Dobrý večer všem,
nemohl by někdo poradit, co by mohlo být příčinou hubnutí králic? Do porodu v pohodě a ted, po necelých 3 týdnech, stále hubnou. Kydám max po 14 dnech, jsou na slámě, seno vybírám lepší, oves s ječmenem dostávají celý rok, ted jsem přihodila postupně i opatrně granule. Do rána mají vše vyluxováno, na jídlo se vrhají. Bez průjmu.
Prevence proti kokcidiose je - mám nasušený černobyl, dostávají skoro denně kousek, pitný režim snad až nadstandardně vzhledem k počasí a tomu, že kojí.
Docela mě to už začíná znepokojovat..
Jsem v podstatě začátečník, takže za chyby se předem omlouvám a děkuji za jakoukoliv solidní radu :).
bezabara
napsal(a):
Dobrý večer všem,
nemohl by někdo poradit, co by mohlo být příčinou hubnutí králic? Do porodu v pohodě a ted, po necelých 3 týdnech, stále hubnou. Kydám max po 14 dnech, jsou na slámě, seno vybírám lepší, oves s ječmenem dostávají celý rok, ted jsem přihodila postupně i opatrně granule. Do rána mají vše vyluxováno, na jídlo se vrhají. Bez průjmu.
Prevence proti kokcidiose je - mám nasušený černobyl, dostávají skoro denně kousek, pitný režim snad až nadstandardně vzhledem k počasí a tomu, že kojí.
Jsem v podstatě začátečník, takže za chyby se předem omlouvám a děkuji za jakoukoliv solidní radu :).
No, nejspíš je krmíte málo.Pokud jsem to pochopil správně, tak jsou okocené.Tzn., že jim musíte zvednout krmnou dávku.Navíc je teď zima a králík část krmiva spotřebuje na "zahřátí", takže přidat krmení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bezabara
napsal(a):
Dobrý večer všem,
To musíte nakrmit, no.
neexistuje, aby zvíře dostalo jen tolik sena, že má ráno hlad a pak se vrhá na krmivo, tím si koledujete o trávicí problémy, pokud málo krmíte a samice vám hubnou, pak vám hrozí i toxémie a pak vám zdechnou.

bezabara
napsal(a):
No, to jsem taky udělala, dostávají skoro 2x tolik co před tím. (krabička od Perly skoro celá). Seno mají prakticky neustále, což by měl být základ. Mohu jim ještě zkusit přidat, ale to už se mi zdá docela hodně..
Hele ty samice jsou na vrcholu laktace. kojí, je zima, spotřebují spoustu energie na záchovu a vy řešíte, jestli jim krabička od Perly stačí?
pojdou vám hlady, fakt, beze srandy. hubnoucí kojící samice není legrace, půjde do toxémie a jak ji najdete apatickou slintající, tak už to nezachráníte.
bezabara
napsal(a):
Ano, je to od půlkilové perly, oves a ječmen cca půl napůl, vločky mám v plánu koupit pak pro prcky.
No tak to je hodně pokud toto sežere samice sama a mladí jen malo tak se ani nedivím že mate problem. Ječmene ma byt maximalně v krmne davce cca30%. takže to vypada že tam mate kokc. Takže leky a to hned a dieta. Co to mate za plemeno. Kolik je mladych a jak jsou stare.
Plemeno všehochuť, mladých asi po 8, co jsem stihla dopočítat a ve středu jim budou 3 týdny.
No, tak to pak už nevim, jakou prevenci kokcině nastavit :( Vloni jsem s kokcinou měla problém u malých, ale černobyl zachánil i apatického prcka, co vrzal zubama a pak byl klid. a ten ted také dostávaly.
Dieta = vločky a seno, že..?
cca 30% ječmene je, je to vše zhruba 1:1:1 ještě s granulemi.
Zkusím, uvidím..
bezabara
napsal(a):
Plemeno všehochuť, mladých asi po 8, co jsem stihla dopočítat a ve středu jim budou 3 týdny.
No, tak to pak už nevim, jakou prevenci kokcině nastavit :( Vloni jsem s kokcinou měla problém u malých, ale černobyl zachánil i apatického prcka, co vrzal zubama a pak byl klid. a ten ted také dostávaly.
Dieta = vločky a seno, že..?
cca 30% ječmene je, je to vše zhruba 1:1:1 ještě s granulemi.
Zkusím, uvidím..
Jestli davate ještě granule tak je to uplně špatně. Zvedate obsah škrobu a tím si nabuzujete kokc. a další problemi jako je enter. Davate velke množství krmiva pokud je to všeho chut tak je to to normalní kralik a denní davka by se měla pohybovat ted cca 250 g na cely den i s mladyma. Jak začnou žrat tak se pomalinku zveda davka. Cca 5 g na jednoho ne cely den a pak se zveda.
Davate moc a podle mne ani nestihnou sežrat moc sena a to je velice duležitě kvuli vlaknině. Víte vyrobce těch granulí a jsou to pro vykrm a nebo pro samice ?
Prevence se da nastavit ale je potřeba ustalit krmení kydat po tydnu a dezinfikovat a potom mate možnost k preveci použít Emanox a zaroven k lečbě.
Dieta ano přesně.
jardagin
napsal(a):
No tak to je hodně pokud toto sežere samice sama a mladí jen malo tak se ani nedivím že mate problem. Ječmene ma byt maximalně v krmne davce cca30%. takže to vypada že tam mate kokc. Takže leky a to hned a dieta. Co to mate za plemeno. Kolik je mladych a jak jsou stare.
Paní píše, že samice normálně žerou, žádný průjem nemají, takže pochybuju, že by to byla kokcidioza.Kojící samice by měla mít granulí/směsi/ cca 200g +40 g na každé mládě, v tomto případě cca půl kila denně, Takže já si myslím, že krmí málo. Ve 21 dnech jsou samice na vrcholu klaktace, když dostanou léky a dietu- jenom seno, tak mají po mlíku a pro mladé to bude problém.
burgund6
napsal(a):
Paní píše, že samice normálně žerou, žádný průjem nemají, takže pochybuju, že by to byla kokcidioza.Kojící samice by měla mít granulí/směsi/ cca 200g +40 g na každé mládě, v tomto případě cca půl kila denně, Takže já si myslím, že krmí málo. Ve 21 dnech jsou samice na vrcholu klaktace, když dostanou léky a dietu- jenom seno, tak mají po mlíku a pro mladé to bude problém.
Prujem nemusí byt jestli mají jaterní, kydby měli střevní tak bude prujem.200 plus 40 na jednoho je moc to nema šanci ustat na tom zahučí každy kralik.Počíta se to na kilo žive vahy a kralici mají tak 200gramu možna ani to nemají. Tam tomu muže pomahat ten černobyl aby se to tolik nerozjelo.Podle mne tam je velky napor na střeva a tak muže byt i kokc. Pul kila je hrozně moc. Vemte si kolik važí oves kolik ječmen a kolik granule. Mlečmost podrží vločky. Proto take píši o Emanoxu. Hlavně nejedna se jen o jednu samici ale o více kusu Na 100% je to spojene s krmením.

