Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.7.2016 21:10
Jája96

XXX.XXX.79.12

Dobrý večer,

mohl by mi prosím nějaký zkušený chovatel poradit z jakých komponentů namíchat krmivo pro chovné, březí a kojící jedince? Krmila jsem KKS ale hlavně samice mi neprospívali. Jedná se o plemena ZB a ZCa.

Předem děkuji za odpovědi. :).

Chovatel Lada

30.7.2016 08:45
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Jája96 napsal(a):
Dobrý večer,

mohl by mi prosím nějaký zkušený chovatel poradit z jakých komponentů namíchat krmivo pro chovné, březí a kojící jedince? Krmila jsem KKS ale hlavně samice mi neprospívali. Jedná se o plemena ZB a ZCa.

Základem krmení králíků je seno, sláma, voda - do granulí přidejte oves, ječmen a trochu slunečnice.
Na okus dávejte větvičky ze smrku, jabloně atd...dobré informace získáte...

http://klubvss.cz.

30.7.2016 14:19
jardagin

XXX.XXX.167.9

Jája96 napsal(a):
Dobrý večer,

Do granulí žadny ječmen nedavejte jen si zadělate na problemi. Co to bylo za vyrobce ?

Chovatel Lada

30.7.2016 18:24
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Chovatel Lada napsal(a):
Základem krmení králíků je seno, sláma, voda - do granulí přidejte oves, ječmen a trochu slunečnice.
Na okus dávejte větvičky ze smrku, jabloně atd...dobré informace získáte...

http://klubvss.cz.

Každý den přidávám králíkům ke krmeni ještě luční trávu...je to přirozený krmení a králíci jsou v dobrý kondici...

30.7.2016 18:37
nighthunter

XXX.XXX.110.147

Chovatel Lada napsal(a):
Každý den přidávám králíkům ke krmeni ještě luční trávu...je to přirozený krmení a králíci jsou v dobrý kondici...

Nenaduva ich potom?

30.7.2016 20:30
Jája96

XXX.XXX.79.7

jardagin napsal(a):
Do granulí žadny ječmen nedavejte jen si zadělate na problemi. Co to bylo za vyrobce ?

Výrobcem je ZS Dynín, jinak krmím v létě trávu, v zimě seno.

zdraví .

30.7.2016 20:57
zdraví  .

XXX.XXX.240.118

Já se snažím krmit co nejpřírodněji tzn.-větve jabloní a lípy, smrku, černobýl, luční trávy, a pěstuju si topinambury, které skrmim celé i s hlízami, konopí seté. Vše jako doplněk ke granulím.

30.7.2016 21:35
jardagin

XXX.XXX.167.9

Jája96 napsal(a):
Výrobcem je ZS Dynín, jinak krmím v létě trávu, v zimě seno.

Tak jsem se dival na ty vaše granule a oba druhy jsou na vykrm. Nejsou určene pro samice. Takže do těchto granulí v žadnem případě nepřidavejte ječmen, chleba, pšenici. to už ta je. a podle mne dost. Sežente si seno a granule od firmi Dehaus a nebo Podleští Dvořaci. Ti mají vyběr a mají i pro samice a nebo si sežente někde ve zverimexu granule pro zakrslíky.

Tech možnosti jak namíchat je hodně ale ktera bude vyhovovat vašim kralíkum.To je duležite a proto vam radši radím granule.

Jak to myslíte neprospívali?

30.7.2016 21:36
skodovak

XXX.XXX.241.252

Krmte přímo granule pro chovné a kojící i odstav..

VKS Pohledští dvořáci, králíček s AK

Doplňkové granulované krmivo pro ramlice, odstav a následný odchov králíčků do 45 dnů stáří, obohacené o přírodní látky se specifickými účinky.
Zabezpečuje plnohodnotnou výživu ramlic a králíčků v období odstavu a odchovu.
Obsahuje přírodní látky (Emanox), které se na základě doložitelných vědeckých pokusů podílejí na snížení kokcidiózy v chovech králíků. Krmivo zkrmujeme ad libitum, je nutné zajistit králíkům stálý přístup ke zdravotně nezávadné vodě.

nebo Energys/Dehaus, biokron...

Krmím dvořáky a v Pohodě..

