, vyzkouším.Sice lino nepraská, je z 80tých let a pořádně tvrdé.Kamarád si pásek řezal, ale bylo to o nervy.Když to nepůjde, půjde lino do sběráku smajlík a do kotců vymyslím něco jiného co by mi nežrali.

21.3.2016 08:17
mikimajky

XXX.XXX.7.148

Ja som teraz do novej kralikarne dal cetris. To nezožeru a malo by aj vydrzat.

22.3.2016 02:58
králík 67

XXX.XXX.3.121

Já mám na poslaze šuplík z plastu 8mm silného.

Kacos

25.3.2016 19:29
Kacos

XXX.XXX.13.168

Ja mam hlinikovy plech.nekoroduje snadne cisteni...

24.11.2016 20:30
tonci

XXX.XXX.224.1

Skuste lino pilit pilkou s malymi zubami. t.

24.11.2016 23:33
horal

XXX.XXX.202.176

Moje zkušenost. Betonová podlaha- ani v létě se neosvědčila natož v zimě kdy podestýlka promrzla na skrz. Hliníkový plech- po pětí letech se začaly dělat dírky a drolit v místech kde se králici vyprázdňovali. Pískovaná asvaltová lepenka- se rozpadla za tři roky. IPA- tu semice v létě zničila za pár dní. Navíc se z ní vypařují nebezpečné látky. Lino- je to vastně lepenka a nevydržela ani dva roky. PVC lino - vydrží nejvíc. Řezání PVC lina neni problém ani v zimě. Nařezává se na horní straně vysouvacím nožen (tzv řezák) a pak se zlomí přes hranu jako sklo. Nekdy se stane jako u starého skla že to ujede jinam. V létě je to sranda, když ho necháte na sluníčku je jak hadr. Nyní mám nějakou gumu co se pokládalo do tělocvičny, je to jako 10 mm gumolino. No jo ale jak se k tomu dostat. Nejideálnější, nejdostupnější a nejlevnější je lino.

Radovan52

25.11.2016 08:01
Radovan52

XXX.XXX.174.246

horal napsal(a):
Moje zkušenost. Betonová podlaha- ani v létě se neosvědčila natož v zimě kdy podestýlka promrzla na skrz. Hliníkový plech- po pětí letech se začaly dělat dírky a drolit v místech kde se králici vyprázdňovali. Pískovaná asvaltová lepenka- se rozpadla za tři roky. IPA- tu semice v létě zničila za pár dní. Navíc se z ní vypařují nebezpečné látky. Lino- je to vastně lepenka a nevydržela ani dva roky. PVC lino - vydrží nejvíc. Řezání PVC lina neni problém ani v zimě. Nařezává se na horní straně vysouvacím nožen (tzv řezák) a pak se zlomí přes hranu jako sklo. Nekdy se stane jako u starého skla že to ujede jinam. V létě je to sranda, když ho necháte na sluníčku je jak hadr. Nyní mám nějakou gumu co se pokládalo do tělocvičny, je to jako 10 mm gumolino. No jo ale jak se k tomu dostat. Nejideálnější, nejdostupnější a nejlevnější je lino.

Mrknete na drevene rosty. Rekli vam kralici ze je guma nejidealnejsi ? Nejideálnejsi pro kraliky je svoboda :)
http://www.drevovyrobky.eu/kralikarny.

25.11.2016 09:59
horal

XXX.XXX.202.176

Dobrý den Radovane, můžete mně prosím poradit jak chovat králiky na svobodě? Rád bych to zkusil také v praxi. Jaká rozloha pozemku, stačí polnost nebo i les, kolik samic na jednoho samce, jaké plemeno je vhodné, jak zjišťovat zdravotní stav, jak odchytávat králiky na prážku a další a další otázky. Budu rád když mi vysvětlíte jaká svoboda je nejideálnější pro králiky. Teď nevím jestli jste měl na mysli ty dřevěné rošty. Ty jsem také zkoušel, nebyli tak efektivní jako na obrázku, ale neosvědčily se. Ty prevíti králici také neřekly jestli jsou nejideálnější, ale byly asi dobré, protože jim chutnaly a během pár dní je prokousaly skrz na skrz.

