Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.9.2016 13:25
ralema

XXX.XXX.249.253

Dobrý den
dnes jsem zpozorovala u 2,5 měsíčního králíka zvláštní chování, čistila jsem kotec a králík seděl a najednou začal pískat, prohlédli jsme ho a nikde nic. Po hodině jsem šla přes dvůr a králík dostal něco jako epileptický záchvat, nekontrolovatelně sebou mrskal v králíkárně a pištěl. Ihned jsem ho dala od ostatních pryč, totéž udělal asi za 5 minut znovu, pak zůstal bezvládně ležet. Ještě dýchal, žádný výtok a ni krev z nosu, ani průjem, žádné vrzání zuby, prostě nic. Králíci jsou vakcinovaní. Manžel ho klepnul aby se netrápil. Co by to mohlo být? Setkal se někdo s něčím podobným? Děkuji.

20.9.2016 13:42
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

ralema napsal(a):
Dobrý den
dnes jsem zpozorovala u 2,5 měsíčního králíka zvláštní chování, čistila jsem kotec a králík seděl a najednou začal pískat, prohlédli jsme ho a nikde nic. Po hodině jsem šla přes dvůr a králík dostal něco jako epileptický záchvat, nekontrolovatelně sebou mrskal v králíkárně a pištěl. Ihned jsem ho dala od ostatních pryč, totéž udělal asi za 5 minut znovu, pak zůstal bezvládně ležet. Ještě dýchal, žádný výtok a ni krev z nosu, ani průjem, žádné vrzání zuby, prostě nic. Králíci jsou vakcinovaní. Manžel ho klepnul aby se netrápil. Co by to mohlo být? Setkal se někdo s něčím podobným? Děkuji.

Tak začíná forma Moru...jak je dlouho, kdy jste očkovali?Pokud je o kratší dobu než cca 10 dní, tak je to mor, ale i tak si myslím, že právě mor to je...

20.9.2016 14:01
ralema

XXX.XXX.249.253

Očkování bylo před 14 dny.

20.9.2016 14:45
jardagin

XXX.XXX.167.9

ralema napsal(a):
Očkování bylo před 14 dny.

Je to na 100% mor.

20.9.2016 20:28
horal

XXX.XXX.58.245

Nestrašte, Při moru se tvoří z nosu krvavá pěna a v křečích zaklání hlavu. Krvavá pěna se pak objeví i u jiných tělesných otvorů. (nic z toho tazatel nepopsal) Během několik hodin by se to projevilo minimálně u 30% králiků v chovu. Přesto bych ale veterináře navštívil, může to být cokoliv a iniciovat to mohla třeba vyší koncentrace čpavku při odkrytí podestýlky anebo obyčejný stres. Může to být také tou vakcinací, občas se stane že tělo zvířete látku nepříjme a nevytváří si protilátky.

21.9.2016 08:49
jardagin

XXX.XXX.167.9

To není strašení. Už jsme to tady někde probírali, u moru jsou už zname případy rychlejší formi bez přiznaku a to i krve a krvave pěny u nosu.

Proč si myslíte že by se to projevilo u 30% kraliku.jestli si tento kralik nevytvořil protilatky a ostatní ano. Tak nechapu.

Hledat jestli kralik pošel na mor muže každy sam na pohrudnici tam je to 100%.

Nevěřím tomu že by tohle zpusobil stres a nebo vyšší obsah čpavku.

22.9.2016 14:49
ralema

XXX.XXX.249.253

Tak včera neuhynul žádný kus, dnes opět stejný kotec a králík 2,5 měsíce natažený zvrácená hlava, po otevření králíka vnitřnosti jako játra plíce střeva beze změn, odpoledne jsem našla v jiném kotci 25 denní králíče které se ztěžka pohybovalo, zadní nožky ho nenesly, snažil se plazit, ale převracel se na bok. Nebyl to slabý kus, pěkný, silný a vitální ještě ráno v pořádku. neměl ani vystouplou páteř. Dle toho co se uvádí je, že věková rezistence na mor odolnost králíčat 4-6 týdnu 100% tak teď už fakt nevím o jaké onemocnění může jít?

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2016 16:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Příčinu úhynu vám řekne jen pitva.Zde jsou to jen dohady.Může to být mor.V zahraničí je už nová mutace moru která napadá i králíčata mladší než měsíc.Je jen otázkou času kdy se objeví, či už objevil, i u nás.Může to být i kokcidióza.Ta se také může u mláďat projevit náhlým úhynem, bez velkých příznaků.Může to být i nedostatek vlákniny, moje zkušenost ověřená pitvou, kdy náhle, bez viditelných příznaků, uhynuli krátce po sobě 2 nejsilnější, tím i nejžravější, králíci z vrhu.Pokud jste očkovala ve 2 měsících, tedy mladší než 10 týdnů, je možné, že si všechna králíčata nevytvořila potřebnou imunitu, jelikož měla ještě nějaké protilátky od matky.Sama očkuji mor v 6ti,9ti a 12 týdnech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík