Je divná doba. :/
Keď sa niekto pýta či je dobré krmiť králika jeho prirodzenou potravou,
Za mňa ano je to dobré. Ja krmím celoročne seno +granule ( bez liečiv) a jačmeň.
A hneď ako začne na jar niečo rašiť tak samozrejme dostávajú aj zelené.
Občas nejakú halúzku smrek, ovocné stromy atd. Dokonca skrmujem všetko zelené zo zahrady (za to ma tu asi roznesú). Teda ak strihám živý plot nahádžem to králikom ( ten im ale moc nejde), zelinu čo vytrhám na záhonoch na zahrade a v skleníku skrmujem takisto.
A musím si zaklepať, že zatial absolútne žiadny problém.
Granule nájdete určite aj u vás bez liečiv. Ja beriem u nás Čatajské.
Souhlas, divna doba

XXX.XXX.237.229
Když to máš MikiMajky těžký. Lidi sice chtějí jíst králíky a chutné, ale ani starší generace lidí není mnohdy ochotná nad tím co dělá přemýšlet.
Nedávno říkám jednomu dědovi, že spěchám že bude za chvíli tma a musím ještě na trávu. On, že nedávno nasekal mladým před barákem a čtyři mu zdechli tak toho zase nechal.
Doporučit mu přípravky do vody pro období přechodu je zbytečné (stojí to peníze), doporučit mu dávat větvičky je zbytečné (nikdy to nedělal), upozornit ho na sekačku a zapaření je zbytečné (srpy se už nepoužívají a mnohdy jsou i pro současné trávníky nepoužitelné). To že před barákem má jen nějakou hřištní trávu by totiž asi nepobral vůbec, je to pod jeho rozlišovací úroveň. Dříve, když ještě bývalo dost přirozeného drobného jetele měl jen problémy s tím že ho nasekal moc a on se mu zapařil a myslím, že kdyby ten jetel rostl ještě dnes tak i tento problém bude mít (můj dědek nebyl o nic lepší, přece nepůjde navíckrát).
No a přesto ten člověk, patrně jako jeden z úspěšnějších, ještě stále má králíky. Píši jako jeden z úspěšnějších, protože on narozdíl od těch neúspěšných a těch co jim králíci už za námahu nestáli je stále ještě má. V tomto případě patrně protože krmí senem (myslím, že víceméně vojtěškou). A dokonce patří mezi ty co ani nikdy proti ničemu neočkují.
Někdy to tak prostě je. V jedné rodině u nás lidem také stále chcípali králíci na kokcidiózu, až jim nakonec veterinář poradil seno (dnes by řekl, že je otázka času kdy neuhlídají dostatečně dlouho vysušené, ale je v tom v tomto konkrétním případě vidět směs myšlení i nemyšlení protože kokcide v potravě versus oslabená imunita - prostě veterinář se chytal tehdy i dnes stébla, když jeho sulfamidin nedokáže uspokojivě vyřešit situaci - a já ty lidi co krátkodobě udpokojit dokáže nechápu). Ti lidi chtěli jíst své zdravé maso a tak u sena zůstali. Mladej nikdy ani nic jinýho nezkoušel, protože s čímkoli jiným by měl mnohem víc práce a přinutit děcka aby se postarali to už prostě posledních třicet let není vidět. Nemluvím o těch co to tak dělají dobrovolně a z vlastní vůle (díky zdravému vedení v rodině, nikdo nechce mít malé vzteklé otroky, číhající na svůj okamžik pomsty...), ale pokud si pamatuji dobře u všech nás byla na začátku jistá povinnost (no a mimochodem, kam poslat dítě jinam než na trávu).
