Meklenburští strakáči všech králíkáren, spojte se.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2017 00:33
Msm

XXX.XXX.174.79

Tak mě napadlo založit vlákno, ve kterém by se chovatelé tohoto plemene mohli podělit o fotky svých králíků, ale také o zkušenosti s jejich chovem, což by jistě bylo nápomocné pro začínající chovatele, respektive pro ty, co mají o toto plemeno zájem.

6.2.2017 00:36
Msm

XXX.XXX.174.79

Zde na první fotce divoká samice, černý samec a modrý samec.
Na druhé je prosincový vrh Msm, který původně čítal 10 ks narozených králíčat, ponechal jsem 6 kreslených, ale bohužel tři nevydrželi silné mrazy.

O. Krunt.

6.2.2017 10:34
zvit

XXX.XXX.39.220

Patříme mezi ty začátečníky. Máme první vrh MSm.

6.2.2017 11:09
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

zvit napsal(a):

Hezké., až.na.ten.neucelený.plášť

6.2.2017 14:01
Msm

XXX.XXX.174.79

zvit napsal(a):

Já myslím, že králíci vypadají moc pěkně, hlavně první v typu a barva taky perfektní. Kolik jim je? Mimochodem, kdyby měla populace ms tak ucelený plášť, jako ti vaši, byli bychom rádi (speciálně ten první).

6.2.2017 14:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Dobrý nápad. Jen poprosím, pište také, odkud jste, ať ti případní zájemci vědí, jestli je pro případného nového králíka čeká cesta "za humna" a nebo přes celou republiku Díky.

6.2.2017 14:54
Msm

XXX.XXX.174.79

Já jsem ze Suchdola-Praha (dříve Praha 6).

6.2.2017 15:19
zvit

XXX.XXX.39.220

Máme zatím dvě samice z března 2016 a jednoho samce z února 2016. První má čerstvý vrh, druhá by měla vrhnout zítra. Jsme od Vsetína.

6.2.2017 16:10
Msm

XXX.XXX.174.79

Loňský samec, zakoupený ve Straubingu s váhou 5,1 kg, oceněn v německém systému hodnocení na 96,5 bodu.

7.2.2017 10:26
MSmč

XXX.XXX.187.2

Také něco málo přidám loňský a letošní odchov.

7.2.2017 15:33
isd

XXX.XXX.123.14

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2017 06:01

Dobrý den, jsou to moc krásný králíci. Smím se zeptat jak rostou? Na internetu toho o nich moc neni.

8.2.2017 15:45
Msm

XXX.XXX.174.79

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, jsou to moc krásný králíci. Smím se zeptat jak rostou? Na internetu toho o nich moc neni.

Dobrý den,
klasické masné plemeno to není, ale přírůstky jsou pěkné, intenzivní růst probíhá do - měsíců, kdy jsou schopni dosáhnout i 3,8 - 4,1 (v šesti měsících). Podle vzorníku by měli mít minimální hmotnost v 8. měsíci 4,5 kg(pokud zařazujete do chovu jedince s dobrou tělesnou stavbou a hmotností, není problém 5 kg a později i více)

Mám samici, je jí tedy už 5 let, ta má 6,6 kg, její dcery v rozmezí 4,8 až 5,8 jako prvničky(záleží také na samci). Stále má ale králíčata aspoň dvakrát do roka a to v průměru 20 kusů na rok.

Ms se hodí i do užitkové křížení s masnými plemeny jako Kal a Bu atd.

8.2.2017 19:03
zvit

XXX.XXX.204.135

Zaběhla jsem vyfotit křížence 1.0 MSm / 0.1 NB. Narozeni 4.11. _ 2,8 kg. S čistými začínáme. Mimochodem pan Krunt figuruje ve všech rodokmenech našich MSm. Ráda bych koupila další chovný pár nepříbuzný s našimi králíky. Mohu Vás pane Krunte poprosit o kontakt?

8.2.2017 19:48

Msm napsal(a):
Dobrý den,
klasické masné plemeno to není, ale přírůstky jsou pěkné, intenzivní růst probíhá do - měsíců, kdy jsou schopni dosáhnout i 3,8 - 4,1 (v šesti měsících). Podle vzorníku by měli mít minimální hmotnost v 8. měsíci 4,5 kg(pokud zařazujete do chovu jedince s dobrou tělesnou stavbou a hmotností, není problém 5 kg a později i více)

Mám samici, je jí tedy už 5 let, ta má 6,6 kg, její dcery v rozmezí 4,8 až 5,8 jako prvničky(záleží také na samci). Stále má ale králíčata aspoň dvakrát do roka a to v průměru 20 kusů na rok.

Ms se hodí i do užitkové křížení s masnými plemeny jako Kal a Bu atd.

Díky.

9.2.2017 16:34
Msm

XXX.XXX.174.79

zvit napsal(a):
Zaběhla jsem vyfotit křížence 1.0 MSm / 0.1 NB. Narozeni 4.11. _ 2,8 kg. S čistými začínáme. Mimochodem pan Krunt figuruje ve všech rodokmenech našich MSm. Ráda bych koupila další chovný pár nepříbuzný s našimi králíky. Mohu Vás pane Krunte poprosit o kontakt?

