NE.
Rozhodující jsou měsíce stáří a váha, např.
u malých a zakrslých plemen věk 6 měsíců,
u plemen středních a velkých je to 8 měsíců.
Váha minimálně dle stanovené hmotnosti pro posuzování.
https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/1561/rozmnozovani-kraliku/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nurbanu
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
Takže připuštění až ve dvou letec(h ohrožuje samici na životě? Mohla bych prosím vědět čím?
ohrožuje na životě snad vyloženě ne, ale je tam riziko nezabřeznutí, ztíženého porodu.
ale hlavně to je o tom nezabřeznutí. děloha nepřipuštěné ramlice, která je vlastně minimálně rok a půl v permamentní říji, prostě nemusí být úplně ok, může tam být klidně už karcinom, i kdy ten obvykle postihuje ještě o fous starší králice.
Můj názor a smutná zkušenost...
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3142872/nos-do-kdy-prvni-mlade#a3146358.
Moje vnučka měla samičku zakrslého francouzkého berana. Syn měl zase samečka a tak ji připustily. Měla šest mladých a až sem je to v pohodě. Jenomže ty mladé se nesměly zabít a udat tolik králičat neni jednoduché i když byly zadarmo. Vnučka si napřed prověřila kam pudou, aby neskončily na pekáči. Takže dvě samičky ji zůataly, jedna se v pohodě snesla s matkou se kterou pak žila, ale ta druhá se s obouma prala. Proto byla zavřená zvlášť a prakticky pořád překrabávala podestýlku. Po dvou letech se mi povedlo vnučku ukecet že si ji vemu k sobě. Úmysl byl samozřejmě že to bude její konec, jenomže vnučka to kategoricky zakázala. Když už ji mám tada živit tak ji připustím, ať je sni užitek. Byla jenom o malinko menší než samec Kal a velice ochotně se spářila. V termínu se narodily tři králičata, čilá, zdravá se dožily porážky a byly o dost větší než jejich otec. Pak přišel druhý, třetí, čtvrtý... devátý vrh, ale nikdy neměla víc než tři králičata i když byla připuštěna jiným samcem, celkem 23 králičat. Na podesáté se už nenechala připustit a ve věku necelých semi let umřela. To je má zkušenost s připouštěním 26 měsíců staré samičky. Osud ostatních byl takový, že sestra umřela ve třch letech bez králičat a máma se dožila 11 let, nikdy už další králičata neměla.