Ako motivovať mladých, aby sa venovali chovateľstvu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2016 18:26
makro

XXX.XXX.183.62

Ako motivovať mladých, aby sa venovali chovateľstvu?Čo by ste navrhovali chovateľským organizáciám, prípadne iným štatutárnym orgánom pre získanie nových mladých členov. Alebo aké výhody by vyhovovali Vám pre úspešné založenie nového chovu, prípadne podpora v chove?

14.5.2016 20:23
rabbit

XXX.XXX.115.22

Vytvořte aplikaci kdy jedním kliknutím nakrmíte, druhým napojíte a nedovolte aby přístup k senu vyžadoval aktualizaci

14.5.2016 20:28
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Aký mladý? Čo je to mladý?
Ja sa za mladého ešte považujem cca 40r, a teraz začínam s chovaním.
Myslím že tu organizácie nič nenarobia. To musí človek chcieť. Ja akurát hľadám info o nejakých Zo v mojom okolí a hadam sa aj prihlásim.
Netuším, ale vôbec ako to v takej ZO chodí a čo sa vyžaduje. To mi poradte :)
Králiky mám čistokrvné s PP.
Nerád by som niekomu napísal a potom trapasil že nič neviem. preto sa schováam za anonymitu www a hľadám info aby som nevyzeral ako úplný hlupák.

14.5.2016 21:23
makro

XXX.XXX.183.62

mikimajky napsal(a):
Aký mladý? Čo je to mladý?
Ja sa za mladého ešte považujem cca 40r, a teraz začínam s chovaním.
Myslím že tu organizácie nič nenarobia. To musí človek chcieť. Ja akurát hľadám info o nejakých Zo v mojom okolí a hadam sa aj prihlásim.
Netuším, ale vôbec ako to v takej ZO chodí a čo sa vyžaduje. To mi poradte :)
Králiky mám čistokrvné s PP.
Nerád by som niekomu napísal a potom trapasil že nič neviem. preto sa schováam za anonymitu www a hľadám info aby som nevyzeral ako úplný hlupák.

A odkiaľ presne ste? Istotne ste mladý, pokiaľ sa považujete... smajlík. Naša organizácia sa práveže snaží troška žiť, robiť akcie a podporovať kultúru aj v obci. Napr. minulý rok sme mali na deň detí rozprávkový pochod so stánkom chovateľov, kde bola pripravená atrakcia a hry pre deti. Potom cez leto hodovú miestnu výstavu, potom ples chovateľov, detský ples. Tiež pre členov opekačku spojenú s varením guláši v humnách. Ak chcete konkrétne informácie ohľadom chodu v ZO rád poradím, môžete napísať email, prípadne aj zavolať. Inak hlupák nie je ten kto sa pýta, ale kto mlčí.

14.5.2016 21:24
makro

XXX.XXX.183.62

rabbit napsal(a):
Vytvořte aplikaci kdy jedním kliknutím nakrmíte, druhým napojíte a nedovolte aby přístup k senu vyžadoval aktualizaci

Myslíte, že by to šlo aj bez aplikácií? Dáky iný návrh?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2016 21:45

Motivaci buď člověk má, nebo nemá. nelze do žádné zájmové činnosti nikoho nutit.

ale organizace a chovatelé samotní by mohly mít lepší propagaci - když si chce mladý člověk koupit zakrslého králíka, tak sedne k netu. a co se stane? o svazu chovatelů a průkazech původu se nic nedozví a místo toho si takový mladý časem založí "chovatelskou stanici" králíků a mastí tomu vp. A myslí si, že je chovatelem.

prostě svět svazu je velmi vzdálený "obyčejným" lidem. pokud ten mladý nadějný chovatel nemá třeba přímo v rodině někoho, kdo ví, o co go, sám se takový člověk kolikrát ani o existenci svazu chovatelů nedozví. natož aby si vygooglil nějakého chovatele, od kterého koupit zvířata do začátku.,.

14.5.2016 23:38
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Motivaci buď člověk má, nebo nemá. nelze do žádné zájmové činnosti nikoho nutit.

ale organizace a chovatelé samotní by mohly mít lepší propagaci - když si chce mladý člověk koupit zakrslého králíka, tak sedne k netu. a co se stane? o svazu chovatelů a průkazech původu se nic nedozví a místo toho si takový mladý časem založí "chovatelskou stanici" králíků a mastí tomu vp. A myslí si, že je chovatelem.

prostě svět svazu je velmi vzdálený "obyčejným" lidem. pokud ten mladý nadějný chovatel nemá třeba přímo v rodině někoho, kdo ví, o co go, sám se takový člověk kolikrát ani o existenci svazu chovatelů nedozví. natož aby si vygooglil nějakého chovatele, od kterého koupit zvířata do začátku.,.