Dobrý den,

mail: Okrunt1@seznam.cz
tel: 602524300

Nepříbuzná králíčata mít budu, momentálně mám 3 modré samce a 1 černého, v sobotu jedu do Erfurtu, tak uvidím, jak pořídím a podle toho by bylo možné na podzim vybrat něco do vašeho chovu. (když vše půjde, jak má)

Chovu zdar!

O. Krunt.

10.2.2017 18:54
zvit

XXX.XXX.204.135

Dobrý večer, určitě mám zájem. Kontakt jsem si uložila. Děkuji.

14.2.2017 10:42
MSmč

XXX.XXX.187.2

Škoda že se nezapojilo více chovatelů. Tak přidám zas něco málo. Loňská samice.

14.2.2017 11:14
Msm

XXX.XXX.174.79

MSmč napsal(a):
Škoda že se nezapojilo více chovatelů. Tak přidám zas něco málo. Loňská samice.

Ten levý bok má tedy perfektní ! A je pěkná v barvě. Co váha, vypadá kratší?

14.2.2017 11:32
MSmč

XXX.XXX.187.2

Msm napsal(a):
Ten levý bok má tedy perfektní ! A je pěkná v barvě. Co váha, vypadá kratší?

Váha nevím odpoledne zvážím v listopadu měla 4,8kg. Je březnová dostala dvakrát 95,5 jednou 95,0 dvě čestné ceny a jednou pohár na nejlepší samici okresní výstavy a je to miláček je hodná jen nepostojí aby fotka k něčemu vypadala

14.2.2017 12:25
Msm

XXX.XXX.174.79

MSmč napsal(a):
Váha nevím odpoledne zvážím v listopadu měla 4,8kg. Je březnová dostala dvakrát 95,5 jednou 95,0 dvě čestné ceny a jednou pohár na nejlepší samici okresní výstavy a je to miláček je hodná jen nepostojí aby fotka k něčemu vypadala

Tak 4,8 je na samičku pěkné Tak to je to teda zasloužilá výherkyně, paráda

14.2.2017 13:54
MSmč

XXX.XXX.187.2

Děkuji jsem ráda že se líbí. Má rovných 5kg. Na první fotce opět ona na dalších její matka. Dnes krásně svítí sluníčko ale na focení to ideální není.

14.2.2017 13:58
MSmč

XXX.XXX.187.2

14.2.2017 14:07
MSmč

XXX.XXX.187.2

A ještě něco z černých 3 letý chovný samec a samice.

14.2.2017 14:36
Msm

XXX.XXX.174.79

Smím se zeptat koho máte v rodokmenu u těch modrých? Kromě sebe

Já přidám fotky snad zítra ráno, nafotím, co jsem pořídil v Německu.

Jinak králíci jsou pěkně typoví, uvidíte, co bude z mladých, ale špatné to určitě nebude

14.2.2017 15:12
MSmč

XXX.XXX.187.2

Msm napsal(a):
Smím se zeptat koho máte v rodokmenu u těch modrých? Kromě sebe

Já přidám fotky snad zítra ráno, nafotím, co jsem pořídil v Německu.

Jinak králíci jsou pěkně typoví, uvidíte, co bude z mladých, ale špatné to určitě nebude

Píšu zprávu. Dnešní nadílka MSč 8 mladých jeden kominík a 7 strakáčů.

14.2.2017 15:14
luvape

XXX.XXX.39.200

Dobrý den,

tak já také přidám pár fotek. Chovám třetím rokem MS divoce zbarvené. Nyní mám tři samce a 8 samic - Nejprve jsem začal s králíky od p. Rozhoně a postupně začal vozit z ciziny - předloni jsem dovezl samce a samici ze Slovenska od. p. Jombíka - (96 b.+96 b. z jejich speciálky) a loni na podzim samce a samici z Německého klubu v Dolním Sasku z Hannoveru (oceněny u nás 96,5 b oba) od Jurgena Vorwerka, u kterého jsem byl doma v jeho chovu. Letos se chystám pro posily do Rakouska. Loni jsem se přihlásil do klubu MS, ještě jsem na speciálce nevystavoval, ale chystám se letos. Loni jsem vystavoval na malých výstavách v okolí a poprvé na CV v Lysé, kde jsem dopadl vcelku dobře (rozmezí 93 - 94,5 b.), ale zvířata byla moc mladá cca 5-6 měsíců, aby byla lépe oceněna. Udržují tedy tři nepříbuzné linie, hledám stále ta nejlepší spojení a letos byl chtěl více vystavovat. Za loňský rok jsem odchoval 14 vrhů MS div. a celkově cca 110 mladých MS div. (včetně kominíků)...Jediné negativum u MS div., se kterým se setkávám, je to, že tento relativně nový barevný ráz prozatím moc neznají a jsou k němu vcelku nedůvěřiví. Více na následujících fotkách.

14.2.2017 15:21
luvape

XXX.XXX.39.200

Na této fotce nahoře 0,1 samice a dole 1,0 samec dovezení loni na podzim z Německa.

14.2.2017 15:23
luvape

XXX.XXX.39.200

Tak ještě jednou to samé foto ve větším rozlišení...

