Zvětšený lalok u králíka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2016 13:35
petája

XXX.XXX.103.202

Dobrý den,
jsem chovatelka drůbeže, chceme začít chovat králíky, žádné extra plemeno, jen křížence na maso...Dostala jsem dvě samice, jsou roční, chceme samozřejmě připouštět až na jaře...

Co mne znepokojuje je lalok, který mají pod bradou a také si myslím, že by mohly trochu zbubnout. Dal nám je místní zemědělec, který králíkům hodně dopřává...
Mohu nechat takovéto samičky na jaře zabřeznout? Může to být z překrmení?

Moc děkuji vám znalým za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2016 14:03

Některé samice pořádný lalok mají, i když nejsou tlusté. nekoukejte na lalok ale zvíře si prostě osahejte.

a i kdyby byly tlusté, do jara je dost a dost času dostat je do kondice.

18.9.2016 14:27

Lalok je dán hlavně geneticky a není ukazatelem výživného stavu samic.Tam je třeba se orientovat váhou a celkovým vzhledem.Pro samice do chovu je třeba ale upravit krmnou dávku.
Rozhodně nedávat kukuřici, chleb, ale oves, ječmen, větvičky, doplńovat vitamíny a minerály.Případně granule pro chovné jedince.

18.9.2016 14:42
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Měla jsem králici, lalok jak polštář, pod ním ještě "kalhotky"... lidi mi za ni nadávali horem dolem, že má zhubnout. Jednou chytila zánět kůže na čelisti a pod krkem, museli jsme ji tam vyholit a z toho laloku zbyl půlcentimetrový (!) záhyb kůže. Ten zbytek byly chlupy.
Souhlasím s uvedeným, samotný lalok prd znamená.

18.9.2016 15:17
petája

XXX.XXX.103.202

Aaaaa moc dekuji. Ja jen mela strach, aby to nebylo neco, co nema kralik mit. Zatim nemam s kraliky moc zkusenosti. Muj deda choval kraliky ve velkem a nepamatuji si, ze by nejaky lalok meli, proto se ptam...
Obe samice, jsou jinak v poradku, bez vytoku, spiny, zalepeni...a jsou to divosky...

18.9.2016 18:19
bronda

XXX.XXX.98.84

Lalok je záležitost genetická, ale také daná způsobem krmení. U výstavních kusů je to problém (u samců výluka). Existují "Lite" granule pro výstavní kusy, které tvorbu laloků omezují. Také s tím bojuji. Mám samice, které kolem roku pustí větší lalok a zase jednu, tříletou, která je bez laloku. Myslím, že těm, které k laloku mají genetické dispozice jsem trochu pomohl větší dávkou jádra a granulí. U výstavních kusů přecházím na Berkel Futter Lite. U starších chovných snižuji dávku jádra. Uvidím příští rok jak se to projeví. Pokud máte samice jen na maso, je to jedno. Naopak se říká (nevím co je na tom pravdy), že samice s lalokem jsou mléčnější.

19.9.2016 14:08
mustela.erminea

XXX.XXX.48.135

Lalok je ovlivněn způsobem krmení dost podstatně. Genetika samozřejmě hraje svou roli taktéž, některá zvířata mají sklon k tvorbě laloků větší, jiná menší. Když už se ale jednou vytvoří, tak nezmizí, proto i hubené zvíře lalok mít může.
Dle fotky soudě, se mi samice zatloustlá opravdu jeví, takže mírné (nikoli drastické) snížení hmotnosti by neuškodilo.

19.9.2016 17:58
bronda

XXX.XXX.98.84

Rád Vás tu zase po drahně dlouhé době vidím, Mustelo!

19.9.2016 20:39
petája

XXX.XXX.103.202

mustela.erminea napsal(a):
Lalok je ovlivněn způsobem krmení dost podstatně. Genetika samozřejmě hraje svou roli taktéž, některá zvířata mají sklon k tvorbě laloků větší, jiná menší. Když už se ale jednou vytvoří, tak nezmizí, proto i hubené zvíře lalok mít může.
Dle fotky soudě, se mi samice zatloustlá opravdu jeví, takže mírné (nikoli drastické) snížení hmotnosti by neuškodilo.

Děkuji...holky jsou zatím u původního chovatele, doděláváme králikárnu a budu si je brát za 14 dní. Jakým krmením jim mohu váhu trochu, zredukovat"? Ptam se proto, abych věděla, co si mám připravit...Předpokládám, že se mám asi vyhýbat klasům kukuřice, kterých tam mají hojně...

21.9.2016 04:58
MARCEL 666

XXX.XXX.30.220

Zdravim lalok nevadi po mladych zmizi...

21.9.2016 10:12
DědaJarda

XXX.XXX.111.195

Dobrý den, lalok u samice je znak toho, že samice je dobrá. Samice 4,5 - 5 kg je normál. Pokud je "zatloustlá", nenaděláte s ní nic. I když ji budete držet na dietě, zhubne o venkovní tuk, vnitřní nezhubne i kdyby "chcípla" hladem. Jestli si myslíte, že je tlustá, dejte ji na omáčku - na ní si pochutnáte. Kupte samice od pana Kočára, z těch budete mít radost. Držte se jeho rad. Nekrmte chlebem, rohlíky, kukuřičné klasy.
http://www.biokron.cz/sortiment/Sortiment-kralici.pdf například zde se podívejte na složení krmení pro samice, podle toho se držte a neprohoupíte.
Pozor na mor králíků a myxomatózu. Nejméně jednou za rok mor a dvakrát myxošku. Vyplatí se. Jinak přeji mnoho zdaru:"Ať Vám ty potvory dupou!" DJ:

21.9.2016 19:14
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

MARCEL 666 napsal(a):
Zdravim lalok nevadi po mladych zmizi...

Že by lalok zmizel po mladých, to slyším poprvé...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík