Králikárna a králíci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2017 18:18
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ahoj, chtěli bysme příští rok začít s chovem králíků pro vlastní spotřebu (maso nejen pro nás, ale i pro psy). Googlim jak má vypadat králikárna, aby jsme ji mohli postavit (materiálu je doma kvantum, tak proč ho nevyužít), tak snad něco vygooglim, případně pokud máte nějakou radu čemu se u stavby vyhnout?
A teď hlavní dotaz... S jakým plemenem začít? A kolik králíků bude potřeba aby to pokrylo mojí představu o 1 - 2 králíků spotebovaných týdně?
Přítel už před lety králíky měl, tak základní info o nich doma "je".
Díky za odpovědi

Masérek

4.6.2017 19:23
Masérek

XXX.XXX.128.36

Když vezmeš 2 týdne a budeš je vykrmovat 4 měsíce. Tak máš 32 usaku. Tak cca 5 samic. Takže tak 16 kotců.6 na 5 samic a samce a 10 na odstavce. I když já mám na 3 samice na odstav 4 a jeden malém a vejdou se, ale 6 mám v jednom a to je moc :( Jinak sahodlouhe téma ohledně stavby kralikarny tu je. Tak pročíst ;).

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2017 19:56

Tedysek napsal(a):
Ahoj, chtěli bysme příští rok začít s chovem králíků pro vlastní spotřebu (maso nejen pro nás, ale i pro psy). Googlim jak má vypadat králikárna, aby jsme ji mohli postavit (materiálu je doma kvantum, tak proč ho nevyužít), tak snad něco vygooglim, případně pokud máte nějakou radu čemu se u stavby vyhnout?
A teď hlavní dotaz... S jakým plemenem začít? A kolik králíků bude potřeba aby to pokrylo mojí představu o 1 - 2 králíků spotebovaných týdně?
Díky za odpovědi

Kolik jich budete potřebovat se nedá tak jednoduše naplánovat.Záleží na tom, jak často budete připouštět, kolik mláďat samice budou mít a také, jak se vám bude dařit odchov.Pro začátek bych si pořídila samce a dvě samice a uvidíte, jak vám to půjde.Rozšířit chov můžete vždy.O králíkárnách je tu několik vláken.

4.6.2017 20:13
Tedysek

XXX.XXX.49.14

A po jakém plemeni tedy sáhnout pro začátek?

4.6.2017 20:21

Tedysek napsal(a):
A po jakém plemeni tedy sáhnout pro začátek?

Čistě na maso jsou nejlepší kříženci dvou čistokrevných masných plemen.Jako jsou VSS, ČA, Bu, Kuv, Siv, Kal, Ni těch plemen je celá řada.O různých kříženích je tu toho také dost.Sama s tím nemám zkušenost chovám čistokrevná plemena.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2017 08:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Tedysek napsal(a):
Díky za odpovědi

Tedysku taky začínám a chci se připojit...kdyby někdo psal, něco co ještě nemám nastudováno :).

5.6.2017 09:42
Tedysek

XXX.XXX.46.100

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tedysku taky začínám a chci se připojit...kdyby někdo psal, něco co ještě nemám nastudováno :).

Já jsem zatím Vykoukal ze chci střední plemeno a jeden pár belgických obru. Králíkárnu oboustrannou s vyndavatelnyma přepážkama pro zvětšení kotce pro samici s mladýma. A moc se mi líbí nápad seníku mezi kotcema.

5.6.2017 22:14
awake

XXX.XXX.115.235

Belgičtí obři se vykrmují déle než střeďáci a potřebují větší kotec. To bude chtít nejméně dvě králíkárny

5.6.2017 22:15
awake

XXX.XXX.115.235

Plemena viz. vzorník a potom nahoře střední - http://kralik.plivnik.cz.

5.6.2017 22:18
awake

XXX.XXX.115.235

Momentálně mám čistokrevné české luštiče a jejich křížence (otec luštič a matka již po křížených rodičích) a přírůstky jsou stejné. Možná ti kříženci jsou trošku větší.

6.6.2017 06:35
Tedysek

XXX.XXX.46.100

Ty plemena jsem projela. Chci mít právě oddelitelne přepážky mezi kotci i pro to, aby BO měli dost místa. Navíc bych ráda, aby byla kralikarna jakoby oboustranná. Takže by BO mohli mít každý jakoby 4 kotce v jednom. Ale zatím to není domyslene. Hlavně netuším z čeho udělat pletivo a jak kotce "zamknout". Rada bych měla králíky na místě kam mají přístup psi a ti by si rádi pochutnali na vlastnotlamne ulovené kralikovi. Svod moci by pak šel svést trubkami do odpadu nebo okapu. To by se mi taky moc líbilo.

Neregistrovaný uživatel

6.6.2017 11:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Jj mám to vymyšlené podobně akorát chci mít Bu a Kal, takže střední plemena... zavírání chci mít takovou tu zarážku, žádný háčky, nebo kolíky, které se dají jednoduše psí tlapkou oddělat.
něco takového
https://www.kovopolotovary.cz/zastrc-vrat-brany-a-dveri-petlice-fm-055100-100-mm-pr9-mm-pozinkovano-d5687.htm
na dvěřích kde bude pletivo chci mít ještě mříž, tudiíž jakmile by pletivo promáčkli tak narazí psi na mříž a tak se tam nedostanou...
něco takového
http://obchod.kralici.cz/p1044-trixie-kralikarna-dvoupatrova.aspx.

6.6.2017 12:39
Jan Šporcr

XXX.XXX.54.8

Ja mam zavyrani takoveto jednoduchost a cena za jeden vrut.

Neregistrovaný uživatel

6.6.2017 14:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Pane Šporcr, takové zavírání by právě u nás nemělo smysl, díky vynalézavosti našich teriérů... ti si jsou schopni otevřít vrata do stodoly, kde jsme již i namontovali kulatou otočnou kliku a nemůžeme přijít na to jak to dělají... taková zarážka by pro ně byla jako nic, úplně je vidím jak u té králikárny stojí a "chechtaj se", potvory jedny psí...

6.6.2017 15:18
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.144.172

A není lepší mít králíkárny proti sobě a boky buď z obou či z jedné s dvířky/ celkově ke králíkárnám by se museli podhrabat..

6.6.2017 15:43
Tedysek

XXX.XXX.46.100

Já chci zády k sobě, aby šly ty kotce zvětšit a oddělit. Jakmile zjisti, ze to neotevrou tak dál pokoj. Ale pro mě psy není ani problém otočit klíčem v zámku a otevřít klikou dveře. Asi budu dávat sadu zamku.

6.6.2017 15:54
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.144.172

Moc nechápu to zvětšení a rozšíření? Tedy vyndat oboje záda a rozšířit takto? Protože jinak vyndavací přepážka lze udělat i jako posuvná v každém patře. Když mezi králíkárnami necháte 80-120 cm manipulaci a boky /, tedy vrátka mohou být libovolně vysoká s horním zavíráním třeba ve 150 cm. A to mě neříkejte, že sáhnou dovnitř ve 150cm a otevřou petlici či lígr.

