Zdravím, králiky chovám už pár rokov ale doteraz stále som mal problémy s výkrmom ten trval aj cez pol roka. Do teraz to boli len krížence rôznych plemien, ale teraz by som sa chcel začať venovať aj chovu na výstavy a s tým by som chcel začať riešiť aj môj problém s kŕmením. Doteraz som krmil tak že večer dostali po hrsti sena, to už mám vytipované koľko zožerie ktorý králik do ďalšieho dňa a ráno dostavajú zrno ovos jačmeň alebo kukuricu podľa toho čo kedy mám niekedy majú mix niekedy len 1 z toho. Najradšej by som bol keby ste mi to vysvetlili ako úplnému začiatočníkovy, čím kŕmiť, zakúpiť aj granule poprípade aké (najlepší pomer kvalita a cena), kŕmiť častejšie? a nakoniec akú gramáž na jedného králika, koľko g na králika v chove, vo výkrme atď. Vopred vám ďakujem za rady a odpovede.
Ja

XXX.XXX.62.219
Problematika krmenia je dosť zložitá a najlepšie si je to vychytať na svojich králikoch, pošlem vám jednu staršiu tabuľku, neviem však či budete niečo na tom vidieť Inak ak naozaj krmite tak ako píšete tak sa ani nečudujte, že sú chabé výsledky. Základ je dobrá a vyvážená dávka optimálne zložená a nie niekedy to a inokedy zasa niečo iné Ak chcem dobré výsledky musím investovať aj do kvalitného krmiva, neberte to v zlom, ale podľa mňa to nie je dobré.Po rokoch už ste to mal mať v malíčku, či nás skúšaťe
Ja

XXX.XXX.62.219
Tabuľka sa akosi nepodarila tak ešte raz.
Krmit stylem "podľa toho čo kedy mám" rozhodně není dobré. Sežeňte si větší množství jedné či dvou obilovin a krmte stále stejně. Já dávám chovným mimo reprodukci pouze oves, jednou denně (večer), v zimních měsících dávku mírně navýším a rozdělím na dvě (dostanou pak ráno i večer). Kojícím samicím (resp. už od cca poloviny březosti) přidávám k ovsu granule, jejich množství a množství celkové dávky se mění (vysokobřezí samice nepřekrmuji, kojícím přidávám opatrně). Mladí králíci do odstavu jsou na stejném krmivu jako samice (+ ovesné vločky), po odstavu pak postupně ubírám vločky a oves a granule měním (postupně - ubírám jedněch a přidávám druhých) za výkrmové. Králíky ve výkrmu pak krmím pouze granulemi, dvakrát denně.
Ječmen nedávám, za x let chovu jsem na něm nenašla tak zásadní pozitiva, aby mě to přimělo jím krmit.
Seno mají neomezeně celý den, rozhodně ne "hrst" nebo kolik za den sežerou, ale prostě aby kdykoli měli k dispozici.
S výstavními králíky nemám zkušenost, chovám pouze na maso.
Ja

XXX.XXX.233.250
xchipsy
napsal(a):
Krmit stylem "podľa toho čo kedy mám" rozhodně není dobré. Sežeňte si větší množství jedné či dvou obilovin a krmte stále stejně. Já dávám chovným mimo reprodukci pouze oves, jednou denně (večer), v zimních měsících dávku mírně navýším a rozdělím na dvě (dostanou pak ráno i večer). Kojícím samicím (resp. už od cca poloviny březosti) přidávám k ovsu granule, jejich množství a množství celkové dávky se mění (vysokobřezí samice nepřekrmuji, kojícím přidávám opatrně). Mladí králíci do odstavu jsou na stejném krmivu jako samice (+ ovesné vločky), po odstavu pak postupně ubírám vločky a oves a granule měním (postupně - ubírám jedněch a přidávám druhých) za výkrmové. Králíky ve výkrmu pak krmím pouze granulemi, dvakrát denně.
Ječmen nedávám, za x let chovu jsem na něm nenašla tak zásadní pozitiva, aby mě to přimělo jím krmit.
Seno mají neomezeně celý den, rozhodně ne "hrst" nebo kolik za den sežerou, ale prostě aby kdykoli měli k dispozici.
S výstavními králíky nemám zkušenost, chovám pouze na maso.
Veľmi pekne a výstižne napísaný príspevok = musím len súhlasiť Doplním len že aj H2O neobmedzene a v zime pridávam trochu slnečnice, krmnej repy a mrkvy. Chovám aj pre radosť výstavné aj hybridy na mäso. Rozdiely sú tam len minimálne a trošku väčšia spotreba krmiva u hybrida. Pekný sviatočný deň prajem všetkým.
Ja
napsal(a):
Veľmi pekne a výstižne napísaný príspevok = musím len súhlasiť Doplním len že aj H2O neobmedzene a v zime pridávam trochu slnečnice, krmnej repy a mrkvy. Chovám aj pre radosť výstavné aj hybridy na mäso. Rozdiely sú tam len minimálne a trošku väčšia spotreba krmiva u hybrida. Pekný sviatočný deň prajem všetkým.
Jaj, tak to mě ani nenapadlo zmiňovat, že vodu pochopitelně 24 hodin denně
to beru jako samozřejmost. Díky za doplnění
Řepu - pokud mám - dávám jen kojícím samicím, mrkev spíš výjimečně, zato nať topinamburu min.2x týdně (ikdyž jsem psala, že nekrmím zeleným - ale to jsem myslela jakože nenasekám káru trávy
Ja

