cpk

XXX.XXX.9.6
Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké plemeno králíků by jste mi doporučili pro začínající domácí chov. Bude to jedna králíkárna a chov pro produkci masa. Rád bych zkusil nějaké české národní plemeno. Nemám moc rád různá křížení..děkuji za rady Josef.
cpk

XXX.XXX.9.6
jan.kvapil
napsal(a):
Pokud nechcete křížit, tak bych z národních plemen určitě doporučil plemeno český albín. Samice tohoto plemene jsou velmi plodné s velmi dobrou mléčností.
Doma jednu máme, připouštíme ji samcem moravský modrý.
Děkuji za reakci a chci se zeptat, co si myslíte o křížení? Jaký na něj máte názor, není lepší chovat čistokrevná zvířata nebo je to jen otázka chovu na výstavy a podobně?
Křížení vhodného pleme docílíte lepších výsledků. Kdo s kým je nejlepší, tak na to se názory různí a každý má jinou zkušenost a to třeba i s tim samím plemenem. Já momentálně křížím ♀Vss (velký světlý stříbrný) a ♂Ča (český albín). Mladá samička na první vrh 6 králičat a na druhý vrh 7 králičat. Váha králičat ve dvou měsících 1,5 kg a v e čtyřech měsících přes tři kila.
Ke křížení masných plemen jsou vhodná plemena Bu, Nb, Ča, Vss, Kal ale i kako čísté jsou dobré. Hodně chovatelů kříží masné s velkým plemenem, tam jsou ale větší nároky ka ustájení i krmení.
obrázek 1; ♀vSS x ♂Ča 2; ♀Nb x ♂Ča 3; ♀Vss x ♂Bu
Dobrý je též Čč (český červený- osobní zkušenost nemám) je to menší plemeno, má ale dobré růstové vlastnosti a menší nároky. Já vždy volím to co je dostupné v bízkém okolí abych nemusel přes půl republiky. Hodně úspěchů.
jan.kvapil
napsal(a):
Pokud nechcete křížit, tak bych z národních plemen určitě doporučil plemeno český albín. Samice tohoto plemene jsou velmi plodné s velmi dobrou mléčností.
Doma jednu máme, připouštíme ji samcem moravský modrý.
Dobrý den jaké jsou barvy tohoto spojení a jaký je růst co se týče zmasilosti.
cpk

XXX.XXX.9.6
horal
napsal(a):
Křížení vhodného pleme docílíte lepších výsledků. Kdo s kým je nejlepší, tak na to se názory různí a každý má jinou zkušenost a to třeba i s tim samím plemenem. Já momentálně křížím ♀Vss (velký světlý stříbrný) a ♂Ča (český albín). Mladá samička na první vrh 6 králičat a na druhý vrh 7 králičat. Váha králičat ve dvou měsících 1,5 kg a v e čtyřech měsících přes tři kila.
Ke křížení masných plemen jsou vhodná plemena Bu, Nb, Ča, Vss, Kal ale i kako čísté jsou dobré. Hodně chovatelů kříží masné s velkým plemenem, tam jsou ale větší nároky ka ustájení i krmení.
obrázek 1; ♀vSS x ♂Ča 2; ♀Nb x ♂Ča 3; ♀Vss x ♂Bu
Dobrý je též Čč (český červený- osobní zkušenost nemám) je to menší plemeno, má ale dobré růstové vlastnosti a menší nároky. Já vždy volím to co je dostupné v bízkém okolí abych nemusel přes půl republiky. Hodně úspěchů.
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Mně šlo spíše o to, když jsou všude kříženci, tak pak skoro neseženete čisté plemeno. A křížit jsem nechtěl, protože mi to příjde jako kažení konkrétního plemene, které bylo na něco vyšlechtěno. Rozumím, že jsou pak třeba lepší výsledky, ale mně je celkem jedno, jestli mají ve dvou měsících 1,2 nebo 1,5 kg. Spíš jde o zálibu, kterou bych rád spojil s užitečným ve formě masa a když bych přispěl k zachování plemene, byl bych rád.
Podle toho co popisujete, tak to šlechtění a křížení je nekonečný proces za účelem lepších výsledků, ale pokud by se potom každý kříženec uznal a zachvíli se zase přišlo na lepšího, tak by bylo plemen, že by se do jedné knihy nevešly
Kříženci už nejsou určeni k další plemenitbě, je to čistě jateční hybrid a pokud chcete chovat čisté plemeno tak to jenom chválím. Za chvilku začnou různé výstavy a trhy kde se můžete poohlédnout po nějakém chovném materiálu. Pak nedejte na žádnou radu a vybírejte podle toho co se vám, hlavně vám bude líbit. A jestli se náhodou nebude dařit nezatracujte plemeno, ale pouze toho jednotlivce.
Ještě k tomu křížení, vlastně všechny plemena kdysi vznikly křížením.
http://www.csch-trutnov.cz/zvirata/kralici/.
Šlechtění a křížení jsou to dvě různé věci. Jak píše horal - čistokrevný chov v rámci plemene = produkce chovných jedinců. K tomu šlechtění = vhodná kombinace chovných jedinců za účelem dosažení požadované vlastnosti, případně následná selekce na tuto vlastnost.
Křížení = produkce finálních jatečných produktů zkombinováním dvou vybraných plemen. Množení hlava nehlava = vesnické směsky, což sice je křížení taky, ale otázka k čemu. Pozor, překrýt dejme tomu 3 plemena na sebe ještě tak může mít nějaký smysl... splácat všechno dohromady ale prostě moc ne.
Troufnu si říct, že čistokrevný chov bez šlechtění je trošku oxymoron. Nikdo, kdo chová čistokrevně, si nevybere nejhorší jedince do chovu... Ale jinak šlechtění i křížení jsou prostě obojí legitimní postupy - záleží na tom, co s výslednými králíky chcete dělat. Takzvaně "lepší" není ani jedno.
Jinak řečeno, jakou cestou půjdete, je jen na vás. Pochopitelně že vykrmit a stáhnout se dá i čistokrevný králík, a hybrid F1 (neboli v první generaci produkt dvou různých plemen) vám zase neporoste zázračně rychle sám od sebe jen proto, že je hybrid, zejména když ho pořádně nenakrmíte.
Projděte atlasy králíků, na co by se vám hezky koukalo, projděte si zdejší diskuze, jaké kombinace se komu osvědčily, pokud byste chtěl kombinovat... na zmínky o konkrétních plemenech narazíte taky... Toť asi vše.
vita61
napsal(a):
Dobrý den jaké jsou barvy tohoto spojení a jaký je růst co se týče zmasilosti.
Po naší samici ČA byli králíci zbarveni třemi způsoby (viz fotky níže):
- modrošedé zbarvení, v podstatě odpovídající plemenu vídeňský modrošedý
- divoké zbarvení
- zbarvení připomínající železitou barvu
Obecně však nelze jednoznačně určit jaké zbarvení budou králíčata po křížení s ČA mít, jelikož tito králíci mohou mít v předcích různé varianty.
Růst je velmi dobrý (minimálně na úrovni čistokrevných Mm), zmasilost je také dobrá. Před týdnem jsme zabíjeli 2 ks (staré 3 měsíce a týden) a zmasilost byla velmi podobná jako u králíka masného plemene stejného věku. Čistokrevní Mm v tomto věku nejsou rozhodně tak zavalití.
Cpk