Bodlinko -

Pozor, pokud jde o pet králíky, nezapomínejte, že úplná děcka se k tomu dostávají přes rodiče... nemůžete po desetiletém děcku chtít, aby věděl o Svazu chovatelů. Takže první problém jsou nevědomí rodiče, a ti sedají k internetu a vyloví "chovatelskou stanici". No a nebo prostě vezmou děcko do zveráče.

U starších lidí, prostě 18+ bez omezení, tam ANO, zásadní problém - lidi vůbec netuší, co je čistokrevné, nečistokrevné, kdo je okrádá, kdo je oficiální, jak fungujou plemena a výstavy.
Na vašich "milovaných" králících.cz se snažíme šířit osvětu... já a pár dalších magorů, konkrétně... katalogy, kontakty na chovatele, vysvětlování proč zakrslíky čistokrevně... ale jde to hodně ztuha. "Vždyť na tom králíkovi ze zverimexu není nic špatného, mému je osm a je zdravý!" Chm. Bojujte s tím.
Ale fakt se snažíme, tamní archiv je veřejný, můžete se přesvědčit.

Lidi kolem normálních masných králíků k tomu chovatelství budou, doufám, náchylnější. Ale jak motivovat? Jak psáno výše, zájem a posléze motivace buď je, nebo není.

Zeptám se jinak: co konkrétně udělal Svaz na poli zakrslíků a hobby chovatelství?
Směrem k mazlíčkářské komunitě? Asi nic, že. Pozor, nejde mi o výlučné postavení těchhle blbečků, ale o to, že dnešní chov králíků - a přitahování mládeže - se děje právě přes pet králíky. Je nějaký zájem to tam podchytit...? Dělá někdo přednášky ve školách, spolupracujete se zookroužky, umožňujete děckám exkurze...?

Ne že bych si myslela, že Svaz a členové něco takového musí nebo mají, pozor.
Jen říkám, že to jsou dva segmenty - na jedné straně autorita, na druhé mladá generace potenciálních chovatelů - kteří se vzájemně absolutně nevidí.

Pak to končí v tom zverimexu... a následně třeba množírnou s třiceti parchanty a prodeji za tisícovku.

Jako bacha, chovatelství upadá všude... máme tu dééémokracii a prachy na koupení čehokoliv, přece... huntování koní, parchantění psů, nekastrování koček a přemnožování králíků jdou ruku v ruce.

Genetika, selekce, šlechtění? Sprostá slova. Mladé je potřeba učit, ale je k tomu někdo, třeba jen ve svém okolí, ochotný...?

15.5.2016 00:42
Mima26

XXX.XXX.210.132

No ja by som s tým rada začala a som mlada a skôr si kúpim Teddyho a na maznanie. Zaujíma ma skôr králičí hop alebo králiky ako hoby. Keby máme dom by som si spravila vlastný chov. Ja záujem mám. Ale asi to bude tým prečo sa moji rovesníci o to nezaujímaju? Je to taká doba všetci len za počítačom alebo na diskotékach alebo iné zábavy. Ale na začiatok keby aj sa nám podarí mať dom tak čo by ste mi poradili? Králika som už doma mala zakrslého raz ale už dávno tak už žiaľ nieje medzi nami ale sa mi veľmi zapáčili Teddynovia a králičí hop a uvidím akým smerom sa vyberiem.

15.5.2016 07:54
borax

XXX.XXX.91.21

Chovatelství, neznamená že musí být chovatel nutně v nějakém sdružení.
A chovat králíky na maso...
Tak jako u jiných hospodářských zvířat.
Něco vyprodukukujete a Číňan, nebo Zbygnew to sem přiveze ( s posvěcení vlády ) za dotovanou cenu...
A tady všechno začíná a končí.
Je docela na hlavu postavená momentální výkupní cena mléka.

Zahraniční dovoz-likvidace českého zemědělství.

Nám drobnochovatelům naštěstí pořád ještě jde o kvalitu a ti konzumenti co to pochopili si rádi to kvalitní, české maso koupí.
Myšlenka přimět mladé k chovatelství...?

Nám po dvorku vždycky běhala nějaká drůbež, ve chlevě 2-3 čuníci, plné králíkárny.
Vyrůstal jsem v tom, počitace byli jen ty ze Slušovic
Chov králíků mi jako jediný zůstal.
Je to ( namáhavý ) koníček, ale baví mně.

