Uživatel s deaktivovaným účtem

Tady zatím nic.Myslím v okolí a doma taky dobrý.Je to škoda .Mor nebo myxo?

Nechci to zakřiknout, ale okolo Mělníka nic.
Dám otázku.
Neuvažuje nejaký chovateľský zväz nad niečím takým ako je u nás rozosielanie emailov s výstrahami pred morom a myx v oblasti?
U nás to funguje v oblasti rastlín že vydajú výstrahu a napíšu čo a prti čomu postrekovať.
Myslím že veterinári by hlásili výskyt do nejakého registra a systém by iba poslal emailom výstarhy registrovaným že určitej oblasti sa vyskytla určitá choroba?
Myslím že by to tiež mohlo znížiť riziko nákazy.
To ma iba napadlo že by nebolo zlé :D.

Mikimajky:tady to kdysi tak fungovalo.Byla povinnost to hlásit.Nyní už ta povinnost není a to je velmi špatně.Když někomu vyzdechají králíci tak mlčí aby se to nikdo nedozvěděl.Nahází je do popelnice nebo někde pohodí.Je jen pár chovatelů který někde vykope jámu nahází králíky a zasype vápnem a nebo je spálí.
Povinnost hlásit na veterinu by měla být povinná.Je to tak dva roky co u nás někomu vyzdechali králíci a pohodili je na rumisku od mých králíků asi 100m.Zřejmě jsem měla štěstí že byly králíci naočkovaní.
No to je smutné.
Škoda.
Ak by som napríklad vedel že v okolí je mor neprenášal by som králokov na -z výstav. Neprenášal by som na pripúšťanie do iných chovov.
Včas by sa dali naočkovať mladé. V 6-7 týžni namisto 9-10.
Je smutné že dobré veci sa rušia.
Určite by to zabránilo veľarazy ľahkému šíreniu nákaz.
mikimajky
napsal(a):
Dám otázku.
Neuvažuje nejaký chovateľský zväz nad niečím takým ako je u nás rozosielanie emailov s výstrahami pred morom a myx v oblasti?
U nás to funguje v oblasti rastlín že vydajú výstrahu a napíšu čo a prti čomu postrekovať.
Myslím že veterinári by hlásili výskyt do nejakého registra a systém by iba poslal emailom výstarhy registrovaným že určitej oblasti sa vyskytla určitá choroba?
Myslím že by to tiež mohlo znížiť riziko nákazy.
To ma iba napadlo že by nebolo zlé :D.
A co máte za problém - že to hrozivé JEDNO kombinované očkování neuhlídáte?
To si děláte p*del...
Hlášení jistě, věřím že fajn věc, ale pokud na ty dvě nemoci stejně musíte očkovat, VY SÁM jako chovatel a všechny kusy, tak to půlku smyslu ztrácí...
Nemluvě o tom, že ve chvíli, kdy vám vet napíše, že máte mor ve vedlejší vesnici, tak už je na očkování stejně pozdě.
A upozorňování klientů - jako aby veterinář měl v počítači všechna očkování všech králíků ve svém rajonu? A sledoval to pro stovky zvířat, a za každý termín sedl k počítači a donutil VÁS si VAŠE zvíře chránit...?
Já nestačím zírat...
Nechovejte se jak kojenci, propána; chovejte se jak dospělí zodpovědní lidi.
Sice chápu, že u mrňat by se to celkem hodilo, ale na druhou stranu, nemáte vlastní mozek...? Sníh napadl dvakrát, pod -4 stupně to snad nešlo, hmyz lítal skoro nonstop. Nikoho by vskutku nenapadlo, že na takovémhle jaře se infekčním svinstvům bude dařit, že.
A PS, jestli si myslíte, že do toho "rozesílacího systému" by se přihlásili zrovna ti lidi, co zdechlé králíky hází do popelnice, tak já o tom dost pochybuju.
Proč dělat věci jednoduše, tj. očkovat si svoje králíky podle schématu, když to jde dělat složitě, řešit na internetu a zainteresovat veterináře a svazy, že jo.
Kchhhhh.
Ono si stačí prečítať čo som napísal.
Alebo porozumieť písanému textu.
Vysvetlím ešte raz pomaly aj pre tých nechápavých.
Vet by nemusel nič mne hlásiť. Iba by odoslal info do registra. A register by poslal email. Nič viac nič menej.
A ak mi info že niekde v okolí tzn aj v inom kraji sa vyskytol mor zachráni králikov pred odtavom je dosť podstatná.Teda či zaočkujem už v 6týždni a nebudem čakať do 10teho. Kapišto?
Alebo že dakde na okolí je mor nebudem predsa z danej oblasti kupovať zviera.
No ale kto nechce hľadá dovody. Kto chce hľadá spôsoby.
Zbytočná snaha tu nejaký nápad dať.
A ja naopak od vás mozek mám a používam ho.
Prečo by sme si mali pomáhať keď si môžeme ponadávať že.
Prepáčte mi všetci že som sem vôbec niečím prispel. Strašná doba.

