Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2017 21:33
chovatel2snina

XXX.XXX.157.78

Dnes o 21:10 som zaznamenal podozrivé pišťanie zistil som, že jeden králik leží vystrete v králikárni a mal akoby krče na bruchu a tak vzdychoval. Králiky kŕmim čestvou trávou, jadrovinou a suchým chlebom, do vody im kvapkám emanox. Pred úmrtím nejavil žiadne príznaky iba ako píšem náhle pišťanie a vystretie potom už len krče na bruchu.

7.7.2017 21:34
chovatel2snina

XXX.XXX.157.78

Vedel by mi niekto poradiť?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2017 21:37

Co chcete poradit?

příčina smrti se stanovuje pitvou, ne věštěním přes internet.

7.7.2017 21:37
borax

XXX.XXX.91.21

chovatel2snina napsal(a):
Vedel by mi niekto poradiť?

Úhyn z vedra?

7.7.2017 21:39
chovatel2snina

XXX.XXX.157.78

Nie už 6 dní je max 20C. To bolo veľmi rýchle ráno nič až teraz.

8.7.2017 10:30
bery25

XXX.XXX.51.11

Nie už 6 dní je max 20C. To bolo veľmi rýchle ráno nič až teraz.

Ste zo sniny alebo okolia.z vasim problemom vam bohuzial nepomozem, tiez sa len ucim chovat zajace.

8.7.2017 11:43
chovatel2snina

XXX.XXX.157.78

bery25 napsal(a):
Ste zo sniny alebo okolia.z vasim problemom vam bohuzial nepomozem, tiez sa len ucim chovat zajace.

Nie som presne zo Sniny ale okolia presnejšie obce Dlhé nad Cirochou. Do Sniny to mám 6km.

8.7.2017 17:37
ramlice

XXX.XXX.114.212

Je to mor lituji.

8.7.2017 18:14
borax

XXX.XXX.91.21

ramlice napsal(a):
Je to mor lituji.

Přiklonil bych se taky k moru.

Tento týden mi volal jeden chovatel z Rousínova, že mu uhynulo všechno!
Takže očkovat a nešetřit! smajlík

8.7.2017 21:22
bery25

XXX.XXX.51.11

Nie som presne zo Sniny ale okolia presnejšie obce Dlhé nad Cirochou. Do Sniny to mám 6km.

Dlhe, to poznam, som od vas strasne blizko, rad by som vas navstivil a pozrel vas chov a nieco sa od vas naucil, samozrejme ked budete mat zaujem.

10.7.2017 17:42
chovatel2snina

XXX.XXX.1.58

Tak už viem kde je asi príčina. Po pitve som zistil že všetky orgány sú v poriadku. Iba žlčové cesty boli ako puding, ako keby ich rozožrala kyselina. Chcem sa opýtať je takýto králik vhodný na konzum?

10.7.2017 17:47
bery25

XXX.XXX.51.11

A aka bola pričina.

10.7.2017 18:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.79

Tak už viem kde je asi príčina. Po pitve som zistil že všetky orgány sú v poriadku. Iba žlčové cesty boli ako puding, ako keby ich rozožrala kyselina. Chcem sa opýtať je takýto králik vhodný na konzum?

Rozhodně !
Dobrou chuť !

10.7.2017 18:31
chovatel2snina

XXX.XXX.1.58

bery25 napsal(a):
A aka bola pričina.

No podľa mňa tie žlčové cesty, minulý rok to mali niektoré tiež, tento rok od pridania príspevku už su v pánu 3 . Posledného 4ho sme pitvali.

10.7.2017 18:37

Co to je žlčové cesty boli ako puding, byla žluč zvětšená?

10.7.2017 19:19
chovatel2snina

XXX.XXX.1.58

Žlčník bol v poriadku mal normálnu farbu, obličky boli tiež normálne, slezina bola skoro až fialová, na pečeni boli 3 fľaky inak nič.

10.7.2017 19:38
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Ja včera jeden mladý. Pred obedom v pohode a popoludní KO:(
Dnes repete a padol druhý. :/
Dúfam že to bolo z tepla.
Uvidím zajtra. Sú mladí ešte neboli očkovaní. Teda až dneska. Dneska som očkoval.
Ak to takto pôjde dalej mám asi s chovom vystarané. Dúfam že to nie je tá nová mutácia moru. To by bolo zlé.
NA pitvu som nedával. Neriešim.

10.7.2017 20:35
bery25

XXX.XXX.51.11

Tak zlcnik, ako puding a potom zlcnik v poriadku, tak ako.

10.7.2017 20:43
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Už padol tretí :(

10.7.2017 21:07
bery25

XXX.XXX.51.11

mikimajky napsal(a):
Už padol tretí :(

Aj mne minuli stvrtok jeden desattyzdnovi, ale od vtedy zatial v poriadku, tak uvidim.

10.7.2017 21:12
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Títo majú 8 týždnov. No čo narobím.
Len dúfam že ak je to mor chovné boli už očkované že to ustoja.
Nerád by som prišiel aj o chovné kusy :(.

10.7.2017 21:19

Při úhynu z horka není žádný pitevní nález, tak maximálně nějaké krváceniny na serózách nebo do plic.

ale pokud máte změny na slezině a játrech, tak by to mor být mohl a tomu by odpovídaly i pokračující úhyny.

11.7.2017 07:29
mikimajky

XXX.XXX.96.157

Tak fakt to vyzerá na mor. Dnes ráno štvrtý. A tento už mal aj krv pod sebou. Tak uvidím čo mi zostane.

11.7.2017 08:54
chovatel2snina

XXX.XXX.1.58

Tak dnes ráno to už je 4. Ešte som zabudol spomenúť pred smrťou všetky ako by mali krče tak so sebou hádzali a vydychovali. Ako keby ich bolelo brucho. No neviem keby to bol mor tak ako príznak je krvácanie z nosa u 99% prípadov a ak by to bol mor tak podla mna už by som nemal ani jedného. Ale ak to je mor tak zbohom. Pred týždňom sa mi okotila jedna samica a má 5 maličkých.

11.7.2017 09:37

Tak dnes ráno to už je 4. Ešte som zabudol spomenúť pred smrťou všetky ako by mali krče tak so sebou hádzali a vydychovali. Ako keby ich bolelo brucho. No neviem keby to bol mor tak ako príznak je krvácanie z nosa u 99% prípadov a ak by to bol mor tak podla mna už by som nemal ani jedného. Ale ak to je mor tak zbohom. Pred týždňom sa mi okotila jedna samica a má 5 maličkých.

No, mor králíků je primárně nemoc jater. je to tak těžký zánět jater, že dojde k rychlé nekróze značné části jaterní tkáně a to je to, co králíka zabije.

takže ano, asi to bude bolet. taky pokud vidíte játra, co se vám uvnitř rozpadají v ruce, tak to je právě ta nekróza. všechno ostatní, krvácení a tak, to je druhotná věc k akutnímu selhání jater. někdy je patrné, jindy ne.

11.7.2017 15:30
ramlice

XXX.XXX.114.212

HLASOVAL JSEM PRO KVALITNI PŘISPĚVEK, OMLOUVAM SE JE TO BLABOL.MOR POSTIHOJE PLÍCE KRALIKA,.

11.7.2017 16:13

ramlice napsal(a):
HLASOVAL JSEM PRO KVALITNI PŘISPĚVEK, OMLOUVAM SE JE TO BLABOL.MOR POSTIHOJE PLÍCE KRALIKA,.

Lol.

ne ne, vzdělávejte se, ramlice.

mor je nemoc jater, proto taky u druhé varianty moru může být králík i žlutý, v podstatě když přežije akutní nástup nemoci, příznaky selhání jater jsou takové trochu jasnější i pro laika. perakutní průběh je tak rychlá nekróza jater spojená s DIC, že máte náhlý úhyn s malým pitevním nálezem. krvácení do plic se ukazuje při akutním průběhu, nekróza jater uvolní srážecí faktory, spustí se DIC a proto králík krvácí.

11.7.2017 21:30
mikimajky

XXX.XXX.144.252

TAk padol piaty a šiesty do rána padne tiež.
Už sa nehrnul ani k miske :(
To je smola.

11.7.2017 21:39
chovatel2snina

XXX.XXX.1.58

Tak pridávam foto, kto sa tomu lepšie rozumie nech poradí. Na pečeni je vidieť červené škvrny, obličky sú v poriadku aspoň podľa mna ale ak majú zlú farbu alebo niečo čo viete z foto tak pomôžte.

11.7.2017 22:10

Moc pěkné, že jsou a játrech červené skvrny není až tak zajímavé jako fakt, že celá ta játra jsou kaput, ta žlutá barva pravdu není normální. to jsou nekrotická játra, oteklá, v ruce určitě taková hadrovitá. ty červené okrsky vypadají spíš jako zbytky jakž takž normální tkáně.

ledviny se hodnotí po sloupnutí pouzdra a na řezu, ale tipla bych si, že minimálně v kůře budou drobné tečkovité krváceninky.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2017 08:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9

Páni RHD2 už aj na Slovensku, asi áno, tak to bude Drsné. Bude plná fauna dotazov? Aký je ten svet malý! Nečakať, preočkovať všetko čo vyzerá zdravé!

12.7.2017 09:09

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Páni RHD2 už aj na Slovensku, asi áno, tak to bude Drsné. Bude plná fauna dotazov? Aký je ten svet malý! Nečakať, preočkovať všetko čo vyzerá zdravé!

