Ahoj,
tak dnes v noci mi porodila samice Velkého stříbřitého čtyři králíčky. Teď ráno všichni vytahaní z hnízda a mrtví
Kotec 0,7 x 1,2 m, spousta sena, slámy, hnízdo OK. Dle rad jsem poslední týden snižoval krmnou dávku (granule), až na polovinu normální dávky. Seno, voda OK..
Co s tím? Zkusím znovu a pokud to zopakuje tak papalala?
Je mi smutno, byl to první vrh...
Uživatel s deaktivovaným účtem

U prvniček se stává. Jak byla stará? Mi doma většinou připouštíme králice o trochu starší, než se uvádí, že už by mohly mít mladé, připadá mi že u hodně mladých zvířat je procento neúspěšných prvních odchovů vyšší.

Snižoval dávku krmení, proč.Co je normální dávka.Dávka se snižuje jen v případě, že ji v průběhu březosti navyšujete.Pokud jste ji snížil bez navyšování v průběhu březosti, byla to chyba.
Králice v posledním období březosti 5 – 7 dní před porodem rovněž
nepřekrmujeme, naopak považuji za nutné postupně snižovat dávku
koncentrovaných krmiv (krmné směsi, obiloviny) o 1/3 až 1/5 proti
předcházejícímu období březosti při zachování přístupu ke krmivu objemnému.
Poslední den před porodem už má králice zcela minimální dávku jadrného
krmiva a naopak dostatek objemné suché píce (i k výstavbě hnízda) a hlavně
pitné vody – to je samozřejmost. Tato restrikce koncentrovaných krmiv v tomto
období jednak sníží pravděpodobnost neúměrně velkých králíčat, která při
porodu mohou způsobovat neadekvátní chování samice až ztráty mláďat i celého
vrhu. Dále pak toto opatření zabezpečí dobrou reakci na postupný výrazný
nárůst krmné dávky po porodu – spuštění mléka králice a jeho maximálni produkce.
Jisteze jsem navysoval a pote snizoval, presne dle instrukci mvdr. Martince.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
napsal(a):
Snižoval dávku krmení, proč.Co je normální dávka.Dávka se snižuje jen v případě, že ji v průběhu březosti navyšujete.Pokud jste ji snížil bez navyšování v průběhu březosti, byla to chyba.
Tak tak = ja už roky nerobím reštrikciu KD iba vymením štandardné granule za kojacie už po pripustení a to postupne. A až do odstavu navyšujem a potom zmením na štandard. No a súhlasím aj s hexou = pripúšťam radšej neskôr, plne vyvinutú samičku
U prvničky bych zmařený vrh nebrala jako nic zásadního. Samozřejmě, zamrzí to, ale holt se stává.. Mnoho samic prostě neví, co mají dělat, jsou vyplašené a pokud při kojení prudce odskočí z hnízda (protože se třeba něčeho leknou), je neštěstí na světě... U vás je to ještě "menší zlo", protože samice vše připravila, akorát to holt nedopadlo... Horší je, pokud jsou mladí roztahaní po celé králíkárně, samice nestaví hnízdo, nestará se, požírá mláďata atd...
Moje Bu při prvního vrhu nachystala hnízdo, mladé očistila a uložila - ale bohužel, pozdě "zakryla", takže ráno byli všichni (6) studení... Za tři dny měla silnou říji, připustila jsem znovu a úspěšně odchovala osm mladých...
Ondra85
napsal(a):
nárůst krmné dávky po porodu – spuštění mléka králice a jeho maximálni produkce.
No vidíte a v dřívější době se doporučovalo po připuštění samici krmit jako před připuštěním, dávku jadrných krmiv postupně zvyšovat a poslední týden to "napálit na maximum".Nemyslím si, že byste to udělal nějak špatně, ono se to u prvničky někdy stane.Napodruhé to většinou bývá v pořádku.
Ondra85
napsal(a):
To jsou většinou info pro farmaře ale u vas to není zapotřebí. Děla se to kvuli tvorbě mleka. Spiše si samice uvědomila že je nezvladne díky ponížení davky. K tomuto bych se přiklaněl více. I když se to stat muže u prvniček to není nic vyjmečneho. Do podrodu to držet normalně a po porodu davku zvednout.
Samice si sama ubíra cca 2 dny před porodem a pak to do sebe navalí. Ma to dane přírodou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
jardagin
napsal(a):
To jsou většinou info pro farmaře ale u vas to není zapotřebí. Děla se to kvuli tvorbě mleka. Spiše si samice uvědomila že je nezvladne díky ponížení davky. K tomuto bych se přiklaněl více. I když se to stat muže u prvniček to není nic vyjmečneho. Do podrodu to držet normalně a po porodu davku zvednout.
Samice si sama ubíra cca 2 dny před porodem a pak to do sebe navalí. Ma to dane přírodou.

Ondra85
napsal(a):
Ano instrukce jsou jedna věc a kondice samice druháTakže jste si určitě přečetl jaké množství živin by měla březí samice mít.Záleží v jaké je samice kondici před připuštěním, jak hodně dávku navýšíte a o kolik snížíte.Sama dávám méně zrnin jen 2-3 dny před porodem, ale to většina samic stejně žere méně.Jinak první týden krmím stejně jako před připuštěním, pak asi o polovinu navýším a pak o tu polovinu zase snížím..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
xchipsy
napsal(a):
Spiše si samice uvědomila že je nezvladne
Tak to je vtip dne
Proč? mě to taky příjde logické, že pokud samici týden před porodem uberu jídlo, tak z mého pohledu, má větší hlad(vrcholné těhotenství), nestřádá energii na samotný porod, který je fyzicky i psychicky náročný, po porodu hlad, a tak už hladová samice, co je vyplašená z nedostatku jídla, první mladé, prd mléka, z toho, že tělo bralo energii na max a prostě se o mladé neměla jak postarat, protože věděla, že jim nemá z čeho dát...takže mě to taky příjde logické, že tohle udělala proto, že neměla dostatek jídla v tak těžkém období, ale samozřejmě jsem lajk, neodchovala jsem zatím nic, ale zajímá mě to...
Attilo, je to vcelku jednoduché - každá samice má určité mateřské pudy. Na jak vysoké úrovni, to už je pak "kus od kusu". Ale žádná matka nebude nějak cíleně likvidovat svá mláďata proto, že by si "uvědomila" že je neuživí (je to zvíře, není to člověk, králík ani kráva si fakt neřeknou Sakra, mám málo jídla, budu mít málo mlíka, neuživím to, musím to zlikvidovat...). Pokud má silné mateřské pudy, bude je bránit a snažit se o ně postarat ikdyž jí budou "před očima chcípat hlady". Pokud má mateřské pudy špatné, prostě se na ně vykašle, ať má nebo nemá mléko.
Restrikce krmiva v závěrečné fázi březosti a před porodem se naprosto běžně praktikuje u většiny (možná spíš všech) druhů hospodářských zvířat. Důvodů je několik - snížení náplně trávicího traktu pro usnadnění vypuzování mláďat (to má význam spíše u větších zvířat snížení rizika MMA, optimální nastartování laktace, příprava na zvýšení příjmu krmiva během laktace atd atd atd... Zajícovci jsou od přírody adaptováni na vlákninu jakožto hlavní složku potravy. I naprosto průměrná samice zvládne vrh jen o seně a vodě - pozor, rozhodně netvrdím, že je to tak správné, ale prostě to zvládne. Pochopitelně za cenu nižších porodních hmotností mláďat, horší produkce mléka, nízkých přírůstků a zhoršování kondice samice - prostě bude "brát ze sebe". Žádná samice není na takovém levelu, aby si sama sobě řekla Kašlu na to, přece nebudu čerpat svoje rezervy, abych měla mlíko, nechám to pochcípat nebo zlikviduju... To fakt ne. Myslíte, že taková zaječka, když jsou lednové či únorové vrhy, všude mráz a dvacet čísel sněhu, že má někde nějaké granule, semínka, mrkvičky a další serepetičky? Vystačí si s okusem dřevin a spásáním ozimu. A má třeba i pět zajíčat. A žijí a prosperují a rostou (pokud je někde nezbodne liška nebo krkavec
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Vyčerpávajúco = dobré , len pozor nie všetkým sa to bude páčiť
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Xchipsy, díky za upřesnění a objasnění já bych šla rodit klidně s půlkou grilovaného kuřete v ruce abych měla energii
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
Tak na to už jsem zvyklá
pekný deň.

No nevím, doma jsem před několika lety měla samici Vss a ta vždycky odchovala 5mláďat, bylo to zvláštní protože jsem několikrát měla pocit, že jich má v hnízdě víc, ale nakonec jich zbylo těch 5. Pak jsem ji jednou asi den po porodu nachytala jak mládě žere. Neříkám že to je běžné a zároveň si nemyslím že příčinou neúspěchu zrovna tohohle vrhu bylo to, že ho samice odmítla z nedostatku potravy, ale příroda je různorodá a nikdy bych nevylučovala žádnou variantu. Některé samice klidně mohou samy sebe, obětovat" ve prospěch mláďat, jiné to zkrátka neudělají.
Hexa
Pochopitelně, na přírodu nikdy nebyly a nebudou žádné přesné tabulky.
Jinak u toho sežraného mláděte - myslíte, že ho zabila (možná nějaký deficit minerálů...?) a nebo "uklízela" již uhynulé (což je pro většinu samic přirozené, pach rozkládajícího se těla by jinak lákal predátory a rovněž by rapidně poklesla hygiena okolo hnízda)?

Tak málem jsem se tehdy pozvracela, ale bohužel požírala ho zaživa. Schválně jsem ji tehdy nechala a opravdu ho celé sežrala. Zbytek normálně odchovala jako vždycky. Myslím že to dělala pravidelně, ale nachytala jsem ji jen jednou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Sice tohle bude k jinému zvířeti, ale donedávna jsem chovala potkany ve větším na zkrm, a něco podbného mi dělala jedna potkanice, měla vždy velmi početné vrhy nad 12 mladých a´t jich bylo kolik chtělo tak to poslední vždy sežrala a taky za živa a zbytek normálně bez problémů odchovala, ikdyž tam byli drobnější kusy tak i ty, bylo to zvláštní, ale nenapadlo mě to nikdy nějak řešit, prostě jsem si řekla, že to tak asi má být a vzhledem k tomu že jsem samic měla cca 50-80 tak jsem to ani nijak neprožívala, úmrtnost mladých byla na denním pořádku zvlášť u prvorodiček, kdy to taky roztáhaly po kleci, mláďata studené, hladové, strkala jsem je pod zkušenější s menšími vrhy atd atd...

Tak tohle rozhodně prvnička nebyla, hnízdo měla vždy vzorné, mláďata poměrně agresivně bránila. Měla žrádla i pití vždycky dost nebo rozhodně stejně jako ostatní samice, prostě byla taková. Takže klidně věřím tomu, že některá samice se rozhodne z nejrůznějších příčin se o mladé nestarat. Mláďata potom ve snaze najít potravu se rozlezou po kotci, prochladnou a chcípnou. Ostatně jestli jste někdy chovala třeba křečky, tak tam samice likvidují vlastní mláďata celkem běžně. U králíků to rozhodně není běžné, ale stát se to může a je klidně možné že některé linie králíků k tomu mohou mít mnohem větší sklony než jiné, stačí si po takové samici nechat párkrát mladé a vzhledem k rychlosti rozmnožování je problém rychle na světě.