14.2.2017 15:28
luvape

XXX.XXX.39.200

Foto samotného samce z Německa - váha 5,2 kg, stáři březen 2016, oceněn v Něm.7/8 a v ČR 96,5 b.

14.2.2017 15:30
luvape

XXX.XXX.39.200

Dále foto samice z Německa, stáří 1/2016, váha 5,7 kg, oceněna v Něm.96 b. a v ČR 96,5 b. - nyní březí.

14.2.2017 15:37
luvape

XXX.XXX.39.200

Dále foto loňské samice - váha 5,4 kg. oceněna 96 b., v prvním vrhu měla 7 králíčat a všechna barvená (žádný kominík, ani mlynář) - to se mi stalo poprvé...je velmi pěkná v typu.

14.2.2017 15:40
luvape

XXX.XXX.39.200

Dále přidávám ten sedmičlenný vrh samice z předchozího fota - 4 samci a 3 samice (narození v polovině listopadu) - velmi pěkní typově i kresebně, pouze mají někteří nepravidelná zrcátka...na prvním foto samci a na druhém samice.

14.2.2017 15:44
luvape

XXX.XXX.39.200

Dále samec z loňska 5/2016, otec import ze Slovenska, váha cca 4,8 kg, oceněn na 94,5 b. - zamluven k prodeji.

14.2.2017 15:46
luvape

XXX.XXX.39.200

Nakonec jedno starší foto samce od p. Rozhoně, kterého jsem loni na jaře koupil, použil asi do 5 vrhů a loni v létě přenechal kamarádovi na jižní Moravu - váha přes 5 kg, oceněn na 95 b.

14.2.2017 15:51
luvape

XXX.XXX.39.200

A ještě přidávám různá foto loňských mladých...

14.2.2017 20:00
zvit

XXX.XXX.204.135

Naše samice jsou od paní MSMč. Máme první vrhy. Určitě dáme fotky, jak vykouknou.

15.2.2017 20:11
Msm

XXX.XXX.174.79

luvape napsal(a):
Dobrý den,

tak já také přidám pár fotek. Chovám třetím rokem MS divoce zbarvené. Nyní mám tři samce a 8 samic - Nejprve jsem začal s králíky od p. Rozhoně a postupně začal vozit z ciziny - předloni jsem dovezl samce a samici ze Slovenska od. p. Jombíka - (96 b.+96 b. z jejich speciálky) a loni na podzim samce a samici z Německého klubu v Dolním Sasku z Hannoveru (oceněny u nás 96,5 b oba) od Jurgena Vorwerka, u kterého jsem byl doma v jeho chovu. Letos se chystám pro posily do Rakouska. Loni jsem se přihlásil do klubu MS, ještě jsem na speciálce nevystavoval, ale chystám se letos. Loni jsem vystavoval na malých výstavách v okolí a poprvé na CV v Lysé, kde jsem dopadl vcelku dobře (rozmezí 93 - 94,5 b.), ale zvířata byla moc mladá cca 5-6 měsíců, aby byla lépe oceněna. Udržují tedy tři nepříbuzné linie, hledám stále ta nejlepší spojení a letos byl chtěl více vystavovat. Za loňský rok jsem odchoval 14 vrhů MS div. a celkově cca 110 mladých MS div. (včetně kominíků)...Jediné negativum u MS div., se kterým se setkávám, je to, že tento relativně nový barevný ráz prozatím moc neznají a jsou k němu vcelku nedůvěřiví. Více na následujících fotkách.

Dobrý den,

ms v Rakousku jsou v poslední době vcelku pěkní, rozhodně se mi zdají ucelenější než v Německu.
Letos v Erfurtu bylo vidět (u modrých), že se zase objevily skvrny na hrudi, měla je každá druhá samice. Na toto by se mělo důsledně selektovat, jinak tu budou králíci v kresbě špatní. Už jsem apeloval na nejednoho posuzovatele, aby toto trestali více, než dosud (0,5 bodu dolu), protože to si každý řekne, že půl bodu sem. Podle mě by měl jít dolu alespoň bod, aby se vytyčil jasný směr, jakým králíky šlechtit dál. Potrhaný plášť je pryč za dvě generace, ale skvrnky vyskakují pak spoustu let.

Píšete, že jste odchoval 110 mladých ze 14 vrhů...to znamená necelých 8 mladých na vrh a bez mlynářů? Opravdu? Pokud tedy nemáte jen kominice-samice.

Vaši králíci vypadají pěkně, očividně objedete půl Evropy, abyste si zajistil chovný materiál, snad Vám ten elán vydrží! Já myslím, že největším úskalím chovu je, že se pro něj spousta lidí nadchne a za dva roky skončí, protože je jednodušší mít VSS.

Nicméně, k těm divokým, takový boom, jaký mají oni jsem u Ms neviděl a to je mám skoro 10 let. Všechny rázy si tak nějak drží laťku, černí nejvíc (je jich nejvíc, jsou nejdostupnější), pak bych řekl, že modří (dřív), teď už budou na druhém podle mě právě divočáci, pak modří, červení stojí na pár lidech, havany stále v procesu výroby a duryňáci už taky nejsou vidět.