Uživatel s deaktivovaným účtem

rarach
napsal(a):
Zdravím všechny přítomné, chci se zeptat a předem děkuji za odpověď, je dobré králíky krmit zeleným.Před léty jsem krmila granule, ale dočítám že je to špatný, tak nevím.Jestli máte radu jaké granule, aby neměly v sobě chemii budu ráda
Krmit zeleným můžete, jen je potřeba zachovávat určitá pravidla.Pozvolný přechod na zelené, tráva nesmí být zapařená, což je někdy problém, pokud ji králíci zadupou a pak ještě žerou.Lepší je to co nesežerou hned vyhodit.Také je potřeba přihlédnout k možnému znečištění trávy:plochy kam lidé chodí venčit psy, ale i třeba možnost zanesení postřiku z pole, pokud je tráva poblíž.Tchámn krmil zeleným léta, ale měl ho z oplocené zahrady, králíci dostali trochu, po chvíli je obešel a to co nesežrali vyhodil.Nikdy s tím neměl problém.My zeleným nekrmíme, nemáme tu možnost jako on.
Granule kvalitní jsou, záleží kolik do nich chcete investovat.Lepší jsou bez chemických léčiv.U nás se krmí granule s Emanoxem.
Masérek

XXX.XXX.128.36
Taky jim dávám zelený. Normálně co posekáme sekačkou do koše. Tak i to rozdrceny sežerou. Ale dávám jim jen co jsem zrovna posekal a dám jim jen hrst aby to hnedka snědli a zatím jsem neměl problém. A jinak granule s emanoxem, sice jsou dražší, ale zatím jsem na nich neměl úhyn, tak v tom budu pokračovat.
I já krmím trávou, ze své zahrady, sekám srpem vždy jen množství na jedno krmení. Také pečlivě kontroluji co sekám. Máme na zahradě, bohužel, i pryskyřník. Králíci zelené milují. Krmím i natě ze zeleniny, listy řepy atd. Vrbové větvičky, jablonové. Pokud něco do půl hodiny nesnědí, odstraním to.
Také krmím zeleným, z jara hluchavky, pak přidávám další druhy. Pamplišky, klasickou trávu nebo vojtěšku. Krmím tím samice ještě než se narodí mladí a ti postupně uždibují, teď už chodím s košem Dávám i větvičky z ovocných stromů, okrojky zeleniny, případně vhodnou plevel nebo mladé rostlinky když jednotím např. řepu nebo mrkev.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Souhlas, divna doba
napsal(a):
Když to máš MikiMajky těžký. Lidi sice chtějí jíst králíky a chutné, ale ani starší generace lidí není mnohdy ochotná nad tím co dělá přemýšlet.
Nedávno říkám jednomu dědovi, že spěchám že bude za chvíli tma a musím ještě na trávu. On, že nedávno nasekal mladým před barákem a čtyři mu zdechli tak toho zase nechal.
Doporučit mu přípravky do vody pro období přechodu je zbytečné (stojí to peníze), doporučit mu dávat větvičky je zbytečné (nikdy to nedělal), upozornit ho na sekačku a zapaření je zbytečné (srpy se už nepoužívají a mnohdy jsou i pro současné trávníky nepoužitelné). To že před barákem má jen nějakou hřištní trávu by totiž asi nepobral vůbec, je to pod jeho rozlišovací úroveň. Dříve, když ještě bývalo dost přirozeného drobného jetele měl jen problémy s tím že ho nasekal moc a on se mu zapařil a myslím, že kdyby ten jetel rostl ještě dnes tak i tento problém bude mít (můj dědek nebyl o nic lepší, přece nepůjde navíckrát).
No a přesto ten člověk, patrně jako jeden z úspěšnějších, ještě stále má králíky. Píši jako jeden z úspěšnějších, protože on narozdíl od těch neúspěšných a těch co jim králíci už za námahu nestáli je stále ještě má. V tomto případě patrně protože krmí senem (myslím, že víceméně vojtěškou). A dokonce patří mezi ty co ani nikdy proti ničemu neočkují.
