zdravim.jdu sem pro par rad...posledni mozna dva roky mam problemy s rustem.....predem napisu,co chovam...mam Bu a Kal....krizim kal*Bu a ciste Bu.....zrovna ted sem vazil mladse a vysledek---2 mesicni kralici vaha 1,20 3,5 mesice kralici vaha 2,1-2,20.to mi prijde starsne malo.krmim-seno voda jecmen,obcas nejaka ta vetvicka v lete neco ze zahradka,listy kedluben,salatu atd....rano davam seno plus trochu jecmen a vecer jen seno.samo vodu maji cely den.....rika se,ze kralik by mel mit seno 24 hodin,to nedelam,nemam ho zase tolik a oni ho tretinu vytahaji....takkze rano prijdu a kosiky jsou prazdne-vyzrane.to same pri vecernim krmeni....do 2 mesicu misto jecmene davam rano granule..tak kde je chyba?vim ze 3 kila za 3 mesice na sene neudelam,ale zase mit tu vahu v 5-6 mesicich mi prijde docela dlouho ne.zase musim zaklepat,ze nemam problem s umrtnosti.zadna kokc nic....diky vsem za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

Standardní přírůstky podle vzorníku od 1. do 8. měsíce jsou pro:
Bu 0,6; 1,2; 2,2; 2,9; 3,1; 3,4; 3,7; 4
Kal 0,6; 1,3; 2,2 ;2,7; 3,1; 3,4; 3,7; 4
Takže při klasickém krmení jste +- v normě.Pokud je budete přecpávat ječmenem,budou mít lehko problémy s trávením a následně s kokcidiózou,kvůli nedostatku vlákniny.Přidáním granulí se mohou přírůstky zlepšit,ale zázraky bych nečekala.Ono ne vše co někteří chovatelé uvádějí je pravda.O tom jsem se už mockrát přesvědčila.
ondra99
napsal(a):
a jinak,ja chtel radu.....tak misto toho poradte ne
Pokud chováte za účelem masné produkce a chcete zlepšit přírůstky, musíte králíky "pořádně" nakrmit. Tím nemyslím cpát do nich nonstop ječmen, jak jste napsal vy ani přecpávat je ječmenem, jak napsala jiva, ale spíš se zamyslet, zda ten ječmen není prostě "málo"... Případně zauvažovat nad výměnou chovného materiálu...
Nevím tedy, zda váhy, které uvádíte, platí pro Bu a nebo pro ty křížence Bu x Kal, pokud pro první, pak bych to - jak psala jiva - brala jako celkem ok váhy, u užitkového křížení by ty přírůstky mohly být vyšší. Ovšem nepíšete, kolik mladých je ve vrhu, to pochopitelně také hraje roli, pokud je třeba dvanáct mladých, nelze čekat, že budou stejně "silní", jako když jich je sedm... Stejně tak období - v létě obecně králíci hůř žerou, pokud jsou vedra a tím pádem i méně přibírají...
Osobně křížím Bu (samice) s Vss (samec) a v 64 dnech (což téměř odpovídá "vašim" dvoum měsícům) byla průměrná váha 2,1 kg - ale bylo jich jen pět. Ve čtyřech měsících pak 3,3 kg. Další vrh už byl ale o poznání slabší, protože mladých bylo sedm a v 60ti dnech byla průměrná váha 1,5 kg a celkově byla mláďata rozdílná, zatímco nejmenší vážilo 1320g, největší 1740g...
Zdravim.
Rostou trochu pomaleji nez by meli, nebo mohli.
Ja micham jecmen a oves 2ku 1, dostavaji rano a vecer plne korytko a seno v seniku doplnuju prubezne kdyz jdu okolo.Dulezita je i voda. Krizeni Bu a Kal nemam vyzkousene, mel jsem Kal a ČA a nejrychleji rostouci sly na pekac ve 115 dnech .vaha 3.05 kg. Nezapominejte ani na vitaminy a mineraly. Po odstavu uberte zrni,kvuli kokci a po 3dnech pomalu pridavejte ,ale hromadu sena.