Dobry den. Jsem zacatecnik.
1) Shanim nekoho u koho bych mohl pripustit kralice. Mam dve sestry takovy klasicky venkovsky smesky od tchana. Jedna strakata druha hneda. Mam je rok a rad bych zkusil mlady na maso. Jsem z prahy 6.
2) Pak jsem se chtel jeste zeptat na rady na co si dat pozor a co si pripravit. Kazdou planuju dat do samostatny kralikarny, ted jsou spolu ve vybehu cca 4m2.
3) A cim krmit jestli je tedy nejaky rozdil. Ted dostavaji kukurici, seno, zeleny listi z obchodu a pecivo.
4) Kdyz se narodi je nutny je kvuli nejakym zakonum nebo tak nahlasit, nebo nechat prohlednout veterinarem?
Preju krasne velikonoce a prichod jara.
Kedlubeen
napsal(a):
Dobry den. Jsem zacatecnik.
1) Shanim nekoho u koho bych mohl pripustit kralice. Mam dve sestry takovy klasicky venkovsky smesky od tchana. Jedna strakata druha hneda. Mam je rok a rad bych zkusil mlady na maso. Jsem z prahy 6.
2) Pak jsem se chtel jeste zeptat na rady na co si dat pozor a co si pripravit. Kazdou planuju dat do samostatny kralikarny, ted jsou spolu ve vybehu cca 4m2.
3) A cim krmit jestli je tedy nejaky rozdil. Ted dostavaji kukurici, seno, zeleny listi z obchodu a pecivo.
4) Kdyz se narodi je nutny je kvuli nejakym zakonum nebo tak nahlasit, nebo nechat prohlednout veterinarem?
Preju krasne velikonoce a prichod jara.
Nejdřív si zjistit tyhle věci a pak koupit zařízení a vše potřebné. A samotné králíky až nakonec.
Ale budiž, ať to nedopadne ještě huř.
1) Budete hledat dlouho. Kvůli možným nemocem chovatelé ke svým samcům samice nepouští. A kdo pustí, tak tyhle věci nehlídá a ve finále může nakazit ty vaše samice.
2) Každá vlastní kotec. Když budou mít mladé tak bych to viděla aspoň 100x70, jinak může být menší. Dávat pozor, aby neměla nikde velké díry a maloši nevypadli. Aby nebyla na průvanu. Nebyla plesnivá, ... Načtěte si v literatuře
3) Kukuřici a pečivo teda ne. Načtěte si!
Nejlépe kralikar.cz
4)Ne.
A kde si necham overit ze mam kraliky zdravi abych to mohl dolozit, popripade abych si zdravost mohl overit u protistrany. Zverolekar nejaky kevni testy? Nebo na to je nejaky figl? Me prijdou naprosto ok hezka srst, chut k jidlu, behaj a hrajou si. Nechal bych je pripustit u tchana ale to je zs pres pul republiky a pro budoucnost je lepsi mit nekoho v okoli. Popripade jakyho samce koupit jako otce kdyz jde o smesku a maso? Ceskyho albina?
Kedlubeen
napsal(a):
A kde si necham overit ze mam kraliky zdravi abych to mohl dolozit, popripade abych si zdravost mohl overit u protistrany. Zverolekar nejaky kevni testy? Nebo na to je nejaky figl? Me prijdou naprosto ok hezka srst, chut k jidlu, behaj a hrajou si. Nechal bych je pripustit u tchana ale to je zs pres pul republiky a pro budoucnost je lepsi mit nekoho v okoli. Popripade jakyho samce koupit jako otce kdyz jde o smesku a maso? Ceskyho albina?
To vám nikdo takhle neověří. Nemoci nejsou ze začátku ani vidět a když jsou, tak už je většinou pozdě. Kdyby to šlo tak lehce, tak by lidé připouštění klidně nabízeli.
nejlepší je mít svého samce. Vezměte tři stováky a nějakého samce kupte, třeba vám ho někdo nechá i za dvě stě, směsky nebývají drahé... Mrkněte inzerci třeba faunu, seznam nebo bazoš a jistě něco objevíte...
Přeji hodně radosti a čerstvého masa...
Radostné Velikonoce Vám i všem ostatním... a (pro naše chovatelky)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kedlubeen
napsal(a):
Prosim vas a proc se nemaji krmit kukurici a pecivem? Koukal jsem na kralikar.cz ale nenasel jsem odpoved.
protože králík není ani prase, ani husa na výkrm.
Spis by me zajimalo proc to nemaji jist, z jakeho duvodu. Jste bystra ze rozeznate kralika od husy a prasete to vam gratuluji. Ovsem se zrakem problem nemam, druhy zvirat rozeznavam jiste a bezpecne. Ovsem mam mezeri ve vedomostech, co se tyce chovu techto zvirat a proto se tu ptam. Ocekavam ze jsou zde lide a odbornici s mnoha letou praxi, kterym zodpovedet me zacatecnicke dotazy nebude cinit problem a kteri vedi vice nez jen rozeznat kralika od husy.
Dochází a to často k zažívacím potížím a zbytečným úhynům.
Řeší se to tu často, asi se jim to nechce do zblbnutí opakovat.
Občas kousek asi neuškodí, ale když si někdo myslí, že to
vykrmí na chlebu, mýlí se.
Když tady něco radí, věřte.
A jestli Vám někdo radí dobře, je to Bodlinka.
Ona Vás potřebovat nebude. Vy jí ano.
Nepostříkané čerstvé i sušené listy kukuřice jsou chutné a zdravé. Čerstvé kukuřičné klasy obsahují příliš mnoho škrobu, proto bychom je měli králíkovi dávat jenom výjimečně. Taktéž obsahuje hodně fosforu, jehož nadbytek může způsobit deformace zubů. Slupky sušených kukuřičných zrn jsou pro králíky nestravitelné a ve větším množství jim mohou ucpat střeva.
Treba tohle jsem nasla na netu o kukurici ja.
A snad se nepletu, hodne skrobu muze zpusobit zblunkavku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pročtěte si tento odkaz, je dost odborný, ale dozvíte se zde odpovědi na své otázky ohledně krmení.
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/PrevenceTravicichOnemocneni.pdf
Pořiďte samce vlastního, jednak předejte zavlečení nemocí a také nikdo nemá rád šetřílky.
Narození králíků se nikam nehlásí a veterinář potřeba není. Problémům v chovu se předchází prevencí, u králíků spočívá především ve správném krmení a pravidelné hygieně, když se vyskytne problém je ve velké většině případů stejně pozdě a králík chcípne.
protože obsahují škrob kerej králíci špatně tráví...když na www.kralikar.cz píšou čím krmit, tak je logicky vylučovací metodou nekrmit tím druhým (kukuřice, pečivo) jinak by to tam bylo připsano také pokud je to vhodné krmivo...ptejte se ptejte se...ale ne jako malé děcko keré nerozumí odpovědi...nikdo nezpochybnuje že nerozeznáte prase a husu ale není třeba se hned stavět na zadní...tím pečivem a kukuřicí se nekrmí proto, že jsme se na tom tady všichni shodli, ale právě kvůli tomu škrobu...no ale jinak si krmte čím chcete a co máte zrovna po ruce a dělejte si to jak potřebujete...začátky jsou těžký a musíte si jima projít jako každej když začínal a našel si ten svůj způsob chovu až si časem sednul a odchovává králíky takhle dál...králíků ZDAR...NAZDAR ;-).
rapotacka11
napsal(a):
Dochází a to často k zažívacím potížím a zbytečným úhynům.
Řeší se to tu často, asi se jim to nechce do zblbnutí opakovat.
Občas kousek asi neuškodí, ale když si někdo myslí, že to
vykrmí na chlebu, mýlí se.
Když tady něco radí, věřte.
A jestli Vám někdo radí dobře, je to Bodlinka.
Ona Vás potřebovat nebude. Vy jí ano.
Kedluben ten sarkasmus je zbytečný a nevhodný!