Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.6.2017 08:39
ondra99

XXX.XXX.209.126

Zdravim...je to 2 tydny, co jsem ususil.jeste tak na dva tydny mam lonske seno...4 tydny letosni seno uz muzu krmit?loni jmse to tak delal a zadny problem.tak se jen chci ujistit ve vasich nazorech.diky.

Neregistrovaný uživatel

14.6.2017 10:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Mě bylo doporučeno pozdní jarní seno zkrmovat až max od srpna/září... vyzkoušeno ale nemám...

14.6.2017 12:51
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tohoroční seno krmím vždy nejdřív za 6 týdnů.

14.6.2017 13:21
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Mám už poslední žok loňského sena, večer přidávám čerstvou trávu, ale jen kolik hned sežerou /35 králíků/, letošním budu krmit jak staré dojde snad za 14 dnů, a to bude 6 týdnů staré.

14.6.2017 23:01
waw

XXX.XXX.105.91

Mnozí se mnou jistě nebudou souhlasit, ale jelikož mi minulý rok došlo seno již ke konci května, tak jsem začal čerstvě usušené seno zkrmovat hned po usušení. Nezaznamenal jsem žádný zdravotní problém, takže nevidím důvod mít obavy.

ondra159

16.6.2017 08:10
ondra159

XXX.XXX.9.162

waw napsal(a):
Mnozí se mnou jistě nebudou souhlasit, ale jelikož mi minulý rok došlo seno již ke konci května, tak jsem začal čerstvě usušené seno zkrmovat hned po usušení. Nezaznamenal jsem žádný zdravotní problém, takže nevidím důvod mít obavy.

Ano, vyjímka potvrzuje pravidlo.. Je opravdu možné, že králíkům čerstvé seno nevadí, ale stará moudrost a zkušenost tvrdí - nekrmit. Nechat tomu ten klid na vyhřátý půdě, nechat to vyfermentovat, perfektně doschnout. Vzniklo to patrně jako předcházení problémům s trávením skotu nebo třeba koní, které mají jiné trávení, sežerou toho mnohem víc atd.

19.6.2017 07:01
Olánek

XXX.XXX.146.114

Seno není víno, bál bych se zkrmovat padesát let staré seno.Naproti tomu je doba ztráty jedovatosti některých rostlin zkušenostmi odhadována na 6týdnů.Je zde velký prostor pro dotační zkoumání.

19.6.2017 13:14
borax

XXX.XXX.52.1

Olánek napsal(a):
Seno není víno, bál bych se zkrmovat padesát let staré seno.Naproti tomu je doba ztráty jedovatosti některých rostlin zkušenostmi odhadována na 6týdnů.Je zde velký prostor pro dotační zkoumání.

Dobrý nápad. Kdo si zažádá o dotaci?

Taky krmím čerstvým senem, ale zpočátku opatrně.
Když staré seno došlo, není jiná možnost.

19.6.2017 13:27
burgund6

XXX.XXX.33.11

Olánek napsal(a):

Tak nevím, co tady chcete dotačně zkoumat.Řešíme tady čerstvé seno, teoreticky by se mělo zkrmovat za cca 6 týdnů, osobně jsem už taky krmil hned čerstvým a králíkům se nic nestalo.Dobře skladované seno vydrží 2-3 roky.A krmit seno staré desítky let, to snad ani nikoho normálního nenapadne, ale jestli chcete, tak zkoumejte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.6.2017 14:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono při krmení čerstým senem dost záleží složení traviny, kdy byla posekaná (před květem, při vymetání a pod.), jak byla usušená (složení a vypaření v kupách, délka sušení).Sušíme třeba stráň na níž roste hlavně pýr.Poseká se při odkvětu, nechá se nějaký ten den na kupě a pak se krmí.

23.6.2017 15:11
Olánek

XXX.XXX.146.114

Jde o to co takový jedovatý pryskyřičník, který sušením ztrácí jedovatost, Otázka zní, za jak dlouho a jejich nejméně 3OO druhů.

tisek11

30.6.2017 00:48
tisek11

XXX.XXX.224.157

burgund6 napsal(a):
Tak nevím, co tady chcete dotačně zkoumat.Řešíme tady čerstvé seno, teoreticky by se mělo zkrmovat za cca 6 týdnů, osobně jsem už taky krmil hned čerstvým a králíkům se nic nestalo.Dobře skladované seno vydrží 2-3 roky.A krmit seno staré desítky let, to snad ani nikoho normálního nenapadne, ale jestli chcete, tak zkoumejte.

Čerstvé seno v prvním týdnu je jako krmit zeleným, jen musí chovatel vědět co v senu je, v dalších týdnech vyvolává reakce jako zapařená tráva.O jedovatých bylinách asi netřeba hovořit.
Za mě usušit /2dny/ klidně krmit, jinak vyčkat nejméně 1 měsíc.

30.6.2017 07:05
horal

XXX.XXX.202.176

Fermentace (zrání) sena
Někteří autoři doporučují seno po usušení a uskladnění nechat 3 týdny, nebo i 6-8 týdnů „odležet“ (tzv. dozrávání sena) předtím, než je možné ho zkrmovat. To však není potřeba. Samotné sušení je proces konzervace, jehož cílem je zastavit jakékoliv biochemické procesy a umožnit tak dlouhodobé skladování pro období nedostatku potravy (zima). Správná míra usušení se snadno pozná – seno při pomačkání v rukách šustí a i silnější stvoly se lámou. Zejména usušení stonků jetele a vojtěšky může být problematické (vyžaduje delší dobu sušení nebo vyšší teplotu), neboť obsahují velké množství vody.
Můj děda říkal že se nesmí spát v čerstvém seně, prý by se člověk nemusel probudit. Nikdy jsem ale neslyšel že by se něco takového stalo. Buť to lidi dodržovali a v čerstvém seně nespali, anebo je to jenom blábol starých lidí. Záleží však při zkrmování čerstvého sena jak kvalitně je usušené.

30.6.2017 08:12
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Cílem sušení je sice zastavení biochemických procesů, to však neznamená, že se tyto opravdu ihned zastaví. Právě proto má probíhat tzv. zrání sena, což jsou enzymatické a mikrobiální pochody, probíhající v čerstvě usušeném seně. V závislosti na složení je pak doba fermentace různě dlouhá, většinou je to 60 - 70 dní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík