Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Malosak

15.3.2016 22:00
Malosak

XXX.XXX.132.89

Dobrý deň dnes sa mi okotila samica čv mal bol to jej tretí vrh prvá dva bez problémov kotila sa cez deň okolo obeda hniezdo mala postavené a ráno si začala trhať chlpy. Ale kotenie nedopadlo dobre chlpy po celom kotci a mladé tiež vôbec ich neuložila do hniezda. Čím to môže byť že samica ktorá pred tým už odchovala mladé bez problémov to teraz nezvládne ?

Vodu mala slamu tiež.

Malosak

16.3.2016 07:55
Malosak

XXX.XXX.132.89

Nemôže to byť napríklad samcom vo vedľajšom kotci? alebo mnou kedže som tam prišiel v priebehu kotenia ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2016 08:14

Pokud jste ji nerušil a jen se díval, tak tím to nebude.Prostě to se někdy stane a musí se s tím počítat.Vždycky to není přesně podle našich představ a žádnou tragédii bych z toho nedělala.Dnes ji znova dejte k samci.

Salamander

16.3.2016 08:47
Salamander

XXX.XXX.132.89

Ako vlastne prebieha pôrod ona ich porodí všetky a potom poukladá do hniezda alebo ich tam ukladá jedno po druhom ?

Lebo ked som pri nej bol tak som videl jedno mladé bolo pri miske ostatné som nevidel kedže som nechcel rušiť. Nemal som to mladé dať do hniezda ?

16.3.2016 09:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Mal.

16.3.2016 20:45
rybka

XXX.XXX.80.149

Salamander napsal(a):
Ako vlastne prebieha pôrod ona ich porodí všetky a potom poukladá do hniezda alebo ich tam ukladá jedno po druhom ?

Lebo ked som pri nej bol tak som videl jedno mladé bolo pri miske ostatné som nevidel kedže som nechcel rušiť. Nemal som to mladé dať do hniezda ?

Králík neumí přenášet mladé jako kočka, nebo pes. Maximálně ho dokáže popostrčit čumákem, ale to většinou končí zamotané v podestýlce. Rodí je přímo do hnízda. Pokud je porodí mimo a jste u toho, je potřeba je přemístit do připraveného hnízda, pak je většinou přikryje. Mě se stalo u prvničky, že měla krásně nastlané hnízdo, přesto vrhla mladé mimo něj, ale hned po porodu natrhala znovu chlupy a malé přikryla. Pokud by ale byli malí roztahaní po kotci, určitě by se o ně nedokázala sama postarat.

17.3.2016 08:07
lukina321

XXX.XXX.255.34

Taky už nevím co mám dělat, už 5 samic mi mladé roztahalo po celém kotci... Nevíte čím to může být? Mám novou králíkárnu, že by to bylo tím?
Ale jedna samice mi to roztahala i ve staré králíkárně...
Děkuji moc za odpověď, už si nevím rady... smajlík

17.3.2016 08:29

Musíš zvážit to, jestli mají samice při porodu klid.Zda je neruší štěkot psa, příliš velká frekvence kolem králíkárny.Zkusil jsi zatemnit místo kde má samice hnízdo?Vlivů může být několik.
Já mám králíkárnu u plotu od ulice, kde projíždí auta a tak náš pes stále štěká.Proto jsem zřídila tzv."porodnici"kde mají samice absolutně klid.Stalo se mi to taky, že samice rozházela mladé.
Dále, mají dostatek vody?Jsou hodně žíznivé.Jak je krmíš?Mají čistou slámu a dostatek sena před porodem?
Musí tam být něco špatně.
Novou ani starou králíkárnou to rozhodně není.Chyba je někde jinde.
Jak jsou samice staré?Už měli mladé a udělali to někdy dřív?Nezapouštěl jsi příliš brzy?
Těžko dát přímou odpověď, když neznáme tvoje podmínky chovu.Zkus se nad tím zamyslet.

17.3.2016 08:53
lukina321

XXX.XXX.255.34

Kolem králíkárny je naprostý klid, mám králíkárny umístěné za barákem u plotu, opodál je potok, ale vždy bylo vše v pohodě. Samicím přes králíkárnu přehazuji deku aby měly klid. Vody mají také dostatek, dostávají velkou misku vody (ikdyž vím že to nevypijí, přesto ji dostanou).
Co se týče krmení, denně směs ječmen, oves a večer seno, samosdřejmě seno mají k dispozici téměř 24h děnně. Slámu mají čistou, když vidím že nosí slámu na hnízdo, vytahám kotec nastelu pořádnou vrstvu slámy. Jinak tahám tak 5-7 dní před porodem pak přistýlám novou, suchou čistou slámu. Dvě samice byly prvničky, to jsem neřešil, ale další byly zkušené matky 2-3 porody měly za sebou. MYslím že brzy jsem nazapouštěl, Nyní se to nedá říct vůbec již téměř přes půl roku nemám žádné mladé... Ovšem připustím hned jak je roztahá, někdy druhý den. Ale ne vždy zabřezly...
Děkuji moc za rady.