Co jsem zkoušel směsy výrobců tipu ZZN, Sehnoutek a různé takové ty vesnické...nikam to nevede, zvířata nerostou a ještě mají mnohdy zažívací potíže

Samozřejmě denně seno...jinak nedávám vůbec nic.. "pozdě Jarda byl rychlejší" smajlík

Třeba porovnání Dehaus i Dvořáků u kuřat je očividné na kuřatech bez vážení a nejsou zbytky v podobě prachu. U králíků mně u většiny G.vadil prach, malá soudržnost granulí celkově a králíci rostou o něco pomaleji..výhradně teda na Sehnoutkách. Nehlědě na to že co dodávka to jiná barva granulí..

Chovatel Lada

30.7.2016 22:12
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

nighthunter napsal(a):
Nenaduva ich potom?

Musíte začít z jara menší dávkou trávy se senem...

30.7.2016 22:16
Jája96

XXX.XXX.79.12

jardagin napsal(a):
Tak jsem se dival na ty vaše granule a oba druhy jsou na vykrm. Nejsou určene pro samice. Takže do těchto granulí v žadnem případě nepřidavejte ječmen, chleba, pšenici. to už ta je. a podle mne dost. Sežente si seno a granule od firmi Dehaus a nebo Podleští Dvořaci. Ti mají vyběr a mají i pro samice a nebo si sežente někde ve zverimexu granule pro zakrslíky.

Tech možnosti jak namíchat je hodně ale ktera bude vyhovovat vašim kralíkum.To je duležite a proto vam radši radím granule.

Jak to myslíte neprospívali?

Právě že jiné jsem u nás nikde nesehnala. No samice po porodu vždy strašně stratili na váze a i když dostávali až 2x vetší dávku trvalo dlouho než se zase dostali do optimální kondice, to samé mláďata, ale i samice bez mladých mi na granulích hubli. Přemýšlím o tom že jim budu krmit pouze jádro a na nějaké předražené granule se vykašlu, jen jsem nikde nenašla optimální poměr komponentů. Jinak sena a píce mají vždy dostatek vody také, přeléčeni na kokcidie jsou všichni krom měsíc starých mláďat. Hlavně i když jak samci tak samice dostali jakoukoliv dávku granulí pořád byli hladový..

30.7.2016 22:23
skodovak

XXX.XXX.241.252

Jája96 napsal(a):
Právě že jiné jsem u nás nikde nesehnala. No samice po porodu vždy strašně stratili na váze a i když dostávali až 2x vetší dávku trvalo dlouho než se zase dostali do optimální kondice, to samé mláďata, ale i samice bez mladých mi na granulích hubli. Přemýšlím o tom že jim budu krmit pouze jádro a na nějaké předražené granule se vykašlu, jen jsem nikde nenašla optimální poměr komponentů. Jinak sena a píce mají vždy dostatek vody také, přeléčeni na kokcidie jsou všichni krom měsíc starých mláďat. Hlavně i když jak samci tak samice dostali jakoukoliv dávku granulí pořád byli hladový..

Zajímavá odpověď..

1.Granule všech značek kromě biokronu, se dají sehnat snad už šude..
2. Dvořákovci je Pytel 50kg max.500kč
3.Samice po porodu vždy něco ztratí
4.Králíci nepřibírají při jakékoliv dávce?..hloupost a ještě hazard se zdravím..
dospělý jedinec je 120-150g na den, nejlépe dvě dávky a v pohodě prospívají
mrnata postupně a osobně je najedu plynule na neomezené dávky dokud jsou u samice...
Samice kojící má u mně cca 200g den/než vylezou a začnou žrát mladí, čekající o něco méně
5.Myslíte že králík bude lépe přibírat na jakékoliv jiné domácí směsy stejně jako na kvalitních granulích se vším co králík potřebuje? omyl!

atd..

30.7.2016 22:28
awake

XXX.XXX.115.226

Chovám zakrslíky a krmím Energys bez léčiva + celoročně seno. Kojícím přidávám ještě ovesné vločky (1:1 granule, vločky) a dávám na "chuť" listy pampelišek. Ze začátku nechávám pořád v misce a jak mladí rostou dávám méně na příděl, protože se mi zdá že mladí do 3měsíců rychle vyrostou a samice během odchovu naberou. V dospělosti mají mladí ale váhu dle standardu.
Na kokcidiózu nepřeléčuji dospělé a ani mladé.