25.11.2016 10:52
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ipu mi žraly potvory.Mám doma staré lino, ale nelze s ním pohnout jak je tvrdé.Tak že ho do kotců nedostanu a navíc ho není možné ani uřezat smajlík

Dobrý den, my jsme to lino dali do místnosti ne obytné ale s teplotou 18 stupnů, nahřáli horkovzdušnou pistolí, uřízli a protože tyhle úpravy dělal muž loni v listopadu tak i venku pistoli používal a dalo se s tím pracovat, jinak to bylo jak kámen.Jsem ale zpokojená ani největší hrabalisté nemají šanci.

25.11.2016 11:22
ančovička1

XXX.XXX.220.126

To tedy dobou chuť! IPA - skladba pásu: vrchní vrstva-jemnozrnný posyp, dále asfaltová hmota-oxidovaný asfalt s plnidly, nosná složka-skleněná rohož, dále asfaltová vrstva s plnidly, spodní úprava PE folie! to já bych tady králíkům žrát nedala!

25.11.2016 11:42
ančovička1

XXX.XXX.220.126

A protože máme rádi králíky a děti a také sebe, tak máme podlahy jedině ze dřeva!

25.11.2016 18:58
borax

XXX.XXX.91.21

Dřevěnou, novou podlahu jsem natřel dvojslozkovym lepidlem na uměle trávníky.
Vynikajici! Je to jako sklo.
Kralici to neničí, ale je to drahé!
smajlík
Na 6 kotcovou králíkárnu cca 2 tisíce.

25.11.2016 19:15
horal

XXX.XXX.202.176

Nezkoušel jste někdo natírat prkenou podlahu lněným olejem ? Někde jsem četl i o jedlém oleji (řepkový, sluněčnicový). Já dělám třípatrové králikárny a v té spodní řadě nechávám na podlaze jenom prkna a přestože nechávám škviry mezi prkny tak po čase se podlaha vyduje vlhkem.

26.11.2016 16:55
ančovička1

XXX.XXX.220.126

To musíte mí super podlahu a víte také, co ten super lak obsahuje? já nevím, proč všichni řeší dřevěné podlahy vykousané králíky, my odchováme ročně asi 50 mladých a podlahy máme pořád netknuté, nežerou je, máme čisté smrkové dřevo! nebude to krmením?

26.11.2016 17:12
burgund6

XXX.XXX.33.7

Já mám na podlaze plastové desky, už bych na podlahu nic jiného nedal.

26.11.2016 17:59
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Jj, kdysi jsme koupili velikou vyšperkovanou králíkárnu o 10 kotcích asi 80x80cm, krmítka na seno pěkně venku a měla krásné žluté plastové desky na podlahách profesionálně položené..po nějakém čase provozu jsem je všechny vyházela, králíci na nich klouzali, museli mít vysokou podestýlku...dnes mají teplá suchá prkna, myslím, že jim to mnohem víc vyhovuje a taky to líp vypadá!...neberu vám váš názor!

26.11.2016 19:03
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Souhlasím s ančovičkou, jedině dřevo Nátěr jsem udělala jedlým olejem (konkrétně to byl slunečnicový, ale je to celkem jedno), pěkně horkým, aby to "pilo". No a pokud náááhodou nějaké prkno časem shnije, vytočím 2-4 vruty a dám jednoduše prkno nové. Stelu hobliny + piliny + pšeničná sláma, kydám jednou za 1-2 týdny a není problém. Před nastláním nové podestýlky popráším podlahu Mistralem nebo Stalosanem a finito

26.11.2016 19:46
Ferjo

XXX.XXX.92.42

Jedlý olej je k ničemu, ani lněný se neosvědčil dřevo je spíše lepkavé a samice když přehrabujou dovedou vydrápat kusy dřeva jako byjim to šlo líp po napuštění, jedině lino je taktéž moje zkušenost.