XXX.XXX.233.250
xchipsy
napsal(a):
Jaj, tak to mě ani nenapadlo zmiňovat, že vodu pochopitelně 24 hodin denně
to beru jako samozřejmost. Díky za doplnění
Řepu - pokud mám - dávám jen kojícím samicím, mrkev spíš výjimečně, zato nať topinamburu min.2x týdně (ikdyž jsem psala, že nekrmím zeleným - ale to jsem myslela jakože nenasekám káru trávy
Raz som skúsil obyčajnú trávu a ostala takmer nedotknutá aj po mojom príchode z práce. Moji sú naučený na vojtešku a ovos na zeleno= po tom sa len Zapráši .Pri mojom počte chovných by som ich Topinamburmi nemohol pohostiť preto fičia aj Hybridi na tomto mojom experimente. Samozrejme postupne a primerane dávkujem, Jaj a tú vodu treba pripomínať, niektorý chovatelia ani nevedia, že by mala mať aj určitú teplotu
Dakujem, cize najlepsie by bolo krmit granule + ovos, seno som krmil tak aby to bolo zozrate na druhy den pretoze vacsina kralikov mi zbytok co nezozerie len vytahuje pod seba. Voda 24h to je myslim samozrejmost. Na koniec by som sa este chcel spytat, su tu niektori ktory si miesaju zmes doma? Popripade z ktorych obilnin aky pomer?
Zdravím...napíšem tu aj ako kŕmim ja ak je niečo zle budem len rád ak ma skúsenejší chovatelia opravia :) Choval som Nb a momentálne chovám BO a miešam im zmes z:
jačmeňa, ovos nelúpany aj v menšom množstve lúpany, ovsené vločky (samičky, ktoré majú mladé tak im dávam viac vločiek ešte), taktiež tam miešam aj slnečnicu ( nie veľa) a granulky (Mifuma a keďže mám obry tak konkrétne Mifuma combi, ktoré sú určene práve pre najväčšie plemená)...samozrejme nonstop seno v jasliach a voda je samozrejmosť :)... Ak by bolo niečo zle rad sa poučím od skúsenejších kedže chovám ešte len 2 roky :).
Ondrej217
napsal(a):
Zdravím...napíšem tu aj ako kŕmim ja ak je niečo zle budem len rád ak ma skúsenejší chovatelia opravia :) Choval som Nb a momentálne chovám BO a miešam im zmes z:
jačmeňa, ovos nelúpany aj v menšom množstve lúpany, ovsené vločky (samičky, ktoré majú mladé tak im dávam viac vločiek ešte), taktiež tam miešam aj slnečnicu ( nie veľa) a granulky (Mifuma a keďže mám obry tak konkrétne Mifuma combi, ktoré sú určene práve pre najväčšie plemená)...samozrejme nonstop seno v jasliach a voda je samozrejmosť :)... Ak by bolo niečo zle rad sa poučím od skúsenejších kedže chovám ešte len 2 roky :).
Ondřeji a kolik stojí krmivo Mifuma?
Já vím je to hodně dobré krmivo, ale jako výkrmovka? Kdo to zaplatí..?
Dělám králíky od 15 let a je mi 43 let.Žádného odběratele( masa ) nezajímá, že ječmen byl stříkaný eko postřikem a sklizený za svitu luny( nadsázka ).
Takže? Úkol zněl jasně:Vykrmit a neprodělat (vydělat).
A to si myslim v tomto případě nebude!
Máte pravdu granuly Mifuma sú dosť drahé, len ja králiky nechovám kvôli predaju, alebo aby som predával mäso. Chovám ich pre vlastné potešenie a začínam BO chovať výstavne preto sa snažím dávať kvalitné krmivo :) Je pravda, že už som investoval dosť no aj keď som predal zopár kusov, tak som za nich aj dostal celkom dosť aj keď to samozrejme nepokryje všetky náklady na krmivo :) No keby som choval tak aby som veľmi neprerobil tak určite by som zvolil lacnejšiu variantu kŕmenia, ale teraz moc na to nepozerám keďže to je pre záľubu :).
Ondrej217
napsal(a):
Máte pravdu granuly Mifuma sú dosť drahé, len ja králiky nechovám kvôli predaju, alebo aby som predával mäso. Chovám ich pre vlastné potešenie a začínam BO chovať výstavne preto sa snažím dávať kvalitné krmivo :) Je pravda, že už som investoval dosť no aj keď som predal zopár kusov, tak som za nich aj dostal celkom dosť aj keď to samozrejme nepokryje všetky náklady na krmivo :) No keby som choval tak aby som veľmi neprerobil tak určite by som zvolil lacnejšiu variantu kŕmenia, ale teraz moc na to nepozerám keďže to je pre záľubu :).
Chápu...
O.K. Je to prostě "jen" koníček.
Amstaff88

XXX.XXX.17.87
Zdravím možno blbá otázka ale slnečnica dávate lúpanu alebo nelúpanu ? Ďakujem.
Ja pridavam trochu v obdobi tak od zari trosku na lepsi lesk srsti a potom v zime..Zkrmuje se jen cela slunecnice . .Zeptam se i ja tu pratel kralikaru, zda pri zkrmovani granuli ci jadrnneho krmiva davate do krmitek davku, kterou sezerou do hodiny, nebo mnozstvi, aby do nasledneho krmeni meli prazdne.misky az?? Ze!enou pici davam rano i vecer umerne, i seno trochu,vodu v napajeckach okyselenou lehce octem s vyluhem cibule a cesneku.. Chovu zdar
Belgický obor
napsal(a):
A ešte by som sa chcel opýtať či sa môže dávať dospelému samcovi jačmenný šrot.
Belgicky obr vam nevyroste ze sena..musi mit mnohem vyzivnejsi krmnou davku, ktera obsahuje dostatek bilkovin,mineralu,vlakniny..Belgicaky jsem chovala, veterinar se smal,ze s nimi muzu orat😁...dostavali v podstate,to,co ostani kralici,chovam Bu,Nb, ale samozrejme primerene k jejich velikosti, tedy dvakrat vice..smes granuli Energys, jecmen, ovesne vlocky..1/1/1..muzete I trochu cele kukurice, trochu sleunecnice..nekdo dava oves cely nebo mackany ,ale ten mi kralici nezerou, jednodussi jsou vlocky..
Jecmenny srot v zadnem pripade, prach
kralici nesnasi..jecmen cely..hodne ciste vody..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Belgický obor
napsal(a):
Dobrý deň chcel by som sa opýtať ako správne kŕmiť dospelého samca BO aby pribral.
A čím ho krmíte teď?