30.7.2016 22:32
skodovak

XXX.XXX.241.252

Píšu tedy u středního plemena dávku, abych nebyl napadnut...

30.7.2016 22:32
Jája96

XXX.XXX.79.12

skodovak napsal(a):
Zajímavá odpověď..

1.Granule všech značek kromě biokronu, se dají sehnat snad už šude..
2. Dvořákovci je Pytel 50kg max.500kč
3.Samice po porodu vždy něco ztratí
4.Králíci nepřibírají při jakékoliv dávce?..hloupost a ještě hazard se zdravím..
dospělý jedinec je 120-150g na den, nejlépe dvě dávky a v pohodě prospívají
mrnata postupně a osobně je najedu plynule na neomezené dávky dokud jsou u samice...
Samice kojící má u mně cca 200g den/než vylezou a začnou žrát mladí, čekající o něco méně
5.Myslíte že králík bude lépe přibírat na jakékoliv jiné domácí směsy stejně jako na kvalitních granulích se vším co králík potřebuje? omyl!

atd..

Je mi jasbé že něco ztratí ale ne snad tolik aby byli jen kost a kůže. Samicím v období klidu dávám půl odměrky cca těch 100g březím jednu odměrku, a když jsou s mláďaty tak dvě, hlavně koukám na to kolik sežere samice a kolik mláďata. Musím pořádně pohledat na internetu kde seženu granule pro kojící, tam kde jsem kupovala do ted mají na výběr pouze z těch z Dynína a energys. Snažím se jim přilepšit i zeleninou, občas kousek chleba, ovoce. Samci prospívají ale ty samice ne, některé ani když nemají mladé. Nasypu do misky a hned se vrhají, sežerou a stejně nemají dost. Březím dávám nějakou směs vitamínů, dávala jsem i pivovarské kvasnice. Hledám pro ně nějaké přijatelné řešení, aby mi dobře prospívali, behubli ani netloustli. Myslela jsem žekdyž přidám třeba oves ke stávajícímu krmení že jim to pomůže alespoň trochu nabrat.

30.7.2016 22:38
Jája96

XXX.XXX.79.12

awake napsal(a):
Chovám zakrslíky a krmím Energys bez léčiva + celoročně seno. Kojícím přidávám ještě ovesné vločky (1:1 granule, vločky) a dávám na "chuť" listy pampelišek. Ze začátku nechávám pořád v misce a jak mladí rostou dávám méně na příděl, protože se mi zdá že mladí do 3měsíců rychle vyrostou a samice během odchovu naberou. V dospělosti mají mladí ale váhu dle standardu.
Na kokcidiózu nepřeléčuji dospělé a ani mladé.

Energys jsem kupovat nechtěla protože jsem nikde nepřišla na složení ani na oficiálních stránkách není přesně napsáno z jakých obilovin atd se gramule skládají.. :( už nevím co jim dát aby byli pořád tak nějak ve formě, mám sice jen 9 kusů chovných ale i tak si nevím s tím krmením rady.. :/.

30.7.2016 22:39
skodovak

XXX.XXX.241.252

Rozhodíte si složení granulí a budete mít nejspíš problém ještě větší, už ale třeba i smrtelný.. a nijak si určitě nepomůžete..

Pamlsky pokud nemáte problém asi proč ne, ale kromě vitamínů, bych v tom nic nehledal co do váhy..já nedávám vůbec nic..

5íkáte Energys mají, ten je dobrý, ale většinou dražší v běžných chov.potřebách..já vhodný obchod scháněl dlouho, ale vyplatí se hledat..

Co se týče vrhání po jídle - to bych u jistých samic musel krmit stále... ovšem pokud ubývají na váze..vždy mi stačilo maximálně lehce zvýšit dávku...

pokud se jednalo o samce, buď jsem míchal chovné+výkrmové nebo je nechal na výkrmech, aby to dohnaly..

30.7.2016 22:41
skodovak

XXX.XXX.241.252

Jsou osvědčené...že to nepíšou je zajímavé - nicméně když vám to napíšou jiní a stejně to v tom třeba není? neuděláte nic.

30.7.2016 22:51
awake

XXX.XXX.115.226

Máte pravdu. Také jsem sháněla informace a na internetu jsem nikde složení nenašla. Posílám složení alespoň klasik. Měla bych mít ještě Champion, ale to momentálně nemám u sebe.
Snad to přečtete

30.7.2016 23:21
jardagin

XXX.XXX.167.9

Jája96 napsal(a):

Jestli samice hubli na granulích tak staly za prd a pak se nedivím že chcete přejít na klasiku. Poměry a v tom je zakopany pes. Každy vam tady řekne sve ale u vas se to musí vychytat. u klasickeho krmení budete muset doplnovat i vytamíny. bud zeleninou nebo travou a nebo acidomidem a tak dale a u tohohle si velice rychle naběhnete na problem, než to vychytate nějaky uhyn bude.Zavolejte si do De Haus, přímo panu Bartakovi a on vam to řekne a nebo pošle. Zkuste zavolat i Dvořakum jestli tam někde u vas někoho nezavaží.

Chovatel Lada

31.7.2016 08:57
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Jája96 napsal(a):
Dobrý večer,

Především nemůžete vaše plemena králíků krmit jako hybrid jardagin,
při krmení vašich králíků musíte používat rozum, vaši králíci nejsou
hybridi, někdy míň KKS je pro kondici králíků lepší...
Chovatel Lada.

31.7.2016 09:22
jardagin

XXX.XXX.167.9

Chovatel Lada napsal(a):
Především nemůžete vaše plemena králíků krmit jako hybrid jardagin,
při krmení vašich králíků musíte používat rozum, vaši králíci nejsou
hybridi, někdy míň KKS je pro kondici králíků lepší...
Chovatel Lada.

Uklidni se. Ja nejsem žadny hybrid. davej si bacha na to co říkaš šašku.

Ja neradím že je ma krmit jako hybridy ale snažím se ji poradit jake granule ty chytrej. placaš tady kraviny, Na rozdíl ja o kralicích něco vím. ty větvičko. Běž si posuzovat.

31.7.2016 10:12
Jája96

XXX.XXX.79.12

awake napsal(a):
Máte pravdu. Také jsem sháněla informace a na internetu jsem nikde složení nenašla. Posílám složení alespoň klasik. Měla bych mít ještě Champion, ale to momentálně nemám u sebe.
Snad to přečtete

Děkuji :).

Chovatel Lada

31.7.2016 10:22
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

jardagin napsal(a):
Uklidni se. Ja nejsem žadny hybrid. davej si bacha na to co říkaš šašku.

Ja neradím že je ma krmit jako hybridy ale snažím se ji poradit jake granule ty chytrej. placaš tady kraviny, Na rozdíl ja o kralicích něco vím. ty větvičko. Běž si posuzovat.

To jsem myslel že máte doma Brojléři, čistokrevný králíci jsou trochu
jiné umění, tam nadváha ve standartu se trestá body dolů...
Já si myslím, že to není krmivem KKS, tam to chce prvně proléčit celý chov...
a začít krmit jako výstavní králíky...
Chovatel Lada.

31.7.2016 10:32
jardagin

XXX.XXX.167.9

Chovatel Lada napsal(a):
Chovatel Lada.

Jasně ale to neznamena že jsem neměl a nemam čistokrevna masna plemena a těch mam za sebou hodně. To že mam i hybridy a to jen zjedineho duvodu.spojil jsem koníček s vydělkem.

31.7.2016 10:33
rabbit

XXX.XXX.11.211

awake napsal(a):
Snad to přečtete

Klasik:
ENERGYS Králík Klasik Krmivo pro králíky bez obsahu antikokcidika. Je proto vhodné pro závěrečnou fázi výkrm Popis Granulované krmivo bez antikokcidika, které je určené pro výkrm králíků min.5 dní před porážkou. Podporuje vysokou zmasilost a vynikající chuťové vlastnosti králičího masa. Analytické složky Hrubý protein 16.50 %, Hrubé oleje a tuky 3.00 %, Hrubá vláknina 17.50%, Hrubý popel 7.40 %, Lysin 0.70 %, Methionin 0.29 %, Vápník 0.90 %, Fosfor 0.60 %, Sodík 0.25 % Doplňkové látky E672 Vitamin A 8000.00 m.j./kg, E671 Vitamin D3 2000.00 m.j./kg, Vitamin E (alfa-tokoferol) 32.00 mg/kg, E4 Měď (síran měďnatý pentahydrát) 12.00 mg/kg, E6 Zinek (síran zinečnatý monohydrát) 56.00 mg/kg, E5 Mangan (oxid manganatý) 48.00 mg/kg, E1 Železo (síran železnatý monohydrát) 32.00 mg/kg, E8 Selen (seleničitan sodný) 0.30 mg/kg, E2 Jód (jodičnan vápenatý bezvodý) 1.00 mg/kg /

Champion:
ENERGYS Králík Champion Krmivo pro výstavní králíky podporující kvalitu a růst srsti. Obsahuje zvýšené množství zinku a methioninu.Neobsahuje antikokcidikum. Popis Vysoce jakostní granulované krmivo bez obsahu antikokcidika, které je určené pro výstavní králíky. Obsahuje zvýšený podíl methioninu a zinku, čímž významně podporuje kvalitu srsti. Analytické složky Hrubý protein 16.50 %, Hrubé oleje a tuky 3.40 %, Hrubá vláknina 16.70 %, Hrubý popel 7.50 %, Lysin 0.70 %, Methionin 0.70 %, Vápník 0.90 %, Fosfor 0.59 %, Sodík 0.25 %. Doplňkové látky E672 Vitamin A 10050.00 m.j./kg, E671 Vitamin D3 1005.00 m.j./kg, Vitamin E (alfa-tokoferol) 40.00 mg/kg, E4 Měď (síran měďnatý pentahydrát) 10.00 mg/kg, E6 Zinek (oxid zinečnatý) 98.00 mg/kg, E6 Zinek (síran zinečnatý monohydrát) 65.00 mg/kg, E5 Mangan (oxid manganatý) 40.00 mg/kg, E1 Železo (síran železnatý monohydrát) 50.00 mg/kg, E8 Selen (seleničitan sodný) 0.20 mg/kg, E2Jód (jodičnan vápenatý bezvodý) 1.00 mg/kg, E3 Kobalt (Bis(uhličitan), tris(hydroxid) kobaltnatý monohydrát) 0.30 mg/kg.

Našel jsem to na svetkrmiv cz

31.7.2016 10:34
jardagin

XXX.XXX.167.9

Chovatel Lada napsal(a):
Chovatel Lada.

Proč by měla prolečit. nepíše nic o kokc.

Používa proste nekvalitní granule to je cele. Takovym granulím ja říkam že jsou složene na koleně.

Chovatel Lada

31.7.2016 10:43
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

jardagin napsal(a):
Proč by měla prolečit. nepíše nic o kokc.

Používa proste nekvalitní granule to je cele. Takovym granulím ja říkam že jsou složene na koleně.

Podle čeho tvrdite že podává nekvalitní Granule, vy jste ty granule skoumal...

31.7.2016 10:48
Jája96

XXX.XXX.79.12

rabbit napsal(a):
Klasik:
ENERGYS Králík Klasik Krmivo pro králíky bez obsahu antikokcidika. Je proto vhodné pro závěrečnou fázi výkrm Popis Granulované krmivo bez antikokcidika, které je určené pro výkrm králíků min.5 dní před porážkou. Podporuje vysokou zmasilost a vynikající chuťové vlastnosti králičího masa. Analytické složky Hrubý protein 16.50 %, Hrubé oleje a tuky 3.00 %, Hrubá vláknina 17.50%, Hrubý popel 7.40 %, Lysin 0.70 %, Methionin 0.29 %, Vápník 0.90 %, Fosfor 0.60 %, Sodík 0.25 % Doplňkové látky E672 Vitamin A 8000.00 m.j./kg, E671 Vitamin D3 2000.00 m.j./kg, Vitamin E (alfa-tokoferol) 32.00 mg/kg, E4 Měď (síran měďnatý pentahydrát) 12.00 mg/kg, E6 Zinek (síran zinečnatý monohydrát) 56.00 mg/kg, E5 Mangan (oxid manganatý) 48.00 mg/kg, E1 Železo (síran železnatý monohydrát) 32.00 mg/kg, E8 Selen (seleničitan sodný) 0.30 mg/kg, E2 Jód (jodičnan vápenatý bezvodý) 1.00 mg/kg /