Někdy to tak prostě je. V jedné rodině u nás lidem také stále chcípali králíci na kokcidiózu, až jim nakonec veterinář poradil seno (dnes by řekl, že je otázka času kdy neuhlídají dostatečně dlouho vysušené, ale je v tom v tomto konkrétním případě vidět směs myšlení i nemyšlení protože kokcide v potravě versus oslabená imunita - prostě veterinář se chytal tehdy i dnes stébla, když jeho sulfamidin nedokáže uspokojivě vyřešit situaci - a já ty lidi co krátkodobě udpokojit dokáže nechápu). Ti lidi chtěli jíst své zdravé maso a tak u sena zůstali. Mladej nikdy ani nic jinýho nezkoušel, protože s čímkoli jiným by měl mnohem víc práce a přinutit děcka aby se postarali to už prostě posledních třicet let není vidět. Nemluvím o těch co to tak dělají dobrovolně a z vlastní vůle (díky zdravému vedení v rodině, nikdo nechce mít malé vzteklé otroky, číhající na svůj okamžik pomsty...), ale pokud si pamatuji dobře u všech nás byla na začátku jistá povinnost (no a mimochodem, kam poslat dítě jinam než na trávu).
Souhlas, divná doba, divní lidé. Asi je to daň za ten pokrok, nebo spíš za tu cestu zpět. A co se týče starších lidí, tak když se podívám do některých králíkáren důchodců, co chovají králíky desítky let a v kotcích mají hnůj, prázdný misky i bez vody atd. A to není z důvodu, že by na to neměli už pohybově. Opravdu nechápu, proč ty králíky chovají a trápí. Jinak trávu krmím běžně, hned jak vyroste a už z jara vybírám pampeliškový kořínky z oraného pole, topinambury atd. Trávu mám na betoně ve studené maštali, naseču vždy tak kolečko, což mám na pár dní, občas to provzdušním. A mám na zahradě taky pryskyřník. Když vemu hrst, tak tam pár rostlinek bude, no. Máte nějaké negativní zkušenosti s podáním u králíků, za zelena, ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
ondra159
napsal(a):
Souhlas, divná doba, divní lidé. Asi je to daň za ten pokrok, nebo spíš za tu cestu zpět. A co se týče starších lidí, tak když se podívám do některých králíkáren důchodců, co chovají králíky desítky let a v kotcích mají hnůj, prázdný misky i bez vody atd. A to není z důvodu, že by na to neměli už pohybově. Opravdu nechápu, proč ty králíky chovají a trápí. Jinak trávu krmím běžně, hned jak vyroste a už z jara vybírám pampeliškový kořínky z oraného pole, topinambury atd. Trávu mám na betoně ve studené maštali, naseču vždy tak kolečko, což mám na pár dní, občas to provzdušním. A mám na zahradě taky pryskyřník. Když vemu hrst, tak tam pár rostlinek bude, no. Máte nějaké negativní zkušenosti s podáním u králíků, za zelena, ?
Tak sa spýtam máte istotu že to zellené je čisté? Ak áno potom no problem, No u nás je všade kopu psov a u lesa divá zver. A na tomto pár chovaťeľov u nás Dojelo. Ja krmím len vrbu, a okus ovocných stromov, no s citom !
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak sa spýtam máte istotu že to zellené je čisté? Ak áno potom no problem, No u nás je všade kopu psov a u lesa divá zver. A na tomto pár chovaťeľov u nás Dojelo. Ja krmím len vrbu, a okus ovocných stromov, no s citom !
Psi byli vždycky, zvěř taky.Když si vzpomenu, že dříve byl boj o trávu z kdejaké meze a příkopy, tak nevím, proč to tady hrotíte.Trávou králíky těžko někdo zabije.Je to pro ně nejpřirozenější potrava.To je pouze výplod nějaké granulářské lobby.Podobné je to už i u psů a koček.Dneska abyste se bál dát psovi kost, abyste ho neotrávil.Opravdu nechápu, co to tady pořád melete.Jakým způsobem ti chovatelé dojeli na to, že dávali králíkům trávu?