Ještě mi vždycky přišlo zvláštní, že je nelikvidovala během porodu nebo bezprostředně po něm, ale až právě druhý den. Jsem si tím dost jistá, protože hnízda kontroluju a první den tam vždy měla mláďat víc, prostě jakoby měla nastavený limit, kolik jich bude živit a co už je přesmíru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Hexa, u hlodavců je právě ta konzumace mláďat dost častá, potkani jsou celkově schopni sežrat se mezi sebou navzájem, ale taky žijí pospolu, králík je samozřejmě jiný a není to hlodavec, jako takový, ale dala jsem to pro příklad, protože jak jste psala o té své samici, tak jsem si hned vzpomněla na tu potkanici.

Jasně že to není hlodavec. ale princip je podobný.
Ja jsem nepsal že je zlikvidovala. Je jasne že když nema mleko tak se na ně vykašlala tak tady nekecejte kraviny. Jasně je to zvíře a neuvědomuje si to. Vy se vykašlete na nějaky chov kraliku. A možna i další chov.
Přesně jak vam psala hexa.
Pes si taky neuvědomuje že, ale řekl bych že je to zvíře nebo křiženec člověka.
Vy jste dělala u krav že o nich tady mluvíte, ja na rozdíl od vas jo.
Ano muže to byt nedostatkem mateřskych pudu ne v takovem procentu jak se to tady neustale hazí, ale taky stresem z porodu, nedostatkem vody, vyrušením při porodu třeba myši atd. A nejduležitější kondice samice "zasoby v těle "a kvalitní krmení.
Tedy v životě by mě nenapadlo březí samici ubrat krmivo!
Aby měla života schopná mláďata, musí být dobře krmená.
Jak tady někdo psal 2-3 před porodem si sama množství krmiva upraví.
Po porodu je třeba krmit opatrně a postupně zvyšovat krmnou dávku.Je tu určité riziko parezy.
Přidávám do vody Rabitin...a hlavně vodu musí mít neustále!
Kojicí samice vypije i 1litr vody denně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.139
borax
napsal(a):
Tedy v životě by mě nenapadlo březí samici ubrat krmivo!
Aby měla života schopná mláďata, musí být dobře krmená.
Jak tady někdo psal 2-3 před porodem si sama množství krmiva upraví.
Po porodu je třeba krmit opatrně a postupně zvyšovat krmnou dávku.Je tu určité riziko parezy.
Přidávám do vody Rabitin...a hlavně vodu musí mít neustále!
Kojicí samice vypije i 1litr vody denně.
Veru tak ani ja by som neuberal, práve že ho treba zlepšiť prídavkom kvalitneších surovín Mám niektoré čo pijú a milujú mlieko
jardagin
napsal(a):
Ja jsem nepsal že je zlikvidovala. Je jasne že když nema mleko tak se na ně vykašlala tak tady nekecejte kraviny. Jasně je to zvíře a neuvědomuje si to. Vy se vykašlete na nějaky chov kraliku. A možna i další chov.
Přesně jak vam psala hexa.
Pes si taky neuvědomuje že, ale řekl bych že je to zvíře nebo křiženec člověka.
Vy jste dělala u krav že o nich tady mluvíte, ja na rozdíl od vas jo.
Ano muže to byt nedostatkem mateřskych pudu ne v takovem procentu jak se to tady neustale hazí, ale taky stresem z porodu, nedostatkem vody, vyrušením při porodu třeba myši atd. A nejduležitější kondice samice "zasoby v těle "a kvalitní krmení.
Mno a co kdybyste se vy vykašlal na to neustálé vyrypování? Vy musíte mít strašně smutný život, neustále ve stresu a číhající na jakýkoli můj příspěvek a pak honem honem "opravovat"...
Spiše si samice uvědomila že je nezvladne - to by mě opravdu zajímalo, JAK si to uvědomila a CO tedy udělala (v jednom příspěvku si samice něco uvědomila, v druhém příspěvku už "Jasně je to zvíře a neuvědomuje si to"... trochu mimo, ne?)
Je jasne že když nema mleko tak se na ně vykašlala koukám, že jste jasnovidec, že přesně víte, že důvodem úhynu vrhu bylo, že samice neměla mléko
ja na rozdíl od vas jo opět ukázka jasnovidectví, nevíte o mě nic, neznáte mě, ale "na rozdíl ode mě" všechno víte, všechno znáte, všude jste byl dvakrát, někde i třikrát, kde jste nebyl, tam za týden jedete a od všeho máte klíče...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
Mno a co kdybyste se vy vykašlal na to neustálé vyrypování? Vy musíte mít strašně smutný život, neustále ve stresu a číhající na jakýkoli můj příspěvek a pak honem honem "opravovat"...
Spiše si samice uvědomila že je nezvladne - to by mě opravdu zajímalo, JAK si to uvědomila a CO tedy udělala (v jednom příspěvku si samice něco uvědomila, v druhém příspěvku už "Jasně je to zvíře a neuvědomuje si to"... trochu mimo, ne?)
Je jasne že když nema mleko tak se na ně vykašlala koukám, že jste jasnovidec, že přesně víte, že důvodem úhynu vrhu bylo, že samice neměla mléko
ja na rozdíl od vas jo opět ukázka jasnovidectví, nevíte o mě nic, neznáte mě, ale "na rozdíl ode mě" všechno víte, všechno znáte, všude jste byl dvakrát, někde i třikrát, kde jste nebyl, tam za týden jedete a od všeho máte klíče...
Do Nitri nechcel prísť, no čo už, u nás sa ponuka dáva len raz
Já nevím, co se z krmení králíka dělá za vědu, ale ubírat samici před porodem krmení je nesmysl..taky jsem před porodem nedržela dietu králice sama ví, kolik energie potřebuje, tak jí dám normálně nažrat jako dřív, na co je zvyklá, po porodu dostává ještě navíc ovesné vločky, máme kozy, tak i některá ráda mléko...to, že některá mladé rozhází nebo opustí, není zase nic tak neobvyklého, i lidské matky se někdy chovají stejně...bohužel...tak si z toho Ondro, nic nedělejte, pořádně samičku nakrmte a za pár dní ji můžete připustit znovu..tedy..i když já ted´samice nepřipouštím, nevím, jaké bude za měsíc počasí, nechci to riskovat...
X xchipsy ja nevyrypavam ale ty vaše žvasty o tom jak krmíte kraliky o něčem svědčí. Jednou je to tak podruhe jinak a za měsíc zase jinak.Plete kralika divokeho s kralikem domacím a dokud nepochopíte rozdíl tak nema cenu se k vam ani vyjadřovat. U mne jste chovatel robot. Držet chovne kusy na ovsu cca 2 měsíce a myslet si že nabere vahu za necelach 14 dní a to co ji chybí pro kvalitní odchova kralice bude dost silna na to aby uživila malade tak je dost najivní.
Nepoznat na samici v kombinaci ponížení davky a příčinu uhynulích mladat je mimo vaše chapaní.
U vas je to jasne nema mateřsky pud. Jste opravdu profík. Vy se vykašlete na jakykoliv chov jelikož vam chybí
cit pro zvířata.
Vam se jen líbí to je vše.
Nejsem jasnovědec to už takove pokusy tady byly ale pokud se poniží davka tak samice sama o sobě ví co muže a nemuže a jestli si myslíte že to tak není tak se vykašlete i na myslivost.
Jestli někdo něco doporučuje a nebo píše je jedna věc a druha je věc zkušenosti ktera vam na 100 chybí.
Jinak mě klidně uražejte a navažejte se do mne i s tím chudakem ze Slovenska ktery umí psat jen Kvalitní krmivo a zoohygiena..
Za mne mluví zkušenosti a hlavně spokojení chovatele s fungujícimi chovy. Asi tak nějak.
Mam takovy pocit, že jste na někoho tady utočila že překrucuje ale vy sama to dělate a podsouvate. Takže si to nejprve srovnejte v hlavě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
jardagin
napsal(a):
X xchipsy ja nevyrypavam ale ty vaše žvasty o tom jak krmíte kraliky o něčem svědčí. Jednou je to tak podruhe jinak a za měsíc zase jinak.Plete kralika divokeho s kralikem domacím a dokud nepochopíte rozdíl tak nema cenu se k vam ani vyjadřovat. U mne jste chovatel robot. Držet chovne kusy na ovsu cca 2 měsíce a myslet si že nabere vahu za necelach 14 dní a to co ji chybí pro kvalitní odchova kralice bude dost silna na to aby uživila malade tak je dost najivní.
Nepoznat na samici v kombinaci ponížení davky a příčinu uhynulích mladat je mimo vaše chapaní.
U vas je to jasne nema mateřsky pud. Jste opravdu profík. Vy se vykašlete na jakykoliv chov jelikož vam chybí
cit pro zvířata.
Vam se jen líbí to je vše.
Nejsem jasnovědec to už takove pokusy tady byly ale pokud se poniží davka tak samice sama o sobě ví co muže a nemuže a jestli si myslíte že to tak není tak se vykašlete i na myslivost.
Jestli někdo něco doporučuje a nebo píše je jedna věc a druha je věc zkušenosti ktera vam na 100 chybí.
Jinak mě klidně uražejte a navažejte se do mne i s tím chudakem ze Slovenska ktery umí psat jen Kvalitní krmivo a zoohygiena..
Za mne mluví zkušenosti a hlavně spokojení chovatele s fungujícimi chovy. Asi tak nějak.
Mam takovy pocit, že jste na někoho tady utočila že překrucuje ale vy sama to dělate a podsouvate. Takže si to nejprve srovnejte v hlavě.
Samochvála smrdí aj v maštali Tak pane u vás sme už zvyknutý na všeličo Už som vám to povedal X krát, neposeriem sa ani keby som vás tým potešil Vaše rady tiež nepotrebujem a komentovať vás budem tiež kedy sa mi zachce... Ps: a tá Hyla fakt končí ? či len tá vaša modifikovaná = stále nič, akosi vám to nejde ?
xchipsy
napsal(a):
Ale prosím vas kdybych měl čekat na ty vače žvasty jak číhající pes tak tady sedím od rana do večera. Ja tady mam praci. víme. To víte někdo to dělat musí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Samochvála smrdí aj v maštali Tak pane u vás sme už zvyknutý na všeličo Už som vám to povedal X krát, neposeriem sa ani keby som vás tým potešil Vaše rady tiež nepotrebujem a komentovať vás budem tiež kedy sa mi zachce... Ps: a tá Hyla fakt končí ? či len tá vaša modifikovaná = stále nič, akosi vám to nejde ?
Umíš něco jineho a nebo píšeš z blazince .Jsi dobry dobry.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
jardagin
napsal(a):
Umíš něco jineho a nebo píšeš z blazince .Jsi dobry dobry.
Zas žiadna odpoved, Inak mám info že v Severnej Korei je voľné miesto na vládneho poradcu pre chov králikov = ak by bol záujem? Ked už sa vám tie Hycaty nepodarili
jardagin
napsal(a):
Ale prosím vas kdybych měl čekat na ty vače žvasty jak číhající pes tak tady sedím od rana do večera. Ja tady mam praci. víme. To víte někdo to dělat musí.
No jo no, někdo maká, někdo nemusí Tak už to holt na světě chodí, vždycky byla třída vládnoucí a třída pracující
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
vždycky byla třída vládnoucí a třída pracující to jste posrrala... xchipsy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
No jo no, někdo maká, někdo nemusí Tak už to holt na světě chodí, vždycky byla třída vládnoucí a třída pracující
Aj povaľujúci
xchipsy
napsal(a):
Vy jste vtip pochopil , Attila očividně bere všechno moc vážně (či dokonce osobně?)... To sedí od někoho, kdo si jako nick dá jméno hunského náčelníka, jehož výpravy vraždily a drancovaly...
Já myslím, že Attila je její fena. Proč fena a ne pes, to nevím, ale její přezdívka je po psovi, ne po Attillovi.
Mám kamarádku, která pojmenovala fenu Avicenna. Nedokázala pochopit, že to byl ten Avicenna. Ale jestli je to stejný případ, to nevím.
Což teda vůbec není důležité pro diskuzi...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Aha jde vidět, že arogantům a rýpalům se člověk asi nevyhne nikde...a to jsem si tu králičí diskuzi tolik pochvalovala, jak jsou zde lidi přívětivý, doborsrdeční a milí...škoda. a ano, nick mám po své feně, co jméno měla a já ho neměnila, tak mě za to ukamenujte...opravdu inteligence na úrovni, jinak asi dobrý holky, že?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha jde vidět, že arogantům a rýpalům se člověk asi nevyhne nikde...a to jsem si tu králičí diskuzi tolik pochvalovala, jak jsou zde lidi přívětivý, doborsrdeční a milí...škoda. a ano, nick mám po své feně, co jméno měla a já ho neměnila, tak mě za to ukamenujte...opravdu inteligence na úrovni, jinak asi dobrý holky, že?
Ale však jo, já to nemyslela ve zlém.
Můj nick je taky odvozen od jména psa, to je zas odvozeno od televizního kabelu.
Neznám Vás, nemůžu soudit, jestli víte, kdo byl Attila a proč/jestli jste po něm pojmenovala svou fenu, sama jsem to psala, ostatně na tom ani nezáleží. Tak v klidu. Nechtěla jsem Vás srovnávat s kamarádkou, která pojmenovala fenu po muslimském mysliteli, i tak si jí vážím, zas se vyzná v počítačích, to já vůbec. Jak jsem psala, vlastně na tom vůbec nezáleží, proč se psi jmenují, jak se jmenují.
Jinak na králících to poslední dobou spíš vře, hádám, že za měsíc za dva, až se budou lidé chlubit, kolik kdo má králíčat, to bude lepší. jardagin a dedko edko se budou asi štěkat pořád, ale to už patří ke koloritu, no. :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Varaxi ano vím, kdo byl Attila, popravdě feně říkám Aťo a musím říct, že ikdyž vím, kdo to byl tak jsem si až takto se svou fenou nikdy extra nespojovala... pro mě je to prostě jméno jako Nikola...to taky pak člověk neví, zda je to ten, nebo ta...
Mě zamrzela hláška xchipsy, mě osobně se moc nedotkla, mám velmi dobrou práci a šéfuji si relatině sama, ale znám a vím moc dobře, jak se někteří musí ohánět, jak jsou buzerovaní psychopatama nad sebou a prostě tyto hlášky co ona vypustila za mě může říct leda tak hulvát a člověk co se vysmívá těžce pracujícím lidem...nevím jak je na tom ona sama, ale takové kecy mají většinou lidi co k něčemu přišli jak slepý k houslím, nebo se uměly dobře provdat a dělají zbohatlíkovi doma služku/kuchařku/pokojskou v jednom...takže, za mě to prostě moc vtipný nebylo, spíš hloupé a smutné.

