Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2018 09:13
vaine

XXX.XXX.128.119

Dobrý den, jak řešíte napájení samic při kocení v zimě?Mám napaječky, ale ty mě samozřejmně do rána zamrznou.Zrovna tak se určitě stane i s vodou v misce.Je tedy potřeba napájet, když se do rána samice okotí a zároveň mrzne?

19.2.2018 10:12
chovatel  30

XXX.XXX.96.58

Pokud se samice okotí tak jí dám syrovou bramboru a samozřejmostí je voda pořád k dispozici. Mám chovné samice ve chlévě, pokud se mají některé kotit venku, tak si třeba i natočím budík a chodím kontrolovat a ihned dám bramboru kterou sežere a i vodu, které se někdy napije...Ono, když si člověk chce nějakého tvora pořídit, tak musí již předem zajistit prostory, které neovlivní zimní měsíce, v opačném případě dělat odchovy až v jarních měsících...

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2018 12:59

vaine napsal(a):
Dobrý den, jak řešíte napájení samic při kocení v zimě?Mám napaječky, ale ty mě samozřejmně do rána zamrznou.Zrovna tak se určitě stane i s vodou v misce.Je tedy potřeba napájet, když se do rána samice okotí a zároveň mrzne?

Samicím dávám vodu v misce, ráno jim dám jinou nezamrzlou.Pokud mají žízeň, nalížou si led.
Samicím před porodem nedávám granule, jen trochu ovsa a vloček a seno.Po granulích mají žízeň.Rozhodně nedávám žádné krmení na které samice není zvyklá a už vůbec ne takové které obsahuje vodu a zmrzne.To je dobré tak na trávící problémy.Mám venku v králíkárnách 22 samic a mladé v zimě mají všechny.

19.2.2018 19:49
viu

XXX.XXX.209.18

Je-li sníh, dávám ho do plastových misek. Nebo kousky ledu a rampouchy...

20.2.2018 08:33
CePino

XXX.XXX.168.19

Přidáváte někdo v zimě do vody sůl na oddálení zamrzání? Pokud ano, v jakém dávkování?

20.2.2018 09:16
jardagin

XXX.XXX.25.115

vaine napsal(a):

Není potřeba to nějak řešit pokud mate misky. Jestli davate vodu večer a pak zamrzne tak se nic neděje kralik si i z ledu něco veme a rano dostane novou. V zimě mají menší spotřebu než v jinych obdobích. Ve velkych vedrech mají take spotřebu menší přes den a večer vyšší.
ŽADNOU SUL TAM NEPŘIDAVEJTE V ŽADNEM PŘÍPADĚ. VYMYŠLÍ SE NESMYSLI.

20.2.2018 12:00
vaine

XXX.XXX.128.119

I vám děkuji za užitečný příspěvek, doufám, že i CePino si vezme ponaučení a sůl nechá v kuchyni.

20.2.2018 13:01
borax

XXX.XXX.91.21

jardagin napsal(a):
Není potřeba to nějak řešit pokud mate misky. Jestli davate vodu večer a pak zamrzne tak se nic neděje kralik si i z ledu něco veme a rano dostane novou. V zimě mají menší spotřebu než v jinych obdobích. Ve velkych vedrech mají take spotřebu menší přes den a večer vyšší.

Dávám vodu do skleněných láhví a pokud dám večer vodu do láhví horkou, nezmrzne tak aby láhve praskly.
Po dávce jádra ji králíci vetšinou stihnout vypít, než voda zmrzne.

Pokud bych to dával do misek asi by bylo lepší použít plastové.
Zima je v našich končinách naštěstí mírná a krátká, takže ten ohřev vody( v bojleru ) chovatele finančně nepoloží smajlík

20.2.2018 16:41
cipis

XXX.XXX.67.127

chovatel 30 napsal(a):
Pokud se samice okotí tak jí dám syrovou bramboru a samozřejmostí je voda pořád k dispozici. Mám chovné samice ve chlévě, pokud se mají některé kotit venku, tak si třeba i natočím budík a chodím kontrolovat a ihned dám bramboru kterou sežere a i vodu, které se někdy napije...Ono, když si člověk chce nějakého tvora pořídit, tak musí již předem zajistit prostory, které neovlivní zimní měsíce, v opačném případě dělat odchovy až v jarních měsících...