Očkovat když už něco chcípá je pozdě. trvá deset, čtrnáct dní minimálně než se po očkování vytvoří nějaké protilátky. prostě jsou to vyhozené peníze za očkování, šance, že to chcípne všechno dřív, je velká.

12.7.2017 10:52
mikimajky

XXX.XXX.96.157

Vypadá to tak. Chovné kusy mám očkované. Aj keď tam asi nebude nový kmeň ešte zahrnutý. Nie je ešte u nás schválený myslím. Z mladych už mám iba jedného. Chovné sa zatiaľ držia a aj májový mladý zatiaľ ok. V okruhu viem o dvoch chovateľoch. Musím zistiť či aj u nich je to. Jeden neockuje to viem. Len musím zistiť či teraz niečo neprikupili. Škoda toto.

12.7.2017 10:54
mikimajky

XXX.XXX.96.157

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Očkovat když už něco chcípá je pozdě. trvá deset, čtrnáct dní minimálně než se po očkování vytvoří nějaké protilátky. prostě jsou to vyhozené peníze za očkování, šance, že to chcípne všechno dřív, je velká.

Máte pravdu. Ale tiež nevidím zmysel očkovať 4-6 týždňové králiky.

12.7.2017 11:03
bery25

XXX.XXX.52.208

mikimajky napsal(a):

6 tyzdnove sa uz mozu, asi, a s akej casti svk ste.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2017 11:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9

Nechcem s vami polemizovať, Chcipaky sa naozaj neočkujú, písal som to tak že netreba čakať a očkovať všetko čo je zdravé a má na to vek. Neviem či má pán načkované len chovné a mladé nie tak radím len na základe chabých info. Neberte to osobne, ja som tiež už zmenil schéma, nestačí už očkovať 1x ročne, treba čítať aj čo sa píše v Nemčine alebo v Francii. Aby ch to ukončil 1x je málo,2x dobré 3x Super. Viem je to náklad na viac, no hazard je aj ušeriť 3E za vakcínu a potom pýtať radu na faune. Pár príspevkov to tu už riešilo tak si treba pohľadať, pekný den prajem.

12.7.2017 12:12
mikimajky

XXX.XXX.96.157

Som z Nitry a ockujem dva razy do roka. A mladé práve vo veku okolo 8 -10 týždňov. Asi fakt budem musieť zmeniť schému na 3x a vek okolo 5-6 týždňov.
Ide skôr o to že ak je to ten nový zmutovaný mor, zřejmě ho vakcína u nás neobsahuje a teda bude neúčinná. Viem že Švajčiarsko už tento kmeň vo vakcinach zahrnutý ma.
Edit: a na každého králíka pouzivam inu ihlu. Kolega si kedysi odrovnal celý chov. Z jednou ihlou všetkých. A do troch dní cca 300 ks padlo :(.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2017 12:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9

mikimajky napsal(a):
Som z Nitry a ockujem dva razy do roka. A mladé práve vo veku okolo 8 -10 týždňov. Asi fakt budem musieť zmeniť schému na 3x a vek okolo 5-6 týždňov.
Ide skôr o to že ak je to ten nový zmutovaný mor, zřejmě ho vakcína u nás neobsahuje a teda bude neúčinná. Viem že Švajčiarsko už tento kmeň vo vakcinach zahrnutý ma.
Edit: a na každého králíka pouzivam inu ihlu. Kolega si kedysi odrovnal celý chov. Z jednou ihlou všetkých. A do troch dní cca 300 ks padlo :(.

No páni v Nemecku tvrdia že častejšou vakcináciou sa zvýši odolnosť na RHD2. Ta vakcína bude asi dlho nedostupná, Alebo bude predražená vid.NObivac myxo RHD= cena pre 1ks Asi 8E, Aj mne sa stal podobný malér jednou ihlou so si pichol Rýmu, tak už len jednorázovky. Nechováte náhodou Ni, ? A kapú len mladý či aj chovné?

12.7.2017 12:31
mikimajky

XXX.XXX.96.157

Zatiaľ mi padli iba mladí. Ni nemám. Ani neviem čo mám poriadne robiť. Nikdy som takéto problémy nemal.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2017 13:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9

mikimajky napsal(a):
Zatiaľ mi padli iba mladí. Ni nemám. Ani neviem čo mám poriadne robiť. Nikdy som takéto problémy nemal.

V podstate máte dve možnosti, Chovné oddeliť, ak sú ok a očkovaný. No ostaný to je to najhoršie, čo, u nás to chlapci vytlčú na mäso, za predpokladu dodržania hygieny. Ja by som počkal ono to ani nemusí byť nakoniec mor.Pitval ste? či sa bojíte. Tiež som mal taký divný úhyn samca čo som doviezol s CZ, a bol čerstvo naočkovaný. Ak Padnú aj očkované kusy a dospelé je to asi v pr... Neviem ja bych to ešte riadne posledoval.

