Odstav ve třech týdnech

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2018 14:41
Bloondy

XXX.XXX.31.2

Dobrý den. Mám velký problem. Podedila jsem králíky, samice se okotila 6 mladých vše probíhalo ok až tři dny nazpět začala samička chátrat. Krmim ječmen, seno, sem tam mrkev na přilepšení výjimečně kukuřice. Celé tři tydny ok. Mláďata i samice prospivala pak ze dne naden samička prestala jíst ječmen skřípe zuby zkubla, sem tam si da seno. Teď je špatné i jedno mladé. Králíčci už začali trochu žrát ovesné vločky. Bojim se že samice už dloujo nevydrží mám zkusut odstavit? Diky za rady jsem začátečník.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2018 14:43

Bloondy napsal(a):
Dobrý den. Mám velký problem. Podedila jsem králíky, samice se okotila 6 mladých vše probíhalo ok až tři dny nazpět začala samička chátrat. Krmim ječmen, seno, sem tam mrkev na přilepšení výjimečně kukuřice. Celé tři tydny ok. Mláďata i samice prospivala pak ze dne naden samička prestala jíst ječmen skřípe zuby zkubla, sem tam si da seno. Teď je špatné i jedno mladé. Králíčci už začali trochu žrát ovesné vločky. Bojim se že samice už dloujo nevydrží mám zkusut odstavit? Diky za rady jsem začátečník.

no, samice chcípne, takže mláďata to buď zvládnou nebo ne. tak to prostě je.

příště líp nakrmit.

15.5.2018 17:13
hokrví

XXX.XXX.105.226

Místo kukuřice bych dal ovesné vločky a oves. Vše přiměřeně.

15.5.2018 17:20
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Kojící samice nedostávala oves. vločky ?

15.5.2018 23:16
PavelV

XXX.XXX.231.108

rapotacka11 napsal(a):
Kojící samice nedostávala oves. vločky ?

Králíky chovám odnepaměti, už když jsem byl malý kluk jsme je doma měli. Nikdy nedostali ovesnou vločku, ostatně já je taky nežeru. A je mi přes 70.
Celý oves ano, ať už klasický nebo nahý. Ale ať si to rozkoušou sami.
Pavel

Neregistrovaný uživatel

16.5.2018 08:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Bloondy napsal(a):

Nevidím problém v odstavení aj takto mladých králikov, ak už samostane žerú a pijú vodu... Odstavoval som už tento rok dva vrhy asi na 24 deň a to boli početnejšie =9-10 ks... Všetky boli Ok a Prosperujú... Pravda je že krmíte= Blbo! Treba to zmeniť = vločky, seno nešetriť, do toho trochu ovsa a postupne pridať kvalitné granule... Samička chcípnuť nemusí= treba ju skúsiť preliečiť, doporučil by som nejaké prípravky proti Kokcidi... ? No či už prírodné alebo chemické je to na vašom rozhodnutí. A ak nie ste v tejto oblasti skúsený... Návštívte Veterinu...

Neregistrovaný uživatel

16.5.2018 08:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

PavelV napsal(a):
Králíky chovám odnepaměti, už když jsem byl malý kluk jsme je doma měli. Nikdy nedostali ovesnou vločku, ostatně já je taky nežeru. A je mi přes 70.
Celý oves ano, ať už klasický nebo nahý. Ale ať si to rozkoušou sami.
Pavel

Ovos a vločky je dosť podstatný rozdiel... a ja ich normálne tak ako moji králici tiež konzumujem Doporučujem Vyskúšať zvlášť v takto " krásnom Veku" Kedysi aj aj autá mali karburátor a ručný sytič a dnes... Určite by ste to nechcel vrátiť Chcem len povedať, že treba skúsiť aj nové trendy... Pekný deň.

16.5.2018 09:11
Bloondy

XXX.XXX.31.2

Takže samici dam do jiného kotce prelecim mam ESB3 Bio. Je už 5 dní špatná ob den sem ji dávala pelyněk. Mam ji dat jen seno nebo i jadro?

Neregistrovaný uživatel

16.5.2018 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Bloondy napsal(a):
Takže samici dam do jiného kotce prelecim mam ESB3 Bio. Je už 5 dní špatná ob den sem ji dávala pelyněk. Mam ji dat jen seno nebo i jadro?

Tak jak radí rapotacka = Len seno a vločky... ani peľyňek, Teoreticky dajte to ES, nikdy som to nepoužíval tak to nemôžem hodnotiť.. No ked to už máte, ak mladé žerú a pijú odstavte.. Niekedy sa stáva, že aj zdravé samice sa pri kojení doslova zmenia na Trosky a porúčajú sa do . Možno je to aj tento prípad.. Ak sa začne chytať... uvidíte = dajte jej pár dní...