15.5.2016 15:23
lidule

XXX.XXX.117.206

Jak už tu zaznělo, k chovatelství musí člověk dospět sám a ne kvůli nějakým motivacím. S manželkou jsme se loni konečně přestěhovali do vlastního baráčku a od letoška jsme trošku rozjeli chov hospodářských zvířat. Máme čuníky, králíky + kuřátka. Kromě králíků, které jsme tak nějak podědili jsem chtěl zkusit klasické plemena. ( čuníci přeštická černostrakatá a kuřátka amroks, plus přibudou vlašky a brahmánky). Není nám ani třicet, takže mladí snad ještě jsme smajlík. Ale že bych uvažoval vstoupit k chovatelům? To není nic pro mě a to jich dost znám osobně. Když si vezmu jak mě vytěžuje stále pokračující rekonstrukce domu, práce, zvířata a myslivost, které se aktivně věnuji, tak si nedovedu představit, že bych se měl angažovat v další organizaci. A být někde registrovaný jen tak, bez toho, abych se aktivně učastnil není nic pro mě. Zdenda.

15.5.2016 16:05
makro

XXX.XXX.183.62

Máte všetci pravdu, musí to byť v človeku a musí mať vzťah k zvieratám.

A o akú podporu, prípade motiváciu by ste prijali napr. zo strany štátu, ZO, alebo iného subjektu?

Mňa by napríklad ešte viac motivovalo, ak by bol zabezpečený odbyt výrobkov(mäso, vajíčka a pod.) za výhodné ceny zo strany štátu počas celého obdobia. Prípadne dotácia na zabezpečenie krmiva, nových chovných zvierat atď. Finančná podpora pri zúčastňovaní sa veľkých výstav - celoštátne, európske, prípadne krajské.

15.5.2016 17:10
lidule

XXX.XXX.117.206

Makro nic ve zlém, ale ty benefity co jsi vyjmenoval mi přijdou dost utopické. A hlavně se všechny točí kolem peněz.. V tomhle pohledu se asi diametrálně lišíme. Já chovatelství beru jen a pouze jako svůj koníček a počítám s tím, že se mě to finančně nevyplatí. Ani to nepočítám jak jsem na tom. Prostě chci chovat tak chovám a zrovna u hospodářských zvířat je aspoň nějaká návratnost. Chovám i tera zvířata a tam jsem hrozivě v mínusu bez naděje na návrat. To stejné třeba i myslivost. Tam jsem taky v mínusu, ale dělám to pro radost a ne pro peníze. Jak člověk začne do koníčků tahat peníze už to nedělá pro radost a pro mě to postrádá smysl... Zdenda.

15.5.2016 17:40
makro

XXX.XXX.183.62

lidule napsal(a):
Makro nic ve zlém, ale ty benefity co jsi vyjmenoval mi přijdou dost utopické. A hlavně se všechny točí kolem peněz.. V tomhle pohledu se asi diametrálně lišíme. Já chovatelství beru jen a pouze jako svůj koníček a počítám s tím, že se mě to finančně nevyplatí. Ani to nepočítám jak jsem na tom. Prostě chci chovat tak chovám a zrovna u hospodářských zvířat je aspoň nějaká návratnost. Chovám i tera zvířata a tam jsem hrozivě v mínusu bez naděje na návrat. To stejné třeba i myslivost. Tam jsem taky v mínusu, ale dělám to pro radost a ne pro peníze. Jak člověk začne do koníčků tahat peníze už to nedělá pro radost a pro mě to postrádá smysl... Zdenda.

Jo máte pravdu, Mi chovatelia, rybári, poľovníci to robíme z radosti a ako hobby. Tiež to robím za tým účelom ako sa hovorí: CHOVÁME PRE RADOSŤ, KRÁSU A ÚŽITOK !

Ale ak si zoberiete napr. tých mladých začínajúcich chovateľov, kde majú zobrať finančné prostriedky na založenie chovu? Napr.14-18 ročný? Kto im s tým v dnešnej dobe pomôže? Preto som založil aj toto vlákno, nech sa k tomu vyjadria iný? Nebudeme tu rozoberať podrobne čo to „koštuje“ zariadiť si chov niečoho. Ale asi bez tých peňazí sa to nedá robiť na určitej úrovni registrovaného chovateľa CZCH alebo SZCH. Len nákup registrovaných zvierat sa pohybuje...a kde je iné...

Ja môžem ďakovať svojmu ocinovi za pomoc, v druhej rade dobrým chovateľom, ktorý ma nechceli ošklbať pri nákupe chovných zvierat a pomohli my založiť chov, poradiť a pod...

Keď sa pozriem na situáciu, keby som mal začínať teraz s chovom NOS m.b. tak... asi by som hneď aj skončil v rovine teoretickej...Nedalo by sa to finančne...

Asi tak...utopický nie som, ale realista...v dnešnej dobe sa bez financií nedá nič...preto toto téma.

15.5.2016 17:58

makro napsal(a):
Jo máte pravdu, Mi chovatelia, rybári, poľovníci to robíme z radosti a ako hobby. Tiež to robím za tým účelom ako sa hovorí: CHOVÁME PRE RADOSŤ, KRÁSU A ÚŽITOK !

Ale ak si zoberiete napr. tých mladých začínajúcich chovateľov, kde majú zobrať finančné prostriedky na založenie chovu? Napr.14-18 ročný? Kto im s tým v dnešnej dobe pomôže? Preto som založil aj toto vlákno, nech sa k tomu vyjadria iný? Nebudeme tu rozoberať podrobne čo to „koštuje“ zariadiť si chov niečoho. Ale asi bez tých peňazí sa to nedá robiť na určitej úrovni registrovaného chovateľa CZCH alebo SZCH. Len nákup registrovaných zvierat sa pohybuje...a kde je iné...

Ja môžem ďakovať svojmu ocinovi za pomoc, v druhej rade dobrým chovateľom, ktorý ma nechceli ošklbať pri nákupe chovných zvierat a pomohli my založiť chov, poradiť a pod...

Keď sa pozriem na situáciu, keby som mal začínať teraz s chovom NOS m.b. tak... asi by som hneď aj skončil v rovine teoretickej...Nedalo by sa to finančne...

Asi tak...utopický nie som, ale realista...v dnešnej dobe sa bez financií nedá nič...preto toto téma.

Mladí chovatelé 14-18 let potřebují podporu rodičů, přece. A pak si mohou něco přivydělat na brigádě. Chovatelství je koníček jako každý jiný.

no a holt každý musí začít s tím, na co má. takže když někdo holt nemá peníze, nezačne hned chovat obří plemena, no.

15.5.2016 18:29
makro

XXX.XXX.183.62

No jo, to je tá "pravá demokracia". Každý len na seba hladí, rovná čiara pred sebou a klapky na očiach...kde sú tie časy pomoci, úcty a pod...V dnešnej dobe sa hladí na každé Eur alebo CZk v rodinách, chovateľstvo sa stalo prepychom.

Každý musí začať s tím na čo má? a čo ak nemá na nič, prípadne len na málo a chcel by začať?
To je potom tá pravá motivácia pre mladých... potom sa nečudujme v akom stave máme chovateľstvo a iné odvetvia...to nie je iba o veľkých plemenách ale o niečom iné pani bodlinka

Skúste sa pozrieť na celoštátnych výstavách, prípadne vyšších aký ľudia chovajú a vystavujú...to napovie...

Malo by sa s tým už dačo robiť, aj kolegovia z Rakúska majú ten istý problem ako CZ, SR a istotne aj iné krajiny...

15.5.2016 18:49
lidule

XXX.XXX.117.206

Docela jsem se pousmál nad větou: "A co když nemá na nic... " Tak těhlech případů bude hodně málo. Většina mladých ( dejme tomu těch 14-18 let) má moderní telefony v řádech tisíců, a to jsem možná ještě při zemi. O PC, tabletech apod. nemluvím. O peníze tu opravdu nejde. Jde o to, že když člověk začne něco chovat skončí mu dovolená, každý den se musí postarat apod. Jedním slovem ZODPOVĚDNOST a to je to co dneska chybí... Zdenda.

15.5.2016 19:00
borax

XXX.XXX.91.21

Tak třeba ja jsem kralikarnu zdědil" byla v posmrtnem stavu" .
Chovné kusy jsem nakoupil za peníze ze sběru šípků, černého bezu, jablek atd.
Byla to makačka, ale byl jsem první ve vesnici co měl plemena Bu, Kuni velký, Vss atd.
Pak už jsem neco vydělal na kralicich a frčí to dodnes.
I když jsem nebyl v žádné organizaci, byl jsem a jsem soběstačný.

Prostě trvdá práce už od mala.
Mladí se dnes raději schovají za bohatého fotříka.

15.5.2016 19:19
makro

XXX.XXX.183.62

borax napsal(a):
Tak třeba ja jsem kralikarnu zdědil" byla v posmrtnem stavu" .
Chovné kusy jsem nakoupil za peníze ze sběru šípků, černého bezu, jablek atd.
Byla to makačka, ale byl jsem první ve vesnici co měl plemena Bu, Kuni velký, Vss atd.
Pak už jsem neco vydělal na kralicich a frčí to dodnes.
I když jsem nebyl v žádné organizaci, byl jsem a jsem soběstačný.

Prostě trvdá práce už od mala.
Mladí se dnes raději schovají za bohatého fotříka.

Hej, je to tak, podobne som začínal aj ja, úprimne z "ničoho". Každá tvrdo vyrobená korunka šla do chovu z radosti. Roky selekcie, premýšľania, navazovania kontaktov a teraz som už troška inde ako predtým... vždy je čo zlepšovať a teším sa na nové výzvy v živote chovateľa...ale aj osobnom.

15.5.2016 19:26

makro napsal(a):
No jo, to je tá "pravá demokracia". Každý len na seba hladí, rovná čiara pred sebou a klapky na očiach...kde sú tie časy pomoci, úcty a pod...V dnešnej dobe sa hladí na každé Eur alebo CZk v rodinách, chovateľstvo sa stalo prepychom.

Každý musí začať s tím na čo má? a čo ak nemá na nič, prípadne len na málo a chcel by začať?
To je potom tá pravá motivácia pre mladých... potom sa nečudujme v akom stave máme chovateľstvo a iné odvetvia...to nie je iba o veľkých plemenách ale o niečom iné pani bodlinka

Skúste sa pozrieť na celoštátnych výstavách, prípadne vyšších aký ľudia chovajú a vystavujú...to napovie...

Malo by sa s tým už dačo robiť, aj kolegovia z Rakúska majú ten istý problem ako CZ, SR a istotne aj iné krajiny...

Ale no tak. vždyť pořizovací cena těch zvířat je to nejmenší, málem. je potřeba je někde ubytovat, něčím krmit... když nemá ten dotyčný na nic, tak holt nic mít nebude. nebo jak si to představujete, že se mu obec na ty králíky složí? a vendovi od vedle se složí na auto, protože auto je zase vendovo hobby?

15.5.2016 20:01
makro

XXX.XXX.183.62

Ale no tak. vždyť pořizovací cena těch zvířat je to nejmenší, málem. je potřeba je někde ubytovat, něčím krmit... když nemá ten dotyčný na nic, tak holt nic mít nebude. nebo jak si to představujete, že se mu obec na ty králíky složí? a vendovi od vedle se složí na auto, protože auto je zase vendovo hobby?

Ale né nééééé, úplne hádžete túto tému inde, iným smerom.

Myslené je to tak, že aj dáke odrobinky by boli motivačné pre niektorých. Napr. je to spôsob, ako vylepšiť chov národných plemien krajín a pod...v dnešnej dobe je každý rád aj za málo.

Alebo čo tak radšej podporovať ZO (miestne organizácie) pri usporiadaní výstav alebo iných podujatí...

Len dáke návrhy pre dotyčných (naši zákonodarci), ako to vylepšiť. Štátu by malo záležať aj na týchto veciach. U nás napr. SZCH ťahá iba peniaze od nás. Z členského nič nezostáva ZO. Otázka kam idú tie peniaze?5Eur na rok.

"Inak pořizovací cena těch zvířat" v dobrej kvalite nie je lacná záležitosť, u nás sú ceny troška iné ako v CZ. A to nehovorím o zahraničných cenách.

15.5.2016 20:21

makro napsal(a):
Ale né nééééé, úplne hádžete túto tému inde, iným smerom.

Myslené je to tak, že aj dáke odrobinky by boli motivačné pre niektorých. Napr. je to spôsob, ako vylepšiť chov národných plemien krajín a pod...v dnešnej dobe je každý rád aj za málo.

Alebo čo tak radšej podporovať ZO (miestne organizácie) pri usporiadaní výstav alebo iných podujatí...

Len dáke návrhy pre dotyčných (naši zákonodarci), ako to vylepšiť. Štátu by malo záležať aj na týchto veciach. U nás napr. SZCH ťahá iba peniaze od nás. Z členského nič nezostáva ZO. Otázka kam idú tie peniaze?5Eur na rok.

"Inak pořizovací cena těch zvířat" v dobrej kvalite nie je lacná záležitosť, u nás sú ceny troška iné ako v CZ. A to nehovorím o zahraničných cenách.

