Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2017 19:52
Houška

XXX.XXX.171.77

Dobrý den..
Včera jsem čistila kotce králíkům a oddělila mrňata od mamin.
Dnes jsem šla králíky krmit a našla jsem králíčka mrtvého... byl strašně nafouknutý, jako balon.
Vyvalená očka, takže to muselo být strašné umírání.
Podestýlka sláma, krmení seno, suché výlisky jablek s ječmenem, kousek mrkve a suchý chleba.. Vůbec netuším, kde by mohla být chyba..Setkal se již někdo s něčím podobným ?

6.11.2017 20:00
zitdanka

XXX.XXX.161.153

Dobrý večer, chyba je krmení.Ječmen, chleba a s mrkví opatrně.Mládata potřebuji oves a oves vločky a odměřovat.Dejte jim dietu seno a voda a potom přidávat pomalu jádro, snad jich většinu zachráníte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2017 20:02

Houška napsal(a):
Dobrý den..
Dnes jsem šla králíky krmit a našla jsem králíčka mrtvého... byl strašně nafouknutý, jako balon.
Podestýlka sláma, krmení seno, suché výlisky jablek s ječmenem, kousek mrkve a suchý chleba.. Vůbec netuším, kde by mohla být chyba..Setkal se již někdo s něčím podobným ?

Tohle je stává, právě když člověk odstaví mláďata od matky, ale neomezí jim jádro. Ona když jsou králíčata s matkou, matka toho sežere vlastně hodně. Příště. Suchý chleba králíčatům vůbec a odstaveným králíčatům krmte seno - a jádro jen odměřeně z ruky tolik, kolik hned sežerou. Když králíče sedí obklopené žrádlem, tak to končí takhle, i hůře - úhynem více zvířat.

6.11.2017 20:22
Houška

XXX.XXX.171.77

V kotci byli dva králíci.. Žrádla zas tolika nemají, vážně dávám přiměřeně kusům v kotci..
Králíkům je začátek 6tého měsíce, takže suchý chléb vůbec ?
Netušila jsem, že můžou nafouknou ze suchého smajlík Tak to doufám, že zítra budou všichni ok.. a budu tedy ponaučená. smajlík

6.11.2017 20:23
jardagin

XXX.XXX.25.115

zitdanka napsal(a):
Dobrý večer, chyba je krmení.Ječmen, chleba a s mrkví opatrně.Mládata potřebuji oves a oves vločky a odměřovat.Dejte jim dietu seno a voda a potom přidávat pomalu jádro, snad jich většinu zachráníte.

Koukam supr kopírka.Až na to že oves se odměřovat nemusí a ani vločky jelikož je dieticky. Když už použivate zkušenosti jinych tak to dělejte pořadně.

Klasika českeho človíčka

6.11.2017 20:25
Houška

XXX.XXX.171.77

Ještě bych chtěla dodat, že králíky chovám již pátým rokem a pořád stejně.. Takže to prostě jednou přijít musí.. Moc děkuji za radu..

6.11.2017 20:30
jardagin

XXX.XXX.25.115

Houška napsal(a):
V kotci byli dva králíci.. Žrádla zas tolika nemají, vážně dávám přiměřeně kusům v kotci..
Králíkům je začátek 6tého měsíce, takže suchý chléb vůbec ?
Netušila jsem, že můžou nafouknou ze suchého smajlík Tak to doufám, že zítra budou všichni ok.. a budu tedy ponaučená. smajlík

Nenafukuji se ze sucheho Ale s pšenice a ječmene. Mají vysoky obsah škrobu.6teho měsíce?

6.11.2017 20:45
Houška

XXX.XXX.171.77

Tomu nerozumím.. To byl odkaz na zitdanka ?

6.11.2017 20:59
Houška

XXX.XXX.171.77

Z pšenice a ječmene..? Dávám jen ječmen namíchaný s výlisky jablek..Jen do malé misky..
Ano je jim začátek 6tého měsíce..