26.11.2016 19:48
Ferjo

XXX.XXX.92.42

Viděl jsem u jednoho chovatele v Raškovicích gumové pásy z pasovédo dopravníku.

26.11.2016 20:26
rabbit

XXX.XXX.11.189

Xchipsy: ty vruty používáte nerezové? Protože pokud ne tak dopadnou stejně jako ta deska

26.11.2016 21:13
horal

XXX.XXX.202.176

Nevím kdo jaké má zkušenosti, ale čisté suché prkna se časem nasáklnou močí a vybrindanou vodou a začnou se prohýbat, Buď okraje nahoru, nebo střed. Navíc to prosakuje dolu a tam se tvoří plíseň. Po použití sava sice zmyzí, ale po pár dněch je tam znovu. A nenim to ti tím že bych nekydal. Já také používám hlavně lino a gumu, ale hezčí by bylo přírodní dřevo.

27.11.2016 15:49
Vági

XXX.XXX.223.60

Mám tam silná prkna a jsem spokojený. A děda co má 20.let starý králíkárny je tam má také a nemá žádný problém. Každý je zvyklí na něco jiného s čím má zkušenost.
U nás to jsou klasická prkna.

Stembik

27.11.2016 16:55
Stembik

XXX.XXX.92.191

Já tam mám osb desky a natřel jsem je barvou na beton je to super krásně se to udržuje a králíci to nekoušou. Vše to stýká a natřel jsem i kus stěny.

28.11.2016 08:26
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Ferjo napsal(a):
Jedlý olej je k ničemu, ani lněný se neosvědčil dřevo je spíše lepkavé a samice když přehrabujou dovedou vydrápat kusy dřeva jako byjim to šlo líp po napuštění, jedině lino je taktéž moje zkušenost.

Tak pochopitelně nelze králíky nastrkat do kotců hned po natření Ráno když jsem byla krmit jsem schválně "ošahala" všechny podlahy a nelepí tedy ani jedna.

28.11.2016 08:29
xchipsy

XXX.XXX.142.1

rabbit napsal(a):
Xchipsy: ty vruty používáte nerezové? Protože pokud ne tak dopadnou stejně jako ta deska

Nevím, jakou desku máte na mysli, ale vruty používám Rapi-Tec, samozřejmě nepočítám, že vydrží sto let ale měly by být odolnější proti korozi než běžné vruty (nerez by to nezachránil, protože dnes už pořádný nerez nikdo neumí udělat a všechno je jak liška - zkuste si dát "nerez" příbor do myčky...

28.11.2016 08:35
xchipsy

XXX.XXX.142.1

horal napsal(a):
Nevím kdo jaké má zkušenosti, ale čisté suché prkna se časem nasáklnou močí a vybrindanou vodou a začnou se prohýbat, Buď okraje nahoru, nebo střed. Navíc to prosakuje dolu a tam se tvoří plíseň. Po použití sava sice zmyzí, ale po pár dněch je tam znovu. A nenim to ti tím že bych nekydal. Já také používám hlavně lino a gumu, ale hezčí by bylo přírodní dřevo.

Tak ono je dost důležité ta prkna správně skládat, pokud to někdo dává "jak to přijde pod ruku", tak je celkem pochopitelné, že se to začne prohýbat Takže je třeba koukat, jak "jdou léta".
V podstatě bych proti linu nic moc neměla, ale problém je hlavně v tom, že když vám to nějaký šikovný králík prokousne (nebo to praskne, cokoli), tak vám to krásně začne zatékat pod to lino a je to ještě horší. Nehledě na skutečnost, že vyměnit dvě tři prkna je mnohem snazší, než rvát ven celé lino a dávat nové...
Na fotce podlaha, kterou jsem dělala před čtyřmi lety u tehdy 16let staré králíkárny (důvod výměny byl ten, že u pár prken vypadly suky a lezly tudy dovnitř myši a králíci to také v těch místech ohryzali). Prkna mají sílu 24mm a kotec byl používán pro odchov, takže poměrně zátěž (vždy jsem tam dala samici s mladými, když jim byl cca měsíc a zůstali tam až do porážky, tj. do věku 3-4 měsíce, průměrně 6-8 králíků) Nikde není nic prohnuté.

