Koľko má mesiacov?
Aké je to plemeno?
Bola už niekedy brezná?
Ako dlho je už u Vás?
Čím bola krmená prv a čím teraz?
Má dostatok kvalitnej vody podľa potreby?
Ako žerie?
V akých podmienkach bola ustajnená prv a v akých teraz?
- svetlo, vzduch, čistota
Ako ju pripravujete pred pripúšťaním?
- pripravovali ste ju trochu? - úprava kŕmnej dávky
Ako písal jardagin, je toho viac. Až keď ukáže, že tie "vonkajše" faktory sú v pohode, až potom môže ísť o tie "interné".
Potrebuje
- čistý priestor
- kvalitný krm
- kvalitnú vodu
- vzduch
- v týchto horúčavách aj tieň
- čas
- pred plánovaným pripúšťaním jej 5 - 7 dní znížte kŕmnu dávku o polovicu oproti normálu, a 3 dni pred pripúšťaní jej ju zase nárazovo zvýšte oproti normálu + nejaký zeler, petržlen, mrkva
- pred pripúšťaním má mať dostatok svetla - najlepšie 16 hodín svetlo, jas,8 hodín tma
Samozrejme - musí byť v dobrom zdravotnom stave. Nepredpokladám, že na burze Vám predali chorú samicu.
Vyskúšajte ešte podľa vyššie napísaného.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Třeba ji nepřipouštíte v říji.Také nemusí být v chovné kondici.
marcelpancuska
napsal(a):
Koľko má mesiacov?
Aké je to plemeno?
Bola už niekedy brezná?
Ako dlho je už u Vás?
Ako žerie?
Ako písal jardagin, je toho viac. Až keď ukáže, že tie "vonkajše" faktory sú v pohode, až potom môže ísť o tie "interné".
Potrebuje
- čistý priestor
- kvalitný krm
- kvalitnú vodu
- vzduch
- čas
- pred plánovaným pripúšťaním jej 5 - 7 dní znížte kŕmnu dávku o polovicu oproti normálu, a 3 dni pred pripúšťaní jej ju zase nárazovo zvýšte oproti normálu + nejaký zeler, petržlen, mrkva
- pred pripúšťaním má mať dostatok svetla - najlepšie 16 hodín svetlo, jas,8 hodín tma
Samozrejme - musí byť v dobrom zdravotnom stave. Nepredpokladám, že na burze Vám predali chorú samicu.
Myslíte že mne shodíte
jardagin
napsal(a):
Myslíte že mne shodíte
Mal som trochu čas. To je všetko. A ak tu niekto niekoho neúmyselne "zhodil", tak blondínka mňa, nakoľko napísala v dvoch vetách to, čo ja v dvadsiatich. Ale opakujem - žiadny úmysel v tom nevidím a ani sa nesnažím vidieť.
Mám otázku - to tie smajlíky - to sa zvykne dávať stále tak veľa? Ja ich tiež užívam, ale nejako žijem v tom, že stačí jeden. Prečo 5? Lepší efekt?
marcelpancuska
napsal(a):
Koľko má mesiacov?
Aké je to plemeno?
Bola už niekedy brezná?
Ako dlho je už u Vás?
Ako žerie?
Potrebuje
- čistý priestor
- kvalitný krm
- kvalitnú vodu
- vzduch
- čas
Nechapu proč tady vytahujete věci co se tykají velkochovu. Do malochovu se da použít jen něco.
jardagin
napsal(a):
Nechapu proč tady vytahujete věci co se tykají velkochovu. Do malochovu se da použít jen něco.
Tak mi napíšte, čo z toho sa nedá použiť v malochove. Ono keď ja mám na dvore aj drevenú králikáreň, a pol dňa na ňu praží slnko, tak samozrejme, že im vo vnútri nedosiahnem 25 stupňov. Ale môžem im tam urobiť trochu tieňu, častejšie dopĺňať čerstvú vodu, nejaká mrkva. A viem, že pripúšťanie v tých horúčavach, keď tam majú 38 - 40 stupňov je trápenie zvierat.
Aj s tou čistotou. Naša spoločná známa čistí drevené kotce každý deň - dokonca vodou. Tu je motivácia tiež dôležitá.
