Zdravím, je zde někdo kdo chová obří plemena? Zajímalo by mně jak jsou vaše plemena na tom průměrně s mláďaty. Máte časté úhyny? Já se věnuji Belgickým obrům, nikdy jsem jiné nechovala takže nemám s čím porovnat. Průměrně mám ve vrhu 9-11 mladých sem tam mi samice vyhodí z hnízda jednoho ihned po narození.
Přidávám foto jednoho z podzimního vrhu, nyní čerstvě 3 měsíce.
Zdravím, já chovám FB. Mladých bývá dost různě. Vlastně to ani moc nezávisí na samici. Jednou má jen tři, jindy osm. Na druhou stranu, mám dvě a ty mívají vždy přes deset, i čtrnáct což, moc neoceňuji. Sama si nechá tak osm a i to je myslím zbytečně moc. K tomu krmení, začínám přikrmovat vločkami a mrkví, postupně nahý oves a granule, pak přidávám ječmen, slunečnici a kukuřici a jeden díl granulí pro nejmenší selata s mlékem, nahý oves nahradím klasickým. Tvoří tak 40 procent směsi. Jinak pravidelně řepu, vařené brambory, nebo mrkev. Seno a voda je samozřejmostí. Málem bych zapomněl, tu směs ještě naredim 1/3 vojtěškových granulí kvůli dostatku vlakniny a vápníku.
petrlcr
napsal(a):
Zdravím, já chovám FB. Mladých bývá dost různě. Vlastně to ani moc nezávisí na samici. Jednou má jen tři, jindy osm. Na druhou stranu, mám dvě a ty mívají vždy přes deset, i čtrnáct což, moc neoceňuji. Sama si nechá tak osm a i to je myslím zbytečně moc. K tomu krmení, začínám přikrmovat vločkami a mrkví, postupně nahý oves a granule, pak přidávám ječmen, slunečnici a kukuřici a jeden díl granulí pro nejmenší selata s mlékem, nahý oves nahradím klasickým. Tvoří tak 40 procent směsi. Jinak pravidelně řepu, vařené brambory, nebo mrkev. Seno a voda je samozřejmostí. Málem bych zapomněl, tu směs ještě naredim 1/3 vojtěškových granulí kvůli dostatku vlakniny a vápníku.
Zdravím, můžu se zeptat proč dáváte krmení pro selata? O tom jsem popravdě nikdy neslyšela.
Děkuji.
No dávám a mám vynikající zkušenost. Jelikož selata také rychle rostou, tak granule obsahují hodně fosforu a vápníku. Není to můj nápad, četl jsem někde článek od chovatele BO a ten zmiňoval, že to někdo dělá. Zkusil jsem to a v pěti měsících mají králíci 5,5 Kg, což jsem bez nich nikdy nedokázal. Navíc jsou krásně osvaleni, neboť mají i hodně bílkovin. Je ale potřeba to nepřehánět. Nedávno tu zase psal vynikající chovatel FB, že dává granule pro telata, výsledek bude asi obdobný. Nebo můžete koupit mléčné granule pro králíky, bude to obdobné. Na senu a ovsu neuděláte ani váhu, natož nějaký výsledky.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Taky jsem zkoušel granule pro selata ale už je to delší dobu.
Vím že chovatelé dávají granule i pro telata, podělte se stím, kdo
z vás má zkušenosti, doporučoval to jeden posuzovatel
z OL. kraje, předem děkuji...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Jak jsem psal, já dávám ty pro nejmenší selata, obsahují mléko. Pokud se to ale dává velké množství, králíčci se vám krásně po..., ale úhyn jsem nikdy neměl. Popravdě je mají ze všeho nejraději, první ze směsi vyžerou právě tyto granule.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak jsem psal, já dávám ty pro nejmenší selata, obsahují mléko. Pokud se to ale dává velké množství, králíčci se vám krásně po..., ale úhyn jsem nikdy neměl. Popravdě je mají ze všeho nejraději, první ze směsi vyžerou právě tyto granule.
Myslíte granule Weaning Pellets ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
To netuším, zda se tak jmenují. Teď nevím, zda to nebude reklama, když to zde napíšu. Jsou od firmy Sehnoutek a synové.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To netuším, zda se tak jmenují. Teď nevím, zda to nebude reklama, když to zde napíšu. Jsou od firmy Sehnoutek a synové.