XXX.XXX.128.23
leprechaunek
napsal(a):
Šlechtění a křížení jsou to dvě různé věci. Jak píše horal - čistokrevný chov v rámci plemene = produkce chovných jedinců. K tomu šlechtění = vhodná kombinace chovných jedinců za účelem dosažení požadované vlastnosti, případně následná selekce na tuto vlastnost.
Křížení = produkce finálních jatečných produktů zkombinováním dvou vybraných plemen. Množení hlava nehlava = vesnické směsky, což sice je křížení taky, ale otázka k čemu. Pozor, překrýt dejme tomu 3 plemena na sebe ještě tak může mít nějaký smysl... splácat všechno dohromady ale prostě moc ne.
Troufnu si říct, že čistokrevný chov bez šlechtění je trošku oxymoron. Nikdo, kdo chová čistokrevně, si nevybere nejhorší jedince do chovu... Ale jinak šlechtění i křížení jsou prostě obojí legitimní postupy - záleží na tom, co s výslednými králíky chcete dělat. Takzvaně "lepší" není ani jedno.
Jinak řečeno, jakou cestou půjdete, je jen na vás. Pochopitelně že vykrmit a stáhnout se dá i čistokrevný králík, a hybrid F1 (neboli v první generaci produkt dvou různých plemen) vám zase neporoste zázračně rychle sám od sebe jen proto, že je hybrid, zejména když ho pořádně nenakrmíte.
Projděte atlasy králíků, na co by se vám hezky koukalo, projděte si zdejší diskuze, jaké kombinace se komu osvědčily, pokud byste chtěl kombinovat... na zmínky o konkrétních plemenech narazíte taky... Toť asi vše.
Dekuji za reakce. Dalo by se tedy rici, ze uznana plemena jsou takovy zaklad pro pripadne uzitkove krizence? Jak vubec probiha a je narocny proces vzniku noveho plemene? Tech by po ruznem krizeni mohlo byt nespocet? Mne zaujali asi nejvice Cesti strakaci. Diky.
Ja mám dva chovné páry. Čistokrvný VSS s papiermy. Čistokrvný Mm s papiermy. A čistokrvnú samicu Burgundu bez papierov. VSS má zaujal pre svoje využitie. Mm mám preto že sa mi najviac páči. Tak mám tri samice a dvoch samcov. Budem skúšať čistokrvný chov aj kríženie. Možno sa neskôr zaregistrujetm aj do nejakého klubu. Záleží aké máte priority a kapacity.
Myslím že aj čistokrvné plemená majú čosi do seba. Nie každý potrebuje o týždeň skôr mať o 20 gramov viac mäsa u kríženca ako u čistokrvného. Niekoho teší aj pohľad do králikárne a spokojnosť ušiakov.
jan.kvapil
napsal(a):
Po naší samici ČA byli králíci zbarveni třemi způsoby (viz fotky níže):
- modrošedé zbarvení, v podstatě odpovídající plemenu vídeňský modrošedý
- divoké zbarvení
- zbarvení připomínající železitou barvu
Obecně však nelze jednoznačně určit jaké zbarvení budou králíčata po křížení s ČA mít, jelikož tito králíci mohou mít v předcích různé varianty.
Růst je velmi dobrý (minimálně na úrovni čistokrevných Mm), zmasilost je také dobrá. Před týdnem jsme zabíjeli 2 ks (staré 3 měsíce a týden) a zmasilost byla velmi podobná jako u králíka masného plemene stejného věku. Čistokrevní Mm v tomto věku nejsou rozhodně tak zavalití.
Děkuji děkuji to je to co jsem potřeboval vědět moc jste mi v tom to pomohl.
Cpk
napsal(a):
Dekuji za reakce. Dalo by se tedy rici, ze uznana plemena jsou takovy zaklad pro pripadne uzitkove krizence? Jak vubec probiha a je narocny proces vzniku noveho plemene? Tech by po ruznem krizeni mohlo byt nespocet? Mne zaujali asi nejvice Cesti strakaci. Diky.
Ono to se vznikem nového plemene zase není tak jednoduché. Nemůžete křížit nazdařbůch vše se vším. Požadavek na nové plemeno je, aby (až na několik vyjímek - kuní, siamští, ..) bylo geneticky homozygotní, nemohou to být fenotipově stejní kříženci. Dále by nové plemeno mělo být v něčem přínosem, nemá smysl šlechtit genotypově odlišná, ale fenotypově velmi podobná plemena. A do třetice, pokud šlechtitel objeví něco fenotypově zajímavého a dovedl by po létech svoji práci i ke genetické čistotě, musí brát v úvahu i fakt, že toto nové plemeno by se mělo rozšířit mezi určitý počet chovatelů, kteří by byli ochotni dále rozšiřovat krevní základnu. A to je u nových a řídce chovaných plemen často velký kámen úrazu.
Je sice pravdou, že kombinací v genetickém vzorci je "mraky", ale odlišných fenotipů je daleko méně. Stačí si jen uvědomit kolik genetických variant by mohli mít albíni či kolik variant je celočerných.
cpk

XXX.XXX.9.6
Děkuji Všem za reakce. Zkusil bych jako patriot nějaké národní plemeno a časem bych zkusil i nějakou tu kombinaci. Hezký den.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
cpk
napsal(a):
Děkuji Všem za reakce. Zkusil bych jako patriot nějaké národní plemeno a časem bych zkusil i nějakou tu kombinaci. Hezký den.
Děláte dobře, že chcete = Chov králíků, pro krásu, radost a užitek...