jardagin
napsal(a):
Prujem nemusí byt jestli mají jaterní, kydby měli střevní tak bude prujem.200 plus 40 na jednoho je moc to nema šanci ustat na tom zahučí každy kralik.Počíta se to na kilo žive vahy a kralici mají tak 200gramu možna ani to nemají. Tam tomu muže pomahat ten černobyl aby se to tolik nerozjelo.Podle mne tam je velky napor na střeva a tak muže byt i kokc. Pul kila je hrozně moc. Vemte si kolik važí oves kolik ječmen a kolik granule. Mlečmost podrží vločky. Proto take píši o Emanoxu. Hlavně nejedna se jen o jednu samici ale o více kusu Na 100% je to spojene s krmením.
Pozor, neřeší se hubnutí mladých, ale hubnutí těch králíc, kojících matek na vrcholu laktace.
Když jim zadavatel nasadí dietu, tak to bude rána z milosti.

Dospělý králík už bude proti kokcidióze dávno imunní.
napsal(a):
Pozor, neřeší se hubnutí mladých, ale hubnutí těch králíc, kojících matek na vrcholu laktace.
Když jim zadavatel nasadí dietu, tak to bude rána z milosti.
To ja moc dobře vím. a to vam řekl kdo že to bude rana. a kdo vam řekl že dospěly kralik je davno imunní proti kokc. to jste vzala kde. Přitom krmení co podava dostava ranu každy den. Davat takovou davku a ještě by měla zvednout je nesmysl.
Na vrcholu laktace mám vždy králice trochu hubenější. a to dostávají granule kolik sežerou. Když jsem krmil oves + granule taky měly vždy v miskách nasypáno. Problém byl, že oves vyhrabaly a čekaly na granulky. Ostatně všechny samice krmím ad libitum, protože jsou bud s mladými, nebo zapuštěné. Pokud není kokc. prokázaná, nebo nemá samice viditelné příznaky, dietu bych žádnou nedával Samice s osmi 21 denními mladaty mi sežere cca 700g granulí/den.
Seno neomezeně.
Ja bych se přiklonil k sašovo názoru. Po porodu jsou i u mne samice trochu hubenější. Většinou den dva před porodem nepříjmají potravu a po porodu by pak sežrali i hřebíky z králikárny. Proto po porodu dávám menší dávku jádra, které míchám 2 dávky granulí krmných,1 dávka granulí vojtěškových,1 dávka ječmene a jedna dávka ovsa. Nikoliv však na váhu, ale na obsah. Samice při porodu olizují králičata a požírají blány a některé sežerou i placentu, proto po porodu nastává průjem. Kdyby se ještě překrmili jádrem, opravdu by mohlo dojít k velkým potížím (jak uvádí Jarda). Bylo by to na samici znát (posraný zadek a mokrá podestýlka) nestarala by se o potomstvo. Králičata by byla hladová a ve třech týdnech by už bylo po nich. Ten průjem po porodu většinou samice mají, nejedná se ale o průjem vudnatý, ale o menší mazlavé bobky. Během pár dní se to srovná a má normální bobky, pokud má dostatek vlákniny. Momentálně mám okoceno 5 samiček (nejstarší 14 dní, nejmladší 3) týden jsou noční mrazy -9 a nyní už druhou noc -15. Veškerá podestýlka je na hnízdech a králičata jsou čilá a teplá. Znamená to že je dostatečně krmí a i jejich krmná dávka musí být větší vzhledem k tomu, že hodně enerie dávají do tepla. To samé samice. Abych přinutil samici žrát seno, dostává jádro v jedné dávce a seno má založeno pořád. Ještě i po odstavu bývají samičky hubenější. Týden dva mají na regeneraci, pak připouštím znovu. Nejsou obtloustlé a lépe zabřezávají a během březosti naberou a jsou jako koule. Přitom krmnou dávku téměř neměním. Dělám to takhle spoustu let bez větších potíží.

jardagin
napsal(a):
To ja moc dobře vím. a to vam řekl kdo že to bude rana. a kdo vam řekl že dospěly kralik je davno imunní proti kokc. to jste vzala kde. Přitom krmení co podava dostava ranu každy den. Davat takovou davku a ještě by měla zvednout je nesmysl.
Kokcidióza tak funguje, po překonané infekci nastupuje trvalá, často doživotní imunita. Navíc u dospělých zvířat probíhá nemoc bezpříznakově, když už. Prostě princip choroby. Kdyby imunita nevznikala, nebylo by možné vynalézat očkovací látky, jako jsou k dispozici u drůbeže.
dany74
napsal(a):
A pak se v tom vyznejte
No to je právě o tom, že si musíte z té záplavy informací vybrat. Co funguje u mne, nemusí fungovat jinde. a k tomu aby jste měl z králíků radost a užitek bývá někdy dlouhá cesta. Spojit vědecký pohled, selský rozum a mohlo by to klapnout. Četl jsem nějakou statisiku, že z10 začínajících chovatelů u toho zůstanou 2.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.200
jardagin
napsal(a):
Jestli davate ještě granule tak je to uplně špatně. Zvedate obsah škrobu a tím si nabuzujete kokc. a další problemi jako je enter. Davate velke množství krmiva pokud je to všeho chut tak je to to normalní kralik a denní davka by se měla pohybovat ted cca 250 g na cely den i s mladyma. Jak začnou žrat tak se pomalinku zveda davka. Cca 5 g na jednoho ne cely den a pak se zveda.
Davate moc a podle mne ani nestihnou sežrat moc sena a to je velice duležitě kvuli vlaknině. Víte vyrobce těch granulí a jsou to pro vykrm a nebo pro samice ?
Prevence se da nastavit ale je potřeba ustalit krmení kydat po tydnu a dezinfikovat a potom mate možnost k preveci použít Emanox a zaroven k lečbě.
Dieta ano přesně.
Tak podľa vás by všetky králiky vo veľkochovoch museli podochnúť na kokcidiózu, lebo tam majú len granule. Pri laktajúcich samiciach by som prestal s počítaním kŕmnej dávky na nejaké gramy, a doprial by som im maximum. Pani píše, že samice všetko požerú a ak ste pozorne čítali, tak dostávajú aj kvalitné seno. Neviem prečo hneď strašíte. a je pravda, že samice na vrchole laktácie máličko zhodia na váhe, a neviem si predstaviť, že takto" vyžmýkané"by mali dostať dietu.
A pani bezabare chcem poradiť, keď budú malí "prckovia" vychádzať z hniezda, vymeňte jačmeň za ovsené vločky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak podľa vás by všetky králiky vo veľkochovoch museli podochnúť na kokcidiózu, lebo tam majú len granule. Pri laktajúcich samiciach by som prestal s počítaním kŕmnej dávky na nejaké gramy, a doprial by som im maximum. Pani píše, že samice všetko požerú a ak ste pozorne čítali, tak dostávajú aj kvalitné seno. Neviem prečo hneď strašíte. a je pravda, že samice na vrchole laktácie máličko zhodia na váhe, a neviem si predstaviť, že takto" vyžmýkané"by mali dostať dietu.
A pani bezabare chcem poradiť, keď budú malí "prckovia" vychádzať z hniezda, vymeňte jačmeň za ovsené vločky.
A víte Vy vubec kolik je uhyn na granulíchPři anlibitním množství.Nevíte Tak ja vam to řeknu je cca 30% a kolikrat je to na 40= až 60% při špatne skladbě granulí. to mají medikovane. a není to jen na kokc. ale i enter. Nikoho nestraším to jsou zkušenosti, to vše.To že dostavají seno je asi tak jedno jelikož toho sena do sebe moc nedostanou. Samici bez problemu stačí davka granuli 250g den a bez problemu to zvlada ba naopak ji ti svědčí tělo pracuje lepe. To je davno prokazane.
jardagin
napsal(a):
A víte Vy vubec kolik je uhyn na granulíchPři anlibitním množství.Nevíte Tak ja vam to řeknu je cca 30% a kolikrat je to na 40= až 60% při špatne skladbě granulí. to mají medikovane. a není to jen na kokc. ale i enter. Nikoho nestraším to jsou zkušenosti, to vše.To že dostavají seno je asi tak jedno jelikož toho sena do sebe moc nedostanou. Samici bez problemu stačí davka granuli 250g den a bez problemu to zvlada ba naopak ji ti svědčí tělo pracuje lepe. To je davno prokazane.
Jinak ja velkochov měla a do měsíce znova nastartuji. Takže vím o čem mluvím.
jardagin
napsal(a):
Pardon Anlibidním.
jardagin
napsal(a):
Jardo, nechci zpochybnovat Vaše zkušenosti, ale poradte značku granulí kterých stačí 250g/ks/den. Asi krmím nějakou sračkou, ale denně dostávají 350g+seno (toho spořádají taky dost), většinou to sežerou, pokud ne, uberu a problém není. Samice s mladými mají nasypáno pořád a na vrcholu laktace a před odstavem mi to vychází až 700g. (samice + mladí)
Odstavencúm samozřejmě dávkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.200
jardagin
napsal(a):
Pri všetkej úcte, ak ste už mali veľkochov so stratami od 30 do 60% a ešte sa chcete k tomu vrátiť, tak tie straty neboli až také, alebo neviete čo s peniazmi/ korunami /. Nič logické a slušné ma v tejto chvíli nenapadá.
sašaa
napsal(a):
Jardo, nechci zpochybnovat Vaše zkušenosti, ale poradte značku granulí kterých stačí 250g/ks/den. Asi krmím nějakou sračkou, ale denně dostávají 350g+seno (toho spořádají taky dost), většinou to sežerou, pokud ne, uberu a problém není. Samice s mladými mají nasypáno pořád a na vrcholu laktace a před odstavem mi to vychází až 700g. (samice + mladí)
Takto krmím normalně samice s mladyma a pokud jsem daval jako Vy 500g na den což jsem zkoušel tak se samice bud posra..a nebo to chytlo kokc. Spočítejte si spotřebu a kilo mate na jednoho kralika včetně samice a podle mne budete na velkem čísle.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pri všetkej úcte, ak ste už mali veľkochov so stratami od 30 do 60% a ešte sa chcete k tomu vrátiť, tak tie straty neboli až také, alebo neviete čo s peniazmi/ korunami /. Nič logické a slušné ma v tejto chvíli nenapadá.
Pane ja nepíši o svem velkochovu ale o jinych o kterych vím. Ja jsem dnes na Cca 1%. Ano vratit se chci protože to mam vychytane a funguje to. Naskytl se mi další kravín v lepším stavu a rekontrukce meho nemusí tak spěchat.
sašaa
napsal(a):
Mate spočitano kolik vam to vychyzí na jedno kraliče ? Jake mate plemeno a nebo mate hybrida. což by byl velky rozdíl mezi směskou kde rustove křivky jsou uplně jine.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.200
jardagin
napsal(a):
Prepáčte, ale až na ten ženský rod, je tu jasné, že veľkochov ste mali vy.
Děkuji všem za rady. Opravdu není jednoduché si z toho vybrat :)
Vločky pro malé mám už koupené, z hnízd se jim zatím moc nechce, asi počasím a asi i tím, že je o ně dobře postaráno a nehladoví.
Pro jistotu dostanou léčivo na koksinu, tím asi nic nezkazím + černobyl trochu víc (ted už jim snad mlíko nezhořkne, nebo to tolik neuškodí), s dietou si zahrávat radši moc nebudu.
S počtem mláďat to souviset může - vloni, když odchovala 4, tak nehubla, když na poprvé 11 (moje vůbec první zkušenost), tak to potom taky doháněla. Nemůžu říct, zda tím, že malí přestali tolik pít nebo tím, že začali dostávat černobyl pravidelně každý den.
Uvidíme, jaká bude ta moje zkušenost...
PS: Nebýt toho zbytečného popichování, byly by rady i příjemnější..
jardagin
napsal(a):
Mate spočitano kolik vam to vychyzí na jedno kraliče ? Jake mate plemeno a nebo mate hybrida. což by byl velky rozdíl mezi směskou kde rustove křivky jsou uplně jine.
Mám hybrida. Vychazí to 35-45g na králíče od cca 25 do 35-40 dne kdy odstavuju. Samice připouštím 2-3 dny po odstavu. a po odstavu až do porodu dávám kolem těch 350g, pokud to nesežerou, uberu.
Těch 250g se mi zdá málo. Ale pokud Vám to funguje, proč ne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.200
bezabara
napsal(a):
Vločky pro malé mám už koupené, z hnízd se jim zatím moc nechce, asi počasím a asi i tím, že je o ně dobře postaráno a nehladoví.
Pro jistotu dostanou léčivo na koksinu, tím asi nic nezkazím + černobyl trochu víc (ted už jim snad mlíko nezhořkne, nebo to tolik neuškodí), s dietou si zahrávat radši moc nebudu.
S počtem mláďat to souviset může - vloni, když odchovala 4, tak nehubla, když na poprvé 11 (moje vůbec první zkušenost), tak to potom taky doháněla. Nemůžu říct, zda tím, že malí přestali tolik pít nebo tím, že začali dostávat černobyl pravidelně každý den.
Pozor, liečivo na kokcidiózu podávať len tak preventívne by som neodporúčal. Zničí komplet všetky aj dobré baktérie a mladým králikom skôr ublížite ako pomôžete. v rámci prevencie by som dal nejaké probiotikum napr. prorabbit. Ani vy si nevezmete len tak antibiotiká keď ste zdravá. a keď používate černobyľ a máte výsledky, tak nešpekulujte.
sašaa
napsal(a):
Mám hybrida. Vychazí to 35-45g na králíče od cca 25 do 35-40 dne kdy odstavuju. Samice připouštím 2-3 dny po odstavu. a po odstavu až do porodu dávám kolem těch 350g, pokud to nesežerou, uberu.
Těch 250g se mi zdá málo. Ale pokud Vám to funguje, proč ne
A jsme u toho myslíte že směska se da srovnavat s hybridem, neda,
Defakto je mi to jedno at si každy radí co chce.

