Roman836

XXX.XXX.80.4
Dobrý den, jsem začínající chovatel s dvěmi samicemi a jedním samcem kalifornského králíka, které chovám ve venkovní králíkárně. Blíží se únor a četl jsem, že je v únoru již čas na připouštění. Mohu nechat samice připustit hned na začátku února? Jaké máte v tomhle směru zkušenosti? Nebydlím nikde na horách, žádné kruté zimy u nás nejsou. Díky moc za rady.
Kaválek

XXX.XXX.41.167
Nevidím problém pokud na to mají věk a jsou dobre rostli.
Mně se polovina samic okotila na Štědrý den a druhou čekám kolem poloviny února. Vše ve venkovních králíkárnách. Můžete sice čekat s připouštěním na únor - králíci březňáci jsou klasika, ale pokud hnízda dobře zabezpečíte, neodkládal bych to. Teď jsou krásné slunečné dny a samice šly do říje jedna báseň.
Gocz

XXX.XXX.27.34
O tom jestli připouštět nebo ne, musí rozhodovat jejich momentální věk a kondice. Pokud jsou vyspělé a zdravotně v pořádku, tak se nemusíte bát. Ale klidně to nechte na příští týden - na úterý, ať mají pěkné datum narození - 3.3.2017.
Roman836
napsal(a):
Dobrý den, jsem začínající chovatel s dvěmi samicemi a jedním samcem kalifornského králíka, které chovám ve venkovní králíkárně. Blíží se únor a četl jsem, že je v únoru již čas na připouštění. Mohu nechat samice připustit hned na začátku února? Jaké máte v tomhle směru zkušenosti? Nebydlím nikde na horách, žádné kruté zimy u nás nejsou. Díky moc za rady.
Ono tak ani nejde zda-li připustit v únoru či ne. Samozřejmě samice musí být ve velmi dobré kondici, ale především se musí ramlovat. Jinak se můžete snažit o připouštění jak chcete a nepomůže ani názorná ukázka třeba i s videem.
waw
napsal(a):
Ono tak ani nejde zda-li připustit v únoru či ne. Samozřejmě samice musí být ve velmi dobré kondici, ale především se musí ramlovat. Jinak se můžete snažit o připouštění jak chcete a nepomůže ani názorná ukázka třeba i s videem.
Zda se bude, nebo nebude ramlovat musí chovatel odhadnout podle stavu pohlaví. Nikdy, ani na jaře, nepřipouštím samici, která není v říji.
Roman836

XXX.XXX.64.21
Děkuju všem. Samice jsou už dost zralé a věřím, že i v kondici. Dám jim do.kotce hnůj od samce a budu jim dávat celer a petržel. Podle toho, co jsem četl, by to mělo říji vyvolat.
Hlavně je pořádně krmte, at´jsou v dobré kondici, moje samice mají říji, že obracejí kotce vzhůru nohama a hází keramickými krmítky, ale mají smůlu, pán domu se rozhodl, že jich ještě máme dost, tak budeme připouštet později, zatím není kam spěchat..ještě jedna rada...ted´v zimě je pro mláďata vhodné vložit do kotce kotiště, kde si samice rychle vybuduje teplé hnízdo a máte větší šanci, že mladí neprochladnou nebo že je neroztahá po kotci..rozměry kotiště musí být odpovídající velikosti samice a na umístění záleží na velikosti kotců, kdy předpokládám, že je máte dost velké pro plánovaný odchov mláďat
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Roman836
napsal(a):
Připouštění v únoru a kocení v březnu, je jedno z nejlepších možností získat
kvalitní odchov. Zkušenosti mám dobré, já připouštím celý rok...
Únorové připouštění je klasika a myslím že už mnoho lidí zapomělo jaký mělo význam. V březnu bylo už lepší počasí a hlavně v době kdy mladí králičci začínali příjímat rostlinnou potravu byla k dispozici první travička, na ni se vykrmili a na podzim kdy už trávy nebylo šli králici na pekáč. Sena bylo pro králiky škoda, jako podřadná zvířata měli jenom to co upadlo živitelkám (kozám, kravám) od tlamy. Dnes je to jiné, jednak postavení králiků je někde jinde a také způsob krmení, jeho dostupnost a rozmanitost. To jenom tak v rychlosti k březňákům. Jinak připouštět můžete kdykoliv, pokud je samice svolná a samec při chuti. Do mínus deseti je i venkovní porod v pohodě. Pokud vám roztahá králičata a ty umrzniu, tak je to v samici a ta by je třeba roztahala i v létě. Ale i to je individuální. Je jasné že králičata dávají více energie do udržení tělesného tepla a tak je větší spotřeba krmení a menší přírůstky. Nejsou to nějaká velká čísla ale určitý vliv tam je. Záleží vždy na chovateli, jestli se mu to vyplatí a jaký má k tomu důvod mít nějakou starost navíc. Tím myslím zimní vrhy. Já připouštím celoročně a zrovna dnes se okotila mladá albínka. Zatím jsem do hnízda nešahal jenom tak z lehka a hnízdo je dost plné a pěkně přikryté. Chovu zdar.
Roman836

XXX.XXX.174.67
Děkuji všem za rady. Dnes jsem dal samicím petržel a celer a jedné dal hnůj od samce do kotce a druhou jsem se samcem v kotcích dokonce prohodil. Mělo by to vyvolat říji. Kdy ji mohu očekávat? Třeba už zítra? Nebo se to projeví až po delší době?
Pokud neni samice v říji to ještě neznamená že nezabřezne. Pokud je ochotná se pářit a nechá samce kopulovat tak říje se dostaví okamžitě po spáření a uvolní vajíčka. To jsou ale učebnicové poučky a každý tvor je jiný. To platí i u lidí. Mám kamaráda kterému lékaři sdělili že přirozenou cestou miminka nedosáhnou tak se pokusili o inseminaci. Po dvou pokusech (za několik desítek tisíc) to vzdali a smířili se stím že nebudou mít žádného potomka a pak blesk z jasného nebe a najednou se to povedlo i bez doktorů. Dneska mají zdravou čipernou holčičku. Proto zkušenost je jedna věc, ale příroda je mocná čarodějka a buď je vám nakloněná anebo se vám otočí zády. Můžete vše dělat správně a předpisově a ono to nejde a nejde. Mám samičku kterou momentálně připouštím i dva krát týdně. Je ochotná se pářit a sames ji dvakrát obskočí, ale za třidny začne rozhrabávat podestýlku a chce to znovu. Už byla připuštěna deset krát a nevím jestli to bylo naposled. Příjde mi jako prostitutka, přitom v říjnu měla sedm králičat. Stane se že některá samice vám zabřezne pět, šest krát za sebou a pak ne a ne a můžete změnit i samce. Prostě je to příroda.
Roman836

XXX.XXX.174.67
Ano, vím, že může zabřeznout i mimo říji, ale údajně v takovém případě je vrh výrazně slabší a tomu jsem chtěl předejít vyvoláním říje. Tak mě právě zajímá, kdy bych ji mohl očekávat, když jsem celer a petržel dal samicím dnes a dnes jsem jim také dal očuchat samce.
Roman836
napsal(a):
Děkuji všem za rady. Dnes jsem dal samicím petržel a celer a jedné dal hnůj od samce do kotce a druhou jsem se samcem v kotcích dokonce prohodil. Mělo by to vyvolat říji. Kdy ji mohu očekávat? Třeba už zítra? Nebo se to projeví až po delší době?
Nikdy jsem takovou magii neprovozovala .
Hrst vloček, kousek mrkve, kousek jablka...
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Nikdy jsem takovou magii neprovozovala .
Hrst vloček, kousek mrkve, kousek jablka...
Také vždy žasnu, co všechno lidé dělají.Mně také stačí oves, ječmen, trochu granulí, vojtěškových úsušků, slunečnice a Nutrimix. Pořádně krmit a nemám s připouštěním problém.Kromě léta, kdy samice nechávám přes největší vedra odpočinout, připouštím celý rok.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den má někdo vlastnoručně udělanou kotící bedínku prosím o foto díky (kotiště)