6.11.2017 22:03
jardagin

XXX.XXX.25.115

Houška napsal(a):
Z pšenice a ječmene..? Dávám jen ječmen namíchaný s výlisky jablek..Jen do malé misky..
Ano je jim začátek 6tého měsíce..

Vyše píšete že davate i chleba a ten je z čeho. V 5 měsících by měli zvladat lepe škroby než kralici mladší. I když davte vylisky tak davate asi hodně ječmene a když k tomu přidate chleba tak si pravě zadělavate na problemi entery a nebo kokc. Ječmen by měl byt v krmne davce obsažen cca do 25 až 30% max. jestli si to dobře pamatuji a ne třeba 80%.

6.11.2017 22:34

Houška napsal(a):
Dobrý den..

Jablečné výlisky, pokud je nenamáčíte, dost bobtnají, takže v suchém stavu se musí krmit opatrně.

7.11.2017 08:10
xchipsy

XXX.XXX.142.1

No, tak jestli je králíkům skoro půl roku a chovatel/ka takto krmí celou dobu, tak si nemyslím, že by to bylo způsobeno krmením. Je spousta chovatelů, kteří králíky od třetího měsíce krmí pouze ječmenem a nemají problém.
Tady bude nejspíš problém jinde, nejspíš v pomnožení "nežádoucích" bakterií jako jsou klostridie a E.coli, což může zavinit i "pouhý" stres apod.
(btw vy odstavujete králíky od samic až v pěti měsících?).

7.11.2017 09:06

Zaklínadlo stres ten se hodí koukám na vše.Kdyby to bylo tak, tak výstavní králíci musí vymřít.Když se od 4-5 měsíců účastní třeba i vícero výstav za měsíc.A co třeba králíci co s nimi dělají králíčí hop.Na stres nevěřím.Ono spíš stačí když jeden králík toho sežere víc než ten druhý.Chleba, výlisků, ječmene.

7.11.2017 09:57
zitdanka

XXX.XXX.161.153

Milý pane, odměřuji oves i vločky, nemají plné násypky celý den a vyplácí se to.Podle paní to byla prtata ale později skoro půlroční takže tam je krmení také někde jinde.

7.11.2017 10:22
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zaklínadlo stres ten se hodí koukám na vše.Kdyby to bylo tak, tak výstavní králíci musí vymřít.Když se od 4-5 měsíců účastní třeba i vícero výstav za měsíc.A co třeba králíci co s nimi dělají králíčí hop.Na stres nevěřím.Ono spíš stačí když jeden králík toho sežere víc než ten druhý.Chleba, výlisků, ječmene.

No, tak nevím, jestli chováte i jiná zvířata než králíky, ale divila byste se, co stres "dokáže"
Navíc nelze srovnávat zvířata, která jsou již na "něco" (třeba ten králičí hop) zvyklá a na náhlou "jednorázovou" změnu.
Že by "stačilo" aby PŮLROČNÍ králík sežral o trochu víc (o půl kila to jistě nebude...) než druhý a najednou se nafoukl a chcípl, tak to by bylo spíš unikátní. Mě běžně třeba jeden den nesežere nic a druhý den celou dávku - a kupodivu, žije. Kdyby šlo o odstavená mláďata, třeba osmitýdenní, neřeknu ani popel. Ale toto je velký králík, navíc krmený celou dobu stejně...

7.11.2017 15:13
Houška

XXX.XXX.171.77

Všem moc děkuji za reakce.. Něco jsem si z toho vzala. Je divné, že to bylo hned den po oddělení. Velkou dávku žrádla neměl, tak akorát.. Co se týče chleba, tak dostávají jen malej krajíček na chroupání, takže jak píše pán z pěnice se dle mého nafouknout nemohl..
No trochu jim ten jídelníček upravím.
Ještě jednou moc díky. H.

