zapálená chovatelka

XXX.XXX.49.49
Chovám králíky teprve rok. Nyní se mi stalo, že samice (9 měsíců, Hyla) dvakrát porodila králíčky mimo hnízdo a všichni zimou umřeli.Když se to stalo poprvé( a poprvé měla mladé), říkala jsem si, může se to stát. Teď už jsem naštvaná. Na jedné straně je mi líto ji zabít na druhé straně co s ní, když je tak špatná máma? Když se to stalo již dvakrát, myslíte, že to už nemá cenu znovu zkoušet?
zapálená chovatelka
napsal(a):
Chovám králíky teprve rok. Nyní se mi stalo, že samice (9 měsíců, Hyla) dvakrát porodila králíčky mimo hnízdo a všichni zimou umřeli.Když se to stalo poprvé( a poprvé měla mladé), říkala jsem si, může se to stát. Teď už jsem naštvaná. Na jedné straně je mi líto ji zabít na druhé straně co s ní, když je tak špatná máma? Když se to stalo již dvakrát, myslíte, že to už nemá cenu znovu zkoušet?
Prd na pekač, udělejte kotiště a je to. Prostě kraličata vytaha na cekckach ven a kraličata se tam nevratí. Nemusíte ji hned zabíjet.
Kralik není kočka aby je tam vracela. Nečtěte takove kraviny od někoho, kdo ani neví možnosti.
To se stane a není to znamka, že by to byla špatna matka.
Jana627

XXX.XXX.7.101
Skúste jej postaviť kotiste, mne sa to tiež stalo.
jardagin
napsal(a):
Prd na pekač, udělejte kotiště a je to. Prostě kraličata vytaha na cekckach ven a kraličata se tam nevratí. Nemusíte ji hned zabíjet.
Kralik není kočka aby je tam vracela. Nečtěte takove kraviny od někoho, kdo ani neví možnosti.
To se stane a není to znamka, že by to byla špatna matka.
Jardo dvakrát?
Mám hyly bez kotiste v kralikarně a hnízdo dělají luxusní! !
Není Hyla jako Hyla. Generace F...už to může mít jinak.
I když jsem na pochybách.
Jak píše borax, není hyla jako hyla. Kotiště je dobrá věc, ale má právě tu nevýhodu, že pokud se používá "nějakou tu generaci", nakonec samice tak nějak ztratí instinkt tvořit "normální" hnízdo a bez kotištěte nejsou schopny mladé odchovat. Mohou to být jinak dobré matky, ale prostě už mají "zakódováno" rodit do bedničky a když ji nemají, je problém. Osobně bych to na vašem místě zkusila, za to nic nedáte no a pokud se ani tak nezadaří, na pekáč ji můžete dát vždycky, ten vám neuteče
Je jedno jestli je to hyla. Pokud vím tak kralik ma zakodovano rodit v noře nebo doupěti.
To že se hold vytahnou mlady na cecku to se prostě stava a dvakrat není moc. Třeba pravě proto bych ji dal kotiště aby se to nestalo. A v další generaci samice muže klidně rodit bez.
Zaleží taky na chovateli jestli doda dost sena nebo slamy na hnízdo aby bylo dost hluboke.
Tohle není případ samic ktere porodí a vykašlou se na mlade, že jim nedají nažrat. To je uplně něco jineho. Tam jsou mateřske pudy v haji. Jestli někdo nechce něco malo obětovat do krabice 40x30x 40 tak at se na nějake chovatelství kraliku vykašle.
Tak to fakt už nechapu kralika nemocne by se mělo zachranit za každou cenu a kvuli prkotině by se zabil, fakt pecka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kotiště používám, co chovám čistokrevné králíky,37 let, a to si samice nechávám své.Takže těch generací už je hafo.V zimě mají kotiště v létě ho nedostávají.Takže nevím jestli už mají zakódováno rodit do bedničky, ale mám samice které kotiště nepoužívají ikdyž jim ho dám.Ostatním to je jedno.Samozřejmě, že se najde samice která porodí mimo hnízdo a tím i mimo kotiště.Letos mně to udělala 2x pětiletá samice, která až dosud odchovávala bez problémů.A ta kotiště měla, ale mladý byli před kotištěm a uvnitř kotiště bylo krásné hnízdo.No stane se, připustila jsem jí potřetí na březńáky.Poslední šance.
Nevím sice kdy samice rodila poprvé, podruhé, ale dal bych jí třetí šanci a to protože je zima. Za měsíc už snad nebudou mrazy tak silné a bude delší den. Když dáte kotiště, suchou podestýlku a dost sena tak se snad zadaří. Na pekáč ji můžete dát též, ale chce jí nějakou dobu krmit, alespoň dva měsíce a než ji zabiju zkusím jí dát k samci, někdy to vyjde, někdy holt ne.
zapálená chovatelka

XXX.XXX.49.49
Děkuji všem za rady.Měla jsem několik samic a toto se mi stalo poprvé, proto mne to vylekalo. Dám Toničce ještě šanci.Je fakt, že když se to stalo poprvé, byly mrazy. Nechám ji pár dní odpočinout a zkusím to znovu a určitě dám vědět jak to dopadlo. ještě jednou dík.
zapálená chovatelka
napsal(a):
Děkuji všem za rady.Měla jsem několik samic a toto se mi stalo poprvé, proto mne to vylekalo. Dám Toničce ještě šanci.Je fakt, že když se to stalo poprvé, byly mrazy. Nechám ji pár dní odpočinout a zkusím to znovu a určitě dám vědět jak to dopadlo. ještě jednou dík.
Tonička. Jak se zvířátku dá jméno, tak už se hůř dává na pekáč.
Už o tom vím své.
Ať jí to dopadne dobře a dělá vám dlouho radost.
Pavel.