17.3.2016 09:04

Tak to jsem docela bezradná jak ti pomoci.Jak popisuješ by mělo být všechno v pořádku.To že jsi neměl půl roku mladé, to nejsi sám.Taky jsem tak na tom byla.Nyní už mám všechny připuštěné a dvě již okocené a bez problému.Víš Luky, ono se vždycky nedaří.Holt králík je tvor nevyzpytatelný.
Snad Ti ještě někdo poradí jak tvůj problém vyřešit.

17.3.2016 09:07
lukina321

XXX.XXX.255.34

Moc děkuji za ochotu. Tak uvidíme jak se to bude vyvíjet dál... Mám některé připuštěné tak uvidím co ty udělají... Ale štve mě to...

17.3.2016 09:15

Věřím ti to a rozum jak ti je, ale nevzdávej to.Chov králíků je náročný a nevyzpytatelný koníček.Přitom krásný.Věř že se úspěch dostaví a budeš spokojený.Ne vždy je všechno tak jak bychom si přáli.

18.3.2016 15:31
lukina321

XXX.XXX.255.34

Měly by se mi kotit další, tak uvidím jak to dopadne nyní

20.3.2016 19:46
viu

XXX.XXX.125.33

U nas Hopina rodi do hnizda a chlupu. Eliška porodila do hnizda a pak trhala chlupy. Nakonec vse zahazela a uz 2 tydny ma obrovskou hromadu. Mali uz vidi a ona je porad prikryva... Naopak Mlada po cca 14dnech rozhazela hnizdo a mrnousci se krci v rohu. Kdyz jim nastelu hned to sezere. Pujde na svickovou (vystrkava male od jidla atd, taky ji nemam rada).
Klid holky nemaji. Pes na ne kouka jako na tv. Podle cuby poznam, ze rodi. Nehne se od kralikarny... Stekaji na sebe se sousedovym tak 3x denne kdyz jim utece.
Ja spis resim malo mladych.
Hop 7. Obe mlade prvnicky 6.

Danko

22.3.2016 17:05
Danko

XXX.XXX.107.126

lukina321 napsal(a):
Kolem králíkárny je naprostý klid, mám králíkárny umístěné za barákem u plotu, opodál je potok, ale vždy bylo vše v pohodě. Samicím přes králíkárnu přehazuji deku aby měly klid. Vody mají také dostatek, dostávají velkou misku vody (ikdyž vím že to nevypijí, přesto ji dostanou).
Co se týče krmení, denně směs ječmen, oves a večer seno, samosdřejmě seno mají k dispozici téměř 24h děnně. Slámu mají čistou, když vidím že nosí slámu na hnízdo, vytahám kotec nastelu pořádnou vrstvu slámy. Jinak tahám tak 5-7 dní před porodem pak přistýlám novou, suchou čistou slámu. Dvě samice byly prvničky, to jsem neřešil, ale další byly zkušené matky 2-3 porody měly za sebou. MYslím že brzy jsem nazapouštěl, Nyní se to nedá říct vůbec již téměř přes půl roku nemám žádné mladé... Ovšem připustím hned jak je roztahá, někdy druhý den. Ale ne vždy zabřezly...
Děkuji moc za rady.

To som este nepocul ze prehadzovat deku cez kotec. Mozno to je pricina.

22.3.2016 19:54
lukina321

XXX.XXX.255.34

Myslíte si že to je dekou jo? Jen jsem nechtěl aby tam tolik táhlo a foukalo na ně..

Danko

22.3.2016 20:39
Danko

XXX.XXX.107.126

lukina321 napsal(a):
Myslíte si že to je dekou jo? Jen jsem nechtěl aby tam tolik táhlo a foukalo na ně..

No neviem mozno aj to, niekedy rozhoduju malickosti. Ved aj ta deka moze sposobovat stres. Ja len ze som sa este s tym nestretol prehadzovad deku. Inak podla mojich skusenosti mam kraliky ako vecsinou kazdy na hospodarskom dvore vonku kde behaju macky, sliepky, psi, vecer aj boch vie co takze ziaden extra klud moje kraliky nemaju a takyto hromadny problem som nikdy nemal. Tak neviem ci nebude problem niekde inde mozno aj v nejakej malickosti.

22.3.2016 20:48
rabbit

XXX.XXX.59.2

lukina321 napsal(a):

Dekou to nebude, dvířka kotců se před kocením běžně zatemňují.
Pokud se Vám nedaří v odchovech, zkuste kotiště.

Přidejte reakci

Přidat smajlík