Netvrdím, že to máme robiť všetci, ale ak sú nedostatky vo výžive, zoohygiene, tak aj v drevených králikárňach sa dá pri troška dobrej vôle niečo vylepšiť. A netrdím, že Hana niečo z toho zanedbala. Ponúkol som svoj pohľad. A ja veľkochov nemám.
Jedna samice mi nešla zabřeznout a problém byl v tom, že byla ve vnitřní králíkárně a potřebovala víc světla, tak šla do venkovní a po nějaké době se zadařilo. Od té doby zabřezává dobře. A teď mám jednu samici, kterou jsem připouštěla půl roku - už jsem ji x-krát chtěla dát zabít, ale je modrobíle strakatá a velký tělesný rámec, tak jsem jí pořád dávala šance. A pak mě napadlo jí dávat trochu zeleného (jinak krmím senem) a ono to zabralo, teď má měsíční mladé. Takže záleží na vás, jestli to ještě zkusíte.
Samica mala pol roka keď sme ju kúpili. Každý deň má čerstvú vodu a v horúčavách mením vodu 3x denne. Granule má nasypane non-stop a dostáva samozrejme mrkvičku kaleráb a zelenú čerstvú trávu minimálne raz denne. Tak isto jej cistim skoro každý deň tak ako ostatným zajacom. Cez víkend dávame zajace aj von do trávy. Keď sme ju dali pripúšťať horučavy neboli, naposledy sme ju dali pred asi dvomi týždňam už tretí krát tak uvidíme.
Hana777
napsal(a):
Samica mala pol roka keď sme ju kúpili. Každý deň má čerstvú vodu a v horúčavách mením vodu 3x denne. Granule má nasypane non-stop a dostáva samozrejme mrkvičku kaleráb a zelenú čerstvú trávu minimálne raz denne. Tak isto jej cistim skoro každý deň tak ako ostatným zajacom. Cez víkend dávame zajace aj von do trávy. Keď sme ju dali pripúšťať horučavy neboli, naposledy sme ju dali pred asi dvomi týždňam už tretí krát tak uvidíme.
Kontrolujete, jestli je samice v říji a nebo ji tam jen tak date.
Hana777
napsal(a):
A to mám ako zistiť ?
Nejdříve ji položte na stul nebo židly pak ji uklidněte.Levou rukou ji vemte za hřbet v zadní časti tak aby jste dosahla prstama na ocas a zaroven ukazovačkema palcem ji chytte za ocas tak aby ji přední nohy zustaly na stole a pravou rukou ji zatahněte za pipinu a ta se vam jako otevře. Jestli ji bude mít hodně červenou tak přichazi říje a nebo už končí pokud to budete hlidat tak už na to příjdete. Nejlepši je když ji ma modrofialovou, vysoka pravděpodobnost že se podaří.
Názorná ukážka.
Ale tiež to nemusí byť 100 % - ný ukazovateľ. Samica môže byť oplodnená aj v čase "mimo ruje", teda že ruja sa spustí samotným skokom - môže nastať ako reakcia na skok samca. U králikov ruja dokáže nastúpiť neskutočne rýchlo - aj manipuláciou, aj blízkosťou samca či skokom samotným.
Hoci sú vajíčka schopné oplodnenia bezprostredne po uvoľnení z vaječníkov, ku skutočnému oplodneniu dochádza až po 90 minútach po ich uvoľnení - ovulácii.
Ale ak má tie vonkajšie znaky - ako to popisuje jardagin, je to lepšie.
Na doplnenie - jednu francúzsku Hylu som pripúšťal práve v tomto riziku - nemala viditeľný znak ruje. Išlo mi však jedine o zosynchronizovanie termínov - bol som trochu "násilný". Ostatné Hyly boli načasovné na potrebný termín - a pripúšťanie prebiehalo úplne plynule. Aj opakované skoky - tam už bol náznak protestu. A túto jednu jedinú som pripúšťal akoby mimo ruje - aj opakovaný skok. Má termín 07/07, tak ak Pán Boh dá, a dožijeme, dám vedieť, ako to dopadlo.