28.11.2016 08:56
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Xchipsy, souhlasím, s nasákavostí prken se musí počítat, pro to do nových králíkáren prkna skládáme s asi půlcentimerovou mezerou, když nasáknou, nekroutí se a nikdy jsem neviděla, že by se prohýbala! králíků čistíme téměř každý týden, podle potřeby, abychom je měli v čistotě a nezadělávali si na kokcidiozu!

28.11.2016 09:07
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak tak Navíc, teď mám samici "prase" která chodí na záchod těsně ke dvířkám... (další dvě a samec pěkně dozadu do rohu) To by ani lino nezachránilo Musela jsem to vyřešit přišroubováním prkýnka, abych ji od těch dvířek trochu "oddálila", ale stejně mě to štve, jenže netuším, jestli to lze nějak přeučit...

pit

28.11.2016 11:01
pit

XXX.XXX.3.196

Já nemám patrové kotce, ale mám je v řadě.podlahu mám rošt s prken 6cm a1,5 mezeru.šechny bopky propadají, moč proteče.V kotce jsou stále suché a čisté.

28.11.2016 13:14
hokrví

XXX.XXX.105.226

Mám na podlaze, HDF - plovouča v celku, lino a prkna. podle mé zkušenosti se jeví nejlepší prkna. Když nastelu tak lino a hdf se hodně klouže, někdy se králík lekne a vyletí ven z kotce i misky. Beru od truhláře ze sila piliny-hobliny, jak to tam je a do toho přihazuji drtky ze sena, nastelu asi 1 cm vrstvu na to slámu. Na prknech to pomalu nelítá, na linu je skoro vše u stěn a uprostřed je vymetýno.

28.11.2016 19:49
Ferjo

XXX.XXX.92.42

xchipsy napsal(a):
Tak ono je dost důležité ta prkna správně skládat, pokud to někdo dává "jak to přijde pod ruku", tak je celkem pochopitelné, že se to začne prohýbat Takže je třeba koukat, jak "jdou léta".
V podstatě bych proti linu nic moc neměla, ale problém je hlavně v tom, že když vám to nějaký šikovný králík prokousne (nebo to praskne, cokoli), tak vám to krásně začne zatékat pod to lino a je to ještě horší. Nehledě na skutečnost, že vyměnit dvě tři prkna je mnohem snazší, než rvát ven celé lino a dávat nové...
Na fotce podlaha, kterou jsem dělala před čtyřmi lety u tehdy 16let staré králíkárny (důvod výměny byl ten, že u pár prken vypadly suky a lezly tudy dovnitř myši a králíci to také v těch místech ohryzali). Prkna mají sílu 24mm a kotec byl používán pro odchov, takže poměrně zátěž (vždy jsem tam dala samici s mladými, když jim byl cca měsíc a zůstali tam až do porážky, tj. do věku 3-4 měsíce, průměrně 6-8 králíků) Nikde není nic prohnuté.

Dřevo se po nasáknutí prohýbá z důvodu nabrání oběmu pokud nejsou mezi prknama mezery, v tomto směru je fuk jak jdou léta

28.11.2016 22:22
horal

XXX.XXX.202.176

Ferjo napsal(a):
Dřevo se po nasáknutí prohýbá z důvodu nabrání oběmu pokud nejsou mezi prknama mezery, v tomto směru je fuk jak jdou léta

To je právě ono a když tam nechám spáry tak moč prosakuje do spodních kotců. Kdybych měl dělat jenom jednopatrové králikárny ( v tom případě je to jedno jestli prosakuje) tak mi to zabere půl zahrady.