Současný problém bych pak viděl v hmotnosti králíků. Mám 6 samců, přes 5 kg mají 2 (jeden černý a jeden modrý). Chce to zase připařovat k velkým samicím, ten malý těl. rámec nepodporovat, selektovat, selektovat.

S pozdravem, O. Krunt.

calfa

16.2.2017 05:35
calfa

XXX.XXX.231.94

Chtěl sem se zeptat zda nekdo nechová Ms okolo Nového Jičína?

16.2.2017 07:09
zvit

XXX.XXX.39.220

calfa napsal(a):
Chtěl sem se zeptat zda nekdo nechová Ms okolo Nového Jičína?

Jsme od Vsetína. Jen máme teprve první dva vrhy modrých. Ale je tu ještě jeden chovatel, má černé a modré.

calfa

16.2.2017 08:47
calfa

XXX.XXX.231.94

Ja bych mel zajem o modre a slo by sestavit i nepribuzny par?a jeste sem se chtel zeptat zda je mate tetovane?

16.2.2017 09:07
zvit

XXX.XXX.39.220

calfa napsal(a):
Ja bych mel zajem o modre a slo by sestavit i nepribuzny par?a jeste sem se chtel zeptat zda je mate tetovane?

Jestli je to na mě, tak uvidíme na podzim. Teprve máme první dva vrhy. Zatím máme jen jednoho samce, nepříbuzný pár nemáme.

calfa

16.2.2017 09:19
calfa

XXX.XXX.231.94

Zajem mam a kontak na to dalsiho pana mate?

16.2.2017 09:26
zvit

XXX.XXX.39.220

Kontakt mám, ale nebudu ho psát sem. Nevím, jestli by si to přál. Zaregistrujte se nebo napište kontakt na Vás. Pošlu Vám ho.

calfa

16.2.2017 10:42
calfa

XXX.XXX.231.94

737847029 dekuji.

16.2.2017 13:08
luvape

XXX.XXX.39.200

Dobrý den, Ondro,
děkuji za reakci a za podněty k diskuzi….Předpokládám, že mi elán vydrží, MS mi přijdou mnohem zajímavější než jednobarevní králíci...Pokaždé když člověk čeká, jak konkrétní vrh dopadne, je to tak trochu dobrodružství...Nicméně chovám ještě BU v obdobném množství jako MS div a je pravdou, že o BU "je mnohem větší zájem" než o MS div...Nepřijde mi, že by probíhal takový jejich boom...Nejvíce lidé znají černé a nejlíbivější jsou, dle mého názoru, červení, a pak teprve modří a nakonec divocí...Ale je to asi také různé v různých krajích...Když jsem byl v Německu na podzim u opravdu špičkového chovatele MS div., jak jsem uváděl v předchozích příspěvcích, zaujalo mne, že měl doma pouze jedno samce a dvě nebo tři samice...všichni králíci ve špičkové kvalitě, ale pouze 4 kusy...a s těmi dělal opravdu slušné výsledky za několik posledních let (dohledával jsem v německých katalozích z výstav). Jelikož bojuji, stejně asi jako většina chovatelů, s nedostatkem místa (kotců) a času, přemýšlím, zda-li chov nezredukuji na menší množství MS div a nepořídím si ještě jeden barevný ráz (černý nebo modrý)...lákali by mě MS durynský, ale těch je strašně málo a ani v cizině jich moc není na import...Když se ještě vrátím k těm importům, poznal jsem, že je to nyní snad jediná cesta ke zlepšení vlastností zvířat, a to jak v typu, tak v srsti...Začal jsem na českých králících, kteří víceméně pocházeli od p. Rozhoně, ale zde byl problém v kyčelních hrbolech, měkkých (rozkleslých) uších a příliš jemné srsti (cuckovatěla) - naopak to byli ideální králíci pro domácí chov - výborné mámy, vrhy o 10 králíčatech byly standart a také velmi pěkně vycházela kresba. Pak ten import ze Slovenska - samec měl výbornou velikou hlavu, hold ale se mu moc nechtělo skákat a vrhy po něm byly spíše málo početné….Kromě toho jsem si pořídil loni a předloni 2 samice od p. Kudra, což byli velmi slušné samice, výborné v typu a srsti, akorát kresba je u nich potrhaná a často se rodí pěkní mladí barvení králíci bez zrcátek. Proto jsem tedy zkusil ten import z Německa, zejména kvůli kyčlím…Jak jste psal ohledně těch teček na náprsenkách, také se mi zdá, že jich přibývá, u poměrně značného počtu králíčat jsem to měl taky a snažím se to selektovat, i když jsem zase nevypozoroval souvislost, že by se to tak rapidně dědilo, ale věřím Vám, že s tímto problémem máte více zkušeností, hlavně však máte delší chovatelskou praxi. Co se týče počtu odchovaných mladých, bylo jich opravdu tolik, kolik jsem psal a bylo to dáno především dobrou plodností samic do p. Rozhoně….nyní mám přichystánu jednu samici a jednoho samce kominíka (k nerozeznání od vídeňského šedého) a chci je použít do chovu – již mám s nimi připuštěno, tak uvidím…sice mne spoustu lidí zrazuje použít samce kominíka, ale chci to zkusit a uvidím výsledek (popřípadě bude radost do kuchyně)…Jak jste psal ohledně váhy samců, tak s tímto problém vůbec nemám, naopak mám problém opačný a často musím králíky „držet zkrátka na dietě“, aby se vešli do limitu 5,5 kg v dospělosti na výstavy.
Chtěl bych se zeptat, jací byli MS div. na výstavě v Erfurtu, protože jsem se tam nedostal a zajímalo by mne to..viděl jsem pouze katalog a bylo ta pouze pár kusů od dvou chovatelů (známá jména - Bertsche a Fischer). Kromě toho mne také zaujal v Německu barevný ráz „popelavý (dunkel-/eisengrau)“, což mi jeden německý chovatel ukazoval, že kříží z modrých a divokých…je to takový světlý divoký MS bez zabarvené podsady….
Nakonec Vás chci ještě jednou pozdravit a připomenout se Vám, protože jsme se potkali již několikrát osobně na výstavách a také jsem se byl podívat u Vás doma v chovu na MS modré, když jsem na začátku uvažoval, jaký barevný ráz zvolím…..S pozdravem Lukáš Vacík.

