Uživatel s deaktivovaným účtem

Králíci jsou vůči sobě navzájem překvapivě nesnášenliví.
napsal(a):
Králíci jsou vůči sobě navzájem překvapivě nesnášenliví.
I sestry, kdyby byly odmala spolu ?
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?q=chov+ve+v%C3%BDb%C4%9Bhu&sort=1.
Sestry mám od narození spolu, teď jsou jim dva roky. Byly tři, jednu jsem loni porazila kvůli snižování stavu. Loni spolu rodily do jednoho hnízda, společně kojily a všechno odchovaly. Letos porodila jedna, staraly se obě (kojila samozřejmě jen matka). Teta nezabřezla, je moc tlustá, ale o to víc ji milovali malí, dobře se o ni hřálo Jinak jsou celoročně venku v patrové voliéře 1,5 x 1,5 metru s budkou, malí se narodili v únoru do největších mrazů a všichni přežili, pěkní a zdraví. Jinak sestry na sobě visí, opečovávají se, ale vím, že jak bych jednu vyndala a dala třeba po dvou dnech, už by se nesnesly. Takže od malinka ano, ale dát k sobě dospělé kusy, zmasakrujou se.

Pokud Jsou Spolu Od Malička Je Tam Malá Šance.
Před léty - ještě jsem nebyla na světě, znám to z vyprávění - děda choval králíky. Každý rok na jaře spočítal, kolik má mladých samic a samců na výkrm, a čeho bylo víc, to pouštěl do zahrady. Byli venku na trávě nonstop, když pršelo, schovali se do keřů. Měli vyhrabané nory. Plot musel být podezděný, ale když bylo prostoru hodně (bavíme se o cca 1500 m čtverečních), moc se nesnažili utéct. Králíci se chodili hladit, dokrmovali se senem a trochou ovsa, dostávali vodu, museli být zvyklí na člověka kvůli očkování i zabíjení. Nedokážu říci, kolik jich tento způsob chovu nepřežilo kvůli dravcům, psům a trávicím problémům, ale nemohlo to být velké procento, to by je tak nechoval. Prý na chuti bylo dost poznat, který králík byl na seně a který na bylinách. Dokonce jednou vypouštěl samce a nějak se mu mezi ně zamotaly tři samice, které pod rybízovými keři měly hluboké nory a vrhly tam mladé.
Čímž nechci nikomu doporučit chovat králíky venku, uvádím to spíš jako zajímavost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Pekná Pohádka, nostalgická... Pred rokmi sa chovali aj u nás králiky spoločne, no nie tak ako vo vašej pohádke... Jednoduch to viem lebo už som tu bol a videl som ako ta robil môj dedo a potom otec Chovné = dospelé jedince boli vo vonkajšej králikarni a mladé ked boli samostatné sa jednoducho šupli do maštale ku koňom a kravám... To čo prežilo a bolo na pekáč aj skončilo ako obed... No čo zadupol kôň sa vyhodilo na hnojisko...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pekná Pohádka, nostalgická... Pred rokmi sa chovali aj u nás králiky spoločne, no nie tak ako vo vašej pohádke... Jednoduch to viem lebo už som tu bol a videl som ako ta robil môj dedo a potom otec Chovné = dospelé jedince boli vo vonkajšej králikarni a mladé ked boli samostatné sa jednoducho šupli do maštale ku koňom a kravám... To čo prežilo a bolo na pekáč aj skončilo ako obed... No čo zadupol kôň sa vyhodilo na hnojisko...
Já Vám rozumím. Děda zemřel, když jsem byla ještě dítě, tak je jasné, že je to trochu lakované na růžovo.
Taky myslím, že dnešní králík by dopadl hůř než ten chovaný před cca 55 lety, kdy venku chovalo králíky více lidí a byl tam tedy genetický předpoklad.
Podstatou mého sdělení je, že to jde. Je to možné a proveditelné. Jestli je to i vhodné, to už je úplně jiná otázka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
Varaxi
napsal(a):
Já Vám rozumím. Děda zemřel, když jsem byla ještě dítě, tak je jasné, že je to trochu lakované na růžovo.
Taky myslím, že dnešní králík by dopadl hůř než ten chovaný před cca 55 lety, kdy venku chovalo králíky více lidí a byl tam tedy genetický předpoklad.
Podstatou mého sdělení je, že to jde. Je to možné a proveditelné. Jestli je to i vhodné, to už je úplně jiná otázka.
Nič sa nedeje, ani ja už to nerobím ako sa to robilo a veru sa to za tieto posledné roky len komplikuje... Celkovo je problém odchovávať akékoľvek zvieratá
Moje zkušenost je, že samice lze chovat společně, pokud jsou na sebe zvyklé od mala. Nejlépe z jednoho vrhu, ale pokud jako mladé (u mne kolem 2 - 3 měsíců) dáte k sobě samice z různých vrhů, také se větsinou nic závažného neděje. Měla jsem takhle na léto v ohrádce FB a křížence FB a 2 samice jsem nakonec nechala spolu v kotci 150 x 80 cm. Nikdy nebyl problém, většinou byly přitulené, jedna druhé olizovala uši. :-)
Teď mám spolu 3 sedmiměsíční kastorexky v kotci 160 x 90 cm + vyvýšená polička. Jsou to sestry a take jsou spolu v pohodě. Jen když jsou v říji, tak se obskakují, což zrovna neprospívá jejich sametovému vzhledu. Ted na zimu ale tolik neblbnou a minimálně jednu oddělím. Jinak se většinou také tulí.
Když jsme měli první králíky - mazlíky (také FB), tak také měli společný kotec. Měly to být 2 samice. Pak se z jedné vyklubal samec a tak šel na kastraci (byli sourozenci).
Kdyz dospěli, tak jsme samici připustili, odchovala mladé a pak šla zpet k bráchovi. Chovali se k sobě pořád hezky i po 3 měsících odloučení. Neberte to jako univerzální návod, ale jde to.
Pokud jsem dávala do letního výběhu králíky starší 3 měsíců, tak ti z různých kotců už se nemuseli a honili se, tak šli do 2 ohrádek. Za plotem se ale taky tulili, mají určitě radi společnost svého druhu.
Letos mám od léta na zahradě volně pustěného toho kastrovaného samce FB, (samice uhynula) a ten si pravidelně chodí lehat k výběhu samce dalmatinského rexe. Také jsou rádi ve společnosi toho druhého. Společně bych je ale nepustila, byla by rvačka.
My jsme pohromadě chovali samice mnoho let a dávali jsme k sobe dospělé, často je odebírali a zase přidávali jiné. Rodiče a prarodiče takto chovali králíky celý život. Vždy byl mezi samicemi vykastrovaný samec, který tam udržoval pořádek a nestalo se, že by se samice mezi sebou rvali. Pak se mezi ně přidal na nějakou dobu samec, samice připustil a takto běžně odchovávali mláďata, která se před pohlavní dospělostí oddělila (jen samci, samice zůstaly). Pak mezi ně chodila mamka jen pro jatečné kusy. My takhle chovali samice několika výstavních plemen na výstavy a na terapie pro hendikepované děti. Základem je kastrovaný samec, který udržuje pořádek. 100% funkční a mnoho generací vyzkoušené.
Nepřečetl jsem si předem žádné povídání, že to nejde, koupil jsem 50 m elektrické sítě s ohradníkem do sítě a vypustil na jaře tři mladé králíky na zahradu (dva sourozenci a jeden mladší, dodaný později). Králíci si v kompostu vyhrabali celkem slušné nory (odvážel jsem troje plná kolečka hlíny vyházané ven), fungují spolu v pohodě a viditelně se nervou. Akorát už jsou hodně plaší, přijdou si sice vzít dobrotu, ale jakmile se někdo nečekaně objeví na zahradě, zmizí v kompostu.
Síť se dá po zahradě posunovat a upravovat podle potřeby (obcházet stromky a záhony).
Celou radost mi kazí fakt, že na elektrické síti zemřelo za celý rok pár ježků - sbalení do klubka proti elektřině nefunguje. Aktuálně mám na ohradníku časovač a v noci je síť vypnutá, ale i tak mám z toho nepříjemný pocit. Jenom na Varaxiho dědy metodu "šup do zahrady" nemám odvahu. Párkrát mi zdrhli a chytit je nebylo zrovna jednoduché :)
nějaké fotky odpoledne udělám. Na zahradě jsou občas hovna od kuny, probíhá tak cca 6 koček, ale králíci přežili, je ale fakt, že na jaře začínali čtyři a 1 jsem musel zabít, měl otevřenou ránu na tříslech a stehně a v ní už červy, takže něco ho jako malého dost potrhalo.
Podhrabávat se nesnaží. Popravdě, já už od ohradníku schytal pěkných pár pecek a mám z něj už respekt. Jednou jsem dostal pecku za deště a od té doby si držím odstup. Králíci to mají podobně, navíc raději hrabou v kompostě, kde je to kypré - jejich snaha nebyla se podhrabat, ale schovat se. A hlídají, panáčkují a zdrhají do nory i před krkavcem.
Síť je fajn, ale ještě musím nějak dobře vyřešit ježky. Jo a nefunguje na morčata - morče jsem zkusil přidat, to se rozeběhlo a proběhlo, jako by tam síť nebyla :)
Asi na tom není moc vidět, ale s trochou představivosti je poznat kompost, králičí pletivo kolem stromků a síť v popředí... těmi 50m se dá oplotit už slušný kus zahrady
Co si pamatuji z mládí, v každé venkovské domácnosti, kde mněli alespoň kozu, tak v chlívě chovali na volno králíky, kteří tam výborně prospívali. Strýc měl vždy 1 až 2 kravky, takže jsem to vídala dost často z první řady. Navíc, strýc byl zapáleným chovatelem angoráků a českých strakáčů, ty mněl v králikárnách, ale část dvora mněl ohrazenou a měl tam dřevěnou budku a na volno vždy okolo 20 králíků na výkrm pro potřebu svou a rodiny a přátel.