29.11.2016 06:58

My máme ve staré vícepatrové králíkárně podlahy dvojité. Horní je ze dřeva a na spodní je položená ipa. Byla perfektní, ale už dosluhuje, tak to v nové plánujem stejně.

15.12.2016 17:14
jezeddák

XXX.XXX.228.254

Zdravím, já mám kotce obložené dlaždicemi včetně podlahy, jelikož je mám ve zděném kurníku, tak by neměly být tak studené, ale přesto dám vyšší podestýlku.

15.12.2016 21:11
Trapezus

XXX.XXX.151.43

Ve výrobně v Hranicích na Moravě teď prodávali odřesky Cetris za 1 Kč/ks. Rozměr 125x30 cm. Není levnější materiál, a navíc neuvěřitelně odolný. Pracovat s ním není tak snadné jako se dřevem, je totiž mnohem těžší, ale ta námaha se vyplatí.

Povrch Cetrisu je hladký, takže je na místě spíše jen menší sklon pro odtok moči. Kdo ale nešetří podestýlkou, nemusí se bát, že by králíci klouzali.

(Když si za 100Kč přivezete přívěsný vozík a kufr vozidla naložený tímto materiálem v celkové váze 1t, máte příjemný pocit, že naše národní měna je těžkou valutou...)

Takže podlaha nové králíkárny bude z něj!

16.12.2016 12:50
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Trapezus napsal(a):
Ve výrobně v Hranicích na Moravě teď prodávali odřesky Cetris za 1 Kč/ks. Rozměr 125x30 cm. Není levnější materiál, a navíc neuvěřitelně odolný. Pracovat s ním není tak snadné jako se dřevem, je totiž mnohem těžší, ale ta námaha se vyplatí.

Povrch Cetrisu je hladký, takže je na místě spíše jen menší sklon pro odtok moči. Kdo ale nešetří podestýlkou, nemusí se bát, že by králíci klouzali.

(Když si za 100Kč přivezete přívěsný vozík a kufr vozidla naložený tímto materiálem v celkové váze 1t, máte příjemný pocit, že naše národní měna je těžkou valutou...)

Takže podlaha nové králíkárny bude z něj!

Při "nešetření" podestýlkou postrádá jakýkoli sklon (a mezírka v zadní stěně a okápek atd...) smysl, protože se moč bude vsakovat do podestýlky a nikam nepoteče

16.12.2016 20:20
bery25

XXX.XXX.129.11

xchipsy napsal(a):
Při "nešetření" podestýlkou postrádá jakýkoli sklon (a mezírka v zadní stěně a okápek atd...) smysl, protože se moč bude vsakovat do podestýlky a nikam nepoteče

Dakujem velmi pekne.

16.12.2016 22:21
Trapezus

XXX.XXX.151.43

Sklon s odtokem moči škvírou v zadní stěně v každém případě smysl má. Podestýlka moč nasává a je to tak v pořádku, protože je to její funkce. Nikdy ji však nenasaje všechnu, proto musí odtéct pryč, což na hladkém a celistvém povrchu jde velmi dobře.

Na dotaz z úvodu této diskuze: lino - mám špatné zkušenosti. Brzy bylo po něm.

Naopak není špatná podlaha z plovoučky. Samozřejmě na deskách z nehoblovaných prken, protože je tenká a mohla by se zlomit. Pokud někomu zbyde ze stavebních prací, je škoda ji pro tento účel nevyužít. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je až překvapivě odolná proti vlhkosti.

18.12.2016 18:51
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Trapezus napsal(a):
Sklon s odtokem moči škvírou v zadní stěně v každém případě smysl má. Podestýlka moč nasává a je to tak v pořádku, protože je to její funkce. Nikdy ji však nenasaje všechnu, proto musí odtéct pryč, což na hladkém a celistvém povrchu jde velmi dobře.

Na dotaz z úvodu této diskuze: lino - mám špatné zkušenosti. Brzy bylo po něm.

Naopak není špatná podlaha z plovoučky. Samozřejmě na deskách z nehoblovaných prken, protože je tenká a mohla by se zlomit. Pokud někomu zbyde ze stavebních prací, je škoda ji pro tento účel nevyužít. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je až překvapivě odolná proti vlhkosti.

Ano, smysl má, ale jen tehdy, pokud se používají rošty (a tudíž žádná podestýlka) a nebo minimum. Jinak účelem podestýlky je právě nasát VŠECHNU moč a pokud se tak neděje, je to ze dvou důvodů - podestýlka je nevhodná (např. hobliny z borovice, která byla hodně prosmolená a tudíž nesaje skoro vůbec, nebo ječná sláma, která má rovněž oproti např. pšeničné velmi slabou "nasáklivost). No a druhý důvod je ten, že je chovatel čuně a kydá králíkům jednou za uherský rok Protože jinak není možné, aby podestýlka nasála jen něco a zbytek někam teklo (králík není kůň, aby z něho denně vyteklo x litrů moči). Btw pokud bude mít chovatel králíka, který jako "záchod" preferuje přední část kotce u dvířek, tak představa, jak díky spádu podlahy teče moč 70 či 80 cm přes celý kotec... Brr
Kolega má spády a škvírky a okápky a - cituji jeho slova - je to totálně na ho*no. V okápku ani kapka, škvíry věčně ucpané bobky a podestýlkou.
Tož asi tak

18.12.2016 19:39
Ferjo

XXX.XXX.92.42

Potvrzuji že šikmá podlaha škvíra i lino na podlaze funguje, a použivám i ječnou slámu a králici jsou v suchu, hobliny se mi neosvědčily ani smrkové ani bukové ty opravdu jenom nasákají ale sláma moč spodem propouští, lino musí být tvrdé totalitní né ta dnešní podlahová pěna, zatim mi všeci králici chodi ulevit dozadu asi sami pznají že je tam největší vrstva jenom jedna samice když se okotí tak chodi chvíli ke dvířkám i když má 120cm kotec ale v momentě kdy malí vylézají začne chodit dozadu

18.12.2016 20:52
mikimajky

XXX.XXX.144.252

xchipsy napsal(a):

Teraz v zime ano. To treba pdostielať hrubo.
Ale v lete je podostielky minimum a aj to králici vyhrabú na stranu a ležia iba na cetrise. A vtedy ten sklon zmysel má. A dokonca aj teraz v zime lebo králici mi chodia do zadného rohu.

18.12.2016 21:11
burgund6

XXX.XXX.33.7

mikimajky napsal(a):
Teraz v zime ano. To treba pdostielať hrubo.
Ale v lete je podostielky minimum a aj to králici vyhrabú na stranu a ležia iba na cetrise. A vtedy ten sklon zmysel má. A dokonca aj teraz v zime lebo králici mi chodia do zadného rohu.

Jak se Vám osvědčila podlaha z cetrisu?

18.12.2016 22:44
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Zatial všetko v pohode.
Mám to iba od jari, ale celé leto si králici podstielku odhrabávali a ležali na cetrise. Zrejme ich trochu chladil v tých horúčavách.
Ale super bolo čistenie a údržba. Mám to vyspádované Takže iba čisté suché kotce.
Daň za to ale bola že sa im začali robiť otlaky na zadných labách. Ale aj keď som nastlal viac tak to bolo do druhého dňa zhrnuté na jednej kope a zasa iba čistý cetris.
Nepoškriabu to ani divoké samice. Nenasiaka to, ľahko sa to čistí.Neviem čo viac k tomu.
Teraz na zimu sa aj tak stelie viac tak neriešim. Ale mám samicu čo počas teplých dní aj teraz v zime tú podstielku zhrnie a urobí si miesto na ležanie na čistom.
JA za seba hovorím že mám iba dobré skúsenosti zatial. Nemalo by to ani strarnúť ako lino ani slnko tomu nevadí.
Jedine na konci leta sa občas objavili tie otlaky. Ale to je mysllím boj a na roštoch.
Mám podlahy v celej králikárni z jedného kusu a nikde nič nepreteká do spodných. Myslím že doska má rozmery 3000x1250mm :D

26.12.2016 10:37
bronda

XXX.XXX.98.84

Ferjo napsal(a):
Potvrzuji že šikmá podlaha škvíra i lino na podlaze funguje, a použivám i ječnou slámu a králici jsou v suchu, hobliny se mi neosvědčily ani smrkové ani bukové ty opravdu jenom nasákají ale sláma moč spodem propouští, lino musí být tvrdé totalitní né ta dnešní podlahová pěna, zatim mi všeci králici chodi ulevit dozadu asi sami pznají že je tam největší vrstva jenom jedna samice když se okotí tak chodi chvíli ke dvířkám i když má 120cm kotec ale v momentě kdy malí vylézají začne chodit dozadu

Rovněž mám podlahu se sklonem (5cm/80cm), vzadu škvíru, okápky svedené do nádoby a podestýlám celkem dost slámou. Moč odtéká. Ono dost záleží od králíka. některý kus je prase, vše neustále přehrabuje a pak nasákavost takovéto hnojové směsi bobků a rozkousané slámy je dost velká a vyžaduje častější kydání (typicky březí samice). Jiný kus, zvláště pak samci, chodí do jednoho rohu a zbytek slámy si upraví na pelech, kde leží. I tak ale uvažuji o postupném vybavení kotců rošty, což by čistotu v kotci dále zvýšilo a poklesne spotřeba slámy, kterou i tak do části kotce budu dávat.

3.1.2017 21:49
kchchp

XXX.XXX.81.7

Ja pouzivam desky z plastoveho recyklatu vyrobce transform Lazne Bohdanec. Sklon 3-4cm na 80cm
Vzadu mezera asi 1cm
Mam tri roky a super.

11.1.2017 08:11
Debustr

XXX.XXX.11.158

Mám na podlaze staré, takové to tvrdé soc. lino. Pod ním je deska z lisované dřevěné drti (takový lepší sololit. Vše funguje bezvadně. V zadu mám 13mm štěrbinu a sklon cca 3 cm na 80.
kchchp dotaz
Ty desky vapadají dobře. Dá se to použít jako stavební prvek (rovnou šroubovat) nebo tím jen kryješ. Jak se to uklízí?

Díky.

11.1.2017 10:44

xchipsy napsal(a):
Tak tak Navíc, teď mám samici "prase" která chodí na záchod těsně ke dvířkám... (další dvě a samec pěkně dozadu do rohu) To by ani lino nezachránilo Musela jsem to vyřešit přišroubováním prkýnka, abych ji od těch dvířek trochu "oddálila", ale stejně mě to štve, jenže netuším, jestli to lze nějak přeučit...

Těžko ji to odnaučíte.já mám takového samce.naskládala jsem od dvířek ke koutu cihly a co myslíte že dělal?bobkoval na cihly.Dala jsem další řadu cihel na sebe.Vyskočil si na ně.Tak jsem to vzdala.On prostě do kouta bobkovat nebude.Tak je to asi i s tou Vaší samičkou.

11.1.2017 13:28
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Těžko ji to odnaučíte.já mám takového samce.naskládala jsem od dvířek ke koutu cihly a co myslíte že dělal?bobkoval na cihly.Dala jsem další řadu cihel na sebe.Vyskočil si na ně.Tak jsem to vzdala.On prostě do kouta bobkovat nebude.Tak je to asi i s tou Vaší samičkou.

Myslela jsem si to Ona chodí do levého zadního rohu, pak do levého předního ke dvířkám a bobky - asi aby to neměla tak jednotvárné zase pro změnu podél dvířek od jeslí až po misky. Je to prostě čuně. V kombinaci s tím, že vrčí a "čumí" jak drak (uši přilepené na hřbetě a natažená hlava dopředu ji může zachránit jen to, že bude dobrá matka To uvidím za cca dva měsíce, připouštět budu až tak kolem půlky února...