16.5.2018 18:24
borax

XXX.XXX.34.102

To složení obilovin "zabilo" samici a zabije i mladé.
Esb dílo zkazy dokoná.
Ječmen, kukuřice...to je úplně špatně.
Jediná šance zachránit mláďata je tak 5 dnů krmit jen senem a pak postupně přidávat oves, nebo vločky.
A dřive než začnete příště chovat zvířata, nastudovat literaturu nebo se zeptat zkušeného chovatele.

16.5.2018 20:30
Bloondy

XXX.XXX.31.2

Ano zeptala jsem se soused chova kraliky a i me je chvalil jak jsou pěkné, krmí stejně jak já a žijí, celou dobu byly na ječmeni a nic jim nebylo. Nezlobte se, ale myslim že problem byl jinde.

16.5.2018 20:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

No, nejspíš nebyl.

16.5.2018 21:27
hokrví

XXX.XXX.105.226

Slabší-náchylnější kus a problém je na světě.

Neregistrovaný uživatel

16.5.2018 22:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

borax napsal(a):
To složení obilovin "zabilo" samici a zabije i mladé.
Esb dílo zkazy dokoná.
Ječmen, kukuřice...to je úplně špatně.
Jediná šance zachránit mláďata je tak 5 dnů krmit jen senem a pak postupně přidávat oves, nebo vločky.
A dřive než začnete příště chovat zvířata, nastudovat literaturu nebo se zeptat zkušeného chovatele.

Samica, myslím ešte žije ? Možno je fakt = len Vyšťavená, ak bola biedne krmená... Ja by som do nej natlačil probiotika a farmatan plus, ked už inak nedáte...

16.5.2018 22:32
borax

XXX.XXX.34.102

Bloondy napsal(a):
Ano zeptala jsem se soused chova kraliky a i me je chvalil jak jsou pěkné, krmí stejně jak já a žijí, celou dobu byly na ječmeni a nic jim nebylo. Nezlobte se, ale myslim že problem byl jinde.

Problém je v tom, že měli být ještě alespoň 3 týdny na mateřském mléce.

Ječmen pro tak malé králíky je naprosto nevhodný!

Měli být na oves.vločkách a senu.
Časem na to přijdete sama.
A když ne, tak ukončíte chov. Jiná varianta není.
Mrkněte se do starých vláken ifauny.Je to stále se opakující problém v chovu králíků.

16.5.2018 22:42

Samice nejspíš má parézu trávicího ústrojí.Příčin může být vícero.Nedostatek vlákniny, nedostatek minerálů, ale i metabolitický, samice minerály nedostatečně využívá.
Jak se říká:"když dva dělají totéž, není to totéž"Dost lidí krmí ječmen, ale záleží na množství jaké zvířeti dají a i každá samice má jinou spotřebu.Také kolik sežerou vlákniny.Jsou králíci kteří žerou dostatek vlákniny instinktivně a jsou králíci které k pozření dostatečného nmožství vlákniny musíme donutit omezením jádra.Jen jeden příklad.Mám 10samců Al a Ha, váha +- stejná a přesto dostávají různé množství jádra.Zatímco jednomu stačí hrst jiný dostává 4.Ten první se prostě nažere a lehne si a ten druhý neustále hopsá, pobíhá a dát mu jen hrst tak za chvíli vyhubne na kost.Bohužel v tom je asi to umění, které se těžko předává a každý si ho musí vypozorovat.

16.5.2018 22:51

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Samica, myslím ešte žije ? Možno je fakt = len Vyšťavená, ak bola biedne krmená... Ja by som do nej natlačil probiotika a farmatan plus, ked už inak nedáte...

Nedává se ten farmatan na průjem, ale samice když nežere, o průjmu se nic nepíše, má spíš zastavené trávení a tam se asi nehodí.Nevím, nedávám, jen co k němu píší.

16.5.2018 23:20
PavelV

XXX.XXX.186.252

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ovos a vločky je dosť podstatný rozdiel... a ja ich normálne tak ako moji králici tiež konzumujem Doporučujem Vyskúšať zvlášť v takto " krásnom Veku" Kedysi aj aj autá mali karburátor a ručný sytič a dnes... Určite by ste to nechcel vrátiť Chcem len povedať, že treba skúsiť aj nové trendy... Pekný deň.

Starého psa novým kouskům nenaučíš. Já už to nějak dožiju i bez vloček.
A s tím autem, když mi tenkrát chcíplo, tak jsem zvedl haubnu, chvíli se v tom hrabal a ono to zase jelo. Dnes je to samá elektronika a když to chcípne, tak musí přijet asistenční služba nebo odtahovka a já hledám zastávku autobusu.
Ale to už nepatří ke králíkům.
Přeju chovatelské úspěchy Vám a všem, kteří to čtou.
Pavel.

16.5.2018 23:24
borax

XXX.XXX.34.102

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nedává se ten farmatan na průjem, ale samice když nežere, o průjmu se nic nepíše, má spíš zastavené trávení a tam se asi nehodí.Nevím, nedávám, jen co k němu píší.

Máte zcela určitě pravdu - bude to u samice pareza.
Jestli je hubená, mláďata už můžou být klidně i týden bez mléka + ječmen, kukuřice...
Prognoza je jasná - úhyn

Neregistrovaný uživatel

17.5.2018 07:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ja som písal spolu s probiotikami a mimoiné je dobrý nie len na hnačku...Odskúšaný osobne používam

Neregistrovaný uživatel

17.5.2018 07:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

PavelV napsal(a):
Starého psa novým kouskům nenaučíš. Já už to nějak dožiju i bez vloček.
A s tím autem, když mi tenkrát chcíplo, tak jsem zvedl haubnu, chvíli se v tom hrabal a ono to zase jelo. Dnes je to samá elektronika a když to chcípne, tak musí přijet asistenční služba nebo odtahovka a já hledám zastávku autobusu.
Ale to už nepatří ke králíkům.
Přeju chovatelské úspěchy Vám a všem, kteří to čtou.
Pavel.

Poznal som vegána, ktorý ked bol hladný a nemal na výber zjedol pečeného ježka A z autami je to ako zo ženami... Jedny sú "pekné a druhé spoľahlivé Aj vám pekný deň prajem.

17.5.2018 14:59
asitakhle

XXX.XXX.41.16

Bloondy napsal(a):

Pokud skřípe zubama a je celkově pohublá může se s největší pravděpodobností jednat o kakcidiozu králíků a je nutné jí i mladým nasadit léčivo. /Sulfacox, sulfadimidin/ dává se to do pítí.
Současně vynechat zelené krmivo aby hodně pila i s mladými ponechat.Vyčistit kotec a vydesinfikovat, aby měli stále sucho.Pokud ještě žere a pije dá se zachránit, jak přestane je konec.Záleží na dnech a hodinách, jednejte rychle.

17.5.2018 19:06

asitakhle napsal(a):
Pokud skřípe zubama a je celkově pohublá může se s největší pravděpodobností jednat o kakcidiozu králíků a je nutné jí i mladým nasadit léčivo. /Sulfacox, sulfadimidin/ dává se to do pítí.
Současně vynechat zelené krmivo aby hodně pila i s mladými ponechat.Vyčistit kotec a vydesinfikovat, aby měli stále sucho.Pokud ještě žere a pije dá se zachránit, jak přestane je konec.Záleží na dnech a hodinách, jednejte rychle.

králík skřípe zubama, když má bolesti a vyhublý je když nežere a ještě k tomu kojí mladé.Ono zdaleka vše není kokcidióza a dát 3 týdením králíčatům sulfakox či sulfadimidin, tak jim zničíte mikroflóru zažívání, která se ještě ani nestačila rozvinout.

17.5.2018 19:10
Bloondy

XXX.XXX.31.2

Samice zatím žije, je na seně nic jineho nechce. Oddělila jsem ji od mladých myslím že to je spíš ta pareza. Druhá samička je ok i s mladýma. Krmila jsem stejně. Mladí králíčci zatim také ok pijí a ji seno vločky. Diky všem za rady.

Neregistrovaný uživatel

17.5.2018 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Bloondy napsal(a):
Samice zatím žije, je na seně nic jineho nechce. Oddělila jsem ji od mladých myslím že to je spíš ta pareza. Druhá samička je ok i s mladýma. Krmila jsem stejně. Mladí králíčci zatim také ok pijí a ji seno vločky. Diky všem za rady.

Skuste aspoň pridať do vločiek kavovu lyžičku Propoulu, alebo Prorabbitu...

18.5.2018 05:28
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Přidávejte samici i králíčkům sušené, stačí i zavadlé z druhého dne, kopřivy. Jsou velmi výživné, mají spoustu minerálů a králíci (aspoň ti naši) je milují. Kopřivy si suším do zásoby pro kojné samice, teď je nejlepší doba na "sklizeň".

18.5.2018 05:58
Bloondy

XXX.XXX.31.2

Dávám.

24.5.2018 15:45
kele

XXX.XXX.243.99

Bloondy napsal(a):

Dobry den, nezabudnite sa este presvedcit či nemá náhodou prerastené zuby. Popis jej zdravotného stavu by tomu nasvedčoval...

Přidejte reakci

Přidat smajlík