Varaxi
napsal(a):
Ale však jo, já to nemyslela ve zlém.
Můj nick je taky odvozen od jména psa, to je zas odvozeno od televizního kabelu.
Neznám Vás, nemůžu soudit, jestli víte, kdo byl Attila a proč/jestli jste po něm pojmenovala svou fenu, sama jsem to psala, ostatně na tom ani nezáleží. Tak v klidu. Nechtěla jsem Vás srovnávat s kamarádkou, která pojmenovala fenu po muslimském mysliteli, i tak si jí vážím, zas se vyzná v počítačích, to já vůbec. Jak jsem psala, vlastně na tom vůbec nezáleží, proč se psi jmenují, jak se jmenují.
Jinak na králících to poslední dobou spíš vře, hádám, že za měsíc za dva, až se budou lidé chlubit, kolik kdo má králíčat, to bude lepší. jardagin a dedko edko se budou asi štěkat pořád, ale to už patří ke koloritu, no. :).
Tak já změním téma a pochlubím se.Včera a dnes 4 vrhy 5-8 mláďat, takže spokojenost.Jestli se ukáží kvalitním exteriérem, budu nadšená.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
napsal(a):
Tak já změním téma a pochlubím se.Včera a dnes 4 vrhy 5-8 mláďat, takže spokojenost.Jestli se ukáží kvalitním exteriérem, budu nadšená.
Tak to gratuluji já se nemůžu dočkat až taky jednou najdu hnízdečko a v něm králíčky, sice u nás teda všichni skončí na talíři, ale i tak budu nadšená a spokojená, že se to konečně povedlo

Děkuji za gratulace

Sranda, taky mám nick po feně psa co měl můj muž na vojně. Nám se letos docela daří, u 5 samic jsou plná hnízda a 4 budou mít mladé během 14dnů. Letos je dobrý rok, jen abych to nezakřikla.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Varaxi ano vím, kdo byl Attila, popravdě feně říkám Aťo a musím říct, že ikdyž vím, kdo to byl tak jsem si až takto se svou fenou nikdy extra nespojovala... pro mě je to prostě jméno jako Nikola...to taky pak člověk neví, zda je to ten, nebo ta...
Mě zamrzela hláška xchipsy, mě osobně se moc nedotkla, mám velmi dobrou práci a šéfuji si relatině sama, ale znám a vím moc dobře, jak se někteří musí ohánět, jak jsou buzerovaní psychopatama nad sebou a prostě tyto hlášky co ona vypustila za mě může říct leda tak hulvát a člověk co se vysmívá těžce pracujícím lidem...nevím jak je na tom ona sama, ale takové kecy mají většinou lidi co k něčemu přišli jak slepý k houslím, nebo se uměly dobře provdat a dělají zbohatlíkovi doma služku/kuchařku/pokojskou v jednom...takže, za mě to prostě moc vtipný nebylo, spíš hloupé a smutné.
Vezmu to jen stručně, milá slečno. Pokud se někdo "musí ohánět a je buzerovaný psychopatama nad sebou", je to jeho svobodná volba. Není v té práci uvázaný za nohu řetězem a pokud je nespokojený, má možnost volby - chci / nechci. A netvrďte prosím, že nemají jinou možnost atd.. Práce je všude dost.
A k tomu, co jste napsala - "takové kecy mají většinou lidi co k něčemu přišli jak slepý k houslím, nebo se uměly dobře provdat a dělají zbohatlíkovi doma služku/kuchařku/pokojskou v jednom" - tak toto je spíš dost hloupé. Ne, nepřišla jsem k ničemu jak slepý k houslím ani nejsem vdaná za zbohatlíka a už vůbec nedělám nikomu služku atd. (btw Zajímavá asociace, pokud je někdo úspěšný a má někdo peníze, tak je "zbohatlík" a jeho žena služka?
napsal(a):
Sranda, taky mám nick po feně psa co měl můj muž na vojně. Nám se letos docela daří, u 5 samic jsou plná hnízda a 4 budou mít mladé během 14dnů. Letos je dobrý rok, jen abych to nezakřikla.
Hexa je pěkné jméno. Jednu měli kdysi v útulku (byla to úžasná žíhaná kříženka NO) A všechny podobné varianty s výměnou písmene, takže Hera, Heda, Hela, Hena... Občas byla honička vymyslet jméno, které ještě nebylo a které by se k danému psíkovi hodilo..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Xchipsy slečnu si odpusť, kdyby byli všichni nejchytřejší a nejlepší a měli firmy, tak na ně nemá kdo dělat, aha že!? střední a dělnická třída byla a je třeba a většinou táhne firmu aby ti nahoře nezdechli hlady, tak nevím stále kdo tady co píše za hlouposti. Každopádně si myslím že téma by se mělo vrátit k tomu co začal Ondra.
No, koukám že také patříte k těm, kteří o druhém přesně vědí, co dělá, kde dělá, proč to dělá a jak to dělá btw S firmou jste se sice trefila, ale rozhodně k ní nepotřebuji "střední a dělnickou třídu" a už vůůůbec ne aby ji dokonce táhla. (jo a většinou kdyby ta firma ty dělníky nezaměstnávala, tak by spíš oni zdechli hlady protože lidí, kteří chtějí pracovat, je dost a za jednoho jediného stojí za rohem deset dalších...
Za slečnu se omlouvám, ale nemyslím si, že bychom si tykaly...
Jinak ohledně návratu k tématu souhlasím
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Xchipsy slečnu si odpusť, kdyby byli všichni nejchytřejší a nejlepší a měli firmy, tak na ně nemá kdo dělat, aha že!? střední a dělnická třída byla a je třeba a většinou táhne firmu aby ti nahoře nezdechli hlady, tak nevím stále kdo tady co píše za hlouposti. Každopádně si myslím že téma by se mělo vrátit k tomu co začal Ondra.
Že se na ni nevykašlete. Ti co si mysleli a myslí že za rohem čeka dalších deset tak dnes už ani nepodnikají a nebo museli začít makat. Jo to jsem poslouchal 27let. To jsou nazory člověka ktery si o sobě hodně myslí a přitom je to hromadka h...
xchipsy
napsal(a):
No, koukám že také patříte k těm, kteří o druhém přesně vědí, co dělá, kde dělá, proč to dělá a jak to dělá btw S firmou jste se sice trefila, ale rozhodně k ní nepotřebuji "střední a dělnickou třídu" a už vůůůbec ne aby ji dokonce táhla. (jo a většinou kdyby ta firma ty dělníky nezaměstnávala, tak by spíš oni zdechli hlady protože lidí, kteří chtějí pracovat, je dost a za jednoho jediného stojí za rohem deset dalších...
Za slečnu se omlouvám, ale nemyslím si, že bychom si tykaly...
Jinak ohledně návratu k tématu souhlasím
Pýcha předchází pád!
Taky se mi Vaše"podnikatelské" názory nelíbí...
borax
napsal(a):
Pýcha předchází pád!
Taky se mi Vaše"podnikatelské" názory nelíbí...
Prace je všude dost, to jsou takove ty politicke kecy našich politiku ale za kolik.Za minimalní mzdu. To už mikdo nevidí. Kdyby pro ni někdo měl makat tak u ní skončí během tydne a možna by dostali ještě po čuni. Asi je něco více něž ostatní.