Champion:
ENERGYS Králík Champion Krmivo pro výstavní králíky podporující kvalitu a růst srsti. Obsahuje zvýšené množství zinku a methioninu.Neobsahuje antikokcidikum. Popis Vysoce jakostní granulované krmivo bez obsahu antikokcidika, které je určené pro výstavní králíky. Obsahuje zvýšený podíl methioninu a zinku, čímž významně podporuje kvalitu srsti. Analytické složky Hrubý protein 16.50 %, Hrubé oleje a tuky 3.40 %, Hrubá vláknina 16.70 %, Hrubý popel 7.50 %, Lysin 0.70 %, Methionin 0.70 %, Vápník 0.90 %, Fosfor 0.59 %, Sodík 0.25 %. Doplňkové látky E672 Vitamin A 10050.00 m.j./kg, E671 Vitamin D3 1005.00 m.j./kg, Vitamin E (alfa-tokoferol) 40.00 mg/kg, E4 Měď (síran měďnatý pentahydrát) 10.00 mg/kg, E6 Zinek (oxid zinečnatý) 98.00 mg/kg, E6 Zinek (síran zinečnatý monohydrát) 65.00 mg/kg, E5 Mangan (oxid manganatý) 40.00 mg/kg, E1 Železo (síran železnatý monohydrát) 50.00 mg/kg, E8 Selen (seleničitan sodný) 0.20 mg/kg, E2Jód (jodičnan vápenatý bezvodý) 1.00 mg/kg, E3 Kobalt (Bis(uhličitan), tris(hydroxid) kobaltnatý monohydrát) 0.30 mg/kg.

Našel jsem to na svetkrmiv cz

Děkuji takže jim prostě koupím od Energys tu řadu champion a uvidíme.

he ,

31.7.2016 10:50
he  ,

XXX.XXX.87.253

zdraví . napsal(a):
Já se snažím krmit co nejpřírodněji tzn.-větve jabloní a lípy, smrku, černobýl, luční trávy, a pěstuju si topinambury, které skrmim celé i s hlízami, konopí seté. Vše jako doplněk ke granulím.

Dobrý den,
není konopí jedovaté? A jaké množství topinamburu? Je jehličí přirozená potrava?
děkuji za odpověď.

31.7.2016 11:12
rabbit

XXX.XXX.11.211

Jája96 napsal(a):
Děkuji takže jim prostě koupím od Energys tu řadu champion a uvidíme.

Champion je "hladový" krmil jsem s nim jen kolem výstav ale jinak se mi osvědčil klasik bez léčiva. Míchal jsem ho s ovsem. Vzhledem k tomu že dodavatel přešel na jiného výrobce krmiv, musel jsem se i já poohlédnout jinde.
Jak tu už nekdo psal, nejsou granule jako granule i když cena bývá lákavá

31.7.2016 11:41
Jája96

XXX.XXX.79.12

rabbit napsal(a):
Champion je "hladový" krmil jsem s nim jen kolem výstav ale jinak se mi osvědčil klasik bez léčiva. Míchal jsem ho s ovsem. Vzhledem k tomu že dodavatel přešel na jiného výrobce krmiv, musel jsem se i já poohlédnout jinde.
Jak tu už nekdo psal, nejsou granule jako granule i když cena bývá lákavá

Tak já už teda opravdu nevím :D co těm mejm potvorám koupit, jsem tu z toho vedle jak ta jedle :D.

31.7.2016 16:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Krmila jsem Energys Klasik (bez léčiva), přednostně samozřejmě králíky ve výkrmu + jsem je s ovsem dávala i kojícím samicím a ok. Tyhle granule koupíte v kam.obchodě i v mnoha mnoha eshopech.
Nebo kupte Biostan od Biokronu, mají i variantu s přírodním léčivem (Emanox). Pytel 25 kilo, cena +- 300 kojící,280 chovní. Pošlou vám to i přepravkou Geiss, pokud to máte k nim daleko.
http://www.biokron.cz/sortiment/Sortiment-kralici.pdf.

Přidejte reakci

Přidat smajlík