Ve čtvrtek/patek cekaji nase dve samice prvni mladata, obe dve maji jiz postavena hnizda a jedna z nich si jej postavila na miste, kam chodila na zachod a samozrejme tam chodi nadale. Naposledy jsme jim cely kotec cistili pred necelym tydnem...
Mame to misto, kam chodi na zachod vycistit, i kdyz tam ma hnizdo? Nevim, jestli mam do mista zasahovat, kdyz uz brzo budou mladata...
A jak cistite kotce, kdyz uz jsou mladata na svete? Diky, s chovem zaciname...
petája
napsal(a):
Ve čtvrtek/patek cekaji nase dve samice prvni mladata, obe dve maji jiz postavena hnizda a jedna z nich si jej postavila na miste, kam chodila na zachod a samozrejme tam chodi nadale. Naposledy jsme jim cely kotec cistili pred necelym tydnem...
Mame to misto, kam chodi na zachod vycistit, i kdyz tam ma hnizdo? Nevim, jestli mam do mista zasahovat, kdyz uz brzo budou mladata...
A jak cistite kotce, kdyz uz jsou mladata na svete? Diky, s chovem zaciname...
Pokud si už vytrhala chlupy, tak bych opatrně nadzvedla a jen břečku pod tím vyčistila
jinak čistím tak 14 dní po narození.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
mikimajky
napsal(a):
Já teda dva dni před plánovaným kotenim čistím. Aj keď ma už hniezdo. Nasteliem hodne sena. A po okotení podľa potreby. Buď pristeliem, alebo okolo hniezda opatrně vyčistím.
Tak ako mikimajky, kľudne vyčistím aj v deň termínu, ale Samicu už nemanipulujem z kotca von. Po okotení vyhodím aj denne nejaké bobky, učím všetky svoje zvieratá na to že je to prirodzené. Samozrejme ich netreba násilne do niečoho tlačiť. Aj ked niekedy sa vyskytnú prirodzene útočnejšie jedince.
Mám samice FB co pravidelně prehrabuje celý konec takže při nadání jde ven téměř vždy všechna podestýlka. Před porodem ale začala chodit do jednoho rohu na záchod a ve druhém měla hnízdo. V případě tauatelky by mne také napadlo zdá samice nemá malý prostor.
Jinak já mám v kotci v místě pod "zachodem" vložený placatý plastový odkladač na boty. Ten co se používá v zimě aby vám voda ze zasněžených sněhulí netekla po celé chodbě. Takže je snadné tento prostor vcelku v kuse vyndat ven a vykydat. Nebo z něj hnízdo dát kus stranou a spodek vyhodit a pak zase dostlat. Minule samice hnízdo postavila právě sem. Po okocení kydám roh kam chodí jen samice přibližně po týdnu od narození malých, celý kotec pak až když mrňata vylezou z hnízda.
Dokud samice nemá natrhané chlupy, klidně čistím. Zrzka staví hnízdo klidně týden dopředu, no hnízdo sesbírá půl kotce, pak v rohu všechno odhrabe a tím, co má, obloží stěny Když jí přidávám podestýlku, vždy jí trochu hodím i na podlahu hnízda, no stejně to ještě několikrát celé přehrabe, přestaví a rozhrabe. Ale jakmile má natrhané chlupy, už do toho nezasahuju.
Nikdy se mi teda nestalo, že by postavila hnízdo přímo na hnoji, celý kotec komplet vyčistím nejpozději týden před termínem a i samice, které jsou normálně "prasata" a trousí po celém kotci nebo do obou rohů, se začnou jednomu - kde následně postaví hnízdo - vyhýbat a chodí ukázněně na jedno místo.
Dekuji vsem za odpovedi. Kotce maji samice velke, mame osmikotcovou kralikarnu, nahore 3 kotce, vprostred dva ( velikostne 1,5 kotce horniho), v tech jsou samice a dole zase 3...
Samice jsme jeste ten den komplet vycistili, a uz si kazda postavila hnizdo zvlast...v jednom rohu chodi na zachod a v druhem maji hnizda...maji klid...Jen si teda natrhaly chlupy az den pred porodem. Prvni samice vcera vecer natrhala chlupy, ale teda fakt hodne a dnes rano porodila (32 den nakryti)...
Jedno mlade jsme nasli ted vecer mimo hnizdo, ale bylo zive, tak jsme ho rukou v rukavici dali zpet do hnizda...snad ho nevyhodila a jen vytahla na ceciku...
Druha samice si natrhala chlupy dnes dopoledne, tak asi porodi v noci, nebo zitra...nakryte jsou ob den...
Chci se zeptat, kdy mame hnizda zkontrolovat? Ted si jich snazime nevsimat, jen menime vodu na piti, granule a seno maji k dispozici..
A jak zkontrolovat? Dat samici mimo kotec a pak vratit?
Snazim se cerpat hlavne z iFauny a nekdy se nazory rozchazeji...
Dekuji za rady...
Nejsem odbornik, jen chovatel ;)
Podle mne zalezi hodne i na tom, jak moc si samic "vsimate" obvykle. Nase holky jsou zvykle na hlazeni i chovani ( k nelibosti deti po kontrolnim skoku jen hlazeni) a na povaze samice.
novozelandska Eliska nema rada, kdyz lezu do kotiste. Toleruje kontrolu vecer po porodu-zbezne pohmatem, zda neni neco studene a pak kazdy druhy den-nekdy az 3.den. Naopak prvnicka Bu Manda se vyslovene chlubila a nechala i deti kdykoliv i 3x denne. Smeska Hopina se pochlubi mně, ale deti 1x denne a dost...no a jeste nerodici Bu Modra Petka nechce ani vyndat okousane vetve z kotce. To bude radost ;)
Nepouzivame rukavice...kdyz vytahnou mlade a je studene, mam ho treba hodinu za trikem, nez se ohreje a nikdy zadna samice mlade nenechala.
Zatim ;).