Bohužel ne každý má dostatek kuráže inteligence nebo zkušeností, aby si dokázal zařídit firmu. Můžou to být lidé, kteří jsou hodní a pracovití, slušní a zkrátka se pak najde gauner, který je schopný je využívat a pocit, že za rohem stojí 10 dalších v nich podporuje. Vždycky když vidím jakoukoli reklamu firem, jak shání dělníky a konečně jim začínají nabízet trochu slušnější podmínky, jsem ráda. Ono, ve chvíli, kdy máte minimální mzdu, k tomu třeba děti a nějakou půjčku nebo platíte nájem tak najít sílu k tomu dát výpověď a být třeba i krátkou dobu na pracáku nemáte. Sama znám ze svého okolí několik lidí, kteří na tom takhle jsou a myslím, že pokud má v sobě člověk aspoň minimum lidskosti neměl by podobné věci psát. Ono nikdy nikdo nemůže vědět, kdy se octne na jejich místě, na to stačí nemoc, špatný podnikatelský odhad nebo změna v rodinné situaci a rázem je člověk na dně.
napsal(a):
Bohužel ne každý má dostatek kuráže inteligence nebo zkušeností, aby si dokázal zařídit firmu. Můžou to být lidé, kteří jsou hodní a pracovití, slušní a zkrátka se pak najde gauner, který je schopný je využívat a pocit, že za rohem stojí 10 dalších v nich podporuje. Vždycky když vidím jakoukoli reklamu firem, jak shání dělníky a konečně jim začínají nabízet trochu slušnější podmínky, jsem ráda. Ono, ve chvíli, kdy máte minimální mzdu, k tomu třeba děti a nějakou půjčku nebo platíte nájem tak najít sílu k tomu dát výpověď a být třeba i krátkou dobu na pracáku nemáte. Sama znám ze svého okolí několik lidí, kteří na tom takhle jsou a myslím, že pokud má v sobě člověk aspoň minimum lidskosti neměl by podobné věci psát. Ono nikdy nikdo nemůže vědět, kdy se octne na jejich místě, na to stačí nemoc, špatný podnikatelský odhad nebo změna v rodinné situaci a rázem je člověk na dně.
Pravda!
Jenže sytý hladovému mnohdy nevěří...

Ano, bohužel většinou uvěří, až když se podobné situaci sami ocitnou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
Humor a vtip je vec mi veľmi blízka, no nie každý sme na rovnakej vlne. No ale nemusí m s každým nutne súhlasiť Pani a dámy neviem ako v Cz ale u nás už nerobí len ten kto nechce! To tvrdí náš premier a ten tomu musí rozumieť Xchipsy má pravdu každý má slobodu rozhodnutia a na to ste už nejako pozabudli. Sloboda, rovnosť, bratstvo = tú prvú máme všetci, ostatné je relatívne. A jardaggine ja ked som potreboval mal som kľudne aj dve práce za minimálnu mzdu. Nikto ma nenútil no matematika je jednoduchá 2X minimálka= 1X Slušná Dám aj pre Varaxi = Neviete o čo jardaginovi ide = To nevie ani on. On jednoducho nemá problém so mnou, ale zo všetkými čo mu niečo vytknú. Ale to by ste musela čítať všetky jeho príspevky a nie len niečo. On nemusí čiernych, červených, komančov, madarov slovákov a možno aj marťanov Však mu dajte do súkromnej správy, on vám to osvetlí

No nevím jak je to na slovensku, ale v čechách je minimální mzda 11 000Kč hrubého. Většina firem jede na přesčasy nebo směny, takže mít dvě práce, které vám umožní tohle skloubit je složité, ale dobrá.11 000 hrubého je cca 9000 čistého x 2 je 18 000, nájem ve středočeském kraji seženete od 10 000výš, dojíždění řekněme 2000 a rázem vám na celý měsíc zbyde okolo 6000. Pokud z toho uživíte sebe a děti jste něco mezi kouzelníkem a žebrákem. A to pomíjím že ty děti se vlastně musí vychovávat samy. A moc by mě zajímalo, jak dlouho člověk ve zdraví vydrží dělat dvě práce najednou. Vedle ve vesnici dělá hodně lidí ve Vitaně, většina má okolo 12000 čistého a to dělají na směny, nikdy nepochopím, jak s tím vyjdou, ale prostě musí a nepolepší si, protože ženskou s malými dětmi nikdo jiný nezaměstná. Ono se to kecá, když člověk bydlí ve svém a má slušnou práci, ale prostě jsou lidé, kteří na tom tak nejsou a není to jejich vina. O tomhle skutečně není dobré žertovat, přijde mi to spíš dost smutný.

napsal(a):
No nevím jak je to na slovensku, ale v čechách je minimální mzda 11 000Kč hrubého. Většina firem jede na přesčasy nebo směny, takže mít dvě práce, které vám umožní tohle skloubit je složité, ale dobrá.11 000 hrubého je cca 9000 čistého x 2 je 18 000, nájem ve středočeském kraji seženete od 10 000výš, dojíždění řekněme 2000 a rázem vám na celý měsíc zbyde okolo 6000. Pokud z toho uživíte sebe a děti jste něco mezi kouzelníkem a žebrákem. A to pomíjím že ty děti se vlastně musí vychovávat samy. A moc by mě zajímalo, jak dlouho člověk ve zdraví vydrží dělat dvě práce najednou. Vedle ve vesnici dělá hodně lidí ve Vitaně, většina má okolo 12000 čistého a to dělají na směny, nikdy nepochopím, jak s tím vyjdou, ale prostě musí a nepolepší si, protože ženskou s malými dětmi nikdo jiný nezaměstná. Ono se to kecá, když člověk bydlí ve svém a má slušnou práci, ale prostě jsou lidé, kteří na tom tak nejsou a není to jejich vina. O tomhle skutečně není dobré žertovat, přijde mi to spíš dost smutný.
Přesně jak píšete a ne jenom ženskou s malými dětmi, ale i když vám je přes 50 a máte nějaké zdravotní omezení, stačí nepracovat v noci, tak máte hodně velký problém sehnat slušnou práci.
Nevím, jak to je na Slovensku, ale poptám se rodiny snach.
xchipsy
napsal(a):
Vezmu to jen stručně, milá slečno. Pokud se někdo "musí ohánět a je buzerovaný psychopatama nad sebou", je to jeho svobodná volba. Není v té práci uvázaný za nohu řetězem a pokud je nespokojený, má možnost volby - chci / nechci. A netvrďte prosím, že nemají jinou možnost atd.. Práce je všude dost.
A k tomu, co jste napsala - "takové kecy mají většinou lidi co k něčemu přišli jak slepý k houslím, nebo se uměly dobře provdat a dělají zbohatlíkovi doma služku/kuchařku/pokojskou v jednom" - tak toto je spíš dost hloupé. Ne, nepřišla jsem k ničemu jak slepý k houslím ani nejsem vdaná za zbohatlíka a už vůbec nedělám nikomu služku atd. (btw Zajímavá asociace, pokud je někdo úspěšný a má někdo peníze, tak je "zbohatlík" a jeho žena služka?
Vy děláte v politice?Jen ti totiž vedou tyto řeči, ještě mi od Vás chybí říct, jak se máme dobře a jaký je průměrný plat v ČR:K.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Humor a vtip je vec mi veľmi blízka, no nie každý sme na rovnakej vlne. No ale nemusí m s každým nutne súhlasiť Pani a dámy neviem ako v Cz ale u nás už nerobí len ten kto nechce! To tvrdí náš premier a ten tomu musí rozumieť Xchipsy má pravdu každý má slobodu rozhodnutia a na to ste už nejako pozabudli. Sloboda, rovnosť, bratstvo = tú prvú máme všetci, ostatné je relatívne. A jardaggine ja ked som potreboval mal som kľudne aj dve práce za minimálnu mzdu. Nikto ma nenútil no matematika je jednoduchá 2X minimálka= 1X Slušná Dám aj pre Varaxi = Neviete o čo jardaginovi ide = To nevie ani on. On jednoducho nemá problém so mnou, ale zo všetkými čo mu niečo vytknú. Ale to by ste musela čítať všetky jeho príspevky a nie len niečo. On nemusí čiernych, červených, komančov, madarov slovákov a možno aj marťanov Však mu dajte do súkromnej správy, on vám to osvetlí
Podívej se ty chudaku nemusím takove jako si ty. Sprostě tady špíníš něco o čem nevíš vubec nic. To že si měl dvě prace to je tvuj problem jelikož so možna byl nenažrany. A nebo si nebyl schopen si v jedne praci vydělat jelikož možna si neschopny.To je tvoje věc ale aby dělal někdo za par šupu tak to pardon. Svoboda jooooo to si dělate srandu.
Ty nejsi žadny muj problem a neustale více mne jen utvrzuješ v tom jak si postiženy. A xchipsy vždyt ma jen podělanou truhlarnu a hraje si na podnikatelku. Paní svaty vy jste dvojka.
Panačku přesně pro takoveto lidi jako vy dva ja nedělam ty posílam hned do... Mam tu vyhodu že takove lidi už poznam jen co promluví.
No jestli vy dva si myslíte jak jste inteligentní, tak ta se o vas ani neotřela. A ty si ještě takovy chudak že si na profil nedaš ani fotku. Ty že jsi chlap, možna tak papírovi.
22000 za dvě prace no to si borec za to by se mi nezvedla řasa na tož tělo.
Ja si myslím že si trapny neustalem napadaní me osoby ale když chceš tak prosím. Jen to ukazuje co tam maš.
Možna by seto chtělo už konečně něco naučit o kralikach a začít radit, ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
jardagin
napsal(a):
Podívej se ty chudaku nemusím takove jako si ty. Sprostě tady špíníš něco o čem nevíš vubec nic. To že si měl dvě prace to je tvuj problem jelikož so možna byl nenažrany. A nebo si nebyl schopen si v jedne praci vydělat jelikož možna si neschopny.To je tvoje věc ale aby dělal někdo za par šupu tak to pardon. Svoboda jooooo to si dělate srandu.
Ty nejsi žadny muj problem a neustale více mne jen utvrzuješ v tom jak si postiženy. A xchipsy vždyt ma jen podělanou truhlarnu a hraje si na podnikatelku. Paní svaty vy jste dvojka.
Panačku přesně pro takoveto lidi jako vy dva ja nedělam ty posílam hned do... Mam tu vyhodu že takove lidi už poznam jen co promluví.
No jestli vy dva si myslíte jak jste inteligentní, tak ta se o vas ani neotřela. A ty si ještě takovy chudak že si na profil nedaš ani fotku. Ty že jsi chlap, možna tak papírovi.
22000 za dvě prace no to si borec za to by se mi nezvedla řasa na tož tělo.
Ja si myslím že si trapny neustalem napadaní me osoby ale když chceš tak prosím. Jen to ukazuje co tam maš.
Možna by seto chtělo už konečně něco naučit o kralikach a začít radit, ne.
Len blbec môže napísať o človeku ktorého nevidel a nepozná ho také hodnotenia ako vy tu píšete o ľudoch bežne. Ja vašu osobu nenapadám ale iba vaše primitívne a scestné predstavy a názory! Pane celá tato diskusia začala nepochopeným forom na vašu osobu. Ani švejk by nenapísal že chodí na ifaunu pracovať! No a nato sa namotala Attila a vy sa z radosťou pustíte do práce, ked sa jedná o človeka čo si vám dovolil v minulosti oponovať, že? Na rozdiel od vás ja mám veľmi dobrú pamäť a nikoho som tu neosieral ani neurážal! Na chlapa sa hrať nemusím a počujte ak aj máte Väčšieho ako ja tak mi to nevadí Za pár rokov v armáde som videl všeličo : Nikdy som sa za svoju robotu nemusel hambiť, ani sa nebudem. Nie všetci máme na to aby sme boli tak dobrý ako vy Fotka na profile je ako reklama, či? Vy ju nepotrebujete vás pozná každý, ved ste neskutočný, geroj! Priateľu v svete v ktorom so ja pohyboval a pracoval by ste neprežil z vašou povahou ani jednu ostrú misiu.Ale ja som džentlmen a nezvyknem sa chváliť? Tak aj v to druhom vlákne o tečúcich očiach chlapovi supper radíte, že. A ako ich má s toho vlastne dostať? Vidííííím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
Tak vám prácu ušetrím, minimálna mzda je o na Slovensku =403E v čistom! Povedzme že človek má manželku na Md. A tak sa musí poobzerať po druhej práci, to vás ani nenapadlo? Dieťa je asi pri matke, či u vas je to inak? Už sa vám trošku rozsvecuje... Nesúdťe ked nepoznáte detaily a nevidíte konkrétnu situáciu. A nikde so nepísal za koľko som pracoval, že? Ked chcete vydržíte aj pár rokov A na záver : Ano mám vlastný barák a je to len moja zásluha, tak nekecajte vy! Ked som ja túlal po svete a potil krv napr.v Bosne = Sarajeve, vy ste sa váľali doma na kanape. Prepáčte, ale nič o mne neviete, a tak to aj zostane Pekný večer.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Len blbec môže napísať o človeku ktorého nevidel a nepozná ho také hodnotenia ako vy tu píšete o ľudoch bežne. Ja vašu osobu nenapadám ale iba vaše primitívne a scestné predstavy a názory! Pane celá tato diskusia začala nepochopeným forom na vašu osobu. Ani švejk by nenapísal že chodí na ifaunu pracovať! No a nato sa namotala Attila a vy sa z radosťou pustíte do práce, ked sa jedná o človeka čo si vám dovolil v minulosti oponovať, že? Na rozdiel od vás ja mám veľmi dobrú pamäť a nikoho som tu neosieral ani neurážal! Na chlapa sa hrať nemusím a počujte ak aj máte Väčšieho ako ja tak mi to nevadí Za pár rokov v armáde som videl všeličo : Nikdy som sa za svoju robotu nemusel hambiť, ani sa nebudem. Nie všetci máme na to aby sme boli tak dobrý ako vy Fotka na profile je ako reklama, či? Vy ju nepotrebujete vás pozná každý, ved ste neskutočný, geroj! Priateľu v svete v ktorom so ja pohyboval a pracoval by ste neprežil z vašou povahou ani jednu ostrú misiu.Ale ja som džentlmen a nezvyknem sa chváliť? Tak aj v to druhom vlákne o tečúcich očiach chlapovi supper radíte, že. A ako ich má s toho vlastne dostať? Vidííííím
Ty misio ma rymu a to nezachraní, jen oddalí tak si na to najdi vlakna. Pane jestli vy jste byl na nějake misi je mi uplně volne. Pokud tady někdo machruje tak jste to pouze vy Ale jste takovy chudaček že se schovavate.
Ja nemam zapotřebí tady někomu vykladat co jsem dělal u armady,
tímto zpusobem se chvastají jen slaboši.
A netrenoval jste nahodou s Bruce Lee.
Jooooo gentleman
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak vám prácu ušetrím, minimálna mzda je o na Slovensku =403E v čistom! Povedzme že človek má manželku na Md. A tak sa musí poobzerať po druhej práci, to vás ani nenapadlo? Dieťa je asi pri matke, či u vas je to inak? Už sa vám trošku rozsvecuje... Nesúdťe ked nepoznáte detaily a nevidíte konkrétnu situáciu. A nikde so nepísal za koľko som pracoval, že? Ked chcete vydržíte aj pár rokov A na záver : Ano mám vlastný barák a je to len moja zásluha, tak nekecajte vy! Ked som ja túlal po svete a potil krv napr.v Bosne = Sarajeve, vy ste sa váľali doma na kanape. Prepáčte, ale nič o mne neviete, a tak to aj zostane Pekný večer.
Tak si byl v bosně a co, to se jako mam podělat nebo co. Když to tady tak neustale předhazuješ copak si tam dělal. To si jako hraješ na valečneho hrdinu. Ja bych řekl že sis možna ani nevystřelil, že. Co tady někomu vyčítš že se někdo valel na kanapy ty chudaku.. Dělaš tady machra a přitom si byl jen pod modryma přilbyma. Jako mírove vojsko. Kdo tě tam poslal, ty, bylo to dobrovolne tak se uklidni.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nebojte se, k tomu, aby se mi porosvecovalo vás tedy rozhodně nepotřebuju. Na to mi stačí se kolem sebe rozhlédnout a názor si udělám sama. Kdyby byli lidé za poctivou práci slušně a spravedlivě zaplaceni nemusí si hledat druhé zaměstnání, natož jezdit dělat žoldáka do ciziny.
Ondra85
napsal(a):
Včera druhá králice ukázkový hnízdo, dnes ráno hnízdo rozválený, králíčci živí ani mrtví, nikde nic.. Jen pár kapek krve.. Králice vypadá OK, normálně žere.. Mám ještě počkat, jestli to z ní nevyleze? Co mám dělat? Nějak se nedaří
Tak záleží kolikátého jste ji připouštěl, ale určitě počkejte, některé samice staví hnízdo pár dní dopředu.

