Dobrý den, zkoušeli jste někdo odstavovat způsobem: 9 týdenní králíky, každého do vlastního kotce (ps. nejsou odstaveni ještě od samice)? Nejspíš to dneska zkusím, myslím, že by měli rychleji růst a v tomto věku ještě nejsou tolik náchylní ke kokcidióze a až dojdou k tomu věku, tak by měli být jako jedinci, kteří rostli samostatně být odolnější (silnější), nehledě na to, že když by jeden onemocněl, nemohlo by se to rozšířit na ostatní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Výstavní králíky rozděluji po jednom, dvou, jak mám místo.
boot
napsal(a):
Dobrý den, zkoušeli jste někdo odstavovat způsobem: 9 týdenní králíky, každého do vlastního kotce (ps. nejsou odstaveni ještě od samice)? Nejspíš to dneska zkusím, myslím, že by měli rychleji růst a v tomto věku ještě nejsou tolik náchylní ke kokcidióze a až dojdou k tomu věku, tak by měli být jako jedinci, kteří rostli samostatně být odolnější (silnější), nehledě na to, že když by jeden onemocněl, nemohlo by se to rozšířit na ostatní.
Musíte vzít v potaz, že králík je stresové zvíře a jistě i ostatní se mnou budou souhlasit, že se řeší nejdříve odstav samice. A pak teprve po dvou až třech týdnech se řeší rozdělení do jednotlivých kotců, pokud je místo.
Souhlasím s chovlost, nejdřív odstavím samici od mladých a ty nechám pohromadě minimálně dva týdny (pokud je jich méně, tak i déle). Pak je rozdělím podle pohlaví. Pokud se mi stalo, že jedněch (a je jedno, jestli samic nebo samců) bylo méně a mohli být v kotci po jednom, neviděla jsem žádný výrazný rozdíl v přírůstku a konečné váze proti těm, kterých bylo v kotci víc.
Jinak "náchylnost ke kokcidióze" nesouvisí až tak s věkem, ale hlavně s hygienou chovu a krmením.
Ferjo
napsal(a):
moje zkušenost je taková že z hlediska přírustku je lepší když jsou mladí pohromadě co nejdéle jakmile je rozdělím po jednom už to neni ono, zkoušel jsem jeden vrh 8 kusu rozdělit na 4 a zbyle po jednom a při porážce byl rozdíl minimalně půl kila.
To úplně s váma nesouhlasím, nejlepší přírůstky mám, když odstavím mladé po jednom. Ze začátku žerou méně, ale potom to doženou a mají vyšší váhu, než když jsem nechával třeba 4 samice spolu...Zkuste to rozdělit po jednom a uvidíte, že váha je vyšší než při hromadném výkrmu...

Pokud nechám výstaváky po jednom, jsou stejně velcí a lépe prosperují.Pokud jich je víc, třeba jen dva, už je jeden větší a jeden menší.Jen málokdy se stane, že by králíci ustájení společně měli stejnou váhu tak jak jednotlivci.Na stres nevěřím, vše je o krmení.Pokud se dají po jednom, musí se krmit podle toho kolik sežerou.To bývá někdy dost rozdílné.Pokud se krmení přizpůsobí spotřebě, není problém.
napsal(a):
Pokud nechám výstaváky po jednom, jsou stejně velcí a lépe prosperují.Pokud jich je víc, třeba jen dva, už je jeden větší a jeden menší.Jen málokdy se stane, že by králíci ustájení společně měli stejnou váhu tak jak jednotlivci.Na stres nevěřím, vše je o krmení.Pokud se dají po jednom, musí se krmit podle toho kolik sežerou.To bývá někdy dost rozdílné.Pokud se krmení přizpůsobí spotřebě, není problém.
Také mám odzkoušeno, že když jsou králíci po jednom, tak rostou lépe.Jediný problém je v tom, že málokdo má tolik kotců, aby je takto mohl rozdělovat.