Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2018 18:20
Garfield33

XXX.XXX.167.61

Dobrý den, měla bych dotaz. Máme chovného samce asi 3 roky starého. Ubytovaný v králíkárně, která je umístěna v samostatně stojící budově. Asi před měsícem jsme očkovali proti moru. Samec už tento problém má podruhé - poprvé jsme to zahnali mazáním betadinem (sice běh na dlouhou trať ale ztratilo se to). Nyní to má znovu, začíná to klasicky mokrými chlupy pod bradou a pak začne srst cuckatět (slepovat) a vypadávat, poté se začínají dělat strupy a až do krve. Začali jsme to zase jako minule mazat, ale nevíme zda děláme dobře. Začala jsem hledat na internetu a napadá mě hned několik variant. (potní žlázy, pachové žlázy, paraziti, plíseň, následky po očkování) Kdyby měl někdo s tímto nějaké zkušenosti ráda si vyslechnu rady... Přikládám fotografie pro představu. Také jsme si všimly, že má holý flek na zadní noze (nikdy neměl - ani nikdo z jiných králíků) tak nevíme zda to je s tím spojené nebo něco nového. (foto č.1 - brada je už namazaná betadinem - tak se nelekněte oranžové barvy, foto č.2. -holý flek na zadní noze, foto č.3.-krk).

13.6.2018 18:55
karo2702

XXX.XXX.172.116

Má to opravdu škaredé. Nehledejte na netu a zajeďte k veterináři, nejlíp z branže, co dělá hospodářská zvířata. Ale to se může i prodražit. Má to opravdu hodně. Netuším co to je, ale pokud máte jen králíky na maso, cenově lépe by Vám vyšlo ho klepnout a koupit nového.
Ostatní králíci ok, nebo měli tento problém někdy taky?

13.6.2018 19:00
Garfield33

XXX.XXX.167.61

Klepnout na 100% ne! Je to náš mazel (rozmazlenějšího a nejmazlivějšího králíka jsem nezažila)... v tomto stádiu to má jen on, pak asi dvě samice mají jen mokré chlupy pod bradou. Takže si nevíme moc tady. Bohužel veterináře nevíme moc kam, jedna je na peníze a hned by všechno posílala na laboratoř a další je spíš přes psy.

13.6.2018 19:23
karo2702

XXX.XXX.172.116

Ach tak, dobře. Zkuste se podívat v okolí, nejít si na netu teda jiného.
Tohle nebude doma řešitelné. Ať je to co je to, je to dost rozjeté a bude to chtít antibiotika/virotika nejspíš na předpis. Ale určitě co nejdřív, u králíků se nemoci zhoršují velice rychle.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2018 20:05

Mohl by to být svrab, ale i plíšeň.To ale bez veterináře těžko určíme.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2018 22:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.226

No tak toto bude na ATB Keby to bol pes, povedal by som prašivina... U králika som toto ešte nevidel...

13.6.2018 22:42

Garfield33 napsal(a):
Klepnout na 100% ne! Je to náš mazel (rozmazlenějšího a nejmazlivějšího králíka jsem nezažila)... v tomto stádiu to má jen on, pak asi dvě samice mají jen mokré chlupy pod bradou. Takže si nevíme moc tady. Bohužel veterináře nevíme moc kam, jedna je na peníze a hned by všechno posílala na laboratoř a další je spíš přes psy.

počkejte, a bez laboratoře má veterinář jako určit příčinu jak? metodou kouknu a vidím? křišťálovou koulí?

13.6.2018 22:44

a mokré chlupy jsou od čeho? slintá? cachtá se v napáječce?

Neregistrovaný uživatel

13.6.2018 23:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
počkejte, a bez laboratoře má veterinář jako určit příčinu jak? metodou kouknu a vidím? křišťálovou koulí?

Poznal som týpka čo tu liečil na dálku... a vraj mu to aj dobre fungovalo =ale to tvrdil on

14.6.2018 08:32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Poznal som týpka čo tu liečil na dálku... a vraj mu to aj dobre fungovalo =ale to tvrdil on

jasný, na napojení přes fotografii jsem úplně zapomněla

Neregistrovaný uživatel

14.6.2018 08:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

jasný, na napojení přes fotografii jsem úplně zapomněla

No ja mám zas slabší zrak no pamäť na blbosti = výbornú Ale technicky prašivina, šmrncnutá nejakou bakterii by to mohla byť...? Pekný deň.

14.6.2018 09:12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No ja mám zas slabší zrak no pamäť na blbosti = výbornú Ale technicky prašivina, šmrncnutá nejakou bakterii by to mohla byť...? Pekný deň.

to spíš ne, místně to neodpovídá. králíci mívají nejčastěji psoroptes v uchu, to se může rozlézt i na obličej, výrazně vzácnější je notoedres od koček, taky obličej. tohle ale začíná hodně dole. v případě prašiviny by to bylo kolem uší, očí, nosu a pak možná i dole.

já bych napojením na fotografii řekla, že je to hnisavý zánět kůže vzniklý primárně zapářkou a rozmokváním, sama zadavatelka říká, že to začalo mokrou srstí.

jakmile je králík někde mokrý delší dobu, tak to takhle zhnije. mezi nohama při močových kamenech na inkontinenci, pod tlamou když slintají kvůli zubům, pod okem když slzí... teď jde spíš o to zjistit příčinu toho mokrého. je léto, někdy si králíci koupou laloky v misce s vodou a je to to samé.

Neregistrovaný uživatel

14.6.2018 09:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

to spíš ne, místně to neodpovídá. králíci mívají nejčastěji psoroptes v uchu, to se může rozlézt i na obličej, výrazně vzácnější je notoedres od koček, taky obličej. tohle ale začíná hodně dole. v případě prašiviny by to bylo kolem uší, očí, nosu a pak možná i dole.

já bych napojením na fotografii řekla, že je to hnisavý zánět kůže vzniklý primárně zapářkou a rozmokváním, sama zadavatelka říká, že to začalo mokrou srstí.

jakmile je králík někde mokrý delší dobu, tak to takhle zhnije. mezi nohama při močových kamenech na inkontinenci, pod tlamou když slintají kvůli zubům, pod okem když slzí... teď jde spíš o to zjistit příčinu toho mokrého. je léto, někdy si králíci koupou laloky v misce s vodou a je to to samé.

Tak dobre... som sa dal spacifikovať. &takže humusák, ale mazel... Ale čo tá noha a vraj máaj aj nejaké samice = čundráčky...

14.6.2018 10:28
slovensko

XXX.XXX.178.6

Aj moje samice to mavaju ked sa obleju vodou pri hadzani s miskou. Nic to nie je. Mokra srst im vypadne a narastie nova.

14.6.2018 10:34
slovensko

XXX.XXX.178.6

Vacsinou to maju kojace samice, ked maju zdvihnuty lalok mliecnou zlazou. Koza pod mokrymi chlpmi zacne rychlo mokvat. Niekedy im len vytrham tie mokre chlpy a za par dni je po probleme.

14.6.2018 10:38
Garfield33

XXX.XXX.167.61

:D děkuji za diskuzi, jen tak dál, třeba se dozvím co a jak... Jinak co se týče té doktorky, s tím máme vlastní zkušenosti, diagnozu, kterou mohla podle mého určit na místě prodloužila na 3 týdny. Jednalo se o to, že před rokem se u nás objevil mor (nikdo v okolí ho neměl, aspoň to tedy tvrdili, ale těžko říct), umřeli nám první dva králíci a nebyli jsme si na 100% jistý. Třetí začínal mít takové ty záchvěvy bolesti, tak jsme ho hned vzali do přenosky a jeli tam s ním. Nechali jsme ho pro jistotu v autě a čekali než se na nás dostane řada, než se na nás dostalo bylo po králíkovi. Ani se na něj pořádně nepodívala a strčila ho do černého pytle a že ho pošle do laboratoře (žádný že by se zeptala jestli chceme nebo ne, prostě že pošle), výsledek měl být za 3-4 dní, zaplatili jsme 800, - a čekali. Po třech týdnech nám zavolali výsledek, kdy už nám všechno umřelo až na 5 vytrvalců (a to bylo asi 50 králíků), takže to i lajk si uvědomil, že to je mor, takže jsme jim už mohli jen poděkovat za pozdní a zbytečnou zprávu. Takže k ní opravdu ne a i od známých nemáme dobré zprávy co se týče zkušeností s ní. Jinak co se týče věcí co jste psali, tak svrab by po podle mého neměl být, ten jak tady napsala paní začíná u uší a uši má čisté a to samé i prašivina, ta by začala na jiném místě. Co se týče zubů, tak si nemyslím že by to bylo no, to by slintal permanentně a to neslintá. Co jsem četla na internetu věci, tak po očkování na mor se může poté objevit strup, ale to si myslím že by taky asi nebylo v takové fázi, ale jen něco malého. Dále pak je možný, že za to mohou ty vedra, dočetla jsem se, že mají na krku potní žlázy, tak možná tím a ještě jak je na podestýlce a v uzavřené místnosti, tak to nestihlo schnout a proto se to dostalo do takové fáze...

Neregistrovaný uživatel

14.6.2018 11:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

No ja neviem... je to divné, čo tak dať ho do sucha a miesto misky = napajačku Len tak na skúšku... Pes a kočka= máte?.. mám aj ja králiky v uzavretej miestnosti... no toto som fak nevidel!

14.6.2018 12:03
Garfield33

XXX.XXX.167.61

máme psa i kočku, ale mají do králíkárny zákaz... takže do styku nepřišli...

Přidejte reakci

Přidat smajlík