Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2016 07:58
jardadc

XXX.XXX.142.226

Dobry den, stalo se vam nekomu to same? Kralici na jare ockovani proti moru, v zari mormix. Pred dvouma dny zacali chcipat, do dnes 32ks. Kolegovi cca 15 km odemne to same. Mate nekdo tu samou zkusenost?

12.10.2016 19:02
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

jardadc napsal(a):
Dobry den, stalo se vam nekomu to same? Kralici na jare ockovani proti moru, v zari mormix. Pred dvouma dny zacali chcipat, do dnes 32ks. Kolegovi cca 15 km odemne to same. Mate nekdo tu samou zkusenost?

Pokud jste někde v okolí Brna, spojte se s MVDR Martincem, který od Vás vezme uhynulé kusy a zjistí jestli je to ten NOVY mor...už je toho plné Německo a i prý další státy...

12.10.2016 20:04
jardadc

XXX.XXX.199.35

chovatel 30 napsal(a):
Pokud jste někde v okolí Brna, spojte se s MVDR Martincem, který od Vás vezme uhynulé kusy a zjistí jestli je to ten NOVY mor...už je toho plné Německo a i prý další státy...

Jsem z druhé strany čech.10 km od Německa. Pitvu jsem samozřejmně nechal udělat ( čekám na výsledek ) samotného mne zajímá co je to za svinstvo.

13.10.2016 10:26
chovatell

XXX.XXX.185.219

Zřejmě půjde o RHDV2 - novou mutaci moru.Asi je jen otázka času kdy to proletí celou republikou. Očkování u nás je zatím nedostupné pokud vím.

13.10.2016 17:44
hornysaris

XXX.XXX.225.31

Mohli by ste popísať priebeh ochorenia či úhynu? Ktoré králiky hynuli ako prvé, malé králičatá či staré králiky?

Vyzerá, že toto prebieha aj u nás na hornom šariši.

13.10.2016 19:40
jardadc

XXX.XXX.199.35

hornysaris napsal(a):
Mohli by ste popísať priebeh ochorenia či úhynu? Ktoré králiky hynuli ako prvé, malé králičatá či staré králiky?

Vyzerá, že toto prebieha aj u nás na hornom šariši.

Nejprve to postihlo 4 měsíční hnízda, poté okocené samice a teď už i 14 denní králičata.
Králík začne posedávat v rohu po par hodinách leží na boku, když ho chci zvednout tak přepadá z boku na bok a po chvíli umírá. U cca 50% měli králici krvavou pěnu u nosu. Po otevření nebyli patrné žádné změny. Vše bylo na první pohled jako u zdravého kusu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2016 20:02

To napadá i očkované králíky?

13.10.2016 20:42
waw

XXX.XXX.105.91

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Kralici na jare ockovani proti moru, v zari mormix.

13.10.2016 20:45
skodovak

XXX.XXX.241.252

Někde to tu v nějakém vlákně je, že na to vakcína na běžný mor nefunguje a jiná tu zatím není.

Máme se na co těšit.. ach jo, doufám, že brzo bude vakcína.

13.10.2016 21:02
jardadc

XXX.XXX.144.95

Ano i ockovane. Uvidim co rekne pitva.

13.10.2016 21:06

Zatím je doporučeno opakované očkování, alespoň 3x.Rovněž je doporučeno 2-3 týdny před výstavou králíky přeočkovat a i nově nakoupené králíky přeočkovat.Bohužel oficiálně není zatím u nás výskyt hlášen.Asi si to postižení chovatelé nechávají pro sebe, ale je třeba každý větší úhyn konzultovat s veterináři a zajistit pitvu.

13.10.2016 21:08
skodovak

XXX.XXX.241.252

No to je u nás normální, " co kdyby to zjistil soused"

očkování jakože 3x ročně?.. teď jsem očkoval před měsícem podruhé, že bych jim pod stromeček dal třetí dávku?..

13.10.2016 21:53

skodovak napsal(a):
No to je u nás normální, " co kdyby to zjistil soused"

očkování jakože 3x ročně?.. teď jsem očkoval před měsícem podruhé, že bych jim pod stromeček dal třetí dávku?..

Očkování 3x po sobě od nejranější doby kdy lze očkovat.Očkuji mor od 6 týdnů, pak v 9 a ve 12týdnech a výstavní jsem očkovala ještě 2x, ale ty co mám na výstavy listopad, prosinec budu očkovat ještě alespoň jednou.Chovní jsou letos naočkovaní už 5x.

13.10.2016 21:55
skodovak

XXX.XXX.241.252

Střídáte vakcíny nebo všechno stejná?...

13.10.2016 22:01

Očkuji Pestorin, zatím jsem problém neměla.

13.10.2016 22:03
jardadc

XXX.XXX.144.95

Očkuji Pestorin, zatím jsem problém neměla.

Ja 16 let take ne.

13.10.2016 22:05

jardadc napsal(a):
Ja 16 let take ne.

Tak budeme věřit, že nám to vydrží i nadále.Také s ním očkuji mnoho let.

13.10.2016 22:16
skodovak

XXX.XXX.241.252

Já momentálně kastorex.

14.10.2016 06:26

Jestli je to nový druh, opravdu pomůže častější očkování? Jak to vlastně funguje? Protože i očkování je zátěž pro organismus, aby jim to člověk necpal zbytečně.

14.10.2016 06:48
hokrví

XXX.XXX.105.226

Bude to asi jako s očkováním proti chřipce u lidí, je to dobrá věc jak praví lékař, ale na některé mutace chřipky to nefunguje a podle mne to tak bude i s novou mutací moru.

14.10.2016 09:57
mikimajky

XXX.XXX.10.207

Tiež si myslím že v ak je vírus voči očkovacej látke rezistentný nemá vôbec zmysel preventívne preočkovávať dva, či tri razy. Tu sa asi nedá nič iné robiť iba čakať kým veci nevyvinú nový druh vakcíny na konkrétny kmeň vírusu.

14.10.2016 10:42
hornysaris

XXX.XXX.234.45

Presne, tak ako opisujete, aj s tou krvou, hynulo to v priebehu 3 dní. iťVčera mi dohynul jeden vrh, v jednom koterci. Vzápätí som našla uhynutého králika v inom koterci vzdialeného cca 150 m. Musela som dať 5 králikov zabiť. Dnes som nenašla žiadne uhynuté. Dúfam, že niečo ostane.

14.10.2016 13:50
marvan

XXX.XXX.233.27

Tak Švýcaři již na nový virus už používají vakcinu. Jak je účiná, odkud pochází to nevím, ale ani cena není zatím nijak přátelská, mají tam doporučenou cenu cca 150 Kč za kus, ale jsou to švýcarské ceny, u nás to pak asi následně bude v podobné cenové relaci jako je to nyní, možná lehce dražší. V německu zatím nic nemají, protože schvalovací řízení a testy jsou náročnější a zdlouhavější, ale asi budou následně vycházet z té samé vakciny.
No a jak je to u nás, tak to netuším, ale snad brzy na to budou reagovat. Tak doufám, že do té doby dokuď nebude vakcina u nás, tak to můj chov nepotká.

Nový virus moru by měl napadat hlavně mladá mláďata, která ještě nebyly očkovaná, starší jedinci očkovaní již proti původnímu moru by měli být odolnější proti nové verzi moru, je tomu tak ? Nebo přicházíte nákazou o celý chov ?

14.10.2016 15:49
jardadc

XXX.XXX.144.95

marvan napsal(a):
Tak Švýcaři již na nový virus už používají vakcinu. Jak je účiná, odkud pochází to nevím, ale ani cena není zatím nijak přátelská, mají tam doporučenou cenu cca 150 Kč za kus, ale jsou to švýcarské ceny, u nás to pak asi následně bude v podobné cenové relaci jako je to nyní, možná lehce dražší. V německu zatím nic nemají, protože schvalovací řízení a testy jsou náročnější a zdlouhavější, ale asi budou následně vycházet z té samé vakciny.
No a jak je to u nás, tak to netuším, ale snad brzy na to budou reagovat. Tak doufám, že do té doby dokuď nebude vakcina u nás, tak to můj chov nepotká.

Nový virus moru by měl napadat hlavně mladá mláďata, která ještě nebyly očkovaná, starší jedinci očkovaní již proti původnímu moru by měli být odolnější proti nové verzi moru, je tomu tak ? Nebo přicházíte nákazou o celý chov ?

Bohuzel to napada i dvou i trilete chovne kusy.

14.10.2016 16:05

Tady jsem našla překlad:
http://zocschmoravskebranice.eu/sklad/Mor-2-RKZ.pdf.

Tady píše MVdr.Martinec.Sjedte níže.

http://www.rexklub.websnadno.cz/Ruzne.html.

20.10.2016 16:17
jardadc

XXX.XXX.199.35

Tak konečně dorazila pitva

Patologicko-anatomické vyšetření :

Zevní ohledání: výživný stav dobrý, mírná dehydratace, perianální oblast čistá, klouby a končetiny nezměněné, srst matná, suchá a čistá

Patologickoanatomické vyšetření orgánů a tkání hlavy a krku: malé množství krvavého
hypostatického výpotku z tlamy, oči beze změn, tlama a jícen průchodné, sliznice trachey hemoragicky změněná, v luminu krvavá pěna

Patologickoanatomické vyšetření orgánů a tkání dutiny hrudní: srdce ochablé bez alterací na
endokardu a epikardu, plíce neohraničeně ložiskově až difúzně edematózně změněné, překrvené, šťavnaté na řezu, nedostatečně až nevzdušné

Patologickoanatomické vyšetření orgánů a tkání dutiny břišní: játra a slezina nezánětlivé, v žlučovém měchýři malé množství vodnaté žluči, ledviny s nezměněnou strukturou kůry a dřeně, bez zánětu na sliznici pánvičky ledvinné, močový měchýř naplněn větším množstvím moči, beze změn na sliznici, žaludek částečně naplněn homogenní vlhčenou kašovitou natráveninou, sliznice žaludku nezměněná, tenké střevo ochablé v celém rozsahu s řídkým viodnatě hlenovitým obsahem v luminu, bezmakroskopicky zřetelných zánětlivých změn na sliznici, v kaudální části nezánětlivého trávicího traktu odpovídající formující se trus

Použité metody stanovení: SOP 10.408 - Patomorfologické vyšetření obratlovců
Virologie : V orgánech králíka byl metodou ELISA zjištěn virus moru králíků (RHDV).

Závěr : Laboratorním vyšetřením byl zjištěn mor králíků.

20.10.2016 19:52

Takže je to klasický mor a nikoliv nová mutace RHDV2.Špatná imunita po očkování.Nemám dobrou zkušenost s očkováním kombinovanou vakcínou.

20.10.2016 21:41
jardagin

XXX.XXX.25.15

Takže je to klasický mor a nikoliv nová mutace RHDV2.Špatná imunita po očkování.Nemám dobrou zkušenost s očkováním kombinovanou vakcínou.

20.10.2016 21:45
jardagin

XXX.XXX.25.15

A hlavně mutace moru RHDV2 pokud vím tak ma velice rychle učinky. A u něj se pravě neprojevuje, nebo minimalně pěna u nozder.
Ma rychlejší pruběh.

20.10.2016 23:34
ines

XXX.XXX.120.160

jardadc napsal(a):

Dobrý den, můžete uvést místo, kde se mor vyskytuje? Taky chovám kraliky ve větším počtu, tak abych věděl co a jak se má.

děkuji.

21.10.2016 04:59
jardadc

XXX.XXX.130.206

Okoli Děčína.

21.10.2016 08:20

jardagin napsal(a):
A hlavně mutace moru RHDV2 pokud vím tak ma velice rychle učinky. A u něj se pravě neprojevuje, nebo minimalně pěna u nozder.
Ma rychlejší pruběh.

U nové mutace uvádí MvDr.Matrinec delší průběh onemocnění se zřetelnějšími klinickými příznaky postižení plic, jater, ledvin, nechutenstvím, ztížené dýchání, ale hlavně onemocní i mladí měsíční.

Přidejte reakci

Přidat smajlík