Já si prostě myslím, že peníze nejsou tím problémem. nenamotivujete nějakými dotacemi k chovu zvířete někoho, kdo se opupínkuje už při představě, že by měl s kolečkem vozit hnůj.

nikdy nemá nikdo peníze úplně na všechno a distribuce vlastních prostředků je jen záležitostí priorit. Někdo si zaplatí dovolenou u moře, jiný postaví další kotce ke králíkárně. Chápeme?

15.5.2016 20:27
makro

XXX.XXX.183.62

Já si prostě myslím, že peníze nejsou tím problémem. nenamotivujete nějakými dotacemi k chovu zvířete někoho, kdo se opupínkuje už při představě, že by měl s kolečkem vozit hnůj.

nikdy nemá nikdo peníze úplně na všechno a distribuce vlastních prostředků je jen záležitostí priorit. Někdo si zaplatí dovolenou u moře, jiný postaví další kotce ke králíkárně. Chápeme?

Chápeme, a ako teda uloviť tých pomyselných váhajúcich potencionálnych chovateľov, ktorí by aj do toho šli, ale je tam to ALE?

15.5.2016 20:33

makro napsal(a):
Chápeme, a ako teda uloviť tých pomyselných váhajúcich potencionálnych chovateľov, ktorí by aj do toho šli, ale je tam to ALE?

Jaké ale?

co konkrétně brání potencionálnímu chovateli, aby se stal opravdovým chovatelem? peníze to pravděpodobně nebudou. může mít nedostatek místa, nebo nedostatek času, ale to těžko nějakým zásahem shůry nebo státní dotací vyřešíte.

15.5.2016 20:51
makro

XXX.XXX.183.62

Jaké ale?

co konkrétně brání potencionálnímu chovateli, aby se stal opravdovým chovatelem? peníze to pravděpodobně nebudou. může mít nedostatek místa, nebo nedostatek času, ale to těžko nějakým zásahem shůry nebo státní dotací vyřešíte.

A co by Vám udelalo radost a pomohlo v chovatelství, kdyby ste si mohla vybrať?

15.5.2016 21:01

makro napsal(a):
A co by Vám udelalo radost a pomohlo v chovatelství, kdyby ste si mohla vybrať?

Větší nabídka sena v malých balících:D nechápu, proč skoro všichni lisují jen ta velká kola, na to nemám stodolu, ale malé balíky uskladnit schopná jsem.

16.5.2016 07:52
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.129.7

Lis na malé balíky má zemědělec u České Lípy, beru od něj seno i slámu,30, -Kč za balík.

16.5.2016 08:06
hokrví

XXX.XXX.105.226

Taky řeším malé balíky, mám 80 cm dveře tudy balík neprotáhnu, tak většinou do garáže a tam pytluji do papírových pytlů po granulích 1 nábal 32 - 36 pytlů s úklidem celý den hrůza a prach.Na internetu jsem viděl malý ruční lis na seno, ale nemohu nic takového sehnat. Máte někdo zkušenost nebo plánek.

16.5.2016 09:47
viu

XXX.XXX.125.33

K balikum...
Bratr-dodavatel sena si take poridil lis na velka kola a bude proste vazat driv. Udela mi 3 "balicky" do prumeru 80cm ;)
Musite se domluvit dopředu.

16.5.2016 09:57
viu

XXX.XXX.125.33

A k chovatelstvi mladych: jak to rikali ve skole...priklady tahnou...
Jako mala jsem pomahala se zviraty rodicum (kralici.slepice. prasata.husy.kaceny...). Ze školy na pole, cestou zpatky nasekat koprivy...
Kdyz jsem odesla na kolej, zbyli jen kralici a slepice.
V panelaku jsem misto zvirat chovala deti a kdyz jsme poridili domek, dupou tu kralici.
Bracha - take s chovatelskou pauzou do cca 30ti let. Ale ted ma i ovce, prasata, nutrie, kachny a hlavne pole a spousta mista...
Ja bych rekla, ze kdyz to znate z detstvi, vratite se k tomu.prip.k tomu dospejete i bez toho. Ovsem organizovany chov, to je jina. Ten me nelakal ani nelaka.
Na druhou stranu na vystavy chodim rada a az deti odrostou a bude "nuda" nejspus se zapojim.

16.5.2016 10:12

jaroslav69pokorny napsal(a):
Lis na malé balíky má zemědělec u České Lípy, beru od něj seno i slámu,30, -Kč za balík.

Ale tak neříkám, že v republice není jediný zemědělec, co lisuje malé balíky

Ale do České lípy to mám nějakých 120 km. To by bylo hodně drahé seno.

16.5.2016 14:55
viu

XXX.XXX.125.33

Bodlinko, zeptejte se u vas na "hubena" kola... Sice je to porad tezke, ale nejak se to da ;).

Chovatel Lada

17.5.2016 12:06
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

makro napsal(a):
Ako motivovať mladých, aby sa venovali chovateľstvu?Čo by ste navrhovali chovateľským organizáciám, prípadne iným štatutárnym orgánom pre získanie nových mladých členov. Alebo aké výhody by vyhovovali Vám pre úspešné založenie nového chovu, prípadne podpora v chove?

Jak motivovat mladých, aby se věnovali chovatelství = dost těžká otázka...
V první řadě mladý musí chtít něco chovat, ale musí počítat stím, že chovatelství
je práce na 365 dní v roce a je to zodpovědnost ke zvířatům...
Práce pro ZO ČSCH, je získat mladý neorganizovaný chovatele, pro vstup
do ZO a věnovat se chovu čistokrevných zvířat pro radost, výstavní účely,
čistokrevnou plemenitbu a výsledky své práce porovnávat...
Výhody jsou většino kontraproduktivní, bylo mnoho pokusů kupovat a nebo dávat
chovný materiál mladým chovatelům, většinou bez výsledků, většina po krátkém
čase v ZO skončila. Já osobně prosazuji společný svoz zvířat na výstavy, kde
výdaje na dopravu platí ZO, popřípadě OO ČSCH...to přináší výsledky práce,
pro ZO a OO ČSCH...

19.5.2016 17:27
chovatelpodluzi

XXX.XXX.51.47

viu napsal(a):
A k chovatelstvi mladych: jak to rikali ve skole...priklady tahnou...
Jako mala jsem pomahala se zviraty rodicum (kralici.slepice. prasata.husy.kaceny...). Ze školy na pole, cestou zpatky nasekat koprivy...
Kdyz jsem odesla na kolej, zbyli jen kralici a slepice.
V panelaku jsem misto zvirat chovala deti a kdyz jsme poridili domek, dupou tu kralici.
Bracha - take s chovatelskou pauzou do cca 30ti let. Ale ted ma i ovce, prasata, nutrie, kachny a hlavne pole a spousta mista...
Ja bych rekla, ze kdyz to znate z detstvi, vratite se k tomu.prip.k tomu dospejete i bez toho. Ovsem organizovany chov, to je jina. Ten me nelakal ani nelaka.
Na druhou stranu na vystavy chodim rada a az deti odrostou a bude "nuda" nejspus se zapojim.

Souhlasím.
1) Primárně musí být vzor doma nebo okolí, a to pozitivní vzor. Ne starý strhaný děda, který zapřáhne přespříliš i to malé dítko, takže koníček znechutí (mám ve svém okolí takové, znám i jejich staré rodiče, co hořekují, že pro to, aby je nadchli "dělali všechno", takže vidím z obou stran).
2) Pak se hodí aby vznikly větší ZO, takové, kde by se našlo pár lidí, co by párkrát za rok mohli udělat návštěvy škol a mateřinek se zvířaty, osobně pozvaly na výstavu, burzu,...
3) Super práci v tomto odvádí lidi z Bohdalova, tam by se měl každý kdo má v této oblasti zájem se zlepšit, tak tam by se měl učit. Ti by mohli přednášet na vysoké škole získávání mladých chovatelů. Když vydávali časopis, jejich články o programu pro DDM apod. s chovatelskou tématikou, super.
4) Při DDM jsou kolikrát kroužky akva/ tera. Myslivecké, atd. děcka nemusí mít možnost chovat doma, tak pokud máte zájem, tak pod takovou hlavičkou udělat kroužek, DDM mají prostor, tam mít třeba voliéru drůbeže o kterou by se děcka starala, ale když by opadl zájem, zbylo by to na vás jako vedoucím kroužku. Takže více méně by to byl chov váš, o který by se vám nárazově starala děcka z kroužku.
- todle by šlo pod DDM či ZO co má pozemek i formou chovalteksé osady, ty děti, mladí a přitom už starší 18ti by mohli jako členi spolku získat prostor, malý, ale prostor, kde mít ten chov umístěný. To se dá řešit i na úrovni obce, atd. ale je to na hodně postupných kroků, začal bych tím kroužkem pro MCH a nejde to táhnout sám.