Accuracy

XXX.XXX.1.187
burgund6
napsal(a):
Psi byli vždycky, zvěř taky.Když si vzpomenu, že dříve byl boj o trávu z kdejaké meze a příkopy, tak nevím, proč to tady hrotíte.Trávou králíky těžko někdo zabije.Je to pro ně nejpřirozenější potrava.To je pouze výplod nějaké granulářské lobby.Podobné je to už i u psů a koček.Dneska abyste se bál dát psovi kost, abyste ho neotrávil.Opravdu nechápu, co to tady pořád melete.Jakým způsobem ti chovatelé dojeli na to, že dávali králíkům trávu?
Psi byli, zvěř taky. Ale bylo méně chemikálií - který pes se dřív dvakrát ročně odčervoval? Divoká zvěř bývala zdravější, protože měla predátory, ať jinou zvěř, nebo člověka. A ta auta taky tolik nejezdila.
Takže dle mého je opatrnost na místě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
burgund6
napsal(a):
Melete vy, choroboplodné zárodky sa držia na pochcanej tráve dlho.Taktiež jaksi zabúdate na mor a mixu čo v dávnych dobách nebolo. A akosi aj tý králici sú tiež neodolnejší, citlivejší. A dojeli tak že presne ako píšete nakosili u cesty, pod lesom a aj na družstevnom poli však je zadara! A potom nám to tu začalo, a na jeseň sa prehnala druhá vlna moru a mixi a tie posr...né a oslabené králiky dorazila! Tak vám prajem pekný den.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Melete vy, choroboplodné zárodky sa držia na pochcanej tráve dlho.Taktiež jaksi zabúdate na mor a mixu čo v dávnych dobách nebolo. A akosi aj tý králici sú tiež neodolnejší, citlivejší. A dojeli tak že presne ako píšete nakosili u cesty, pod lesom a aj na družstevnom poli však je zadara! A potom nám to tu začalo, a na jeseň sa prehnala druhá vlna moru a mixi a tie posr...né a oslabené králiky dorazila! Tak vám prajem pekný den.
Nechápu, jakou souvislost má krmení trávou s morem a myxomatozou.Spíše dojeli na to, že neočkovali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
burgund6
napsal(a):
Nechápu, jakou souvislost má krmení trávou s morem a myxomatozou.Spíše dojeli na to, že neočkovali.
Oslabený organizmus, viacerými parazitmi + zlá strava, hygiena a zelené očúrane psami, okúsané srnčou a divokýmy zajacmi+ Nijaké očkovanie a tak to potom čo sa dá iné čakať! A mimochodom, neverte že zaočkované chovy sú 100% chránené"! Pekný deň.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je otázka, co je čisté.? Psa teda nemáme, ale vím, že kočka nebo pes nikdy nejdou kálet do vyšší trávy - většinou je to do nějakého sypkého materiálu, piliny, zem, písek... Takže toho se u nás nebojím. A pokud bych myslel znečištění třeba chemií z pole od průmyslových zpracovatelů půdy, tak tam je třeba se bránit důrazně - ploty, živé nebo neživé. Tam je výhoda, když člověk nebydlí na kraji vsi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
ondra159
napsal(a):
To je otázka, co je čisté.? Psa teda nemáme, ale vím, že kočka nebo pes nikdy nejdou kálet do vyšší trávy - většinou je to do nějakého sypkého materiálu, piliny, zem, písek... Takže toho se u nás nebojím. A pokud bych myslel znečištění třeba chemií z pole od průmyslových zpracovatelů půdy, tak tam je třeba se bránit důrazně - ploty, živé nebo neživé. Tam je výhoda, když člověk nebydlí na kraji vsi.
Ja mám takého divného psa Border kolia a tá chodí zásadne len do vysokej. A viete koľko je vysokej a ako sa pekne vie napásť na vašej záhrade, poli a o zajacoch no u nás ich je dosť. Našiel som jednu starú publikáciu kde sa píše že na jedného králika sa doporučuje denná dávka zeleného 500 =800gr MAX. kto to dodržujé? Málo ľudí dávkuje krmivo, no pár nás je. Tak nech sa darí, Všetkým.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja mám takého divného psa Border kolia a tá chodí zásadne len do vysokej. A viete koľko je vysokej a ako sa pekne vie napásť na vašej záhrade, poli a o zajacoch no u nás ich je dosť. Našiel som jednu starú publikáciu kde sa píše že na jedného králika sa doporučuje denná dávka zeleného 500 =800gr MAX. kto to dodržujé? Málo ľudí dávkuje krmivo, no pár nás je. Tak nech sa darí, Všetkým.
