Samice přehrabává kotec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

prskavec

11.3.2017 17:55
prskavec

XXX.XXX.52.72

Přátelé prosím o radu, mám samici, cca před 10 dny byla u samce, celkem tři skoky, od té doby neustále převrtává kotec, noruje nebo co delá nevím, dám jí seno a za chvili je to prohrabané s podestýlkou, dnes jsem ji zkusil dát k samcovy a pekne ho prohnala tak nevím co se deje, ješte jsem to nezažil.

11.3.2017 18:47
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Děje se to, že je na 90 procent březí. To, co popisujete, je typické chování čerstvě březí samice...

prskavec

11.3.2017 18:54
prskavec

XXX.XXX.52.72

Dekuji ale ješte se mi to nestalo, a až se okotí tak se zklidní nebo je předpoklad že hnízdo roztahá?

11.3.2017 18:59
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Opravdu je toto VELMI častý projev březosti, který ani v nějmenším neindikuje následné roztahání hnízda. Opravdu můžete být v klidusmajlík

prskavec

11.3.2017 19:01
prskavec

XXX.XXX.52.72

Veřím Vám, ten týden jsem zapouštel tři samice třemi skoky a tahle jedna se projevuje takto.

11.3.2017 19:06
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Ano, některé to nedělají, ale opravdu, pokud samice začnou přehrabovat podestýlku pár dnů po zapuštění, je to celkem dost spolehlivý příznak březosti... Přeji hodně štěstí s odchovem

11.3.2017 19:17
mikimajky

XXX.XXX.144.252

JJ. Tiež som mal takú samicu. Po zapustení asi týždeň až do porodu bordel v kotci. Rozhrabané všetko. Miska prekotená. Seno pochcané.
Posledný deň urobila hniezdo a všetko OK. :D
Nech sa zadarí.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2017 20:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213

Moja to robila tiež a bola pripustená 19.2.2017.Dnes stým prestala, tak som zvedavý čo s toho bude.Moje to nerobia, túto mám od kamaráta asi 2 mesiace. Má asi 9 mesiacov aj je prvý krát pripustená.No inak celé dni iba sekala seno a nosila na hniezdo.Sám som zvedavý či budú Bŕeznové?

13.3.2017 11:28
hokrví

XXX.XXX.105.226

Mám samici zapuštěnou 22,2,2017 a taky hrabe, převrací 2 misku,8 - 10 dní. Do porodu je ještě cca deset dní, kydám jednou týdně. Není lepší třeba ob den, aby do porodu neměla moc nastláno.

13.3.2017 11:46
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Taky mi to některé dělávají. Buď rozkoušou všechnu slámu na padrť a "promíchají" s pilinami a bobky nebo všechno "jak to leží a běží" přerývají zleva doprava nebo si to předníma nejdřív nahrabou pod sebe, pak to obejdou a zase předníma to hrnou před sebou jak radlicí Většinou s tím po pár dnech přestanou.

13.3.2017 16:39
hokrví

XXX.XXX.105.226

Zítra vykydám a když nepřestane tak budu kydat co 2 dny až do porodu. Loni sem měl dvě samice které vždy zahrnuly kotiště a udusily mladé.

13.3.2017 16:49
Jan Šporcr

XXX.XXX.128.101

mikimajky napsal(a):
JJ. Tiež som mal takú samicu. Po zapustení asi týždeň až do porodu bordel v kotci. Rozhrabané všetko. Miska prekotená. Seno pochcané.
Posledný deň urobila hniezdo a všetko OK. :D
Nech sa zadarí.

Moje samice me to ted dela taky i ta miska byla obracena jsou to potvory ale aspon jsem si jistej ze je v tom

13.3.2017 20:29
borax

XXX.XXX.91.21

hokrví napsal(a):
Zítra vykydám a když nepřestane tak budu kydat co 2 dny až do porodu. Loni sem měl dvě samice které vždy zahrnuly kotiště a udusily mladé.

Okamžitě by byli v klobáskách!
To rozhodně není normální chování.
V zimě si moje samičky taky stavěli obrovská hnízda. Celý kotec přestěhovali několikrát.
Museli být "pěkně nadřený" :-D.

14.3.2017 07:50
hokrví

XXX.XXX.105.226

borax napsal(a):
Okamžitě by byli v klobáskách!
To rozhodně není normální chování.
V zimě si moje samičky taky stavěli obrovská hnízda. Celý kotec přestěhovali několikrát.
Museli být "pěkně nadřený" :-D.

Z těch 2 jedna uhynula 15.11, zůstalo po ní 8 mladých z 11, které jsem vyhrabal z udusaného kotiště, kojila je 11 dnů, pak sem je dokrmoval, druhý jsem též vyhrabal 7 živých, ale přežili 4 a předtím 2 vrhy ani jeden, tak tu sem zabil pro psa. Tato nová samice měla loni 2 vrhy v pohodě a bez hrabání, tak uvidíme třeba se sklidní.

14.3.2017 07:55
gucos

XXX.XXX.91.88

Je to naprosto normální chování samic, které jsou březí. A je to dost spolehlivá informace, že je samice březí. Pokud bych měl dát na pekáč každou, která to dělá tak mi doma skoro nic nezůstane. Mám různá plemena králíků a dělá mi to cca 80% samic.

14.3.2017 08:26
borax

XXX.XXX.39.160

gucos napsal(a):
Je to naprosto normální chování samic, které jsou březí. A je to dost spolehlivá informace, že je samice březí. Pokud bych měl dát na pekáč každou, která to dělá tak mi doma skoro nic nezůstane. Mám různá plemena králíků a dělá mi to cca 80% samic.

Není normální, ze udusí mláďata v hnízdě.
To jsem měl na mysli.
To byl také důvod proč bych takovou samičku dál nedržel.
Přehrabávání kotce je samozrejme normální...

14.3.2017 08:41
xchipsy

XXX.XXX.142.1

hokrví napsal(a):

Mě tohle dělají některé samice, když je velká zima, nahrnou na hnízdo všechno možné a mladí se tedy nikdy neudusili... Ale je fakt, že to bylo jen zahrnuté, ne ušlapané. Jakmile se udělalo hezky, zase hnízda "otvíraly", mě se zdálo, že moc, tak jsem opatrně trochu přihrnula a za hodinu zas "otevřeno" A v pohodě.

14.3.2017 08:55
horal

XXX.XXX.202.176

Prohrabávání podestýlky je přirozené pro samici, hledá totiž místo kde by šla vyhrabat nora. Délá to když chce ukázat samcům že je připravena se pářit, ale dělá to také když je už březí a snaží se připravit si kotiště pro své potomstvo, aby je co nejlépe zabezpečila. V prvním případě je v říji a už jenom tím jak na ni sáhnete to poznáte. Prohne se a zadek vystrčí nahoru. Pohlavní orgány má zduřelé červené až modrofialové barvy. V druhém případě při přiložení samice k samci (né naopak), samice chrčí, je agresivní na samce a jestli se mu podaří na ní vylézst tak se přimáčkne k podlaze a kňučí. Pokud dává samice dostatek mláďat neni to důvod k vyřazení, naopak. Můžete jí dát do králikárny kotiště anebo každý den vyhodit podestýlku a dát novou. Týden před kocením ji už ale nechat v klidu.
O tom kydání platí všeobecně, že týden před porodem se kotec vyčistí a jenom lehce nastele a až začne stavět hnízdo tak ji přidat suchý materiál. Pak nená z čeho nahrnout piramidu do rohu. Když to ale přece jenom udělá, vždy mají králičata dostatek vzduchu, ale hlavně tepla. K úhynu pak dochází většinou v tom smyslu, že si je chrání a při každém nakouknutí do kotce vlítne na hnízo a třeba ještě dupně. Je to ale jenom známka dobré matky. I v tomhle případě kotiště v kotci udělá velkou službu.

14.3.2017 10:12
hokrví

XXX.XXX.105.226

Dnes jsem vykydal převážně seno s trochou slámy a bobků, vrstva 7 - 10 a nebylo to tak načechrané jako předchozí dny. Podestlal sem lehce a večer se uvidí.

2.4.2017 17:42
hokrví

XXX.XXX.105.226

Do porodu jsem samici ještě 2 x vykydal, naposledy 22.3. a 26.3. ráno měla 7 mladých, všechny v hnízdě, ale 2 mrtvé - největší a nejmenší. Dnes jim je týden a zbylých 5 je živých.

2.4.2017 18:22
Jan Šporcr

XXX.XXX.128.101

hokrví napsal(a):
Do porodu jsem samici ještě 2 x vykydal, naposledy 22.3. a 26.3. ráno měla 7 mladých, všechny v hnízdě, ale 2 mrtvé - největší a nejmenší. Dnes jim je týden a zbylých 5 je živých.

Ja ji taky vycistil kotec vrazil sem ji tam kotiste ona okamzite postavila hnizdo vyskubala chlupy a uklidnila se hned ale mlady zatim nema cekam je tam zitra nejpozdeji pozitri.

Přidejte reakci

Přidat smajlík