12.7.2017 13:17
mikimajky

XXX.XXX.96.157

Veď nerobím paniku. Ani by mi nijak nepomohla.
Takých mladých ani na mäso sa neoplatí.
Počkam čo bude.
Ono príde čo prísť musi a ja s tým nič nenarobím. Nepitval som. Nemám na to. Nejak sa mi to hnusi.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2017 13:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9

Nemusí to všetko krknúť, ale nejakého by som otvoril. Samozrejme aspom Takého Dvojkilového? Ja som taký zvedavý od priodzenia, no čo každý sme iný. Ja mám momentálne 18 ks Ni v na 6 týžd ňoch a tak ich už pichnem !

12.7.2017 18:51
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Fajn teším sa. Prišiel som domov z práce a posledný a chovná samica žijú :D
Napriek tomu otvoriť? :D
Ostatný v chove ok. Tak som zvedavý na ráno. čo prinesie(odnesie).

12.7.2017 19:25

mikimajky napsal(a):

Mor se očkuje od 6 týdnů, ale musí se přeočkovat.Pokud nechcete o králíky přijít, tak to smysl má.Už jsem zde několikrát psala, že očkuji minimálně 3x.Mor mezi 6-7 týdnem, za 3 týdny
podruhé a za další 3 týdny ještě jednou.Vždy se mně to vyplatilo.Přeočkovávám i králíky co zabíjím ve 4 měsících, jelikož se mně už stalo, že jsem si řekla:nebudu je očkovat, pozabíjíme je.A ono mně do toho něco vlezlo a králíci pokapali.Takže očkuji vše.Tento víkend třeba 150 ks.

12.7.2017 19:26
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Díky. Tiež mi tých pár € za to stojí takže nabudúce budem múdrejší.

12.7.2017 19:38
bery25

XXX.XXX.52.208

Mor se očkuje od 6 týdnů, ale musí se přeočkovat.Pokud nechcete o králíky přijít, tak to smysl má.Už jsem zde několikrát psala, že očkuji minimálně 3x.Mor mezi 6-7 týdnem, za 3 týdny
podruhé a za další 3 týdny ještě jednou.Vždy se mně to vyplatilo.Přeočkovávám i králíky co zabíjím ve 4 měsících, jelikož se mně už stalo, že jsem si řekla:nebudu je očkovat, pozabíjíme je.A ono mně do toho něco vlezlo a králíci pokapali.Takže očkuji vše.Tento víkend třeba 150 ks.

Dobry, a ockujete len mor alebo aj myx, myslim tie mlade.

12.7.2017 19:57

bery25 napsal(a):
Dobry, a ockujete len mor alebo aj myx, myslim tie mlade.

MXT očkuji také alespoň 2x, pokud to vyžaduje situace 3x, mezi očkováním moru a MXT nechávám odstup asi týden.

12.7.2017 20:02
bery25

XXX.XXX.52.208

Dakujem.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2017 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.220

mikimajky napsal(a):
Fajn teším sa. Prišiel som domov z práce a posledný a chovná samica žijú :D
Napriek tomu otvoriť? :D
Ostatný v chove ok. Tak som zvedavý na ráno. čo prinesie(odnesie).

Myslel som, otvoriť to čo chcíplo, To čo je napohľad zdravé by som aj tak preočkoval, čo je chytené už aj tak padne do ťýždňa. No kľudne to nemusí byť ani Mor, môže to byť aj Rotavírus. Nie sú priposratý?

Neregistrovaný uživatel

12.7.2017 22:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.69

MXT očkuji také alespoň 2x, pokud to vyžaduje situace 3x, mezi očkováním moru a MXT nechávám odstup asi týden.

Môžem otázku, Aké máte skúsenosti s očkovanim na Pasterilu?Tento rok sa mi to nejako začína objavovať hlavne pri nákupe nových jedincov?

12.7.2017 22:46
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Myslel som, otvoriť to čo chcíplo, To čo je napohľad zdravé by som aj tak preočkoval, čo je chytené už aj tak padne do ťýždňa. No kľudne to nemusí byť ani Mor, môže to byť aj Rotavírus. Nie sú priposratý?

Práve že nič nenasvedčuje uhynu. Teda až na posledné chvíle.
Dovtedy je králik živý a veselý a žerie. Potom zostane odrazu smutný a sedí v kúte. Stráni sa svetla akoby. Ak ho aj potiahnem medzi ostatných zalezie naspäť. A do hodinky dvoch ho nájdem ležať s vyvrátenou hlavou.
Žiadne črevné ani iné dalšie príznaky nepozorujem.
U jednoho bola na podlahe krv. U žiadneho iného. Tak neviem čo si myslieť.
S tým "otvoriť" som to myslel že to "odlahčím. Pokus o vtip :D.

12.7.2017 23:03

Môžem otázku, Aké máte skúsenosti s očkovanim na Pasterilu?Tento rok sa mi to nejako začína objavovať hlavne pri nákupe nových jedincov?

Pasteru jsem také zkoušela očkovat, ale ono očkování potlačí příznaky a pokud neočkujete pravidelně, stejně se objeví.Tenkrát jsem to probírala s naším veterinářem, sám chovatel a skvěký praktik, a nejlepší je selekce.Jak se u vás projevuje?Jestli králíci jen prskají, nemusí to být tak važné.Také se mně někdy vyskytne nový jedinec, že prská.ale dost často se mně stalo, že prskali ti, co nebyli zvyklí na lupínkové seno.Prostě je to seno dráždilo a ještě když ho vytahovali z jesliček.Mockrát stačilo dávat seno na podlahu a králíci prskat přestali.Také pokud třeba prská samice, ale mladý ne nebo jen nějaký, vyřazovala jsem jen ty prskající.Jsou prostě jedinci přirozeně odolní.Také každé prsknutí nemusí být pastera.

12.7.2017 23:46
borax

XXX.XXX.91.21

Pasteru jsem také zkoušela očkovat, ale ono očkování potlačí příznaky a pokud neočkujete pravidelně, stejně se objeví.Tenkrát jsem to probírala s naším veterinářem, sám chovatel a skvěký praktik, a nejlepší je selekce.Jak se u vás projevuje?Jestli králíci jen prskají, nemusí to být tak važné.Také se mně někdy vyskytne nový jedinec, že prská.ale dost často se mně stalo, že prskali ti, co nebyli zvyklí na lupínkové seno.Prostě je to seno dráždilo a ještě když ho vytahovali z jesliček.Mockrát stačilo dávat seno na podlahu a králíci prskat přestali.Také pokud třeba prská samice, ale mladý ne nebo jen nějaký, vyřazovala jsem jen ty prskající.Jsou prostě jedinci přirozeně odolní.Také každé prsknutí nemusí být pastera.

Mě teď v těch vedrech normalně králíci kychají.
Jenže packy mají suché a nos čistý bez hlenu.
Pokud se u přivezených nových chovných králíků objeví bílý hlen, jdou králíci do kytek.
Očkování je bezvýznamné.
Obecně je to problém velkochovů-špatné ventilace.Vysoký obsah čpavku, průvan atd.
Pak už stačí změna prostředí, krmiva, březost.
A Váš doposud zdravý chov je v...

Neregistrovaný uživatel

13.7.2017 08:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9

Zdravím, vás neviem čo to je lupínkove seno, no ja mám vlastné ručne sušené, a to je kvalitné.Ale aj to mi je jasné že každé prsknutie neni pastera. Mal som také prípady že dovezené nové kusy sa po karanténe nejako prejavia. Mám taký vlastný systém, tak to tu dám, aj ked možno ma niektorý kolegovia chovatelia okomentujú. Kúpim 3ks do chovu =14 dní karanténa v rukaviciach, ked sú OK tak ich naočkujem kombi Pestorin, alebo náš Castomix, no a už sme pri pointe. Tipnite si koľko stých 3ks má nejaké divné príznaky?Do 10 =12 dní sa vždy objaví niečo, napr slzenie očí, prskanie prípane až Frkanie. Tak som to skúšal s ATB no u niektorých kusov sa to vracia, hlavne u samíc po počas kotnosti. No a druhý prípad, dovoz 2ks úplne od iného chovaťeľa 200km vzdialeného a znovu problém. Postup ten istý po kar. očkovanie, a všetko OK, bez vidiťeľných problémov. Po mesiaci kusy zaradené do chovu. Samec krásny 5,1kg takmer dokonalý, pripustil som sním 3ks mojich samíc, skákal ako diabol, žral mi z ruky, no skrátka Miláčik. Po zhruba dvoch mesiacoch občas slabúčko prskol, žiadny sopeľ, o pár dní mu začali slziť oči, a to už som vedel že bude problém. Zas karanténa, ani som ho nedal na ATB, šiel rovno pod nôž. Po pitve mal hnisavé ložiska, tak čo na to poviete, bol už napichaný od kolegu chovaťeľa či čo?

14.7.2017 15:05
mikimajky

XXX.XXX.96.157

Tak nakoniec mi padlo "iba" 7 mladých. Posledné dva dni bez úhynu. Dúfam len, že toto už je všetko. Nabudúce už budem teda očkovať 6 týždňových..

14.7.2017 22:02
chovatel2snina

XXX.XXX.40.192

Tak aj u mňa je zatiaľ po dvoch dňoch voľnejšie, žiaden úhyn. Modlím sa aby to bol koniec a tie 3 čo prežili dodnes sú zdravé.

14.7.2017 22:03
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Tak mne padol dnes poobede aj posledný.

Neregistrovaný uživatel

14.7.2017 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.151

mikimajky napsal(a):
Tak mne padol dnes poobede aj posledný.

Zdravím, tak padali iba mladý, neočkovaný, či aj niečo chovné, je mi to ľúto. trošku so aj ja nervný mám 18 kusov na nedeľu nachystaných na pichačku! Sedem týždňový,1,10kg a sú ako Maľovaný. Tiež som tento rok prišiel už o 3 Samcov a 3 chovné samice, čoje polovica chovu, Posrata Pasterila! Tak sa držte,

15.7.2017 21:40
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Zdravím Iba mladí 8 týždnoví. Chovný sa zatial držia.
Ale u jedného samca mám asi pasteurelu. Čo sa to deje?

Neregistrovaný uživatel

15.7.2017 22:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.151

Pre pár mesiacmi som sa pýtal v jednom vlákne že čo to je stými našimi králikmi, no a niektorý kolegovia to komentovali že sú stále rovnaký! Ja tvrdím že sú stále citlivejší a je takmer nemožné odchovať bez problémov. Môj názor= niektoré plemená sú jednoducho tak Dojeb... že sa už asi ani ich neoplatí chovať! Trápil som sa z Viedeňákmi, a teraz z Nitranmi, čo je škoda lebo to bolo veľmi dobré plemeno.Ak mi nič stých mladých nevíde tak asi nakúpim len Hyly a budem robiť len mäso na predaj. A to bude o ničom, tak fakt neviem či to stojí ešte za tú drinu a stresy.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2017 22:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.151

Tečú mu fest oči.? Neľahne si normálne, ale sa hádže na podlahu, ak áno tak je to v pr...!

15.7.2017 22:22
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Mňa to mrzí o to viac že sa snažím chovať MM a práve u toho samca mám pdozrenie na pasteurelu.
A tot plemeno nik v okolí nechová.Ja som bol preň až v Brne.
Mladí čo mi padli boli od Viedenskej Divokosfarbenej.
Vss som spokojný aj keď majú málopčetné vrhy. A teraz mám v ruji NOs, ale nemám schopného samca.
Tak fakt neviem. Na jar som nepripúšťal kvoli dovolenke, aby som nemal moc maladých. AJ tak je problém nájsť na čas človeka čo sa postará.
Teraz by som pripustil a samec mi ochorie a druhý ešte neskáče je moc mladý.
A dnes som pozeral králiky a vyzerá to aj na nejakú kožnú chorobu u dvoch.
Musím to lepšie preskúmať zajtra.
Tento rok je zlý čo sa záhrady týka a je zlý čo sa chovu týka.

15.7.2017 22:23
jardagin

XXX.XXX.25.15

borax napsal(a):
Mě teď v těch vedrech normalně králíci kychají.
Jenže packy mají suché a nos čistý bez hlenu.
Pokud se u přivezených nových chovných králíků objeví bílý hlen, jdou králíci do kytek.
Očkování je bezvýznamné.
Obecně je to problém velkochovů-špatné ventilace.Vysoký obsah čpavku, průvan atd.
Pak už stačí změna prostředí, krmiva, březost.
A Váš doposud zdravý chov je v...

Nechapu kde pořad berete že je to obecně u velkochovu. Je zajimave že jsem řešil hodně problemu s Past.a infekční rymou v drobnochovech. Kde byli jen masna a další plemena a ne hybridi. Tak tady neříkejte kraviny.

15.7.2017 22:24
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Tečú mu fest oči.? Neľahne si normálne, ale sa hádže na podlahu, ak áno tak je to v pr...!

Z očí ani nie(zatial), ale začal kýchať a robí sa mu biely sopeľ. Taký akoby hnis muvybehne keď si kýchne.
A na krku som mu pri rozfúknutí našiel niečo ako lupiny pri koži.

15.7.2017 22:29
jardagin

XXX.XXX.25.15

Pre pár mesiacmi som sa pýtal v jednom vlákne že čo to je stými našimi králikmi, no a niektorý kolegovia to komentovali že sú stále rovnaký! Ja tvrdím že sú stále citlivejší a je takmer nemožné odchovať bez problémov. Môj názor= niektoré plemená sú jednoducho tak Dojeb... že sa už asi ani ich neoplatí chovať! Trápil som sa z Viedeňákmi, a teraz z Nitranmi, čo je škoda lebo to bolo veľmi dobré plemeno.Ak mi nič stých mladých nevíde tak asi nakúpim len Hyly a budem robiť len mäso na predaj. A to bude o ničom, tak fakt neviem či to stojí ešte za tú drinu a stresy.

Da se chovat normalně. Proč to u jinych jde a některych nejde. Ja bych hledal kde se dělají chyby. Nejvíce zaleží na skladbě krmiv potom na zoohygieně a pak je to ostatní.
Podívejte jestli to nejde u normalních plemen tak to nemusí jít ani s Hylou je to kralik jako každy jiny.Jen trošku vylepšeny.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2017 22:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.151

Ja to mám tiež tak, zostala mi jedna Ni a jedna Hyla a dve KUVm a jeden samec VDiv. Tak už mám aj dilemu či nejakého Nitrana ešte mám vôbec kúpiť? Ja musím ťiež poriadne zacestovať, u nás to tu tiež nikto nechová! A z mojich neviem či niečo bude? Tak sa to už hádam zlomí.Držím palce, .

15.7.2017 22:37
jardagin

XXX.XXX.25.15

mikimajky napsal(a):
Z očí ani nie(zatial), ale začal kýchať a robí sa mu biely sopeľ. Taký akoby hnis muvybehne keď si kýchne.

Tak to muže byt paste.a nebo infekční ryma. Zarodky pasterily jsou v každem kralikovi. je potřeba dodržovat zoohygienu.Nebo by se vam mohli kralici třeba přehřívat, nevím jak mate postavenou kralikarnu atd.

15.7.2017 22:38
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Mňa len zarazilo to že doteraz bol chov aj odchov bez nejakých problémov a úmrtí.
A teraz ráz naráz sa to sype s každej strany. niekde sa niečo zlomilo?
Ja som nič nemenil. To ma trápi, aby som to vedel vyriešiť.
Práve že králikáreň mám postavenú tak že priame slnko tam v podstae nesvieti.
V čase okolo obeda svieti na zadnú stranu králikárne, ale boli aj väčšie teplá a v pohode. Tento rok je zlý.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2017 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.151

mikimajky napsal(a):

No ten sopeľ je zlý, mal so m na jar takú Hylu, podržal som ju len preto že mala 11 mladých, všetci mali sopeľ Vytlkol som to pre psa, dajte to preč, pľúca mali všetci na kašu! Tie lupiny je isto dravčík, no ten sopeľ je neperspektívny do chovu, Vypadá to že ste schytal riadne Aikido,

15.7.2017 23:04
jardagin

XXX.XXX.25.15

mikimajky napsal(a):
Mňa len zarazilo to že doteraz bol chov aj odchov bez nejakých problémov a úmrtí.
A teraz ráz naráz sa to sype s každej strany. niekde sa niečo zlomilo?
Ja som nič nemenil. To ma trápi, aby som to vedel vyriešiť.
Práve že králikáreň mám postavenú tak že priame slnko tam v podstae nesvieti.
V čase okolo obeda svieti na zadnú stranu králikárne, ale boli aj väčšie teplá a v pohode. Tento rok je zlý.

Nemate třeba více prašne seno nebo slamu ?

Neregistrovaný uživatel

15.7.2017 23:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.151

jardagin napsal(a):
Da se chovat normalně. Proč to u jinych jde a některych nejde. Ja bych hledal kde se dělají chyby. Nejvíce zaleží na skladbě krmiv potom na zoohygieně a pak je to ostatní.
Podívejte jestli to nejde u normalních plemen tak to nemusí jít ani s Hylou je to kralik jako každy jiny.Jen trošku vylepšeny.

Je mi jasné že sa dá chovať normálne aj sa to tak snažím už pár rokov robiť, myslím že krmenie a zoohygienu mám dobrú nemal so žiadne úhyny ani pri odstavoch a nepoužívam ani emanox, nikdy ho moji nepotrebovali a pri dobrej skladbe KD si myslím ho nepotrebuje žiadny králik. Vždy som choval predovšetkým plemeno čo sa mi páčilo a mäso je až na konci.S tou hylou so to myslel tak že bude zo zdravého chovu, zo zárukou.Lebo to čo som si do chovu doviezol tak vždy bolo z vonku, a nie raz! Ak chcete poradiť, dajte info akú máte osobnú skúsenosť s očkovaním proti pasterile to ma zaujíma, ostatné mi je fuk.

15.7.2017 23:38
jardagin

XXX.XXX.25.15

Je mi jasné že sa dá chovať normálne aj sa to tak snažím už pár rokov robiť, myslím že krmenie a zoohygienu mám dobrú nemal so žiadne úhyny ani pri odstavoch a nepoužívam ani emanox, nikdy ho moji nepotrebovali a pri dobrej skladbe KD si myslím ho nepotrebuje žiadny králik. Vždy som choval predovšetkým plemeno čo sa mi páčilo a mäso je až na konci.S tou hylou so to myslel tak že bude zo zdravého chovu, zo zárukou.Lebo to čo som si do chovu doviezol tak vždy bolo z vonku, a nie raz! Ak chcete poradiť, dajte info akú máte osobnú skúsenosť s očkovaním proti pasterile to ma zaujíma, ostatné mi je fuk.

Je to k ničemu.

15.7.2017 23:42
jardagin

XXX.XXX.25.15

Jinak ja osobně neočkuji nema to smysl a problem nemam je klid už dlouhou dobu. Je potřeba uzavřít chov. Pasterila je problem hlavně otevřenych chovu.

16.7.2017 09:59

U nás se pasteurela objevila dvakrát, poprvé jsme to podchytili čas a samce, který ji měl jsme zabili. Podruhé se objevila u samice z mého chovu v době, kdy právě vrhla mladé, byla to opravdu krásná samička BO. Samice mi bylo líto a nechli jsme ji, dokud neodchová mladé. Byla to chyba, rozjelo se to pak u několika dalších a dokonce se objevila několikrát hnisavá ložiska u králíků, kteří rýmu neměli. Než jsme se toho definitivně zbavili, trvalo to několik měsíců. Od té doby, jak začne králík kýchat, zabiju ho hned a nečekám co z toho bude. Žádný z nich pro mě nemá jako jedinec takovou cenu jakou má celý chov. Očkování jen problém na chíli překryje.

16.7.2017 20:52

Dravčíka snadno zlikvidujete injekčně Ivomecem nebo zkuste Neostomason, ten se aplikuje postřikem. Možná to může mít vliv i na propuknutí pasteurely, jak králík není vpohodě je náchylnější k lecčemu a pasteurelu mají v sobě prakticky všichni, takže i to by teoreticky mohla být jedna z příčin propuknutí nemoci.

16.7.2017 20:53
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Ďakujem za rady. Niečo poriešim.

16.7.2017 20:56
jardagin

XXX.XXX.25.15

Dravčíka snadno zlikvidujete injekčně Ivomecem nebo zkuste Neostomason, ten se aplikuje postřikem. Možná to může mít vliv i na propuknutí pasteurely, jak králík není vpohodě je náchylnější k lecčemu a pasteurelu mají v sobě prakticky všichni, takže i to by teoreticky mohla být jedna z příčin propuknutí nemoci.

Robji

1.5.2019 18:21
Robji

XXX.XXX.164.114

Aj mne tak isto včera nad ránom uhynul zakrsli králik 😭 a choval som ho normálne no sem-tam som mu dal zrno ale asi vtom bude problém.Zacal pisstat ležal na boku a bolo to normálne vidno že ma bolesti v brušku.chudacik môj 😭😭

ErikErik

7.9.2021 17:40
ErikErik

XXX.XXX.109.126

Zdravím, chcel by som len nejakú odbornú odpoveď síce už mi nepomôže ale aspoň by som chcel vedieť prečo sa to stalo. Takže mal som, teda môj syn 10ročny mal zajačika Teddy krásny baranček modro hnedý, žil u nás 3mesiace inak mal 4 mesiace všetko bolo fajn vyskakoval do výšky proste sa tešil moc. Teraz dva dni odmietal jesť a piť, len sa schval v domčeku tak som ho zobral na veterinu ale že nič mu nieje no pichli mu až 3 iniekcie od bolesti, na uvoľnenie, a na trávenie. Prišiel večer dostal kŕče zadné nohy vystrel zatriasol sa a posledný krát vydýchol 😔syn je s toho veľmi smutný, našťastie nám zostal ešte jeden ten už má 3 roky. Pýtam sa prečo sa to stalo? Ďakujem za odpoveď

7.9.2021 20:48

ErikErik napsal(a):
Zdravím, chcel by som len nejakú odbornú odpoveď síce už mi nepomôže ale aspoň by som chcel vedieť prečo sa to stalo. Takže mal som, teda môj syn 10ročny mal zajačika Teddy krásny baranček modro hnedý, žil u nás 3mesiace inak mal 4 mesiace všetko bolo fajn vyskakoval do výšky proste sa tešil moc. Teraz dva dni odmietal jesť a piť, len sa schval v domčeku tak som ho zobral na veterinu ale že nič mu nieje no pichli mu až 3 iniekcie od bolesti, na uvoľnenie, a na trávenie. Prišiel večer dostal kŕče zadné nohy vystrel zatriasol sa a posledný krát vydýchol 😔syn je s toho veľmi smutný, našťastie nám zostal ešte jeden ten už má 3 roky. Pýtam sa prečo sa to stalo? Ďakujem za odpoveď

Bez pitvy nevíme.

7.9.2021 21:14

ErikErik napsal(a):

Takže jste si ho přinesli když mu byl 1 měsíc.To měl být ještě u matky.
Ani nepíšete čím jste ho krmili.

Přidejte reakci

Přidat smajlík