Jinak pod DDM měl kroužek mladých chovatelů v Praze pan Marek Vlk, bydlel v paneláku, aby mohl chovat výstavní andulky, zařídil kroužek MCH exotů a v prostoru který mu v DDM přidělili měl chovnou místnost pro andulky. Byly jeho a přitom tam měl několikrát týdně během krmení, úklidu prostě 5-15 dětí co mu pomáhaly a překážely Nevím, zda ještě fungují jeho webovky, ale už se někam odstěhoval a tam tuším měl už vlastní prostory pro chov. Ale toto je právě ta forma, kdy to při DDM jde. Mít chov doma, a ještě lítat pečovat o druhý na DDM byste časově nedával. Aspoň já ne, v důchodu možná tak 5let, než člověka dožene stáří...

Chovatel Lada

20.5.2016 07:58
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Chovatelé - Ladná mám dotaz, jak pracujete s mládeži ve vaši ZO ČSCH, můžete
nám popsat vaši práci s mládeží, já mám zkušenosti že není zájem v ZO pracovat
s chovateskou mládeží, myslíte že nám mají mladé chovatele dodávat DDM...
Já si myslím, že ryba smrdí od hlavy...

20.5.2016 21:14
chovatelpodluzi

XXX.XXX.51.47

Chovatel Lada napsal(a):
Chovatelé - Ladná mám dotaz, jak pracujete s mládeži ve vaši ZO ČSCH, můžete
nám popsat vaši práci s mládeží, já mám zkušenosti že není zájem v ZO pracovat
s chovateskou mládeží, myslíte že nám mají mladé chovatele dodávat DDM...
Já si myslím, že ryba smrdí od hlavy...

Nijak. Chovatele kategorie MCH (do 18let) nemáme. Jsme tu tři kluci 24-30let s partnerkami, pak střední generace a důchodci (75+let). Celkem něco málo kolem 13 lidí? Z obce kde máme ZO jsou však pouze tři členi. Zbytek dojíždíme. Tedy že by někdo z nás mladších dělal kroužek chovatelů s tím, že bychom dojížděli po práci či z kolejí při VŠ ještě do Ladné v nějakém každotýdenním intervalu je dost pasé.
Dělal jsem pár přednášek- ukázek pro děti tady z Břeclavi při příměstských táborech, to ale bylo mimo organizaci. Pak kamarád domluvil právě spolupráci s DDM v Břeclavi a pár let jsme dělali při dětském dni expozici zvířat, malování, atd. Jenže už je pracovně mimo ČR, změnilo se vedení DDM a tak spolupráce ustala. Navíc z toho nikdo nový nevzešel, ale to by byl spíš zázrak, naším cilem bylo, aby děcka vyděla, že něco jako plemenný králík, holub, drůbež existuje.
Dnes mám největší radost z malé sousedky, jsou jí dva, ještě v dupačkách už se s námi hrnula ke králíkárně i když spadla o každé delší stéblo trávy. Dnes se vzteká, když vidí, že krmíme a nemůže taky. Umí si sama králíka donést ke stolu, kde střihám drápy a zkouším postoj. Už sama i ty zakrslíky umí naštelovat do výstavního postoje. A ano, i když umí otevřít všechny kotce, bez nás ani ránu, protože to udělala jednou a králík bez hlavy po zásahu našeho kocoura se jí nelíbil... K holubům jí žena "musela" pořídit dětské košťátko, protože chce holuby na večer do voliéry zahnat sama. Tak si dám kafíčko, řeknu jí kde se ještě opeřenci schovávají a mám o zábavu postarané.
Byl zde dotaz na to, co udělat pro více MCH. Nadhodil jsem pár nápadů. Co jste navrhl vy (ted koukám na to se svozem a darováním, souhlasím. Taky mám spíš záporné zkušenosti s darováním, slevou, apod.)? Samozřejmě, že vše stojí a padá s partou nadšenců. Proto jsem i psal, že by bylo vhodné, aby se sešlo více lidí, co by ten kroužek dělali. Nemůže to fungovat na jednotlivci. A to s tím DDM jsem taky logicky vysvětlil. DDM nabízí prostor, nikoliv lidi. Nebo u vás má každá ZO areál a prostor kde se s dětmi scházet? Právě uvedená info s chovem andulek při DDM se mi pro tuto činnost velmi líbila, ale nedokážu si představit, že bych neměl králíky u baráku. Teď jsem rád, že je vůbec stíhám...

Přidejte reakci

Přidat smajlík