bezabara
napsal(a):
To chce asi klid.Nepočítám co mě to sežere a stojí mám to jako zábavu.Já podle starých babek po porodu jim vařím i meltu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pozor, liečivo na kokcidiózu podávať len tak preventívne by som neodporúčal. Zničí komplet všetky aj dobré baktérie a mladým králikom skôr ublížite ako pomôžete. v rámci prevencie by som dal nejaké probiotikum napr. prorabbit. Ani vy si nevezmete len tak antibiotiká keď ste zdravá. a keď používate černobyľ a máte výsledky, tak nešpekulujte.
Pravda!

bezabara
napsal(a):
Tak to si vůbec neumím představit, že bych jim dala :d Ale taky jsem o tom už četla, i o mléce. :).
Četl jsem to a letos poprvé jim to poprvé dávám a pijí to jako urvané.

napsal(a):
Četl jsem to a letos poprvé jim to poprvé dávám a pijí to jako urvané.
Dnes se mě okotila Čvxbo letos po druhé a při prvním vrhu se po tom mohla utlouct.
Po porodu nafutrovat samici plnou misku, tak že jí krmivo zůstává v misce do dalšího krmení je taky hloupost.
Chce to cit.
Samice může uhynout na "žbluňkavku", nebo parézu. a to i tehdy, když používáte granule pro kojící samice.
Na složení granulí samozřejmě taky záleží.
Ne každý výrobce má složení " vychytané ".

Napsal jsem to špatně.Při prvním okocení jsem ji daval meltu se sušeným mlékem a pila to opravdu s chutí. tak jsem to dával i když měla mladé vylezené z hnizda.a pily to taky.Je to špatně? Nemám důvod to nedávat znovu.Je to možná zbytečná starost ale baví mě to.

borax
napsal(a):
Po porodu nafutrovat samici plnou misku, tak že jí krmivo zůstává v misce do dalšího krmení je taky hloupost.
Chce to cit.
Samice může uhynout na "žbluňkavku", nebo parézu. a to i tehdy, když používáte granule pro kojící samice.
Napsal jsem to špatně.Při prvním okocení jsem ji daval meltu se sušeným mlékem a pila to opravdu s chutí. tak jsem to dával i když měla mladé vylezené z hnizda.a pily to taky.Je to špatně? Nemám důvod to nedávat znovu.Je to možná zbytečná starost ale baví mě to.JJoo cit to je to ono.Jenže i každé to zvíře je trošku jiné.Příklad, "moje žena, jogurty a jiné nepoživatelné zdravé věci a já mám rád maso.

borax
napsal(a):
Chce to cit.
Koupil jsem granule pro kojící a ve složení je že jsou tam výpalky z pálenice.Palil jste někdy? Co tam může být dobrého?
napsal(a):
Koupil jsem granule pro kojící a ve složení je že jsou tam výpalky z pálenice.Palil jste někdy? Co tam může být dobrého?
Tak ono záleží, jaké výpalky. Jednou už tady o tom byla diskuze (ale teď honem nevím, možná to bylo v sekci Prasata/Skot Nejcennější složkou výpalků jsou bílkoviny. Mají příznivý vliv na laktaci (proto se krmí přednostně dojnicím a výkrmu, mladým a březím jen velmi omezeně).
napsal(a):
Různí výrobci, různé ceny, různá kvalita.
A co je dobré si musí každý vyzkoušet.Odpad z pálenice v granulích?To jsem ještě neslyšel.
Takové bych nekoupil.