Tak ji osáhněte jestli je březí.Ale jinak bych ještě počkala.Mně samice připuštěná 12.11. porodila včera 5 mladých.Dvě samice připuštěné 15.11. zatím nemají ani hnízda a březí jsou 100%.Jinak prohlédnout podestýlku, také se mně stalo, že jsem si myslela, že samice nic nemá a dala jsem ji připustit, a pak jsem našla 4 mladé pod krmítkem v seně, že hnízdo nebylo vůbec vidět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
jardagin
napsal(a):
Tak si byl v bosně a co, to se jako mam podělat nebo co. Když to tady tak neustale předhazuješ copak si tam dělal. To si jako hraješ na valečneho hrdinu. Ja bych řekl že sis možna ani nevystřelil, že. Co tady někomu vyčítš že se někdo valel na kanapy ty chudaku.. Dělaš tady machra a přitom si byl jen pod modryma přilbyma. Jako mírove vojsko. Kdo tě tam poslal, ty, bylo to dobrovolne tak se uklidni.
Ked myslíš jardo, tak mi skús vliezť do baráku, alebo lepšie do p.r.d.e.l.e
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227
xchipsy
napsal(a):
Attilo, je to vcelku jednoduché - každá samice má určité mateřské pudy. Na jak vysoké úrovni, to už je pak "kus od kusu". Ale žádná matka nebude nějak cíleně likvidovat svá mláďata proto, že by si "uvědomila" že je neuživí (je to zvíře, není to člověk, králík ani kráva si fakt neřeknou Sakra, mám málo jídla, budu mít málo mlíka, neuživím to, musím to zlikvidovat...). Pokud má silné mateřské pudy, bude je bránit a snažit se o ně postarat ikdyž jí budou "před očima chcípat hlady". Pokud má mateřské pudy špatné, prostě se na ně vykašle, ať má nebo nemá mléko.
Restrikce krmiva v závěrečné fázi březosti a před porodem se naprosto běžně praktikuje u většiny (možná spíš všech) druhů hospodářských zvířat. Důvodů je několik - snížení náplně trávicího traktu pro usnadnění vypuzování mláďat (to má význam spíše u větších zvířat snížení rizika MMA, optimální nastartování laktace, příprava na zvýšení příjmu krmiva během laktace atd atd atd... Zajícovci jsou od přírody adaptováni na vlákninu jakožto hlavní složku potravy. I naprosto průměrná samice zvládne vrh jen o seně a vodě - pozor, rozhodně netvrdím, že je to tak správné, ale prostě to zvládne. Pochopitelně za cenu nižších porodních hmotností mláďat, horší produkce mléka, nízkých přírůstků a zhoršování kondice samice - prostě bude "brát ze sebe". Žádná samice není na takovém levelu, aby si sama sobě řekla Kašlu na to, přece nebudu čerpat svoje rezervy, abych měla mlíko, nechám to pochcípat nebo zlikviduju... To fakt ne. Myslíte, že taková zaječka, když jsou lednové či únorové vrhy, všude mráz a dvacet čísel sněhu, že má někde nějaké granule, semínka, mrkvičky a další serepetičky? Vystačí si s okusem dřevin a spásáním ozimu. A má třeba i pět zajíčat. A žijí a prosperují a rostou (pokud je někde nezbodne liška nebo krkavec
Milá Xchipsy, pri čítaní tohto vlákna musím zareagovať na Váš príspevok. Začnem od konca. Bývam na severnom Slovensku a v prírode som často aj v zime. Mám už dosť rokov, ale zatiaľ som nevidel a ani nepočul o zajacoch, ktoré by sa rozmnožovali v januári alebo vo februári, keď je 20 cm snehu a k tomu aj mráz. Nechcem byť zlý, možno ste to videli v nejakej animovanej rozprávke a uverili ste tomu. Vtáky aj zvieratá / cicavce / si regulujú svoje odchovy podľa množstva potravy. Keď jej majú dostatok, tak majú viac vrhov do roka / cicavce /, keď je tej potravy menej, aj vrhov je menej. Ba dokonca si vedia regulovať aj počet mláďat vo vrhu. To mi môžete veriť, lebo viem čo hovorím /píšem/. Samozrejme, že sa bavíme o malých zvieratách.
Králičia matka, keď cíti ohrozenie svojich mláďat, tak ich radšej sama zabije. Nemám to zo svojej hlavy, sú to závery viacerých odborníkov, ktorí sa zaoberali týmto problémom.
O kvalite kŕmenia na rozmnožovanie králikov uvediem príklad, ktorý určite poznáte. Keď chcem pripustiť samicu, vypustím jej z krmiva granule aj jadro na dva týždne a potom dostane kvalitné energetické krmivo. Za dva dni je v takej ruji, že samec len čumí. Nemusela ani rozmýšľať, lebo jej pud sebazáchovy dal signál na rozmnožovanie. V prírode je to už tak. Niekedy nám na pochopenie ľudská logika nestačí, ba dokonca je nám zbytočná. Prajem Vám veľa dobrých odpovedí /rád/, len majte na mysli, že to môžu čítať aj takí čo tomu rozumejú. PF 2018.
No ja nevim...jako mala jsem zila na Vysocine.V zime jsme si na poli staveli bunkry ze snehu, nedavali jsme pozor na psa a on mezitim vyhrabal hnizdo zajicu pod snehem.Jedno mlade, ktere psovi proslo hubou, jsme nesli dom.Snehu bylo urcite vice jak 20cm, pes hrabal hluboko, mesic si nepamatuju.
Zapatrala jsem a v tomto clanku to take potvrzuji.
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2007/Rijen-2007/Biologie-zajice-polniho.
Coral už v podstatě odpověděla za mě Jsem venku víc jak doma takže vás milý valeku mohu ujistit, že honcování zajíců a malé zajíčky jsem v animovanej rozprávke opravdu neviděla, v přírodě však ano. Pročpak si myslíte, že doba lovu zajíce polního končí posledním prosincovým dnem? (a do konce ledna se již loví pouze odchytem) Ne, není to proto, že bysme byli líní vyrazit do revíru v lednu či březnu, ale právě proto, že zaječky již bývají plné.
Králičia matka, keď cíti ohrozenie svojich mláďat, tak ich radšej sama zabije. Nemám to zo svojej hlavy, sú to závery viacerých odborníkov, ktorí sa zaoberali týmto problémom. Můžete tedy jmenovat nějakou tu odbornou studii, když se na ni odvoláváte? Jistě nejen já si ji rádi přečteme. KAŽDÁ matka, která má "v pořádku" mateřské pudy, bude mláďata při ohrožení BRÁNIT, rozhodně je nebude zabíjet. Infanticida je rozšířená napříč všemi živočišnými druhy, má mnoho důvodů, ale ten, který uvádíte (mláďata v ohrožení), mezi ně fakt nepatří.
Vtáky aj zvieratá / cicavce / si regulujú svoje odchovy podľa množstva potravy. Keď jej majú dostatok, tak majú viac vrhov do roka / cicavce /, keď je tej potravy menej, aj vrhov je menej. Ba dokonca si vedia regulovať aj počet mláďat vo vrhu. Zní to tak krásně romanticky, no bohužel nemáte až tak úplně pravdu. Počet vrhů či snůšek rozhodně nesouvisí jen s tím, jestli je nebo není co žrát. Pokud zvíře není v říji, může mít potravy habaděj, ale mladé prostě nebudou. No a pokud v říji je, bude se samice pářit, ikdyby žádná potrava nebyla. V případě onoho "blahobytu" jsou pochopitelně říje výraznější a ovulovaná vajíčka "kvalitnější". A že si samice sama reguluje počet mláďat? Tak to je opravdu úsměvné. Ano, je-li opravdová potravní nouze, bude mláďat méně - ale ne proto, že si je "zreguluje" jejich matka, ale prostě proto, že některé zárodky či plody odumřou díky nedostatečné výživě no a následně uhynou i některá/všechna mláďata díky nedostatečné mléčnosti matky. Vezměme si takovou lišku. Ta naše, obecná, žije v prostředí, kde je potravy poměrně dostatek. Přesto nemívá žádné ohromující vrhy, běžně je 4-6 liščat. Zato liška polární může porodit až 16 mláďat - no a že by na tom sněhu a ledu bylo tolik žrádla? Asi ne, že?
Samozrejme, že sa bavíme o malých zvieratách. Mezi malá zvířata patří třeba i myši - tak doporučuji např. studii přírodovědců z JČU v Českých Budějovicích (Pre-breeding food restriction promotes the optimization of parental investment in house mice). Pan docent s kolegy zkoumali závislost velikosti vrhu na množství potravy před rozmnožováním a došli k naprosto opačnému závěru než vy tedy že myši, které před rozmnožováním hladověly, měly větší vrhy mláďat a jejich potomci hynuli celkově méně často, nežli u myší s dostatkem potravy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
Celkom, pekne podané = že by další ctitel ?
Vyvracet zakony přírody ktere jsou tady miliony let jen pouhou teorii a ještě k tomu se ohanět myší je tak trochu mimo mísu. Polarní liška sice muže mít 16 mladych ale ve skutečnosti jich ma kolik, cca 2 až 3 ks. A pročpak asi. Ano souhlasím s tím že i když je malo potravy tak se rozmnoží ale kolikrat za rok. Jednou max dvakrat a to vždy když ma dostatek zasob v těle. Kolik jich přežije.Je to to same jako kralik ktery muže mít mlade každy měsíc a nema je a pročpak asi.
Tak by mne zajímalo čím byly ty myši krmeny.
Tak dnes jsou i studie ktere jasně říkají třeba u kraliku : Kde se doporučuje krmit davkami, ma to lepší efekt než krmení Ad libitum. Ale to neznamena že hladoví.
Ale pokud by se domestykovany kralik krmil stejně jako zajíc tak pochybuji o tom že se bude množit tak často. Sice žít bude ale rozmnožovat se asi bude taky jinak. Asi se neví že hladovění kralika vede k uhynu. To je třeba rozdíl mezi myši a kralikem. Myslet si o kralikovi že je to hloupe a nemyslící zvíře je usměvne.
Mne by zajímalo když se krmí tak jako chovatelka ktera krmí pouze ovsem a pak granulemi kolik ma vrhu do roka a jak dlouho kralik roste do poražky.
Jinak tady se mluvilo o tom že díky snížení krmení se nastartuje laktace samic a to se doporučuje hlavně na farmach. Ze svych zkušenosti mohu říci že jsem nezaznamenal žadne velke změny v rustu kraličat. Stejně tak jako kdy se doporučuje řízene kojení mladych. Nema to žadny vliv. Toto třaba doporučoval i Martinec a duvod byl kvuli ochraně mladat. Tak tomu se musím jen zasmat a hlavně ne vše co napíši odborníci musí byt pravda. Osobně to nechavam na přírodě a i inseminace neprovadím vše jede klasikou. Někdo se myslím tady smal když jsem psal o říji samic a zabarvení vulvy tak už jen to vypovída o něčem.
Osobně tyto metody neprovozuji a kralici rostou stejně dobře a odpovídají rustovym křivkam. Takže kde je pravda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227
coral
napsal(a):
No ja nevim...jako mala jsem zila na Vysocine.V zime jsme si na poli staveli bunkry ze snehu, nedavali jsme pozor na psa a on mezitim vyhrabal hnizdo zajicu pod snehem.Jedno mlade, ktere psovi proslo hubou, jsme nesli dom.Snehu bylo urcite vice jak 20cm, pes hrabal hluboko, mesic si nepamatuju.
Zapatrala jsem a v tomto clanku to take potvrzuji.
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2007/Rijen-2007/Biologie-zajice-polniho.
Neberte to nejak osobne, aj ja som videl ako išla Maruška v januári na jahody a predstavte si ona ich aj priniesla. Keď sme už pri tých rozprávkach, aj ja som si spomenul.
Teraz ale vážne, ak ste pozorne čítali webovú stránku, ktorú uvádzate určite by ste nenapísali niečo také.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227
xchipsy
napsal(a):
Coral už v podstatě odpověděla za mě Jsem venku víc jak doma takže vás milý valeku mohu ujistit, že honcování zajíců a malé zajíčky jsem v animovanej rozprávke opravdu neviděla, v přírodě však ano. Pročpak si myslíte, že doba lovu zajíce polního končí posledním prosincovým dnem? (a do konce ledna se již loví pouze odchytem) Ne, není to proto, že bysme byli líní vyrazit do revíru v lednu či březnu, ale právě proto, že zaječky již bývají plné.
Králičia matka, keď cíti ohrozenie svojich mláďat, tak ich radšej sama zabije. Nemám to zo svojej hlavy, sú to závery viacerých odborníkov, ktorí sa zaoberali týmto problémom. Můžete tedy jmenovat nějakou tu odbornou studii, když se na ni odvoláváte? Jistě nejen já si ji rádi přečteme. KAŽDÁ matka, která má "v pořádku" mateřské pudy, bude mláďata při ohrožení BRÁNIT, rozhodně je nebude zabíjet. Infanticida je rozšířená napříč všemi živočišnými druhy, má mnoho důvodů, ale ten, který uvádíte (mláďata v ohrožení), mezi ně fakt nepatří.
Vtáky aj zvieratá / cicavce / si regulujú svoje odchovy podľa množstva potravy. Keď jej majú dostatok, tak majú viac vrhov do roka / cicavce /, keď je tej potravy menej, aj vrhov je menej. Ba dokonca si vedia regulovať aj počet mláďat vo vrhu. Zní to tak krásně romanticky, no bohužel nemáte až tak úplně pravdu. Počet vrhů či snůšek rozhodně nesouvisí jen s tím, jestli je nebo není co žrát. Pokud zvíře není v říji, může mít potravy habaděj, ale mladé prostě nebudou. No a pokud v říji je, bude se samice pářit, ikdyby žádná potrava nebyla. V případě onoho "blahobytu" jsou pochopitelně říje výraznější a ovulovaná vajíčka "kvalitnější". A že si samice sama reguluje počet mláďat? Tak to je opravdu úsměvné. Ano, je-li opravdová potravní nouze, bude mláďat méně - ale ne proto, že si je "zreguluje" jejich matka, ale prostě proto, že některé zárodky či plody odumřou díky nedostatečné výživě no a následně uhynou i některá/všechna mláďata díky nedostatečné mléčnosti matky. Vezměme si takovou lišku. Ta naše, obecná, žije v prostředí, kde je potravy poměrně dostatek. Přesto nemívá žádné ohromující vrhy, běžně je 4-6 liščat. Zato liška polární může porodit až 16 mláďat - no a že by na tom sněhu a ledu bylo tolik žrádla? Asi ne, že?
Samozrejme, že sa bavíme o malých zvieratách. Mezi malá zvířata patří třeba i myši - tak doporučuji např. studii přírodovědců z JČU v Českých Budějovicích (Pre-breeding food restriction promotes the optimization of parental investment in house mice). Pan docent s kolegy zkoumali závislost velikosti vrhu na množství potravy před rozmnožováním a došli k naprosto opačnému závěru než vy tedy že myši, které před rozmnožováním hladověly, měly větší vrhy mláďat a jejich potomci hynuli celkově méně často, nežli u myší s dostatkem potravy.
Milá Xchipsy, vôbec som netvrdil, že ste nevideli honcování zajacov. Lov zajacov končí 31.01. To znamená, že vo februári až marci prebieha ruja a párenie. Gravidita králika poľného trvá v priemere 43 dní, takže samotné pôrody prebiehajú v marci a apríli. Dúfam, že na toto tvrdenie nebudete chcieť odomňa vedecký dôkaz. Ako zabila králičia matka svoje mláďatá, mám čerstvú vlastnú skúsenosť. Dve samice ČV, ktoré sa okotili 28.12.2017, t.j. pred troma dňami, včera nevydržali stres z petárd a rozhádzali a pobili všetky mláďatá. Jedna 7 a druhá 5 ks. Videl som to na vlastné oči ako skákali po hniezdach. Možno to nie je pre Vás argument, ale ja som to videl a mne to stačí. Neviem si predstaviť králičiu matku s veľmi silným materským pudom, ako cerí zuby na líšku, psa, potkana, dokonca myš, aby ich ochránila.
A už keď ste vonku, dúfam že v prírode a máte otvorené oči, musíte vidieť, že keď sú premnožené vami spomínané myši a iné drobné hlodavce, tak predátori pernatí aj srsnatí vyvedú v ten rok viac mladých ako keď je potravy menej. Cicavce žijúce v prírode, nemajú ruju naplánovanú podľa tabuliek. Vedia si ju regulovať a možno mi neuveríte v závislosti od potravy.
Mňa vôbec nezaujíma, koľko mláďat môže mať líška polárna. Ja som písal o počte vrhov a nie o počte mláďat.
Milá pani, rád si prečítam články od skúsených chovateľov, dokonca pri výrobe novej králikárne Ste mi boli veľkou inšpiráciou, ale keď čítam niečo čo mi vyvoláva úsmev na tvári, tak reagujem. Ak som Vás náhodou urazil, nebol to úmysel, prosím prepáčte. Prajem všetko dobré v roku 2018. Š.V.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227
Ešte som zabudol na jeden tiež zaujímavý odkaz. www.chzvmos.sk.
Ctu dobre, je to treba zde
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Zaj%C3%ADc_poln%C3%AD
Tady je videt doba lovu zajice polniho
http://www.myslivost.cz/Informace-pro-myslivce/Doby-lovu-zvere
Uvadi tu termin listopad az prosinec.Leden pouze odchytem.
Stastny novy rok.
To je marné...
To že vám samice zničily hnízda rozhodně není úmysl či že by to dělaly proto, že cítily "ohrožení mláďat"... Prostě byly vyděšené a skákaly kde je napadlo, no holt hnízdo bylo "v cestě". Pokud byste měl kotiště, jste jistě přesvědčen, že by úmyslně skákaly i do něj a schválně dupaly po mláďatech, že...
V SR je kde co jinak, no i tam doba lovu zajíce končí v polovině ledna (15.1.)
To znamená, že vo februári až marci prebieha ruja a párenie. Gravidita králika poľného trvá v priemere 43 dní, takže samotné pôrody prebiehajú v marci a apríli. Honcování zajíců je mj. závislé i na počasí, pokud jsou teplé zimy (což v posledních letech jsou), rozhodně není výjimkou začátek říje už v polovině prosince. Jo a honcování končí koncem léta, rozhodně nejsou porody jen v marci a apríli
Cituji Dr. Vodňanského: "V středoevropských podmínkách začínají být zajíci pohlavně aktivní v závislosti na počasí často již od druhé poloviny prosince nebo nejpozději během ledna. "
tak predátori pernatí aj srsnatí vyvedú v ten rok viac mladých ako keď je potravy menej A to si jako vážně myslíte, že třeba ta liška v lednu ví, že ten rok bude hodně myší a tak si sama v sobě "naplánuje", že se narodí víc liščat?
Cicavce žijúce v prírode, nemajú ruju naplánovanú podľa tabuliek. Vedia si ju regulovať a možno mi neuveríte v závislosti od potravy. No, podle tabulek ne, ale jsou jisté přírodní zákonitosti, víte? Třeba opět ta liška - kaňkování probíhá leden - únor, to myslíte, že je z celého roku fakt období s dostatkem potravy? Jo a má mladé jen jednou ročně, divné, že si nevybrala nějaké "potravně bohatší" období, co?
Ja som písal o počte vrhov a nie o počte mláďat. Ehm, toto jste nepsal vy?
"Ba dokonca si vedia regulovať aj počet mláďat vo vrhu."
Nemám to zo svojej hlavy, sú to závery viacerých odborníkov, ktorí sa zaoberali týmto problémom. Opravdu ráda bych si nějaké ty závěry odborníků prostudovala, dáte tedy odkaz nebo to bylo jen takové plácnutí, podpořené pouze "ja som to videl a mne to stačí"? Hm, neměla se ta samice vykašlat na hada a radši zabít mladé, když byly ohrožené...? https://www.youtube.com/watch?v=8MHUlVIJy94
jardagin - bla bla bla...jako obvykle, zcela o něčem jiném a absolutně mimo...
xchipsy
napsal(a):
To je marné...
To že vám samice zničily hnízda rozhodně není úmysl či že by to dělaly proto, že cítily "ohrožení mláďat"... Prostě byly vyděšené a skákaly kde je napadlo, no holt hnízdo bylo "v cestě". Pokud byste měl kotiště, jste jistě přesvědčen, že by úmyslně skákaly i do něj a schválně dupaly po mláďatech, že...
To znamená, že vo februári až marci prebieha ruja a párenie. Gravidita králika poľného trvá v priemere 43 dní, takže samotné pôrody prebiehajú v marci a apríli. Honcování zajíců je mj. závislé i na počasí, pokud jsou teplé zimy (což v posledních letech jsou), rozhodně není výjimkou začátek říje už v polovině prosince. Jo a honcování končí koncem léta, rozhodně nejsou porody jen v marci a apríli
Cituji Dr. Vodňanského: "V středoevropských podmínkách začínají být zajíci pohlavně aktivní v závislosti na počasí často již od druhé poloviny prosince nebo nejpozději během ledna. "
tak predátori pernatí aj srsnatí vyvedú v ten rok viac mladých ako keď je potravy menej A to si jako vážně myslíte, že třeba ta liška v lednu ví, že ten rok bude hodně myší a tak si sama v sobě "naplánuje", že se narodí víc liščat?
Cicavce žijúce v prírode, nemajú ruju naplánovanú podľa tabuliek. Vedia si ju regulovať a možno mi neuveríte v závislosti od potravy. No, podle tabulek ne, ale jsou jisté přírodní zákonitosti, víte? Třeba opět ta liška - kaňkování probíhá leden - únor, to myslíte, že je z celého roku fakt období s dostatkem potravy? Jo a má mladé jen jednou ročně, divné, že si nevybrala nějaké "potravně bohatší" období, co?
Nemám to zo svojej hlavy, sú to závery viacerých odborníkov, ktorí sa zaoberali týmto problémom. Opravdu ráda bych si nějaké ty závěry odborníků prostudovala, dáte tedy odkaz nebo to bylo jen takové plácnutí, podpořené pouze "ja som to videl a mne to stačí"? Hm, neměla se ta samice vykašlat na hada a radši zabít mladé, když byly ohrožené...? https://www.youtube.com/watch?v=8MHUlVIJy94
Fakt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227
coral
napsal(a):
Ctu dobre, je to treba zde
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Zaj%C3%ADc_poln%C3%AD
Tady je videt doba lovu zajice polniho
http://www.myslivost.cz/Informace-pro-myslivce/Doby-lovu-zvere
Uvadi tu termin listopad az prosinec.Leden pouze odchytem.
Stastny novy rok.
Vážená pani, neviem ako u Vás v ČR, na Slovensku sa za lov považuje aj odchyt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227
xchipsy
napsal(a):
To je marné...
Z vašich reakcií zisťujem, že diskusia s Vami nemá význam. Vždy si to prekrútite tak ako sa Vám to hodí. Vážená pani, ak máte manžela, tak ho pozdravujem a prajem mu pevné nervy do ďalších rokov s Vami.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
jardagin
napsal(a):
Vyvracet zakony přírody ktere jsou tady miliony let jen pouhou teorii a ještě k tomu se ohanět myší je tak trochu mimo mísu. Polarní liška sice muže mít 16 mladych ale ve skutečnosti jich ma kolik, cca 2 až 3 ks. A pročpak asi. Ano souhlasím s tím že i když je malo potravy tak se rozmnoží ale kolikrat za rok. Jednou max dvakrat a to vždy když ma dostatek zasob v těle. Kolik jich přežije.Je to to same jako kralik ktery muže mít mlade každy měsíc a nema je a pročpak asi.
Tak by mne zajímalo čím byly ty myši krmeny.
Tak dnes jsou i studie ktere jasně říkají třeba u kraliku : Kde se doporučuje krmit davkami, ma to lepší efekt než krmení Ad libitum. Ale to neznamena že hladoví.
Ale pokud by se domestykovany kralik krmil stejně jako zajíc tak pochybuji o tom že se bude množit tak často. Sice žít bude ale rozmnožovat se asi bude taky jinak. Asi se neví že hladovění kralika vede k uhynu. To je třeba rozdíl mezi myši a kralikem. Myslet si o kralikovi že je to hloupe a nemyslící zvíře je usměvne.
Mne by zajímalo když se krmí tak jako chovatelka ktera krmí pouze ovsem a pak granulemi kolik ma vrhu do roka a jak dlouho kralik roste do poražky.
Jinak tady se mluvilo o tom že díky snížení krmení se nastartuje laktace samic a to se doporučuje hlavně na farmach. Ze svych zkušenosti mohu říci že jsem nezaznamenal žadne velke změny v rustu kraličat. Stejně tak jako kdy se doporučuje řízene kojení mladych. Nema to žadny vliv. Toto třaba doporučoval i Martinec a duvod byl kvuli ochraně mladat. Tak tomu se musím jen zasmat a hlavně ne vše co napíši odborníci musí byt pravda. Osobně to nechavam na přírodě a i inseminace neprovadím vše jede klasikou. Někdo se myslím tady smal když jsem psal o říji samic a zabarvení vulvy tak už jen to vypovída o něčem.
Osobně tyto metody neprovozuji a kralici rostou stejně dobře a odpovídají rustovym křivkam. Takže kde je pravda.
Pravda je vo víne, tak ako na chleba je najlepšia bravčová masť a rastové krivky dnes nikoho nezaujímajú JE SILVESTER...
Tak mam obe zase nakryte. Kdy myslite, ze je nejlepsi cas presunout je do vetsiho kotce? Minule jsem je premistil cca v polovine brezosti. Kralice byla ocividne nesva ze zmeny prostredi..
Co takhle nechat je okotit v normalnim kotci a premistit je az s malymi kralicaty, az zacnou vylezat z hnizda?
Ondra85
napsal(a):
Tak mam obe zase nakryte. Kdy myslite, ze je nejlepsi cas presunout je do vetsiho kotce? Minule jsem je premistil cca v polovine brezosti. Kralice byla ocividne nesva ze zmeny prostredi..
Co takhle nechat je okotit v normalnim kotci a premistit je az s malymi kralicaty, az zacnou vylezat z hnizda?
Ondro a proč je přehazuješ proč nejsoui na jednom místě.
Ondra85
napsal(a):
Já přesouvám v polovině březosti a samice s tím nemají žádný problém. Týden před porodem ještě znovu čistím kotec (a to samici dávám do přepravky) a taky bez problémů.
Pokud to vaše samice "nezvládají", tak je do toho většího kotce dejte hned.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
xchipsy
napsal(a):
Já přesouvám v polovině březosti a samice s tím nemají žádný problém. Týden před porodem ještě znovu čistím kotec (a to samici dávám do přepravky) a taky bez problémů.
Pokud to vaše samice "nezvládají", tak je do toho většího kotce dejte hned.
Robím to zhruba rovnako a nepamätám, že by sa niečo udialo, ak je samica v pohode a je na manipuláciu navyknutá Skrátka je to o tom aby sa v chove držali dobré a spoľahlivé jedince... Všetko čo má akýkoľvek problém či už s pripustením či odchovom potomstva...atd treba selektovať... Inak pridám prianie všetkého dobrého a veľa zdravia a úspechov v chovoch = Všetkým
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Robím to zhruba rovnako a nepamätám, že by sa niečo udialo, ak je samica v pohode a je na manipuláciu navyknutá Skrátka je to o tom aby sa v chove držali dobré a spoľahlivé jedince... Všetko čo má akýkoľvek problém či už s pripustením či odchovom potomstva...atd treba selektovať... Inak pridám prianie všetkého dobrého a veľa zdravia a úspechov v chovoch = Všetkým
Tak tak Při každém čištění kotců, což je každý týden, dávám králíka do přepravky, pokud mám zrovna nějaký prázdný kotec, tak tam, pak zase zpátky, samice v polovině březosti z jejich kotců (75x80) do "porodních" (100x80), při odstavu zase zpátky do jejich...a všechno v pohodě. A to zrovna Bu je solidní agresorka, uvrčená, vzteklá... A zvládá tyhle šachy v pohodě. Teď má čerstvé hnízdo - novoroční dáreček, večer ještě nic, ani žádné chystání, pak přišly vojenské manévry před, o a po půlnoci a ráno králíčata schovaná v hnízdečku
Ondra85
napsal(a):
Jardo, ok, beru na vedomi. Tak mi poradis, jak to mam udelat? Neuslape mi je v tom malym kotci?
Mne ta jedna samice prijde jakasi nevrla, nastvana, tuhle mi chnapla po ruce Je to nevdecna ludra, ma ode me prvni posledni. Neco jak bejvalka, asi ji prejmenuju...
Sice nejsem Jarda a neporadím, ale v tak malém kotci
snad ani nemůže být králík v čistém i kdyby chtěl...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
Tak tak Při každém čištění kotců, což je každý týden, dávám králíka do přepravky, pokud mám zrovna nějaký prázdný kotec, tak tam, pak zase zpátky, samice v polovině březosti z jejich kotců (75x80) do "porodních" (100x80), při odstavu zase zpátky do jejich...a všechno v pohodě. A to zrovna Bu je solidní agresorka, uvrčená, vzteklá... A zvládá tyhle šachy v pohodě. Teď má čerstvé hnízdo - novoroční dáreček, večer ještě nic, ani žádné chystání, pak přišly vojenské manévry před, o a po půlnoci a ráno králíčata schovaná v hnízdečku
U mňa 75x75 a Dvojgarsonka 75x150 =Pohoda, klídek, tabáček tak nech ich tam je aspoň 7Ks.

Ondra85
napsal(a):
Jarda:
No aby se vesli
Malej kotec je 70x55, ten velkej 70x120.
Kotec 70x55 je tady z mého poledu pro více než 5kg Vss hodně malý.Do kotců 60x 80 dávám výstaváky třísláky a ti dospělí mají okolo 3kg.To je takový problém nechat samici ve velkém kotci?Dejte samici kotiště, bude mít větší klid.
Ondra85
napsal(a):
No já bych je nechal v tom menším. Jednu králíkárnu mám s daleko menšími kotci a odchovy byly bez problémú. Na té velké vidím pletivo ze všech stran a pokud na to samice není zvyklá, tak z toho může být nervní.
3-4 dny před porodem ji vyčístěte kotec, pořádně nastelte, zbytečně ji nerušte, omezte hluk na který není zvyklá (řezání, vrtání bouchání...) neexperimentujte s krmením, zajistěte dost vody a ono to klapne. Pokud nemáte kotiště, vyhodil bych i ten rošt co tam máte.
Samice odstavuji do kotců 80 x 65 x 55 cm, tam se připustí a 12-16 dní po připuštění je dám do kotce 100 x 65 x 55 cm, po týdnu vykydám většinou v rohu hromadu bobků, zapráším místo mistralem na to nandám namíchané piliny s drolky ze sena trochu přistelu slámu, samici tam nechávám, do porodu každé 2 - 4 dny lopátkou seberu bobky, místo lehce zahrnu a dle potřeby přistelu. Po porodu až mladý přestanou zalézat do hnízda, v 3 - 5 týdnu je přestěhuji do kotce 120 x 80 x 55 cm, tam jsou do 6 - 8 týdne, pak odstavím samici.