7.11.2017 17:57
jardagin

XXX.XXX.25.115

xchipsy napsal(a):
No, tak jestli je králíkům skoro půl roku a chovatel/ka takto krmí celou dobu, tak si nemyslím, že by to bylo způsobeno krmením. Je spousta chovatelů, kteří králíky od třetího měsíce krmí pouze ječmenem a nemají problém.
Tady bude nejspíš problém jinde, nejspíš v pomnožení "nežádoucích" bakterií jako jsou klostridie a E.coli, což může zavinit i "pouhý" stres apod.
(btw vy odstavujete králíky od samic až v pěti měsících?).

Tak možne to je, že ale v 5 měsících.

7.11.2017 18:04
jardagin

XXX.XXX.25.115

Houška napsal(a):
Všem moc děkuji za reakce.. Něco jsem si z toho vzala. Je divné, že to bylo hned den po oddělení. Velkou dávku žrádla neměl, tak akorát.. Co se týče chleba, tak dostávají jen malej krajíček na chroupání, takže jak píše pán z pěnice se dle mého nafouknout nemohl..
No trochu jim ten jídelníček upravím.
Ještě jednou moc díky. H.

Když si to myslíte. No jestli to bylo den po odstavu tak to nebylo určitě stresem ale krmením a už to začalo cca 5 dní před odstavem. Asi tak nějak. Takže je jasne že je to jidelníčkem. Podívejte mate blbou skladbu krmiv ječmen chleba a do toho vylisky. Tak čím to asi je ?
Možna špatnym pohledem.
Nema cenu někomu něco vysvětlovat, když nechce chapat.Tak at se vam daří.

7.11.2017 18:13
jardagin

XXX.XXX.25.115

xchipsy napsal(a):
No, tak nevím, jestli chováte i jiná zvířata než králíky, ale divila byste se, co stres "dokáže"
Navíc nelze srovnávat zvířata, která jsou již na "něco" (třeba ten králičí hop) zvyklá a na náhlou "jednorázovou" změnu.
Že by "stačilo" aby PŮLROČNÍ králík sežral o trochu víc (o půl kila to jistě nebude...) než druhý a najednou se nafoukl a chcípl, tak to by bylo spíš unikátní. Mě běžně třeba jeden den nesežere nic a druhý den celou dávku - a kupodivu, žije. Kdyby šlo o odstavená mláďata, třeba osmitýdenní, neřeknu ani popel. Ale toto je velký králík, navíc krmený celou dobu stejně...

A víte že opravdu stačí aby sežral o něco více, škroby jsou největší problem na tom jsme se shodli i s odborníky. A a platí to i u takto starych kralíku.

Pokud vím tak Vy ječmenem nekrmíte.

7.11.2017 20:00
bery25

XXX.XXX.187.200

Ja som tiez vysadil jacmen, ale moj znamy krmi len jacmenom, a si chvali, ked mu hovorim ze krmim granulami a ovsom, tak sa chyta za hlavu a brucho

7.11.2017 20:17
borax

XXX.XXX.91.21

Tak já jsem Houšku( zadavatelku ) asi nepochopil.Píše, že se jí nafouklo mládě po odstavu a pak píše, že mělo mládě 6 měsíců?
To jako odstavuje v 6 měsících? Divné.
Já mám ve 4 měsících vykrmeno, tak nevím.

Asi je to králík vesnického typu( několikaletý mix )...

7.11.2017 20:24
xchipsy

XXX.XXX.142.1

jardagin napsal(a):
A víte že opravdu stačí aby sežral o něco více, škroby jsou největší problem na tom jsme se shodli i s odborníky. A a platí to i u takto starych kralíku.

Pokud vím tak Vy ječmenem nekrmíte.

Ne, ječmenem opravdu nekrmím (tedy ne králíky), což nic nemění na tom, že si nemyslím, že by byl v tomto konkrétním případě problém v krmení (btw on škrob obsahuje i oves, sice méně než ječmen, ale přesto, tudíž pokud jeden den se králík zrna ani nedotkne a druhý den sežere komplet, pak by se měl taky nafouknout...a ne
V jablečných výliscích bych vůbec neviděla problém, je to pouze vláknina. Jediné co by mohlo být na závadu, je jejich bobtnání, ale zas nepředpokládám, že jich chovatel dává plnou misku...

Jinak - jak chcete zabránit tomu, aby králík nesežral "o něco více"? To by musel být každý sám v kotci. Jinak to zajistit nelze, nebo ano?

Ja

7.11.2017 20:59
Ja

XXX.XXX.233.250

Páni a dámy, tiež sa mi pred pár rokmi prihodila taká smutná príhoda, no je poučná. Ráno som nakrmil a poobede boli všetky králiky totálne po.s.ra. té, ! No nemohol som odhaliť v čom bol problém? Až časom sa preriekla moja mamička = dôchodkyňa, že ona im potajme pár dní prilepšuje odpadom z kapusty ! No a odvtedy ku králikom nikoho nepustím. Tiež by som sa priklonil v tomto prípade ku kombinácii dlhodobého zlého krmenia, No možno aj konkrétny jedinec mohol mať zle vyvinuté tráviace ustrojenstvo. Sem tam pri pitvaní narazím na všelijaké vady, či abnormality. Ten odstav je fakt divný, no možno to bol miláčik maminkin

8.11.2017 16:32
jardagin

XXX.XXX.25.115

xchipsy napsal(a):
Ne, ječmenem opravdu nekrmím (tedy ne králíky), což nic nemění na tom, že si nemyslím, že by byl v tomto konkrétním případě problém v krmení (btw on škrob obsahuje i oves, sice méně než ječmen, ale přesto, tudíž pokud jeden den se králík zrna ani nedotkne a druhý den sežere komplet, pak by se měl taky nafouknout...a ne
V jablečných výliscích bych vůbec neviděla problém, je to pouze vláknina. Jediné co by mohlo být na závadu, je jejich bobtnání, ale zas nepředpokládám, že jich chovatel dává plnou misku...

Jinak - jak chcete zabránit tomu, aby králík nesežral "o něco více"? To by musel být každý sám v kotci. Jinak to zajistit nelze, nebo ano?

Tak jak mužete říkat že ječmen a pšenice plus vylisky nedělají ten problem a myslíte si že je to stresem.. Vozím kraliky 150km a dvakrat se překladají a jsou OK.
No nafouknout se vubec nemusí, pravě naopak jeden den pustu a nebo i dva dny v tydnu jim pomahají i když sežere druhy den vše -
Jestli ale do sebe kralik bude valit toto složení a sežere meně sena což znamena daleko meně vlakniny je problem na světě.
Proto doporučuji krmit dvakrat denně aby střeva nedostali takovy zahul.Jo vy předpokladate . Tak to by jste se asi divila kolik lidi krmí plnymi myskymi a říkaji tomu hrstka, krajíček a tak podobně.

8.11.2017 18:14
xchipsy

XXX.XXX.142.1

No, tato diskuze je očividně zbytečná, protože vy máte vždycky pravdu

Ještě jste mi neodpověděl, jak chcete zajistit, aby králík "nesežral o NĚCO (kolik to je?) více, pokud jich je v kotci třeba šest... Můžu stokrát odměřovat dávku, ale k čemu je to dobré, pokud jeden králík sežere tu svou plus polovinu dávky "určenou" pro druhého králíka?

8.11.2017 18:28
burgund6

XXX.XXX.33.11

xchipsy napsal(a):

Ještě jste mi neodpověděl, jak chcete zajistit, aby králík "nesežral o NĚCO (kolik to je?) více, pokud jich je v kotci třeba šest... Můžu stokrát odměřovat dávku, ale k čemu je to dobré, pokud jeden králík sežere tu svou plus polovinu dávky "určenou" pro druhého králíka?

Já si taky myslím, že se z krmení králíků stala "věda", dle mého názoru celkem zbytečně.Spíš mě zaráží ten odstav v šesti měsících.

8.11.2017 18:37
jardagin

XXX.XXX.25.115

xchipsy napsal(a):

Tak podivejte, ja se s vami bavil normalně ale jestli chcete prudit tak at je povašem. Ja netvrdím že mam vždy pravdu to jsou je vaše blbe doměnky. Narozdíl od vas za mne hovoří zkušenosti a ne ukradene zkušenosti jinych chovatelu tady na fauně a jinde. A pak je prezentujete jako sve. Chcete tady poučovat lidi jako je jiva ktera ma daleko větší zkušenosti se zvířaty a s kraliky obzvlaště.
Ja osobně to co vy chovate ted doma ja už mam davno zasebou a to už od malička. A to same i paní jiva. Jak dlouho to dělate vy 15 let.

Na vaši otazku jednoducha odpověd nebude jich tam 6 ale max 4. Čím větší počet v kotci tím rychleji naskakuji problemi.Težko nějaky kralik stihne sežrat ještě o puklu více. Taky se musí rozlišovat čím a jak se krmí a každy případ je jiny. Věk, vaha, podmínky atd.
O to ani tak v tomto případě nejde, jde o složení ale vam to prostě nedojde.

Víte co běžte si něco zkopírovat a vydat za sve. Až budete ty zkušenosti s ječmenem a pšenici mít a to i další zkušenosti tak se budem bavit. Jinak si běžte něco zase ukrast.

8.11.2017 19:06

Králík se opravdu nejspíš nafoukne kvůli stravě a vůbec to nemusí být odstávče. Kamarád si od nás vzal samce a jeho nová žena mu hned navalila plnou misku ječmene a pořádnej kus chleba, žrádlo jsem mu sebrala, ale stejně mu to po našem odchodu dala zpátky, výsledkem byl chcíplý králík během 48hodin. Samec byl sedmiměsíční a odstavený už dávno a stejně tuhle dietu nedokázal ustát. Podotýkám že mi krmíme dvakrát denně a ječmen větším králíkům normálně dávám.

8.11.2017 20:09
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jardagin - co že jsem kde komu ukradla?

"Ja osobně to co vy chovate ted doma ja už mam davno zasebou a to už od malička." - a co tím chtěl jako básník říci?

Jinak s tou "půlkou" to byla samozřejmě nadsázka, vy sám jste psal, že cituji: "stačí aby sežral o něco více" - ptala jsem se, kolik to jako je, to "něco" a jak tomu chcete zabránit - oukej, píšete, že v kotci budou max 4 králíci - no to ale furt nic nemění na tom, že když tam dáte misku s přesně odměřenou dávkou pro ty ČTYŘI, nezabráníte tomu, aby některý králík nesežral o NĚCO VÍCE...

8.11.2017 21:57
jardagin

XXX.XXX.25.115

xchipsy napsal(a):
Jardagin - co že jsem kde komu ukradla?

"Ja osobně to co vy chovate ted doma ja už mam davno zasebou a to už od malička." - a co tím chtěl jako básník říci?

Jinak s tou "půlkou" to byla samozřejmě nadsázka, vy sám jste psal, že cituji: "stačí aby sežral o něco více" - ptala jsem se, kolik to jako je, to "něco" a jak tomu chcete zabránit - oukej, píšete, že v kotci budou max 4 králíci - no to ale furt nic nemění na tom, že když tam dáte misku s přesně odměřenou dávkou pro ty ČTYŘI, nezabráníte tomu, aby některý králík nesežral o NĚCO VÍCE...

Jen to že mame větší praxi než vy. Ja si myslím že to víte ne, takovy odborník přes kraliky ktery je ma jen okrajově. No a kdyby jste to nevěděla tak mate možnost si to zkopírovat a nebo nejlepe ukrast ne.