6.6.2017 15:57
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.144.172

Já mám vyklízení králíkáren zezadu a to tak, že otevřu zadek a od dvířek pouze vyhrnu. Zároveň na zimu vidím v tomto umístění výhodu/ střecha nad celou plochou/ může být i prosvětlená se zástinem, nefouká tam tolik/ lze rozšiřovat modulově do stran, strany pouze se posunou v bocích ty dvířka. Pro např VM, MM nesvítí dovnitř světlo.

6.6.2017 18:18
Tedysek

XXX.XXX.42.153

Já nevím jak to oddělování mám vysvětlit. Až to budu mít na papíře, tak to sem hodim. ;).

6.6.2017 18:40
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.144.172

Jednoduše:o) dvě králíkárny vedle sebe zády. K otce se dají dělit bud na šířku(podélně) / v každé králíkárně a patře a nebo... a to jsem ještě neviděl v praxi použít spojené králíkárny/ kotec do hloubky:o).

6.6.2017 19:20
Tedysek

XXX.XXX.42.153

Lhoťák od Kladna napsal(a):
Jednoduše:o) dvě králíkárny vedle sebe zády. K otce se dají dělit bud na šířku(podélně) / v každé králíkárně a patře a nebo... a to jsem ještě neviděl v praxi použít spojené králíkárny/ kotec do hloubky:o).

Tak to jednou uvidíš. Až dopecu buchty tak ti to nakreslim. :).

7.6.2017 13:12
Tedysek

XXX.XXX.42.153

Snad to je trochu čitelné.
Chci mít jeden kompletní dřevěný rošt nad linem přes celé patro. Tedy dřevěný by se mi líbil a asi to ještě vymyslím jinak. Asi by bylo vhodné kdyby na nějakém místě nebyl rošt ale plná podlaha.
A ta trubka bude jako okap svedena do odpadu.

7.6.2017 19:57
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.144.172

Pořád nechápu ty spojené 4 kotce?

1/ vychází mě dle popisu v nákresu že by se spojovali kotce K1,2,5,6 a kotce K 3,4,7,8?

2/ proč spojovat 4 kotce?

3/ každý si projde nějakým procesem
měl jsem rošty skosené z tvrdého dřeva, misky vysouvací pod nimy. Zkoušel jsem toho spousty a vrátil jsem se zase zpět.

7.6.2017 20:11
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Jojo, protože bych ráda zkusila i jeden pár BO a nevím jak moc budou chtít prostoru, tak by jeden měl kotec K5+K2 a druhý by měl K6+K1. Eventuelně by šlo udělat při větším počtu mimin i K6+K1+K2 a samec by mohl o patro níž do K7+K8 třeba. A kdyby se mi s BO nedařilo, tak mohu z toho udělat zase 4 kotce pro střední králíky :)

Musim vykoumat jak to bude nejlepší a hlavně začít s nějakýma rozměrama, protože takhle na slepo nic nemůžu přece vymyslet pořádnýho...

Navíc bych si představovala něco jako krmnou chodbičku. ale to by bylo chodbička, kotec, kotec, chodbička, kotec kotec, chodbička... asi tak nějak.

furt okukuju google a tady diskuze co vastně ještě tam potřebuju.

7.6.2017 21:03
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.144.172

SAmozřejmě každý má jiný pohled na stavbu, vybavení, krmící část apod.

Já bych udělal králíkárnu tak, aby patro bylo pro BO samici i s odchovem a tam pak je v případě chovu středních možné rozdělovat na dvě části.

7.6.2017 22:04
Tedysek

XXX.XXX.42.153

A jaké rozměry bys doporučil? Tedy pro BO, středního usaka?

Neregistrovaný uživatel

8.6.2017 08:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Já ososbně mám ráda když zvířata mají prostor, chci mít střední micáky, a pro samici s mladými chci mít kotec o délce 2 m, hloubka 70 a výška 60. s tím že ostatní kotce budou na půl tzn.100x70x60cm. Samozřejmě až budu mladý vykrmený chytat na porážku, tak si ten dvou metrový kotec přepažím abych je nenaháněla po obrovském kotci

Neregistrovaný uživatel

8.6.2017 08:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Jinak jak píše Lhoťák, klasickou králikárnou, možná s odtokem močky a sklonem, ale rozhodně kvalitní dřevo, hranolky oplechované ale prostě klasická králikárna bez roštů a jiných šíleností... nevím Tedýsku jak si ten rošt představuješ? budeš na něm mít seno/slámu? nebo chceš nechat králiky ležet na šprušlích? asi nic příjemného... navíc pokud budeš mít ten rošt dřevěný, počítáš s tím, že ti ho králíci totálně zničí? ohryžou? šprušle se jim budou sakra dobře kousat...

8.6.2017 10:42
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Jinak jak píše Lhoťák, klasickou králikárnou, možná s odtokem močky a sklonem, ale rozhodně kvalitní dřevo, hranolky oplechované ale prostě klasická králikárna bez roštů a jiných šíleností... nevím Tedýsku jak si ten rošt představuješ? budeš na něm mít seno/slámu? nebo chceš nechat králiky ležet na šprušlích? asi nic příjemného... navíc pokud budeš mít ten rošt dřevěný, počítáš s tím, že ti ho králíci totálně zničí? ohryžou? šprušle se jim budou sakra dobře kousat...

Jo, dřevěný hranolky, který půjdou měnit. navíc tu mám hromadu ovocných stromů který budou mít k dispozici na hlodání - to jim bude chutnat víc :) a část bych nechala plnou kvuli hnízdu a ležení vůbec. :).

8.6.2017 12:39
Tedysek

XXX.XXX.46.100

A budu dnes zjišťovat v místním kravine jestli prodavaji slamu a seno, slamu by meli na tech spruclich. Taky máme radi když maj zvířata prostor. A jsme schopny mít na maso jen králíky a slepice. Kdyby jsme měli prase/ovce/krávu, tak by u nás všechno dožilo :) konečně by někdo přišel na to jak dlouho kráva žije

Neregistrovaný uživatel

8.6.2017 12:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Tedysek napsal(a):
A budu dnes zjišťovat v místním kravine jestli prodavaji slamu a seno, slamu by meli na tech spruclich. Taky máme radi když maj zvířata prostor. A jsme schopny mít na maso jen králíky a slepice. Kdyby jsme měli prase/ovce/krávu, tak by u nás všechno dožilo :) konečně by někdo přišel na to jak dlouho kráva žije

Tak králíka zabiješ a prase ne? tak to já radši zabiju prase než králíka, u nás bude vraždit králíky manžel mě to příjde strašně ňuňánkovský zvíře, co se týká králíků tak je budu už jen pak vytahovat z mrazáku a samozřejmě se o ně starat, je to můj koníček pečovat o zvířata,.