11.1.2017 15:55
burgund6

XXX.XXX.33.7

To je poprvé, co od Vás slyším kritiku na hyláčka.Měla byste to toho nezbedu odnaučit.

11.1.2017 16:09
xchipsy

XXX.XXX.142.1

burgund6 napsal(a):
To je poprvé, co od Vás slyším kritiku na hyláčka.Měla byste to toho nezbedu odnaučit.

Tak pokud jsem dobře četla, paní psala "mám takového samce" a o hyle zmínka jaksi chybí. Pokud je mi známo, nechová jen hyly, tak proč by to měla být kritika na hyláčka?

11.1.2017 16:18

Xchipsy:
Nechte ho, psí štěk do nebe nedoletí.

12.1.2017 07:36
hokrví

XXX.XXX.105.226

Moje jedna samička chodí dělat potřebu na kotiště má tam asi 25 cm do stropu, takže dost těsno. Mělo to sloužit jako úkryt před mladými a slouží, lehává tam když mladý lezou z hnízda, ale blbě se to čistí, bobky s močí se přilepí na prkno, když sem přidělal lino a olištoval za dva dny bylo rozkousaný a plovoučku to přehrabovala celý kotec, plné misky hnoje, demontoval sem to a byl klid. V září ji byly 3 roky, teď má 8 mladých, narozených v prosinci.

17.9.2018 20:31
Peter Mrkvica

XXX.XXX.99.95

Dobry den, je lepsia rostova podlaha ci drevena?

18.7.2020 13:35
holoubek55

XXX.XXX.44.220

To musim vam dat za pravdu s temi skvirami mezi prkmy pod nimi je v nove kralikarne sikma podlaha vyvadl jsem do zadniho okapku zpocatku pul roku to fungovalo, ale potom i kdyz jsem podlahu dukladnre 2x napustil lnenym olejem, se podlaha uzavrela prkna se srazila a odtoky nefunguji. Takze klasika moc se drzi pouze v podestylce kterou cistim tydne. Takze asi provedu predelani a v zadu u podlahy udelam skviru podelnou a na podlahu dam lino a vyvedu dozadu s presahem do okapku, jinak to nevidim. To jsem si prddstavoval lip, ze ta firma od ktere mam kralikarnu to maj spocitany a ty mezery v podlaze budou plnit funkci odtoku moce a ono nic. Tak zase doma dodelej.. Chovu zdar vsem

18.7.2020 13:45
holoubek55

XXX.XXX.44.220

To musim vam dat za pravdu s temi skvirami mezi prkmy pod nimi je v nove kralikarne sikma podlaha vyvadl jsem do zadniho okapku zpocatku pul roku to fungovalo, ale potom i kdyz jsem podlahu dukladnre 2x napustil lnenym olejem, se podlaha uzavrela prkna se srazila a odtoky nefunguji. Takze klasika moc se drzi pouze v podestylce kterou cistim tydne. Takze asi provedu predelani a v zadu u podlahy udelam skviru podelnou a na podlahu dam lino a vyvedu dozadu s presahem do okapku, jinak to nevidim. To jsem si prddstavoval lip, ze ta firma od ktere mam kralikarnu to maj spocitany a ty mezery v podlaze budou plnit funkci odtoku moce a ono nic. Tak zase doma dodelej.. Chovu zdar vsem

georgi

18.7.2020 19:26
georgi

XXX.XXX.168.114

Mám podlahu pod rošty vyplechovanou , vzadu dole 1,5 cm mezeru .Rošty mám na natřených latích .Vzadu také okap . To celé jednou za týden proleju dvěma kropáči vody .Jednou za rok dřevěné rošty vyměním .To mi funguje už devět let.Podestýlku nepoužívám ,jenom to co si nahrabou z krmítka .

Přidejte reakci

Přidat smajlík