Tak tam je teda potom řešením psa do těchto prostor nepouštět, no. Třeba je pes na dvoře a na za- hradu, kam jezdím pro trávu, tak je jen chvíli nebo vůbec. A s tou dávkou jsem v pohodě, dávám 2x nebo 3x denně hrst a to v součtu určitě nedá ani půl kila..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
ondra159
napsal(a):
Tak tam je teda potom řešením psa do těchto prostor nepouštět, no. Třeba je pes na dvoře a na za- hradu, kam jezdím pro trávu, tak je jen chvíli nebo vůbec. A s tou dávkou jsem v pohodě, dávám 2x nebo 3x denně hrst a to v součtu určitě nedá ani půl kila..
Zahrada ohradená ? Susedov pes? Srček a zajac ? Veľa otáznikov+ veľké riziko! A raz to príde!
Já "zeleným" nekrmím, pokud nepočítám pár listů pampelišky "na chuť", kousky černobýlu, kopřivu. Ne že bych byla zásadně proti, ale jak píše dedko edko, "čistou" trávu dnes těžko člověk najde, všude lezou kočky, psi, myši, chemie z polí...
Ano, dřív se tak krmilo, babička vzala plachtu, kosu, podvozek z dětského kočáru a mě se sestřenicí a jelo se na trávu pro králíky. K tomu se krmily brambory se šrotem, okoceným samicím rohlík rozmočený v mléce, sekané kopřivy. Neočkovalo se. Jádrem se šetřilo, seno jen na zimu. Nepamatuju, že by jí pošel králík nebo že by se řešila kokcidioza, enterokolitida a další a další. Jenže tehdy to tak prostě šlo, byla "jiná doba". Všechno bylo nějak odolnější
Tak, tak, nie som az tak stary, ale plesen na uhorky, to bolo čo, pasavka zemiakova tiez, alergia, aids atd, dnes je vsetko nachylnejsie na vsetko, ale clovek je najprispozobivejsi tvor na zemi, je nas cim dalej tym viac , kde behaju moje psi nedavam travu ani sliepkam, maju velke zahradu len pre seba tak nech sa pasu
Na Vaši otázku nelze dát jednoznačnou odpověď. Pokud máte oplocenou zahradu, kam se nechodí vyměšovat zvířata x, y, z, pokdu zahrada neleží v blízkosti pole či sadu, kde 10x do roka stříkají kdoví čím, atd. atd. a pokud má tato zahrada vhodné druhové složení, s absencí řady jedovatých rostlin, pokud dodržíte řadu základních pravidel, jako pomalé navykání, bez trávy zapařené, bez možnosti přehršle trávy, kterou je možné udupat a následně konzumovat atd, pak bych zelené zcela jednoznačně doporučila.
Z druhé strany se podívejme na kvalitu sena, které se bohužel často krmí a je vhodné sotva pro koně...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.92.51
chov
napsal(a):
A seno děláte z čeho? Ne z té "znečištěné "trávy?
Seno sa robí z tej trávy, áno máte pravdu a dalej čo o tom viete? Procesy pri ktorých seno, zreje = fermentuje atd.vám asi nič nehovoria? No a Seno a Seno je veľký rozdiel. To fabrické strojmi dorobené nie je veľmi kvalitné, ja si robím len ručne sušené a potom voľne ložené vo vlastnom seníku. To je vyložená lahôdka pre králikov!
Smuteční oznámení

XXX.XXX.45.176
Krmil jsem travou. Vyděsili jste mě a chtěl jsem být zodpovědný. Než jsem to tu dočetl králíci mi zdechli hladem, takže jsem se ani nemusel rozhodovat zda v té nebezpečné činnosti pokračovat či ne.
