Dobrý večer,
prosím o rady ohledně zbarvení mláďat zakrslého rex berana.
Děkuji.
Jája96
napsal(a):
Dobrý večer,
prosím o rady ohledně zbarvení mláďat zakrslého rex berana.
Děkuji.
Jaké barvy jsou rodiče, jaké barvy měli jejich prarodiče a přechozí generace? Jinak na mláďatech je to dost na prd. Kór u tady těch pet kříženců. To je všechno v jednom, hrozné mixy.
K otázce. Všechna mláďata mají nepravidelnou holandskou kresbu. Na foto 1-2 se jeví jako modré, na obrázku 3-4 jako želvovinové a 5-6 zas modré. Pokud by ty barvičky tak opravdu byly, všechna mláďata by tak geneticky nesla modrou barvu dominantně. Želvovinoej navíc i žlutou batvu (modrý+žutý gen).
Jája96
napsal(a):
Matka je činčila, další z předků pak černo-bílá, havana, šedo bílá s rhonskou kresbou, creme/weiss, bílá, japonská a krémová s bílou.
Otec je žluto-bílý, další z předků Tříbarevná (Žlutá, modrá, bílá), siamská a rhonská kresba.
Uf. Jak sem psal, pěkný koktejl, horší než u králíků na maso... Neznáte terminologii, některá vaše označení barev nevím co mají představovat (krémová). To je potom těžké. Navíc i to co víte z předků vy je nic, protože to tak mixujete na mazlíčky všichni a nedivil bych už asi ani tomu kdyby po modrých rodičích vypadl u takových králíků divočák Ale pokusím se.
0,1 činčila - černá, havana, rh, bílá (modro nebo červenooká?),2x krémová.
achi- B- C- D- G-
1,0 žlutý (opravdu, nebo madagaskar či japonec s minimem tmavé) - modrý japonec, siam (modrý/ žlutý?), rh.
A- b- C- D- G-
Problém je, že máte do všeho naprané strakáče. Pro vaši potřebu se víc "hodí" holandský, protože "dává" i modré oči. Ale z vašeho popisu nevím. No a ta strakatost může tou bílou zakrývat klidně plochy, které by byly třeba u japonce/madagaskara tmavé, ale nevidíme je, takže opticky teď není moc snadné rozlišit. Je to žluté...
Když bych počítal s tím, co je jasné z genotypu rodičů, mladé by měly být divoce zbarvené Tipuji, že "krménová" by mohla mít něco s žlutou a modrou (želvovinová/ pastelová?). Takže oba rodiče by nesli modrou a žlutou barvu a mladí by tak klidně mohli být v těch barvičkách jak jsem psal... Ale ruku do ohně za to nedám. Pokud už nejsou prodaní, rád bych je viděl dospělé. Nebo alespoň 3-4 měsíce staré a ideálně i foto barvy na bříšku a ocásku zespodu. Ať dělají radost
Děkuji, barvy jsem opsala ty které byli napsané ve VP. Máte pravdu je to hrozný mix :-D šlo mi spíše jen o to určit barvy orientačně a hlavně u těch modrých, myslela jsem že to budou buď činčilky nebo marburští ale ten nesmí mít světlé břicho což oba mají. Otec je opravdu žlutý s nedokonalou či zbytkovou HK, tohle mladé mi přišlo až moc světlé právě tak jsem hodně váhala. Oba rodiče mají modré oči a sem tam v předcích je barva očí hnědá. Hlavně jak píšete o terminologii asi ji nezná žídný chovatel pet králíků protože všichni to píšou tak jak jsem to zkopírovala z VP. Je to opravdu honě složité určit u nich barvu když je to všechno se vším, a člověk nikdy neví co z rodičů vypadne
Jája96
napsal(a):
Děkuji, barvy jsem opsala ty které byli napsané ve VP. Máte pravdu je to hrozný mix :-D šlo mi spíše jen o to určit barvy orientačně a hlavně u těch modrých, myslela jsem že to budou buď činčilky nebo marburští ale ten nesmí mít světlé břicho což oba mají. Otec je opravdu žlutý s nedokonalou či zbytkovou HK, tohle mladé mi přišlo až moc světlé právě tak jsem hodně váhala. Oba rodiče mají modré oči a sem tam v předcích je barva očí hnědá. Hlavně jak píšete o terminologii asi ji nezná žídný chovatel pet králíků protože všichni to píšou tak jak jsem to zkopírovala z VP. Je to opravdu honě složité určit u nich barvu když je to všechno se vším, a člověk nikdy neví co z rodičů vypadne
K rodičům - matka má bílý nos, náznak lysinky a modré oko (tedy vše částečné znaky holandské strakatosti). Jinak u PP holandských králíků (mimo např. modrých) je modré oko nežádoucí, takže ono klidně ten kus muže mít hnědé oko a HK. Jinak nechci vypadat že vím všechno, jen se snažím poradit z toho mála co si pamatuji z perfektní knížečky Králíkářská genetika od Ing. Fingerlanda. Bohužel, tam se počítá, že je králík +- autobus homozygot (v barvě čistý, nekřížený) a hlavně, že je k němu rodokmen, kde jsou v případě křížení barvy uvedeny v názvosloví které užívá tato kniha. Třeba u otce mláďat furt přemýšlím, jestli je žlutý...
K mladým, oba tmaví mají světlá břicha? Nemůže to být z toho, že jim tam zasahuje bílá strakatost? Ono ani modrý (celobarevný) nemá mít bílé břicho. Hlavně ať sou zdraví