Anneta

XXX.XXX.64.12
Chtěla bych rozšířit chov králíků - zájmový chov na maso, i když se snažím držet vždy čisté plemeno.
Ráda bych znala zkušeností chovatelů, ve srovnání obřích a středních plemen - nároky na chov, spotřeba krmiva aj. vz výtěžnost v mase vz nemocnost, odolnost apod. Jsme velká rodina, takže malé plemeno si nedokážu v chovu představit, potřebujeme více masa :).
Případně budu ráda za rady z Vašeho chovu v tomto poměru :)
Děkuji!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Anneta
napsal(a):
Chtěla bych rozšířit chov králíků - zájmový chov na maso, i když se snažím držet vždy čisté plemeno.
Ráda bych znala zkušeností chovatelů, ve srovnání obřích a středních plemen - nároky na chov, spotřeba krmiva aj. vz výtěžnost v mase vz nemocnost, odolnost apod. Jsme velká rodina, takže malé plemeno si nedokážu v chovu představit, potřebujeme více masa :).
Děkuji!
Malé nebo střední plemeno je na maso lepší, pokud máte spotřebu, tak prostě na pekáč půjde víc králíků najednou.
obří plemena jsou spíš hobby, mají velkou potřebu co se místa a krmiva týče, výkrm trvá dlouho, protože nejdřív hodně dlouho rostou jen kosti a maso až potom, jatečná výtěžnost je menší, konverze krmiva špatná a maso má dlouhá vlákna, takže není tak křehké.
Bodlinka napsala spoustu důvodů, proč radši střední než velké plemeno. Já bych jenom doplnil, že střední plemena mají i větší vrhy. Zkoušel jsem připouštět samcem Nos anebo Fb, ale výkrm se prodloužil a místo 120 dní potřebovaly 150 dní do 3 kg/žv. Nejideálnější a nejdostupnější jsou Vss, Bu, Ča, Nb, Čv, ale i jiné. Dobré je dvojí, ale i trojí křížení, čímž se dá dosahovat o něco vyžší váhy.
Anneta
napsal(a):
Děkuji!
Já osobně doporučuji jednoznačně sanice čistokrevné a to ČA nebo BU a ČV a k nim samce s váhou nad 6kg a bude to paráda nebál bych se BOA a po nich budou mladí mít i na 120dnech i vic jak4kg a masa no paráda.
Vita, nevím jestli je to vaše zkušenost nebo doměnka, ale Boa dosahuje ve 120 dnech jako čisté plemeno sotva 3,5 kg. Já jsem připouštěl Nos a ve čtyřech měsících to bylo dlouhé hubené nic, až teprva v půl roce se to nějak zabalilo svalovinou. Samice měly tězké porody a nechtěly se pářit. Roční produkce maximálně 20 králičat, kdežto u Ča až 40 ks připuštěné Ča anebo jiným středním plemenem. Čtyři vrhy ročně s velkými samci pouze tři. Bylo nutné opakovat připouštění. Průměrná váha 2,9 kg/žv a výtěžnost 62% tudíž č.v.1,8 kg s hlavou a droby.
horal
napsal(a):
Vita, nevím jestli je to vaše zkušenost nebo doměnka, ale Boa dosahuje ve 120 dnech jako čisté plemeno sotva 3,5 kg. Já jsem připouštěl Nos a ve čtyřech měsících to bylo dlouhé hubené nic, až teprva v půl roce se to nějak zabalilo svalovinou. Samice měly tězké porody a nechtěly se pářit. Roční produkce maximálně 20 králičat, kdežto u Ča až 40 ks připuštěné Ča anebo jiným středním plemenem. Čtyři vrhy ročně s velkými samci pouze tři. Bylo nutné opakovat připouštění. Průměrná váha 2,9 kg/žv a výtěžnost 62% tudíž č.v.1,8 kg s hlavou a droby.
Je to zkušenost a toho Nos jsem také zkoušel a také nic moc ale nevím proč ho jsem píšete když Boa a Nos je uplně něco jiného a hlavně v čistém plemeni a u Nos je to právě to dlouhé nic a když se tady budeme pořát ohánět váhovou tabulkou konkrétního plemene tak se nikam nedostaneme je třeba zkoušet a zkoušet a masné samice s Boa je opravdu špice na 120dnů a s tím připouštěním a porodem jsou pěkný bludy protože samice ČA a Bu chtějí pořát u mě i 5x horší je to s činčilou tu třeba ted nezapustím ale stou mám nejlepší výsledky se samcem ČA ale to sem psát nebudu protože bych mohl být bůch ví co a př. v pátek jsem zabíjel na nedělní oběd poslení samici BOA x ČA a na 144dnech měla 4.4kg a byla nejslabší z vrhu a kuch. váha byla 3,05kg jen s hlavou a játry.
xchipsy
napsal(a):
Tak 4,4 kila ve skoro pěti měsících není nic neobvyklého, my poráželi stejně staré Bu x Vss a živá váha byla 4,3 (samec),4,4 (samice) a 4,6 (samec) - vrh 8 kusů, ostatní čtyři samice a jeden samec šli do chovu - váha průměr 4,5 kg.
Ok, tak si to přečtěte ještě jednou.
horal
napsal(a):
Bodlinka napsala spoustu důvodů, proč radši střední než velké plemeno. Já bych jenom doplnil, že střední plemena mají i větší vrhy. Zkoušel jsem připouštět samcem Nos anebo Fb, ale výkrm se prodloužil a místo 120 dní potřebovaly 150 dní do 3 kg/žv. Nejideálnější a nejdostupnější jsou Vss, Bu, Ča, Nb, Čv, ale i jiné. Dobré je dvojí, ale i trojí křížení, čímž se dá dosahovat o něco vyžší váhy.
Tak já si nemyslím, že by střední plemena měla větší vrhy než velká plemena.Z vlastní zkušenosti vím, že to není pravda.

vita61
napsal(a):
Já osobně doporučuji jednoznačně sanice čistokrevné a to ČA nebo BU a ČV a k nim samce s váhou nad 6kg a bude to paráda nebál bych se BOA a po nich budou mladí mít i na 120dnech i vic jak4kg a masa no paráda.
Zdravím, dnes jsem zabíjel křížence samec BO a samice ČV. narozené 17.12.17 Ve vrhu 7 mladých.Samec co jsem ho dnes lepnul měl 3.80 kg.S hlavou a játrama čistá váha 2.45kg..Po stažení osvalení perfektní.Já jsem spokojený.A ti ostatní se ve váze moc neliší.Jenom jedna samice je o 0.5 kg lehčí.Mám mladé od samec BO a Kal. Samec BU a kalifornská a Samec BU a samice BU. Samec Kal a samice BU.Pro srovnání, "pro mě" budu vážit mladé.Granule bez léčiv jenom přimíchávám asi tak 20-30 % do směsi ječmen, nahý oves, normální oves a trochu slunečnice.Seno adlibidum.

napsal(a):
Zdravím, dnes jsem zabíjel křížence samec BO a samice ČV. narozené 17.12.17 Ve vrhu 7 mladých.Samec co jsem ho dnes lepnul měl 3.80 kg.S hlavou a játrama čistá váha 2.45kg..Po stažení osvalení perfektní.Já jsem spokojený.A ti ostatní se ve váze moc neliší.Jenom jedna samice je o 0.5 kg lehčí.Mám mladé od samec BO a Kal. Samec BU a kalifornská a Samec BU a samice BU. Samec Kal a samice BU.Pro srovnání, "pro mě" budu vážit mladé.Granule bez léčiv jenom přimíchávám asi tak 20-30 % do směsi ječmen, nahý oves, normální oves a trochu slunečnice.Seno adlibidum.
Samec Bo má 9.80 a není žádný problém.Nejsou to žádné natáhliny vychrtlé.
napsal(a):
Mam to obracene samice Bo a samec Čv a zabijim ve 3 mesicich a cista vaha kolem 2 kilo rekordman 2.3kg nejmensi 1.8 taky spokojenost krmim jen granule seno voda obcas dostanou vetve z jabloni nebo tvrdej chleba.

Jan Šporcr
napsal(a):
Mam to obracene samice Bo a samec Čv a zabijim ve 3 mesicich a cista vaha kolem 2 kilo rekordman 2.3kg nejmensi 1.8 taky spokojenost krmim jen granule seno voda obcas dostanou vetve z jabloni nebo tvrdej chleba.
Já chleba ani rohlíky nedávám.Možná je to zbytečný strach ale proč si přidělávat starosti.Chování králíků stejně není výdělečné.A To ani nepíši o čístých BO.Granulí dávám slabou třetinu dávky.Jablonové větvičky teď na jaře taky dávám.
napsal(a):
Paráda a pak že to nejde. Já dnes zabíjel vánoční od Ča a samcem CV jen samci a jsem také spokojen 2x 3kg a jeden 3,3kg, se samicema je to trožku horší tam je to kolem 2,7 - 2,8kg protože ty byli přez ty mrazy venku.
velpap
napsal(a):
Zkusil bych samec Vss, samice Bu, mohlo by to být zajímavé, kdysi jsem je choval, hlavně Burgunďáky. Dnes se sice věnuji chovu FB, ale to je spíš srdeční záležitost, odchovy okolo 10 mladých, pěkně rostou, ale je to na porážku tak po 5 měsících.
Tuto kombinaci mám a jsem spokojená. Bu jsou sice temperamentní (což je hodně mírně řečeno ale jsou to skvělé a pečlivé matky.
(na fotce pětiměsíční sameček z tohoto spojení).
horal
napsal(a):
prosim co je dvojí trojí křížení? jakože na samici pustim dva samce?
děkuji za osvětu.
themis
napsal(a):
prosim co je dvojí trojí křížení? jakože na samici pustim dva samce?
děkuji za osvětu.
Domnívám se, že horal má na mysli tříplemenné užitkové křížení, tedy zkřížím dvě plemena, vybrané potomky pak křížím s plemenem třetím. Dvojplemenné užitkové křížení je jen křížení dvou plemen. Existuje i čtyřplemenné křížení.
Výslední kříženci těchto typů křížení se nehodí do další plemenitby, jsou chování výlučně za účelem přímého užitku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Varaxi
napsal(a):
Domnívám se, že horal má na mysli tříplemenné užitkové křížení, tedy zkřížím dvě plemena, vybrané potomky pak křížím s plemenem třetím. Dvojplemenné užitkové křížení je jen křížení dvou plemen. Existuje i čtyřplemenné křížení.
Výslední kříženci těchto typů křížení se nehodí do další plemenitby, jsou chování výlučně za účelem přímého užitku.
Tak a ak krížime dve čisté plemená napr Ni a KUVm sú to čisté, či krížence nevhodné do plemenitby ? Viete odpovedať? Večer ak stihnem vám ich pár odvážim...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
Tak som povážil dnes krížencov : samica Ni a samec KUVm, presne na deň 70 dňový= 10 týždňov, v priemere= 2,5kg... Najmenši 2,38 kg a najväčší 2,62 kg Odstavený na 28 deň... Na víkend bude grilovačka...