Tak mu musíte dávku zvýšit,asi mu dáváte málo.BO spotřebuje hodně krmiva.Ale to také záleží na kondici a jestli to je BO čistý.Kolik Váží?
Mám střední plemena a malé a krmím směsí oves,ječmen,granule,vojtěškové úsušky,slunečnice( celá je lepší),dostávají řepné řízky s otrubami,dostanou i pečivo pokud zbyde,dostávají větve borovice,smrku
Markéta Kostková
napsal(a):
S chovem králíků na maso zkušenosti tolik nemám, ale co vím, tak že musí mít sena mnohem víc.
Mladá paní, nebo slečno, již v předešlém příspěvku píšete informace, které nejsou moc pravdivé...Jestli chováte králíky na maso, nebo jen hobby, tak v podstatě se krmí skoro stejně....Raději se moc nevyjadřujte k otázkám, protože jestli si to přečte nezkušený začátečník a místo rady dostane od vás takovou odpověď , tak dlouho chovat králíky nebude...
Belgicky obr vam nevyroste ze sena..musi mit mnohem vyzivnejsi krmnou davku, ktera obsahuje dostatek bilkovin,mineralu,vlakniny..Belgicaky jsem chovala, veterinar se smal,ze s nimi muzu orat😁...dostavali v podstate,to,co ostani kralici,chovam Bu,Nb, ale samozrejme primerene k jejich velikosti, tedy dvakrat vice..smes granuli Energys, jecmen, ovesne vlocky..1/1/1..muzete I trochu cele kukurice, trochu sleunecnice..nekdo dava oves cely nebo mackany ,ale ten mi kralici nezerou, jednodussi jsou vlocky..
Jecmenny srot v zadnem pripade, prach
kralici nesnasi..jecmen cely..hodne ciste vody..
Ďakujem za radu
Nechci nikomu křivdit, ale opět se mi zdá, že se někdo před distanční výukou nudil. Protože začínat s chovem Belgického obra moc rozumné asi nebude a zvláště pokud nemá žádnou zkušenost s chovem králíků. I když dnes mnoho lidí napřed jedná a pak myslí anebo namyslí vůbec. A také ti zkušení chovatelé kteří už mají téměř rok kálíky a mají tolik zkušeností, že je rozdávají všem. No dobrá rada nad zlato. Netvrdím, že my chovatelé několik desetiletí jsme všeznalí. Já se učím celý život, měním i názory. Nikoliv však jak je potřeba, ale když mne to přesvědčí, že ten původní byl špatný. Ale k věci, pokud chce někdo vyhnat váhu zvířete (nevím proč u dospělého), je nejjednodušší nakoupit výkrmové granule a mělo by to být bez problémů. Nezkušenému chovateli je zbytečné vysvětlovat složení domácích směsí a jejich obsah živin a vitamínů, stejně nedovede správně nastavit krmnou dávku. Už jenom ta slunečnice, se slupkou má obsah vlákniny jako seno. Bez slupky je tam vysoký obsah tuku. Stalo se už módou podávat králíkům ovesné vločky, Nevím jaký to má význam u výkrmových králíků. Myslím si, že mají spíš dietetické účinky a vhodné jsou spíš u králíků nemocných nebo hodně malých. Já je podávám také. Přidávám je so směsi pro všechny a pro odstavené mám větší poměr vloček. Už nepoužívám ječmen a oves celý ale mačkaný. Lépe to berou a je méně odpadu. Ale jak jsem se zmiňoval, nejjednodušší jsou granulované směsi a je to bez problémů. Né, že by to bylo spasení, ale jen to nejjednodušší.
samec
napsal(a):
Mladá paní, nebo slečno, již v předešlém příspěvku píšete informace, které nejsou moc pravdivé...Jestli chováte králíky na maso, nebo jen hobby, tak v podstatě se krmí skoro stejně....Raději se moc nevyjadřujte k otázkám, protože jestli si to přečte nezkušený začátečník a místo rady dostane od vás takovou odpověď , tak dlouho chovat králíky nebude...
S králíky zkušenosti mám, chovám králíka skoro 5 let. Co na tom není pravdy?

Markéta Kostková
napsal(a):
S králíky zkušenosti mám, chovám králíka skoro 5 let. Co na tom není pravdy?
Vy máte jednoho králíka 5 let. Ale tady přispívají hlavně ti, kteří chovají třeba desítky let a mají několik vrhů do roka. Jistě uznáte, že jejich zkušenosti jsou trochu (dost) větší.
Kupuji to od Kvídery. Ne že bych mu chtěl dělat reklamu, ale využívám jejich služby už několik let a jsem spokojen. Zaváží celé Čechy i Moravu. Protože dělám i slepice a rybařím tak u nich nakupuji i tenhle sortiment. Stačí se podívat na jejich stránky. Mačkač na oves není problém sehnat ale ten nezvládne ječmen. A pak proč investovat v drobnochovu do takových zařízení, když by návratnost investic trvala strašně dlouho a možná by se ani nevrátili. Divím se lidem kteří si pořídí granulátor a nemají ani potuchy o složení krmných směsí a těžce schání komponenty a nakonec je výsledný produkt dražší než běžně dostupný sortiment. Ale pak může říct, že má vlastí směs a vajíčka na konzum prodávat za 15 Kč nebo dvoukilového králíka za tisícovku jako bio produkt. A je dost šílenců kteří to koupí.
Machy

XXX.XXX.215.9
Krmím ráno a večer ve stejný čas aby směs snědli během 15minut Králíkum na výkrm dávám granule energys, oves, ječmen, kukuřici 3/1/1/1 na chov granule, ovesné vločky, slunečnici,ječmen 3/1/1/1 březím a kojicím samicím granule, ovesné vločky, granulované mléko, 2/1/1 mladým po odstavu už mléko nedávam a přechází na výkrm nebo na chov seno mají po celý den, zelené v létě málo čerstvě pokosené (musí sníst během 10minut-zbytek vyhazuju) vodu měním 2x denně (misky čistím každých 5dní) chleba 1x za 2 měsíce, mrkev minimálně