Je jasne že se tomu neda zabranit uplně ale jako celek kdy se třeba davkuje a ještě se krmí dvakrat denně se riziko snižuje, že. Plus nepřidavat třeba chleba a podobne kraviny.
To se smějete asi vlastní blbost asi.

9.11.2017 08:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Bože bože... Já jsem zapomněla, že všechno víte, všechno znáte, všude jste byl dvakrát, někde i třikrát, kde jste nebyl, tam za týden jedete a od všeho máte klíče...
Větší praxi... Tak určitěěě Ano, králíky mám "okrajově", nedělám z jejich chovu zbytečnou vědu jako mnozí tady a světe div se, samice mi zabřezávají "na první skok", králíčata mi nechcípou, nenafukují se, nevím co je to kokcidióza, mladí perfektně rostou (z posledního vrhu šly 4 samice do chovu známým, v necelých 5 měsících v živé váze 4-4,5kg... Ale tak, hlavně že kradu (byť pořád nevím co vlastně

9.11.2017 09:51

Je zbytečný se rozčilovat, v podstatě to souvisí i se stresem. Králíci se přendají do nového prostředí, část z nich ze stresu moc nežere a někteří, co jsou žravější, toho využijí a sežerou to co jim chutná - zrní+chleba a nafouknou se. I v literatuře se doporučuje po odstavu snížit na pár dní krmnou dávku, myslím tím hlavně dávku zrní.
Každý postupně praxí přijdeme na různé způsoby chovu, které se mírně liší, což neznamená že nefungují, ale pokud někdo dává velké dávky ječmene a chleba v době odstavu, dříve či později ho čekají problémy podobného rázu, jako zadavatelku.

15.11.2017 13:15
rybka

XXX.XXX.80.149

Pěstujte si bylinky, bylinky a zase bylinky . Mátu, meduńku, dobromysl...pěstují se jednoduše, na zimu nasušit i kopřivy ať máte po ruce a ušetříte za prevenci i léčbu, která leckdy nepomůže a stojí nemalé peníze. Dobrý je i přípravek Emanox, ale je docela drahý a je to vlastně výtažek z bylin. Mimo jiné obsahují i ty které jsem napsala tak proč je nepředkládat v čerstvém stavu

15.11.2017 13:17
rybka

XXX.XXX.80.149

A také čisto v kotcích

15.11.2017 14:03
betyna5

XXX.XXX.35.63

Také přidám svou zkušenost. Přivezla jsem si letos 3 mladé (4 měsíční) králíky od chovatele, nechala jsem je zkraje spolu, aby přesun lépe snášeli. Zeptala jsem se na krmivo, bylo stejné jako krmím já, jen pán měl králíky na roštech téměř bez podestýlky a ti šikovnější si pod sebe vytáhli seno. Přesto že jsem pro jistotu krmila jen ovsem (senem a granulemi), tak se mi jeden ušák nafoukl. (Svým králíkům ječmen také dávám.)
Pak mi došlo, že králíci u pána měli vyžrané misky, možná je mít krmil. U mně dostali asi víc krmení než měli u chovatele a ten co byl žravější se nafoukl.

Možná, že pro ty, co králíčky nechovají dlouho by bylo dobré zmínit, že zdravé králíče nevypadá jako zdravé napapané štěňátko - tj. když má boky kulaté jako právě napapáné štěně, tak je to špatně - králíček už je většinou nafouklý. Plné vyvalené boky jsou v pořádku jen u králičích miminek, která samice dobře kojí a ještě sami neběhají.

JirkaMáček

8.9.2021 21:45
JirkaMáček

XXX.XXX.26.75

Dobrý den, zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost s podáváním sušených bylinek ( meduňka a máta ) králíkovi v rané fázi nafouknutí ? A zda úspěšně králíka vyléčil?

Přidejte reakci

Přidat smajlík