bob48

16.2.2017 16:18
bob48

XXX.XXX.127.60

bob48

16.2.2017 16:35
bob48

XXX.XXX.127.60

Část chovných a letošní prskové.

17.2.2017 18:26
sem

XXX.XXX.52.215

Zdravím,
přikládám foto kolekce samců z května 2016 před jejich výletem na CV v Lysé.
DS.

17.2.2017 19:33
poty76

XXX.XXX.145.250

sem napsal(a):
Zdravím,
přikládám foto kolekce samců z května 2016 před jejich výletem na CV v Lysé.
DS.

Máte opravdu parádní Ms černé

18.2.2017 12:15
viu

XXX.XXX.209.18

Dobry den, tesila jsem se, ze se k vam pridam po dnesni navsteve Holic a nic :( letos jsme odjeli bez kralika. Je pravda, ze jsme si pospali a prijeli az po hodine...
Uvidime, co bude za tyden ve Lhote.
Neni tu nekdo z Chrudimska, Kolinska nebo po trase? Jeste by sel Zdar nad Sázavou. Dekuji.

18.2.2017 14:48
Msm

XXX.XXX.176.145

Dnešní foto osmi týdenních msm, myslím, že mají potenciál.

23.2.2017 14:51
mesič

XXX.XXX.129.58

Dobrý den,
moc děkuji za toto téma. Mms je moje srdcovka. Máme samici k Nč, tak se letos konečně po letech těším na strakatá mláďata.
Přikládám foto naší samice, je cca 3/4 roku stará.

5.3.2017 18:33
Msm

XXX.XXX.174.79

luvape napsal(a):
Dobrý den, Ondro,
děkuji za reakci a za podněty k diskuzi….Předpokládám, že mi elán vydrží, MS mi přijdou mnohem zajímavější než jednobarevní králíci...Pokaždé když člověk čeká, jak konkrétní vrh dopadne, je to tak trochu dobrodružství...Nicméně chovám ještě BU v obdobném množství jako MS div a je pravdou, že o BU "je mnohem větší zájem" než o MS div...Nepřijde mi, že by probíhal takový jejich boom...Nejvíce lidé znají černé a nejlíbivější jsou, dle mého názoru, červení, a pak teprve modří a nakonec divocí...Ale je to asi také různé v různých krajích...Když jsem byl v Německu na podzim u opravdu špičkového chovatele MS div., jak jsem uváděl v předchozích příspěvcích, zaujalo mne, že měl doma pouze jedno samce a dvě nebo tři samice...všichni králíci ve špičkové kvalitě, ale pouze 4 kusy...a s těmi dělal opravdu slušné výsledky za několik posledních let (dohledával jsem v německých katalozích z výstav). Jelikož bojuji, stejně asi jako většina chovatelů, s nedostatkem místa (kotců) a času, přemýšlím, zda-li chov nezredukuji na menší množství MS div a nepořídím si ještě jeden barevný ráz (černý nebo modrý)...lákali by mě MS durynský, ale těch je strašně málo a ani v cizině jich moc není na import...Když se ještě vrátím k těm importům, poznal jsem, že je to nyní snad jediná cesta ke zlepšení vlastností zvířat, a to jak v typu, tak v srsti...Začal jsem na českých králících, kteří víceméně pocházeli od p. Rozhoně, ale zde byl problém v kyčelních hrbolech, měkkých (rozkleslých) uších a příliš jemné srsti (cuckovatěla) - naopak to byli ideální králíci pro domácí chov - výborné mámy, vrhy o 10 králíčatech byly standart a také velmi pěkně vycházela kresba. Pak ten import ze Slovenska - samec měl výbornou velikou hlavu, hold ale se mu moc nechtělo skákat a vrhy po něm byly spíše málo početné….Kromě toho jsem si pořídil loni a předloni 2 samice od p. Kudra, což byli velmi slušné samice, výborné v typu a srsti, akorát kresba je u nich potrhaná a často se rodí pěkní mladí barvení králíci bez zrcátek. Proto jsem tedy zkusil ten import z Německa, zejména kvůli kyčlím…Jak jste psal ohledně těch teček na náprsenkách, také se mi zdá, že jich přibývá, u poměrně značného počtu králíčat jsem to měl taky a snažím se to selektovat, i když jsem zase nevypozoroval souvislost, že by se to tak rapidně dědilo, ale věřím Vám, že s tímto problémem máte více zkušeností, hlavně však máte delší chovatelskou praxi. Co se týče počtu odchovaných mladých, bylo jich opravdu tolik, kolik jsem psal a bylo to dáno především dobrou plodností samic do p. Rozhoně….nyní mám přichystánu jednu samici a jednoho samce kominíka (k nerozeznání od vídeňského šedého) a chci je použít do chovu – již mám s nimi připuštěno, tak uvidím…sice mne spoustu lidí zrazuje použít samce kominíka, ale chci to zkusit a uvidím výsledek (popřípadě bude radost do kuchyně)…Jak jste psal ohledně váhy samců, tak s tímto problém vůbec nemám, naopak mám problém opačný a často musím králíky „držet zkrátka na dietě“, aby se vešli do limitu 5,5 kg v dospělosti na výstavy.
Chtěl bych se zeptat, jací byli MS div. na výstavě v Erfurtu, protože jsem se tam nedostal a zajímalo by mne to..viděl jsem pouze katalog a bylo ta pouze pár kusů od dvou chovatelů (známá jména - Bertsche a Fischer). Kromě toho mne také zaujal v Německu barevný ráz „popelavý (dunkel-/eisengrau)“, což mi jeden německý chovatel ukazoval, že kříží z modrých a divokých…je to takový světlý divoký MS bez zabarvené podsady….
Nakonec Vás chci ještě jednou pozdravit a připomenout se Vám, protože jsme se potkali již několikrát osobně na výstavách a také jsem se byl podívat u Vás doma v chovu na MS modré, když jsem na začátku uvažoval, jaký barevný ráz zvolím…..S pozdravem Lukáš Vacík.

Dobrý den, omlouvám se, že reaguji až po tak dlouhé době, ale...no, znáte to, pořád něco. Je fajn, že jste si vyjel za hranice a našel si kolegu pro spolupráci, to je vždycky super. K tomu boomu, já to myslel spíš tak, že ms div nebyli, nebyli a najednou jich je na CV v Lysé hned několik kolekcí, modrá kolekce tam třeba nebyla ani jedna (né, že bych přispěl, ale co si budem, to je radši pošlu do gulagu, než do Lysé, pokud bude stále stejný přístup ke kvalitě podestýlky a péče o zvířata). Nevím, jaký je o ně zájem, s tím máte pochopitelně zkušenost vy, ale je to něco nového, co zas může zlákat spoustu lidí, protože to u nás není. Co se týče kvality, v Lysé se mi nelíbili (ale zas nemůžu říct, že bych je do detailu zkoumal, čímž je nechci jako celek shazovat), ti králíci, které jste prezentoval tady, se mi líbí hlavně v typu. V Erfurtu to byli hlavouni se špatnou kresbou-fleky na hrudi, to samé železití. Bertsche je šílenec, který chová snad všechny barvy a to v pěkné kvalitě. Fischer-mam pocit, že to je celý klan, kdy jeho paní dělá modré a on zbytek, myslím, že ona teď dokonce začala novošlechtit durynské.
To jak píšete, že vaši původní divocí měli dobré mateřské vlastnosti a měli dobrou plodnost-u novošlechtění to tak bývá, při různých typech křížení dosahujeme zvyšování heterozygotnosti jednotlivých lokusů a proto je pak potomstvo více životaschopné, je lepší plodnost a jatečná hodnota zvířat. Tohle všechno ale směrem k čistokrevné plemenitbě klesá, až se znaky ustálí na nějakých hodnotách, které pak už spíš měníme nějakými vnějšími faktory. U té plodnosti je hlavně důležité v prvních 5 dnech krmit samici jen trochu vláknitým krmivem a zajistit, aby měla co největší klid, tím se sníží embryonální mortalita a co největší počet ovulovaných vajíček se stane plodem, stručně řečeno. Jelikož nemám momentálně králíky u sebe a dojíždím, zkouším skupinové zapouštění, kdy sestavím nekonfliktní 1.4, ty ponechám ve výběhu max 7 dní a pak oddělím do kotců. Většinou dojde k synchronizaci říje u všech samic a pokud je samec co k čemu, většinou jsou všechny skotné. Ae proč o tom mluvím. První pokus jsem udělal tak, že byly samice u samce 20 dní, skákaly po sobě a početnost vrhu byla o poznání menší. Samec taky rychle ztratí kondici, tudíž ten týden je ideální.
Ještě k těm tečkám. Teď jsme s kamarádem koupili v Erfurtu dva ms černé samce. Můj dostal 97, jeho 96,5-bráchové. Nádherná zvířata. Po cca měsíci jim zflekatěla hruď. No, chovatel je holt na pěst.
A k těm vašim vrhům, já rozhodně nezpochybňoval, že byste tolik králíčat neměl, jen, že jste napsal, že to jsou strakáčci s kominíky, tak jsem se divil, kde jsou mlynáři smajlík
Já vás také zdravím, trochu jsem myslel, že to budete vy smajlík Ať se daří a těším se na raport z chovu. Mějte se! Ondřej Krunt.