Sehnoutek dělá pro prasata tyto granule, ale králíkům bych je nedala.
Kompletní krmná směs pro odchov prasat
Použité suroviny:
Pšenice, sojový extrahovaný šrot toastovaný, ječmen setý, dihydrogenfosforečnan vápenatý, uhličitan vápenatý, chlorid sodný, L-lysin, DL-methionin, oxid hořečnatý, síran měďnatý pentahydrát-CuSO4.5H2O, Vit A, D3, E,
Deklarované jakostní znaky:
vlhkost 14,0 %
Dusíkaté látky 17,0 %
Tuk 2,2 %
Vláknina 4,0 %
Popel 9,0 %
Lysin 10,3 g/kg
Vitamin A 12000 mj./kg
Vitamin E/alfatokoferol/ 135 mg/kg
Vitamin D 3 2000 mj./kg
Cu 34,5 mg/kg
Krmný návod:
Kompletní krmná směs je určena pro odchov prasat od 15 do 35 kg živé hmotnosti. Zkrmuje se ad.libitum při dostatku pitné vody.
Ošetřeno proti plísním: Euromold L-Plus.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
A mohu se zeptat, jakou mají vadu? Málo tuku, hodně bílkovin, ano, málo vlákniny, ale psal jsem, že se jedná o přídavek. Tedy vláknina je nahrazena jinými substancemi. Hlavně dost vápníku.

Mně tam hlavně vadí chemický Euromold L-Plus, hodně pšenice a soja.Ale každý ať si krmí jak chce.
To jsou myslím detaily. Kolik z nás nekrmí pecivem? To je možná 95% pšenice. Proti sóje nemám vůbec nic. Je to vikvovitá rostlina, jako jetel, nebo vojtěška. A Euromold? Myslím, že je rozhodně méně škodlivý než kmivo plné fytotoxinů, z plísně která by rozhodně ve skladech krmivo kolonizovala. Ale souhlasím, ať každý krmí čím chce. Já chovám králíky v první řadě pro zábavu a na výstavy, tam se.mi mé krmení osvědčilo. Na Bio a Eko si nehraju.
napsal(a):
Mně tam hlavně vadí chemický Euromold L-Plus, hodně pšenice a soja.Ale každý ať si krmí jak chce.
Proč vám vadí soja? Pokud tedy tím důvodem není, že bývá GMO.
Sojový extr.šrot je krmivem s výbornými dietetickými vlastnostmi, podporuje tvorbu mléka a zlepšuje kvalitu masa.
Proč vadí sója? Doporučuji přečíst si knihu Prof. RNDr. A. Strunecké, DrSc: Jak přežít dobu jedovou? O tom, že sója není zdravá potravina pojednává v kapitole o 13 stránkách.
Takže velmi stručně: konzumace sóji a s. produktů může způsobit zhoršené trávení proteinů, nedostatek esenciálních aminokyselin, abnormální krevní srážlivost, narušení funkce štítné žlázy, urychlení nástupu puberty, snížení sex. apetitu, zánik spermií atd. atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Nezlobte se na mě, ale pokud budu věřit každé studii, co kde přečtu, tak ne jen, že nebudu kouřit a pít, ale nebudu ani jíst, souložit, koukat na televizi dýchat neb ve vzduchu je smog. Soju takřka nekonzumuji, ale je to rostlina, tedy co je pro králíka vlastně zdravé? Kukuřice je geneticky modifikovaná, sója je vlastně vyloženě jed, oves i ječmen je takřka vždy chemicky ošetřen proti plevelům herbicidy, proti rzím a snětím fungicidy, proti hmyzu insekticidy. Trávu pokakali psi a kočky. Jediné co je tedy zdravé je Bio hovězí? To králíkům moc nechutná.Nebo bio salát a bio obilí? Mě už to přijde opravdu trochu paranoidní. Ano, chápu, pokud někdo jí jen soju asi to zdravé nebude, ale to že jí sežere králík, tak to se nezlobte, ale zatím mi žádný neuhynul.
