Dobry den, prosim o radu. Samice nam znenadani padla na zadni nohy. Taha je za sebou. Je stara 2 roky, nyni ma 36 dni stara kralicata 4ks. Bylo to z niceho nic. I ted se chova normalne. Zere, pije, neni apaticka. Vse v poradku, kdyby nebylo tech zadnich nohou? Cim to muze byt? Setkal se s tim nekdo? Krmena senem, jadrem, do vody pridavam rabitin. Dekuji za postrehy.
Je vysílená z mláďat, ochrne, přestane žrát a chcípne. Přičítám to odvápnění po kojení, stalo se mi to letos u samic velkých plemen, v kombinaci s únorovou zimou to na ně bylo moc. Ležely apaticky jak hadříček, nemohly na nohy, nežraly - ze dne na den. Nasadila jsem krmný vápenec (mám ho pro ovce - posypat ovesné vločky nebo oves), přidala víc Nutrimixu, na střídačku Plastin (plus samice šla dvakrát na noc do kuchyně, aby pookřála a odpočinula si od mlaďasů), pomohlo to, do pár dnů byly v pohodě.
ovcezkopce - vysílená ze ČTYŘ mláďat? To se mi moc nezdá. A ještě víc jak měsíc stará, ti už sami žerou, takže kojení už není taková zátěž... Samice u nás mívaly i početnější vrhy (běžně okolo osmi, nejvíce 12) a nikdy se to nestalo. Navíc zde bodlinka kdysi psala, že u králic se odvápnění nevyskytuje... Terysek píše, že samice žere, pije, není apatická, což by spíš ukazovalo na nějaký "mechanický" problém s páteří apod...
Uživatel s deaktivovaným účtem

mechanický problém s páteří je častý. je u králíků daný obvyklým ustájením s malých kotcích a dlouhodobým nedostatkem pohybu, což vede v podstatě k atrofii páteře. A protože u králíka, i u zcela zdravého, je nepoměr mezi silou svalů a pevností páteře a králík si může přelomit páteř i třeba tím, že ho někdo nevhodně drží a on se kroutí, pokud je páteř dále oslabená nečinností, stačí pak, aby se králík třeba vyděsil a párkrát si pořádně zadupal. A normálně si zlomí záda a nazdar.
Pokud nijak nereaguje, když jí pořádně štípnete do zadního běhu a s těma nohama vůbec nehýbe, přičemž jinak má zájem o žrádlo a okolí, tak má přerušenou míchu a v tom případě místo vitamínů a vápníku potřebuje rychle ránu za uši.
xchipsy
napsal(a):
ovcezkopce - vysílená ze ČTYŘ mláďat? To se mi moc nezdá. A ještě víc jak měsíc stará, ti už sami žerou, takže kojení už není taková zátěž... Samice u nás mívaly i početnější vrhy (běžně okolo osmi, nejvíce 12) a nikdy se to nestalo. Navíc zde bodlinka kdysi psala, že u králic se odvápnění nevyskytuje... Terysek píše, že samice žere, pije, není apatická, což by spíš ukazovalo na nějaký "mechanický" problém s páteří apod...
Nevím, jak to má paní, může to být možnost, u nás to tak bylo. Jedna samice měla pět mladých, druhá osm, jedné samici byly dva roky, druhé tři. Ale byly to za normálních okoloností samice okolo sedmi kilo, takže holt neuživily sebe a ještě mladé. Myslím, že pokud jsou hodně mléčné a kojí do roztrhání těla, což ty moje jsou (mladý ležely u cecku imrvere, samice je nechaly), tak proč by k odvápnění nemohlo dojít? Prostě po té změně krmení se to zlepšilo a poté zmizelo navzdory tomu, že samice původně vypadaly, že příští hodina bude jejich poslední. Jinak mladým bylo právě taky okolo měsíce.
Samice zatim zije, nasadila jsem vitaminovou kuru, tak uvidime. Jinak vse v poradku, zere, je zvedava, aktivni. Jen ty zadni neslouzi.
Ovcezkopce za jak dlouho u vasich samic nastalo zlepseni? Ohledne toho vapence, mam druhou samici a ta na 23 dni stara kralicata. Rada bych ji pridala do krmeni pro jistotu vapenec, ale kolik? Nikde jsem nenasla. Dekuji za odpoved.
Terysek30
napsal(a):
Samice zatim zije, nasadila jsem vitaminovou kuru, tak uvidime. Jinak vse v poradku, zere, je zvedava, aktivni. Jen ty zadni neslouzi.
Ovcezkopce za jak dlouho u vasich samic nastalo zlepseni? Ohledne toho vapence, mam druhou samici a ta na 23 dni stara kralicata. Rada bych ji pridala do krmeni pro jistotu vapenec, ale kolik? Nikde jsem nenasla. Dekuji za odpoved.
Skoro okamžitě, den, dva. Kolik vápence, nevím, brala jsem to od oka, tak půl lžičky na misku vloček, ony ho milujou, tak olizovaly i z dlaně.
napsal(a):
mechanický problém s páteří je častý. je u králíků daný obvyklým ustájením s malých kotcích a dlouhodobým nedostatkem pohybu, což vede v podstatě k atrofii páteře. A protože u králíka, i u zcela zdravého, je nepoměr mezi silou svalů a pevností páteře a králík si může přelomit páteř i třeba tím, že ho někdo nevhodně drží a on se kroutí, pokud je páteř dále oslabená nečinností, stačí pak, aby se králík třeba vyděsil a párkrát si pořádně zadupal. A normálně si zlomí záda a nazdar.
Pokud nijak nereaguje, když jí pořádně štípnete do zadního běhu a s těma nohama vůbec nehýbe, přičemž jinak má zájem o žrádlo a okolí, tak má přerušenou míchu a v tom případě místo vitamínů a vápníku potřebuje rychle ránu za uši.
Kdyz ji silne stipnu do zadnich behu tak s nimi pohne. Jinak stale je normalni, zere, zajima se, neni apaticka.
napsal(a):
dobrý den včera a dnes jsem našel po jednom kusu v kraličarně králika jak má zadné nožičky do Lka a bez známky citlivosti
" to co pišete jse dost zhoduje "
ale nevím jestli je to nemoc nebo jak pišete ( protože jsem včera zabil toho králika a dal jsem ho do mražáku )