xchipsy
napsal(a):
Tak ono záleží, jaké výpalky. Jednou už tady o tom byla diskuze (ale teď honem nevím, možná to bylo v sekci Prasata/Skot Nejcennější složkou výpalků jsou bílkoviny. Mají příznivý vliv na laktaci (proto se krmí přednostně dojnicím a výkrmu, mladým a březím jen velmi omezeně).
Tak to se omlouvám za mojí neznalost.Já to bral tak že to co vylévám do kanálu po pálení je něco překvaseného, uvařeného a bez ničeho.Ale pořád se člověk učí.

xchipsy
napsal(a):
Krmit kojící samici jen ovsem a ječmenem prostě nestačí (píšete "ted jsem přihodila postupně i opatrně granule" - takže až celkem pozdě), zvlášť při poměrně velkém počtu mláďat.
Navíc píšete "do rána mají vyluxováno" - to krmíte jen jednou denně (večer)?
Proč by nestačilo krmit kojící samici ovsem a ječmenem?Krmila jsem tak desítky let a i nyní v době velkých mrazů dostávají oves, ječmen, vločky a trochu slunečnice.Dokonce znám řadu chovatelů kteří tak krmí stále.Seno mají celý den a problém s odchovem nebyl tenkrát ani nyní.

U lidí se pelyněk nemá dávat dlouhodobě.Obsahuje jedovatý thujon.Takže může mít negativní účinky i na králíky.

Https://mrazagro.cz/krmivarstvi/cukrovarske-a-lihovarske-produkty/lihovarske-vypalky/
Je to normální krmná surovina. Bílkovina.

bezabara
napsal(a):
Měli přestávku na podzim, v lednu jsem začala dávat občas ten, co mam nasušený. Každopádně o tomto jsem neslyšela, tak díky za info ;) dám bacha.
Také se nedoporučuje pro těhotné a kojící matkm. Dávám ho jen mladým okolo odstavu a 1-2x týdně a občas dospělým, ale nedávám ho březím a kojícím samicím.
napsal(a):
Https://mrazagro.cz/krmivarstvi/cukrovarske-a-lihovarske-produkty/lihovarske-vypalky/
Díky za informaci.Taky jsem to nevěděl

napsal(a):
Zase jsem chytřejší. Myslel jsem že to je jenom využití odpadu a prodat to za slušné peníze.Beru vylisky jablečné. Jsem domluveny s kamarádem ktery má sušičku dřeva, že letos něco zkusíme usušit.Lisuji si pro mou potřebu mošt.
napsal(a):
Proč by nestačilo krmit kojící samici ovsem a ječmenem?Krmila jsem tak desítky let a i nyní v době velkých mrazů dostávají oves, ječmen, vločky a trochu slunečnice.Dokonce znám řadu chovatelů kteří tak krmí stále.Seno mají celý den a problém s odchovem nebyl tenkrát ani nyní.
No tak jak vidíte (resp. čtete), očividně to nestačí, jinak by tazatelka nemusela řešit, že jí kojící samice hubnou
Já krmím ovsem pouze chovné králíky mimo období reprodukce, pro ostatní kategorie, včetně odchovu, je to prostě málo. Nebo, abych to vyjádřila přesněji, nemuselo by to být málo (= králík bude naživu , ale ty výsledky prostě nejsou tak dobré. (navíc pokud bych mermomocí chtěla za každou cenu krmit jen jádro, byli by pouze na ovsu, příp. + vločky, protože ječmen nekrmím - tedy krmím, ale ne králíkům - a to si fakt neumím představit, jak dlouho bych takové králíky musela krmit do alespoň průměrné porážkové váhy...
Já mám ročně nejmín padesát mladých, loni žádný úhyn..paní, co ji hubnou samice, evidentně málo krmí..nikdy jsem nepátrala po tom, kolik čeho má králík sežrat, dostali plná krmítka, plně jesle sena, vodu v zimě kousek řepy, lupení z kedluben, mrkvičku, slupky ze zeleniny..nikdy jsem nekrmila ovsem, králíci mi ho nežrali, nebyli na něj zvyklí, tak jsem je nenutila..kdyby trpěli hladem, tak by ho asi museli..krmím ječmenem celoročně..samicím po porodu + ovesné vločky, granule bez léčiv, stále zeleninu, stačí pár lupenů a přidávám kozí mléko na piti..myslím, že každý chovatel na svém svěřenci vidí(měl by vidět), jestli to zvíře je spokojené, jestli se"usmívá" nebo jestli trpí...asi ne každý chovatel je touto schopností obdařen od boha, proto potom nastanou problémy..ale snad se to dá i časem naučit..nevím...
To jak napsala tazatelka, že mají samice vyluxováno a ráno se vrhají na krmivo, mi připomnělo - moje nová dřevěná králíkárna koupená profesionální vybavená jeslemi, zásobníkem krmiva, roštem, trusníkem. Samice ráno prázdný zásobník a už čekaly jak nasypu. Při prvním vyprázdnění trusníku - slupky z ovsa. Byla malá mezera okolo trusníku a to stačilo, myšky lezly do kotců a vyžíraly zrní. Jen moje zkušenost.
Pomalu začínám věřit tomu, že opravdu musim přitlačit na krmení. Vážila jsem množství krmiva v plné misce od 500g perly a tento objem je 250g smesi oves - ječmen - granule. To jen pro upřesnění, půl kila másla není půl kila zrní :)
Přitlačím na jídle ještě víc, přihodila jsem ovesné vločky a mám cukání zkusit mléko. i pro malé, aby ulevili mamce - to se jeví docela jednoduché a logické.
Kozí sehnat mohu nedaleko na farmě, avšak doma běžné krabicové jde taky použít? Musí se nějak ředit?
xchipsy
napsal(a):
No tak jak vidíte (resp. čtete), očividně to nestačí, jinak by tazatelka nemusela řešit, že jí kojící samice hubnou
Já krmím ovsem pouze chovné králíky mimo období reprodukce, pro ostatní kategorie, včetně odchovu, je to prostě málo. Nebo, abych to vyjádřila přesněji, nemuselo by to být málo (= králík bude naživu , ale ty výsledky prostě nejsou tak dobré. (navíc pokud bych mermomocí chtěla za každou cenu krmit jen jádro, byli by pouze na ovsu, příp. + vločky, protože ječmen nekrmím - tedy krmím, ale ne králíkům - a to si fakt neumím představit, jak dlouho bych takové králíky musela krmit do alespoň průměrné porážkové váhy...
Není pravda, že pro kojící samice nestačí směs ovsa s ječmenem.Je to pouze a jenom o tom naučit se dávat správné množství.
burgund6
napsal(a):
Není pravda, že pro kojící samice nestačí směs ovsa s ječmenem.Je to pouze a jenom o tom naučit se dávat správné množství.
To se snáze řekne než udělá Ona ne každá samice žere jak polský zájezd, dokud jsem kdysi krmila jen jádrem, tak jsem mohla nasypat klidně vrchovatou misku a samice si stejně "zobly" jen tak "aby se neřeklo"...a při kojení třeba 8 či 10 mladých pak šly s váhou taky dolů...
Ale každý ať krmí, jak uzná za vhodné Já mám své "směsi" osvědčené a měnit je nebudu. Navíc jak jsem psala, ječmen nekrmím (a nikdy krmit nebudu), takže u mě to prostě jen na "jádru" (= ovsu) nejde - tedy myšleno ty kojící a odchov.
bezabara
napsal(a):
Pomalu začínám věřit tomu, že opravdu musim přitlačit na krmení. Vážila jsem množství krmiva v plné misce od 500g perly a tento objem je 250g smesi oves - ječmen - granule. To jen pro upřesnění, půl kila másla není půl kila zrní :)
Přitlačím na jídle ještě víc, přihodila jsem ovesné vločky a mám cukání zkusit mléko. i pro malé, aby ulevili mamce - to se jeví docela jednoduché a logické.
Kozí sehnat mohu nedaleko na farmě, avšak doma běžné krabicové jde taky použít? Musí se nějak ředit?
Samozřejmě že není, jelikož oves je daleko lehčí než ječmen a než granule, že. Jde o objem ktery davate. klidně jim naložte a jsem zvědav kdy sem příjdete řešit kokc. a enteru.
Kralik ma byt vždy ve stavu tak trochu hladoví.
bezabara
napsal(a):
Specialně pro vas, je to strana 43 z odkazu tak si to přečtě sele najde tam i davku 200g na den atd. Proč ja doporučuji davkovaní a jaky to ma vliv, toho na co ma vliv krmení a skladba je daleko více.
http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/K/16DBBCE38F8F4A5CBE85906B375E7269.pdf.
Reštriktívne kŕmené samice inseminované vo veku 17,5 týždňa vážili
asi 4 kg a počet živo narodených, mláďat bol vyšší v porovnaní s kŕmenými ad libitum a
inseminovanými na 14,5 alebo 17,5 týždňových samíc. Produkcia mlieka bola
ovplyvnená stratégiou kŕmenia počas odchovu. Reštriktívne kŕmené samice
inseminované vo veku 17,5 týždňa produkovali viac mlieka, ako samice inseminované
sice v rovnakom veku, ale kŕmené ad libitum. To by mohlo byť vysvetlené tým, že
reštrikčné kŕmenie nevytváralo zásobný tuk.
jardagin
napsal(a):
Specialně pro vas, je to strana 43 z odkazu tak si to přečtě sele najde tam i davku 200g na den atd. Proč ja doporučuji davkovaní a jaky to ma vliv, toho na co ma vliv krmení a skladba je daleko více.
http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/K/16DBBCE38F8F4A5CBE85906B375E7269.pdf.
Reštriktívne kŕmené samice inseminované vo veku 17,5 týždňa vážili
asi 4 kg a počet živo narodených, mláďat bol vyšší v porovnaní s kŕmenými ad libitum a
inseminovanými na 14,5 alebo 17,5 týždňových samíc. Produkcia mlieka bola
ovplyvnená stratégiou kŕmenia počas odchovu. Reštriktívne kŕmené samice
inseminované vo veku 17,5 týždňa produkovali viac mlieka, ako samice inseminované
sice v rovnakom veku, ale kŕmené ad libitum. To by mohlo byť vysvetlené tým, že
reštrikčné kŕmenie nevytváralo zásobný tuk.
Pak se tady do mne navažejte. Proto to dobře funguje a není problem s připouštěním nemocemi atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227
jardagin
napsal(a):
Pak se tady do mne navažejte. Proto to dobře funguje a není problem s připouštěním nemocemi atd.
A keď si naštudujete aj túto stránku, potom môžete prednášať aj na vš.
www.chzvmos.sk.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A keď si naštudujete aj túto stránku, potom môžete prednášať aj na vš.
www.chzvmos.sk.
Nepotřebuji studovat už nastudovano mam a to dost a praxe ma take dost. cca v pulce vlakna pro vas fota At se vam daří v chovu.
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3043441/pomoc#a3194841..
jardagin
napsal(a):
Nepotřebuji studovat už nastudovano mam a to dost a praxe ma take dost. cca v pulce vlakna pro vas fota At se vam daří v chovu.
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3043441/pomoc#a3194841..
Https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201610/57fa4704a8175.jpg
nie sú tam nalavo ešte kravy ?
to máš asi pridruženú výrobu
ako si tam dokazal nasledujúce :
-To je sice možne ale na kralika je potřeba určity počet lm a rychlost proudění vzduhu tak aby nevznikl pruvan. Za další nikdy nesmí jit proudění od země nahoru ale obraceně. Přírodní světlo ma vliv i na kvalitu masa to je duležite. a neustale nasvěcovaní poleze pěkně do nakladu. Proto se nasvěcuje jen při dostaní samic do říje.
a ako tam dokážeš udržat nasledovné parametre?
Parametre mikroklímy
Teplota vzduchu (°C) 13-15 15-18
Vlhkosť (%) 60-70 60-70
Vetranie (m3 kg-1.h-1) 2-3 3-4
Intenzita osvetlenia (lux) 10 5
Dĺžka osvetlenia (h/24h) 16 8.
xchipsy
napsal(a):
To se snáze řekne než udělá Ona ne každá samice žere jak polský zájezd, dokud jsem kdysi krmila jen jádrem, tak jsem mohla nasypat klidně vrchovatou misku a samice si stejně "zobly" jen tak "aby se neřeklo"...a při kojení třeba 8 či 10 mladých pak šly s váhou taky dolů...
Ale každý ať krmí, jak uzná za vhodné Já mám své "směsi" osvědčené a měnit je nebudu. Navíc jak jsem psala, ječmen nekrmím (a nikdy krmit nebudu), takže u mě to prostě jen na "jádru" (= ovsu) nejde - tedy myšleno ty kojící a odchov.
Mám stejnou zkušenost. Jednu dobu jsem dával oves + cca 25% granulí a králíci oves prostě nechtěli a raději se docpali senem a oves vyhrabali (prý je pro ně hořký-nevím nechutnal jsem). Hubnul i samec a to měli nasypáno pořád.
Ono to múže fungovat, pokud někomu stačí připouštět 2x za rok a mladé odstavit ve 3 měsících. samice pak má čas na regeneraci. v intenzivnějším chovu to u mne nestačilo.
metro
napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201610/57fa4704a8175.jpg
nie sú tam nalavo ešte kravy ?
to máš asi pridruženú výrobu
ako si tam dokazal nasledujúce :
-To je sice možne ale na kralika je potřeba určity počet lm a rychlost proudění vzduhu tak aby nevznikl pruvan. Za další nikdy nesmí jit proudění od země nahoru ale obraceně. Přírodní světlo ma vliv i na kvalitu masa to je duležite. a neustale nasvěcovaní poleze pěkně do nakladu. Proto se nasvěcuje jen při dostaní samic do říje.
a ako tam dokážeš udržat nasledovné parametre?
Parametre mikroklímy
Teplota vzduchu (°C) 13-15 15-18
Vlhkosť (%) 60-70 60-70
Vetranie (m3 kg-1.h-1) 2-3 3-4
Intenzita osvetlenia (lux) 10 5
Dĺžka osvetlenia (h/24h) 16 8.
No jo, ale většina z nás tu chová ve venkovních králíkárnách, nebo v prostorech, které nebyly určeny k chovu králíků-většinou v bývalých stájích.
Ale králičinec s topením, klimatizací a vykachlíkovanou podlahou bych bral... at se daří.