Zdravím, začínám chovat králíky, pořídil jsem si Kalifornské králíky, a zajímalo by mě, jakými granulemi nejlépe krmit. Pročetl jsem toho tady o krmení hodně, ale vůbec z toho nejsem chytrý. Proto se chci zeptat zkušených chovatelů čím krmit u tohoto plemene ( Kal ) co doporučujete? Zda Pohledští Dvořáci, Sehnoutek a synové, Energys nebo De Has. Zda s léky nebo bez léků? Jaké dávky u kojících samic jaké u odstavu a jaké u výkrmu? Předem díky za odpovědi.
Zdravím, krmím tím co je u nás dostupné. Většinou je to Sehnoutek a syn a někdy se naskytnou Energys granule, tak vemu ty a jsem spokojen. Vyzkoušel jsem asi 4. druhy granulí a když to porovnáte se složením, tak je to téměř všechno stejný. Já osobně kupuji bez léků, ale někdy koupím 10 kg pro králíčata s léky... Ať si vyberete jakýhokoliv výrobce, kterého jste zmínil, tak si myslím, že neuděláte chybu. Hodně štěstí v chovu
Těžko seženete jednoznačnou odpověď, protože každý krmí něčím jiným... Někdo vám vychválí Sehnoutka, jiný napíše, že je prašný a kvalita bídná... Totéž u ostatních značek.
Já krmím několik let Energys (Klasik bez léčiva, dvakrát jsem vzala pytel Gold Forte pro kojící samice, teď beru i Start pro mláďata) a jsem spokojená, podobně jako kolega Vági jsem vyzkoušela i jiné (Agrovýkup, ADW, VerseleLaga, Biokron - ty ale jen pro březí a kojící samice, ne výkrm), některé králíkům moc "nejely", jiné sice ano, ale žádné extra výsledky...
Nekrmím jen granule, míchám si vlastní směs (i proto beru gr. bez léčiv), takže nedokážu objektivně posoudit, ale králíkům Energys chutná, rostou, takže asi tak
Chtěla jsem vyzkoušet Pohledští Dvořáci, ale musela bych je objednávat (u nás je neprodávají) a to se mi kvůli pár pytlům nevyplatí (většina obchodů má zásilku omezenou - 30,45 kilo... a ta doprava pak letí nahoru, ať člověk vezme pytle dva nebo osm
Pavel V.
napsal(a):
Zdravím, začínám chovat králíky, pořídil jsem si Kalifornské králíky, a zajímalo by mě, jakými granulemi nejlépe krmit. Pročetl jsem toho tady o krmení hodně, ale vůbec z toho nejsem chytrý. Proto se chci zeptat zkušených chovatelů čím krmit u tohoto plemene ( Kal ) co doporučujete? Zda Pohledští Dvořáci, Sehnoutek a synové, Energys nebo De Has. Zda s léky nebo bez léků? Jaké dávky u kojících samic jaké u odstavu a jaké u výkrmu? Předem díky za odpovědi.
Doporučuji vam Podleští Dvořaci. Sehnoutek a synove vubec. Energys a De haus je jedna firma. Ty jsou take velice dobre.
Samice v klidu cca 150 g den
samci take
Samice po porodu 200 až 250 den.
Samice s mladymi, když začnou žrat caa 10až 30g den postupně se přidava podle rustu
Odstav podle vahy kralika 30 až 50 g den. A potom přidavate dle rustu Cca 10g tydně.
Pavel V.
napsal(a):
Zdravím, díky za odpovědi. Taky mám jako favorita Pdleští Dvořáci a na druhém místě De haus. Teď musím zjistit nejbližšího prodejce za rozumnou cenu. Jenom je lepší s léky nebo bez léků?
Záleží jestli chcete krmit jen granule - pak můžete klidně "s lékem", nebo míchat s dalšími komponenty (nejčastěji obilovinami), pak rozhodně bez léčiv, jinak se léčivo "ředí" a snáze vzniká rezistence vůči kokcidiím.
Pavel V.
napsal(a):
Zdravím, díky za odpovědi. Taky mám jako favorita Pdleští Dvořáci a na druhém místě De haus. Teď musím zjistit nejbližšího prodejce za rozumnou cenu. Jenom je lepší s léky nebo bez léků?
Podleští Dvořaci. mají v granulích emanox a probiostan. je na přírodni bázy a tak se u toho neuděla rezistence ani za 10 let. Jine je to od De Haus, tam se použivají medikace Robetin a podobně a u nich se rezistence take neuděla jelikož De Haus je co pul roku obměnuje.
Jine je když lečite a přelečujete kokc. aniž by byla a lečíte stejnymi ATB třeba cely rok tam hrozí že se uděla rezistence.
Nejde ani o to že se medikace naředí, jde spíše o to že se změní poměr škrobu, vlakniny a bílkovin. A díky tomu, že se snaží chovatele překrmovat si zadělavají na problemi.
Jestli budete davat granule a překrmovat kraliky tak je jedno od ktereho vyrobce budou, nadělate si spoustu problemu.Počínaje kokc. enterou. zatučnovaním samic a samcu atd.
S Emanoxem jsou lepší.
Pavel V.
napsal(a):
Pokud nebudete krmit jen granulemi, tak bez léku. Krmit zase jen granulemi,
tak na to je králík příliš drahý...
Dáváme králíkům ráno obilí a večer granule.Míchanice totiž někteří vyhazují
a přebírají.Krmení tolik aby měli při dalším krmení vyžráno ale podobné dávky
jako píše Jardagin.Kojícím samicím plecháček na 270 gr. granule pro březí a kojící.
Co se týče výrobců směsí oboje jsou dobré a nemáme ani nic proti Sehnoutkovi.
Bereme od nich směsi i pro selata.
Já krmím směsí jen ráno (granule, oves, ječmen, jablečné výlisky, slunečnice, lněné semínko) a vyžerou všechno. Večer už dávám jen seno, párkrát do týdne navíc topinambury (natě) - taky večer. Když jsem krmila 2x denně, tak mi s tím vyváděli alotrie jen tak zobli, pak v tom leželi, pak zase uzobli... Tak dostanou jen ráno a posedají ke korýtku jak panenky
xchipsy
napsal(a):
Já krmím směsí jen ráno (granule, oves, ječmen, jablečné výlisky, slunečnice, lněné semínko) a vyžerou všechno. Večer už dávám jen seno, párkrát do týdne navíc topinambury (natě) - taky večer. Když jsem krmila 2x denně, tak mi s tím vyváděli alotrie jen tak zobli, pak v tom leželi, pak zase uzobli... Tak dostanou jen ráno a posedají ke korýtku jak panenky
A nekrmili ste nahodou jadrom ad libitum.
bery25
napsal(a):
A nekrmili ste nahodou jadrom ad libitum.
?
Samotným jádrem (oves) krmím pouze chovné králíky mimo reprodukci. A ti ho mají klidně celý den, protože jsou v kotcích po jednom a tudíž dávku rozhodně nesežerou naráz, prostě si dají, kdy zrovna chtějí.
Výkrmu dávám ad libitum směs v chladnějším období, kdy jsou králíci "žraví", teď ve vedrech je jejich chuť k příjmu krmiva snížená a tak jim necpu nonstop krmení, protože by s ním akorát plýtvali a znehodnocovali ho (výše uvedené ležení v korýtku apod.) Navíc ikdyž jim ráno nasypu, rozhodně to nesežerou za deset minut, takže v podstatě to většinu dne mají k dispozici.
Nikdy jsem krmení nevážila a nepočítala - do tohohle kotce musím dát...gramů, do tohoto..gramů... Prostě nasypu, pokud vyžerou moc rychle a zdají se mi hladoví, dám víc, pokud nechávají, uberu. A nikdy jsem s tím neměla problém.
xchipsy
napsal(a):
?
Samotným jádrem (oves) krmím pouze chovné králíky mimo reprodukci. A ti ho mají klidně celý den, protože jsou v kotcích po jednom a tudíž dávku rozhodně nesežerou naráz, prostě si dají, kdy zrovna chtějí.
Výkrmu dávám ad libitum směs v chladnějším období, kdy jsou králíci "žraví", teď ve vedrech je jejich chuť k příjmu krmiva snížená a tak jim necpu nonstop krmení, protože by s ním akorát plýtvali a znehodnocovali ho (výše uvedené ležení v korýtku apod.) Navíc ikdyž jim ráno nasypu, rozhodně to nesežerou za deset minut, takže v podstatě to většinu dne mají k dispozici.
Nikdy jsem krmení nevážila a nepočítala - do tohohle kotce musím dát...gramů, do tohoto..gramů... Prostě nasypu, pokud vyžerou moc rychle a zdají se mi hladoví, dám víc, pokud nechávají, uberu. A nikdy jsem s tím neměla problém.
Ale no tak !
xchipsy
napsal(a):
?
Souhlasím s Vámi, vyžerou -doplním, nevyžerou, dám pauzu.K.
Dřív jsem krmila zcela adlibitně (ráno nasypala, když jsem třeba před polednem viděla, že mají málo nebo prázdno, tak dosypala a tak průběžně celý den...), jenže to jsem používala misky - a do těch si tříkilový králík lehne blbě Od letošního roku jsem přešla na krmítka (klasické slepičí žlabové bez mřížky), protože jedna miska pro šest sedm králíků je málo - nevejdou se a dávat do kotce dvě tři misky je taky naprd, protože pak se jeden lekne, splaší všechny, rozprchnou se po kotci a z misek lítá krmení na všechny strany... Krmítka jsou v pohodě, u stěny, kde nepřekáží,50cm dlouhé, takže se králíci v pohodě vejdou, mají hranu, takže nemůžou nic vyhrabávat... Akorát tam budu muset navařit aspoň dva dráty, protože naznali, že se v tom krmítku skvěle leží Obzvláště v těch vedrech se jim to zamlouvalo, asi ten plech příjemně chladí (sice mám králíkárnu ve stínu, ale když je na teploměru u kuchyně v polostínu 40, tak na králíkárně mám přes 30
Takže ráno vezmu krmítko, nasypu do něj směs a oni si průběžně během dne baští
Pavel V.
napsal(a):
Pokud budu krmit granule Pdleští Dvořáci mohu přikrmovat chleba, mrkev, seno a třeba křenem ?
Seno ano, chleba ne, mrkev ano ale musíte vědět kterym a ne všem, křenem vubec. Jestli nechcete problemi tak to nedělejte. Jestli chcete šetřit tak krmte klasicky. To je na delší povidaní.
Josef87

XXX.XXX.80.189
Krmím temto krmením a ušácu rostou jak zvody. https://www.lihneme.cz/krmivo-pro-kraliky/afeed-kralik-kkv-bez-kok--granulovane--25-kg/