Kvôli čomu sa dáva samici zemiak ? Môžem jej ho dať aj keď na zemiaky nie je vôbec zvyknutá ?

20.2.2018 17:08
xchipsy

XXX.XXX.142.1

cipis napsal(a):
Kvôli čomu sa dáva samici zemiak ? Môžem jej ho dať aj keď na zemiaky nie je vôbec zvyknutá ?

Každou chvíli někde čtu "Dejte okocené samici bramboru, "vytáhne horkost"..."
Hlíza obsahuje velké množství vody, takže logický důvod je spíš doplnění tekutin. Některé samice po porodu také trpí zácpou a syrové brambory mají, jak známo, prudký projímavý účinek. Takže spíš toto má význam, než nějaká horkost Samozřejmě všeho s mírou!
Já brambory nikdy žádnému králíkovi nedávala a v pohodě.

20.2.2018 17:21
chovatel  30

XXX.XXX.96.58

cipis napsal(a):

Já dávám králíkům syrové brambory v malém množství v podstatě celoročně, v pohodě je přijímají. Byl jsem u mnoho chovatelů, kteří dokonce uvařené brambory posypané ječmeným šrotem a vitamíny krmily celoročně a prý si to bez brambor už nedokážou představit.
Dle mne, cokoliv se králíkovi dá k sežrání, tak se musí začít velmi opatrně a v malých dávkách, pokud nějaké krmení nežere, tak mu jej už dávat nebudu. Já osobně přimýchávám do krmení i cibuli a občas česnek a můžu jen říct, z vlastní zkušenosti, že po tom jdou více, jak po granulích...Co člověk, to jiná zkušenost...

20.2.2018 17:26
jardagin

XXX.XXX.25.115

borax napsal(a):
Dávám vodu do skleněných láhví a pokud dám večer vodu do láhví horkou, nezmrzne tak aby láhve praskly.
Po dávce jádra ji králíci vetšinou stihnout vypít, než voda zmrzne.

Pokud bych to dával do misek asi by bylo lepší použít plastové.
Zima je v našich končinách naštěstí mírná a krátká, takže ten ohřev vody( v bojleru ) chovatele finančně nepoloží smajlík

Take to jde ale jen v případě že nebudou velke mrazy jako dříve, Dnes jsou nic a jak je znamo tak horka a nebo vařící voda zmrzne rychleji. Ale v těchto teplotach to jde. Přesně, při davce jadra kralici stihnout vypít dost a není problem že by do rana nevydrželi.

20.2.2018 18:50
CePino

XXX.XXX.168.14

jardagin napsal(a):

Nesmysl v jakém smyslu? Lépe řečeno nějaké smysluplné odůvodnění PROČ sůl nedávat?

Sůl dávám protože to v zimě dělávala babička a protože bohužel, se ke králíkům dostáváme jen jednou denně, večer.

20.2.2018 20:47
borax

XXX.XXX.156.222

CePino napsal(a):
Nesmysl v jakém smyslu? Lépe řečeno nějaké smysluplné odůvodnění PROČ sůl nedávat?

Sůl dávám protože to v zimě dělávala babička a protože bohužel, se ke králíkům dostáváme jen jednou denně, večer.

To proto, že králíkovi odpálíte ledviny.
Víte kolik procent soli musí mít voda, aby nezamrzla?
Zjistěte si to.Namíchejte si roztok a zkuste se jej napít!

Mudrování o ničem!

20.2.2018 21:25
jardagin

XXX.XXX.25.115

CePino napsal(a):

Jaky smysl ma že davate kralikum sul ? Jestli je jediny duvod jako že vaše babička to davala, to není duvod. Proč to dvate to není krava a oliz. Jinak vam to napsal Borax.
Neznamena že to co dělavali naše babičky vždy bylo dobře a že vše fungovalo. Kralik je velice citlive zvíře.

20.2.2018 23:27
CePino

XXX.XXX.168.14

No pánové, vlastně ani nevíte kolik soli dávám a jak často sůl do vody dávám a zcela jistě víte že jí dávám moc a nejspíš trvale už od +5°C, takže úplně blbě, že ano.
Kdybyste se alespoň zeptali kolik, kdy, jak často než nás obohatíte hypotetickými dedukcemi.

V první řadě nechci nezámrzný koncentrát, ale sůl dávám jen pro oddálení zámrzu. Dávkuji polévkovou lžíci na 10l vody, to je desetina proti mořské vodě (to si zase namíchejte a okoštujte vy) a až poté co najdu napaječky zamrznuté. Protože králíkárnu máme ve stodole, k zamrzání dochází až po několika mrazivých dnech po sobě následujících. Tuto zimu to bylo tak pětkrát, přičemž dva dny po sobě jsem solil jen jednou. Už ani na tu zimu není himbajs spoleh!

No abych to nějak uzavřel. Alespoň jsem si přečetl že mořská voda má fon vok 35 gramů soli na litr a zamrzá při -2°C. Čili mých cca 30 gramů z polévkové lžíce má význam spíše jen placebo efektu pro můj dobrý pocit že jsem něco udělal a je diskutabilní jestli při takové koncentraci králíky zdravotně poškodím.

21.2.2018 08:14
borax

XXX.XXX.91.21

CePino napsal(a):
No pánové, vlastně ani nevíte kolik soli dávám a jak často sůl do vody dávám a zcela jistě víte že jí dávám moc a nejspíš trvale už od +5°C, takže úplně blbě, že ano.
Kdybyste se alespoň zeptali kolik, kdy, jak často než nás obohatíte hypotetickými dedukcemi.

V první řadě nechci nezámrzný koncentrát, ale sůl dávám jen pro oddálení zámrzu. Dávkuji polévkovou lžíci na 10l vody, to je desetina proti mořské vodě (to si zase namíchejte a okoštujte vy) a až poté co najdu napaječky zamrznuté. Protože králíkárnu máme ve stodole, k zamrzání dochází až po několika mrazivých dnech po sobě následujících. Tuto zimu to bylo tak pětkrát, přičemž dva dny po sobě jsem solil jen jednou. Už ani na tu zimu není himbajs spoleh!

No abych to nějak uzavřel. Alespoň jsem si přečetl že mořská voda má fon vok 35 gramů soli na litr a zamrzá při -2°C. Čili mých cca 30 gramů z polévkové lžíce má význam spíše jen placebo efektu pro můj dobrý pocit že jsem něco udělal a je diskutabilní jestli při takové koncentraci králíky zdravotně poškodím.

Cepino jsou to přece Vaši králíci.

Neptáme se na množství soli, protože ji do vody nedáváme.
Každý si své ušáky chová jak umí...
Než uhynou...

21.2.2018 08:28
CePino

XXX.XXX.168.19

borax napsal(a):
Cepino jsou to přece Vaši králíci.

Neptáme se na množství soli, protože ji do vody nedáváme.
Každý si své ušáky chová jak umí...
Než uhynou...

Rozumím. Vy nehodláte diskutovat. Beru na vědomí.

21.2.2018 09:23
vaine

XXX.XXX.128.119

Dnes jsem založil na malý test.Do jedné misky čistá voda, do druhé voda plus acidomid, mmj dávám do nápoje každý den.Misky nechám venku, nechráněné, jelikož v momentálních mrazech mě v králikárně nezamrznou.(napaječka ano, je z veku).Asi to nemá valného významu, ale jen tak pro zajímavost..., raní teploty zatím celý týden kolem -3 stupňů, uvidíme zítra ráno, V.

21.2.2018 09:36
xchipsy

XXX.XXX.142.1

CePino napsal(a):

Píšete, že tu vodu solíte kvůli oddálení zámrazu - no a jak se vám to tedy daří? Jaký je časový rozdíl v zamrznutí "normální" a vaší slané vody?

21.2.2018 09:54
jardagin

XXX.XXX.25.115

CePino napsal(a):

Pane jaky ma vyznam davat sul do vody v te vaši koncetraci. Jak jste i Vy sam napsal při jake koncetraci mořska voda zamrza a čísta voda zamrza už při nule a Vy davate pouze desetinu tak jaky to ma vyznam. Skoro žadny. Je jedno že jste to podal jen dvakrat pokud si to tady lide přečtou a začnuou to dělat v oblastech kde jsou mrazive dny s vyššími mínusovími teplotami co asi budou dělat. Začnou valit sul jak blazni. A co se stane kralikovi ?Proč to třeba neřešíte vyhřívacími podložkami pro vaš dobray pocit. A co to zvíře na to se nekoukate, duležity je asi vaš pocit. Vyhřívane podložky tady někdo nabízel a myslím že staly něco kolem 200kč. Není vubec potřeba davat žadnou sul. Kralik se dostatečně napije při krmení zbytek si veme z ledu a do rana vydrží.
Ja bych řekl že při takove koncetraci a dlouhodobějšímu podavaní kralika zlikvidujete. Ve vašem případě ktery tady píšete asi ne.
Nebo to už ho dopředu solite na vyuzení.

21.2.2018 10:30
CePino

XXX.XXX.168.19

xchipsy napsal(a):
Píšete, že tu vodu solíte kvůli oddálení zámrazu - no a jak se vám to tedy daří? Jaký je časový rozdíl v zamrznutí "normální" a vaší slané vody?

Z toho co píšu nahoře předpokládám že to valný účinek asi nemá protože koncentrace je opravdu nízká. Pravdou ale je, že když sůl nebyla a napaječky zamrzly, byly z více než ze 2/3 plné a když jsem zasolil, zamrzly samosebou taky, ale zbylo většinou méně než polovina. Proto jsem měl pocit že to asi funguje. Jasně že u toho nesedím a nestopuji to. Vodu ohřívám ať už se solí, nebo bez.

21.2.2018 10:55
borax

XXX.XXX.91.21

jardagin napsal(a):
Pane jaky ma vyznam davat sul do vody v te vaši koncetraci. Jak jste i Vy sam napsal při jake koncetraci mořska voda zamrza a čísta voda zamrza už při nule a Vy davate pouze desetinu tak jaky to ma vyznam. Skoro žadny. Je jedno že jste to podal jen dvakrat pokud si to tady lide přečtou a začnuou to dělat v oblastech kde jsou mrazive dny s vyššími mínusovími teplotami co asi budou dělat. Začnou valit sul jak blazni. A co se stane kralikovi ?Proč to třeba neřešíte vyhřívacími podložkami pro vaš dobray pocit. A co to zvíře na to se nekoukate, duležity je asi vaš pocit. Vyhřívane podložky tady někdo nabízel a myslím že staly něco kolem 200kč. Není vubec potřeba davat žadnou sul. Kralik se dostatečně napije při krmení zbytek si veme z ledu a do rana vydrží.
Ja bych řekl že při takove koncetraci a dlouhodobějšímu podavaní kralika zlikvidujete. Ve vašem případě ktery tady píšete asi ne.

Trefné Jardo

21.2.2018 11:06
borax

XXX.XXX.91.21

CePino napsal(a):

Tak to se mýlíte.
Přece, kdybych nechtěl diskutovat tak na diskuzní forum nejdu, ne?

Jen mi to příjde ve Vašem případě jako házet hrách na zeď.

Víte používat misky na vodu ( obecně ) je opravdu retro.
Z mnoha důvodů...
Stačí jeden bobek v misce a králík se už nenapije.
Pod miskou mokro, takže ve dřevěné králíkárně problém s kokcidiemi.
A v létě si nedovedu představit kojící samici celý den bez vody...

Ušetřit si práci s výměnou vody přidáváním soli, kterou by králík neměl přijímat, je hloupé.

21.2.2018 15:19
oooo

XXX.XXX.121.174

Na zimu používam 20w ohrievaciu podložku, na nej keramickú misku a v nej 5-litrový sklenený demižón, ktorý má v spodnej časti vyvŕtanú dieru - pozícia diery určuje výšku hladiny v miske (demižón má o trochu menší priemer ako miska aby vznikla medzera cez ktorú sa králici napijú). Ohrievanie zapnem podla predpovede až keď je v noci menej ako -4 (prípadne ak je silný studený vietor). Ak je teplejšie voda väčšinou vôbec nezamrzne. Cez deň voda tiež nezamrzne. Kábel ide samozrejme priamo z podložky von cez zadnú stenu a je v chráničke, podložka je tak zaťažená, že s ňou zatiaľ žiaden králik nepohol. Takto mám na cca. týždeň s vodou pokoj. Samozrejme sledujem ak sa používa ohrev, tak vodu preventívne vymením aj skôr, prípadne ak by sa do misky niečo dostalo a voda by sa zašpinila. Ak som cez víkend preč, pozriem si na shmu.sk ecmwf meteogram a nastavím automatické spínacie hodiny na čas keď má najviac mrznúť. Cez leto/jeseň/jar nápajacie nerezové niple s gravitačným rozvodom. Toľko, dúfam, že niekomu to niekomu pomôže.

21.2.2018 20:36
bonaventur

XXX.XXX.72.94

CePino napsal(a):
Z toho co píšu nahoře předpokládám že to valný účinek asi nemá protože koncentrace je opravdu nízká. Pravdou ale je, že když sůl nebyla a napaječky zamrzly, byly z více než ze 2/3 plné a když jsem zasolil, zamrzly samosebou taky, ale zbylo většinou méně než polovina. Proto jsem měl pocit že to asi funguje. Jasně že u toho nesedím a nestopuji to. Vodu ohřívám ať už se solí, nebo bez.

Zasolené napájačky boli prázdnejšie nie preto že neskôr zamrzli, ale preto že po konzumácii slanej vody boli králiky ešte viac smädné.

21.2.2018 22:34
pegaz

XXX.XXX.1.99

Dnes som práve videl dokument veľkochove hydiny ( jedná sa o milion kusov na jednej farme, priam nepredstavitelné ) do krmnej zmesi priamo pridávali soľ v primeranom množstve. Veľké množstvo znamenalo problém s väčšou spotrebou vody ( samozrejme riziko pre srdce a obličky) avšak bez priadania žiadneho množstva soli, veľké riziko ozobávania doslova kanibalizmu medzi nimi. Tomsvedčí o potrebe soli pre živý organizmus, čiže v pridaní min. soli do vody občas do napájania nevidím až taký problém.

A čo sa týka tzv. retro misiek. Tiež mám všade niple, pokiaľ mi to nezamrzne. Neviem si však predstaviť iný spôsob podávania vody bez vyhrevných podložiek alebo káblov v zime vo vonkajších králikárňach. Samozrejme som odskúšal ľad aj sneh. Otázka čo v tom snehu zrovna napadlo. Je rozdiel biela a biela. Všetko má svoje plus a mínus. Každý si to musí prispôsobiť na svoje podmienky, lebo čo u jedného je bez problémov u iného možno s minimálnym rozdielom to už nemusí byť to isté.

22.2.2018 07:56
CePino

XXX.XXX.168.19

pegaz napsal(a):
Dnes som práve videl dokument veľkochove hydiny ( jedná sa o milion kusov na jednej farme, priam nepredstavitelné ) do krmnej zmesi priamo pridávali soľ v primeranom množstve. Veľké množstvo znamenalo problém s väčšou spotrebou vody ( samozrejme riziko pre srdce a obličky) avšak bez priadania žiadneho množstva soli, veľké riziko ozobávania doslova kanibalizmu medzi nimi. Tomsvedčí o potrebe soli pre živý organizmus, čiže v pridaní min. soli do vody občas do napájania nevidím až taký problém.

A čo sa týka tzv. retro misiek. Tiež mám všade niple, pokiaľ mi to nezamrzne. Neviem si však predstaviť iný spôsob podávania vody bez vyhrevných podložiek alebo káblov v zime vo vonkajších králikárňach. Samozrejme som odskúšal ľad aj sneh. Otázka čo v tom snehu zrovna napadlo. Je rozdiel biela a biela. Všetko má svoje plus a mínus. Každý si to musí prispôsobiť na svoje podmienky, lebo čo u jedného je bez problémov u iného možno s minimálnym rozdielom to už nemusí byť to isté.

Ano. Každé zvíře v přírodě potřebuje doplnit minerály které z potravy nezíská. Bývá to k vidění i v mnoha dokumentech z volné přírody. Doteď jsem byl přesvědčen že to ví každý. Už nejsem. Tfuj tajbl takové kacířské myšlenky!
Vyhřívané podložky jsou dobrým řešením, ale jen pokud je elektřina. Takže jsem se přizpůsobil svým podmínkám.

22.2.2018 08:50
xchipsy

XXX.XXX.142.1

CePino napsal(a):
Ano. Každé zvíře v přírodě potřebuje doplnit minerály které z potravy nezíská. Bývá to k vidění i v mnoha dokumentech z volné přírody. Doteď jsem byl přesvědčen že to ví každý. Už nejsem. Tfuj tajbl takové kacířské myšlenky!
Vyhřívané podložky jsou dobrým řešením, ale jen pokud je elektřina. Takže jsem se přizpůsobil svým podmínkám.

No a jak víte, že je z té potravy nezíská? Víte, jakou potřebu solí (a rozhodně tím není myšlená "kuchyňská" sůl!) má králík? Víte, jaké množství solí obsahuje seno, jádro, granule...? Tak podle čeho pak posuzujete, jestli toho ten králík má málo a je třeba mu osolit vodu? (teď beru jen toho králíka, ano, v těch dokumentech občas ukazují různá zvířata, která "chodí na sůl", ale porovnejte jejich životní podmínky a potravní nabídku s králíkem v králíkárně...
btw Sůl se vždy přidávala do krmení - míchanic (např. brambory se šrotem) různým druhům zvířat (od těch králíků přes prasata až po krávy a další a další...) ale hlavním důvodem bylo "ZCHUTNĚNÍ " krmné dávky (a také v té době nebylo na trhu milion vitamínových a minerálních premixů včetně kompletních krmných směsí atd...). Pokud mermomocí máte pocit, že králíkovi třeba dodat minerály - včetně těch solí, existují bezpečnější přípravky, než obyčejná sůl, která vám při dlouhodobějším podávání akorát u králíka "oddělá" ledviny...

12.12.2022 21:19

Dobrý den, chci se zeptat na vaše zkušenosti s napájením králíků v zimě sněhem. Králíky mám teď první zimu 😐
Už před zhruba měsícem jsem musela sundat niplove napajecky, protože zamrzly, a od té doby jsem dávala vždy teplou vodu ráno do misek a většinou vydržela nezamrzlá až do druhého dne. No teď už se dost ochladilo a dneska byly misky plné ledu. Takže ráno jsem to ještě vyřešila teplou vodou, ale teď večer už zase byla zmrzlá. Někde jsem četla, že se kralík dokáže napít i lízáním ledu, ale to se mu u těch mých moc nezdálo. Takže jsem jim teď na noc do misticek nabrala sníh. Ale nevěděla jsem, zda ho mám nějak upěchovat, aby se ho tam vešlo víc. Nakonec jsem to nechala prostě jako prašan 😬 Moc ho teda není, ale nejmenším králíčatům se dost líbil.
Napajíte někdo v zimě sněhem? Můžu jim ho splácat do nějakých koulí a nebo prostě mám jen nabírat a doplňovat častěji? Nebo jim mám radši dávat vodu s tím, že jim zamrzne a pak jí budou muset lízat? A dokážou se z toho vůbec napít?
Děkuji, Iva

13.12.2022 06:10
Vali80

XXX.XXX.71.49

Zdravím Ivus,
jestli se dá napájet sněhem, to teda nevím, ale já to třeba dělám takto....
Bydlím na severní Moravě, u lesa, takže první mrazíky zde byly letos už koncem září. Nyní 50 cm sněhu 😕
Mám 13 venkovních kotců a dva venkovní výběhy. I v nich jsou stále králíci, kteří se narodili přímo v noře. Mají samozřejmě krytý vrch, částečně boky, hodně slámy a dvě přepravky se senem, kam si mohou vlézt. Vypadají naprosto spokojeně.
Vodu řeším tak, že jim ráno naliju do dvou misek (pokud je králíků více) jen 3/4 teplé vody. Oni se hned napijí. Večer, pokud nějaká voda zůstala, tak doliju horkou. Zbytky ledu se rozmrazí a voda má ideální teplotu.

Další věc je, zavrtat misky do podestýlky. Bobky samy o sobě hřejí a misky tak vydrží déle nezamrzlé.

Mám králíky na zahradě, kde se od listopadu do dubna zastavuje voda, takže denně jim nosím 10 litrů v kanystrech a pak třeba dohřívám v rychlovarce. Je to děs, ale zase má člověk na jaře super fyzičku 😂😆.

Ať se vám daří. Zuzka

georgi

13.12.2022 09:26
georgi

XXX.XXX.118.61

Když jsem měl králíky venku řešil jsem to tak že zamrzlé misky jsem ráno a večer měnil a ty s ledem v teple rozmrazil . Teď mám králíky v chlívku a tam voda nezamrzá .

13.12.2022 09:36
Vali80

XXX.XXX.53.126

Taky se tak dá . To dělám, když už jsou extrémní mrazy -18 a vody pomálu.

13.12.2022 21:33

Děkuji všem, tak já jim dám zítra ještě šanci s hodně horkou vodou. Dneska byli celý den na sněhu, ale kolik toho vypili a kolik vyhrabal těžko říct...

14.12.2022 05:51

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji všem, tak já jim dám zítra ještě šanci s hodně horkou vodou. Dneska byli celý den na sněhu, ale kolik toho vypili a kolik vyhrabal těžko říct...

Já bych je teda na sněhu nenechávala. Resp. jako nouzovku jim tam nechat v misce sníh, to asi neuškodí. Ale dvakrát denně čerstvou vodu (ne hodně horkou, aby se nespálili, prostě vlažnou, případně přilévat k té zamrzlé, která tam zbyla), to by mělo být. Prostě se napijí dvakrát denně, houby zle. Ale bez možnosti se napít, s tím, že mají k dispozici jen sníh (kterého technicky vzato musejí sežrat desetinásobek toho, kolik chtějí vypít, navíc se tím více ochlazují), to bych u svých zvířat nedopustila.

14.12.2022 23:12
kralickova

XXX.XXX.250.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Také nerozumím, proč "hodně horkou vodu", to nemá logiku. Žádné zvíře v zimě nepotřebuje non-stop pít. Takže dát ráno a večer vlahou vodu není velký problém a zvířeti 100 % vydrží několik desítek minut nezamrzlá, takže se napije. Pít horkou / teplou vodu určitě není přirozené. Také jsem kdesi četla, že čím teplejší, tím rychleji posléze dochází ke změně teploty a zamrznutí. Nevím, nakolik je to pravda, fyziku nesnáším... A sama jsem nikdy horkou ani teplou nedávala, vždy v zásadě v pokojové teplotě tzn. 20-25°C. Stejně člověk musí 1-2x za den chodit krmit, takže dát místo sněhu vodu je rozhodně rozumnější verze ;-)

15.12.2022 06:04
Vali80

XXX.XXX.69.158

Je pravda, že teplá voda zamrzá rychleji. Je to proto, že čím je teplejší, tak se v ní rychleji uvolňuje energie. To jsem se kdysi dočetla....
Ale mám teď samice s mladými v hnízdě a ty vyloženě čekají na teplou vodu.
Když se jí ráno napijí, jdou okamžitě kojit. Nevím, jestli má teplota vody vliv na laktaci, ale dělají to všechny.

15.12.2022 07:49

Vali80 napsal(a):
Je pravda, že teplá voda zamrzá rychleji. Je to proto, že čím je teplejší, tak se v ní rychleji uvolňuje energie. To jsem se kdysi dočetla....
Ale mám teď samice s mladými v hnízdě a ty vyloženě čekají na teplou vodu.
Když se jí ráno napijí, jdou okamžitě kojit. Nevím, jestli má teplota vody vliv na laktaci, ale dělají to všechny.

Je to tak. S tou teplou vodou. A taky jsem četla, že se člověk nemá ve vedrech ochlazovat vodou moc studenou, ale vlažnou. Nebo čajem. Že tam to funguje vlastně taky tak - že se tělo pak snaží ohřát.

15.12.2022 08:23
Vali80

XXX.XXX.53.126

Ano ano, to pití studeného v létě má na tělo úplně opačný efekt.