Taky chovám velká plemena a králíků krmím granulemi pro telata. Kolega ze spolku krmí stejná plemena ovsem a vším možným co doma najde a ti králíci mu prostě nerostou akorát pak je z toho ostuda na výstavě. A sója se dnes přidává téměř do všech krmiv i třeba pro dojnice s vysokou produkcí mléka. Takže už nebudete pít ani to mléko. Nejvíc mě baví ekochovatele dobytka u nás severní Moravě s tím jak produkují maso o bio kvalitě když tady z těch železáren spadne na tu jejich eko trávu každý rok tuna těžkých kovů. Přeji dobrou chuť.

mustela.erminea
napsal(a):
Proč vadí sója? Doporučuji přečíst si knihu Prof. RNDr. A. Strunecké, DrSc: Jak přežít dobu jedovou? O tom, že sója není zdravá potravina pojednává v kapitole o 13 stránkách.
Takže velmi stručně: konzumace sóji a s. produktů může způsobit zhoršené trávení proteinů, nedostatek esenciálních aminokyselin, abnormální krevní srážlivost, narušení funkce štítné žlázy, urychlení nástupu puberty, snížení sex. apetitu, zánik spermií atd. atd.
Ano, souhlasím s vámi. Také jsem to četla a proto se snažím soje vyhýbat.Ikdyž si nehraji na bio a eko, jak je tu zmińováno, přesto se snažím zvířata, co doma chováme a jíme, krmit, i za cenu vyšších nákladů, kvalitním krmivem a necpat do nich chemii a kontraverzní suroviny.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Pozor dámy, králík žere po sobě bobkky...
napsal(a):
Ano, souhlasím s vámi. Také jsem to četla a proto se snažím soje vyhýbat.Ikdyž si nehraji na bio a eko, jak je tu zmińováno, přesto se snažím zvířata, co doma chováme a jíme, krmit, i za cenu vyšších nákladů, kvalitním krmivem a necpat do nich chemii a kontraverzní suroviny.
Tak o to se snad snažíme všichni, je to přeci náš koníček a děláme ho s nejlepším svědomím a vědomím.

A jiná než obří plemena nejsou převážně na výstavu?A ta na výstavu se nejedí? To jste mně připomněl výstavu, kde se děti ze školky ptaly, jestli se tito králíci také jedí.
FB musí mít 5,5 kg, to asi ostatní plemena nemusí. Ne? samozřejmě že jíme králíky krmené granulemi a zatím nikdo na předávkování sojou nezemřel. Na druhou stranu králíci mi nepadají pod 95 bodů. To je cíl mého chovu. Tazatel se ptal na krmení obřích plemen, ne na krmení bezsojových králíků. Pokud nemáte co říct k chovu obrů, založte vlákno krmení ekochovu a já vám do toho kecat taky nebudu.
kkki
napsal(a):
No u Vás bych pochyboval, pokud dáváte králíkům telecí granule.Králík je králík.K.
A představte si že březím a okoceným samicím dávám granule pro kojící samice s přídavkem sušeného mléka nebo syrovátky. A přijde mi zbytečné Vám něco vysvětlovat jelikož mi je jasné že již máte svoji pravdu. A krmím i jiná krmiva. Ale třeba nikdy pečivo a chleba, ale nikomu to nevyvracím když je přesvědčen že je to dobře pro jeho králíky a následnou komzumaci tak ať.
To je opravdu hrozné dát králíkovi, který za osm měsíců musí vážit 5,5 nebo 7 kg dle plemene granule, které zaručí dostatek vápníku a fosforu pro růst robustní kostry. Bezpochyby jsou ty granule vysoce toxické, jelikož jsem viděl stovky lidí s otravou hovězím masem. Nevím proč má někdo potřebu kecat do něčeho, co sám nedělá a tedy tomu nerozumí.

petrlcr
napsal(a):
FB musí mít 5,5 kg, to asi ostatní plemena nemusí. Ne? samozřejmě že jíme králíky krmené granulemi a zatím nikdo na předávkování sojou nezemřel. Na druhou stranu králíci mi nepadají pod 95 bodů. To je cíl mého chovu. Tazatel se ptal na krmení obřích plemen, ne na krmení bezsojových králíků. Pokud nemáte co říct k chovu obrů, založte vlákno krmení ekochovu a já vám do toho kecat taky nebudu.
Napsala jsem svůj názor a také ať si každý krmí jak chce.Samozřejmě velká plemena se musí krmit více, ale jinak v tom zas takový rozdíl není.Rozdíl je spíše ve složení krmné dávky u králíků na výkrm a na výstavy.Obry jsem také kdysi měla, ale více mně vyhovují střední a malá plemena.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Nejlepší porovnání chovatelský práce je výsledek chovu a to posouzení
plemena na výstavě = první bod: Hmotnost...z vody králík nenaroste...
Jiva, včera jste se ptala, jestli se výstavní králíci neji? Samozřejmě že ve výživě je rozdíl. Na senu a ovsu váhu ani typ neuděláte, ne u obrů. A Láďa má pravdu, jak je králík živený ukáže posouzení. Proto mohu s jistotou tvrdit, že krmím dobře a zároveň mohu potvrdit slova Gukose, neb mám králíky od chovatele co také krmí granulemi pro telata a králíci jsou perfektní. Soja, ani to, ze nejsou určeny přímo pro králíky jim vůbec na kráse nevzali. On trochu inteligentní člověk ví co žere kráva a co králík a zjistí že si sou stravovacími návyky blíž navzájem, než třebas s tygrem.
petrlcr
napsal(a):
Bych chtěl vidět vaše výsledky kkki. Jste v diskusi o obřích plemenech, tedy králíci převážně na výstavu. Tady nejde o váš plný bachor a bio maso.
Vážený, tady jde diskuze o obřích plemenech ne o Vašem "plném bachoru".Zadavateli šlo o způsobu chovu a o mláďatech, pokud to pochopíte, tak Vám dám 1.K.
Ať se vrátíme k chovu obřích plemen, mám dotaz na chovatele černých FB, nebo BO, jak docílit v chovu co nejlepší černé. Zkouším černé FB. Materiálu do chovu je jako šafránu, tak sháním co se dá. Ač mám králíky zavřené v boudě, stále chytají rez. Máte nějaký fígl? Prosím o rady chovatelů kraliků, ne výživových poradců.Je mi jedno, zda je maso z hezky černého králíka více či méně bio.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Já si myslím že tma králíkům nepomáhá na barvu, králíci potřebují
denní světlo, ale ne přímé sluníčko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Tak to samozřejmě světlo tam dopadá oknem, ale nesvítí na králíky, rozhodně mají spíš šero, než přímé slunce. Děkuji za rozumnou odpověď.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to samozřejmě světlo tam dopadá oknem, ale nesvítí na králíky, rozhodně mají spíš šero, než přímé slunce. Děkuji za rozumnou odpověď.
Muj pohled, dva kamarádi chovaj Vm, jeden je má v pološeru a má
na bokách rez, druhý je má kde jde na ně ranní sluníčko a jsou bez rezu,
kotce má vzdušný celý den denní světlo.Já co mám část králíků venku
tak jsou v srsti mnohem lepší než co mám uvnitř, jen co bude pěkně tak
mladý půjdou ven do králíkáren / králíkárny mám v závětří /.
petrlcr
napsal(a):
Ať se vrátíme k chovu obřích plemen, mám dotaz na chovatele černých FB, nebo BO, jak docílit v chovu co nejlepší černé. Zkouším černé FB. Materiálu do chovu je jako šafránu, tak sháním co se dá. Ač mám králíky zavřené v boudě, stále chytají rez. Máte nějaký fígl? Prosím o rady chovatelů kraliků, ne výživových poradců.Je mi jedno, zda je maso z hezky černého králíka více či méně bio.
Tak pokud pominu genetiku, pak na reznutí srsti mají pochopitelně vliv i přírodní barviva - konkrétně betakaroten. Psal jste, že krmíte mrkví, takže osobně bych ji zkusila vyřadit (sice je to výborné krmivo, ale bohužel toho betakarotenu je v ní opravdu hodně). Dále se podívejte na složení těch granulí, které krmíte, jaký je v nich obsah BK. S tímto problémem se mj. hodně potýkají chovatelé, resp. vystavovatelé černých psů (a dalších černých zvířat)
(snad nevadí, že odpovídám, přestože nejsem chovatelem černých ani jiných FB
Pokud se jedná o reznutí srsti tak to je tako ovlivněno kontaktem srsti s podestýlkou, kdy je podestýlka vlhká a znečištěná od moči. Chováme králíky Mm a jejich světle modrý odstín srsti má podobné problémy s reznutím jako černě zbarvená srst. U výstavních králíků se před výstavou snažíme udržovat čistotu v kotci co největší, např. obden přistýláme trochou slámy apod. S tím také souvisí velikost kotce, ve větším kotci se lépe udržuje čistota.
petrlcr
napsal(a):
Zadavatel se snad jasně ptá na krmení a chovatelé obřích plemen mu odpovídají, z vlastní zkušenosti, pak prijde chovatel australských papoušků a začne šířit rozumy, neb tomu rozumí nejvíc.
Vy snad ty granule berete taky, neboť zadavatel se vůbec nezmínil o výstavních králících.A já mám ve svém profilu alespoň něco, na rozdíl od Vás.Možná Vám to hlava nepobere, ale i chovatel austrálie a má ke zvířatům velmi blízko, chová Mm Bu Kal a leghorny, vlašky.K tématu jsem se nevyjádřil jelikož je nechovám, ale pročítám diskuzi, abych se něco dozvěděl, proto jsem reagoval.Výstavy již trvají nějakou dobu, ale co vím, nikdy se(dříve), to nehnalo přes granule, které králíkům nepatří.Toť můj názor K...pro pana petrcr.
Jana627

XXX.XXX.7.101
petrlcr
napsal(a):
Ja mám tiez FB... Práve sa okotili. Je ich 14. Zatiaľ žijú všetky :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Ty KKKi, nevím co bereš ty, ale ze soji ta tvá retardace zřejmě nebude. Dolož mi nějaké výsledky z chovu BO, FB, nebo jiného obřího plemene a pak uvěřím, že ta tvá retardace není vrozená a je to jen způsobené THC, Pokud máš zájem, jsi nesmírně znalý, můžeme se sejít osobně, já ti předvedu svá hodnocení FB, ukážu chov a dám ti ochutnat ty granule pro selata, možná tě to vrátí do normálu. Napiš mi čím krmíš své papoušky a já zde budu dělat debila z tebe. Také o tom vím kuloví, ale budu chytračit, jako ty.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
A když se vrátíme k tomu profilu. Nalhat si tam můžete co chcete. Asi se jmenujete KKKi, tomu věřím. Já chovám FB a jméno mám v profilu. Tak mě můžete navštívit a urážet mě z očí do očí. Pak jsem zvědav, jak vám granule zachutnají.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A když se vrátíme k tomu profilu. Nalhat si tam můžete co chcete. Asi se jmenujete KKKi, tomu věřím. Já chovám FB a jméno mám v profilu. Tak mě můžete navštívit a urážet mě z očí do očí. Pak jsem zvědav, jak vám granule zachutnají.
Tak za prvé:pokud vím, tak jsme si nepotykali a za druhé:nikdo Vás neurážel.Vyjádřil jsem jen svůj názor, takže kroťte své emoce.A o profilu, nevím proč by tam měl člověk lhát, pokud jsem chovatel, tak se za to nestydím.Přeji hezký den.K.

petrlcr
napsal(a):
Jiva, včera jste se ptala, jestli se výstavní králíci neji? Samozřejmě že ve výživě je rozdíl. Na senu a ovsu váhu ani typ neuděláte, ne u obrů. A Láďa má pravdu, jak je králík živený ukáže posouzení. Proto mohu s jistotou tvrdit, že krmím dobře a zároveň mohu potvrdit slova Gukose, neb mám králíky od chovatele co také krmí granulemi pro telata a králíci jsou perfektní. Soja, ani to, ze nejsou určeny přímo pro králíky jim vůbec na kráse nevzali. On trochu inteligentní člověk ví co žere kráva a co králík a zjistí že si sou stravovacími návyky blíž navzájem, než třebas s tygrem.
Představte si, že vím co žere kráva.Ještě nedávno jsme ji měli doma a asi se budete divit, ale teleta nežrala granule, ale cucala a pak žrala s krávou šrot, seno trávu, řepu, pásla se. Vyrostli bez granulí a soji.Jalovičky jsme prodávali do chovu a býčci hold šli na jatka.

petrlcr
napsal(a):
Jinak chovám výstavní Aljašky a u rzi nejvíce záleží na genetice a čistotě.Králíci jsou venku a ikdyž jsou zastíněný, tak na ně nějakou část dne svítí sluníčko.Mám linie které nereznou ani na přímém slunci a linie které prostě mají rezavý nádech i kdyby byly ve sklepě.
Jiva, já Vám rozumím. Chcete maso řekněme Bio kvality. Sice nejsem fandou ekologického zemědělství, ale respektuji ho a pár zaplevelenych polí určitě zvedne biodiverzitu krajiny. Na druhou stranu říkám to, že králíkovi obřího plemene granule jak pro selata, tak pro telata jen prospějí. Ne maso asi nebude splňovat vaše požadavky, ovšem chutnat bude úplně stejně a králíci budou mohutnější a větší, než z chovu, kde se granulím strání.
petrlcr
napsal(a):
To že někdo žere granule není urážka? Co s tím tykáním uděláš? Můžeš se stavit a vysvětlit mi to. Pokud se někdo chová jako dobytek, tak s ním jako s dobytkem také jednám.
Poslal jsem Vám interní zprávu, aby jste se na takovéhle diskuzi, nemusel vyjadřovat, jak pr...e.Rád bych ještě Vaši adresu, rád se zastavím.K.
petrlcr
napsal(a):
Jsi blázen. Já asi pojedu do Nového Jičína a budu hledat osobu která tam žije 30 let a jmenuje se KKKI. Pošli číslo a jméno a já tě tuze rád navštívím. Jedu do Kroměříže, tak si kousek zajedu. Ale za konkrétní osobou ne za KKKI.
Chce to hlavně slušnost a vyjadřovat se jako člověk, ne jako zvíře.Karel Klejna.Tímto na téhle diskuzi s Vámi končím.
Také si říkám. Asi toho už také nechám. On totiž v databázi obyvatel v Novém Jičíně ani žádný Karel Klejna není. Nejbližší žije v Ostravě. Jednání hodné chlapa. Urážet, vyhrožovat ale jen z anonymity. Bohužel obří plemena jsou mou srdeční záležitostí a údajný chovatel papoušků mě bude urážet že jim krmiva pro prasata, hrdě mě zvát na návštěvu a nakonec se ani nepředstaví. Nic, tímto s Vámi hrdinný pane kkki končím. Chlap co umí urážet jen prostřednictvím internetu u mě není chlap. Škoda, mohli zde diskutovat chovatelé obřích plemen, čím krmí že jim vyrostou skuteční obři.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Zkusme se prosím vrátit ke krmení obřích plemen. Takové věcné a věčné téma je krmení zelenou pící, krmíte někdo? Do zelené píce bych zařadil i větve stromů, ať listnaté, nebo jehličnaté. Zároveň se omlouvám, že jsem se spolupodílel na odbočení od tématu, ale jistý díl hrdosti v sobě stále nosím, tudíž ne vše si musím nechat líbit.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Já jsem se vrátil ke krmení zeleným cca od května do října, králíci jsou
v lepší kondici, každý den dostanou králíci seno, granule, ječmen, oves,
vodu a na podestýlku kvalitní slámu, na okus smrkové a jabloň větve...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Konečně příspěvek na úrovni. Dávám hlas. Ano, přiznám se, že krmím velice obdobně. Mnoho chovatelů a možná i právem z vlastní zkušenosti mě od krmení zelenou pící zrazují a zrazovali, ale také králíkům dopřeji od jara, zhruba do září zelenou píci. Osel jsem si menší plochu jetelem a vojtěškou, ale krmím i luční směsí travin. Ne že bych si myslel, že ušetřím na senu, ale mám s tímto krmením dobré zkušenosti. Mám také pocit, že králíci rostou rychleji, ale nemám to nijak zhodnocené. Myslím, že zelená píce musí obsahovat víc vitamínů, než seno, kyselinu listovou a pod. Také tím v létě dostanou do těla velké množství vody a z napáječek jen doplní co je třeba. Na okus se mi také velice osvědčily letorosty z živého habrového plotu. Mám ho kolem zahrady pěkný kus, tak větviček je v průběhu roku také dost, přes zimu pak více přidávám jehličnany. Granule, mrkev, řepu, směs zrnin, seno a slámu mají k dispozici také celoročně. V silných mrazech přidávám každý den také vařené brambory a nikdy jsem zdravotní problémy také neměl. Nerad bych to zakřikl, ale nevím co je kokcidióza, myxomatóza ani mor. Králíky samozřejmě očkuji a v teplejších měsících do vody přidávám Acidomid. Ba dokonce ani průjem, když začnu přidávat zelené. Obecně hned z jara králíci dostávají plevely, jako je smetánka a ptačinec ze záhonů, pak po malých dávkách jak začíná růst tráva přidávám, až přes sezonu mají trávy ad libitum, stejně jako seno a popravdě, tomu senu moc nedají.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Jetel a vojtěška to je pro králíky to nejlepší, já jsem loni začal přidávat
Amarant na doporučení kamaráda, letos naseju větší plochu, dobrá je
kopřiva, pelyněk černobyl a planý maliny nechat zaschnout to je pro
králíky pochoutka...Brambory namačkat a míchat se šrotem...
Zajímalo by mne, jak dlouho králíky na toto pestré krmení zvykáte. Je jasné, že šťavnatou pampelišku i tu vojtěšku zobou hned, ale třeba ty brambory. Ve směsi se šrotem takto krmím prasata a když jsem měla odstavené králíky, chtěla jsem jim zkusit "přilepšit" (babička v podstatě nekrmila ničím jiným, granule tehdy nebyly, s jádrem se šetřilo, takže tráva, kopřivy a míchanice...). Dala jsem jim trochu do misky a králíci (obyčejná vesnická směska) se mi na to zvysoka vykašlali Totéž třeba samice po porodu - pamatuju si, že první "okamžité" krmení býval rohlík rozmočený v mléce a samice to hltaly, jakoby týden nežraly. Taky jsem to zkusila a opět nezájem. Nebo už jsou ti králíci tak "přešlechtění", že jim toto krmení "nic neříká"?
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Trávu musíte začít přidávat k senu pomalu a malé dávky u brambor
chce dělat polosuchou míchanici s ječným šrotem, loni jsem dělal
nápoj pro králíky ječný šrot, suchý chleba, spařený vřelou vodou a
cvrknul jsem tam trochu octa a vlažný nápoj jsem podával králíkům,
dřív jsem do nápoje přidával ještě kozí mléko...musí si na to
králíci zvyknout, potom se králíci na nápoj vrhnou...
Jak jsem psal, na zelené si zvykají opravdu postupně. Začínám dávat ptačinec již někdy v březnu, to vyrazí i první kopřivy a pampelišky, není toho moc, tak každý dostane sotva hrstku zeleného. Jak je té trávy víc a víc tak přidávám a přidávám až to jde sekat srpem, poté kosou. Jak přibývá jara, tak přibývá trávy a králíci dostávají víc a víc. Nikdy ani známky průjmu. Ano, pokud by se někdo rozhodl v červenci, že jim prvně narve jesle travou, asi to neskončí dobře. Já myslím, že králíkovi, který je krmený pestrou stravou již drobné změny v jídelníčku moc nevadí. Celoročně přidávám dužnatá krmiva. Mrkev, červená řepa, na podzim se sklidí cukrovka a krmná řepa, tak dostávají převážně tu a jablka, kterých je plno. V zimě pak zase mrkev a zmíněné brambory. Někteří po bramborách jdou jako divý, jiní sežerou celou misku až třebas po týdnu. Já brambory zahušťuji ovesnými vlockami a letninou z kopřiv. Je to pracnější takto krmit a netvrdím, že lepší nebo levnější než krmit jen granulami. Ale já mám králíky čistě jako koníček, jakoukoliv ekonomickou stránku jsem zcela potlačil. Prostě v létě než jdu do práce nasekám trávu, zeleju mrkev a řepu a baví mě to.
Tak já zeleným normálně nekrmím vůbec, dávám jim to spíš tak "na chuť" - dva tři listy pampelišky, jeden dva 10-15cm stonku vojtěšky (na kus)... Spíš mi šlo o ty míchanice, brambory + šrot. Ty králíky to vůbec nezajímalo, tenkrát k tomu čuchli a šli pryč Jestli jim to zkusit "něčím" (čím?) udělat lákavější? Možná ty vločky by je mohly zaujmout...