Na další králíky kašlu, udělám pečený bůček a k tomu dám za každý chovný ucho jedno, namísto pobrečení nad roztomilými ušáčky, chlupaťoučkými a navíc němými (no to kolikrát ani ženská netrumfne, přinejmenším něco z uvedeného).
Běžný diskutér

XXX.XXX.193.32
Díky za smuteční oznámení. Zde před sebou máme vážení jednoznačný důkaz, že krmení trávou je nebezpečné a škodlivé. Velmi přesvědčivá ukázka k jakým koncům taková nezodpovědnost vede.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Krmení králíků zeleným je přirozený a po zdravotní stránce prospěšný,
ale v dnešní době kvalitní trávu přidávám jako doplněk stravy. Seno je
základ krmení králíků, podívejte se pospátku kolik postřiků projde
pole než se k vám dostanou / Granule / atd...Zamyslete se čím se
dneska seká tráva, nejlepší seno je pokoseno klasicky kosou...
chov
napsal(a):
A seno děláte z čeho? Ne z té "znečištěné "trávy?
Ne, seno nedělám ze znečištěné trávy. Ale TUHLE trávu tím pádem nemůžu síct králíkům, protože potřebuju, aby narostla a bylo z čeho! dělat to seno (kdyby šlo o pár králíků, tak to neřeším, ale potřebuji ročně cirka 1000 balíků - malých hranatých
xchipsy
napsal(a):
Ne, seno nedělám ze znečištěné trávy. Ale TUHLE trávu tím pádem nemůžu síct králíkům, protože potřebuju, aby narostla a bylo z čeho! dělat to seno (kdyby šlo o pár králíků, tak to neřeším, ale potřebuji ročně cirka 1000 balíků - malých hranatých
Tak je jasné, že když se jedná o velkochovatele, chová se jinak, než drobnochovatel, který chová králíky pro sebe a svou rodinu. Momentálně mám deset králíků v růstu. Dvě samičky, jedna má šest a druhá osm mladých. Takže trávu sekám srpem a to vždy jen na jedno krmení. Na zahradě o velikosti 1000m není problém vybrat jen to nejlepší.
JanaKostelec
napsal(a):
Tak je jasné, že když se jedná o velkochovatele, chová se jinak, než drobnochovatel, který chová králíky pro sebe a svou rodinu. Momentálně mám deset králíků v růstu. Dvě samičky, jedna má šest a druhá osm mladých. Takže trávu sekám srpem a to vždy jen na jedno krmení. Na zahradě o velikosti 1000m není problém vybrat jen to nejlepší.
Nejsem velkochovatel Králíky mám pro sebe a svou rodinu (momentálně 3+1 chovní a 18 odchov), ale k tomu mám koně a prasata. No a co si budeme povídat, kůň toho "schlastá" celkem dost a čuníci jakbysmet
MartinaNer

XXX.XXX.129.69
Krmím trávou už někdy od dubna. Není to každý den (záleží hlavně na počasí, když je hnusně nebo nestíhám krmím senem). Sekám si trávu max na 2 krmení dopředu a když je mokrá tak posekám jen to co ihned zkrmím. Snažím se o to aby králíci sežrali trávu ihned a nerozdupali ju pod sebe, taky né vždy se to podaří uhlídat-pak to staré vyházím. Seču ji kosou na zahradě kde se občas mihne sousedovic kočka a proběhne můj pes (standartně se tam nevenčí) + seču louku kde se pasou ovce a chodí kačeny (indičtí běžci) a to co nespasou jde právě králíkům (většinou se jedná o vysoké stébla trávy). Zatím s tým nemám sebemenší problém, králiky na začátku jara pomalu navykám stejně tak i mladé od 1 měsíce. Aktuálně mám narozených 28 mladých, zdechli mi 2, ale jednalo se o vrh 9ti králičat a od začátky byli nejslabší. Králíky pravidelně očkuji, ovšem mladé které vím že porazím do 100dní tak ty ne(nemělo by to smysl je očkovat ve 2,5 měsících než to začne působit je to 14 dní a do dalších 10ti dnů jdou na pekáč). Krmím vesměs oves, ječmen a granule bez léčiv. Sem tam dostanou i tvrdý chléb na chuť nebo nějaké zbytky z kuchyně (natě, salát, jablko,...).