Kdysi veterinář který se staral o zvířata u nás měl pod palcem nemoc téměř každého zvířete, ne jen u králíků.Dokázal ohlídat všechno.Jednorázově se očkovali králíci v celé obci.Chovatelé věděli který den se bude vakcinovat a kdo potřeboval později, tak si dohodl termín.Očkovalo se třeba 2-3 dny, protože králíci byly téměř v každém domě.
Tak se očkovali i psi.Veterinář napsal upozornění kde a kdy se budou očkovat.Většinou to bylo u hasičky uprostřed obce.
Teď už zájem není.Když se někoho zeptám jestli nechtějí očkovat, tak odpověď zní "nechci, nebudu do králíků vrážet zbytečně peníze".Tak si domluvím veta, mimo jiné pořád toho samého, který tu působil snad od svého vystudování.Objedná vakcínu a já si ji zaplatím celou, protože zbytek musí vyhodit.Ano, přijde mě očkování dráž, ale co bych pro králíky neudělala že?Pořád lepší než se dívat jak hynou.

mikimajky
napsal(a):
Ono si stačí prečítať čo som napísal.
Alebo porozumieť písanému textu.
Vysvetlím ešte raz pomaly aj pre tých nechápavých.
Vet by nemusel nič mne hlásiť. Iba by odoslal info do registra. A register by poslal email. Nič viac nič menej.
A ak mi info že niekde v okolí tzn aj v inom kraji sa vyskytol mor zachráni králikov pred odtavom je dosť podstatná.Teda či zaočkujem už v 6týždni a nebudem čakať do 10teho. Kapišto?
Alebo že dakde na okolí je mor nebudem predsa z danej oblasti kupovať zviera.
No ale kto nechce hľadá dovody. Kto chce hľadá spôsoby.
Zbytočná snaha tu nejaký nápad dať.
A ja naopak od vás mozek mám a používam ho.
Prečo by sme si mali pomáhať keď si môžeme ponadávať že.
Prepáčte mi všetci že som sem vôbec niečím prispel. Strašná doba.
Kdo má kráíky očkované, ten u nich mor ani mixu nedostane a nemá co hlásit.Pokud budete první co se u něj mor či mixa vyskytne, tak je vám hlášení také i ničemu.
Pokud si pořídím zvířata, tak se o ně musím starat se vším všudy a ne spoléhat na jiné.
Očkuji mor v 8 týdnu a za 4 týdny přeočkuji a nemusím se spoléhat na výskyt nemocí v okolí.Pokud kupuji zvíře, tak samozřejmě očkované.Minulý týden jsem očkovala 100 mláďat.
napsal(a):
Kdo má kráíky očkované, ten u nich mor ani mixu nedostane a nemá co hlásit.Pokud budete první co se u něj mor či mixa vyskytne, tak je vám hlášení také i ničemu.
Pokud si pořídím zvířata, tak se o ně musím starat se vším všudy a ne spoléhat na jiné.
Očkuji mor v 8 týdnu a za 4 týdny přeočkuji a nemusím se spoléhat na výskyt nemocí v okolí.Pokud kupuji zvíře, tak samozřejmě očkované.Minulý týden jsem očkovala 100 mláďat.
V Německu se již objevila nová mutace moru, na který zatím, bohu žel není vakcína, ůmrtnost do 30 dní. Je to velký problém, protože spousta chovatelů právě vozí králíky z Německa a tudíž bude jen otázka času, kdy to propukne u nás...

chovatel 30
napsal(a):
V Německu se již objevila nová mutace moru, na který zatím, bohu žel není vakcína, ůmrtnost do 30 dní. Je to velký problém, protože spousta chovatelů právě vozí králíky z Německa a tudíž bude jen otázka času, kdy to propukne u nás...
Mám několik králíků jak z Německa, tak z Rakouska, ale žádná nákaza v mém chovu nepropukla.Poledního samce mně přivezli v listopadu z Německa.
Já teda nejsem turbo chovatel, chovám teptve čtvrtým rokem...neočkuju, neodčervuju...pravidelně kydám, desinfikuji kotce (dřevěné), nekrmím trávou...krmím oves, ječmen, granule a kvalitní seno.Občas dostanou zbytky z kuchyně jako salát, natě a kořenovou zeleninu ale jen v malém množství.Ještě nebyli nemocní, od sedmi samic co mají 2x v roce mladé-ještě ani jeden úhyn.Můj děda by řekl, Čím blbější sedlák, tím větší brambory, takže asi tak On očkoval a odčervoval pravidelně a stejně jednou za čas začali chcípat.Tak nevím...když to tu čtu, tak snad taky asi naočkuju.
Všem Vám přeji úspěšný chovatelský rok a ať ty ušáky nemáte nemocné
Mám králíky osm let,2-3 samice + samec a podobně jako PetraWhitee neočkuju, neodčervuju, pravidelně kydám, dezinfekce, nekrmím trávou (max. pár listů pampelišky v létě, utržené ze zahrady). Krmení stejné, oves, ječmen, granule, seno. Sem tam mrkev, jablko, tvrdý chleba. Žádný úhyn, žádná nemoc, posledních cca 5 let ani kokcidióza (nedávám granule s léčivem). Základ je "uzavřený obrat stáda" takže nenosím domů "cizí" králíky (a ideálně aby se kolem chovu nemotal někdo, kdo má vlastní zvířata - nikdy nevíte, co vám do chovu přinese... )Občas se objeví info, že tomu či onomu sousedovi vychcípali králíci, teď mám 13 mladých + samici před porodem (ta je očkovaná), po neděli přijede vet očkovat prasata, tak snad asi radši aby vzal i ty králíky...
xchipsy
napsal(a):
Mám králíky osm let,2-3 samice + samec a podobně jako PetraWhitee neočkuju, neodčervuju, pravidelně kydám, dezinfekce, nekrmím trávou (max. pár listů pampelišky v létě, utržené ze zahrady). Krmení stejné, oves, ječmen, granule, seno. Sem tam mrkev, jablko, tvrdý chleba. Žádný úhyn, žádná nemoc, posledních cca 5 let ani kokcidióza (nedávám granule s léčivem). Základ je "uzavřený obrat stáda" takže nenosím domů "cizí" králíky (a ideálně aby se kolem chovu nemotal někdo, kdo má vlastní zvířata - nikdy nevíte, co vám do chovu přinese... )Občas se objeví info, že tomu či onomu sousedovi vychcípali králíci, teď mám 13 mladých + samici před porodem (ta je očkovaná), po neděli přijede vet očkovat prasata, tak snad asi radši aby vzal i ty králíky...
Souhlasím s vámi, ale jenom v něčem.Doplňovat králíky z cizí chovů co nejméně je dobrá metoda.Snažím se to řešit stejně.Samice pokud možno nechávám vlastní, jednou za x let je ale potřeba koupit samce.Ale to očkování si Vám dovolit vytknout. Opravdu nemá cenu riskovat, ono se to jednou určitě vymstí.
Burgund6 - tak samozřejmě že samec je potřeba, ale zase víte, odkud berete a už máte známé spolehlivé chovatele a nedovezete ho od někoho, komu dvakrát za rok chcípou králíci...
Jinak nikdy jsme neočkovali, nikdy nebyl problém. Ale jak jsem psala, jak přijdete vet na ty prasata (+ koně + psy), tak mu řeknu i o králíky. Jen tak, pro klid v duši
Pro mě je zásadní "hygiena chovu" - on sice každý by se rád poňuchal s malým králíčkem nebo se podíval na prasátka, ALE... každý má doma svoje králíky, slepice, prasata...nevím co všechno. A vím prd, co mi do mého chovu může (nechtěně samozřejmě) donést. Takže když byla selata ještě pod prasnicí, byla jsem údajně za protivnou a zlou, protože jsem "tam nechtěla nikoho pustit a nikomu je ukázat"... No a co? Jsem zoo či co?

Xchipsy:No jo, ale mor a myxo kašle na hygienu.Těm je to jedno, napadnou králíky ani nevíme jak.Ono všechno je jednou poprve.

To jsem zapoměla dopsat.