Ten mistral neznám, ale zaujal mě. Zlepšuje i pozdější rozklad poestýlky? Dá se použít i když jsou v kotci králíci nebo je vyndáte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Rozklad podsťieľky asi neovplyvňuje =na to sú prípravky na kompostovanie napr.. No je to dobrá vec na dezinfekciu a sušenie podlahy a ovplyvnenie množstva amoniaku, smradu, atd...Osobne používam podobný prípravok od Panon vet. Hungary= len cena je lepšia. Používam na zásyp mokrých kutov kde králici ci+ka ´Plná spokojnosť, nevadí ani tým čo občas prerývajú koterce ako prasce
napsal(a):
Ten mistral neznám, ale zaujal mě. Zlepšuje i pozdější rozklad poestýlky? Dá se použít i když jsou v kotci králíci nebo je vyndáte?
Mistral používám několik let a je super. Ovšem je třeba si zvyknout na jeho specifický pach (díky obsahu éterických olejů), první co mě napadlo po otevření prvního pytle bylo "toalety" jako voní příjemně, ale to prostě takový ten pach záchodové dezinfekce, trochu do citronu apod.
Ale skvěle vysušuje, vyzkoušela jsem několik podobných (Stalosan, Seche Etable atd...) a Mistral je z nich nejúčinnější - ovšem také nejdražší
Na rozklad podestýlky vliv nemá, jeho hlavní funkcí je právě to vysušení. Osobně ho sypu na "holé" podlahy po vykydání před nastláním (u všech chovaných zvířat), ale dá se poprášit i "jetá" podestýlka, pokud z nějakého důvodu není možné zrovna vykydat.
Používá se normálně za přítomnosti zvířat (dvoumetráková prasata těžko budu někam vyndávat - nijak to neškodí, rádi se do toho jdou hned vyválet, než stihnu nastlat, dokonce mi to i žerou, asi díky obsahu jílu...) jinak při čištění králíkům je vyndávám z kotce (kvůli lepší manipulaci s hrablem, smetáčkem a lopatkou...), holou podlahu popráším (hlavně nejvíce "používaná" místa), pak dám vrstvu hoblin a slámu a králíka zpátky domů.
napsal(a):
Mužete ho používat i v přitomností kraliku ja ho používam i na hnizda. Nebo taky na hnízda používam Síru. Lechce se to jako posolí. Druhy den po porodu už ho tam davam a pak cca každy tyden a nebo dle potřeby.
Ondra85
napsal(a):
Jardo, ok, beru na vedomi. Tak mi poradis, jak to mam udelat? Neuslape mi je v tom malym kotci?
Mne ta jedna samice prijde jakasi nevrla, nastvana, tuhle mi chnapla po ruce Je to nevdecna ludra, ma ode me prvni posledni. Neco jak bejvalka, asi ji prejmenuju...
Tak mi přijde že radu ani nechceš a sory ale je nemam zajem radit někomu kdo o to nestojí a děla si ze mne prd.... Tak se klidně bav on ti někdo poradí.
Ve druhé řadě v prostředním kotci je prvnička Bu. Dnes v noci se jí narodila mláďata. Mezi jejím kotcem a kotcem vpravo od ní je přepážka, kterou otevřu až bude mláďatům např.6 týdnů, to ti dva králíci co tam ted jsou půjdou do mrazáku. Takto mám spojené všechny prostřední kotce s temi vpravo. Není pak třeba se samicemi jakkoliv manipulovat.
Samici na páření dávám k samci, který má stálý kotec.
Takto to dělám, ale jsem daleka toho někomu radit, jsem nováček.

Díky za rady, kouknu na to.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Foto zde omlouvám se.
To je sikovne reseni
Ja mam ty velky kotce taky s prepazkou. Ale chci je fakt jen na odchov mladych kralicku, pripadne do rezervy.
Chovne kusy mam potunene, na rostech, vyhrivana napajecka, proste komfortni bejvaky, v tom velkym je jen lino a napajecka bez vytapeni..
Prendam ji v polovine a bude.
napsal(a):
Mistral používám necelý rok a zatím není co bych vytkl. Je pravda že má ne úplně chovatelský zápach (spíš to voní) ale mě ani králíkům nevadí.

Lepší než kdyby nějak páchl a když to nevadí králíkům, pak mě už teprve ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Ondra85
napsal(a):
Neco jak bejvalka, asi ji prejmenuju... Ondro moje samice v říji a v březosti je jako dobrman ale co jsem slyšela, tak to právě bývají výborné matky, k ní taky jdu jen v rukavicích a s dlouhými rukávy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.1
Dobrý deň, ja používam stalosan basic 15kg. Za dva roky všetko OK.
jasu
napsal(a):
Má někdo zkušenosti s dezinfekcí Stalosan, je vhodná do králíkáren?
Stalosan jsem používala, ale teď zbytek pytle "dojíždím" u prasat, nemá tak dobrou vysušovací schopnost, spíš tvoří takové mokré blátíčko, pokud ho nedáte větší vrstvu, ale chcete spíš jen poprášit. Podobně je na tom i Seche Etable, ale ten je o fous lepší. No a Mistral je jednoznačně top, ovšem za "solidní" cenu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Kde ten Mistral kupujete? jen na netu nebo se dá sehnat i v prodejnách pro chovatele?
Je až napočudovanie ako viete takéto vlákno rozvinúť, pred dvoma rokmi som sa pýtal na kŕmenie tekvicou (dyne. preložil google) a dodnes ani ťuk.
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3103891/tekvica#a3103891.

bonaventur
napsal(a):
Je až napočudovanie ako viete takéto vlákno rozvinúť, pred dvoma rokmi som sa pýtal na kŕmenie tekvicou (dyne. preložil google) a dodnes ani ťuk.
Asi s dýní nemá nikdo zkušenost.Musíte to vyzkoušet sám.Nám dýně žerou kozy, zrovna tak jako cukety, ale králíkům jsem to nezkoušela.Znala jsem ale chovatele ještě v době dávno předrevoluční, který pracoval ve velkoskladu zeleniny a zkrmil králíkům takřka vše co vyřadili.Dokonce i banány.Jen říkal, že k tomu musí mít trochu šrotu a seno.
bonaventur
napsal(a):
Dobrý večer, moji králíci dýnové slupky nežerou a to ani jeden a to jsem si myslela co to bude pro ně za dobrotu.
Tak on každý králík má jiné chutě. Mě třeba Bu naprosto ignoruje řepu, ostatní ji žerou s chutí, mrkev už žerou všichni, okurku jsem taky kdysi zkoušela a bylo to opět "kus od kusu", někteří ji brali, jiní zcela ignorovali...
Co se týče dýně a její "vhodnosti" ke krmení, tak proč ne, je to vláknina a je prokázáno, že působí příznivě při průjmu. Osobně s ní zkušenost nemám, protože ji nepěstuji, ale nevidím v jejím rozumném zkrmování problém.

Naváži na původní dotaz.Kdesi se tu psalo, že samice neredukuje mladé podle toho kolik uživí.Také jsem zastávala tento názor, ale nyní si tak jistá nejsem.Mám samici Tč, nyní má 6. vrh.První vrh 5 mladých, odchovala všechny, druhý 6 mladých, druhý den 1 v misce s vodou, třetí vrh 7 mladých, jedno mrtvé už po porodu v hnízdě, do večera jedno mládě na druhé straně kotce vytažené, čtvrtý vrh 7 mladých, večer opět 2 mláďata vytažená,5.vrh 8 mladých, jedno mrtvé v hnízdě,2 do rána vyhozená, v pondělí 6. vrh 8 mladých,3 jsem zvala a dala jiné samici a zbývajících 5 má samice v hnízdě a žádné nevytáhla.Je to jen náhoda, že si ponechá vždy 5 mladých a ta bez problémů odchová..
napsal(a):
Naváži na původní dotaz.Kdesi se tu psalo, že samice neredukuje mladé podle toho kolik uživí.Také jsem zastávala tento názor, ale nyní si tak jistá nejsem.Mám samici Tč, nyní má 6. vrh.První vrh 5 mladých, odchovala všechny, druhý 6 mladých, druhý den 1 v misce s vodou, třetí vrh 7 mladých, jedno mrtvé už po porodu v hnízdě, do večera jedno mládě na druhé straně kotce vytažené, čtvrtý vrh 7 mladých, večer opět 2 mláďata vytažená,5.vrh 8 mladých, jedno mrtvé v hnízdě,2 do rána vyhozená, v pondělí 6. vrh 8 mladých,3 jsem zvala a dala jiné samici a zbývajících 5 má samice v hnízdě a žádné nevytáhla.Je to jen náhoda, že si ponechá vždy 5 mladých a ta bez problémů odchová..
A máte hnízdo v kotci nebo kotiště. Jsem přesvědčená, že králíče samice vytáhne na cecíku pokud není překážka v podobě zvýšené hrany kotiště. Co mám u všech kotců kotiště, najde se mrtvý sem tam jeden zahrabaný vespod podestýky kotiště, ale nikdy v kotci. Králice neumí vytáhnout nebo uklidit zpět mládě, to už se tady někde psalo.

Kutilka
napsal(a):
A máte hnízdo v kotci nebo kotiště. Jsem přesvědčená, že králíče samice vytáhne na cecíku pokud není překážka v podobě zvýšené hrany kotiště. Co mám u všech kotců kotiště, najde se mrtvý sem tam jeden zahrabaný vespod podestýky kotiště, ale nikdy v kotci. Králice neumí vytáhnout nebo uklidit zpět mládě, to už se tady někde psalo.
Samice má v zimě kotiště, v létě ne, ale stejné podmínky má dalších 22 samic.