18.12.2022 10:28
kamil.č

XXX.XXX.14.162

Včera se mi okotila samice ČA a trochu jsem se bál, jak to dopadne... V noci na dnešek jsme měli -12 'C, ve stodole bylo asi -5' C. Moc pomohlo, že jsem dal na dvířka kotce pytel, voda v misce ani do rána nezamrzla, mláďata jsou zdá se v pohodě. Jinak teď bohužel vyklepávám z misek led a králíkům dolevam vodu ráno a pak odpo po práci a večer, jinak to nejde. Napáječky v mrazu nefungují. Ať se vám daří!

18.12.2022 15:41
ančovička1

XXX.XXX.243.240

kamil.č napsal(a):
Včera se mi okotila samice ČA a trochu jsem se bál, jak to dopadne... V noci na dnešek jsme měli -12 'C, ve stodole bylo asi -5' C. Moc pomohlo, že jsem dal na dvířka kotce pytel, voda v misce ani do rána nezamrzla, mláďata jsou zdá se v pohodě. Jinak teď bohužel vyklepávám z misek led a králíkům dolevam vodu ráno a pak odpo po práci a večer, jinak to nejde. Napáječky v mrazu nefungují. Ať se vám daří!

Vám také 😀..já mám mladé od 17.11.,kralikárny venku, zateplené kotce napůl plexisklo, přes dvířka pytel.kraličci v pohodě 😀..s vodou ke to horší, ale dá se to zvladnout..nejlíp dvoje krmitka..ob den zamrzlá vyměnit ...

20.12.2022 19:23
Vali80

XXX.XXX.236.3

Tak u nás včera a předevčírem -19 a -21.
Kralíkárny jsem zateplila, přes dvířka kus deky, plno sena a slámy a sem tam, když samice vytáhne mladé, tak uchladne. Kotce mám venku.
Ze tří vrhů 4 uchladlí. Ostatních 11 o.k.
Severní Morava je teď brutální....

21.12.2022 08:09

Vali80 napsal(a):
Tak u nás včera a předevčírem -19 a -21.
Kralíkárny jsem zateplila, přes dvířka kus deky, plno sena a slámy a sem tam, když samice vytáhne mladé, tak uchladne. Kotce mám venku.
Ze tří vrhů 4 uchladlí. Ostatních 11 o.k.
Severní Morava je teď brutální....

Jste lepší. U nás jenom -18. V neděli. Slezská pánev? Tam je to vždycky jinak. Jako dítě si pamatuji, že jsme poslouchali předpověď počasí na polské televizi, neb to bylo přesnější.

21.12.2022 08:24
Vali80

XXX.XXX.53.126

JJ, kdysi byla předpověď opravdu přesná podle Polska. To si také pamatuji
Bydlím v Havířově, ale problém je spíš v tom, že zahrada je u lesa a v lese ještě teče nějaká strouha. Králíkárny mám pod velkým 20 metrovým dubem, takže ani slunce se k nim nedostane. Navíc teď je tak nízko, že ho pohltí les.
V létě je to super, ušáci jsou ve stínu a chladu, ale teď v zimě je to na prd.

21.12.2022 12:52

Vali80 napsal(a):
JJ, kdysi byla předpověď opravdu přesná podle Polska. To si také pamatuji
Bydlím v Havířově, ale problém je spíš v tom, že zahrada je u lesa a v lese ještě teče nějaká strouha. Králíkárny mám pod velkým 20 metrovým dubem, takže ani slunce se k nim nedostane. Navíc teď je tak nízko, že ho pohltí les.
V létě je to super, ušáci jsou ve stínu a chladu, ale teď v zimě je to na prd.

A tak zase u lesa je to chráněné před větrem, ne? Přijde mi to lepší než na nějakém "vídrholci" v otevřené krajině.

21.12.2022 13:03
Vali80

XXX.XXX.69.120

To ano, kotce mám za chatou a hned za nimi je les. Kryté proti větru jsou, to je pravda, ale zima tam je větší.
Taky záleží na samici. Jedna vytáhla hned dvě, česká strakáčka žádné a to se kotila v mrazech -16. Hnízdo má na vrchu orošené a uvnitř krásně teplé.
Je to jediná samice, která má 100% odchov. Za celou dobu chovu má nulovou úmrtnost ve vrhu, krásně a kdykoli zabřezává a malí krásně a zdravě rostou.

Není to typicky masné plemeno, ale u mě je to jednička! 👍😆

Přidejte reakci

Přidat smajlík