8.6.2017 13:04
Tedysek

XXX.XXX.46.100

Domluvili jsme se, že když zabije přítel kralika, já ho stáhnu atd,... ale já nezabije ani pavouka. :) i ty doma nechám na zdech, oni tu uloví mouchy a komáry a pak je ve sklenici stěhuju ven. :D
Pokud jednou bude prase, tak já se k němu nehnul. Na mě má velkou tlamu a je pro mě nevyzpytatelné. :-/
Tak až bude přítel v důchodu, tak se o něj může starat sám ;) třeba jednou k nim najdu cestu, ale zatím ne-e.

10.6.2017 06:16
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Prase a nevyzpytatelné? Vždyť je to mnohdy lepší jak pes A hlavně - jak si ho vychováte, takové bude. Když někdo vleze do chlíva jen tehdy, aby hodil žrádlo do koryta, pak to bude zcela jiné než když si budete s čuníkama povídat, drbat atd... Akorát je pak ta zabijačka psychicky náročnější no, porážet si mazlíčka... Ale u ovaru s křenem a hořčicí vás pak ta lítost přejde
Jinak pokud budete na rošt dávat slámu, postrádá pak rošt svůj smysl - aby tudy propadávaly bobky a protékala moč. Bude se vám tam cpát sláma, čili za chvíli budou ty mezery ucpané. Buď stelte a nebo používejte rošt, obojí je kontraproduktivní
dřevěný hranolky, který půjdou měnit - z těch "hranolků" se většinou dělá kostra králíkárny a to jaksi vyměnit nejde Proto je dobré je oplechovat, aby je králíci nehryzali a vydržely

10.6.2017 08:52
Tedysek

XXX.XXX.42.153

Já jsem už slyšela dost příběhu o ukousnutych prstů od praseciho domácího mazlíčka. Taky mám psa co přežil napadení kancem a v neposlední řadě, má na mě moc velikou tlamu. Co má velkou tlamu toho se bojím. Stejně tak koně. Velkých se bojím, ale s malým hribetem co nemá ještě vychování to je pohoda. Ale nevylucuju že když bude doma tak se to nezmění.

Tak rošty promyslim ještě. Díky za informace. :).

10.6.2017 09:47
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Zajímavé. Chovám prasata několik let, tady ve vsi nejsem jediná a prsty máme všichni všechny

náš každodenní rituál (téměř tříletá téměř třímetráková prasnice smajlík
https://www.youtube.com/watch?v=PobV2xz5ucE&feature=youtu.be.

Já nemám v králíkárně ani rošty, ani sklon podlahy, ani škvírky a okápky a lino a podobné blbosti a králíkům je fajn. Ale samozřejmě je to na vás smajlík Stejně určitě nezůstanete u jedné králíkárny smajlík

10.6.2017 16:15
Tedysek

XXX.XXX.41.118

Pro začátek musím jen jednu. Taky naučit psy a kocoura co to je a jak se k tomu chovat a co na chov bude vyhovovat nám a tak. Pak až budu dělat další. :) ale určitě bude i další a slepičky už mám taky vybrané. A až se jednou opraví stodola chci ovce a kozy (miluji jejich syr) a oslík. Ale to je hudba budoucnosti. :).

11.6.2017 06:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pěkné plány Slepičky jsou u mě taky "v pořadí" (momentálně stavím kurník), pár let kňučím o krávu, ale to mi zatím neprošlo, tak jsem si aspoň vydupala ta prasata a letos kozy Místo oslíka je kůň a dál se uvidí, co bude Tak ať se vám daří

11.6.2017 11:06
Tedysek

XXX.XXX.42.153

Jak máš velké kotce a jak často cistis ? Furt resim rozměry a nemůžu se k něčemu dobrat. smajlík

13.6.2017 21:32
Jan Šporcr

XXX.XXX.128.101

Pane Šporcr, takové zavírání by právě u nás nemělo smysl, díky vynalézavosti našich teriérů... ti si jsou schopni otevřít vrata do stodoly, kde jsme již i namontovali kulatou otočnou kliku a nemůžeme přijít na to jak to dělají... taková zarážka by pro ně byla jako nic, úplně je vidím jak u té králikárny stojí a "chechtaj se", potvory jedny psí...

No ja mam u kraliku taky psa a ze zacatku sem mu vubec neveril on na ne dost dotiral furt stekal a raplil tak sem mu zamezil vstup prepazenim prostoru u kraliku europaletama a dokonce si na ne zvykl tak sem to vsecko oddelal trvalo to max 3mesice nez ziskal mou duveru ale uz 4mesice mu nic nebrani jit ke kralikarnam a v pohode nic nevyvadi dokonce sem ho videl jak tam lovi mysi a myslim ze kunu by taky odehnal

13.6.2017 21:48
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Mám 2 NO s plným prístupom ku kralikarnam.
Jediný moment kedy sú psy dotěrné je vtedy keď králika vyberám a on sa metá (kope nohami) akonáhle si ho položím na podložku, ruku psa prestane zaujímať. Aj teraz ak otvorím králíkáren a pes pride privonia králíka a to je všetko. Neviem ako by to dopadlo ak by bol králik pustený a psy tiež (asi zle) ale pes nemá nijaký dôvod sa dobíjať do kralikarne. Stačí psa vychovať. Si myslím.
Tak ako má môj pes nikdy nepohryzie ani pri výcviku a zadrziavani, tak nemá dôvod napádať domáce zvieratá.

13.6.2017 22:18
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak já mám jednoho loveckého psa a toho NO. Už mi otevřeli klec s činčilou a mají na kontě 3 sousedovic slepice (přeletěli k nám na zahradu). Nebojim se, že by nepřemýšleli, jak oteřít králikárnu. Bohužel mi králíka nežerou. Tak až budou králíci, tak zkusím maso nebo uši usušit a uvidíme.
Udělám buď plůtek okolo nebo sadu zámků. A místo pletiva bych to viděla na nějaké tyče. Bohužel. O samotě s králikárnou bez zajištění je nenechám.

Neregistrovaný uživatel

14.6.2017 10:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

U nás trvalo skoro rok, než si zvykli na to že máme slepice... jednu dobu byl klid, pak jsem dojela z práce a byl výřad jednou mi mrchy zlikvidovali všechny slepice (7) sotva se roznesly tak je zakousli a pěkně nanosili ke dveřím baráku, málem mě omylo, když jsem dojela z práce...pak to přešlo, slepice už mám kolikrát mimo zahrádkářskou sezonu na volno po zahradě, psi mezi nimi chodí a ok, ale trvalo jim, než pochopili že slepice jsou naše, takže právě počítám s tím, že králíci pro ně zas nějakou dobu budou vetřelci, než si je okoukaj a zyvknou si...tak se budu snažit udělat maximální zabezpečení abych co měsíc nekupovala nové králíky

5.7.2017 17:23
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak jsem došla k závěru - zkusím nejdřív samostatný kotec. Asi nejsem tak manuálně zručná jak jsem myslela. Ale naštěstí přítel je, tak říkal, že k tomu pak půjdou přidělat i další samostatný kotce (na kovový rám). :) Tak aspoň pro začátek tak.

Nicméně u toho googlim čím králíky krmit. Už jsem pročetla celou faunu snad a něco z netu. Vygooglila jsem i nějaký krmný směsi a pod. A jsem z toho jelen. Kdyby to byli "pet" králíci tak si poradím a neřeším. Ale králíci na masko a já jsem z toho paf.
Ze všeho mi vyšlo asi toto:
seno - stále k dispozici
granule 50%
oves 50%
sem tam suché pečivo a sem tam mrkev
a ještě čerstvé když je.

Tak a teď problém - granule, jaké? Resp. jaký výrobce nebo prodejce?
A ještě jsem četla, že někdo dává granulovené mléko kojícím králicím, je to potřeba jen u početných vrhů nebo je lepší to přidávat u všech vrhů?
Díky moc za pomoc. :).

5.7.2017 17:34
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Na sem tam suché pečivo se vyšlete Králíkům to nic pozitivního nedá, spíš můžou mít potíže.
Pokud budete granule míchat s ovsem, rozhodně vybírejte "bez léčiv" a nebo pouze ty s "přírodním" (Emanox, Adicox). Jaké, to záleží čistě na vás - zda chcete nakupovat osobně (pak tedy podle dostupnosti, v místním ZD, zverimexu apod.) nebo si necháte poslat PPLkou (pak podle cenového limitu), v obou případech pochopitelně podle kvality. Granule by neměly být prašné, mít "nepřirozenou" barvu apod. Já mám dobrou zkušenost s Energys (Start a Klasik), obojí míchám nejprve s oves. vločkami, pak s ovsem.
Granulované mléko nutné není, nikdy jsem ho nedávala, ale je tedy fakt, že jsem neměla extrémně početné vrhy (víc jak 8-10ks). Ale určitě neublíží

6.7.2017 07:29
xchipsy

XXX.XXX.142.1

* vykašlete
Kudla už neumím ani psát

6.7.2017 08:39
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Děkuji za odpověď. Ještě mi prosím řekni zda tedy dávat něco preventivně proti kokcidioze nebo lecit až když mají priznaky? Někdo píše to a někdo zase tamto. Chápu že chovatele co chovaji dlouho tak kokcidioze poznají hned na začátku a já to hned poznat nemusim (i když už jsem počátek kokcidie videla). :) a mam v podstatě tři možnosti umisteni králíkárny a nevím kam je dát. Nejlepší pro mě vy bylo je dát do chlivku po volovi, ale tam nejde moc světla. Pak na zadní stranu zahrady (tam nejdou psi co by posvacili kraliky) ale jde tam hodně světla možná až moc. A nebo do altánu (falešná část baraku - má asi 12x10m) ale tam je zase celkem prach. To si myslím ze by měli z toho akorát rymicku a kaslik. Tak z toho všeho mi nejlíp vychází zahrada. Otazkou je to slunce. To by jmi nemuselo vydit když by jim ne svítilo přímo do kotcu, ne?
Ještě jednou diky moc za odpovědi a pomoc :) moc si toho vážím.

6.7.2017 08:41
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Jinak s tím pečivem, máme ho doma přebytek, tak jsem právě myslela, že by si usaci dali. Ale jestli z toho mají mít problémy, to raději někomu dám. :) diky diky diky :).

6.7.2017 09:07
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Slunce králíkům nevadí, pokud nepraží přímo na ně. Takže ikdyž nebude "svítit do kotců", je třeba pohlídat, aby nerozpalovalo přes střechu (já mám třeba proto mezi střechou a stropem horních kotců mezeru, nemám střechu položenou přímo "na kotcích"). Sluníčko jim tam svítí jen dopoledne, než "přeleze" a i tak jen částečně, protože stíní jednak zeď udírna/krb, druhak boční stěna psích kotců no a tady veliký dub smajlík Pak už je slunce je "za zády". I tak bývá na teploměru 25-30... Takže pokud v tom chlívku není vyloženě tma a je tam dobrý vzduch, asi bych tu králíkárnu dala spíš tam, než na tu zahradu... Mohlo by to být dobré v zimě, nemusela by tolik zamrzat voda apod.
Proti kokcidióze jsou dvě hlavní prevence - hygiena chovu a správné krmení. Tj. zabezpečit pravidelným odklízením hnoje (nebo mít rošty) aby králíci nebyli ve vlhku a krmit optimálně zvolenou směsí v takovém množství, aby byl králík "nucen" přijímat dostatečné množství vlákniny (seno, sláma). Osobně do vody přidávám Forticoat (někdo používá ocet, někdo Acidomid, je to různé) a krmím nať topinamburu - obsahuje stravitelnou vlákninu.
Na pečivo vám 50 chovatelů řekne, že je to špatně a 50 že tím krmí zcela bez problémů. Je to jen na vás. Rozhodně ne rohlíky, když už "musíte" dát, tak chleba. Ale i tak bych byla hodně opatrná. Rozhodně ne malým králíkům a odstávčatům. Já mám pečiva taky velké množství, ale radši ho zkrmím prasatům.

6.7.2017 09:51
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Diky moc za rady. Tak teď už vím snad vše potřebné do začátku. :) v chlivku Teda znovu posoudime světlo a kdyžtak je tam budem presouvat jen na zimu :) a hurá do dalšího stavění. Až dostavim kotce a rám, tak mě čeká ten kurnik a nakonec plot a přístřešek pro oslika a ovečky. Dneska jsem se domluvila s pánem co tu má poníky, že mě naučí jak se o ně starat, tak už jsou to realizovatelné plány :).

8.7.2017 13:22
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Tak jsem vyrobila ještě krmitko pro králíky. Snad bude funkční :) ještě udělám seník.
Jaké máte "zlepsovaky" pro králíky vy?

8.7.2017 14:11

Vyzkoušela jsem u králíkáren ledacos, ale nakonec jsem zjistila, že nejlepší je to nejjednodušší.Čím více různých vychtávek, tím více starostí, pokud je to třeba opravit, vyměnit, vyčistit atd.

8.7.2017 14:26
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Do misek si bobkujou a vyhrabavaj to, ne?

8.7.2017 15:27

Tedysek napsal(a):
Do misek si bobkujou a vyhrabavaj to, ne?

Pokud je králík čuník, bobkuje kamkoliv A pokud vyhrabává vyhrabává také ze všeho.Když má dostatečný prostor a není to vyloženě bordelář, má misky čisté.Dávám směsi zrní jen tolik, co hned sežerou a jinak mají k dispozici seno, takže vyhrabávat nemají co.

8.7.2017 16:06
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Aha, mno a já se bála, že by měli ušáci u nás hlad :).

8.7.2017 17:49

Tedysek napsal(a):
Aha, mno a já se bála, že by měli ušáci u nás hlad :).

Ono u králíků je lepší krmit míň než je překrmit a rozhodit jim trávení kvůli přebytku škrobu a nedostatku vlákniny v krmné dávce.Jinak třeba Driml prodává keramické misky s hranou proti vyhrabávání.Také nějaké mám, ale pokud je to opravdu vyhrabávací králík, dokáže to vyhrabat z toho, ale zase se pěkně čistí a deziinfikují.

8.7.2017 19:03
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Tak kotec pro odchov je hotov. Chybí jen panty na zavírání dveří. Otestovana nosnost 75kg psi a sousedovi děti :) tak na to přijdou další kotce. Jupiiiii :).

9.7.2017 07:56
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud je králík čuník, bobkuje kamkoliv A pokud vyhrabává vyhrabává také ze všeho.Když má dostatečný prostor a není to vyloženě bordelář, má misky čisté.Dávám směsi zrní jen tolik, co hned sežerou a jinak mají k dispozici seno, takže vyhrabávat nemají co.

Jivo, dáváte přesné množství, že za chvíli mají prázdné misky a nebo prostě za určitou dobu (plácnu, třeba půl hodiny) misky seberete?
Mě třeba teď v těch vedrech králíci moc nežerou, ráno krmím brzo, dokud je JEŠTĚ jakž takž chladno (což je někdy jen moje zbožné přání, protože už teď je ve stínu 21...) a večer pozdě, kdy je UŽ chladněji a stejně jen trochu zobnou a jdou si lehnout... Nechávám jim misky a korýtka v kotci, sežerou to pak přes den a z večerního pak do rána taky... Ale je pravda, že dokud jsou malí, vysedávají v miskách a větší si pak zase lehne do korýtka - asi ho to chladí takže sice nic nevyhrabávají, ale zase je tam sem tam bobek (no a taky kdyby si nějaký chtěl zrovna v poledne dát, má smůlu, protože druhý na tom leží

9.7.2017 10:55

xchipsy napsal(a):
Jivo, dáváte přesné množství, že za chvíli mají prázdné misky a nebo prostě za určitou dobu (plácnu, třeba půl hodiny) misky seberete?
Mě třeba teď v těch vedrech králíci moc nežerou, ráno krmím brzo, dokud je JEŠTĚ jakž takž chladno (což je někdy jen moje zbožné přání, protože už teď je ve stínu 21...) a večer pozdě, kdy je UŽ chladněji a stejně jen trochu zobnou a jdou si lehnout... Nechávám jim misky a korýtka v kotci, sežerou to pak přes den a z večerního pak do rána taky... Ale je pravda, že dokud jsou malí, vysedávají v miskách a větší si pak zase lehne do korýtka - asi ho to chladí takže sice nic nevyhrabávají, ale zase je tam sem tam bobek (no a taky kdyby si nějaký chtěl zrovna v poledne dát, má smůlu, protože druhý na tom leží

Mám zváženo, že moje hrst směsi je asi 6dkg, a tak přibližně dávám podle počtu a velikosti králíků počet hrstí.V zimě dostávají více, potřebují více energie a velice málo se mně v zimě stalo, že by se přežrali.V létě dostávají méně, nepotřebují tolik energie a také se snadněji přežerou.Nebo spíš žerou raději zrní a granule než seno, které v létě, kdy většinou leží, potřebují více než zrni.To je moje zkušenost.Misky nesbírám, jelikož také nakrmím a jdu do práce.Večer jim dám jen seno, případně topinambury, větvičky, trochu pampelišky, podle toho co mám a jak nám čas a misky na zrní jim vyndám.
Zkoušela jsem i u několika vrhů krmit směsí neomezeně, rychleji nerostli, ale bylo u nich mnohonásobně víc zažívacích problémů.Takže jsem si vytvořila svůj stereotyp, který mně nejvíce vyhovuje.

9.7.2017 11:05
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Můžu se ještě zeptat jaké máte seniky / jesle?
Našla jsem na netu par hezkých dřevěných, to by se mi líbilo. Ale zas jestli je neco i praktictejsiho tak to ráda přizpůsobím.
A ještě, jestli bude mít smysl dat králíkům (aspoň do boxu pro odchov ) i něco pro jejich zábavu na prohopsani nebo ne?
:) nějakou mini kladinu nebo houpačku? Nebo tak něco. :) ať se maj u nás dobře než půjdou na pekáč ;).

9.7.2017 11:20
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mám zváženo, že moje hrst směsi je asi 6dkg, a tak přibližně dávám podle počtu a velikosti králíků počet hrstí.V zimě dostávají více, potřebují více energie a velice málo se mně v zimě stalo, že by se přežrali.V létě dostávají méně, nepotřebují tolik energie a také se snadněji přežerou.Nebo spíš žerou raději zrní a granule než seno, které v létě, kdy většinou leží, potřebují více než zrni.To je moje zkušenost.Misky nesbírám, jelikož také nakrmím a jdu do práce.Večer jim dám jen seno, případně topinambury, větvičky, trochu pampelišky, podle toho co mám a jak nám čas a misky na zrní jim vyndám.
Zkoušela jsem i u několika vrhů krmit směsí neomezeně, rychleji nerostli, ale bylo u nich mnohonásobně víc zažívacích problémů.Takže jsem si vytvořila svůj stereotyp, který mně nejvíce vyhovuje.

Díky.
Tak to já mám teď v tom teple opačně, granulí si jen zobnou, přednostně vyžerou vločky a než nakrmím poslední kotec, ti z prvních už jsou posedaní u dvířek a čumí, jestli už nesu seno a pak si radši zalezou k němu Ale je tedy fakt, že mládež krmím dvakrát denně, chovné jen ráno (samotný oves).

9.7.2017 11:26
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tedysek napsal(a):
Můžu se ještě zeptat jaké máte seniky / jesle?
Našla jsem na netu par hezkých dřevěných, to by se mi líbilo. Ale zas jestli je neco i praktictejsiho tak to ráda přizpůsobím.
A ještě, jestli bude mít smysl dat králíkům (aspoň do boxu pro odchov ) i něco pro jejich zábavu na prohopsani nebo ne?
:) nějakou mini kladinu nebo houpačku? Nebo tak něco. :) ať se maj u nás dobře než půjdou na pekáč ;).

Seníky mám s bočním plněním od Práška.
(Předtím jsem měla jiné z obchodu a ty byly na prd, mezery hodně široké a králíci všechno seno vyhrabali na zem
Výhodou těch bočních je, že do nich králíci nelezou, u staré králíkárny jsem měla experty, co v nich vysedávali většinu dne a místo sena byl za chvíli hnůj Zase to mělo výhodu u chovných, že když jsem potřebovala vykydat, samice hupla do jeslí a já měla volný prostor

http://www.kralikarny.eu/zasobniky-seniky-korytka-napinaky-.html

Když jim dáte dřevěné, tak vám je postupně sežerou. Totéž s těmi "hračkami". Když máte králíka "na maso", tak by se měl nažrat a lehnout a ne dělat kraviny Králík není kočka, aby honil míček, ale nebojte, oni si zábavu najdou - okusování rohů, šoupání s miskami a podobně

9.7.2017 11:29

xchipsy napsal(a):
Díky.
Tak to já mám teď v tom teple opačně, granulí si jen zobnou, přednostně vyžerou vločky a než nakrmím poslední kotec, ti z prvních už jsou posedaní u dvířek a čumí, jestli už nesu seno a pak si radši zalezou k němu Ale je tedy fakt, že mládež krmím dvakrát denně, chovné jen ráno (samotný oves).

Já dávám vločky pouze samicím s mladými tak od 3 do 7 týdnů, pak už mají směsku.Ale samozžejmě každému vyhovuje něco jiného a musí si to vyzkoušet a udělat tak, aby to vyhovovalo jemu i králíkům.

9.7.2017 11:39
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Já dávám vločky pouze samicím s mladými tak od 3 do 7 týdnů, pak už mají směsku.Ale samozžejmě každému vyhovuje něco jiného a musí si to vyzkoušet a udělat tak, aby to vyhovovalo jemu i králíkům.

Směskou myslíte granule nebo obilí?

9.7.2017 12:26
Tedysek

XXX.XXX.0.184

xchipsy napsal(a):
Seníky mám s bočním plněním od Práška.
(Předtím jsem měla jiné z obchodu a ty byly na prd, mezery hodně široké a králíci všechno seno vyhrabali na zem
Výhodou těch bočních je, že do nich králíci nelezou, u staré králíkárny jsem měla experty, co v nich vysedávali většinu dne a místo sena byl za chvíli hnůj Zase to mělo výhodu u chovných, že když jsem potřebovala vykydat, samice hupla do jeslí a já měla volný prostor

http://www.kralikarny.eu/zasobniky-seniky-korytka-napinaky-.html

Když jim dáte dřevěné, tak vám je postupně sežerou. Totéž s těmi "hračkami". Když máte králíka "na maso", tak by se měl nažrat a lehnout a ne dělat kraviny Králík není kočka, aby honil míček, ale nebojte, oni si zábavu najdou - okusování rohů, šoupání s miskami a podobně

Man prave za to že když jim dám zábavu, nebudou žrát kotec. :) a udělat nový seník není problém :) materiálu je a bude dost. :) Díky za odkaz. Kouknu na to :)
Jak velké jsou mezery mezi zbrdlinama?

9.7.2017 12:28
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Už to mám.26mm.

9.7.2017 12:33

xchipsy napsal(a):
Směskou myslíte granule nebo obilí?

Směska je oves, granule, ječmen, slunečnice, vojtěškové úsušky, v zimě kukuřice, občas jim do toho přimíchám ovesné vločky a trochu hrubého šrotu pro kozy s Nutrimixem a Humac Natur.

9.7.2017 12:41
velpap

XXX.XXX.128.41

awake napsal(a):
Belgičtí obři se vykrmují déle než střeďáci a potřebují větší kotec. To bude chtít nejméně dvě králíkárny

A hlavně musíte mít štěstí na samici, nejsou to moc dobré matky.

9.7.2017 12:53
velpap

XXX.XXX.128.41

mikimajky napsal(a):
Mám 2 NO s plným prístupom ku kralikarnam.
Jediný moment kedy sú psy dotěrné je vtedy keď králika vyberám a on sa metá (kope nohami) akonáhle si ho položím na podložku, ruku psa prestane zaujímať. Aj teraz ak otvorím králíkáren a pes pride privonia králíka a to je všetko. Neviem ako by to dopadlo ak by bol králik pustený a psy tiež (asi zle) ale pes nemá nijaký dôvod sa dobíjať do kralikarne. Stačí psa vychovať. Si myslím.
Tak ako má môj pes nikdy nepohryzie ani pri výcviku a zadrziavani, tak nemá dôvod napádať domáce zvieratá.

Taky mám dva NO, fenky, a hlavně té starší bych v tomhle nevěřil ani pozdravení, jak se říká. Odmala mazel, přítulná ( tedy k domácím ), ale prostě funguje na principu : na dvoře budu živá jen já. Dvakrát slepice, ke králíkům jsem to radši nezkoušel, jakmile se dostane na hospodářský dvorek, je zle. Když nemá co, chytá aspoň mladé vrabce v letu, když se učí létat, prostě to v ní je a nedá se tomu zamezit, a to mám ovčáky nějakých 30 let.

9.7.2017 13:00
Tedysek

XXX.XXX.0.184

velpap napsal(a):
Taky mám dva NO, fenky, a hlavně té starší bych v tomhle nevěřil ani pozdravení, jak se říká. Odmala mazel, přítulná ( tedy k domácím ), ale prostě funguje na principu : na dvoře budu živá jen já. Dvakrát slepice, ke králíkům jsem to radši nezkoušel, jakmile se dostane na hospodářský dvorek, je zle. Když nemá co, chytá aspoň mladé vrabce v letu, když se učí létat, prostě to v ní je a nedá se tomu zamezit, a to mám ovčáky nějakých 30 let.

Kralikarna bude za plotem kam chodí psi jen s dozorem, tak už strach nemam. Budou tam i slepice (orpingtonky) a bude to v pohodě :)

BO snad seženu dobrou samici. Jsem připravena na to ze rostou dlouho. Chci je zkusit. Jeden pár na jeden vrh ročně. Víc toho stejně nestihnou :).

9.7.2017 17:36
kerrynekk

XXX.XXX.53.210

Já jako chovatel BO ti chci jen poradit že pokud chceš chovat čistokrevné BO tak to nedělej na maso. BO je pro mě jen na okrasu a velmi drahý koníček. Proto mi zdobí zahradu jako volně pobíhající. Pokud by si je však chtěl křížit s jiným středním plemenem tak to už by byla lepší volba A jen tak mimochodem, když se ti 10kg samec BO rozhodne že z králikárny odejde, tak prostě půjde.

9.7.2017 18:26
Tedysek

XXX.XXX.0.184

kerrynekk napsal(a):
Já jako chovatel BO ti chci jen poradit že pokud chceš chovat čistokrevné BO tak to nedělej na maso. BO je pro mě jen na okrasu a velmi drahý koníček. Proto mi zdobí zahradu jako volně pobíhající. Pokud by si je však chtěl křížit s jiným středním plemenem tak to už by byla lepší volba A jen tak mimochodem, když se ti 10kg samec BO rozhodne že z králikárny odejde, tak prostě půjde.

Jak odejde? Jakože sežere pletivo? Nebo vyvrati dvířka?
BO by měl být na parádu a jeden vrh ročně jen pro psy. Volně by byly fajn, alE bála bych se o jejich bezpečí. Jednak ze strany psu a jednak ze strany sousedů. Budou mít zaplacenou přenosnou ohradu a v tom se budou moci past. Kdyby byla jen samice BO a obskocil by ji kuni samec tak lepší, jo? Považuji nad tím. Děkuji. :).

9.7.2017 19:56
kerrynekk

XXX.XXX.53.210

Tedysek napsal(a):
Jak odejde? Jakože sežere pletivo? Nebo vyvrati dvířka?
BO by měl být na parádu a jeden vrh ročně jen pro psy. Volně by byly fajn, alE bála bych se o jejich bezpečí. Jednak ze strany psu a jednak ze strany sousedů. Budou mít zaplacenou přenosnou ohradu a v tom se budou moci past. Kdyby byla jen samice BO a obskocil by ji kuni samec tak lepší, jo? Považuji nad tím. Děkuji. :).

No všichni mí samci se rozhodli prokousat ven protože cítili samici. Prostě rozkousali dřevo ke kterému se dostali a vykousali si velkou díru. Určitě by bylo lepší mít samici BO a jiného samce, jednak rychle vyrostou a na maso ideál. Protože živit čistokrevné BO a dávat to psům by se vám hoodně prodražilo

9.7.2017 21:42
Tedysek

XXX.XXX.49.14

kerrynekk napsal(a):
No všichni mí samci se rozhodli prokousat ven protože cítili samici. Prostě rozkousali dřevo ke kterému se dostali a vykousali si velkou díru. Určitě by bylo lepší mít samici BO a jiného samce, jednak rychle vyrostou a na maso ideál. Protože živit čistokrevné BO a dávat to psům by se vám hoodně prodražilo

Cenu za krmení našich psů raději nepočítám. Oni mi stejně moc králíka nežerou, tak jednou do měsíce ho do nich nacpu. :)
Děkuju za rady! Tak tedy jen samici.

15.7.2017 11:00
mirko

XXX.XXX.176.38

Dufam, ze nebude vadit ak nezalozim nove vlakno.
uvazujem nad chovem BU 1:2

dotaz je na pocet a velkost kotcu, kralikaren by bola 2p.3 mensie pre dospele + 1 ako rezerva
pre mlade 2 velke na dlzku tych 4.

mozem po pripadne spojit mlade od 2 samic, rozdelene podla pohlavia?

S=samec
s=samica
R=rezer.
mM=mlade :)

SxHxV
_ _ _ _ _
|S|R|s|s| 80+80+80+80 (80*60)
_ _ _ _ _
|mm|mm| 160+160 (80*60)
_ _ _ _ _

dakujem.

15.7.2017 14:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

O počtu kotců už toho bylo taky napsáno dost. Záleží na intenzitě připouštění - počítejte, že když budete mít na odchov od jedné samice jen jeden kotec, tak další její vrh tam můžete dát až když ten první porazíte... Dále jen jeden kotec, to znamená nechat králíky pohromadě, tj. samce i samice - budou se vám nahánět po kotci... Mladé od dvou samic rozdělené podle pohlaví jistě "spojit" můžete, ovšem měli by být +- stejně velcí (tj. staří) a taky berte v úvahu, že ne vždy budete mít "ideální" počet, tedy třeba z deseti králíčat pět samic a pět samců... Může se vám stát, že každá samice bude mít 8-12 mladých a "jak na potvoru" z toho budou jen dva samci - pak budete mít v jednom kotci 4 králíky (samce) a v druhém 12-20 (samic)...
Já mám teď obojí - od jedné samice to vyšlo pěkně - 3 samci a 4 samice. No a od druhé na prd - samci dva a samic šest
Rozměry kotců jsou dobré. Na vašem místě bych zvážila tři patra a ty velké kotce na odchov tím pádem čtyři - pak máte pro každou samici k dispozici dva, v případě početného vrhu můžete rozdělit jen ten její podle pohlaví, můžete různě přehazovat králíky od obou samic (třeba ve výše uvedeném příkladu ty 4 samce do jednoho kotce a těch 12-20 samic rozdělit do tří zbývajících kotců..), pokud bude vrh málopočetný, nemusíte čekat, až králíci vyrostou a můžete připustit samici dřív atd...

15.7.2017 15:11
mirko

XXX.XXX.176.38

Dakujem za reakciu, nejake vlakna na temu BU, a kralikaren som tu uz precital.

neviem ci sa da "nacasovat" pripustanie +- na ten isty cas, vrhov som rozmyslal 2 max 3 za rok, asi zalezi od poctu mladych. na zaciatok som dokonca uvazovla len 1 samicu

3p sa mi zdali uz vysoke, ak by som chcel aby mohli k nim aj deti. tych kotcov je asi stale lepsie mat viac, no zacat niekde treba a nejde vsetko naraz :).

15.7.2017 16:34
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak já mám kotců deset, samice tři a jednoho samce. Tři patra. Je pravda, že do horního se hůř dosáhne - resp. do kotce ano, ale na králíka - pokud si zaleze k zadní stěně - už moc dobře ne, měřím sice 172, ale hloubku kotců mám 80 a tudíž když potřebuji vyndat králíka, beru si pod nohy malou podestičku (cca 10cm vysokou) a to už dosáhnu v pohodě. Já mám v tom horním patře králíky chovné a ty tak často brát nepotřebuju - v podstatě jen při připouštění a pak při přesunu březí samice do většího kotce (chovní mají šířku 75, odchovy 100). Nejpozději týden před kocením přesunu samici o patro níž do toho většího kotce, tam porodí a odchová, při odstavu ji pak jen vrátím o patro výš do jejího. Mladé nechám ještě nějaký čas spolu a pak vrh rozdělím - samci zůstanou uprostřed a samice jdou o patro níž. Další připuštění pak plánuju podle toho, kolik je mladých, kdy budu porážet a tudíž kdy budu mít volný alespoň jeden ten velký kotec. Pokud je mladých méně, resp. je málo jednoho pohlaví, pak připustím dřív, protože až chci přestěhovat samici, taky ty mladé odtud zase přestěhuju do kotce po samici. A takhle různě s tím veksluju
Třeba Čv měla v prvním vrhu jen dvě králíčata, takže jsem je nechala spolu, samici připustila podruhé a teď je s mladými uprostřed ve velkém kotci a z předchozího vrhu samička je o patro níž a sameček je v jejím "chovném" kotci...

15.7.2017 17:14
mirko

XXX.XXX.176.38

Tu vasu kralikaren som uz videl aj som si ulozil obrazok :) moc pekna, dalo to isto hodne prace ju postavit.

16.7.2017 19:08
Tedysek

XXX.XXX.5.94

Jak dlouhý má být přesah střechy do předu kralikarny?

16.7.2017 21:36
petruk

XXX.XXX.52.146

Tedysek napsal(a):
Jak dlouhý má být přesah střechy do předu kralikarny?

Záleží na výšce králíkárny a jejím umístění.Tak aby nezahánělo při dešti a větru do spodních
kotců. Min. ale 50 cm.

17.7.2017 07:49
Tedysek

XXX.XXX.5.94

Bude třípatrová. Cca 2m má dohromady na výšku. Hloubka 80cm a šířka 2,5m. Tak nevim. Tenhle týden budu dělat střechu i s okapem.

Neregistrovaný uživatel

24.7.2017 17:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Tedysku! jsi frajerka! okukuju tě celou dobu a fakt jsi dobrá! já totiž zjistila že u mě by taky zápal byl, ale bojím se nakrátit si dřevo na pile a ručně mi manžel řekl, že to budu mít křivý jak paragraf, takže vyčkávám na výrobu králikárny na odchov. snad brzy bude... manžel má momentálně zábavu v dělání betonového plotu

26.2.2018 15:27
Tedysek

XXX.XXX.56.124

Tak mám dvě králičice. smajlík jedna připuštěna a druhá po odstavu mladých. smajlík a dají se i mazlit. :) s panem od ktereho je mám jsme udělali "dohodu" a až budu mít bo pár tak mu za tyhle dvě dám malého obříka. :).

26.2.2018 15:32
Tedysek

XXX.XXX.56.124

Tedysku! jsi frajerka! okukuju tě celou dobu a fakt jsi dobrá! já totiž zjistila že u mě by taky zápal byl, ale bojím se nakrátit si dřevo na pile a ručně mi manžel řekl, že to budu mít křivý jak paragraf, takže vyčkávám na výrobu králikárny na odchov. snad brzy bude... manžel má momentálně zábavu v dělání betonového plotu

Přečetla jsem to až teď. No, já dělám i dříví do kamen. Kvůli mé jsme koupili lehkou malou pilu do ruky (v krámě tomu říkal pan "mafl"). Tak tím řezu. Křivý mám všechno, ale to mi nevadí. smajlík jen si musím dávat pozor a rezu jen když mám jeden rukáv vytažený až na loket. Představa že se mi tam chytí je hrozná. ;) Ale na cirkularku nemám odvahu a ani přítel mě k ní nechce pustit.

26.2.2018 17:31

Tedysek napsal(a):
Přečetla jsem to až teď. No, já dělám i dříví do kamen. Kvůli mé jsme koupili lehkou malou pilu do ruky (v krámě tomu říkal pan "mafl"). Tak tím řezu. Křivý mám všechno, ale to mi nevadí. smajlík jen si musím dávat pozor a rezu jen když mám jeden rukáv vytažený až na loket. Představa že se mi tam chytí je hrozná. ;) Ale na cirkularku nemám odvahu a ani přítel mě k ní nechce pustit.

Držím vám palce.Začal jsem chovat bo až koncem lonského roku. Mám už mladé.BO je to impozantní králík. Mám i bu a kal. Ale belgičák je něco jiného.Nepočítám co to stojí, králík je stejně, víceméně prodělečný.V každém případě doporučuji koupit tetované s PP! i tak je to pro začátečníka bo dost problém. Víceméně prodejce jak zjistí že jste začátečník bo tak vám prodá to co se mu do chovu nehodí.Ale bojuji s tím. Snad se mě do příštího roku podaří prorazit.Koupil jsem další samice a samce.Jedna "maličkost"OČKOVAT! Vloni na podzim mě z 55 králíku zůstali dva které jsem koupil na výstavě.Takže byli očkovaní.Nejenom se do toho vrhnout po hlavě ale i dodržet nutné zákonitosti.Mě to bez očkování procházelo víc než 5 let a tchyni před tím taky.Ale bo je prostě koníček a srdcovka, to múžu říct i po těch málo zkušenostech.Jenom zatím nevím jak to bude se zabíjením těch co nepůjdou dál do chovu. u ostatních králíků nemám žadný problém, je to chované na jídlo. a pes? Máme tříletou fenu belgického ovčáka a to je dost aktivní pes na lovení všeho co se mu dovolí.NO trvalo to.Skákání na pletivo králíkarny a spoustu dalších aktivit.Ale pes se musí vychovávat a nepolevit.Vloni mě v létě uteklo pár králíků z oplocenky. (přes léto dávám mladé na volný oplocený trávník.Asi tak 150 metrů čtverečních.)nechtělo, nebo jsem zrovna neměl čas, tak jsem 5 nechal volně.Mám dva hektary zahradu, jen částečně oplocenou.Proto psa pouštíme jen když jsme doma jinak je v kotci.Králící když byl pes zavřený tak ho doslova chodili provokovat a pásli se mu u kotce.Šel jsem pustit psa a králíci úplná změna chování. Jeden do stodoly druhý do hraně dřev atd. Po chvíli aklimatizace kralíci zkoušeli kolik si můžou dovolit.Ale zdržovali se u svých unikových skrýší.Psa jsem pochopitelně tlumil v jeho lovení. a on to nakonec bral taky jako zábavu.Jenže ušáci byli naštěstí vždy rychlejší.Takto přežili celé léto a byl to takový pěkný pohled na pasoucí se králíky.Měl každý jméno a co s nimi mě vyřešil mor.

26.2.2018 18:23
Tedysek

XXX.XXX.56.124

No, počítám s veterinou. Tak či onak ji už řeším skrze kozy, psy, kocoura. Tak se to spláchne u toho. Teď zase řeším krmení. to je furt dokola. Nakonec jsem se rozhodla, že to zkusím cestou bez granulí. bo bude až tak na podzim počítám. Takže času na "lustrování" chovatelů dost. :) Psi si zvyknou. Je venku mráz tak toho u kralikarny neřeší. Je jím zima... Gaucakum jedním.

26.2.2018 18:45

Tedysek napsal(a):
No, počítám s veterinou. Tak či onak ji už řeším skrze kozy, psy, kocoura. Tak se to spláchne u toho. Teď zase řeším krmení. to je furt dokola. Nakonec jsem se rozhodla, že to zkusím cestou bez granulí. bo bude až tak na podzim počítám. Takže času na "lustrování" chovatelů dost. :) Psi si zvyknou. Je venku mráz tak toho u kralikarny neřeší. Je jím zima... Gaucakum jedním.

Mě si si pes sám nezvykl.Ze začátku mě packama skákala na pletivo tak že ho protrhla. Dnes ví že se to nesmí.Je to boj který nesmí vyhrát pes.

26.2.2018 18:56
Tedysek

XXX.XXX.56.124

Oni se okoukaj. Bígl v králíkovi vidí kámoše a ovčák hračku. Se okoukaj snaz než kozy. Na ty si za 3 měsíce nezvykli. smajlík

26.2.2018 19:13

Tedysek napsal(a):
Oni se okoukaj. Bígl v králíkovi vidí kámoše a ovčák hračku. Se okoukaj snaz než kozy. Na ty si za 3 měsíce nezvykli. smajlík

Mě se tedy kozy neokoukaly a to mám 60.a ten můj pes je na tom asi stejně.

26.2.2018 19:34
Tedysek

XXX.XXX.56.124

no tak hlavně, že má každý ty svoje.

26.2.2018 20:01

Tedysek napsal(a):
no tak hlavně, že má každý ty svoje.

Máte pravdu, u nás na valašsku se říká že je lepší dvě kozy držet v hrsti než jim chystat futro.

26.2.2018 20:33
Tedysek

XXX.XXX.56.124

Hele teď k věci. Jako novopečená opatrovatelka králíků... Voda v zimě je velké téma. Jak často měnit vodu? Zamrzne jim celkem rychle. Takže co 5h to bude ok, ne?

Přidejte reakci

Přidat smajlík