+ kydám v průměru 1x za 2-3 týdny v kotci kde je 1 králík, když je jich více tak kydám třeba i 1x za týden nebo za 5dní.
To je můj způsob, který mi zatím funguje bez problémů. Nejsem zastáncem pomalu "izolace" králíků od přirozeného krmení, ale zároveň se snažím dodržovat určitá pravidla v krmení :).

jasu
napsal(a):
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti, když je v trávě obsažena rostlina Orsej jarní, je vhodná ke krmení?
orsej a obecně všechny pryskyřníkovité rostliny jsou jedovaté.
takže nekrmit.
sušením se ale účinné alkaloidy v tomto případě rozkládají.
napsal(a):
orsej a obecně všechny pryskyřníkovité rostliny jsou jedovaté.
takže nekrmit.
sušením se ale účinné alkaloidy v tomto případě rozkládají.
Bodlinko je to stejné i s Vlaštovičníkem? Sušením ztrácí jedovatost?
Pokoušel jsem se rostliny zbavit chemicky, ale je to marný boj.
Na pozemku jsou i akáty a sem, tam černý bez. Tyto 3 rostliny se navzájem tolerují a podporují.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je možné, že by mi po zeleném umřel králík? Pečlivě kontroluji, co naseču, pryskyřníky vytahuji, ale je mozne, ze tam zůstane nějaký nevykvetlý nebo třeba list. Je pravda, ze v te trávě je i dost jetele, co ho hodně chovatelů zavrhuje.Dneska jsem nasekla po druhé hodině, za chvíli to sežrali, ale v 7 večer byl můj rok a půl starý plemenik tuhý jak veka...Normálně žral, všechno v pohodě, zrovna včera jsem po něm prodala březňačky-samice a vychvalovala do nebes, že co skok to březost a dneska je po něm...Poraďte prosím...

A byl očkovaný na mor?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.1
toraneko
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je možné, že by mi po zeleném umřel králík? Pečlivě kontroluji, co naseču, pryskyřníky vytahuji, ale je mozne, ze tam zůstane nějaký nevykvetlý nebo třeba list. Je pravda, ze v te trávě je i dost jetele, co ho hodně chovatelů zavrhuje.Dneska jsem nasekla po druhé hodině, za chvíli to sežrali, ale v 7 večer byl můj rok a půl starý plemenik tuhý jak veka...Normálně žral, všechno v pohodě, zrovna včera jsem po něm prodala březňačky-samice a vychvalovala do nebes, že co skok to březost a dneska je po něm...Poraďte prosím...
Nemusí to byť krmením, môhol dostať jednoducho infarkt. Stáva sa to dosť často. Mne takto odišla mladá samica čv pri večernom krmení. Nalieval som vodu do napájačky a samica sa natiahla, ako keby si chcela oddýchnuť, zrazu prestala dýchať. Pri rozoberaní som zistil, že má prasknuté srdiečko. Po konzultácii s veterinárom to bol už spomínaný infarkt.
Chtěla bych se zeptat, jestli tohle platí i pro zakrslé králíčky - dříve nám jeden zahynul, protože jsem ho jako malá nechala na zahradě a on se tolik nacpal trávy, že byl nadmutý a zemřel. Proto našeho druhého krmím jen senem a granulemi a občas dostane pár listů pampelišky nebo kus zeleniny. Když ho ale dám ven, začne se nezřízeně cpát trávou a já se bojím aby neskončil jako ten první. Je to normální, že chce venku jenom jíst? Jak ho na to případně můžu zvyknout, aby mohl jíst trávu a nic se mu nestalo?
- začne se nezřízeně cpát trávou...
- co je nezřízeně ?
Po trávě se mu nic nestane.
Potřebuje vitamíny.
Měl by mít vždy k dispozici seno.
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni.