Mam dotaz, na ktory by som rad vedel odpovede podla vasich skusenosti.20.3. sa vmi okotila sariska kralica a ma ich 11. je to ''prvnicka''. redukovat a zasahovat som nechcel. otec je NOS. CHCEL SOM VEDIET CI VO VASOM PRIPADE SAMICE ZVLADLI TAKY POCET. A CI BOLO TREBA SELEKTOVAT. DAKUJEM.
Danko

XXX.XXX.107.126
Moja burgunska odchovala 10. Tu vam bude kazdy radit ze selkciu maximalne 8 alebo 10 podla strukov. Alebo ze nebudu rovnako rychlo rast. Ja by som ale nechal tak.
Když jsem začínala s králíkama, tak jsem měla jako chovné samice věsnické směsky a jedna z prvniček jich měla 13 a 13i odchovala. na začátečnici dobrý. Nikdy králíky nevyhazuji z hnizd. Jinak letos mi NOS samice hodila 15králíčat, zůstalo jich jen 7, byli zamačkaný v chlupech, což se mi klade na mysl otázka, jak to dělaj chovatelé u Hyla králíků, když se všude uvádí i počet mladých 16, jak to ty samice nepodupou při kojení, jelikož tohle je velká plocha hnízda.
martina85
napsal(a):
Když jsem začínala s králíkama, tak jsem měla jako chovné samice věsnické směsky a jedna z prvniček jich měla 13 a 13i odchovala. na začátečnici dobrý. Nikdy králíky nevyhazuji z hnizd. Jinak letos mi NOS samice hodila 15králíčat, zůstalo jich jen 7, byli zamačkaný v chlupech, což se mi klade na mysl otázka, jak to dělaj chovatelé u Hyla králíků, když se všude uvádí i počet mladých 16, jak to ty samice nepodupou při kojení, jelikož tohle je velká plocha hnízda.
Hyla, hyplus, zika a pod... sú to hybridy a NOS je niečo podstatne iné. NOS nedisponuje takou genetikou, aby boli schopné odchovať 15ks, napr. mliečnosť samíc. Síce v začiatkoch, keď som bol neskúsený, tak sa my raz podarilo odchovať 11ks. Ale zanechalo to následky na matke aj mladých. Chúdaťka, spamätávali sa veľmi dlho.
makro
napsal(a):
Hyla, hyplus, zika a pod... sú to hybridy a NOS je niečo podstatne iné. NOS nedisponuje takou genetikou, aby boli schopné odchovať 15ks, napr. mliečnosť samíc. Síce v začiatkoch, keď som bol neskúsený, tak sa my raz podarilo odchovať 11ks. Ale zanechalo to následky na matke aj mladých. Chúdaťka, spamätávali sa veľmi dlho.
No já mám běžně u těch mích dvou NOS samic kolem 9mladých, +-jeden. vždy bez problémů odchovaj a králíci ve třech měsících mají necelá 3kila, takže to nejsou chcípáci. To samý i u belgičanek. Tuhle jsem četla, že NOS králíci se vyznačují velkou plodností. Bylo to v nějakém odborném článku o králíkách. Jinak těch 15kusů je extrém, to jsem se jen chtěla pochlubit co mi letos vrhla.
Danko

XXX.XXX.107.126
kykola
napsal(a):
Já měl letos u dvou boa 1 samice měla 17 mladých odchovala 10 a druhá měla dokonce 19 ks zredukoval jsem na 10 ale odchovala 9 jinak mám u samic kolem 14 ks tyto byly nakryty samcem Nos a druhá božel.
No jasne moja vb mala 32 ale odchvala len 14.
Danko

XXX.XXX.107.126
kykola
napsal(a):
Drahý danko jsi blbej jak necky vidělo to několik lidí i kocení ale zřejmě máš iq tykve ty burane.
No ja ti nenadaval. Ale ja sa nehnevam ved niekde sa musis uvolnit.
Danko

XXX.XXX.107.126
Mne seno nedoslo to som len otvoril diskusiu o dalsich moznostiach chovu. Ale to niekto z tak malym mozockom nikdy nepochopi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lukina321
napsal(a):
Do pátku se mi měla kotit samice a nic, dnes další a nic, ale té dávám ještě do zítra, tak uvidíme... Nějak se nyní nedaří...
A kdy byla připuštěná, únor je kratší měsíc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ta první, asi nezabřezla, ta druhá by ještě mít mohla.Připouštěla jsem 2 samice 13.2.Jedna porodila 15.2 8ks a druhá 17.2. ale jen 2ks.
Chovali jsme Kal, ČS a a různé křížence, nejvíc králíčat dala "bílá" (nevím plemeno, byla to celá sněhobílá velká hemela a to 14, všechny odchovala. Od Kal jsem měla nejvíc 12 živých v hnízdě (+ 6 bylo mrtvých různě po kotci v den kocení, jestli už se narodili mrtví, nevím), taky odchovala všech 12. Někdy se nezadaří a jsou taky třeba jen 4 (narození jen 4, ne že by jich bylo víc a nedopadlo to).
Teď mám dvouletou "zajícovou" kříženku, má jich 7 (minulý vrh 9) a skoro čtyřletou kříženku ČS, ta má 6 (2 jsem našla mrtvé 2. a 4. den po porodu, v misce s vodou), minulý vrh 8. Otec u obou xKal. V polovině dubna by se měla kotit Hyla (první pokus o chov, nemám s nimi zkušenosti), tak uvidíme..
martina85
napsal(a):
No já mám běžně u těch mích dvou NOS samic kolem 9mladých, +-jeden. vždy bez problémů odchovaj a králíci ve třech měsících mají necelá 3kila, takže to nejsou chcípáci. To samý i u belgičanek. Tuhle jsem četla, že NOS králíci se vyznačují velkou plodností. Bylo to v nějakém odborném článku o králíkách. Jinak těch 15kusů je extrém, to jsem se jen chtěla pochlubit co mi letos vrhla.
Asi u Vás mají skvělé podmínky.
Ani jim nevadí, že jsou prvničky. (proč by taky mělo, že?)
Jinde zřejmě ne a tak si to "chovatelé" různě zdůvodňují .
rapotacka11
napsal(a):
Asi u Vás mají skvělé podmínky.
Ani jim nevadí, že jsou prvničky. (proč by taky mělo, že?)
Jinde zřejmě ne a tak si to "chovatelé" různě zdůvodňují .
Zdravím, za celou dobu co mám králíky ( sice to není dlouho, ale samic mám průměrně 8ks a 3x ročně připouštím) my prvnička nechala mladý jen jednou ato, to byla mladá samička, když jsem pozdě rozdělila králíky. Tři se krásně staraly a jedna je prostě nechala. Schválně připouštím přivezené samice z podzima hned napodzim. Kdyby je nechaly, tak v zimě by mě to tolik nevadilo. Ještě nikdy se mi to nestalo. Co se týče krmení, tak mají králíci udělanou směs z ječmene (to je základ), trocha ovse, pšenice, kukuřice a slunečnice (tu dávám jen kůli hezký srsti). Dále nejmín jednou týdně dostanou jablko, k.řepu, tři druhy větviček (borové, ovocné a vrbu), chleba a syr. brambory, vařený mi nechtěj a doma na to mám jiné strávníky. Jinak seno je dělané doma z několika různých luk. podotýkám seno, né krátká otava, tu většinou zkrmím. Dále mám obr kotce ( mám velká plemena - BO, NOS, FB) a snažím se kydat jednou za 7-10dní. Králíci jsou moje hobby, samozřejmě že přebytky prodávám...
PS. vlastně jednou mi stará chovná samice začla žrát mladý. Vždy vše ok a zničehonic udělala tohle. Okamžitě jsem jí zabila.