Kaválek

7.3.2017 07:49
Kaválek

XXX.XXX.145.224

Zdravím. Tak dnes rodila moje msd, ale rozhazela celý vrh. Škoda bylo by 7 mladých. Dam ji trochu času na zotavenou a zkusíme znova. Byla prvorodička.

14.3.2017 11:23
zvit

XXX.XXX.39.220

Letošní naděje. Je jich tam sedm vybarvených a jeden kominíček.

12.4.2017 19:48
kchchp

XXX.XXX.16.175

Tak konecne jsem se dockal mladych.

19.4.2017 16:04
luvape

XXX.XXX.39.200

Tak po delší době přidávám další příspěvek...Samice MS div. narozené v 11/2016, nyní mají váhu 4 kg a typově i barevně jsou velmi pěkné...Oba rodiče jsou z importu z Německa,1,0 oceněn v Německu na 96,5 b. a 0,1 oceněna v ČR na 96 b. Obě jsou k prodeji, cena 500, - Kč/ks.

19.4.2017 18:03
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Zdravím všechny příznivce tohoto plemene. Moje zkušenost byla s MSm byla velmi dobrá. Měla u nás 3 vrhy se třemi samci - burgundským, kalifornským a moravským modrým. Počty mladých 10,9,9. Výborná matka, výborná mléčnost, mláďata z těchto spojení měla velmi dobré hmotnostní přírůstky, které i přes početné vrhy, splňovaly standard masných plemen.
Za mě výborné plemeno na maso, navíc velmi líbivé. Velká škoda, že není u nás více rozšířené...

MSMSMS

20.4.2017 22:27
MSMSMS

XXX.XXX.119.89

Můžete, prosím, napsat, odkud jste, stačí okres. Děkuji.

MSMSMS

20.4.2017 22:28
MSMSMS

XXX.XXX.119.89

luvape napsal(a):
Tak po delší době přidávám další příspěvek...Samice MS div. narozené v 11/2016, nyní mají váhu 4 kg a typově i barevně jsou velmi pěkné...Oba rodiče jsou z importu z Německa,1,0 oceněn v Německu na 96,5 b. a 0,1 oceněna v ČR na 96 b. Obě jsou k prodeji, cena 500, - Kč/ks.

Můžete, prosím, napsat, odkud jste, stačí okres. Děkuji.

21.4.2017 15:54
luvape

XXX.XXX.227.126

Jsem z Pelhřimova, jezdí m kazdy tyden do Prahy.

4.5.2017 17:26
Msm

XXX.XXX.174.79

Dobrý den,
tak přidávám fotky odstávčat ve věku 45-75 dní. Většina jsou modří strakáčci.
Dalších deset hnízd je ještě v chlupech, nebo vystrkují fousy.

S pozdravem, O. Krunt.

calfa

4.5.2017 18:18
calfa

XXX.XXX.72.71

Msm napsal(a):
Dobrý den,
tak přidávám fotky odstávčat ve věku 45-75 dní. Většina jsou modří strakáčci.
Dalších deset hnízd je ještě v chlupech, nebo vystrkují fousy.

S pozdravem, O. Krunt.

Krasni hned bych mel zajem.

5.5.2017 21:40
Msm

XXX.XXX.174.79

To vážení v kyblíku je tedy vychytávka!

9.5.2017 11:31
karlos14

XXX.XXX.165.149

Zdravím všechny chovatele MS,

i já přikládám pár letošních výrůstků, kteří se letos až nějak nečekaně rozmnožili. Ovšem jak všichni jistě víme, vybrat alespoň 4- člennou kolekci je někdy nad naše síly. Po loňském neúspěchu, kdy jsem musel obměnit skoro celý chov a zůstala mi jediná samice se konečně začalo dařit. Velice si vážím chovatelů, kteří mi nechali chovný materiál. V zimě jsem také navštívil pár výstav v Německu a přivezl dva chovné samce téměř za 250 eur po sečtení všech nákladů a výsledkem byl prodej těchto samců na křížení za 1000 Kč za oba(modré mladé ve vrhu, fleky na hrudi, které se vyskytly až po 3 týdnech od výstavy), takže až mi zase někdo řekne, že králíci vydělávají tak se od srdce zasměji

Letos jsem poprvé vyzkoušel nechat samce kominíka. Ze 4 vrhů konstatuji - kresba hlavy rozházená, bílé chloupky na uších a skvrnky na nose, plášť v celku ucelený a pírko černé jak má být. uvidíme ve druhé generaci. Jinak v posledních vrzích se potýkám se špatnou boční kresbou. Někteří králíčci jsou hodně potrhaní na boku a nebo mají až příliš zatažený plášť za přední nohou.

Minulý týden jsem přišel o dvě samice. Jediná moje samice s typicky samčí hlavou najednou přestala pít, žrát a hubnout. Nic nepomohlo. Druhá samička to samé, avšak té se den co den zvětšovalo břicho. Zůstaly mi dva vrhy s měsíčními králíčaty. Vypadají slušně, avšak nevím zda dosáhnou požadované hmotnosti.

Přikládám pár fotek mláďat, omlouvám se za špatnou podložku pod králíky, který je příliš světlá

Přeji všem úspěšný odchov a pak teprve až to okolo

Karel J.

16.5.2017 13:09
burgund6

XXX.XXX.33.11

Sháním kontakt na pana Jana Bartoška, chovatele meklenburských strakáčů.Měl by bydlet v Kobeřicích, Brodek u Prostějova.Kdyby někdo věděl, dejte vědět.Děkuji.

4.6.2017 14:37
Msm

XXX.XXX.174.79

Přidávám foto kolekce msm ve věku 4 měsíců, zleva 2 samci, zprava 2 samičky.
Na dalších dvou fotkách msdiv a k němu malý železitý ms (možná divoce železitý).

4.6.2017 21:00
karlos14

XXX.XXX.44.19

Parádní kolekce ;) v typu úplně jak ma být!

20.9.2017 22:38
Msm

XXX.XXX.138.9

Zdravím všechny a přidávám foto letošních odchovů 6 a 4 měsíčních msm a msč.

20.9.2017 22:57
Msm

XXX.XXX.138.9

18.10.2017 20:15
Msm

XXX.XXX.174.79

Dobrý večer,

přeposílám pozvánku na naši klubovku od p. Kudra:

Klub chovatelů meklenburských strakáčů pořádá speciální výstavu dne 21.10.2017 od 08.00 hdo do 17.00hod v areálu ZO ČSCH Přeštice. Vystaveno bude 129 meklenburáků : černých 61 ks, modrých 27 ks, červených 23 ks, divoce zbarvených 9 ks, havana 7 ks, železití 2 ks.
K návštěvě výstavy zvou členové klubu.

Chovu zdar!

O. Krunt.

13.11.2017 21:54
Msm

XXX.XXX.174.79

Zdravím všechny příznivce meklenburských strakáčů,

tímto si dovoluji zde uveřejnit ochutnávku v podobě fotek kolekcí z naší klubové výstavy v Přešticích.

Fotky jednotlivců, vítězných králíků a celkové výsledky budou uveřejněny v časopisu Chovatel.

Chovu zdar, Ondřej Krunt.

20.3.2018 22:16
Jakub02

XXX.XXX.68.214

Dobrý večer, chci začít s chovem tohodle plemene. Prodává tu někdo samce i samice? Jsem z jižní moravy, kousek od Brna.

22.3.2018 11:13
Msm

XXX.XXX.174.79

Jakub02 napsal(a):
Dobrý večer, chci začít s chovem tohodle plemene. Prodává tu někdo samce i samice? Jsem z jižní moravy, kousek od Brna.

Dobrý den,

bylo by dobré specifikovat, o jaký barevný ráz byste měl eventuálně zájem.

S pozdravem, Ondřej Krunt.

22.3.2018 20:26
vombohous

XXX.XXX.254.130

Dobrý den,
Toto plemeno bych chtěl také začít.Vím že bude problém zajistit chovný materiál. Především Msč se v Čr těžko shání. Mám přislíbeno v 07/ 2018 chovný pár. Už se těším nyní. Hodně zdaru při chovu všem

22.3.2018 22:34
Mottyl88

XXX.XXX.4.0

Zdravím sháním samičku MS (nejlepe červenou) klidně bez pp, jihomoravský kraj a okolí.

23.3.2018 19:07
Jakub02

XXX.XXX.68.67

na barve mi nezáleží, co bude to beru. klidně i bez pp na vystavy stejne nejezdím. jizní morava.

26.4.2018 23:24
Msm

XXX.XXX.174.79

Zdravím všechny,

rád bych tímto oznámil, že Klub chovatelů králíků meklenburských strakáčů má nové webové stránky: http://meklenburaci.wz.cz/

Na stránky se lze dostat i přes stránky původní, které budou ještě nějakou dobu funkční.

Všem hodně zdaru s chovy!

Ondřej Krunt.

6.1.2019 14:12
vombohous

XXX.XXX.254.130

Dobrý den všem chovatelům tohoto plemena .
Pořídil jsem foto vytipovaných MSč k chovu .Kresba je k standartu nejblíže. Vrženo bylo 7 mláďat . Přeji hodně zdraví a radosti při chovu.

23.1.2019 21:49
Joska13

XXX.XXX.150.61

Poptávám 2x samice meklenburský havanovitý Louny,Chomutov

11.2.2019 14:19
kubrousek

XXX.XXX.115.223

Dobry den, nemate nekdo na prodej dve samice Ms cervene,tetovane?
🐇🐇

21.2.2019 07:02
haisovad

XXX.XXX.240.252

Dobré ráno, přidávám se k Vám jakožto chovatel začátečník :)
Po nezdarech s chovem moravského modrého se přesouváme na modré strakáče. Již máme doma jednu tetovanou, druhá je na cestě a tímto bych Vás chtěla poprosit, zda někdo nemá na prodej tetovaného modrého samce :)

3.5.2020 23:41
Kateřina Zemanová

XXX.XXX.17.67

Msm napsal(a):
Já jsem ze Suchdola-Praha (dříve Praha 6).

Dobrý den, budete mít králíčka na prodej? Dlouho pokukuji po tomto plemeni a moc se mi líbí. Chtěla bych ho jako kamaráda
Moc děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík